FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 augustus 2012

Meisjes gewond na drinken ranja

Twee 16-jarige meisjes zijn woensdagavond in Tilburg in een ziekenhuis opgenomen nadat ze op school gedronken hadden van een bekertje ranja. De twee leerlingen liepen brandwonden op aan mond en keel. Dat maakte de politie bekend.

Het incident speelde zich af op een vestiging van het ROC Tilburg. Daar had een introductieavond plaats voor de eerstejaars. Op een tafel stond een twintigtal bekertjes limonade klaar. Een jongen dronk ervan en spuugde meteen weer uit, de twee meisjes dronken het spul op en raakten daardoor gewond.

De politie gaat op voorhand niet uit van opzet. "We houden natuurlijk overal rekening mee, maar we gaan uit van een noodlottig ongeval. Vermoedelijk is er een bijtende stof in de kartonnen bekers terechtgekomen", aldus een woordvoerder van de politie.

Tientallen doden door bombardementen Damascus

De Syrische strijdkrachten hebben woensdag het zuiden van Damascus bestookt. Helikopters vuurden met raketten en machinegeweren. Volgens de oppositie tegen president Bashar al-Assad zijn daardoor zeker 47 doden gevallen. Het zou gaan om de zwaarste bombardementen op de Syrische hoofdstad tot nu toe deze maand.

"Heel Damascus trilt op zijn grondvesten", aldus een vrouw in een van wijken die door de regering worden bestookt omdat opstandelingen zich er zouden schuilhouden. Er zijn tientallen tanks ingezet; militairen gaan er van huis tot huis en executeren mensen.

Tientallen doden door bombardementen Damascus
Tientallen doden door bombardementen Damascus (Foto: ANP)

[US Open] Sijsling verder in kwalificatie

Igor Sijsling heeft zich woensdag geplaatst voor de tweede kwalificatieronde van de US Open. De 25-jarige Nederlander was met 6-3 en 6-2 te sterk voor de Argentijn Maximo Gonzalez. Sijsling is als eerste geplaatst in het kwalificatietoernooi. Voor Jesse Huta Galung viel het doek al in de eerste ronde van de kwalificaties.

Sijsling had weinig problemen met Gonzalez, de nummer 170 van de wereld. In de eerste set volstond een break en in het tweede bedrijf sloeg de Amsterdammer, zelf 77e op de wereldranglijst, nog twee keer toe. Sijsling noteerde vijftien aces in de partij. Hij kan voor het eerst het hoofdschema bereiken in New York.

Dinsdag sloeg Matwé Middelkoop zich naar de tweede ronde, terwijl Thomas Schoorel en Boy Westerhof over de eerste horde struikelden. Thiemo de Bakker komt later op woensdag nog in actie. De Nederlandse vrouwen Bibiane Schoofs en Richel Hoogenkamp werden ook uitgeschakeld.

[Premier League] Chelsea in slotfase langs Reading

Chelsea heeft woensdagavond een moeizame overwinning op Reading geboekt in de Premier League. De winnaar van de Champions League won met 4-2 op Stamford Bridge. Bij rust keek Chelsea nog tegen een 2-1 achterstand aan. Treffers van Fernando Torres en Branislav Ivanovic maakten in de slotfase echter het verschil.

Frank Lampard had Chelsea uit een strafschop op voorsprong gezet, maar dankzij Pavel Pogrebnjak en Danny Guthrie zocht Reading met een voorsprong de kleedkamers op. In de tweede helft maakte Gary Cahill gelijk, waarna Torres en Ivanovic er voor zorgden dat de drie punten in Londen bleven.

Chelsea was de competitie zondag begonnen met een 2-0 zege bij Wigan Athletic. Zaterdag neemt de club het in eigen huis op tegen Newcastle United.

Buma verwacht oplossing langstudeerboete

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma verwacht dat de Tweede Kamer donderdag een oplossing weet te vinden voor de langstudeerboete. Dat zei hij woensdag tijdens het verkiezingsdebat van de NOS op Nederland 1. "Ik verwacht dat het morgen moet kunnen."

Verschillende fracties overleggen sinds dinsdag over een alternatief plan voor de boete. Een van de problemen is de bekostiging. Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) liet namelijk weten dat hij geen dekking heeft op zijn begroting om de boete per 1 september te schrappen, zoals een Kamermeerderheid sinds vorige week wil.

Een oplossing is echter nog niet gemeld. De partijen spraken dinsdag een radiostilte af, die woensdag niet werd doorbroken. "Heel saai en braaf, maar ik kan er nog niets over zeggen", liet Tofik Dibi (GroenLinks) woensdagavond weten. Ook de PvdA was niet bereikbaar. De Kamer onderbreekt donderdag het reces om met Zijlstra over de boete te praten.

"Ik denk dat we het morgen oplossen als Kamer", zei Buma tijdens het eerste tv-debat. Hij hielp de partijen die zich verzetten tegen de boete vorige week aan een meerderheid door ook opeens te pleiten voor afschaffing van de maatregel.


Buma verwacht oplossing langstudeerboete (Foto: Novum)

[CL] Uitslagen play-offs (22/08/2012)

Vanavond werden er net als dinsdag vijf play-off wedstrijden gespeeld voor de groepsfase van de Champions League. Anderlecht, van trainer John van den Brom, moet na een 2-1 nederlaag volgende week vol aan de bak tegen het Cypriotische AEL Limassol. 

Alle uitslagen van vandaag:

thuis uit uitslag
Bate Borisov (Wru) Hapoel Ironi Kiryat Shmona (Isr) 1-1
AEL Limassol (Cyp) Anderlecht (Bel) 2-1
Dinamo Zagreb (Kro) NK Maribor (Slv) 2-1
Sporting Braga (Por) Udinese (Ita) 1-1
Málaga (Spa) Panathinaikos (Gri) 2-0

Haatbaard mag geschoren worden

De baard van de legerpsychiater die in 2009 dertien mensen doodschoot op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood mag onder dwang worden afgeschoren. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald.

Majoor Nidal Hasan moet terecht staan voor een krijgsraad, maar het leger staat het dragen van een baard niet toe. Hasan heeft zijn baard laten staan om uiting te geven aan zijn islamitische geloof. Hassan heeft aangegeven zijn baard niet te willen scheren.


Haatbaard mag geschoren worden (Foto: Novum)

Ook drukfouten in stempassen Zwolle

PostNL gaat 95 duizend stempassen die voor Zwollenaren waren bestemd vernietigen. Daartoe is besloten nadat bleek dat op 3500 stempassen door een softwarefout verkeerde adressen en namen stonden, meldt een woordvoerder van PostNL woensdagavond.

De zegsman stelt dat PostNL de fout zelf heeft ontdekt. De stempassen worden opnieuw geprint en dinsdag bezorgd, 'ruim binnen de deadline, want uiterlijk woensdag moeten alle stempassen zijn bezorgd'. Aanvankelijk stond in de planning dat de stempassen vrijdag zouden worden bezorgd.

Dinsdag waren er ook al problemen met de stempassen in de regio Enschede. Bij ruim elfduizend mensen stonden er door dezelfde fout bij PostNL drukfouten op de oproep waardoor sommige kiezers de passen niet thuis kregen. Die mensen moeten zelf een nieuwe aanvragen.

Interview LL12: Leon van der Zanden

Sinds jaar en dag is muziek niet het enige op Lowlands, maar wordt ook film, literatuur, theater en cabaret goed vertegenwoordigd. Ieder jaar staan er een aantal cabaretiers in de cabarettent Mike of de grotere theatertent Juliet voor een grote groep mensen te spelen. Dit jaar waren onder andere Dolf Jansen (uiteraard), Wim Helsen en Leon van der Zanden er. Bij laatstgenoemde ging vorig jaar het publiek crowdsurfend de tent uit en dit jaar was het wederom erg druk. Nog tot ver buiten de tent stonden de mensen te luisteren, als ze het al konden verstaan.

Dennis Weening dagenlang in het ziekenhuis

Dennis Weening ligt sinds maandag in het ziekenhuis. De presentator liep een tijdje geleden een gebroken enkel op tijdens opnamen voor Expeditie Robinson. Vrijdag werd een schroef uit zijn enkel gehaald, waarna Weening last kreeg van de wond.

"De wond is afgelopen weekend gaan ontsteken", vertelt de presentator aan RTL Boulevard. "Ik moest gelijk aan het infuus, nu zit ik hier al drie dagen. Tot het goed genoeg aanslaat en die wond eindelijk goed wil genezen."

De 35-jarige Weening loopt geen grote klussen mis door de ziekenhuisopname. "Het zijn alleen wat inspreekdingetjes die even uitgesteld moeten worden. Ik ga ervan uit dat ik volgende week weer helemaal het mannetje ben."

Unite 2012 trapt af in Amsterdam

Vandaag startte Unite 2012 in Amsterdam. In de keynote spraken de makers van de Unity 3D-engine over hun software en die van hun gebruikers, maar lieten ook een stuk van de toekomst van de engine zien.

Unity 4, vandaag in beta gegaan, zal ondersteuning voor Windows 8 en Windows Phone 8 krijgen. Game-developers kunnen binnenkort hun projecten omtoveren om ook op deze platformen werkend te krijgen. Daarnaast is er betere ondersteuning voor DirectX 11 gekomen, wat te zien is in onderstaande demo, dat in zijn geheel realtime berekend wordt. De makers maakten ook bekend dat Union hun portfolio van Unity-content naar Android-apparaten heeft omgezet. Een nieuwe service werd ook nog aangekondigd: Asset Store: Online Services. Deze marktplaats helpt game-ontwikkelaars met tools om hun games op het web of mobiel uit te geven met behulp van services van derde partijen in de virtuele winkel.

Peter Molyneux liet daarna zijn experiment Curiosity zien. Deze week lees je op FOK! een uitgebreid verslag en interview met deze overbekende game-ontwerper.

Ster slokt planeet op

Astronomen hebben onlangs ontdekt dat er waarschijnlijk een planeet in zijn volledigheid is verzwolgen door een ster. Dit zou een voorbeeld kunnen zijn voor wat er gebeurt met de aarde als onze zon uiteindelijk in een rode reus verandert. Dat gebeurt waarschijnlijk pas over zo'n vijf miljard jaar.

De ontdekking werd gedaan door een multinationaal team dat onderzoek deed naar een rode reus. Het team ontdekte dat de samenstelling en snelheden van de ster anders zijn dan wat normaal is voor sterren van dit type. Deze ster bevat relatief gezien te veel lithium en beschrijft een baan die periodiek afwijkt. De wetenschappers denken dit te kunnen verklaren doordat er waarschijnlijk sprake zal zijn van een ster die een volledige planeet heeft opgeslokt.

TJ Jackson deelt voogdij officieel met Katherine

TJ en Katherine Jackson delen officieel het voogdijschap over de drie kinderen van Michael. Dat bepaalde een rechter in Los Angeles woensdag tijdens een hoorzitting.

TJ, een van de zoons van Tito, werd eind vorige maand al benoemd tot tijdelijke voogd. Het voogdijschap was tot dan in handen van de moeder van Michael, de 82-jarige Katherine, maar die werd volgens de rechter in het uitvoeren van haar plichten belemmerd.

Verschillende leden van de familie Jackson liggen met elkaar in de clinch onder meer vanwege het testament van Michael. Sommigen zijn ervan overtuigd dat de beheerders van Michaels nalatenschap het testament hebben vervalst.

Tilburger gepakt voor aanranden vrouwen

Een 21-jarige man uit Tilburg is vrijdag opgepakt voor het aanranden van een aantal vrouwen in zijn woonplaats. De man werd opgepakt, nadat rechercheurs tijdens een gerichte actie zagen dat de man twee vrouwen opvallend volgde, meldt de politie woensdag.

De aanrandingen van de vrouwen vonden de afgelopen weken plaats in de nieuwbouwwijk de Reeshof en de omgeving van het Wandelbos. De man die de rechercheurs in de omgeving van het Wandelbos zagen, voldeed volgens de politie aan het signalement van de dader.

De rechter-commissaris heeft woensdag besloten dat de Tilburger in ieder geval nog tien dagen mag worden vastgehouden.

Arm jongen klem in rolluik garage

Een jongetje is woensdag in Den Haag gewond geraakt doordat hij met zijn arm klem kwam te zitten in een rolluik van een parkeergarage. Het rolluik ging omhoog, waardoor hij aan zijn arm kwam te hangen. Na ongeveer een halfuur kon hij worden bevrijd, meldt een woordvoerder van de politie.

Het incident vond rond 17.30 uur plaats bij een parkeergarage van een flatgebouw aan de Gerard Doustraat. Het kind was vermoedelijk aan het spelen toen hij klem kwam te zitten.

Het jongetje is naar een ziekenhuis gebracht. Hoe ernstig zijn verwondingen zijn, is nog onbekend. Wat de leeftijd en woonplaats van het kind is, wist de woordvoerder niet.

'D66 is aan het radicaliseren'

D66 is aan het radicaliseren. De partij van Alexander Pechtold dringt hun liberale waarden op aan andere partijen en gaat daarbij voorbij aan de keuzevrijheid van mensen. Dat zei lijsttrekker van de SGP Kees van der Staaij woensdag tijdens het eerste verkiezingsdebat van de NOS op Nederland 1.

Volgens Van der Staaij zegt Pechtold dat iedereen vrijheid moet hebben, zolang die voldoet aan de opvattingen van D66. "Maar wee je gebeente als je er anders over denkt." Als voorbeeld noemde hij de strijd van D66 tegen het vrouwenstandpunt van zijn partij. Pechtold vindt dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kieslijst.

Ook hekelde Van der Staaij het standpunt van D66 over orgaandonatie. Pechtold wil dat alle Nederlanders automatisch donor zijn, tenzij ze daar bezwaar tegen maken. Volgens de SGP'er biedt Pechtold geen ruimte meer voor burgers die twijfelen over orgaandonatie. Hij riep D66 op om hun keuzevrijheid te respecteren en hen niet 'opdringerig' tot een keuze te dwingen.

Pechtold deed de kritiek van Van der Staaij af als een 'volstrekte karikatuur'. Hij wees erop dat de rechter inmiddels heeft gezegd dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kieslijst. Het kabinet heeft de rechter te respecteren, zei hij. En een ander donorsysteem kan honderden doden per jaar schelen, aldus Pechtold.

McClaren: "Wat een lawaai bij Bursaspor"

FC Twente ontvangt het Turkse Bursaspor morgen in eigen huis, maar trainer Steve McClaren vreest vooral de uitwedstrijd, waar Twente in een gespannen atmosfeer zal voetballen.

"Het wordt een lastige en emotionele wedstrijd", vertelt McClaren op de officiële persconferentie. "Ik heb wedstrijden op mijn laptop gezien en moest het geluid zachter zetten, wat een lawaai. Maar we weten dat de Turkse fans erg gepassioneerd zijn. Dat hebben we indertijd wel gezien bij de wedstrijd in Istanbul tegen Fenerbahçe. Het is voor de spelers een mooie wedstrijd om te spelen."

"Dit is zonder twijfel een moeilijke wedstrijd", vervolgt de Engelsman. "Ik heb Bursaspor een aantal keer aan het werk gezien en ze beschikken over een goede ploeg. Net als wij zijn ze in 2010 kampioen geworden en proberen zij deze status in eigen land en in Europa te handhaven. Voor ons is het zaak om goed te verdedigen en tot scoren te komen."

"Zij zullen moeten laten zien dat ze over mentaliteit en focus beschikken", duwt McClaren de tegenstander in de favorietenrol. "Wij moeten ons eigen spel spelen. Het wordt zeker de grootste test van de Europese trip tot nu toe." UE Santa Coloma uit Andorra, FC Inter uit Finland en de Tsjechen van Mlada Boleslav werden al overwonnen, Bursaspor is echter een opponent van een veel groter formaat.

Ze Eduardo (24) toe aan achttiende werkgever

Ze Eduardo speelt komend seizoen op huurbasis voor AC Milan. De Rossoneri neemt de 24-jarige aanvaller voor één seizoen over van Genoa. Ze Eduardo geldt als tijdelijke vervanger voor Alexandre Pato, die afgelopen woensdag voor de zestiende keer in drie jaar tijd geblesseerd raakte.

Eigenlijk was het de bedoeling dat Ze Eduardo binnenkort ruim een week op proef zou komen bij AC Milan, maar de ploeg besloot direct al om hem op huurbasis over te nemen. Pato raakte namelijk deze week geblesseerd. De Braziliaan liep een dijbeenblessure op.

"Ik ben zo blij! Maar op dit moment mag ik niet meer zeggen”, aldus Ze Eduardo, die al toe is aan zijn achttiende werkgever. De 24-jarige speler speelde veelal op huurbasis voor diverse clubs. Palmeiras, Cruzeiro, Grêmio, Santos en Genoa zijn de meest aansprekende clubs.

Poulsen: "Ajax is een hele speciale club"

Vandaag maakte Ajax bekend dat de Deense middenvelder Christian Poulsen de gelederen komt versterken. Poulsen is in zijn nopjes met de overgang naar de regerend landskampioen.

"Het is een enorme uitdaging. Ajax is een club met een enorme historie en een geweldige reputatie", liet de 32-jarige Deen weten tegenover Sporten.dk. "Ik kijk er enorm naar uit om naar Amsterdam te gaan en voor 50.000 fans te gaan spelen."

"Ik was er gisteren om met de trainer te praten. De hele sfeer bij de club bewijst dat het een prachtige club is. Ajax is een hele speciale club, historisch gezien. Ik ben blij dat ik er deel van mag uitmaken", vervolgt Poulsen.

"De coach is van mening dat het elftal heel erg jong is en er routine nodig is. De spelers met de meeste ervaring zijn verkocht. Daar was dus behoefte aan in het jonge elftal", zegt Poulsen, die na Christian Eriksen, Lasse Schöne, Viktor Fischer en Nicolai Boilesen de vijfde Deen wordt in de huidige selectie van Ajax. "Ik vind het mooi om met de jonge Denen te spelen."

Pc-versie Awesomenauts heeft nieuw personage

Ronimo Games heeft bekendgemaakt dat de pc-versie van Awesomenauts vanaf nu een nieuw personage heeft: Gnaw. Gnaw is volgens de ontwikkelaar een buitenaardse hondachtig wezen, die ontzettend gemeen is en in je gezicht tuft.

Gnaw is gespecialiseerd in het vies maken van het slagveld, door vooral vleesetende planten en slijmerig spul erop los te laten. De onderstaande gameplaytrailer moet je echt kennis laten maken met het maffe wezen.

[US Open] Azarenka als eerste geplaatst

Victoria Azarenka is als eerste geplaatst op de US Open. Dat heeft de organisatie van het Amerikaanse grandslamtoernooi woensdag bekendgemaakt. De Wit-Russin is de nummer een van de wereldranglijst. De Poolse Agnieszka Radwanska, de mondiale nummer twee, is als tweede geplaatst in New York.

De organisatie is ook verder de wereldranglijst trouw. De Russin Maria Sharapova, winnares in 2006, is als derde geplaatst, voor olympisch kampioene Serena Williams. De Amerikaanse was al vier keer de beste in eigen land.

Titelverdedigster Samantha Stosur uit Australië is de nummer zeven van de plaatsingslijst. Kim Clijsters, die haar laatste grandslamtoernooi speelt, is als 23e genoteerd voor het toernooi dat ze al drie keer op haar naam schreef.

De plaatsingslijst van de mannen werd dinsdag al naar buiten gebracht. Roger Federer voert de lijst aan, voor Novak Djokovic en Andy Murray. De US Open begint maandag. Deze week wordt het kwalificatietoernooi afgewerkt.


Azarenka als eerste geplaatst op US Open (Foto: Novum)

Opnieuw arrestaties criminele 'jeugdbende'

In een onderzoek naar een criminele jeugdbende die veel overlast veroorzaakt in Zaltbommel en omgeving zijn nog drie aanhoudingen verricht. Het gaat om drie mannen van 56, 32 en 24 jaar uit Zaltbommel, meldt de politie woensdag.

Vanwege het onderzoek werden vorige week dinsdag op acht plekken in Zaltbommel, Arnhem, Breda en Rotterdam doorzoekingen verricht. Daarbij zijn onder meer een vuurwapen, drugs en vals geld in beslag genomen. Tot de aanpak werd besloten na verschillende incidenten.

Een arrestatieteam plukte vorige week vanwege de zaak daarnaast een 24-jarige man uit Zaltbommel van de A12 tussen Arnhem en Utrecht. De man wordt onder meer verdacht van het plegen van woninginbraken, het plegen van overvallen, diefstal met geweld, het overtreden van de Opiumwet, het uitgeven van vals geld en vuurwapenbezit.

Maandag werden de 56-jarige en 24-jarige mannen opgepakt voor onder meer drugsbezit. Dinsdag volgde de arrestatie van de 32-jarige man. Hij wordt verdacht van de Wet wapens en munitie. Alleen de 56-jarige man wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Man heeft enorme lul op zijn rug

Een Engelse man kan zich de komende weken niet meer fatsoenlijk vertonen op het strand. Hij heeft namelijk een afbeelding van enorme fallus op zijn rug staan.

De afbeelding is veroorzaakt door zonnebrandcrème. Doordat die alleen op een bepaald deel van zijn rug was aangebracht, is er nu ook aan de achterkant een mannelijk geslachtsdeel zichtbaar.   

Waarschijnlijk is  er hier sprake van een geintje van een paar van zijn vrienden. Erg blij zal hij er in ieder geval niet mee zijn.

Een foto is te vinden op de website van The Sun.

Kunduz-akkoord: Huizenprijzen omlaag

De beperking van de hypotheekrenteaftrek zoals vastgelegd in het Kunduz-akkoord, zorgt voor een daling van de huizenprijzen die kan oplopen tot negen procent.

Dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB) in een notitie die minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Doordat vanaf volgend jaar verplicht moet worden afgelost om rente te kunnen aftrekken, kunnen starters straks minder lenen om op dezelfde maandlasten uit te komen. Dat drukt op termijn de huizenprijzen. Dat is weer gunstig voor diezelfde starters en heeft als bijkomend voordeel dat de kans op hoge restschulden voor deze groep kleiner wordt. Prijsdalingen kunnen echter slecht nieuws zijn voor mensen die al een huis hebben, omdat ze een hypotheekschuld kunnen hebben die groter is dan de waarde van het huis.

De effecten van de beperking van nieuwe hypotheken tot maximaal de waarde van de woning zijn volgens DNB moeilijker te voorspellen. De centrale bank denkt aan een daling van de huizenprijzen met 'hooguit enkele procenten' als gevolg van de maatregel. Het permanent maken van de verlaging van de overdrachtsbelasting naar twee procent heeft volgens DNB geen gevolgen voor de huizenprijzen.

Het Centraal Planbureau heeft de maatregelen ook doorgerekend en komt tot de conclusie dat het gehele pakket aanvankelijk nauwelijks gevolgen heeft voor de huizenprijzen, maar op termijn leidt tot een daling van vier procent.

Dovizioso vervangt Rossi bij Ducati

Andrea Dovizioso rijdt de komende twee jaar voor het MotoGP-team van Ducati. Dat maakte de renstal woensdag bekend. De 26-jarige Italiaan wordt de opvolger van zijn landgenoot Valentino Rossi, die terugkeert naar Yamaha. Dovizioso gaat bij Ducati een team vormen met de Amerikaan Nicky Hayden.

Dovizioso, die dit seizoen nog op een Yamaha rijdt, behaalde zijn enige overwinning in de hoogste raceklasse in 2009 in Engeland. Momenteel bezet hij de vierde plaats in de strijd om de wereldbeker.


Dovizioso vervangt Rossi bij Ducati (Foto: Novum)

Cel geëist voor drogeren en beroven tante

Tegen een 35-jarige vrouw en een 33-jarige man is woensdag vier jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie in Den Haag verdenkt de twee ervan een bejaarde vrouw in haar woning in Alphen aan den Rijn te hebben gedrogeerd met de partydrug ghb, om het slachtoffer vervolgens te beroven van haar laptop, sieraden en antieke klokken.

De 35-jarige vrouw uit Hazerswoude-Dorp is een nicht van het slachtoffer. Zij ging in februari langs bij de bejaarde vrouw. De twee dronken samen thee, waarbij de 35-jarige er bij de bejaarde vrouw op aandrong haar thee vlug op te drinken. Het slachtoffer voelde zich moe worden en kan zich niet meer herinneren wat daarna gebeurde.

Ongeveer zes uur later werd de vrouw wakker en ontdekte zij dat haar kostbaarheden waren gestolen. Haar nicht was inmiddels weg, maar de theekopjes waren wel opgeruimd. De bejaarde waarschuwde daarop de politie. Onderzoek wees vervolgens uit dat het slachtoffer was gedrogeerd met ghb.

De 35-jarige vrouw werd de volgende dag aangehouden. Zij ontkende aanvankelijk, maar toen het bewijsmateriaal tegen haar zich opstapelde, bekende ze toch. De vrouw zegt dat de 33-jarige man haar ertoe heeft gedwongen haar tante te drogeren. De man zou haar hebben bedreigd.

Getuigen hebben de vrouw en de man die avond samen gezien. Ook blijkt uit telefoongegevens dat de man die avond in Alphen aan den Rijn is geweest. Daarnaast heeft hij met anderen telefonisch contact gehad over het verkopen van een laptop en klokken.

Het OM gelooft niet dat de 35-jarige vrouw daadwerkelijk werd gedwongen tot haar acties, maar vermoedt juist dat het idee van haar kwam. De vrouw zou haar plannen met verschillende personen hebben besproken, voordat ze naar haar tante ging.

De twee hebben zich in de ogen van het OM schuldig gemaakt aan poging tot doodslag en diefstal met geweld. De bejaarde vrouw had door de ghb volgens een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut in coma kunnen raken of overlijden. Behalve de celstraffen eiste de officier van justitie een schadevergoeding van drieduizend euro voor het slachtoffer.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Haai komt mogelijk terug in Waddenzee

Binnen een paar jaar zwemmen er weer gevlekte gladde haaien in de Waddenzee. Dat verwacht althans de Waddenvereniging, nadat de vereniging haaien in de Oosterschelde heeft gevangen om ze te merken. Volgens de vereniging werd daarbij duidelijk dat de gevlekte gladde haaien vermoedelijk op weg zijn naar de Waddenzee.

Haaien zijn vanaf de jaren zestig een zeldzaamheid in de Waddenzee door het verdwijnen van leefgebieden voor ze en mogelijk ook vanwege visserij. Haaien worden de laatste jaren echter steeds noordelijker waargenomen, stelt de Waddenvereniging. Dat komt waarschijnlijk door klimaatverandering.

De Waddenvereniging probeert de natuur zodanig te herstellen dat haaien weer terugkomen. "Haaien zijn hele gave beesten. Wanneer ze terugkomen, is het ecosysteem van de Waddenzee weer een stukje completer", zegt Arjan Berkhuysen van de vereniging.

In de Oosterschelde en de Zeeuwse Delta is volgens de vereniging sinds een jaar of vier een grote toename van deze haaiensoort. De haaien bereiken hier een grootte van ongeveer anderhalve meter. Ze zijn ongevaarlijk voor de mens, bezweert de Waddenvereniging.

[Upd] 'Politie Den Helder' op negerjacht

De politie van Den Helder is in verlegenheid gebracht door iemand die zich op Twitter voordoet als een Helderse politieagent. Met het account postte hij berichten als: "Op de fiets aan 't patrouilleren. Alleen nog maar barbecueënde negers gespot in de wijk."

Het nepaccount is duidelijk gemaakt door iemand met een hekel aan de politie. Zo zou de agent op de fiets surveilleren omdat hij al drie politieauto's in de prak heeft gereden. Veel van de andere tweets zijn duidelijk van racistische aard. Zo schreef hij onder andere: "Meer blauw op straat? Dan zal ik even in de #Falga wat negers bont en blauw slaan", en "Een neger op een scooter gespot. Dit ruikt naar onraad dus even aanhouden maar."

Volgens het account is de beheerder ervan ene Koos Boswachter die zou surveilleren in de Falgabuurt. Het is niet bekend of er daadwerkelijk een agent met die naam werkzaam is in Den Helder.

Update 13.22 uur:

De politie heeft inmiddels gereageerd op de berichten. Aan het Noordhollands Dagblad laat woordvoerder Menno Hartenberg weten het allemaal heel vervelend te vinden. "Het mag helder zijn dat wij niet de afzenders zijn. Maar echt in verlegenheid zijn we er niet door gebracht."

De politie zal niet proberen om het account over te nemen, maar wil wel uitzoeken wie erachter zit en het account laten blokkeren. "Want dit mag natuurlijk niet. Eigenlijk willen we de man of vrouw zo weinig mogelijk een platform geven."

Update 20.05 uur:

Inmiddels is het account inderdaad offline gehaald, maar gelukkig hebben we de foto's nog.

Thaise kookt kinderen

Een Thaise vrouw heeft haar twee zonen van één en vijf jaar oud geslacht en deels opgegeten. Dit deed ze omdat ze de jongens aanzag voor varkens. Nu zegt ze te hebben gehallucineerd. De vrouw werd aangetroffen terwijl ze in haar huis tussen de afgehakte lichaamsdelen van de kinderen lag te slapen.

De vrouw lijdt aan psychische stoornissen waarvoor ze in 2007 al eens onder behandeling stond. Het plaatselijke ziekenhuis wijt de gebeurtenis aan het feit dat de vrouw haar behandeling beëindigd zou hebben en  haar medicijnen niet zou hebben ingenomen.

EA-topman: 3D-gaming een faal

Peter Moore, de chief operating officer van Electronic Arts (EA), ziet helemaal niets in 3D-gaming. "3D staat niet op de lijst van zaken waar we als bedrijf op gefocust zijn. Als ik naar gaming kijk, lijkt het geen belangrijke factor te zijn", aldus Moore in een interview met Eurogamer.

De EA-topman liet zich 18 maanden geleden al skeptisch uit over gaming in 3D en noemt zichzelf nu ironisch 'een orakel': "Het is gewoon geen technologie die voet aan de grond heeft gekregen in de game-wereld. Ik was toen al skeptisch en nu nog steeds."

Afgelopen juli liet EA-directeur John Riccitiello soortgelijke geluiden horen. EA was volgens hem niet geïntereseerd in de 3D-gamemarkt en zijn bedrijf verwacht dan ook meer van mobile, social en online games.

Sony, één van de bedrijven die zwaar inzet op 3D en maker van de PlayStation, zegt echter nog steeds in de technologie te geloven. "Waar het zin heeft, stoppen we 3D-technologie in onze games", aldus Jim Ryan, hoofd van de Europese tak van Sony.

'Beleid groene energie schiet tekort'

De overheid moet een tandje bijzetten op het gebied van hernieuwbare energie. Met de voorgenomen maatregelen van het kabinet-Rutte en het Kunduz-akkoord wordt het afgesproken aandeel groene energie niet gehaald. Dat concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in een woensdag verschenen rapport.

Het aandeel energie opgewekt uit wind, waterkracht, zon of biomassa neemt zoals het er nu uitziet toe met zeven tot tien procent in 2020. Dat aandeel zou in dat jaar veertien procent moeten bedragen.

Op het gebied van broeikasgassen worden de verplichtingen rondom het Kyotoprotocol vermoedelijk wel gehaald. Hoewel Nederland sinds 2008 te veel gassen heeft uitgestoten wordt een oogje dichtgeknepen vanwege de aankoop van buitenlandse emissierechten.

In het protocol, dat eind jaren negentig werd opgesteld, is afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in 2012 met gemiddeld zes procent moet zijn gedaald ten opzichte van 1990. Naar verwachting wordt de toegestane emissie echter met 38 megaton overschreden.

De uitstoot van stikstofoxiden door verkeer, industrie en energiebedrijven ligt waarschijnlijk net onder het emissieplafond van de Europese Unie. Het PBL en ECN verwachten dat Nederland in ieder geval tot 2020 binnen de gestelde normen blijft. Als de EU in 2030 de uitstoot met veertig procent wil verminderen, is ook op dat gebied nieuw klimaatbeleid in Nederland nodig, verwachten de instanties.

Man vast voor verkrachten gedrogeerde 17-jarige

Een 35-jarige man uit Heerde zit vast op verdenking van het hebben van seks met een 17-jarig gedrogeerd meisje uit de gemeente Epe. Dat meldt de politie woensdag. Het incident zou eind april hebben plaatsgevonden. De rechter-commissaris in Zutphen besloot woensdag dat de man, die maandag werd aangehouden, langer mag worden vastgehouden.

De politie stelt in verband met het onderzoek niet eerder met de zaak naar buiten te zijn gekomen. De verdachte was met een groep jongeren tijdens Koninginnenacht naar het Kievitsveld in Emst gegaan, waar ze alcohol en drugs gebruikten.

Het meisje is vermoedelijk door een overdosis van de partydrug ghb buiten bewustzijn geraakt. Terwijl de overige jongeren even weg waren, zou de man uit Heerde vervolgens seks hebben gehad met het meisje.

Een tijdje later, toen de groep het bewusteloze meisje aantrof, alarmeerden de jongeren de politie. Het nog altijd bewusteloze meisje werd vervolgens met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Daar werd zij met onderkoelingsverschijnselen opgenomen op de intensive care.

De politie stelde forensisch onderzoek in en hoorde de afgelopen tijd verschillende betrokkenen. De 35-jarige man werd al eerder in het onderzoek een keer aangehouden, maar werd destijds door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld.

Vitesse haalt Israëlische verdediger Mori

Vitesse heeft zich versterkt met de Israëlische verdediger Dan Mori. De 23-jarige international zette woensdag zijn handtekening onder een driejarige verbintenis in Arnhem. Hij overtuigde de technische staf tijdens een proefperiode. Mori speelde de afgelopen drie seizoenen voor Bnei Yehuda uit Tel Aviv.

Met Bnei Yehuda stond Mori in het seizoen 2009-2010 in de Europa League al eens tegenover zijn nieuwe trainer Fred Rutten, destijds coach bij PSV. De Eindhovenaren waren in de dubbele ontmoeting te sterk. Mori speelde beide duels helemaal uit.

Mori, die met rugnummer drie gaat spelen, is nog wel in afwachting van een werkvergunning. "Ik heb nu drie keer meegetraind met de selectie van Rutten. Hij is een grote coach in Nederland. Ik denk dat ik me goed kan ontwikkelen bij hem", laat de centrale verdediger weten.

Greipel klopt Bos in Denemarken

Theo Bos is in de eerste etappe van de Ronde van Denemarken op het podium geëindigd. De Nederlandse sprinter van Rabobank kwam na 191 kilometer als derde over de streep in start en finishplaats Randers. André Greipel was soeverein in de massaspurt. De Duitser bleef naast Bos ook de Noor Alexander Kristoff voor.

De renner van Lotto-Belisol is door zijn zege de eerste leider in de zesdaagse rittenkoers. Donderdag staat een etappe van Løgstør naar Aarhus over 211 kilometer op het programma.

Juventus stapt naar CONI voor Conte

Juventus legt zich niet neer bij een schorsing van trainer Antonio Conte voor zijn aandeel in het omkoopschandaal dat vorig jaar aan het licht kwam. Het Italiaans olympisch comité CONI moet zich over de zaak buigen, zo laat de topclub uit Turijn woensdag weten. De tuchtcommissie van de voetbalbond veegde het beroep van de 43-jarige Conte eerder op de dag van tafel.

De oud-speler van Juventus kreeg de schorsing van tien maanden omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de omkoping in het seizoen 2010-2011, toen hij nog trainer was van Siena. Hij was op de hoogte dat een aantal van zijn spelers was gemanipuleerd, maar verzuimde dat te melden. Conte heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat het CONI, waarop wij een dringend beroep doen, een manier weet om dit onrecht op te lossen", liet Juventus-preses Andrea Agnelli weten.

Conte won afgelopen seizoen met Juventus de landstitel. Het is nog niet duidelijk wie hem op de bank moet vervangen als hij wordt geschorst. Zijn assistent, Angelo Alessi, moet acht maanden toekijken voor zijn aandeel in het omkoopschandaal.


Juventus stapt naar CONI voor Conte (Foto: Novum)

Terpstra twee jaar langer bij Omega Pharma

Niki Terpstra fietst ook de komende twee seizoenen in Belgische dienst. De 28-jarige Noord-Hollander heeft zijn contract bij Omega Pharma-Quick-Step verlengd tot en met 2014. Eerder had de Nederlands kampioen al een mondeling akkoord bereikt. Hij maakte begin 2011 de overstap van het Duitse Milram.

Net als Terpstra verlengen ook Matteo Trentin, Stijn Vandenbergh en Andy Fenn hun verblijf bij de ploeg die voorheen als Quick-Step door het leven ging. De Italiaan, Belg en Engelsman tekenen alle drie tot en met 2014.

Manager Patrick Lefevere is blij dat de kern van de huidige ploeg voor een groot deel intact blijft. "Al deze renners hebben een cruciale rol gespeeld in onze 43 overwinningen van dit seizoen. We willen het succes van 2012 verder uitbouwen."

[Vuelta] Weer ritzege voor Degenkolb

John Degenkolb heeft ook de tweede massasprint in de Ronde van Spanje gewonnen. De voor het Nederlandse Argos rijdende Duitser schreef op de biljartvlakke wegen van Logroño de vijfde etappe op zijn naam. Hij bleef de Italiaan Daniele Bennati en de Belg Gianni Meersman voor. Joaquin Rodriguez behoudt zijn dinsdag veroverde rode leiderstrui.

Beste Nederlander werd Raymond Kreder. De renner van Garmin finishte als zesde, Pim Ligthart van Vacansoleil kwam als tiende over de streep. Koen de Kort speelde een belangrijke rol in de laatste kilometer door de sprint voor Degenkolb perfect aan te trekken.

Degenkolb won zondag al de etappe met aankomst in Pamplona. Dat was pas zijn eerste zege in een grote ronde. Eerder dit jaar in de Tour de France zette Argos in op een andere Duitser, Marcel Kittel, die al na een paar dagen ziek moest opgeven.

De 168 kilometer lange vijfde etappe, met acht rondjes op een plaatselijk circuit in Logroño, werd door Javier Chacon aangegrepen om een aanval te plaatsen. De eenzame vluchter van het kleine Andalucia had echter nooit een reële kans om weg te blijven. Al op dertig kilometer van de streep werd hij gegrepen, waarna de sprintersploegen niemand meer de ruimte gaven.

In de top van het algemeen klassement verandert er niets. De Spanjaard Rodriguez houdt een voorsprong van een seconde op Christopher Froome en vijf op Alberto Contador. Bauke Mollema en Robert Gesink staan vierde en vijfde.

Gaming in Windows 8 vergelijkbaar met Windows 7

De personen achter Tech PowerUp hebben twee grafische kaarten (NVIDIA en ATI) getest onder Windows 8 met drivers voor deze laatste versie en trekken de conclusie dat de prestaties tussen Windows 7 en 8 vergelijkbaar zijn en de verschillen minimaal.

De website heeft alles getest met zo'n zestien verschillende games waar onder Diablo III en Crysis 2. Volgens hen zijn de bèta-drivers van NVIDIA voor Windows 8 wel momenteel beter dan die van ATI. Lees welke grafische kaarten en de volledige set up gebruikt is hier.

FOK! Daily Digest [schop]

Omhooggeschopt om 18:55

Net wakker en op zoek naar wat leesstof? Dan is hier speciaal voor jou de Daily Digest van FOK! Hier kun je de meest populaire berichten, reviews en columns van gisteren nog even bekijken onder het genot van je eerste kopje koffie, of tijdens het verorberen van je bruine boterham met hagelslag.

De 10 populairste berichten van gisteren


Meest bekeken


De 3 minst populaire berichten van gisteren


Reviews


Specials


Columns


Sport


Games


FOK!tv

[Upd] LL Cool J maait inbreker neer

LL Cool J heeft een inbreker neergeslagen in zijn huis. De 44-jarige rapper en acteur hoorde afgelopen nacht gerommel in zijn huis en besloot poolshoogte te nemen, waarna hij een insluiper aantrof.

LL Cool J wist de man vast te houden tot de politie arriveerde, die de man vervolgens in de boeien sloeg. De rapper zelf raakte volgens entertainmentsite TMZ niet gewond, maar hij bezorgde de inbreker wel een paar flinke kneuzingen.

Update:
Video en Danny playback-feelgoodversie toegevoegd  


Of de Danny playback feelgood-versie

Noord-Korea vordert met bouw reactor

Het glorieuze arbeidersparadijs Noord-Korea boekt flinke vorderingen in het bouwen van zijn eerste kernreactor. Dat concluderen defensiespecialisten op basis van satellietbeelden.

De thermische reactor waar Noord-Korea aan zou werken, zou in de toekomst gebruikt kunnen worden om een kernwapen te produceren. Noord-Korea beweerde eerder al kernproeven te hebben gehouden, maar overtuigend bewijs is daar tot nu toe nog niet voor geleverd.

Drie jaar geleden zette het land alle internationale waarnemers het land uit. Noord-Korea zegt zich met de bouw van de reactor  te willen richten op het opwekken van kernenergie.  

Dead or Alive-meisjes blijven bikini's dragen

De vrouwelijke personages uit de vechtserie Dead or Alive zullen ook in de toekomst weinig verhullende kleding, waaronder bikini's, blijven dragen. Dat heeft te maken met de Japanse manier om vrouwen af te beelden, zegt ontwikkelaar Yosuke Hayashi in een woensdag gepubliceerd interview met het Britse gamevakblad MCV.

"In de Japanse cultuur willen wij vrouwen zo mooi mogelijk maken", vertelt Hayashi. Dat de rest van de wereld de game seksueel vindt, is volgens hem niet het probleem van gamestudio Team Ninja.

De vechtsters uit Dead or Alive 5 zijn zonder uitzondering goed bedeeld en de gamereeks is bekend om de wiebelende voorgevels van de dames. "We hebben ze niet voor niets zo ontworpen en daar gaan we gewoon mee door", verklaarde Hayashi tegenover het vakblad.

Dead or Alive 5 ligt eind september in de winkel voor de Xbox 360 en PlayStation 3.


Dead or Alive-meisjes blijven bikini's dragen

FOK!filmtips van de dag: Resident Evil: Extinction

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Resident Evil Extinction 1

Resident Evil: Extinction is het derde deel uit de succesvolle reeks van Paul W.S. Anderson. Na Resident Evil (2002) en het ietwat tegenvallende Resident Evil: Apocalypse (2004) mocht Russell Mulcahy in 2007 op de regiestoel plaatsnemen om het door Anderson geschreven scenario te verfilmen. Resident Evil: Extinction begint vijf jaar nadat het T-Virus Racoon City met de grond gelijk heeft gemaakt en vervolgens over de wereld verspreid is geraakt. Het grootste deel van de mensheid loopt rond als een meute hongerige zombies en de continenten zijn grotendeels veranderd in dorre woestijnlandschappen. In de woestijn van Nevada ontmoet Alice (Milla Jovovich) een groep overlevenden uit Racoon City die op weg zijn naar het virusvrije Alaska. Wat volgt is een strijd op leven en dood met de Umbrella Corporation.

Resident Evil Extinction 2

Wat deze film vooral een must see maakt is dat er talloze verwijzingen in zitten naar andere films. Zo zien we verwijzingen naar onder meer The Birds, Planet Of The Apes, Cherry 2000 en Romero's Day Of The Dead. Daarnaast is dit ook het meest bloederige deel wat tot nu toe verscheen, dus genoeg redenen om te gaan kijken naar de FOK!filmtip van de dag om 22.15 uur op RTL7.

Voor degenen die An Inconvenient Truth hadden verwacht als filmtip, staat hieronder een korte uitleg voor het ontbreken van aandacht voor de documentaire die om 20.30 uur op RTL8 te zien is.

kouwe chuck

Veel filmplezier.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

AC Milan en Inter ruilen spitsen

Aartsrivalen AC Milan en Internazionale hebben hun spitsen geruild. Giampaolo Pazzini verhuist naar Milan, Antonio Cassano bewandelt de omgekeerde route. Dat melden de stadsgenoten woensdag. Milan zou zijn rivaal naar verluidt ook nog zeven miljoen euro hebben betaald voor Pazzini.

Beide spelers hebben zich voor drie jaar aan hun nieuwe clubs verbonden. Cassano trainde al mee bij het Inter van Wesley Sneijder. Pazzini heeft de schone taak om de naar Paris Saint-Germain vertrokken Zlatan Ibrahimovic op te volgen.


AC Milan en Inter ruilen spitsen (Foto: Novum)

Mendes da Silva breekt neus en teen

Red Bull Salzburg-aanvoerder David Mendes da Silva heeft zaterdag tegen Admira Wacker Mödling zowel zijn neus als zijn teen gebroken. Beide blessures vragen om een operatie, meldt de Oostenrijkse club. De 30-jarige Nederlander moet zijn team de komende zes weken vanaf de tribune volgen. Hoe hij de beide lichaamsdelen brak is onduidelijk.

De zevenvoudig international verhuisde twee jaar geleden van AZ, waarmee hij in 2009 kampioen werd, naar Salzburg. Daarvoor verdedigde hij de kleuren van NAC Breda en Sparta.

Piquet jr: "Senna niet goed genoeg voor moderne F1"

Legende Ayrton Senna zou niet goed genoeg zijn geweest voor de moderne Formule 1. Deze mening over zijn overleden Brazilaanse landgenoot is Nelson Piquet jr. toegedaan. Eerder kraakte de NASCAR-coureur al Lotus-rijder Romain Grosjean af.

Piquet sprak op de website Terra over de huidige Formule 1 en over Senna die in 1994 tijdens de Grand Prix van San Marino overleed. "Iemand als Senna zou vandaag de dag helemaal niets winnen in de Formule 1. Hij was erg snel maar had geen talent op technisch en mechanisch gebied."

De statistieken spreken in ieder geval in het nadeel van Piquet jr. die in tegenstelling tot zijn vader niet geslaagd is in de Formule 1. De Braziliaan kwam tot 28 races, waarvan zeven in de punten. Zijn beste resultaat was een tweede plaats in Duitsland 2008. Senna kon daar 41 zeges, 80 podiumplaatsen en drie wereldtitels tegenover zetten.

Pechtold ziet D66 niet instappen in SP-kabinet

De kans is 'heel klein' dat D66 na de verkiezingen samen met de SP een kabinet vormt. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold woensdag in een interview met Het Parool. Op basis van de huidige peilingen is D66 onmisbaar als Roemer een linkse regering wil vormen.

Samenwerking met de SP is moeilijk omdat die partij volgens Pechtold niets doet om de staatsschuld en de zorgkosten terug te brengen. Helemaal uitsluiten doet Pechtold de SP niet, maar als de SP op 12 september de grootste wordt, acht Pechtold de kans klein dat SP-leider Emile Roemer hem voldoende tegemoetkomt.

De nummer twee van de SP, Kamerlid Renske Leijten, maakte dinsdag tijdens een debat op de Vrije Universiteit in Amsterdam gewag van een 'officieus cordon sanitaire' tegen de SP. Volgens Leijten bezuinigt ook de SP wel degelijk. D66 noemde het cordon sanitaire tijdens dat debat een complottheorie.

Oud-minister oudste man van Nederland

Oud-minister Gerard Helders is sinds dinsdagmiddag met zijn 107 jaar de oudste man van Nederland. Toen overleed namelijk de vorige oudste Nederlander, de 110-jarige Rotterdammer Cor Geurtz. De oudste mens van Nederland is nu de 109-jarige Egbertje Leutscher-de Vries uit het Drentse Havelte. Zij hoopt 22 oktober 110 jaar oud te worden.

Helders was vanaf halverwege jaren '50 minister van Zaken Overzee voor de CHU in het kabinet-Drees III en het overgangskabinet-Beel. Na zijn ministerschap was hij nog zestien jaar lid van de Raad van State. Hij werd op 9 maart 1905 in Rotterdam geboren.

Weer nieuwe Grand Theft Auto 5-screenshots

Rockstar Games heeft vandaag drie nieuwe screenshots vrijgegeven van Grand Theft Auto V. Twee dagen geleden werden ook drie screenshots uitgebracht van GTA V. Nu gaan de screenshots over bezigheden in Grand Theft Auto V.

Maandag werden drie voertuigen vrijgegeven en vandaag heeft Rockstar drie verschillende bezigheden vrijgegeven. Binnenkort zul je kunnen tennissen, paragliden en motorcrossen in San Andreas. Een releasedatum voor Grand Theft Auto V is niet bekend.

Paragliden

Motorcrossen

Tennissen

Meer duidelijkheid over Dumb & Dumber 2

Onlangs werd duidelijk dat het vervolg op Dumb and Dumber toch werkelijkheid gaat worden. Inclusief deelname van de hoofdrolspelers Jeff Daniels en Jim Carrey, die zich schijnbaar heeft bedacht. Tegenover Digital Spy liet Bobby Farrelly het één en ander los over de plot van de film.

“Ik kan vertellen dat er bij de twee vrienden geen enkele groei heeft plaatsgevonden en het is twintig jaar later… ze leven hun dagelijks leven en in hun binnenste zijn het nog steeds kinderen. Het verhaal gaat over het feit dat één van de twee misschien een kind heeft verwekt. Ze gaan op zoek naar dit kind omdat de vader nierproblemen heeft en hij graag een nier wil van zijn spruit.”

Het vervolg wordt waarschijnlijk in het voorjaar van 2013 opgenomen door de broers Farrelly. 

Dumb and Dumber

Meisje burgemeester in Palestina

Een vijftienjarig meisje is burgemeester van de Palestijnse stad Allar geworden. Het is de eerste keer dat de 9000 inwoners tellende stad een vrouwelijke burgemeester heeft.

De benoeming maakt deel uit van een project waarin de burgemeester en de raad voor twee maanden de macht uit handen geven aan een groep tieners. De jongeren nemen alle beslissingen zelf, met uitzondering van financiële kwesties. Wel worden ze geadviseerd door de eigenlijke politici.

Volgens de 15-jarige burgemeester, Bashaer Othman, was de bevolking van de stad in eerste instantie nogal kritisch vanwege de leeftijd van het nieuwe stadsbestuur, maar heeft die scepsis inmiddels plaatsgemaakt voor bewondering. "Ze zagen onze toewijding en hoe hard we werken en dat heeft ervoor gezorgd dat ze ons nu respecteren."

Othman hoopt met haar tijdelijke burgemeesterschap meer Palestijnse vrouwen te laten nadenken over een actieve rol in de politiek. Zelf ambieert ze een dergelijke baan ook, maar eerst wil ze nog haar school afronden en een universitaire studie voltooien.

Ikea wil wijk in Hamburg bouwen

De Zweedse meubelgigant Ikea wil in de Duitse stad Hamburg een compleet nieuwe wijk met woningen, winkels en kantoren uit de grond stampen. Dat heeft topman Harald Müller van de vastgoedpoot van Ikea gezegd in een woensdag gepubliceerd interview met Hamburger Abendblatt.

Ikea is op zoek naar een geschikt stuk grond van minstens 2 hectare nabij het centrum of de luchthaven van Hamburg. Dat gebeurt in nauw overleg met de autoriteiten. Het bedrijf heeft vergelijkbare plannen in de Londense wijk East End. Op termijn krijgen waarschijnlijk meer grote Europese steden een Ikea-wijk.

Dat het bekende Zweedse imperium niet alleen zijn stempel wil drukken op het interieur van huizen en bedrijfspanden maar ook steeds nadrukkelijker op de buitenkant, is al langer bekend. Eerder ontvouwde Ikea plannen voor een goedkope hotelketen in Europa en voor studentenwoningen in onder meer Nederland.

Of mensen vanaf een onbegrijpelijk papiertje hun eigen huis in elkaar moeten schroeven is niet bekend.

'Hamburg krijgt Ikea-wijk'
'Hamburg krijgt Ikea-wijk' (Foto: ANP)

Derde verdachte in zaak-Badr Hari

De politie in Amsterdam heeft een derde verdachte op het oog voor betrokkenheid bij de mishandeling van miljonair Koen Everink tijdens het dancefeest Sensation in juli. Dat heeft een woordvoerder van justitie woensdag gezegd. Voor de mishandeling werden eerder kickbokser Badr Hari en Ferhat Y. aangehouden.

De nieuwe verdachte werd maandag aangehouden en is woensdagmiddag na verhoor heengezonden. Het Openbaar Ministerie besloot om hem niet voor te geleiden. Het onderzoek naar het incident loopt nog. De man blijft tot die tijd verdachte in de zaak.

De 27-jarige Hari, voormalig wereldkampioen K1-vechten, en de 34-jarige Y. uit Eindhoven worden gezien als hoofdverdachten in de zaak. Beide mannen zitten nog vast. Begin augustus werd het voorarrest van Hari met negentig dagen verlengd, Y. moest dertig dagen langer zitten.

Hari wordt in totaal verdacht van zes geweldsdelicten, in twee zaken heeft hij een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Zo heeft hij gezegd dat hij tijdens Sensation Everink met de bovenkant van zijn platte hand een slag heeft gegeven. Daarna zouden anderen de miljonair ook hebben aangevallen.

Weer minder natuurbrandgevaar

De kans op natuurbranden is verder afgenomen. Zo is in Noord-Brabant, waar dinsdag nog sprake was van zeer groot gevaar, sinds woensdag sprake van verhoogd gevaar. Dat blijkt uit een overzichtskaart van natuurbrandgevaar.nl, een website van de veiligheidregio's.

In Utrecht en twee regio's in Gelderland is sinds woensdag sprake van gevaar, in plaats van verhoogd gevaar. Alleen in Noord-Brabant en Noord-Limburg is nu nog sprake van verhoogd gevaar. In de overige regio's die op de site zijn aangesloten is 'slechts' sprake van gevaar.

Door de aanhoudende warmte was afgelopen weekeinde in een aantal gebieden sprake van groot gevaar. Dat betekent dat verkenningsvliegtuigen worden ingezet om de vinger aan de pols te houden. Bij branden wordt met extra materieel en mankracht uitgerukt.

'Ajax haalt Christian Poulsen'

Christian Poulsen lijkt zijn carrière als profvoetballer bij Ajax voort te zetten. De transfervrije voetballer is afkomstig van het Franse Evian Thonon Gaillard FC, maar moet nog wel een medische keuring ondergaan.

Men verwacht echter dat deze keuring, en ook het gladstrijken van de laatste plooien, slechts een formaliteit zal zijn. "Wij zijn erg blij met zijn keuze om bij Ajax te komen spelen, want hij kon naar meerdere clubs in Europa", liet directeur voetbalzaken van Ajax, Marc Overmars, op de officiële clubsite weten. Mocht alles rondkomen, dan tekent Poulsen voor twee seizoenen.

"Poulsen heeft de afgelopen jaren heel veel ervaring op internationaal topniveau opgedaan, zowel bij topclubs in de grote competities als op meerdere eindtoernooien met de Deense nationale ploeg, waarvoor hij bijna 100 interlands speelde en vaak aanvoerder was. Hij heeft inmiddels bedankt bij de Deense bond, om zich voor 100 procent op het clubvoetbal te kunnen focussen. Ook dat is een voordeel voor Ajax."

Poulsen was in het verleden ook nog actief voor achtereenvolgens Liverpool FC, Juventus FC, Sevilla FC, FC Schalke 04 en FC Kopenhagen. Bij Ajax zal hij het vertrek van Vurnon Anita naar Newcastle United op moeten gaan vangen.

Maastrichtenaar vast voor autobranden Weert

De politie heeft een 19-jarige man uit Maastricht opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de reeks autobranden die de Limburgse plaats Weert al jaren teistert. De man werd woensdagochtend aangehouden in een woning in zijn woonplaats. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

In Weert werden de afgelopen jaren tientallen voertuigen in de fik gestoken. De Midden-Limburgse gemeente loofde eerder dit jaar een beloning uit voor de gouden tip over de autobranden. De politie wil niet zeggen van hoeveel branden de man wordt verdacht.

Kat Dennings terug in Thor 2

De ster uit de sitcom 2 Broke Girls komt terug om zich te vermaken met de God van de Donder. Dennings speelt wederom Darcy Lewis in Thor: The Dark World.

Er zijn nog weinig details bekend over het vervolg dat Marvel Studios maakt, hoewel het aannemelijk is dat de rol van de actrice is vergroot. In de eerste Thor was ze alleen de komische sidekick van Natalie Portman maar sinds het uitkomen van de film in mei 2011, is Dennings een ster in haar eigen recht.

2 Broke Girls is één van de best bekeken komedieseries dit televisiejaar. Het tweede seizoen gaat op 24 september van start op de Amerikaanse televisiezender CBS.

Thor: The Dark World wordt in de Verenigde Staten op 8 november 2013 in roulatie gebracht.

Kat Dennings

Wegpiraat Amanda Bynes slaat weer toe

Amanda Bynes heeft weer eens brokken gemaakt. De 26-jarige actrice, die met enige regelmaat betrokken is bij aanrijdingen, botste maandagavond tegen een andere weggebruiker. Dat vertellen politiebronnen aan entertainmentzender E!

De achterkant van Bynes' auto raakte de voorkant van een andere wagen. Of de andere bestuurder de Hairspray-actrice verantwoordelijk houdt voor de aanrijding, is niet bekend. Bij de botsing vielen geen gewonden.

Bynes handelde het ongelukje dit keer wel volgens het boekje af. In plaats van de benen te nemen, zoals ze een paar keer eerder deed, wisselde ze gegevens uit met de andere chauffeur. De politie kwam poolshoogte nemen, maar slingerde niemand op de bon.

Het doorrijden na een aanrijding begin deze maand moet Bynes binnenkort waarschijnlijk aan een rechter uitleggen. De politie zegt genoeg bewijs te hebben voor een zaak tegen de actrice. Bynes zou in mei ook al twee keer zijn doorgereden. In april werd ze aangehouden wegens rijden onder invloed.

De actrice beweerde destijds dat ze geen druppel drinkt en vroeg de Amerikaanse president Barack Obama de agent die haar had aangehouden te ontslaan. Een week na haar arrestatie sms'te Bynes tijdens het rijden, nog eens een week later veroorzaakte ze een verkeersopstopping toen ze probeerde te keren.

Wisseltruc in vergaderruimte Schiphol mislukt

De marechaussee heeft zes mensen aangehouden voor een ingewikkelde geldwisseltruc in een gehuurde vergaderruimte op Schiphol. Personeelsleden roken onraad toen ze zagen dat het kijkgaatje van de zaal was afgeplakt en schakelden de marechaussee in, zo laat de marechaussee woensdag weten.

Drie oplichters wisselden geld en sieraden om voor vals geld. Dat deden zij door middel van een geldtelmachine en een geprepareerde kast. In de kast zat een van de drie, een 18-jarige Italiaanse, die echt geld omwisselde voor vals geld. De drie verdachten - behalve de Italiaanse een 27-jarige Kroatische en een nog onbekende 38 jarige man - worden verdacht van oplichting.

De drie 'slachtoffers' van de geldwisseltruc probeerden 270.000 euro contant geld en gouden sieraden ter waarde van een ton te wisselen voor zes ton in biljetten van vijfhonderd euro. Zij zitten ook vast, op verdenking van witwassen. Het gaat om twee Nederlanders van 50 en 64 jaar uit Bemmel en het Duitse Kranenburg en een 37-jarige Arnhemse.

De aanhouding van de zes vond twee weken geleden plaats. Vier van de verdachten, die nog vastzitten, worden woensdag voorgeleid. De marechaussee en justitie in Haarlem onderzoeken de zaak. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.


Wisseltruc in vergaderruimte Schiphol mislukt (Foto: Novum)

Korpschefs willen voorlopig geen filefuik meer

De politie moet voorlopig stoppen met het creëren van files om voortvluchtige verdachten te stoppen. Dat adviseert de Raad van Korpschefs woensdag. De korpschefs willen dat er eerst een landelijk beleid en richtlijnen worden opgezet.

"Er moet professionele ruimte zijn voor de politie om in complexe situaties te handelen", zegt Ad Heil, korpschef in de regio Brabant-Noord in een reactie. Er moet volgens hem een landelijk beleid komen voordat de politie weer met opzet een file creëert.

Heil reageert daarmee op het besluit van justitie om de politieagenten die betrokken waren bij de fatale filefuik op de A2 in oktober niet te vervolgen. Een van de redenen voor dit besluit was het ontbreken van regionaal of landelijk beleid. Bij het incident kwam een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven toen een benzinedief een door de politie gemaakte file ramde.

De politie onderzoekt momenteel hoe het landelijke of regionale regelgeving over het stoppen van achtervolgingen kan invullen. Daarbij moet een afweging worden gemaakt tussen langdurige achtervolgingen met het risico dat andere verkeersdeelnemers betrokken raken en het zo snel mogelijk aanhouden van de verdachte.

Grote brand in papierfabriek Roermond

In een papierfabriek in Roermond is woensdagmiddag een grote brand uitgebroken. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Het vuur brak even na 14.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in het bedrijf aan de Mijnheerkensweg.

Het treinverkeer tussen Weert en Roermond is vanwege de brand stilgelegd. Reizigers moeten in ieder geval tot 17.00 uur rekening houden met een extra reistijd van meer dan een uur.

CPB: begrotingstekort 2013 2,7%

Het begrotingstekort komt volgend jaar uit op 2,7 procent, blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Planbureau woensdag heeft gepubliceerd. Het tekort blijft daarmee onder het Europese maximum van drie procent.

Het verwachte tekort ligt iets onder de 2,9 procent die het CPB in juni voorspelde. Dat komt onder meer doordat de economie zich iets gunstiger ontwikkelt dan twee maanden geleden werd verwacht. In juni verwachtte het CPB nog een krimp van 0,75 procent. Nu is dat 0,5 procent. Voor volgend jaar voorspelt het CPB een groei van 0,75 procent.

De woensdag gepubliceerde cijfers zijn voorlopig. Normaal worden ze niet gepubliceerd. Vanwege de naderende verkiezingen gebeurt dat nu wel. Alle partijen beschikken zo over dezelfde informatie. De definitieve cijfers worden op Prinsjesdag gepresenteerd.

Euthanasievrager alsnog dood

De Britse man die vorige week van een rechtbank te horen kreeg dat hij geen euthanasie mag ondergaan, is vanochtend alsnog overleden. Zijn advocaten laten behalve dat niets los. De familie laat weten dat er op verzoek van de man getwitterd is: "Tot ziens wereld, mijn tijd is gekomen, ik heb enig plezier gehad."

De 58-jarige man was in 2005 door een beroerte vrijwel volledig verlamd geraakt. Hij communiceerde door met zijn ogen te knipperen. Meerdere keren heeft hij om euthanasie gevraagd, omdat hij zijn leven als een nachtmerrie ervoer.

Hulp bij zelfdoding is in Groot-Brittannië strafbaar. Het is nog niet duidelijk of de Britse justitie een onderzoek instelt naar het overlijden van de man.

Strafvermindering in badmintonschandaal

De beroepscommissie van de Zuid-Koreaanse badmintonfederatie heeft woensdag de straffen in het olympische badmintonschandaal aanzienlijk verminderd.

De vier speelsters die er tijdens Londen 2012 in het dubbelspel alles aan deden om te verliezen, moeten nog maar een half jaar aan de kant blijven. Zij waren in eerste instantie voor twee jaar geschorst.

De levenslange schorsing van hoofdcoach Sung Han-kook werd omgezet in een uitsluiting voor twee jaar. Hij had als enige hoofdrolspeler in het schandaal geen beroep aangetekend tegen zijn straf, maar wel om clementie gevraagd voor zijn speelsters. Zijn assistent-coach Kim Moon-soo kreeg dezelfde strafreductie.

Naast de vier speelsters uit Zuid-Korea verloren ook koppels uit Indonesië en China met opzet hun wedstrijd tijdens de Olympische Spelen. Dat deden zij om in de volgende ronde een minder sterke tegenstander te treffen.

N.E.C. Nijmegen legt jeugdspelers vast

N.E.C. Nijmegen heeft vandaag twee jeugdspelers tot het einde van het seizoen vastgelegd. Dit meldt Omroep Gelderland vanmiddag. Het gaat om de 20-jarige doelman Kelle Roos en de 19-jarige aanvaller Jordy Tutuarima.

Roos doorliep de jeugdopleiding van PSV en maakte vorig seizoen al deel uit van de selectie van N.E.C. Nijmegen. "Ik ben opgegroeid in Nijmegen. Dat ik dan mijn eerste stappen bij NEC mag zetten, geeft mij een trots gevoel", liet de jongeling weten.

Tutuarima is afkomstig uit de jeugd van N.E.C. Nijmegen en behoort sinds de start van het huidige seizoen tot de hoofdmacht van de Nijmegenaren. "Ik heb het enorm naar mijn zin en kan zeggen dat ik super blij ben dat ik dit contract heb mogen tekenen", was zijn korte reactie.

Voorselectie Jong Oranje weinig verrassend

Jong Oranje-coach Cor Pot heeft woensdag zijn voorlopige selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk bekendgemaakt. Hij selecteerde dertig spelers, drie minder dan de vorige keer. De talenten treffen de Oostenrijkers 7 september in Tilburg.

Pot selecteerde onder meer Ajax-linksback Mitchell Dijks, die er de vorige keer niet bij was. Nacer Barazite (AS Monaco) en Sergio Padt (AA Gent) zijn de enigen die in het buitenland actief zijn. Georginio Wijnaldum en Jeffrey Bruma zijn de enigen die al een keer voor het 'grote' Oranje uitkwamen.

FC Groningen is met vijf spelers hoofdleverancier. Pot maakt volgende week vrijdag zijn definitieve selectie bekend.



De voorlopige selectie:

Patrick van Aanholt (Vitesse), Leandro Bacuna (FC Groningen), Nacer Barazite (AS Monaco), Marco Bizot (FC Groningen), Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (Hamburger SV), Jerson Cabral (Feyenoord), Luc Castaignos (FC Twente), Virgil van Dijk (FC Groningen), Mitchell Dijks (Ajax), Lerin Duarte (Heracles Almelo), Navarone Foor (NEC), Marco van Ginkel (Vitesse), Jeffrey Gouweleeuw (sc Heerenveen), Ricky van Haaren (VVV-Venlo), Johan Kappelhof (FC Groningen), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Jody Lukoki (Ajax), Nick Marsman (Go Ahead Eagles), Miquel Nelom (Feyenoord), Bram Nuytinck (NEC), Sergio Padt (AA Gent), Rajiv van la Parra (sc Heerenveen), Davy Pröpper (Vitesse), Ben Rienstra (Heracles Almelo), Alex Schalk (NAC Breda), Georginio Wijnaldum (PSV), Yanic Wildschut (VVV-Venlo), Género Zeefuik (FC Groningen), Jeroen Zoet (RKC Waalwijk).

'Agüero maand uit de roulatie'

Sergio Agüero moet de komende maand op de tribune plaatsnemen. Uit scans is gebleken dat de knie van de spits van Manchester City niet goed uit de wedstrijd tegen Southampton van zondag is gekomen. Dat meldt The Guardian woensdag.

De 24-jarige werd in de met 3-2 gewonnen wedstrijd getackeld door Nathaniel Clyne en ging naar de grond. De Argentijn twitterde dinsdag nog dat hij zin had om woensdag aan de hersteltraining te beginnen.

Agüero mist door de blessure onder meer de wedstrijd tegen Liverpool zondag. Met Edin Dzeko, Carlos Tevez en Mario Balotelli heeft trainer Roberto Mancini echter fijne alternatieven achter de hand.


'Agüero maand uit de roulatie' (Foto: Novum)

Weigerpastoor weigert doop baby lesbisch stel

Een pastoor uit Waalre heeft geweigerd om het kind van een lesbisch stel te dopen. Een pastoor mag die afweging ook zelf maken maar in de praktijk zullen de meeste pastoors anders beslissen.

Dat heeft heeft het bisdom in Den Bosch woensdag laten weten in reactie op berichtgeving in het Eindhovens Dagblad over de betrokken weigerpastoor Ad Verest.

Het meisje werd volgens de krant uiteindelijk door een Eindhovense pastoor gedoopt.

Bij iedere aanvraag moet het belang van het kind afgewogen en de vraag worden beoordeeld of het kind een katholieke opvoeding zal krijgen, legde directeur Peter Broeders van het bisdom woensdag uit. "De meeste pastoors zullen het kind het voordeel van de twijfel geven. Het sacrament zal niet snel worden geweigerd", aldus Broeders.

Pastoor weigert doop baby lesbisch stel
Pastoor weigert doop baby lesbisch stel (Foto: ANP)

Madonna bindt in en schrapt hakenkruis

Madonna heeft haar concert aangepast. Marine Le Pen, vicepresident van het Franse Front National, werd in Nice niet afgebeeld met een hakenkruis, maar met een vraagteken op haar voorhoofd. Dat schrijft het Franse persbureau AFP.

Le Pen was vorige maand wel met hakenkruis te zien tijdens Madonna's concert in Parijs. Na die show besloot Front National de Queen of Pop aan te klagen, volgens de extreemrechtse partij was de afbeelding een ernstige belediging en 'een oorlogsverklaring tegen een deel van het publiek'.

Front National is blij dat Madonna lijkt te zijn gezwicht. "Voor zover ik weet heeft Madonna nog nooit iets aangepast", laat een lokaal partijlid weten. "Dit bewijst dat onze argumenten hout snijden en is geweldig nieuws."

Het concert in Nice was het laatste van Madonna's Europese MDNA-tournee. Tijdens haar tocht door Europa, waarbij ze begin juli Nederland aandeed, zorgde de 54-jarige zangeres geregeld voor ophef. In Rusland nam Madonna het op voor de dames van Pussy Riot, die vastzitten vanwege hun 'punkgebed'. Ook in Nice riep de Queen of Pop op de drie meiden vrij te laten.

Sony doekt gamestudio achter Wipeout op

Sony sluit de deuren van zijn gamestudio in Liverpool. Dat heeft het bedrijf bevestigd tegenover het tijdschrift Computer and Videogames. Waarom de studio, die voorheen bekendstond als Psygnosis en naam maakte met de raceserie Wipeout, dicht moet, is niet bekendgemaakt.

Hoeveel mensen door het sluiten van Sony Liverpool hun baan verliezen, is niet bekend. Het Japanse concern laat weten zo veel mogelijk mensen een nieuwe functie aan te bieden elders binnen het bedrijf.

In de afgelopen jaren hebben verschillende Britse gamestudio's hun deuren moeten sluiten. Onder meer Black Rock Studios, Bizarre Creations, Bigbig Studios, Zoë Mode, Rebellion en Headstrong Games sloten de afgelopen twee jaar hun deuren.

In maart besloot het Britse ministerie van financiën de lokale game-industrie tegemoet te komen met een korting op de belasting. Op die manier wil de overheid ondernemers stimuleren zich in Groot-Brittannië te vestigen in plaats van te verhuizen naar bijvoorbeeld het voordelige Canada. Het belastingvoordeel gaat in april van kracht.

Jim Sheridan krijgt oeuvreprijs in Vlissingen

De Ierse producent en regisseur Jim Sheridan krijgt tijdens Film by the Sea de Lifetime Achievement Award. De regisseur van films als In the Name of the Father, My Left Foot en het 50 Cent-vehikel Get Rich or Die Tryin' wordt geprezen voor zijn vakmanschap en indrukwekkende oeuvre met sociaal bewogen films. Dat maakte het festival woensdag bekend.

De 63-jarige Sheridan reist volgende maand ook af naar het Vlissingse filmfestival om de prijs in ontvangst te nemen. Ter ere van de regisseur en producent wordt ook een retrospectief getoond.

Met zijn drama My Left Foot werd Sheridan in 1990 genomineerd voor een Oscar. Zijn drama In the Name of the Father werd in 1994 genomineerd voor zeven Oscars en in 2004 kreeg hij een Oscarnominatie voor zijn scenario van het romantische drama In America. Hij werkt momenteel aan twee nieuwe drama's: Sherrif Street en Old Stoneface.

De Lifetime Achievement Award werd eerder uitgereikt aan Jonathan Demme, de Waalse gebroeders Dardenne en aan George Sluizer. Film by the Sea wordt van 14 tot en met 23 september gehouden. De prijsuitreiking van het festival is op 21 september.


Jim Sheridan krijgt oeuvreprijs in Vlissingen (Foto: Novum)

Sean Penn wil Josh Brolin in regieproject

Sean Penns laatste film was het waargebeurde verhaal Into the Wild geschreven door Jon Krakauer. Over Christopher McCandless, die zonder bezittingen probeert te overleven in de wildernis van Alaska. Voor zijn nieuwste film kiest hij weer een overlevingsverhaal. De regisseur wil Josh Brolin als hoofdrolspeler hebben. 

Crazy for the Storm is gebaseerd op de memoires van de zoon van Norman Ollestad sr., een surf- en survivalgoeroe. Het boek draait om zijn jeugd met zijn charismatische vader in de surfgebieden van Malibu en Mexico in de jaren zeventig. In 1979 raakten hij, zijn vader en zijn vriendin betrokken bij een vliegtuigongeluk. Ze kwamen in de bergen van San Gabriel in een sneeuwstorm terecht en Norman junior was de enige overlevende. De 11-jarige jongen moest de geleerde overlevingstechnieken gebruiken om van de berg af te komen. 

Brolin is in beeld om de rol van de vader te spelen. Wie de zoon zal vertolken is nog niet bekend. Het script voor Crazy for the Storm wordt geschreven door Will Fetters die verantwoordelijk was voor de filmbewerking van het boek The Lucky One van Nicholas Sparks. 

Brolin en Penn  zijn allebei nog niet officieel betrokken bij de film maar als Brolin ja zegt kunnen de opnames in de lente van 2013 beginnen. Dan is de acteur namelijk klaar met het filmen van Spike Lee’s Oldboy. Hij is ook te zien in Gangster Squad, waar nog extra opnames voor gepland staan.

Josh Brolin

Geen straf voor antisemitische GVB'ers

Het GVB gaat geen maatregelen nemen tegen enkele medewerkers die kwetsende opmerkingen zouden hebben gemaakt over Anne Frank en het Anne Frank Huis. Dat laat het Amsterdamse vervoerbedrijf woensdag weten.

Begin augustus kwamen bij het GVB drie klachten binnen over de uitspraken. Trampersoneel zou onder meer hebben omgeroepen dat het Anne Frank Huis 'de plek is waar joden hun geld verdienen'. Het bedrijf stelde een onderzoek in, maar de betreffende medewerkers blijven ontkennen dat zij zich antisemitisch hebben uitgelaten.

De zaak is daarmee nog niet helemaal afgedaan voor het GVB. In de komende periode worden alle medewerkers nog eens extra gewezen op 'respectvolle omgangsvormen'. Dat gebeurt in overleg met de joodse gemeente Amsterdam, een van de klagers.

De joodse gemeente vindt het onverklaarbaar dat het GVB geen bevestiging kan geven van de incidenten, maar wil desondanks toch helpen aan 'een gezamenlijke aanpak die moet leiden tot verdere bewustwording van de noodzaak tot verdraagzaamheid en fatsoen in de stad'.


Geen straf voor antisemitische GVB'ers (Foto: Novum)

Junkyard geselecteerd als Oscarinzending

De animatiefilm Junkyard is geselecteerd als de Nederlandse inzending voor de Oscars in de categorie Beste Korte Animatiefilm. De film van Hisko Hulsing is inmiddels ook succesvol op diverse festivals.

Junkyard was zeven jaar lang in productie en ging afgelopen juni in première. De film is meteen geselecteerd voor een aantal festivals. Nu mag de film ook Nederland vertegenwoordigen bij de Oscars. 

Op de site van producent Il Luster is een deel van het juryrapport te lezen: 'Junkyard van Hisko Hulsing is een meesterwerk. De film heeft een sterk scenario, waanzinnige visuals, een overweldigende soundtrack en een geheel eigen, krachtige beeldtaal. Junkyard is de beste film om namens Nederland te worden ingezonden voor de Oscars.'

15 januari 2013 zal bekend worden of de film daadwerkelijk is genomineerd voor een Oscar.

Wii U-persconferentie 13 september in New York

Nintendo zal op 13 september in New York een persconferentie rondom hun nieuwe Wii U. De kans is groot dat deze dag ook de prijs en releasedatum van de nieuwe console bekendgemaakt zullen worden.

Op de persconferentie zal het bedrijf ingaan op de Wii U en wat het apparaat voor invloed zal hebben op de toekomst van gaming en entertainment. Eerder hield Nintendo al een persconferentie in New York om de Wii te lanceren en de releasedatum van de 3DS bekend te maken.

Geruchten gaan dat de Wii U in december in Europa zal gaan verschijnen, maar Nintendo gaat niet in op dit gerucht.

Overlijdensakte Natalie Wood is gewijzigd

De overlijdensakte van actrice Natalie Wood is veranderd. Een aantal onzekerheden over de doodsoorzaak werd door het lopende onderzoek niet weggenomen. In plaats van een ongeluk is ze volgens het officiële document nu om het leven gekomen door 'verdrinking en andere onbekende factoren'. De actrice met watervrees viel in 1981 van haar jacht, na een ruzie tussen haar man Robert Wagner en Christopher Walken.

De akte werd eerder deze maand gewijzigd door een lijkschouwer. In het document staat nu dat niet duidelijk is vastgesteld hoe Wood in het water belandde. Het onderzoek naar de dood van de actrice werd negen maanden geleden heropend nadat de kapitein van het jacht had onthuld dat hij Wood en Wagner de avond van haar dood had horen ruziën.

De wijziging duidt volgens de politie niet op een doorbraak in het politieonderzoek. "We sluiten dergelijke zaken niet", zegt commissaris William McSweeney. "Deze onderzoeken kennen actieve en passieve periodes. We zijn nu op weg naar het einde van een actieve periode."

Wood was op de avond van haar dood weggelopen bij een ruzie tussen Wagner en Christopher Walken om naar bed te gaan. Van Wood was bekend dat ze bang was voor water en niet kon zwemmen. Waarom ze 's nachts de rand van haar jacht opzocht, is dan ook al jarenlang de grote vraag.


Overlijdensakte Natalie Wood is gewijzigd (Foto: Novum)

Red Band-trailer voor Lawless

Een week voor de Amerikaanse release heeft The Weinstein Company een Red Band-trailer vrijgegeven voor Lawless, een film over stokers en smokkelaars van illegale drank. In de trailer valt er meer bloed en meer van het verhaal te zien.

Geregisseerd door John Hillcoat, ging de film dit jaar in wereldpremière tijdens het filmfestival van Cannes. Waar Lawless met positieve kritieken werd ontvangen.

In de dramawestern spelen Tom Hardy en Shia LaBeouf broers ten tijde van de Depressie in Virginia. De gekte die er heerste krijgt gestalte door Guy Pearce en een wapendragende Gary Oldman. De vrouwelijkheid wordt vertegenwoordigd door Mia Wasikowska en Jessica Chastain.

Het script van de film is geschreven door Nick Cave en gebaseerd op het boek The Wettest Country in the World van Matt Bondurant.

Gezien de buzz rondom deze film, zullen Ryan Gosling en Amy Adams inmiddels wel spijt hebben van hun weigering om een rol te gaan vertolken in deze onafhankelijke productie.

Lawless is vanaf 15 november te zien in de Nederlandse bioscopen. 

Schaken en Douglas in voorselectie Oranje

De voorselectie van het Nederlands elftal voor de EK kwalificatie-wedstrijden tegen Turkije en Hongarije telt 35 namen. Bondscoach Louis van Gaal maakte vanochtend de namen bekend, die nog kans maken op een plekje in Oranje.

De twee meest opvallende namen zijn die van Douglas (FC Twente) en Ruben Schaken (Feyenoord). Het is voor beide spelers de eerste keer dat ze tot de voorselectie van het Nederlands elftal behoren. Douglas kan zelfs de eerste genaturaliseerde voetballer worden, die voor Oranje gaat uitkomen.

Het duel tegen de Turken wordt op 7 september in de Amsterdam ArenA gespeeld. Vier dagen later staat in Boedapest de confrontatie met de nationale ploeg van Hongarije op de rol.



De voorselectie:

Doel: Maarten Stekelenburg (AS Roma), Michel Vorm (Swansea City), Tim Krul (Newcastle United)

Verdediging: Ricardo van Rhijn, Gregory van der Wiel (beide Ajax), John Heitinga (Everton), Ron Vlaar (Aston Villa), Nick Viergever (AZ), Khalid Boulahrouz (Sporting Portugal), Joris Mathijsen, Bruno Martins Indi (beide Feyenoord), Douglas (FC Twente), Jetro Willems (PSV)

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Nigel de Jong (Manchester City), Kevin Strootman (PSV), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Wesley Sneijder (Internazionale), Stijn Schaars (Sporting Portugal), Siem de Jong (Ajax), Vurnon Anita (Newcastle United), Urby Emanuelson (AC Milan), Adam Maher (AZ), Leroy Fer (FC Twente)

Aanval: Bas Dost (Vfl Wolfsburg), Ibrahim Afellay (FC Barcelona), Robin van Persie (Manchester United), Jeremain Lens, Luciano Narsingh (beide PSV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Ola John (Benfica), Luuk de Jong (Borussia Monchengladbach), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Arjen Robben (Bayern München), Ruben Schaken (Feyenoord)

Hofland stopt als technisch directeur bij AEK Larnaca

Kevin Hofland legt zijn taken als technisch directeur van AEK Larnaca neer. Dit heeft de voormalig speler van Feyenoord op de website van Sport Promotion bekendgemaakt. De aanleiding voor deze keuze heeft te maken met zijn privésituatie.

"Voor mij is dit de beste oplossing", liet Hofland, die zijn besluit deze week kenbaar maakte aan de voorzitter van AEK Larnaca, weten. "Onder de gegeven omstandigheden is het voor mij en mijn gezin beter om nu in Nederland te zijn."

Hofland was pas enkele maanden in dienst als technisch directeur van AEK Larnaca. In maart zette de verdediger een punt achter zijn actieve loopbaan als voetballer, vanwege een slepende blessure aan zijn enkel. Niet veel later kreeg hij een andere functie binnen de Cypriotische club.

In de komende periode heeft Hofland in elk geval nog een aantal doelen. "Ik zal me nu gaan richten op het halen van mijn trainersdiploma's. En ik blijft actief voor mijn oude amateurclub Limburgia. Daarna zie ik wel verder wat er op mijn pad komt."

Coach Conte blijft geschorst om omkoopschandaal

Juventus-coach Antonio Conte blijft voor tien maanden geschorst. Het beroep tegen zijn straf werd woensdag afgewezen, meldt de Italiaanse voetbalbond. De 43-jarige werd door de tuchtcommissie van de bond geschorst vanwege betrokkenheid bij omkoping in het seizoen 2010/2011, toen hij coach van Siena was.

Conte zou hebben geweten dat spelers van Siena omgekocht waren, maar verzuimde dat vervolgens te melden. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

De oud-international loodste Juventus vorig seizoen in zijn eerste jaar bij de club meteen naar de landstitel. Assistent Angelo Alessio, die met Conte meeverhuisde van Siena naar Juve, werd voor acht maanden geschorst.

Uitgeprocedeerde Irakezen blijven in Zwolle

Een groep uitgeprocedeerde Irakezen die sinds maandagavond voor het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Zwolle protesteert, staat er woensdagochtend nog steeds.

"Afgelopen nacht zijn er 32 mensen blijven slapen", zei een woordvoerder van de gemeente Zwolle. Volgens de IND hebben zich woensdagochtend weer tientallen uitgeprocedeerde Irakezen bij de groep aangesloten.

De gemeente wil vooralsnog niet ingrijpen, maar alleen de hygiëne en veiligheid van de Irakezen waarborgen. Dinsdag liet minister Gerd Leers (Immigratie) weten dat de uitgeprocedeerde asielzoekers gewoon zullen moeten vertrekken.

Franse benzine wordt goedkoper

De Franse regering gaat de accijns op benzine verlagen om de stijgende lasten voor Franse huishoudens te verlichten. Dat maakte de Franse premier Jean-Marc Ayrault woensdag bekend.

Ayrault zei niet wanneer de verlaging ingaat en wat de invloed ervan is op de Franse begroting. Frankrijk moet van Brussel zijn begrotingstekort dit jaar terugbrengen naar 4,5 procent van het bruto binnenlands product, en volgend jaar naar drie procent.

Ayrault liet wel weten dat de accijnskorting 'klein en tijdelijk' zal zijn.

Disney wil The Rocketeer opnieuw verfilmen

Disney wil opnieuw aan de slag met de avonturenfilm The Rocketeer uit 1991. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine. De keuze voor een reboot is opvallend, aangezien de film destijds geen succes was.

The Rocketeer gaat over een racepiloot die in zijn stuntvliegtuigje een raketpak ontdekt, dat daar is verstopt door gangsters. De piloot probeert het pak en is meteen verkocht.

The Rocketeer is gebaseerd op het gelijknamige tijdschrift uit 1982. Disney gaat binnenkort met diverse scenarioschrijvers om de tafel zitten over de nieuwe verfilming van The Rocketeer.


Disney wil The Rocketeer opnieuw verfilmen (Foto: Novum)

Op vakantie, huisdieren drogen uit

Wij gaan op vakantie en nemen niet mee: de huisdieren. Dinsdagmiddag moest de politie in Weesp uitrukken om tientallen dieren van de dood te redden. Zij zaten in de hitte zonder eten en drinken omdat hun baasjes vakantie aan het vieren zijn. In totaal werden er 31 verwaarloosde dieren aangetroffen in en rond de woning. 

De agenten hebben alle dieren (8 konijnen, 2 katten, 1 rat, 3 schildpadden, 2 kwartels, 2 duiven, 3 parkieten, 3 kanaries, 3 zebravinken, 2 baardagamen en 2 agaponissen) in beslag genomen en deze zullen worden overgebracht naar een asiel. De bewoners kunnen bij thuiskomst rekenen op een proces-verbaal. 

Bejeweled-makers snijden in personeelsbestand

Zeker vijftig mensen zijn ontslagen bij de Amerikaanse tak van gamebedrijf Popcap in Seattle. Bij het kantoor in Dublin wordt onderzocht of een reorganisatie noodzakelijk is. Dat heeft topman John Vechey van Popcap gezegd in een verklaring. Popcap is vooral bekend van spellen als Bejeweled, Peggle en Zuma's Revenge.

De reorganisatie binnen het bedrijf heeft volgens Vechey vooral te maken met nieuwe trends in de game-industrie. De opkomst van gratis en mobiele spellen vraagt een nieuwe aanpak van het bedrijf. "De trend heeft ons verrast", aldus Vechey.

Popcap verkoopt downloadbare spellen voor verschillende spelcomputers, tablets en smartphones. Daarnaast worden games op disc uitgegeven. "Maar het is nu een compleet andere wereld", zei Vechey over de opkomst van gratis spelletjes.

De grote doorbraak was enkele jaren geleden toen het bedrijf ook fanatieke gamers wist te boeien met het strategiespel Plants vs Zombies. Dinsdag kondigde het bedrijf aan dat er wordt gewerkt aan Plants vs Zombies 2.


Bejeweled-makers snijden in personeelsbestand 

Parodie voor The Hunger Games

The Hunger Games verkocht al bijna vier miljoen dvds en blu-rays sinds de release vorige week. Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat de film voldoet aan de hype. Daarom gooit Honest Trailers er een eigen sausje overheen.

Honest Trailers pretendeert dat zij films adverteren zoals ze echt zijn. Zo hebben ze er problemen mee dat Katniss steeds de anderen voor is omdat zij zich fijn voelt in bomen en vinden ze het maar vreemd dat Peeta’s mogelijkheden als patissier nadrukkelijk worden belicht. Ook vragen ze zich hardop af waarom de veel knappere Gale niet Katniss’ eerste keuze is.

Met meer dan een kwart miljoen views, werpt de parodie genadeloos een hele rits aan vragen de wereld in. Vragen die bioscoopbezoekers zichzelf gesteld kunnen hebben, inclusief over de plot omdat sommige punten uit het boek van Suzanne Collins, het witte doek niet hebben gehaald. 

Ierse steelt zestien linkerschoenen in Brabant

Een 26-jarige vrouw uit Ierland heeft dinsdagmiddag zestien linkerschoenen gestolen uit een schoenenzaak in het Brabantse Zundert. De eigenaar van de zaak aan de Molenstraat had gezien dat ze het schoeisel in haar tas stopte en hield haar buiten tegen, laat de politie woensdag weten.

Gealarmeerde agenten namen de vrouw mee naar het bureau. Ze werd na het betalen van een boete van 340 euro weer vrijgelaten.

'Devolder van Vacansoleil naar Radioshack'

De Belgische wielrenner Stijn Devolder verruilt Vacansoleil-DCM voor Radioshack-Nissan. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad woensdag. Bij Radioshack wordt Devolder herenigd met ploegleider Dirk Demol en manager Johan Bruyneel.

De tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen zou volgende week een prestatiegericht contract tekenen. "Ik kies voor een omgeving met mensen die me kennen en vertrouwen geven", zegt hij tegen de krant.

Bruyneel, die de 32-jarige tussen 2004 en 2007 begeleidde bij Discovery Channel, bevestigt de renner graag binnen te willen halen. "Ik zie niet in waarom ik dat niet zou doen", stelt hij. Demol was in die tijd ook actief bij Discovery, en volgde Devolder toen die in 2008 naar Quick Step vertrok.

Vacansoleil haalde maandag Juan Antonio Flecha binnen. De Spanjaard en voormalig Raborenner moet Devolder vervangen.


'Devolder van Vacansoleil naar Radioshack' (Foto: Novum)

Verdachte Barredo voorlopig niet actief voor Rabobank

De van dopinggebruik verdachte Carlos Barredo komt voorlopig nog niet in actie voor Rabobank. Dat meldt de wielerploeg woensdag in een verklaring. De internationale wielerunie UCI kenmerkte de Spanjaard op een vorig jaar uitgelekte lijst als uiterst verdacht.

Barredo heeft afgelopen zomer vragen van de UCI over zijn bloedwaarden beantwoord. Rabobank wacht nu op een reactie van de wielerunie. Tot die tijd houdt de ploeg hem aan de kant. Barredo ontkent alle beschuldigingen. Rabobank zegt de reactie van de UCI, die niet voor half september wordt verwacht, met vertrouwen tegemoet te zien.

De Spanjaard heeft de afgelopen maanden al niet meer gekoerst, zijn ploeg gaf als reden gebroken ribben op. Andere Raborenners worden niet verdacht van dopinggebruik. De UCI houdt voormalig Rabo-coureur Denis Menchov wel scherp in de gaten.


Verdachte Barredo voorlopig niet actief voor Rabo (Foto: Novum)

Wonderkind?

En nu niet allemaal meteen gaan roepen dat je nichtje van vijf dat ook kan. Aelita Andre (5) schildert vanaf haar 2e en heeft al in meerdere vooraanstaande galeries geëxposeerd. Haar werk wordt geroemd vanwege het kleurgebruik en de balans. Ik was na het zien van deze fotoserie wat sceptisch, maar bij deze serie zie je toch wel een ernstige vooruitgang en eerlijk gezegd vind ik er hele mooie stukken tussen zitten. Nou zeg het maar: kunst of broddelwerk van een hyperactieve kleuter?

Breivik schrijft autobiografie

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik werkt in de gevangenis aan zijn autobiografie. Volgens zijn advocaat onthult hij daarin wat hij niet heeft gezegd tijdens politieverhoren en het proces. Dat meldde de Noorse krant Verdens Gang woensdag.

Wat tijdens het proces onder meer onopgehelderd bleef, is een reis die Breivik in 2002 naar Liberia zou hebben gemaakt. Daar zou hij een ontmoeting hebben gehad met een Servische oorlogsmisdadiger. Die zou banden hebben met tempelridders, de geheime organisatie waarvan Breivik zegt lid te zijn.

Justitie is er nooit achtergekomen wie die Serviër is. In zijn boek zal Breivik een tip van de sluier oplichten, zegt zijn advocaat.

Breivik schrijft autobiografie
Breivik schrijft autobiografie (Foto: ANP)

Brinkman wil wiet legaliseren

Het Democratisch Politiek Keerpunt, de nieuwe partij van voormalig PVV'er Hero Brinkman, wil wiet volledig legaliseren. Alle andere drugs worden keihard aangepakt. Dat is een van de punten in het woensdag gepresenteerde verkiezingsprogramma.

Het DPK wil verder een invoering van de neuro, met andere Noord-Europese landen. Lukt dat niet, dan moet Nederland de florijn invoeren als binnenlands betaalmiddel. Ook wil Brinkman een referendum over de euro.

Brinkman wil verder verlaging van de leerplicht tot 16 jaar, automatisch levenslang na twee zware misdrijven en afschaffing van de Eerste Kamer, de Provinciale Staten en de waterschappen.

Politie vrijuit na fatale filefuik A2

De politie wordt zoals verwacht niet strafrechtelijk vervolgd voor het creëren van een filefuik op de A2 in oktober waarbij een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven kwam. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Utrecht woensdag bepaald op basis van een onderzoek van de Rijksrecherche. Wel vindt justitie de genomen beslissingen van de politie onjuist.

De politieambtenaar die vanuit de meldkamer opdracht gaf tot het creëren van de file om een 49-jarige benzinedief te stoppen, kon niet terugvallen op landelijke of regionale regelgeving of beleid op dit punt, omdat dit niet bestaat. Daarom is strafrechtelijke vervolging volgens de officier van justitie niet op zijn plaats. Ook de agenten die de file daadwerkelijk veroorzaakten en meededen aan de achtervolging worden niet vervolgd. Zij voerden slechts een opdracht uit, zo oordeelt justitie.

Wel had de politieambtenaar onder de omstandigheden niet moeten beslissen tot de opdracht van de file. De benzinedief had eerder tegen auto's gebotst en stoptekens genegeerd. Het risico voor de verkeersveiligheid had zwaarder moeten wegen dan de aanhouding, vindt justitie. Bovendien stond er een politiehelikopter klaar, waar de politie gebruik van had kunnen maken.

Ondanks een discussie over achtervolging en het opwerpen van roadblocks de afgelopen jaren bestaat hierover geen regelgeving, blijkt uit het onderzoek. Het OM in Utrecht vindt dat hier snel landelijk beleid over moet komen en heeft de Raad van Korpschefs hierover geïnformeerd. De betrokkenen zijn woensdag op de hoogte gebracht van de beslissing van justitie.

De 49-jarige man ging er op 22 oktober vandoor zonder te betalen nadat hij getankt had. Agenten volgden de dief, die tijdens de achtervolging politieauto's sneed. Toen de filefuik was gecreëerd, reed de dief op de auto's in, waardoor de 35-jarige Maastrichtenaar om het leven kwam. Het inzetten van de filefuik met dodelijke afloop veroorzaakte veel kritiek.

Ontslagen bij ontwikkelaar van The Secret World

De Noorse ontwikkelaar Funcom heeft bekendgemaakt dat er ontslagen zullen vallen bij het bedrijf door de teleurstellende resultaten van hun MMO The Secret World. De ontslagen zouden tijdelijk zijn en het bedrijf geeft aan dat ze "fully committed to all of our games" blijven.

Na de launch van The Secret World begin juli daalde de aandelenkoers van Funcom flink. Het bedrijf wijt dit aan de teleurstellende Metascore van 72/100 en weinig mond-tot-mondreclame over The Secret World. "While there are very positive reviews, there are as well mixed or average reviews from various press outlets, giving an aggregated score for The Secret World of 72 out of 100, which is to be considered low, and not in line with the positive feedback received during the beta phases from both press and players", aldus Funcom. De game kreeg op FOK!games een 8.

"Funcom is of course disappointed with achieving such a Metascore. A game like The Secret World, which is not based on a well-known brand, is normally dependent on positive press reviews to achieve successful initial sales, in addition - but not limited - to other factors like word of mouth."

Hoewel de verkopen van de game en de reviewscores dus tegenvallen, zijn de mensen die de game hebben gespeeld wel tevreden over het spel met een user score van 8,4 en hoger op metacritic en mmorpg.com. De in-game shop doet het wel zoals verwacht en de add-on packs doen het zelfs beter dan verwacht. Voor de komende tijd staan er nog een aantal add-ons in de planning.
 
The secret world

McGregor & Watts in trailer The Impossible

De Spaanse regisseur Juan Antonio Bayona heeft een film gemaakt gebaseerd op het ware verhaal van een gezin dat elkaar weer moest terugvinden na de tsunami van 2004.

Kan een gezin het onmogelijke overleven? Dat is de vraag die Bayona stelt in zijn Engelstalige debuut over de ramp die bijna acht jaar geleden plaatsvond in de Indische Oceaan.

Ewan McGregor en Naomi Watts zijn het echtpaar Henry en Maria, die vakantie vieren met hun drie zonen, als in Thailand het noodlot toeslaat. Ze worden door een gigantische watergolf uiteengerukt en opgeslokt.

In de hartverscheurende trailer van The Impossible zie je een intense McGregor beloven dat hij er alles aan zal doen om zijn gezin weer te herenigen.

Het actiedrama krijgt een Nederlandse biscooprelease op 17 januari 2013.

'Managers niet compleet nutteloos'

Managers hebben het tegenwoordig zwaar. Heel zwaar. Ze zouden overbetaald, incompetent en lui zijn. Maar een onderzoeker van de Stanford University in de VS heeft nu bewezen dat het heel anders zit.

Edward Lazear, samen met Kathryn Shaw, ook van Stanford, en Christopher Stanton van de universiteit van Utah ontdekte dat er wel degelijk goede managers zijn. Theoretisch gezien staat het ruilen van een slechte manager met een goede manager gelijk aan het toevoegen van een extra persoon aan een team van negen arbeiders. Het geheim? Een goede manager motiveert niet alleen, maar hij onderwijst ook. Het effect van een goede manager is nog steeds merkbaar nadat hij vertrokken was.

Daarnaast hebben de onderzoekers ook uitgerekend of een manager meer waard is. Zoals reeds vermeld, kan een goede manager de productiviteit van een team arbeiders enorm doen toenemen. De schokkende conclusie van dit onderzoek? Een gemiddelde manager is 1,75 keer zo productief als een gemiddelde arbeider, wat ongeveer overeen komt met het verschil in salaris.

"Yeah, I'm gonna need you to go ahead and believe I work 1,75 times as hard."

DeGeneres praat over Finding Nemo 2

Ellen DeGenres praat over een terugkeer in Finding Nemo 2, die Disney/Pixar gepland heeft staan voor 2016.

Ervan uitgaande dat de deal lukt, zal DeGeneres weer in de huid kruipen van visje Dory, die aan geheugenverlies lijdt.

In de afgelopen jaren is de creatieve duizendpoot heel vocaal geweest over haar wens voor een tweede deel. Vaak zei DeGeneres er iets over in haar eigen goed bekeken talkshow.

Schrijver en regisseur Andrew Stanton, die de film in 2003 op het witte doek bracht, keert sowieso terug maar laat het script deze keer over aan Victoria Strouse.

Finding Nemo won de Oscar voor Beste Animatifilm en is nog steeds de best verdienende film die Pixar gemaakt heeft. Wereldwijd heeft de film, vandaag de dag, al 868 miljoen dollar in het laatje gebracht.

Maar voor er een tweede deel wordt gedraaid, komt er eerst een 3D-versie van de originele Nemo in de bioscopen.

Ellen DeGeneres

Ubisoft last van 93 tot 95% piracy rate

De hoge piracy-rate van 93 tot 95 procent is voor Ubisoft reden om te investeren in free-to-play op pc. Op deze manier hoopt het bedrijf toch geld te verdienen aan pc-games, aldus Yves Guillemot van Ubisoft. "We want to develop the PC market quite a lot and F2P is really the way to do it."

Het voordeel van free-to-play is dat er geld verdiend kan worden aan landen waar dat voorheen niet kon. Landen waar Ubisofts games niet gekocht maar wel gespeeld werden bijvoorbeeld. "It's a way to get closer to your customers, to make sure you have a revenue. On PC it's only around five to seven per cent of the players who pay for F2P, but normally on PC it's only about five to seven per cent who pay anyway, the rest is pirated. It's around a 93 to 95 per cent piracy rate, so it ends up at about the same percentage. The revenue we get from the people who play is more long term, so we can continue to bring content."

Ubisoft heeft op de GamesCom vorige week enkele nieuwe free-to-play-games aangekondigd waaronder grote titels als Silent Hunter Online, Anno Online en The Settlers Online. Door het aanbieden van free-to-play-games kan het veel bekritiseerde DRM-systeem bij deze games verdwijnen.

ubilogo

Ajax in pot 3 Champions League

Ajax zal volgende week bij de loting voor de groepsfase van de Champions League in de derde pot zitten. Door de 1-3 zege van Dinamo Kiev op Borussia Mönchengladbach in de laatste voorronde lijkt het zeker dat de Amsterdammers twee sterke tegenstanders zullen gaan treffen.

Er hebben zich 22 clubs, waaronder Ajax, rechtstreeks geplaatst voor de poulefase van het kampioenenbal. Op basis hiervan zou Ajax een plaats in pot 2 hebben kunnen krijgen, maar Dinamo Kiev en Sporting Braga hebben een hogere coëfficiënt dan de Amsterdammers en hebben daarom meer recht op de plaats in de tweede pot. Braga speelt vanavond in de voorronde tegen Udinese. Alleen als beide teams zich niet weten te plaatsen kan Ajax in pot 2 terechtkomen.

In de eerste pot zitten de grote clubs FC Barcelona, Real Madrid, Chelsea, Manchester United, AC Milan, Bayern München, Arsenal en FC Porto. In de tweede waarschijnlijk Manchester City, Valencia, Benfica, Zenit St. Petersburg, Shakhtar Donetsk, Schalke 04, Dinamo Kiev en Sporting Braga.

Toch is er ook goed nieuws voor Ajax als het in pot 3 zit, want hierdoor worden clubs als Juventus en Paris St. Germain ontlopen. De Duitse kampioen Borussia Dortmund en de Franse kampioen Montpellier zitten zelfs in de vierde pot.

Stel overlijdt tijdens 'redden' hondje

Een Amerikaans echtpaar is verdronken toen ze in het water sprongen om hun hondje te redden. Het dier kon gewoon zwemmen en overleefde het avontuur, aldus de politie in de Amerikaanse staat Massachusetts.

De hond was het meer in gesprongen waarop het stel aan het varen was. Donald Cyr (64) aarzelde niet en dook achter zijn huisdier aan. Toen hij in moeilijkheden kwam, sprong zijn echtgenote Patricia Cyr (61) - in een poging hem te redden - ook het water in, ondanks het feit dat ze niet kon zwemmen.

"Het verbaast me niets", zei dochter Miranda Landry. "Ik wist dat dat was wat ze zou doen."

De hond is naar het asiel gebracht.

Piquet jr: "Resultaten Grosjean puur geluk"

Nelson Piquet jr. vindt Romain Grosjean geen goede coureur. De Lotus-rijder behaalde dit Formule 1-seizoen enkele podiumplaatsen, maar op website Terra laat Piquet weten niet onder de indruk te zijn van deze prestaties, omdat de rijders minder zijn dan de auto.

"Romain heeft geluk gehad. Hij is terug gekomen in een tijd dat het team een veel betere wagen heeft en met een iets zwakkere teamgenoot dan Fernando Alonso in de persoon van Kimi Räikkönen. Romain is op het juiste moment op de juiste plek. Als Alonso voor Lotus zou rijden, dan zou hij dit jaar zeker de titel hebben gewonnen."

"Grosjean heeft zich verbeterd, maar hij is geen fenomeen en zeker niet gelijk aan Alonso. Zijn start in de Formule 1 was slecht en via een omweg en met de hulp van een sponsor heeft hij een weg terug gevonden. De timing was gewoon juist voor hem."

Amerikaan opgepakt voor bedreiging Obama

Een gewapende man is dinsdag opgepakt in de Amerikaanse stad Seattle, omdat hij president Barack Obama per e-mail had bedreigd. Dat meldde het Openbaar Ministerie in de westelijke staat Washington dinsdagavond (lokale tijd).

Hoe serieus het dreigement was, is niet bekend.

Obama is vaker bedreigd. In november vorig jaar schoot een man vanaf de stoep op het Witte Huis. De schutter is opgepakt en aangeklaagd. De president en zijn vrouw waren tijdens de schietpartij niet thuis.

Douglas wil rust

Douglas wil naar eigen zeggen rust aan zijn hoofd. De tot Nederlander genaturaliseerde Braziliaan lijkt te vertrekken bij FC Twente. Hij lijkt na de wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen de Tukkers in te ruilen voor Fulham.

In ieder geval is hij het jaar goed begonnen in het hart van de verdediging. "Ik ben tevreden over de eerste wedstrijden. Het is wel wennen voor mij, want de afgelopen jaren speelde ik steeds samen met Peter Wisgerhof, maar nu sta ik achterin met Andreas Bjelland. De samenwerking verloopt goed, maar we kunnen nog veel beter."

Toch lijkt er aan deze samenwerking al snel een eind te komen. "In de voetbalwereld kan alles snel veranderen. Het is nog tien dagen tot de transfertermijn sluit. Ik hoop dat die dagen snel voorbijgaan, want ik wil rust aan mijn hoofd."

'Pensioenen ambtenaren 14 procent lager'

De pensioenen van 2,8 miljoen werkende en gepensioneerde ambtenaren dreigen in 2014 met liefst veertien procent te worden verlaagd als de manier waarop de rekenrente wordt bepaald niet wordt veranderd. De dekkingsgraad van het pensioenfonds is de afgelopen jaren fors gedaald naar ver onder het minimumniveau van 105 procent. Dat meldt de Volkskrant woensdag op basis van een interne notitie van ambtenarenpensioenfonds ABP.

Volgend jaar worden de pensioenen al met een half procent verlaagd. Die verlaging, waarover al veel ophef was, stelt echter niets voor in vergelijking met de dreigende extra korting. Werkenden krijgen naast de pensioenverlaging bovendien een forse verhoging van de pensioenpremie voor hun kiezen. Volgens de notitie zou die met bijna een kwart omhoog gaan. Daar komt nog een 'herstelopslag' van 4,5 procent bovenop.

Het ABP wijt de problemen volledig aan de gedaalde rente. Daardoor moeten de pensioenfondsen veel meer kapitaal aanhouden ten opzichte van hun verplichtingen. Het beleggingsbeleid van het fonds blijft buiten schot. De dekkingsgraad zat eind juli op 91 procent, en moet met het herstelplan eind 2013 terug zijn op 105 procent.

Kidman geëerd op filmfestival New York

De Australische actrice wordt bewierookt op het aankomende filmfestival van New York.

The Film Society of Lincoln Center heeft afgelopen dinsdag laten weten dat Kidman haar eigen gala krijgt op het vijftigste filmfestival. Regisseur Richard Pena krijgt ook zijn eigen feest.

De film The Paperboy is tevens toegevoegd aan het programma. Geregisseerd door Lee Daniels zien we Kidman, Zac Efron, John Cusack en Matthew McConaughey.

Pena is programmadirecteur van de filmsociëteit. Dit is zijn vijfentwintigste en laatste filmfestival in die rol.

Het gala van Kidman zal plaatsvinden op 3 oktober en dat van Pena een week later. Het filmfestival van New York gaat van start op 28 september en zal duren tot 14 oktober 2012. 

Nicole Kidman wil eigen leven niet op witte doek (Novum)

'Gamers houden behoefte aan handhelds'

Satoru Iwata, president van Nintendo, heeft in een interview met Kotaku aangegeven dat hij nog steeds een toekomst ziet voor handhelds, ondanks dat de markt veranderd is door de komst van smartphones en tablets. Handheld-games kunnen een betere game-ervaring bieden dan smartphones of tablets.

"I don't think there's not a bright future for handheld devices but I understand that the competition, again with the rise of smart devices is different, and I do recognize that," aldus Iwata. "Previously we had to think, ok, 'How are we competing with Sony?, How are we competing with Microsoft?, How do we compete with all the other software titles and all the other publishers out there?' That environment has changed. And the games available for smartphones, I'm not saying that none of these are interesting, rich or fun experiences, because I know that there are some. And one way we can ensure that there's a market for handheld gaming devices is by continuing to bring out entertaining and engaging software that will provide users experiences that they cannot get on these other devices."

Iwata verwacht dat gamers behoefte blijven houden aan "rich and deep" games die handhelds ze kunnen bieden. Dit zal niet veranderen door de opkomst van tablets en smartphones.

Rus en Westerhof verliezen in Verenigde Staten

Arantxa Rus heeft dinsdagavond niet weten door te dringen tot de kwartfinales van het tennistoernooi in Dallas. Jelena Jankovic was in twee sets te sterk: 7-6 (5) en 6-2. In de eerste set braken de tennissters elkaar twee keer, waarna de Servische in de tiebreak iets sterker bleek. In de tweede set had ze vervolgens weinig moeite met de Nederlandse.

Boy Westerhof overleefde de eerste kwalificatieronde van de US Open niet. De mondiale nummer 203 verloor met 6-4 en 7-6 (5) van de Fransman Nicolas Devilder. De 26-jarige Nederlander sloeg meer winners dan zijn tegenstander en verzilverde twee van zijn drie breakkansen. Devilder kreeg echter zeven kansen op een break en pakte er drie.

Thomas Schoorel, Bibiane Schoofs en Richel Hogenkamp ondervonden in New York eerder al hetzelfde lot als Westerhof. Matwé Middelkoop reikte wel tot de tweede ronde.

Narsingh: "Ajax heeft kans laten lopen"

Luciano Narsingh vindt dat Ajax een mooie kans heeft laten lopen door Oussama Assaidi niet te halen. De Marokkaan vertrok van sc Heerenveen naar Liverpool in plaats van Amsterdam.

Ajax had Assaidi op de korrel, maar was niet slagvaardig genoeg. De club hikte aan tegen de salariseisen van de linkbuiten van Heerenveen. Liverpool was de lachende derde en ging met de technicus aan de haal. Eerder liet Ajax zich door PSV aftroeven in de strijd om een Heerenveen-aanvaller.

Die speler, Luciano Narsingh, vindt dat Ajax zichzelf heeft benadeeld. "Ajax heeft een mooie kans laten lopen", zegt Narsingh in gesprek met NUsport. "Of ik blij ben dat Oussama niet naar de concurrent is gegaan? Nee, dat maakt mij niet uit. Ik had hem de overgang naar Ajax ook gegund."

Assaidi belde met Narsingh voor advies. De kersvers PSV'er zei hem: "Als Liverpool komt, hoef je daar niet lang over na te denken. Het is een grote club in Engeland, een flinke stap vanuit Heerenveen." Narsingh rekent erop dat zijn vriend het gaat redden bij de Engelse club. "Als Oussama één-op-één staat, kan hij het ook daar iedere verdediger lastig maken. Ik geloof in zijn kwaliteiten."

Vijf Nederlandse etappes in Vuelta 2015

De Ronde van Spanje gaat in 2015 van start in Emmen. De wielrenners doen in vijf etappes naast Drenthe ook Friesland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant aan. Organisator van de Nederlandse Vuelta-etappes Jos Vaessen heeft dat woensdag laten weten aan De Telegraaf.

De Vuelta begint met een 31-kilometer lange ploegentijdrit. De tweede etappe start in Sneek en gaat via de Elfstedenroute naar finishplaats Leeuwarden. Een dag later wordt van via Dokkum naar Zwolle gefietst.

Breda wordt ook het toneel van een finish. "We zijn ook nog met steden als Vlissingen en Den Bosch in gesprek als mogelijk start- en of finishplaatsen", weet Vaessen. "Vanuit Eindhoven vliegt het hele peloton vervolgens terug naar Spanje."

De Ronde van Spanje startte drie jaar geleden ook al in Drenthe. Assen was toen de uitverkorene. De drie dagen daarop stapten de renners ook op in Nederland.

Nice Guy Johnny

De droombaan van de 24-jarige Johnny Rizzo bij de lokale radio is gevonden, maar zijn verloofde denkt daar anders over. Johnny (Matt Bush) reist in Nice Guy Johnny af naar New York om te solliciteren naar een 'echte' baan zoals zijn vriendin dat noemt, een tip van zijn schoonvader. Eenmaal in New York ziet Johnny zijn oom Terry (Edward Burns, eveneens de schrijver en producer), die de trouwplannen van zijn neefje maar niks vindt. Hij heeft heel andere plannen met Johnny.

Vrouwen moedigen 3-jarigen aan te vechten

Drie medewerkers van een Amerikaans kinderdagverblijf hebben een gevecht tussen 3-jarige jongetjes opgenomen en hen aangemoedigd elkaar te slaan. De vrouwen stonden er bij te lachen, aldus documenten van de rechtbank.

Op beelden, die een van de vrouwen heeft gemaakt met haar mobiele telefoon, is volgens de politie te zien hoe een kind schreeuwt, huilt en zijn gezicht afschermt terwijl hij door een ander kind wordt geslagen. Dat kind wordt ook geslagen en tegen een tafel geduwd.

Op een gegeven moment pakt een van de vrouwen een jongetje vast en dwingt hem door te gaan met vechten. De andere twee staan er bij te lachen, aldus de politie.

De politie onderzoekt of de medewerkers eerder gevechten hebben aangemoedigd. De vergunning van het kinderdagverblijf is ingetrokken.


Vrouwen moedigen 3-jarigen aan te vechten (Foto: Novum)

H&M haalt kinderbidons uit de handel om stikgevaar

Hennes & Mauritz (H&M) haalt een partij kinderbidons uit de handel vanwege verstikkingsgevaar. Het trektuitje van de roze en blauwe bidons kan in stukjes breken, waarschuwt de winkelketen woensdag in een advertentie in dagblad Spits.

Volgens H&M is het defect moeilijk te zien. Klanten die een drinkfles hebben gekocht, wordt geadviseerd deze niet meer te gebruiken. Ze kunnen de bidon terugbrengen bij een van de filialen en krijgen het aankoopbedrag van 3,95 euro terug.

Het is niet bekend of er ongelukken zijn gebeurd met de bidons.

Naakte prins Harry viert feestje in Vegas

De Britse prins Harry heeft afgelopen weekeinde in zijn adamskostuum een feestje gevierd in Las Vegas. Entertainmentwebsite TMZ wist de hand te leggen op foto's van het nietsverhullende fuifje. Uit de kiekjes blijkt onder meer dat de 27-jarige prins vrijdag naakt een potje biljart speelde.

De foto's zijn genomen in een luxe suite waar Harry de bloemetjes buiten zette met een paar vrienden. Ook een aantal dames, die de prins en zijn vrienden oppikten in de hotelbar, zouden bij het feestje zijn geweest.

In de hotelkamer speelde Harry volgens TMZ 'stripbiljart', waarbij hij al zijn kleding uit moest trekken. TMZ kreeg twee foto's in handen, op beide kiekjes is de Britse prins te zien met een onbekende naakte dame.

Wie de foto's heeft gemaakt, is onduidelijk. Een woordvoerder van de Britse Koninklijke familie laat TMZ weten geen commentaar te willen leveren.

[US Open] Schoorel kansloos onderuit tegen Berrer

Voor Thomas Schoorel is de kwalificatie van de US Open in de eerste ronde geëindigd. De Amsterdammer, gezakt naar positie 245 op de wereldranglijst, bleek niet opgewassen tegen Michael Berrer. De Duitser, 126 plaatsen hoger gerangschikt en in New York als twaalfde geplaatst, won met 6-3 en 6-1.

Schoorel en Berrer wisselden in het begin van de eerste set vroege breaks uit. Vanaf 3-2 sloeg de Duitser echter opnieuw een gat en serveerde de set vervolgens uit. Schoorel won daarna de eerste game van de tweede set, maar dat was zijn laatste wapenfeit. De Amsterdammer won geen game meer.

Eerder op dinsdag reikte Matwé Middelkoop wel tot de tweede ronde. Boy Westerhof komt dinsdagnacht Nederlandse tijd in actie. Bibiane Schoofs en Richel Hogenkamp werden in het vrouwentoernooi in de eerste ronde geëlimineerd.

Van Garderen troeft Vande Velde af

Tejay van Garderen heeft dinsdag de tweede etappe in de USA Pro Challenge gewonnen. De Amerikaan van BMC was in de laatste meters naar Crested Butte Christian Vande Velde (Garmin-Sharp) te snel af. Van Garderen neemt door zijn zege ook de leiderstrui over van Vande Veldes ploegmaat Tyler Farrar.

In de 160 kilometer lange tweede rit met start in Montrose, werd vrijwel continu geklommen. In totaal moest het peloton bijna 2900 hoogtemeters overbruggen. Lang reed het daarbij achter tien vluchters, met Vincenzo Nibali als bekendste naam, aan. In de slotfase werden de koplopers echter teruggehaald waarna een spervuur aan demarrages volgde en Van Garderen zich de sterkste toonde.

Ook woensdag moet er flink geklommen worden in Colorado. In de rit van Gunnison naar Aspen moeten een berg van de derde categorie en twee van de eerste categorie worden bedwongen. Na de beklimming van Independence Pass wachten wel nog 32,5 kilometers afdaling naar de finish.

Nalbandian te sterk voor Haase

De tweede ronde is het eindpunt geworden voor tennisser Robin Haase in Winston-Salem. David Nalbandian uit Argentinië was met 6-2, 6-4 te sterk voor de Hagenaar. Daarmee levert Haase tachtig punten in voor de wereldranglijst. Vorig jaar reikte hij namelijk nog tot de halve finale op het terrein van de universiteit van Wake Forest.

Haase kreeg in de eerste set twee vroege breaks om de oren en keek binnen een mum van tijd tegen een 5-1 achterstand aan. Toen kreeg de Nederlander het lek boven, maar de set was al verloren. In het tweede bedrijf ging het vier games lang gelijk op, maar in de vijfde game was er weer een servicedoorbraak voor Nalbandian. Die bleek onoverkomelijk.

Jelle Klaasen: "ik ben kapot"

Darter Jelle Klaasen, die dinsdag werd verhoord in verband met het versturen van naaktfoto's aan een 15 jarig meisje met onder andere psychische problemen heeft zijn fout erkend. In een verklaring in de dartskrant komt hij met een uitgebreide reactie, waarin hij aangeeft 'fout te zijn geweest'.

Volgens de dartskrant kloppen de verhalen op internet rondom deze zaak voor een groot gedeelte. Alleen het feit dat Klaasen niet bereikbaar zou zijn voor commentaar is volgens hen niet juist. Omdat de krant van mening is dat ook Jelle Klaasen zijn zegje mag doen in deze zaak heeft zij de verklaring van Klaasen integraal op hun website geplaatst.

Volgens de verklaring van Jelle zocht het meisje ook vaak contact met hem, en hij is zich er van bewust dat hij daar niet op in had moeten gaan. Hij geeft aan dat hij zich zal neerleggen bij een eventuele vervolging en straf. Hij beëindigt zijn verklaring in de dartskrant met de woorden: "Ik ben op dit moment kapot en heb tijd nodig om de dingen op een rij te zetten en mijn fout te verwerken."

Verdachten aanslagen Kashmir opgepakt

De politie heeft twee belangrijke verdachten van aanslagen in het Indiase deel van Kashmir opgepakt. Ze worden beschuldigd van aanslagen waarbij in totaal vier agenten en een India-gezinde politicus werden gedood.

Een van de twee mannen is een politieagent en de ander is een militant van de belangrijkste rebellenbeweging van Kashmir, Hezb-ul Mujahedeen, zei politiechef Shiv Sahai. De afgelopen anderhalf jaar zouden ze onder meer aanslagen op regeringstroepen in Srinagar hebben gepleegd. Volgens Sahai handelden de mannen uit naam van de Islamitische Beweging van Kashmir, die een tak zou zijn van Hezb-ul Mujahedeen.

Meerdere rebellenbewegingen strijden in Kashmir tegen het Indiase bewind. Sinds 1989 kwamen meer dan 68 duizend mensen om het leven.

PVV: vang asielzoekers in Oostblok op

Toekomstige asielzoekers die in Nederland aankloppen zouden moeten worden ondergebracht in landen als Roemenië. Dat oppert Geert Wilders vandaag in het Algemeen Dagblad. "De overlast van asielzoekers is in één klap weg en de enorme opvangkosten zullen flink dalen", zo verwacht de PVV-leider, die kiest voor een asielbeleid naar Australisch model: dat land  heeft vanaf 2001 al een aantal jaren asielzoekers in buitenlandse asielzoekerscentra ondergebracht.

Wilders' partijgenoot Fritsma denkt dat asielzoekers minder geneigd zullen zijn hun toevlucht in Nederland te zoeken als ze door worden verwezen naar centra in het Oostblok. 'De impuls om vrijwillig terug te gaan naar bijvoorbeeld Irak' zou volgens hem veel groter zijn. Hoe de PVV denkt het één en ander kort te sluiten met de landen in kwestie is overigens niet duidelijk.

Politievrijwilliger gewond na aanrijding

Een vrijwilliger van de politie is dinsdagavond gewond geraakt toen hij bij een wegafzetting in de Gelderse plaats Doornspijk werd aangereden. De dader is doorgereden. De man is daarop naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie woensdag.

Het incident gebeurde rond 23.00 uur toen de man bij het nablussen van een brand bij de wegafzetting aan de Rode Landsweg stond. De man stond alleen op zijn post toen hij werd aangereden. Wat er exact is gebeurd is niet bekend. Ook over de verwondingen van de man kan de politie nog niets zeggen.

De politie onderzoekt de aanrijding en roept getuigen op zich te melden.

Rutte wil lastenverlichting vanaf 2014

In het verkiezingsprogramma van de VVD is vanaf 2014 ruimte voor lastenverlichting. Dat zegt VVD-leider Mark Rutte woensdag in De Telegraaf. Het is voor het eerst dat Rutte zich mengt in de verkiezingsstrijd.

Werkenden moeten vanaf 2014 via de arbeidskorting duizend euro aan belastingverlaging krijgen. "Van het geld dat mensen verdienen houden ze meer over om zelf te besteden en dat is goed voor de economie", zegt de lijsttrekker daarover in de krant.

In het programma van de VVD staat verder dat de ouderenkorting omhoog moet, er een belastingvrijstelling voor durfkapitaal van een ton moet komen en dat spaargeld tot 35 duizend euro niet moet worden belast. Verder zegt Rutte onder meer de bezuinigingen op kinderopvang en infrastructuur uit het Lenteakkoord terug te draaien en te willen investeren in veiligheid en onderwijs.

De VV-leider lanceert zaterdag tijdens het partijcongres zijn verkiezingscampagne en is daarom woensdagavond nog niet aanwezig bij het eerste lijsttrekkersdebat op televisie.

Spaarlamp vaak gewoon in prullenbak

De meeste Nederlanders gooien spaar- en ledlampen gewoon bij het gewone afval, hoewel een overgrote meerderheid weet dat dat niet moet. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek onder ruim zeshonderd respondenten van de Nederlandse Lichtassociatie (NLA) en Stichting Lightrec.

Ruim tachtig procent van de Nederlanders is zich ervan bewust dat de zuinige weiniglichtlampen apart moeten worden ingeleverd. Iets meer dan de helft zegt dat ook echt te doen, terwijl de lichtorganisaties uit hun inzamelgegevens constateren dat slechts twintig procent ook de daad bij het woord voegt.

De gloeilamp mocht wel gewoon in de glasbak, maar de laatste gloeilampen verdwijnen volgende maand uit de winkelschappen. Het oude peertje wordt sinds september 2009 in de hele Europese Unie steeds verder in de ban gedaan.

Het Europese gloeilampverbod leidde aanvankelijk tot veel negatieve reacties. Een meerderheid van de Nederlandse huishoudens was van plan het warme peertje te gaan hamsteren. Vier op de vijf blijken daar nu helemaal niet aan begonnen. Tachtig procent van de ondervraagden prefereert nu zelfs een energiezuinige lamp boven een gloeilamp.

Het feit dat veel consumenten uit 'gemakzucht' die zuinige lampen niet inleveren, baart de NLA en Lightrec echter zorgen. Dat weggegooide exemplaren niet gerecycled kunnen worden is zonde, omdat negentig procent van de lamp opnieuw gebruikt kan worden, stellen de organisaties.

FOK! wat een weer...

Goedemorgen! Mist. Sommigen van ons zijn gistermorgen wakker geworden in een klein wereldje. Op wat uitgebreidere schaal ontstonden er mistbanken. Her en der was het zicht maar 100 meter! We hadden geluk dat de meest dichte mistbanken zich diep in de nacht voor deden. Omdat het nog eind zomer is heeft de zon nog veel kracht, en loste de mist snel op.

Het was voor de meeste mensen een prima weertje. De zon kwam heel overtuigend voor de dag. Echter, zoals verwacht, ontstonden er toch nog een aantal flinke buien. Dit in vooral het noorden van het land. In de middag in Friesland, en in het begin van de avond een aantal meer aan elkaar geklonterde buien in Groningen en Drenthe. Daar ging het soms flink tekeer. De afgelopen nacht was er slechts een enkele mistbank, en was het vooral nevelig. Misschien dat een verdwaalde bui nog het noorden aan deed. 
 
Vandaag zullen we allemaal geregeld de zon zien, maar er kan ook een enkele bui vallen. De temperatuur is vandaag beduidend lager. Aan de kust gaan we rond de 19 graden schommelen, en in het zuiden, een bijna 'ijskoude' 22 graden. Ook de wind gaat weer eens van zich laten horen, en zal vandaag toch wel kracht 3 tot 4 landinwaarts zijn, en een vrij krachtige wind, 5 langs onze kusten.
 
Nederland
Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.


DJMO maakte deze mooie foto in het park aan de Geestersingel in Alkmaar 

State of Decay aangekondigd

We kunnen weer op zombies gaan schieten. Microsoft en Undead Labs hebben namelijk State of Decay aangekondigd. Eerder kregen we al een korte blik op het spel in een videotour door de studio van Undead Labs. Toen had het spel nog de codenaam Class 3.

State of Decay wordt een third person shooter in een dynamische open wereldsetting. De keuzes die je als speler maakt zullen van invloed zijn op de content van het spel. "You choose where to make your stand, designing and fortifying your home base, performing daring raids for food and ammunition, and rescuing other playable survivors with unique talents," schrijft de ontwikkelaar op de website.

State of Decay gaat uitkomen op Xbox 360 en pc.

Mr. 'Zwanger van verkrachting kan niet' weet van geen wijken

Republikeins Congreslid Todd Akin blijft oproepen van partijgenoten om zijn kandidatuur voor een Senaatszetel van zijn thuisstaat Missouri op te geven naast zich neerleggen. Zelfs presidentskandidaat Mitt Romney dringt er bij Akin op zich terug te trekken, maar Akin wil daar niets van weten.

De tijd begint te dringen, omdat volgens de kieswet van Missouri kandidaten zich tot elf weken voor de verkiezingsdatum kunnen terugtrekken, ofwel dinsdag 17.00 uur (middernacht Nederlandse tijd). Daarna kan iemand alleen nog door een rechterlijk bevel van de kandidatenlijst worden geschrapt. Kopstukken van de Republikeinse partij toonden zich in toenemende mate gefrustreerd dat Akin zich voor hen onbereikbaar hield.

Akin bracht zijn partijgenoten zondag in ernstige verlegenheid door de overtuiging te ventileren dat vrouwen niet door een verkrachting zwanger kunnen worden. "Als het om een echte verkrachting gaat, heeft het lichaam van een vrouw manieren om dat hele ding uit te schakelen", zo liet Akin zich ontvallen. De fel tegen abortus gekante politicus zei dit in een televisie-interview als reactie op de vraag of hij ook tegen abortus is in gevallen waar de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Nadat er ophef over zijn uitlatingen was ontstaan liet Akin later weten dat hij zich tijdens het interview had 'versproken'.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en diens running mate Paul Ryan namen onmiddellijk afstand van Akins uitlatingen. Romney en Ryan zijn niet tegen abortus in gevallen van verkrachting, aldus Romney's woordvoerster Amanda Henneberg. Het officiële partijprogramma van de Republikeinen is evenwel voor een grondwetsamendement om abortus categorisch te verbieden, zei een lid van de programcommissie dinsdag.

Akin noemt alle ophef een overtrokken reactie op een verspreking van 'één woord in één zin op één dag'. Hij zei in de race te zullen blijven omdat dit 'ons land sterker zal maken'. In een radio-interview met voormalig presidentskandidaat Mike Huckabee voegde hij eraan toe: "Ik heb moreel of ethisch niets verkeerds gedaan, zoals soms mensen in de politiek wel doen."

Onder de Republikeinen in de Senaat, die nu nog in de minderheid zijn, maar in de verkiezingen van november een meerderheid hopen te behalen, klinkt een luide roep om Akin van het toneel te schuiven.

Missouri is een van de staten die met een Democraat in de Senaat zijn vertegenwoordigd en die de Republikeinen hopen binnen te halen. In het steeds conservatiever wordende Missouri ligt senator Claire McCaskill, die sterke banden onderhoudt met president Barack Obama, niet bij alle kiezers even goed.

Romney riep Akin op zich terug te trekken, onder verwijzing naar een verklaring van een groep huidige en voormalige volksvertegenwoordigers uit Missouri. "Ik vind dat hij hun advies moet opvolgen en uit de race moet stappen", zei Romney.

Hoewel Akin daar vooralsnog niet van wil weten, is het onduidelijk hoe hij zijn verkiezingscampagne denkt te kunnen voortzetten. De campagneafdeling van zijn eigen partij liet weten dat Akin niet meer hoeft te rekenen op de vijf miljoen dollar die voor reclamespotjes en advertenties gereserveerd was. Ook de Crossroads-organisatie van de conservatief Karl Rove zei geen geld meer in advertenties in Missouri te zullen steken.

President Obama zei dat de uitlatingen van Akin onderstrepen waarom politici, vaak mannen, niet moeten beslissen over zaken die de gezondheid van vrouwen aangaan.

Oudste gezin ter wereld is samen 818 jaar

Negen broers en zussen die samen 818 jaar oud zijn: de Italianen vormen zo volgens het Guinness Book of Records het oudste gezin ter wereld. Daarover schreven Italiaanse kranten dinsdag.

De broers en zussen komen uit het dorp Perdasdefogu op Sardinie. De oudste zus, Consolata wordt woensdag 105. Haar haar vijf zusjes en drie broertjes variëren in leeftijd van 78 tot 99. Broer Adolfo (93) runt het lokale café en zus Claudia (99) gaat nog iedere week naar de kerk.

In deze regio wonen nog meer 100-plussers. Volgens een professor biochemie aan de universiteit in Sassari op Sardinië worden de mensen in de regio zo oud door zowel hun genen als de vruchtbaarheid van het land.

Oudste gezin ter wereld is samen 818 jaar
Oudste gezin ter wereld is samen 818 jaar (Foto: ANP)

Zelfmoordfilmpjes Scott te koop

Op internet worden er momenteel opnames van de zelfmoord van regisseur Tony Scott te koop aangeboden. Toen hij afgelopen zondag van een brug in Los Angeles afsprong, grepen verschillende omstanders naar hun camera's en mobiele telefoons en filmden de sprong waarmee de regisseur zijn leven beëindigde.

Het zal waarschijnlijk niet lang duren voor de filmpjes op het internet verschijnen. Of een van de filmpjes ook daadwerkelijk al is verkocht, is niet bekend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.