'Asbestwijk niet volgens regels gesaneerd'

Bij het verwijderen van asbest in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is de milieu- en Arbowet overtreden door woningcorporatie Mitros en de gemeente. Saneerders zouden zonder vergunning en zonder enige bescherming voor de omgeving te werk zijn gegaan, zegt advocaat Bob Ruers donderdag in het AD. Hij adviseert de bewoners om aangifte te doen.

Ruers, die enkele geëvacueerde bewoners bijstaat, spitte samen met asbestonderzoeker Ton Witteman de gang van zaken door. Ze ontdekten dat de vergunning die de gemeente in september afgaf voor het verwijderen van de kankerverwekkende stof niet compleet was. Zo zou het dak niet in de vergunning zijn opgenomen en juist daar zat het asbest.

Toch werden vorige maand voegen in de dakrand leeggekrabd, waardoor het asbest vrijkwam. Zo'n driehonderd mensen werden noodgedwongen geëvacueerd. Sommige bewoners zijn nog steeds niet terug.

De gemeente Utrecht heeft een onafhankelijk onderzoek naar de zaak ingesteld. Dan moet ook duidelijk worden of de regels echt zijn overschreden.