Kamp: in september duidelijkheid over kortingen

Volgende maand moet duidelijk worden of het mogelijk is geplande pensioenkortingen te beperken. Dat zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) donderdag in reactie op een artikel in de Volkskrant. Hij denkt aan de tweede helft van september.

De Volkskrant schreef dat Nederlanders de komende twee jaar gemiddeld 8,2 procent gekort worden op hun pensioen. Kamp is in overleg met de Pensioenfederatie, de sociale partners en De Nederlandsche Bank over manieren om de kortingen enigszins binnen de perken te houden. Dat kan onder meer door de manier waarop de rekenrente tot stand komt te veranderen. Op basis daarvan wordt de dekkingsgraad van de pensioenfondsen berekend.

Voorzitter Corrie van den Brent van ambtenarenvakbond Abvakabo FNV eist dat Kamp 'zijn kop uit het zand haalt' en liever vandaag dan morgen met een aanpassing van de rekenrente komt. Van den Brent is fel tegen een pensioenkorting 'op basis van de huidige rekenregels'. Een korting van gemiddeld 8,2 procent over twee jaar betekent volgens haar 'de nekslag voor de economie' door het 'dramatische koopkrachtverlies' dat dit met zich meebrengt.

Kamp wilde niet inhoudelijk reageren op de kortingspercentages waar de Volkskrant mee schermt. Die zouden zijn gebaseerd op vertrouwelijke memo's van Kamps eigen ministerie.


Kamp: in september duidelijkheid over kortingen (Foto: Novum)