'Enorme blunder van Buma (CDA)'

Het doorgaan van de langstudeerboete voor studenten is 'een drama' voor CDA-lijsttrekker Sybrand Buma. Dit concludeert politiek analist Kees Boonman van EénVandaag.

Het CDA is altijd voorstander geweest van de langstudeerboete, maar toen Buma vorige week een lijsttrekkersdebat had voor een groep studenten draaide hij plots 180 graden. Door de omkeer onstond er direct een meerderheid in de Tweede Kamer om de boete af te schaffen, maar omdat de fracties het woensdag in het parlement het niet eens konden worden over de financiële dekking lijkt de langstudeerboete toch door te gaan.

"We kunnen dit nu achteraf een enorme campagneblunder noemen", vertelt Boonman. Volgens de politiek verslaggever is het normaal dat partijen hun verkiezingsbeloftes niet allemaal nakomen ná de verkiezingen.

In dit specifieke geval komt de CDA-lijsttrekker zijn verkiezingsbelofte al vóór de Tweede Kamer-verkiezingen van 12 september niet na, terwijl de kans zich wel aandiende. De CDA-lijsttrekker had zijn draai dan ook van tevoren met bijvoorbeeld coalitiepartner VVD moeten bespreken.


'Enorme blunder van Buma (CDA)'