'Duizenden ambtenaren op snoepreis naar Antillen'

Duizenden ambtenaren hebben de afgelopen jaren de herindeling van de Nederlandse Antillen aangegrepen om op reis te gaan naar de Caribische eilanden. De kosten daarvan lopen jaarlijks in de miljoenen euro's, terwijl onduidelijk is wat de reizen opleveren. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van eigen onderzoek.

Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Veiligheid en Justitie maakten van 2009 tot vorig jaar bij elkaar zeshonderd reizen naar de Caribische eilanden, meldt RTL. De kosten van deze reizen, vaak voor meerdere ambtenaren, bedragen twee miljoen euro. Voor alle ministeries gaat het naar schatting om vele duizenden ambtelijke reizen.

Eilandbestuurders van Bonaire en Saba zeggen overspoeld te worden door Nederlandse ambtenaren. Gedeputeerde Chris Johnson van Saba noemt als voorbeeld van de onzinnige bezoeken dat van het Commissariaat voor de Media. Vier mensen werden ingevlogen om te praten over vrijheid van meningsuiting op televisie, terwijl het kleine eiland helemaal geen televisiezenders heeft.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies (CDA) erkent in een reactie op het onderzoek de vele reizen. Zij zegt op de hoogte te zijn van de klachten van de eilanden en vindt dat het aantal reizen van ambtenaren naar de Antillen beperkt moet worden. Een aantal reizen van het kabinet naar de Caribische eilanden zou dit jaar al geschrapt zijn, zo meldt de minister.

Sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in oktober 2010 vormen Bonaire, Saba en Sint Eustatius bijzondere gemeenten van Nederland. Curaçao en Sint Maarten zijn sinds die datum, net als Aruba, zelfstandige landen binnen het koninkrijk.