Verwesterde Somaliër krijgt alsnog asiel

Hoogstwaarschijnlijk zullen veel Somalische asielzoekers die aanvankelijk uitgeprocedeerd waren, nu alsnog asiel krijgen in Nederland. Dankzij de Raad van State, die een Somalische vrouw in het gelijk stelde toen zij in hoger beroep ging. De vrouw stelde dat zij in haar thuisland gevaar liep omdat ze onmiddellijk als westerse vrouw herkend zou worden.

De Raad verwees de zaak terug naar demissionair minister Leers (CDA) en deze heeft aangegeven de asielaanvragen van de Somaliërs opnieuw te zullen beoordelen. Bij de beoordeling zal er nu bekeken worden of de asielzoeker niet te veel verwesterd is. Een voorbeeld hiervan is als de aanvrager al op jonge leeftijd naar Nederland is gevlucht en niet in staat is om Somalisch te praten zonder een westers accent. 

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Leers inmiddels ook bevestigd dat indien de asielzoekers dusdanig verwesterd zijn dat ze niet fatsoenlijk in hun thuisland kunnen leven, hier asiel mogen krijgen. De Raad van State was eerder al van oordeel dat uitzetting naar Noord-Somalië onmogelijk was vanwege het gewelddadige bewind dat er heerst.