Geen maatregelen bij kerncentrale Borssele

De problemen in twee Belgische kerncentrales zijn geen reden voor maatregelen bij de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Ook voor de onderzoeksreactoren in Petten en Delft zijn de in België geconstateerde afwijkingen niet relevant. Dat stelt de Kernfysische Dienst (KFD), schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) donderdag in antwoord op Kamervragen.

De minister stelt dat er volgens de KFD, de organisatie die toezicht houdt op de veiligheid van kerninstallaties, geen enkele aanleiding is om te twijfelen aan de veiligheid in Borssele, Petten of Delft. "De installaties voldoen bij wet aan de modernste veiligheidseisen."

In een reactorkuip van de Belgische kerncentrale van Doel zitten mogelijk haarscheurtjes, zo werd eerder bekend. Reactor 3 is daarom voor onbepaalde tijd stilgelegd. Vorige week werd ook Tihange 2 stilgelegd nadat scheurtjes waren ontdekt.

De kuipen van beide reactoren zijn gemaakt door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Datzelfde zou gelden voor kernreactoren in het Zeeuwse Borssele, in Duitsland en in de Verenigde Staten. Verhagen benadrukt echter dat het reactorvat in Borssele afkomstig is van een andere leverancier en gemaakt is van materiaal met een andere samenstelling. De gevolgen van afwijkingen zoals in Doel zouden in Borssele direct door de bestaande meetapparatuur worden opgespoord, aldus de minister.

Verhagen heeft België gevraagd een gezamenlijke oefening rond de kerncentrale in Tihange te organiseren. Ook komt er op verzoek van de veiligheidsregio Zuid-Limburg een opslag van jodiumpillen in Limburg. Een dergelijke regionale opslag bestaat ook in Twente en Zeeland waar zich kerncentrales in de omgeving bevinden.

Over de wens om extra voorzorgsmaatregelen voor het geval zich een ramp voltrekt bij de kerncentrale in Tihange overlegt Verhagen binnenkort met de veiligheidsregio Zuid-Limburg. De minister belooft dat Nederland het Maaswater continu op radioactiviteit blijft onderzoeken. Vooralsnog zijn geen afwijkende meetwaarden gevonden.

Eind februari werd bekend dat uit oude drumvaatjes in een opslag in Petten radioactief afval was gelekt. De vaatjes lagen in een opslagbuis. Die was afgesloten. Daarom dreigde volgens NRG, dat de kernreactor beheert, geen gevaar voor de omgeving of voor werknemers.

Verhagen laat donderdag weten te willen dat het radioactief afval in Petten zo snel mogelijk wordt afgevoerd naar de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Zeeland. Daar wordt het afval voor tenminste honderd jaar veilig opgeslagen in speciaal daartoe ontworpen gebouwen, aldus de minister. Het afval dient eind 2017 geheel te zijn afgevoerd.