Irakezen bij IND-Zwolle worden verwijderd

De uitgeprocedeerde Irakezen die bij het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Zwolle demonstreren worden donderdagochtend verwijderd. Volgens RTL Nieuws is de politie daar al mee begonnen, maar volgens een politiewoordvoerder is dat nog niet het geval.

De directeur van de IND heeft hen volgens de politiewoordvoerder als eigenaar van het terrein gevorderd te vertrekken. "Ze krijgen nu wat tijd om hun spullen te pakken. Als ze niet weg gaan vraagt de directeur hen nog eens te vertrekken. Als ze dan niet luisteren, zijn ze strafbaar en kunnen ze worden opgepakt", legt hij uit.

Iedereen kan ongewenste bezoekers vragen te vertrekken van hun terrein. Als bezoekers hier na twee keer geen gehoor aan geven, zijn ze strafbaar. Omdat de Irakezen zich op het terrein van de IND bevinden, is deze regeling volgens de woordvoerder ook op hen toepasbaar.

Een groot deel van de aanvankelijk tachtig asielzoekers vertrok dinsdag al toen duidelijk werd dat minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) meldde dat deze uitgeprocedeerde asielzoekers gewoon zullen worden uitgezet.

Update 14.03 uur:

De politie heeft inmiddels de uitgeprocedeerde Irakezen die weigerden het terrein van de IND te verlaten aangehouden. De Irakezen die donderdagochtend geen gehoor gaven aan de vraag het terrein te verlaten, werden door de politie met busjes weggevoerd naar drie verschillende politiebureaus.

De gemeente meldde donderdag dat de demonstratie niet tijdig is aangemeld en dus niet is toegestaan. Burgemeester van Zwolle Henk Jan Meijer (VVD) heeft de asielzoekers daarom opdracht gegeven te vertrekken. Toen daar niet aan werd voldaan greep de politie in, aldus een politiezegsman.