FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 juni 2012

Veel agenten in Punjab te zwaar

Corpulente dienders in Pakistan hebben tot het einde van de maand gekregen om de omvang van hun taille onder de 96 centimeter te krijgen. Dat heeft de politie van de provincie Punjab maandag gezegd.

'Het korps moet fit worden' is het mantra van de commissaris van Punjab. Volgens berichten in de lokale media is 77 procent van de agenten te dik, maar dat wilde de politie niet bevestigen. Wel werd erkend dat te veel agenten zwaarlijvig zijn.

Alle 175.000 agenten worden aan het einde van de maand gewogen. Zij die te zwaar worden bevonden moeten het werk op straat inruilen voor bureauwerk - en dat betekent een lager loon. Veel agenten trainen zich daarom een slag in de rondte om maar op tijd onder het streefgewicht te komen.

Boegeroep voor Van Marwijk

Oranje kwam maandagmiddag aan op Schiphol. De uitgeschakelde equipe van bondscoach Bert van Marwijk werd niet door iedereen even vriendelijk onthaald.

Van Marwijk werd zelfs met wat terughoudend boegeroep begroet. Ook werd onder meer Robin van Persie uitgescholden. De spits werd voor voor 'klootzak' uitgemaakt, anderen riepen 'zakkenvullers' naar de spelers Gelukkig waren er ook fans die het Nederlands elftal binnenhaalden met applaus. Een aantal van hen werd beloond met een handtekening.

[Euro 2012] Uitslagen Groep C

Vanavond werden de laatste groepswedstrijden in Groep C afgewerkt. Spanje won met 0-1 van Kroatië, terwijl Italië met 2-0 van Ierland won. Daardoor plaatsen de Spanjaarden en Italianen zich voor de kwartfinales.

Spanje als groepswinnaar naar kwartfinales
De wedstrijd tussen de Spanjaarden en Kroaten kende een saai begin. Pas toen na ruim een half uur spelen het nieuws doorkwam dat de Italianen met 1-0 voorkwamen tegen Ierland, kwam het duel tot leven. Kroatië móest nu scoren om zich te plaatsen voor de kwartfinales.

Na een uur spelen kreeg Kroatië via Rakitic een enorme kans, maar uit vrije positie kopte de Kroaat in de handen van Casillas. Twintig minuten later moest Casillas opnieuw redding brengen. Ditmaal pareerde de Spaanse goalie een uithaal van invaller Perisic.

Twee minuten voor tijd strafte Spanje de missers van de kroatien af. Jesús Navas tikte uit alle vrijheid de 1-0 binnen. De Spanjaarden gaan daardoor als groepswinnaar naar de kwartfinales en treffen daarin de nummer twee uit Groep D.

Lees hier het volledige verslag van Kroatië-Spanje.

Ierland zonder punten naar huis
Ierland heeft ook het derde groepsduel in Groep C zonder punten afgesloten. De Italianen waren een maatje te groot en wonnen met 2-0. Daardoor plaatsten de Zuid-Europeanen zich voor de kwartfinales.

Ierland begon overtuigend aan het duel, maar de ploeg van de Italiaanse bondscoach Trapattoni kon geen gevaar stichten voor het doel van Buffon. De Italianen kwamen echter na ruim een half uur op voorsprong via een kopbal van Cassano. Duff wist de bal nog wel uit het doel te werken, maar de bal had inmiddels de doellijn al gepasseerd.

Ook in de tweede helft was het Ierland dat met meer overtuiging speelde en Italië loerde op hun kansjes. Met een geweldige actie zorgde uiteindelijk Balotelli, die als invaller voor Di Natale in het veld kwam, voor de 2-0.

Lees hier het volledige verslag van Italië-Ierland.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Kroatië Spanje 0-1
Italië Ierland 2-0


Eindstand

# Team Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Spanje* 3 2 1 0 7 6-1
2 Italië* 3 1 2 0 5 4-2
3 Kroatië 3 1 1 1 4 4-3
4 Ierland 3 0 0 3 0 1-9

* geplaatst voor kwartfinales

'Griekse regering wordt dinsdag gevormd'

De Griekse partijen die in grote lijnen achter het bezuinigingsplan in Griekenland staan komen er dinsdag uit. Dat zei maandag een belangrijke bron binnen Nieuwe Democratie, die zondag als grootste partij uit de stembus kwam.

"We gaan morgen een deal sluiten, we vormen een regering", zei de hoge functionaris, die anoniem wilde blijven. Hij zei dat de socialistische partij Pasok, die 13 procent van de stemmen behaalde, in de regering deelneemt. Daarnaast hoopt hij dat Democratisch Links, een kleinere gematigde linkse partij, meedoet.

'Griekse regering wordt dinsdag gevormd'
'Griekse regering wordt dinsdag gevormd' (Foto: ANP)

The Lone Ranger weer in financiŽle problemen

In augustus 2011 maakten we hier al bekend dat de productie van de film The Lone Ranger van Gore Verbinski was stopgezet vanwege de hoge budgetkosten van 250 miljoen dollar. Na de nodige bezuinigingen besloot Disney een maand later met de productie van de film door te gaan. Inmiddels zit The Lone Ranger weer in financiële problemen.

Via The Hollywood Reporter vernemen we dat Verbinski er de voorkeur aan geeft om komplete treinstellen laat bouwen voor de film in plaats van bestaande exemplaren te gebruiken. Daarnaast kent de productie ook vertraging door weersomstandigheden.

Regisseur Verbinski staat er om bekend altijd over zijn budget te gaan. De studio heeft al te kennen gegeven weinig geld meer over te hebben voor de inmiddels peperdure western. Het lijkt er dan ook op dat het scenario behoorlijk herschreven zal moeten worden. The Lone Ranger moet vanaf 3 juli 2013 in de Amerikaanse bioscopen te zien zijn.

In de film zien we een sterke cast met onder meer Johnny Depp, Armie Hammer, Tom Wilkinson, William Fichtner, Barry Pepper, James Badge Dale, Ruth Wilson en Helena Bonham Carter. Wanneer de film in de Nederlandse bioscopen gaat draaien is nog niet bekend.

Ook Afghanistan eert Van Uhm

Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm is onderscheiden met de Mir Masjedi khan Ghazi. Hij kreeg deze hoogste medaille van Afghanistan op voordracht van president Hamid Karzai. De Afghaanse ambassadeur in Nederland, Enayatullah Nabiel, reikte het gedenkteken maandagmiddag uit op het ministerie van Defensie in Den Haag.

De 56-jarige generaal kreeg het eremetaal voor zijn bijdrage aan de politietrainingsmissie in Kunduz en de volgens het ministerie 'uitmuntende' prestaties die de Nederlandse krijgsmacht onder zijn leiding in onder meer Uruzgan heeft geleverd. Van Uhms zoon overleed in 2008 terwijl hij in die provincie diende.

Vorige week werd Van Uhm in Canberra benoemd tot Officier in de Orde van Australië. Van Uhm kreeg die onderscheiding vanwege zijn 'uitzonderlijk en inspirerend' militair leiderschap tijdens de missie van de Nederlandse krijgsmacht in Uruzgan. Van april 2008 tot juli 2010 viel ook de Australische eenheid onder zijn commando. De generaal droeg de onderscheiding gekregen op aan de Nederlandse militairen 'die het werk hebben gedaan'.

Bearlove good. Cancer bad.

Matthew Inman is een webdesigner die ook cartoons maakt en plaats op theoatmeal.com. Ongeveer twee jaar geleden kwam hij erachter dat veel van zijn cartoons te vinden waren op FunnyJunk.com, zonder dat er enige verwijzing werd geplaatst naar zijn site. Hij stuurde de eigenaar van FunnyJunk het verzoek om het materiaal te verwijderen en schreef er, toen na een jaar bleek dat er nog weinig veranderd was, een venijnige blog over. FunnyJunk reageerde uitermate gefrustreerd, maar verwijderde een groot gedeelte van de gehoste cartoons en voor Matthew was het klaar. Totdat hij een aantal weken geleden zelf een brief ontving van de advocaat/eigenaar van FunnyJunk waarin hij gesommeerd wordt even 20.000 dollar aan schade over te maken. The Oatmeal ging naarstig op zoek naar 20.000 dollar. Alleen niet om die advocaat te betalen.

Kijk vooral ook even hoeveel van de 20.000 hij al bij elkaar heeft.

Verboden uit te printen

Ik heb afgelopen weekend een nieuwe primaat ontdekt. Het is een soort dat rechtop loopt, zoals wij mensen dat ook doen. Ze praten net als wij, zij het met een ietwat vreemd accent. Dat op zich is niet (r)evolutionair. De evolutie zit hem in de manier van communiceren. Hoewel het slechts een kleine aanpassing lijkt op de Homo Sapiens zoals wij die kennen, ben ik bang dat deze evolutie de wereld op zijn kop zal zetten wanneer deze ontwikkeling zich doorzet.

PvdA wil lobbypraktijken inzichtelijk maken

De PvdA komt nog deze zomer met een voorstel dat ervoor moet zorgen dat de activiteiten van lobbyisten in politiek Den Haag transparanter worden. In ieder wetsvoorstel moet voortaan een paragraaf staan over lobbyen. Dat zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester maandagavond in Nieuwsuur.

In de paragraaf moet komen te staan welke lobbyisten het ministerie heeft ontvangen en welke belangen zij vertegenwoordigen. Ook hun argumenten moeten worden vermeld, zodat de Tweede Kamer meer inzicht krijgt in de besluitvorming. "Wij willen niet alleen weten dát iemand langs is geweest, maar vooral: wat is er besproken, welk lobbybelang is ingebracht en is er naar geluisterd of niet?", zegt Bouwmeester in het televisieprogramma.

In veel andere landen is de regelgeving rond lobbypraktijken veel strenger dan in Nederland. Bouwmeester en haar fractiegenoot Pierre Heijnen schrijven daarom samen een initiatiefnota om ook in Nederland meer zicht te krijgen op de invloed van lobbyisten. Bouwmeester wil dat het nieuwe kabinet de lobbypraktijken na de verkiezingen meteen openbaar maakt.

D66, GroenLinks en de SP steunen het voorstel, al vindt de SP dat het niet ver genoeg gaat. "Hiermee pak je de lobby via het 'oldboysnetwork' nog niet genoeg aan", zegt SP-kamerlid Ronald van Raak. VVD en PVV willen pas reageren als het voorstel klaar is. Bouwmeester verwacht toch een Kamermeerderheid. "Iedereen heeft de mond vol van transparantie."

Het CDA is tegen dergelijke nieuwe regelgeving. Kamerlid Ger Koopmans vindt dat Kamerleden zich niet moeten richten op hoe een wet tot stand komt, maar op wat er in staat. "Uiteindelijk is de minister verantwoordelijk en aanspreekbaar op dat wat hij of zij in een wet neerlegt." De voorzitter van de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA) Frans van Drimmelen liet Nieuwsuur weten het voorstel van de PvdA wel te steunen.

Het Presidium van de Tweede Kamer werkt onder leiding van voorzitter Gerdi Verbeet al een tijdje aan een register voor lobbyisten die een toegangspasje hebben voor de Tweede Kamer. Hun namen worden vanaf september gepubliceerd op de website van de Tweede Kamer.

Uit een rapport van de Algemene Rekenkamer bleek onlangs dat lobbyisten in Nederland vaak over meer informatie beschikken dan Kamerleden. Zo had CDA-prominent Elco Brinkman als vertegenwoordiger van de tabaksindustrie eenvoudig toegang tot leden van het kabinet.

[Groep C] Uitslag KroatiŽ - Spanje

In Groep C heeft de door Italië zo gevreesde salonremise van 2-2 niet plaatsgevonden. In een rommelig duel versloeg Spanje uiteindelijk Kroatië met 1-0, waardoor de Kroaten na een voortvarende start van het toernooi alsnog naar huis moeten.

De Spanjaarden begonnen met hun sterkste opstelling, ondanks dat er vier spelers al geel op zak hadden en een schorsing riskeerden. Ook het spelbeeld deed niet vermoeden dat de ploegen waren gekomen om gelijk te spelen; beide landen holden zodra ze de bal hadden richting het doel van de tegenstander. Dat leverde echter geen kansen op en geleidelijk aan werd het spel wat rustiger.

Spanje behield wel het veldoverwicht en de Kroaten kwamen er nauwelijks aan te pas in het eerste kwartier. De Spanjaarden konden echter ook niet veel forceren en speelden bij tijde en wijle de bal eindeloos rond op het middenveld. De eerste echte kans was wel voor de hen. Torres kwam na een knappe actie van de zijkant recht op Pletikosa af, maar de hoek was moeilijk en hij schoot recht tegen de Kroatische doelman op. Vervolgens probeerde Spanje het tweemaal van afstand, maar ook die schoten deden de Kroaten geen pijn.

Vukojevic in de achtervolging op Xavi (Foto: Pro Shots)

Vervolgens kregen de Kroaten wat meer ruimte en ze kwamen af en toe dicht in de buurt van Casillas. Die kreeg voor het eerst echt wat te doen toen Pranjic van veraf schoot, maar het kostte de Spaanse doelman nauwelijks moeite om het schot te stoppen.

De wedstrijd taaide vervolgens wat af en van het venijn van de eerste paar minuten was niet veel meer te merken. Inmiddels kwam ook in Gdansk het nieuws binnen dat Italië een voorsprong had genomen tegen de Ieren en dat de Kroaten dus moesten gaan aanvallen. In plaats daarvan waren het juist de Spanjaarden die aanzetten op slag van rust, maar net als in de rest van de eerste helft konden ze geen grote kansen creëren.

Ook in het begin van de tweede helft was het Spanje dat naar voren speelde, en daarvoor ook de ruimte kreeg omdat Kroatië aan moest vallen en niet altijd even goed balbezit hield.

De eerste grote kans van de wedstrijd kwam echter wel voor de Kroaten. In de omschakeling kreeg Rakitic, die geheel vrijstond, een enorme kopkans, maar hij kon de bal niet verder dan tegen Casillas aankrijgen. Even later kwam Perisic net te kort om zijn hoofd tegen de bal te krijgen.

Arbeloa en Piqué proberen Modric af te stoppen (Foto: Pro Shots)

De Kroaten hadden een tijdje een overwicht in de wedstrijd en de Spanjaarden kwamen er een tijdje nauwelijks aan te pas. Grote kansen zoals de Kroaten kregen ze in ieder geval niet, en menige poging tot een aanval liep stuk tegen de Kroatische verdediging.

Na de komst van Fabregas voor David Silva ging de Spaanse aanval beter lopen, maar men wilde het vaak te mooi doen en de Kroaten stonden achterin goed te spelen. Bij een uitbraak kregen ze opnieuw een grote kans, maar ook dit keer stond Casillas in de weg. Kort daarna verprutste Busquets een enorme kans voor de Spanjaarden.

Met nog tien minuten op de klok kregen beide ploegen meer ruimte, en het was vooral Spanje dat hier beter gebruik van maakte. De coaches van beide teams stonden inmiddels dan ook nagelbijtend langs de kant.

In de 88e minuut maakte Spanje dan eindelijk een doelpunt. Xavi speelde met een lobje zowel Iniesta als Jesus Navás vrij voor Pletikosa. Iniesta legde af en Navás kon de bal binnenlopen, maar besloot op de lijn om de bal snoeihard tegen het net te schieten; 1-0.

De Kroaten hadden nog steeds maar één goal nodig, maar speelden te rommelig om een goede aanval op te zetten, en zo eindigde het EK van de Kroaten in mineur.

Kroatië

0 - 1

Spanje

    88' Jesús Navas
 
 Gele kaart: Strinic, Rakitic, Corluka, Srna, Mandzukic, Jelavic (Kroatië)
 
Stadion: PGE Arena, Gdansk
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Wolfgang Stark (Duitsland)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pletikosa
Srna
Corluka
Schildenfeld
Vida (Jelavic/66)
Strinic
Modric
Pranjic (Perisic/65)
Rakitic
Vukojevic (Eduardo/81)
Mandzukic
  Casillas
Sergio Ramos
Arbeloa
Piqué
Jordi Alba
Iniesta
Xabi Alonso
Xavi (Negredo/89)
David Silva (Fabregas/73)
Busquets
Torres (Jesús Navas/61)

Sander Vreeswijk in cassatie tegen vonnis zaak-Milly Boele

Ex-politieagent Sander Vreeswijk gaat in cassatie tegen de achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging die hij een kleine twee weken geleden kreeg opgelegd voor de moord op Milly Boele. Vreeswijk is het niet eens met de veroordeling voor orale verkrachting, laat zijn advocaat Willem Jan Ausma maandag via Twitter weten.

Het gerechtshof in Den Haag achtte Vreeswijk begin deze maand schuldig aan verkrachting, terwijl de rechtbank in Dordrecht dit eerder niet voldoende bewezen vond. Vreeswijk voelt zich volgens zijn advocaat gesterkt in zijn opvatting dat hij niet schuldig is aan orale verkrachting van het meisje door de eerdere uitspraak van de rechtbank.

Eerder gingen zowel Vreeswijk als het Openbaar Ministerie in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Het OM toonde zich na het vonnis van het hof nog tevreden.

De rechtbank had Vreeswijk eerder veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor moord, vrijheidsbeneming, aanranding en het verbergen van het lichaam van Milly Boele. Vreeswijk ging hiertegen in beroep, omdat hij wilde dat de tbs ongedaan zou worden gemaakt. Ook was hij het niet eens met de veroordeling voor moord. Hij stelde dat hij de daad niet had gepland, dus dat er geen sprake kon zijn van moord.

Vreeswijk gijzelde zijn buurmeisje in maart 2010. Na de verkrachting wurgde hij haar met zijn riem en begroef hij haar in zijn tuin. Bijna een week lang werd uitvoerig naar Milly gezocht. Ook Vreeswijk zocht mee. Nadat hij zich bij de politie had gemeld werd het lichaam van de 12-jarige Boele gevonden in zijn tuin.

[Groep C] Uitslag ItaliŽ - Ierland

Italië is er in geslaagd om zich voor de kwartfinales van het EK voetbal te plaatsen. De Italianen waren met 2-0 te sterk voor het reeds uitgeschakelde Ierland en was daardoor niet meer afhankelijk van de uitslag in de wedstrijd tussen Kroatië en Spanje.

Direct na de aftrap kreeg Italië via Daniele De Rossi een goede kans om de score te openen, maar faalde in de afronding. Ook daarna was het eigenlijk éénrichtingsverkeer, wat ook in het percentage balbezit te zien was. Na bijna een kwartier spelen was dit 80 om 20 in het voordeel van La Squadra Azzurra.

In de keren dat Ierland dichtbij het doel van Gianluigi Buffon kwam, was het wel gevaarlijk. Toch wist Federico Balzaretti de poging onschadelijk te maken. Ook Kevin Doyle kwam dicht in de buurt van het vijandelijke doel. De Ieren kwamen bovendien wat beter in het spel, aangezien Italië slordiger in het spel werd.

Toch kwam de blauwe brigade na 35 minuten spelen op voorsprong door een goal van Antonio Cassano. De aanvaller schoot de bal aanvankelijk op doel, maar deze poging werd nog gekeerd door Shay Given. Op de kopbal die hierop volgde, had de sluitpost geen antwoord.

Di Natale in duel met St. Ledger (2) en Dunne (5) (Foto: Pro Shots)

Italië kwam in de tweede helft ijzersterk uit de kleedkamer en kreeg via Di Natale, Cassano en De Rossi een aantal goede kansen. Ierland zette daar kleine kansen voor Doyle en Robbie Keane tegenover.

Twintig minuten voor tijd slaagde Ierland er eindelijk in om de Italianen kort op eigen helft vast te zetten. Dat was net in de periode dat Italië het even wat moeilijker had, maar de voorsprong bleef wel gehandhaafd. Bovendien waren de ontwikkelingen in de wedstrijd tussen Spanje en Kroatië gunstig, aangezien het daar 1-0 voor de Spanjaarden stond.

Italië viert de openingsgoal van Cassano (Foto: Pro Shots)

Tien minuten voor tijd kreeg Ierland via Andrews een enorme kans, maar Buffon pareerde het schot uitstekend. De onzekerheid bij Italië nam steeds verder toe. De manschappen van bondscoach Prandelli slaagden er echter wel in om de score te handhaven. Bovendien kwam Spanje vlak voor tijd op voorsprong tegen Kroatië, waardoor Italië ook zeker was van de volgende ronde.

Balotelli, vandaag als invaller, gooide de wedstrijd in Poznań daarna definitief in het slot door de tweede treffer van de wedstrijd voor zijn rekening te nemen. Hierdoor konden de Kroaten, net als de Ieren, op huis aan en gaan de Italianen door naar de kwartfinales.


Italië

2 - 0

Ierland

 35' Cassano
89' Balotelli
   
 
 Gele kaart: Balzaretti, De Rossi, Buffon (Italië), O'Shea (Ierland)
Rode kaart: Andrews (Ierland) (89/2xg)
 
Stadion: Stadion Miejski, Poznań
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Çakir (Tur)
 
Opstelling:   Opstelling:
Buffon
Abate
Barzagli
Chiellini (Bonucci/57)
Balzaretti
Marchisio
Pirlo
Motta
De Rossi
Di Natale (Balotelli/75)
Cassano (Diamanti/63)
  Given
O'Shea
Dunne
St Ledger
Ward
McGeady (Long/65)
Whelan
Andrews
Duff
Keane (Cox/86)
Doyle (Walters/76)

Red Hot Chili Peppers brengen nieuwe nummers uit

De Red Hot Chili Peppers komen met achttien niet eerder uitgebrachte nummers. De liedjes werden opgenomen tijdens sessies voor hun vorig jaar verschenen laatste album I'm with You.

De nummers worden zowel digitaal als op vinylsingle met een a- en een b-kant uitgebracht en verschijnen in de komende zes maanden. Het eerste 'duo', met Strange Man op de a-kant en Long Progression op de b-kant, verschijnt 14 augustus. "Het is een lastige taak om twee nummers te vinden die bij elkaar passen", zegt gitarist Josh Klinghoffer in een verklaring aan het Britse muziekblad NME. "Sommige nummers passen goed bij andere en sommige hebben iets meer aandacht nodig."

Artiest Kelsey Brookes neemt de hoezen van de vinylplaten voor zijn rekening. Bij elkaar vormen de covers een kunstwerk.

Regio Rotterdam krijgt er vijftig windmolens bij

Gemeenten in de stadsregio Rotterdam hebben een akkoord bereikt over het plaatsen van minstens vijftig windmolens. De molens worden onder meer geplaatst aan de randen van de haven, langs snelwegen en op of langs bedrijventerreinen. In totaal zijn er achttien locaties aangewezen, meldde de stadsregio maandag.

De gemeenten hebben zich verplicht om voor het einde van dit jaar per locatie een plan van aanpak op te stellen, zodat de windmolens uiterlijk in 2020 in gebruik kunnen zijn.

De windturbines moeten minimaal 150 megawatt aan duurzame energie opleveren, wat overeenkomt met het gebruik door ruim negentigduizend huishoudens. De uitstoot van CO2 wordt door de windmolens verlaagd en de regio wordt minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, is het idee achter het plan.

FOK!kers met een fetisj

User Monopoly heeft een topic gemaakt op FOK! Dit topic gaat over zijn fetisj. Namelijk: koetswielen. Monopoly wordt daar een beetje heel erg geil van. Als hij ze hoort en ziet, krijgt hij automatisch een zaadlozing. Ongelooflijk. Maar nu denk je, hij zal vast de enige zijn met zo'n gekke afwijking. Nee hoor, het topic loopt vol met andere FOK!kers. Allemaal een fetisj. Kijk zelf maar!

RadioShack selecteert Horner toch voor Tour

Chris Horner doet toch mee aan de Ronde van Frankrijk. De 40-jarige Amerikaan ontbrak in de voorselectie, maar is door RadioShack-Nissan uiteindelijk toch geselecteerd voor de Tour. De wielerploeg maakte de negenkoppige selectie maandag bekend.

Waarschijnlijk speelt het geblesseerd afhaken van kopman Andy Schleck een belangrijke rol in het alsnog opnemen van Horner. Zijn broer Fränk Schleck liet al weten het kopmanschap niet in zijn eentje te willen vervullen. Horner eindigde in 2010 al eens als negende in de Tour. Met de Duitser Andreas Klöden heeft RadioShack nog een derde klassementsman in de gelederen. Zij krijgen ondersteuning van Fabian Cancellara, Tony Gallopin, Maxime Monfort, Yaroslav Popovych, Jens Voigt en Haimar Zubeldia.

Jakob Fuglsang en Linus Gerdemann zijn de opvallendste afwezigen in de fusieploeg, die een weinig succesvol eerste halfjaar achter de rug heeft. De Nederlander Joost Posthuma haakte al in een eerder stadium af. Hij behoorde niet eens tot de voorselectie.

De Tour gaat volgende week zaterdag van start met een proloog in Luik. La Grande Boucle finisht 22 dagen later met de traditionele etappe naar de Champs Élysées in Parijs.

Been nog op zoek naar verdedigers

RC Genk-coach Mario Been kijkt met de tevredenheid naar de aanwinsten voor komend seizoen. Toch verwacht hij zich nog op twee posities te versterken.

"Ik ben al tevreden met de aanwinsten", verklaart Been op de officiële website van Genk. "Er komen nog nieuwe spelers aan: vooral verdedigers. We zoeken nog een linksback en een rechtsback. Misschien komen er ook een centrale verdediger en een controlerende middenvelder bij."

De Belgische topclub hervatte maandag de groepstraining ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. "Ik heb een maand vakantie gehad en dat is lang genoeg", vindt de oefenmeester. "Ik had zin om vandaag weer op het veld te staan. We willen rustig beginnen, over twee weken begint het echte werk. We zijn nog bezig met drie à vier nieuwe spelers. Het duurt ietsje langer, omdat we niet meteen willen overschakelen op plan B of plan C."

Julien Gorius en Steeven Joseph-Monrose kwamen deze zomer al naar Genk. Kevin de Bruyne verliet de Belgen voor Chelsea. Naar verluidt zou ook Jelle Vossen nog een zomertransfer maken. "Jelle Vossen naar Club Brugge? Dat is lucht", reageert algemeen directeur Dirk Degraen. "Het kan wel dat er jongens zijn die zullen voelen dat ze niet veel zullen spelen. Dan kunnen we een transfer overwegen."

'Zonder diploma tot 23e naar school'

Jongeren moeten in de toekomst mogelijk verplicht tot hun 23e naar school, tenzij ze eerder een diploma hebben behaald. Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) laat onderzoeken of de zogeheten kwalificatieplicht moet worden aangescherpt. Dat schrijft de bewindsvrouw maandag aan de Tweede Kamer.

Nu moeten jongeren nog verplicht tot hun 18e naar school tenzij ze een diploma van de havo, vwo of een basisberoepsopleiding hebben behaald, een zogeheten startkwalificatie. Hoewel het aantal voortijdig schoolverlaters daalt, vertrekken relatief veel jongeren tussen de 18 en 23 zonder diploma van school.

Van Bijsterveldt vindt dat 'alles op alles' moet worden gezet om ervoor te zorgen dat ook deze jongeren hun diploma halen. "Dat vraagt om inzet van alle partijen: overheid, scholen, ouders en natuurlijk leerlingen zelf. We zien dat deze intensieve gezamenlijke aanpak zijn vruchten afwerpt."

De minister komt met het onderzoek op voorstel van de gemeente Rotterdam, die hierdoor mogelijkheden ziet om het aantal voortijdig schoolverlaters verder terug te dringen. Verlenging van de leeftijdsgrens is echter een ingrijpende maatregel. Daarom is eerst gedegen onderzoek nodig, voordat Rotterdam toestemming kan krijgen.

Van Bijsterveldt wil het aantal voortijdig schoolverlaters terugbrengen tot minder dan 25.000 per jaar in 2016. In het schooljaar 2010-2011 verlieten nog 38.600 jongeren zonder de vereiste papieren de schoolbankjes. In 2002 waren dat er nog 71.000.

Pornokiller uitgeleverd aan Canada

De Canadees Luka Magnotta, die verdacht wordt van de gruwelijke moord op een Chinese student, is onderweg terug naar Canada. Duitsland heeft hem maandag met een Canadees militair transport teruggestuurd.

De moordzaak kwam in het nieuws nadat Magnotta pakjes met daarin lichaamsdelen van zijn slachtoffer had verstuurd, naar twee politieke partijen en naar twee scholen in Vancouver. Magnotta werd twee weken geleden in Berlijn gearresteerd.

Blokhin onzeker over meespelen Sheva

Andriy Shevchenko doet mogelijk niet mee in Oekraïne's laatste groepsduel op het EK 2012 tegen Engeland.

Bondscoach Oleg Blokhin twijfelt over zijn inzetbaarheid. Sheva miste de zondagtraining en daardoor kwam er een vraagteken achter zijn naam te staan voor het cruciale treffen met Engeland. Maandag hervatte hij de groepstraining, waardoor er hoop is voor Oekraïne.

Blokhin wil niet te hard trekken aan de mogelijke absentie van de spits. "Ik heb ook nog andere spelers in mijn selectie. Het is niet alleen Shevchenko waar het om draait."

Oekraïne staat momenteel derde in Groep D. Een zege op Engeland zou betekenen dat het organiserende land naar de kwartfinale van het EK doorstroomt. In de eerste wedstrijd tegen Zweden was Shevchenko van groot belang door twee treffers te maken.

Oud-pizzabakker krijgt tbs voor moord op collega

Een voormalige kok is maandag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het om het leven brengen van de eigenaar van een pizzeria in Den Haag. Deskundigen oordeelden dat hij ontoerekeningsvatbaar is en dat nam de rechtbank in Den Haag. Hij had zelf tijdens een zitting al toegegeven dat hij het slachtoffer op 5 juli 2010 had neergestoken.

De man, die samen met het slachtoffer het restaurant in de Zoutmanstraat runde, explodeerde naar eigen zeggen. Hij stak het slachtoffer twee keer in de rug. Na de steekpartij verliet hij het restaurant en ging hij naar de politie. Daar meldde hij dat in de pizzeria een dode man lag. Agenten troffen de overleden eigenaar in de keuken aan.

De verdachte werkte als kok in het restaurant, het slachtoffer deed de bediening. Er is volgens experts kans op herhaling, omdat de man nog aan dezelfde waanideeën lijdt. De rechter besloot daarom tbs met dwangverpleging op te leggen.

Arsenal bereikt akkoord over Giroud

Olivier Giroud staat op het punt om te verkassen naar Arsenal. De spits van Montpellier tekent naar verwachting een contract na het EK 2012.

Arsenal heeft volgens bronnen binnen Goal.com een akkoord bereikt met Montpellier over een transfersom van tussen de twaalf en zestien miljoen euro. The Gunners moeten afwachten tot Giroud terugkeert van het EK in Polen en Oekraïne. Daarna hoeven de Londenaren alleen nog persoonlijk akkoord te komen met de Fransman.

Montpellier gaf Arsenal vorige week toestemming om de onderhandelingen met Giroud te starten. De 25-jarige topschutter legde bij het bestuur van zijn Franse werkgever een transferverzoek neer. De komst van Giroud bij Arsenal kan betekenen dat Robin van Persie na de zomer vertrekt uit Noord-Londen.

Arsenal houdt ernstig rekening met een vertrek van de topscorer van het afgelopen Premier League-seizoen. Om die reden werd eerder al de komst van Lukas Podolski bekendgemaakt. De Duitse spits, eveneens actief op het EK, komt over van 1. FC Köln.

Celstraf geŽist tegen Berlusconi

Justitie in Milaan heeft in het zogenoemde Mediasetproces tegen de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi een celstraf geëist van 3 jaar en 8 maanden wegens fraude en belastingontduiking.

Volgens de officier van justitie Fabio De Pasquale heeft het bedrijf Mediaset van Berlusconi in de jaren 90 bij de verkoop van filmrechten aan zijn eigen bedrijven de prijzen kunstmatig opgevoerd. Vervolgens werden ze weer terugverkocht aan Mediaset, waardoor het bedrijf minder inkomsten had en daardoor ook minder belasting hoefde te betalen. Het zou gaan om honderden miljoenen euro's. Volgens justitie was de ex-premier persoonlijk betrokken bij deze verkopen.

Berlusconi, die ook verwikkeld is bij een aantal andere fraude- en corruptiezaken, heeft altijd ontkend schuldig te zijn.

Posthuma wil RadioShack verlaten

Joost Posthuma wil na dit seizoen de wielerploeg RadioShack-Nissan-Trek verlaten. De Nederlander kan naar eigen zeggen zelfs na twee jaar nog niet aarden bij zijn werkgever en wil daarom bij een Nederlandse ploeg terugkeren.

Hij sprak hierover met RTV Oost. "Ik heb nu twee jaar ervaring gehad in het buitenland. Maar de Nederlandse mentaliteit spreekt me toch iets meer aan. Je kan daar voor je eigen kansen gaan. Ik ben nu 31 en wil zelf nog mooie uitslagen neerzetten."

Dat zal dit jaar voor Posthuma in de Tour de France niet lukken. Hij is door RadioShack niet geselecteerd voor de Ronde en zal daarom in de Ronde van Polen te zien zijn.

Joodse slagerij stapt mogelijk naar de rechter

De joodse slagerij Marcus in Amsterdam stapt mogelijk naar de rechter om te voorkomen dat het convenant voor rituele slacht wordt uitgevoerd. De slager noemt het akkoord dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) en religieuze organisaties sloten een 'fopspeen'. Dat zegt zijn advocaat Herman Loonstein maandag tegen NRC Handelsblad.

Eerder stelde de Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland, die uit 23 organisaties zoals Milieudefensie en Wakker Dier bestaat, dat het convenant onacceptabel is.

Marcus is de enige kosjere slagerij in Nederland. Volgens Loonstein kan zijn cliënt door de 'onwerkbare overeenkomst' geen vlees meer verkopen. "In het convenant staat bijvoorbeeld dat binnen veertig seconden moet worden beslist of het dier een oprichtingsreflex heeft. Dat kun je niet beoordelen als het op z'n rug in de fixatiebox ligt - een van de bepalingen in het akkoord."

De Tweede Kamer besloot vorig jaar tot een verbod op de onverdoofde slacht, maar daar stak de Eerste Kamer een stokje voor, onder meer op grond van godsdienstvrijheid. Bleker ging daarop om tafel met betrokken partijen, waaronder het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, wat resulteerde in het convenant. Bleker zei twee weken geleden dat 'ten aanzien van morele kwesties een oplossing is gevonden die een verbetering van het dierenwelzijn met zich meebrengt'.

De Eerste Kamer stemt dinsdag over de aangepaste initiatiefwet van Marianne Thieme (PvdD) over het verbod op onverdoofd ritueel slachten. De verwachting is dat de wet geen meerderheid krijgt.

Nico Schrijver (PvdA) zei vorige week in de senaat nog steeds principiële bezwaren tegen het voorstel te koesteren en Sybe Schaap (VVD) gaf aan dat Thiemes voorstel 'niet iets wezenlijk nieuws' bevat. Hij was wel vrij positief over het convenant, evenals Peter Ester (ChristenUnie). De PVV, 50Plus en OSF steunen Thieme nog wel. Senator Nico Koffeman (PvdD) kondigde aan dat hij om een hoofdelijke stemming gaat vragen.

Inbreker die agent meesleurde langer vast

De 29-jarige man die vrijdag in Boskoop een agent verwondde door hem tijdens een vluchtpoging mee te sleuren met zijn auto mag in ieder geval nog twee weken langer worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag maandag bepaald.

De man werd vrijdag betrapt bij een inbraak. De agent probeerde samen met een collega de verdachte, die toen de politie arriveerde net een huis verliet, aan te houden. De politiemannen probeerden te voorkomen dat de man vluchtte door in een open portier van de auto te gaan staan. Toen de man achteruit probeerde weg te rijden, werd een van de agenten enkele meters meegesleept.

De verdachte reed vervolgens vooruit, waarop de agenten het vuur openden op zijn wagen. De 29-jarige man bleef hierbij ongedeerd. Hij wist in eerste instantie te ontkomen, maar liet zijn auto even verderop achter en vluchtte een weiland in. Daar konden agenten die als versterking waren opgeroepen de man inrekenen. De agent raakte naar verluidt niet zwaargewond.

Vier jaar cel geŽist tegen Leidse bijbeldief

Een 32-jarige man uit Leiden, die van twee gewapende overvallen in zijn woonplaats wordt verdacht, gaat als het aan het Openbaar Ministerie in Den Haag vier jaar de cel in.

De man nam volgens justitie onder meer een zeldzame kinderbijbel mee uit de christelijke boekhandel die hij in maart overviel. Een dag na de overval op de boekhandel, deed de verdachte een poging een filiaal van Xenos in Leiden te overvallen. Hij maakte daar echter niets buit. Bij beide overvallen bedreigde de verdachte personeel met een mes.

Kort na de overvallen kon de man aangehouden worden. De Leidenaar droeg beide keren opvallende kleding, waardoor hij gemakkelijk herkend kon worden op bewakingsbeelden.

De zeldzame kinderbijbel werd bij een huiszoeking op het logeeradres van de verdachte teruggevonden. Ook werd op een bivakmuts, die op de vluchtroute van de man werd gevonden, het dna van de verdachte ontdekt. Toch ontkende de Leidenaar de overvallen te hebben gepleegd en weigerde hij mee te werken aan het onderzoek.

De man bleek geen onbekende van de politie. Mede omdat hij al een uitgebreid strafblad heeft, eiste het Openbaar Ministerie maandag vier jaar cel. De uitspraak van de rechtbank in Den Haag is naar verwachting over twee weken.

Vader onthoofdt dochter uit woede over levensstijl

Een Indiase man die woedend was over de levensstijl van zijn dochter heeft haar hoofd afgehakt met een zwaard. Na zijn daad paradeerde de man door het dorp met het hoofd. Dat heeft de Indiase politie maandag bekendgemaakt. De man is inmiddels opgesloten.

De 20-jarige vrouw woonde bij haar vader Ogad Singh en zijn vrouw in het dorpje Dungarji sinds ze twee jaar geleden bij haar man wegging. Volgens de politie was Singh niet blij met het gedrag van zijn dochter, omdat ze er affaires met meerdere mannen op na hield. Twee weken geleden ontstak hij in woede toen ze met een van de mannen wegliep. Singh dwong zijn dochter zondag terug te komen en onthoofdde haar maandag.

Het in hoog tempo moderniserende India heeft steeds vaker te maken met sociale spanningen. De jeugd verzet zich tegen tradities als het uithuwelijken of het inperken van de bewegingsvrijheid van vrouwen.

Peter R. de Vries hoeft dwangsom niet te betalen

Peter R. de Vries hoeft geen dwangsom van een half miljoen euro te betalen omdat hij vorige maand in een uitzending de naam van een man heeft genoemd die anoniem moest blijven. Volgens de rechtbank in Amsterdam maakte de misdaadverslaggever een vergissing en is de privacy van de man niet geschonden.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vorige maand dat De Vries alleen beelden van de arrestatie van twee mannen die waren ingehuurd voor een moord mocht uitzenden, als hij fictieve namen zou gebruiken. Omdat in de uitzending van 27 mei toch een keer een van de mannen bij naam werd genoemd, eiste het tweetal dat de dwangsom betaald moest worden.

De twee mannen waren ingehuurd om een escortbaas te vermoorden en maakten video-opnames van het overleg met de opdrachtgever. Die wilden ze aan De Vries verkopen, maar ze werden na het gesprek met de misdaadverslaggever aangehouden. De USB-stick met de beelden bleef achter bij De Vries, die er een kopie van maakte. De mannen maakten bezwaar tegen het uitzenden van de, in hun ogen gestolen, beelden.


Peter R. de Vries hoeft dwangsom niet te betalen (Foto: Novum)

'Breivik is verantwoordelijk voor zijn daden'

Anders Behring Breivik, die vorig jaar juli meer dan 70 mensen doodde, moet wettelijk verantwoordelijk worden gehouden voor zijn misdaden. Dat hebben twee psychiaters maandag gezegd op de laatste dag in het proces dat experts en getuigen konden worden gehoord.

"We zien geen enkel teken van psychotische symptomen voor, gedurende en na zijn aanval in het centrum van Oslo en de bloedige schietpartij op het eiland Utøya", aldus de psychiaters. "Het is heel onwaarschijnlijk dat hij lijdt aan een ziekte in de categorie van gerechtelijke psychiatrie", aldus de wetenschappers.

Filibuster korter dan gedacht

De veelbesproken 'filibuster' van SP en PVV die maandag van start ging, is na 7,5 uur al afgelopen. De vertraging van het debat over de verhoging van het eigen risico in de zorg duurde maandag daarmee korter dan de geplande veertien uur.

Eerst bleek dat de SP de aangevraagde spreektijd niet volmaakte. Anderhalf uur eerder dan gepland nam de PVV het stokje over. Nadat PVV'ers Willie Dille en Fleur Agema het woord hadden gehad, bleek dat ook de partij van Geert Wilders minder dan de helft van de aangevraagde zeven uur spreektijd nodig had. Rond 17.30 uur was de beurt al aan het CDA.

De SP en PVV hadden extreem lange spreektijden aangevraagd in een poging om besluitvorming over het voorstel te vertragen tot na de verkiezingen. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) roosterde echter een extra vergaderdag in, zodat er toch genoeg tijd was om het debat te houden.

Na de PVV kwamen het CDA en VVD aan het woord. Deze twee regeringspartijen hadden een stuk minder tijd nodig. Een meerderheid van de Kamer steunt naar verwachting de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro. De maatregel is een onderdeel van het Kunduz-akkoord dat in april werd gesloten.

Naar verwachting komt demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdag pas aan het woord. Haar deelname aan het debat bestond er maandag uit om geduldig urenlang de SP en PVV aan te horen.

Gestolen vrachtwagen Thomas Berge uitgebrand

Een gestolen vrachtwagen van Thomas Berge is maandag brandend aangetroffen in Duitsland. Het voertuig werd dinsdag gestolen in Enschede. De cabine is helemaal uitgebrand.

"Mijn geluidsvrachtwagen is gisteravond gestolen", twitterde de zanger woensdag. "Drie mannen in bivakmutsen hebben 'm gewoon gejat. Iemand gezien?"

Met de vrachtauto werd zondagavond twee ton metaal gestolen, meldt de Duitse politie. Nadat de buit vermoedelijk in Nederland werd verkocht, is de truck naar het Duitse Emlichheim gereden en in de fik gestoken. De politie zoekt getuigen.

Favorieten snel onderuit in Rosmalen

De Unicef Open gaat bij de vrouwen na de eerste ronde al verder zonder de nummers een en twee van de plaatsingslijst. Samantha Stosur (1) verloor op het gras van Rosmalen met 6-7 (7) en 3-6 van de Belgische qualifier Kirsten Flipkens. Sara Errani (2), deze maand verliezend finaliste op Roland Garros, redde het niet tegen Kateryna Bondarenko: 7-5, 3-6 en 4-6.

Bij de mannen viel het doek voor titelverdediger Dmitry Tursunov. De Rus ging kansloos onderuit tegen de Duitse qualifier Philipp Petzschner: 4-6 en 2-6. Nummer één van de plaatsingslijst David Ferrer komt dinsdag pas in actie.

Aanklacht ingediend tegen Sarkozy

Een advocaat van nabestaanden van Franse slachtoffers van een bomaanslag in Pakistan negen jaar geleden heeft maandag in Parijs een aanklacht ingediend tegen de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy en twee van diens voormalige adviseurs. Zij zouden hun geheimhoudingsplicht in een onderzoek naar de zaak hebben geschonden.

Sarkozy handelde in strijd met zijn geheimhoudingsplicht door in september een verklaring uit te geven over het onderzoek naar de aanslag met een autobom in Karachi in 2002, zei advocaat Olivier Morice. Bij de aanslag kwamen vijftien mensen, voornamelijk Fransen, om het leven.

De presidentiële immuniteit voor vervolging die Sarkozy genoot, verliep afgelopen vrijdag.


Aanklacht ingediend tegen Sarkozy (Foto: Novum)

Vroege plotdetails Mortal Kombat-filmreboot vrijgegeven

Eens in de zoveel tijd laat de reboot van de Mortal Kombat-film van zich horen. Website Bloody-Disgusting heeft meer informatie over het plot van het project.

Na enkele telefoontjes heeft een redacteur van de site de volgende synopsis los kunnen peuteren. "Een ongelukkige supermarktmedewerker ontdekt dat hij buitenaardse krachten heeft. Hij moet beslissen tussen het goede en het kwaad, hoewel het kwade hem de ware potenties van zijn krachten en zijn echte identiteit heeft laten zien."

De reboot wordt geregiseerd door Kevin Tancharoen en is geschreven door Oren Uziel. Tancharoen heeft eerder de short film Mortal Kombat: Reborn gemaakt, waar door fans met veel lof over is geschreven.

Engelsman Walcott fit voor OekraÔne

De Engelse bondscoach Roy Hodgson kan dinsdag in het afsluitende groepsduel met Oekraïne beschikken over Theo Walcott. De rappe aanvaller van Arsenal liep zondag op de training een hamstringblessure, maar is inmiddels genezen verklaard. "Hij is fit voor de wedstrijd. Gelukkig hebben we geen blessureproblemen", zei Hodgson.

Walcott speelde zaterdag als invaller een belangrijke rol in de overwinning van Engeland op Zweden. Hij maakte de 2-2 en gaf de assist voor de winnende treffer van Danny Welbeck. Engeland heeft tegen Oekraïne aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Rus eenvoudig verder in Rosmalen

Arantxa Rus heeft eenvoudig de tweede ronde van de Unicef Open in Rosmalen bereikt. De 21-jarige Delftse versloeg maandag in twee sets Pauline Parmentier uit Frankrijk: 6-3 en 6-4. Rus speelt in de volgende ronde tegen de winnares van het duel tussen de Servische Jelena Jankovic en Sofia Arvidsson uit Zweden. Jankovic verloor eerder vandaag nog de finale van het tennistoernooi in Birmingham.

Rus begon stormachtig en nam snel een 4-0 voorsprong. Parmentier brak nog wel terug, maar kon niet verhinderen dat de eerste set met 6-3 naar de Nederlandse ging. In de derde game van de tweede set brak Rus meteen weer. De mondiale nummer 73 gaf de voorsprong tegen haar drie plaatsen hoger genoteerde opponent niet meer weg.

Arantxa Rus naar tweede ronde in Rosmalen (Foto: Pro Shots)

Oranje terug in Nederland na mislukt EK

Het Nederlands elftal is twee weken eerder dan gehoopt teruggekeerd in eigen land. De selectie van bondscoach Bert van Marwijk arriveerde maandag na een reis van ongeveer twee uur vanuit Krakau rond 17.30 op Schiphol. Oranje werd op het EK in Polen en Oekraïne al in de groepsfase uitgeschakeld zonder een punt te pakken.

De spelers werden op Schiphol opgewacht door een groepje supporters. Enkele spelers deelden in de aankomsthal nog handtekeningen uit en vertrokken vervolgens snel naar huis.

Draw Something krijgt televisieshow

De Amerikaanse tv-zender CBS heeft opdracht gegeven om een televisieshow te maken op basis van het populaire tekenspel Draw Something. Terwijl het spel zelf in een dalende lijn zit voor wat betreft de aantallen gebruikers ziet CBS blijkbaar een markt voor een tekenwedstrijd op televisie.

Elke week zullen teams van bekende en onbekende mensen al tekenend de strijd aangaan om zoveel mogelijk geld te verdienen. Volgens de zender kunnen de kijkers thuis ook meespelen voor een kans op prachtige prijzen.

[Groep C] Vooruitblik: ItaliŽ - Ierland

Vanavond valt de beslissing in groep C. Ierland is al uitgeschakeld, maar de overige drie landen maken nog kans op de volgende ronde. Wie gaat het worden? Hieronder vind je de vooruitblik op de wedstrijd tussen Italië en Ierland.

Italië is vanavond afhankelijk van het resultaat in de wedstrijd tussen Kroatië en Spanje. De Italianen gaan alleen door als er wordt gewonnen van Ierland én de uitslag in de andere wedstrijd géén gelijkspel is. Mocht dat wel gebeuren, dan worden de resultaten van de onderlinge wedstrijden belangrijk. De resultaten tegen Ierland tellen dan overigens niet mee.

De Italiaanse pers maakt zich voornamelijk druk over het negatieve scenario. Bondscoach Prandelli is in elk geval duidelijk: "Ik geloof niet dat er iets verdachts zal gebeuren. Wij gaan doen wat we kunnen, we moeten gewoon winnen."

Ierland heeft overigens ook een Italiaan aan het roer staan, Trappatoni. Ironisch genoeg zat hij in 2004 met hetzelfde probleem. Italië werd in dat jaar echter slachtoffer van een remise tussen Denemarken en Zweden (2-2).Vermoedelijke opstellingen:

Italië:
Buffon, Abate, Barzagli, Chiellini, Balzaretti, De Rossi, Pirlo, Marchisio, Motta, Cassano, Di Natale
 
Ierland:
Given, O'Shea, Dunne, St. Ledger, Ward, Duff, Wheland, Andrews, McGeady, Keane, Walters

Spider-Man staat en vecht in filmclip en poster

Spider-Man laat zich van zijn behulpzame kant zien in een nieuwe, vrijgegeven filmclip. De video geeft een korte impressie van The Amazing Spider-Man die deze maand in de bioscoop verschijnt.

De film is een reboot van de eerdere Spider-Man-trilogy van Sam Raimi. In The Amazing Spider-Man speelt Andrew Garfield de rol van Peter Parker, die na het vertrek van zijn ouders bij zijn oom (Martin Sheen) en tante (Sally Field) in huis woont. Peter Parker ontdekt, nadat hij is gebeten door een spin, dat hij bovennatuurlijke krachten bezit. Na zijn bijzondere transformatie vindt hij een aanwijzing dat meer vrijgeeft over de verdwijning van Parkers ouders. Zijn zoektocht komt uit bij Dr. Curt Connors, de oude werkpartner van Parker zijn vader.

De nieuwe Spider-Man-film wordt geregisseerd door Marc Webb (niet lachen) met onder meer Andrew Garfield, Emma Stone en Rhys Ifans in de hoofdrol.

Het blijft niet alleen bij een teaser, dit weekend is er ook een nieuwe poster vrijgegeven van de film. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

The Amazing Spider-Man

The Amazing Spider-Man verschijnt op 28 juni in de bioscoop.

Eerste DLC voor Metal Gear Rising bevestigd

Het duurt nog bijna een jaar voordat het spel in de winkels ligt, maar de eerste DLC voor Metal Gear Rising: Revengeance is al bevestigd. Kojima Productions heeft bevestigd dat de DLC er aan gaat komen en dat deze nieuwe missies en personages zal bevatten.

Yuji Korekado, producer bij Kojima Productions, zei dit in een antwoord op de vraag of er ook een online multiplayer zit verwerkt in het spel. Hoewel hij een online multiplayer ontkende gaf hij wel het volgende prijs over de post-launchsupport voor het spel.

"We don't have any plans for competitive online play or anything like that. However we do have plans for some download content after the release from the game that will allow you to play maybe as a different character or some new missions."

Metal Gear Rising: Revengeance komt begin 2013 uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

[Groep C] Vooruitblik: KroatiŽ - Spanje

Vanavond valt de beslissing in groep C. Ierland is al uitgeschakeld, maar de overige drie landen maken nog kans op de volgende ronde. Wie gaat het worden? Hieronder vind je de vooruitblik op de wedstrijd tussen Kroatië en Spanje.

De rekenmeesters hebben in aanloop naar de confrontatie tussen Kroatië en Spanje flink wat scenario's doorlopen. Mochten de wedstrijd tussen beide landen in 2-2 eindigen, dan zijn ze allebei door. Wordt er niet gescoord en winnen de Italianen van Ierland, dan is Kroatië uitgeschakeld. Bovendien kunnen de Kroaten bij een 1-1 en minimaal een 2-0 zege voor de Italianen eveneens naar huis. Spanje heeft aan één punt voldoende voor de volgende ronde.

Mario Mandzukic scoorde tijdens dit EK voetbal al drie keer voor de Kroaten en is strijdlustig. "Spanje is een goed team, maar we zijn niet bang. We zijn bereid ons hart op het veld achter te laten, maar we hebben ook geluk nodig."

Spanje heeft het rekenen zoveel mogelijk aan andere personen overgelaten. "Wij willen met zeven punten groepswinnaar worden", liet verdediger Raul Albiol weten. "We bereiden ons net zo voor als op de twee eerste duels. Er komt geen pact."Vermoedelijke opstellingen:

Kroatië:
Pletikosa, Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic, Vukojevic, Raktikic, Modric, Perisic, Mandzukic, Eduardo

Spanje:
Casillas, Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba, Busquets, Alonso, Silva, Xavi, Iniesta, Torres

Zal Spanje tegen Kroatië ook haar sportieve plicht vervullen? (Foto: Pro Shots)

Bijzondere Star Wars foto opgedoken

Er zijn door de jaren heen al diverse foto's, van achter de schermen op de filmsets, van de diverse Star Wars-films verschenen. Via de website van GeekTyrant verscheen echter onlangs een afbeelding die op zijn minst curieus te noemen valt. Terwijl Harrison opeens veel aandacht voor iets op de grond lijkt te hebben, probeert Mark hamill aan het oor van Carrie Fisher te likken.

Het is onbekend of Luke Skywalker al wist dat Prinses Leia zijn zuster was op het moment dat hij zijn liklap in haar gehoororgaan probeert te proppen.

Star Wars oor
Prinses Leia: 'Is dat je lichtzwaard of ben je blij om mij te zien?' (foto: GeekTyrant)

Nieuwe jobs voor Job Cohen

Job Cohen heeft een nieuwe baan. Hij wordt voorzitter van de commissie die advies moet uitbrengen over hoe toezicht op het openbaar onderwijs in Rotterdam kan worden verbeterd. Dat heeft de gemeente Rotterdam maandag bekendgemaakt.

De oud-PvdA-voorman gaat leiding geven aan de commissie Governance Openbaar Bestuur. Zijn benoeming volgt na een periode waarin het Rotterdamse openbaar onderwijs in opspraak was. Vorig jaar kwam corruptie en valsheid in geschrift aan het licht bij stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR), die onderwijs verzorgt op 85 scholen in Rotterdam.

De commissie moet nu inzicht geven in hoe de gemeente het openbaar onderwijs beter kan controleren. Naar verwachting zal de commissie in het najaar advies uitbrengen aan het Rotterdamse stadbestuur.

De oud-PvdA-leider, die in februari uit de politiek stapte, heeft ook een andere baan in het vooruitzicht. Hij is vanaf september voorzitter van de Programmacommissie Politie en Wetenschap van de Politieacademie.


Job Cohen aan de slag in Rotterdam (Foto: Novum)

PAYDAY-content geen prequel voor L4D

De nieuwe content voor PayDay: The Heist is geen prequel op Left 4 Dead. Een medewerker van Valve heeft aangegeven dat het nieuwe level, dat zich afspeelt in het ziekenhuis No Mercy, niets zal verklappen over het begin van de zombie-uitbraak uit L4D.

De medewerker van Valve geeft aan dat het wel om hetzelfde ziekenhuis gaat maar de twee games verder gescheiden blijven van elkaar. Er zit in het nieuwe level voor PayDay: The Heist wel een kleine rol van één van de L4D-personages en er is een Easter Egg te vinden die je later in L4D zal terugvinden.

Last Laugh-DLC gericht op PVP

Aanstaande woensdag breekt alle chaos los in de nieuwe DLC van DC Universe Online genaamd The Last Laugh. Deze DLC is volledig gericht op de Player Versus Player-gevechten in het spel en brengt nieuwe personages en een nieuw wapen met zich mee.

De DLC brengt ook drie nieuwe modi mee die voorkomen in de gevechten in en rondom de 'Safe Houses' van de personages. Dit zijn vier tegen vier-gevechten maar er komt ook een mogelijkheid voor acht tegen acht-gevechten in de hoofdkwartieren van de twee facties in het spel.

Vrouwenvoetbal

Het is over. Een beetje mosterd-na-de-maaltijd analist zag dat natuurlijk al sinds de stroeve pot tegen Zweden aankomen, maar de schapenscheerders van Noord-Ierland gaven onze jongens mooi de gelegenheid ons een flinke lading zand in de ogen te strooien. Zulke kansen laten de spelers van Oranje dan weer niet onbenut, dus dacht ik ook dat we gewoon de beste van Europa waren en eindelijk, na 24 jaar, volledig verdiend, daar ook een beker voor kregen. Zodoende heb ik nu behoorlijk wat uit te leggen aan mensen van twijfelachtig allooi, die ik met geen mogelijkheid de som geld kan terug betalen die ik verwacht had in tienvoud te winnen. Maar ondanks dat ik het komende half jaar ondergedoken doorbreng, is er iets met dit EK dat ik nog veel erger vind. Het theater.

Rabo met zes Nederlanders naar Tour de France

Rabobank gaat volgende week zaterdag met zes Nederlanders van start in de Tour de France. Dat maakte de bankiersploeg maandag bekend. Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk verschijnen voor Rabo met klassementsambities in Luik. Maarten Tjallingii, Laurens ten Dam en Bram Tankink maken het half dozijn Nederlanders compleet.

Rabobank heeft drie buitenlanders geselecteerd voor de Tour, namelijk de Belg Maarten Wynants, de Spanjaard Luis Leon Sanchez en Mark Renshaw uit Australië. De 99e editie van La Grande Boucle start volgende week zaterdag met een proloog van 6,4 kilometer in Luik.

Whitmarsh: "Met twee of drie zeges kampioen worden"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh denkt dat de kampioen in de Formule 1 dit jaar minder zeges nodig heeft dan gebruikelijk. Omdat per race de volgorde in het veld wisselt is het van belang om zo consistent mogelijk te zijn.

Whitmarsh denkt dat het onvoorspelbare van de sport het gehele seizoen aan zal gaan houden. "Ik denk dat het heel aannemelijk is dat de titel dit jaar naar een coureur gaat die erin slaagt om twee of drie races te winnen. Maar om de titel daadwerkelijk te kunnen pakken met slechts twee of drie zeges achter je naam, moet je als coureur natuurlijk ook wel regelmatig een behoorlijk aantal punten pakken in de races die je niet wint."

"Aangezien de onderlinge verschillen tussen de topteams zo klein zijn, ziet het er namelijk echt naar uit dat het kampioenschap dit seizoen niet wordt beslist aan de hand van het aantal zeges dat je pakt, maar door hoe je de schade kunt beperken door goed te scoren als de zege buiten bereik is."

McLaren heeft dit seizoen met Jenson Button en Lewis Hamilton al twee zeges geboekt. Van dit duo is Hamilton momenteel de beste en hij gaat na zeven races aan de leiding van het kampioenschap met 88 punten. Hij heeft twee punten voorsprong op Ferrari-coureur Fernando Alonso en drie op regerend wereldkampioen Sebastian Vettel.

Mutant Mudds in releaselijst van Nintendo

Na maanden wachten is Mutant Mudds deze week uit in Europa voor de Nintendo 3DS. In Amerika kon men in januari deze game via de eShop downloaden. 

In  Mutant Mudds streef je naar het onmogelijke en overbrug je dimensies met de held Max. Als Max kun je vanaf oranje lanceertegels heen en weer springen tussen de voorgrond en achtergrond van het scherm, wat er door het 3D-effect heel cool uitziet. Pas wel op voor de aartsvijanden van Max, de Mutant Mudds, en schiet ze met je waterpistool uit de weg. Zo moet je vele levels overwinnen en de Water Spirits verzamelen om de Mutant Mudds voorgoed van de aarde te spoelen. Mutant Mudds kost 9 euro.

Overige spellen die deze week te downloaden zijn:

Ben je helemaal gefrustreerd door de resultaten van Oranje? Dan is er het tafelvoetbalachtige voetbalspel Goooooal Europa 2012 voor Nintendo DSiWare. Je kunt ballen knallen in enkele wedstrijden of toernooien met twintig missies. Je kunt zelfs de bal vervangen door een tijdbom om de spelers van je tegenstander naar de bank te knallen. De game kost 5 euro of 500 DSi-punten.

Save the Furries is verkrijgbaar in het Wii-winkelkanaal. Om te voorkomen dat de Furries levend worden opgegeten door de boosaardige Furax, moet je door zestig buitenaardse levels reizen en met de Wii-afstandsbediening objecten verplaatsen om steeds weer een veilige route naar de uitgang te maken. Voor duizend Wii-punten is de game te downloaden.

Brabantse stenengooiers bestraft

Twee jongens van 14 en 16 jaar, die in december in Brabant stenen gooiden van een viaduct en een snelweg versperden, zijn maandag door de rechtbank in Den Bosch bestraft. De jongste kreeg 180 dagen jeugddetentie opgelegd waarvan 103 dagen voorwaardelijk. Zijn kompaan uit Asten kreeg een werkstraf van zestig uur en vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie.

De jongens gooiden op 11, 27 en 28 december stenen, zakken en takken vanaf een viaduct op de N266 bij Someren. Ook versperden ze de weg op de A67 bij Asten met een driewieler en takken. De rechtbank rekent het de jongens aan dat ze hiermee grote materiële schade hebben aangericht en dat een grote kans aanwezig was dat automobilisten zwaargewond zouden raken.

De 14-jarige jongen uit Deurne heeft het onvoorwaardelijke deel van zijn straf al in voorarrest uitgezeten. De 16-jarige medepleger kreeg een lagere straf, omdat hij niet de initiatiefnemer was. Ook werd meegewogen dat de jongen een autistische stoornis heeft.

De jongens moeten ook de schade die ze hebben veroorzaakt betalen, een bedrag van bijna drieduizend euro. Beiden jongens kregen bovendien een proeftijd van twee jaar waarin ze onder toezicht van de reclassering staan.

Haase geÔrriteerd na verlies in eerste ronde

Robin Haase baalt van zijn vroege uitschakeling tijdens het grastoernooi in Rosmalen. De Hagenaar verloor maandag in de eerste ronde met 4-6 en 6-7 (2) van de 18-jarige Kroaat Mate Pavic. "Je wilt in eigen land gewoon winnen. Bij vlagen was het vandaag aardig, maar ik moet er gewoon korter op zitten."

Haase kwam tegen de nummer 640 van de wereld maar moeilijk in zijn spel, toch vond hij zichzelf de betere. "Hij serveerde vooral heel goed en ik kon hem niet op het punt krijgen dat hij echt moest gaan forceren. Hij had met een paar ballen veel geluk en ik moet in de tweede set de kansen die ik krijg gewoon maken."

Ondanks zijn verlies reist Haase met een goed gevoel af richting Wimbledon. "Voorbereidingstoernooien zeggen mij helemaal niks, ik heb vandaag niks laten liggen. Verliezen kan altijd gebeuren, ik schaam me er absoluut niet voor. In de training ben ik goed bezig."

AustraliŽ omarmt games voor volwassenen

Australië introduceert begin volgend jaar een leeftijdsaanduiding voor volwassenen bij het keuren van computerspellen. Volgens minister van binnenlandse zaken Jason Clare is de introductie van de achttienpluskeuring een belangrijke verandering in de regelgeving. Dat schrijft de krant The Australian.

Met de nieuwe regelgeving kunnen games wereldwijd sneller worden uitgegeven, omdat gamebedrijven geen rekening hoeven te houden met de afwijkende wetgeving in Australië. Elk Australisch departement voegt zijn eigen regels toe aan de handhaving en regels rond de nieuwe leeftijdsaanduiding. Het achttienplus-logo is vanaf begin volgend jaar op hoesjes van computerspellen te zien.

Sinds 2009 lopen er discussies over de uitbreiding van het keuringssysteem. Tot nu toe is de hoogste leeftijdsaanduiding vijftienplus. Hierdoor worden sommige spellen niet, of alleen in gecensureerde vorm, uitgegeven. Onder meer het schietspel Syndicate en het vechtspel Mortal Kombat mochten niet in het land verkocht worden, terwijl het rollenspel Fallout 3 aangepast werd voor de Australische markt.


Australië omarmt games voor volwassenen

Scouting gaat werken met gedragscode

De scouting heeft een gedragscode aangenomen waarin staat wat wel en niet gewenst is in het contact met minderjarigen. Dat maakte de jeugdvereniging maandag bekend. De maatregelen moeten ontucht helpen tegengaan.

Er zijn tien punten opgenomen, waaronder 'het onthouden van seksuele benadering'. Daarnaast mag er onder meer geen verschil mag worden gemaakt in godsdienst, ras, seksuele gerichtheid en lichamelijke kenmerken.

"Veel grenzen in het contact tussen vrijwilligers en jeugdleden binnen Scouting zijn niet eenduidig", staat in een toelichting. "Het ene kind wil even op schoot zitten als het troost zoekt, het andere kind heeft behoefte aan een aai over de bol en weer een ander kind vindt het niet prettig om aangeraakt te worden. Hierover kunnen dus nooit precies grenzen worden afgesproken die voor alle kinderen en in alle situaties gelden."

De scouting werkt al met een stappenplan waar vrijwilligers aan moeten voldoen, zoals een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Daar maakt de gedragscode nu ook deel van uit. "Met de invoering van de gedragscode zet scouting Nederland een grote stap op het gebied van sociale veiligheid", stelt directeur Fedde Boersma.

De scouting in Nederland heeft ruim honderdduizend jeugdleden.

Robben in de clinch met Van Marwijk

Het Nederlands elftal werd gisteren op het EK roemloos uitgeschakeld na een 2-1 nederlaag. Zowel binnen als buiten het veld leek Oranje geen eenheid uit te kunnen stralen. Een stevige confrontatie tussen Arjen Robben en bondscoach Bert van Marwijk is hier een voorbeeld van.

Van Marwijk schreeuwde tijdens de wedstrijd dat Robben mee moest helpen verdedigen. De NOS heeft dit op beeld vastgelegd. Robben lijkt na 36 seconden te schreeuwen: "Ik ben gebroken. Hou je bek man!" De woorden van de aanvaller zijn echter niet helemaal duidelijk, waardoor de boodschap ook iets anders kan zijn. "Ga toch weg man!" zou hij ook gezegd kunnen hebben.

Na afloop van de wedstrijd was Robben tegenover Jack van Gelder in ieder geval duidelijk met zijn commentaar over de prestaties van het Nederlands elftal op het EK. "Sommige dingen zijn onverklaarbaar. De honger in de ploeg was er wel, maar na een bepaalde fase gebeurt er iets in de ploeg, blijven we niet door voetballen. We moeten allemaal maar eens goed in de spiegel kijken. Iedereen heeft gefaald bij ons. Er zijn wel wat dingen gebeurd in de spelersgroep, maar die moeten we intern houden."

Filibuster eigen risico loopt voor op schema

De PVV heeft meer dan anderhalf uur eerder dan gepland het estafettestokje overgenomen van de SP in het debat over de verhoging van het eigen risico in de zorg. De veelbesproken 'filibuster' van SP en PVV die maandag van start ging lijkt daardoor minder lang te gaan duren dan de geplande veertien uur.

De SP is om tien uur het debat gestart en was rond drie uur al klaar. Namens de PVV heeft Willie Dille als eerste het woord genomen. De PVV heeft in totaal ook zeven uur spreektijd aangevraagd. Het is nog onduidelijk of de partij van Geert Wilders er wel in slaagt de gereserveerde spreektijd vol te maken. De twee partijen hadden extreem lange spreektijden aangevraagd om de behandeling van het wetsvoorstel te vertragen.

De Tweede Kamer heeft twee dagen uitgetrokken voor het debat. Woensdag spreken de partijen die vandaag niet aan bod komen. Ook zal demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dan reageren.

Eindhovenaar bedreigt wegenwacht met mes

Een 36-jarige medewerker van de Wegenwacht is zondagavond in Eindhoven bedreigd met een mes. De politie heeft de bedreiger kort daarna aangehouden.

De hulpverlener ging rond 23.30 uur naar een automobilist die pech had gekregen op de Anthony Fokkerweg in Eindhoven. De 27-jarige man uit Eindhoven eiste een vervangende auto, waarbij hij een mes trok.

De wegenwachter wist met een smoes bij zijn auto te komen en vluchtte met geopend portier. Het lukte de verdachte om de band van de auto lek te krijgen, waarop de wegenwachter naar een parkeerplaats vluchtte. Daar verstopte hij zich onder een vrachtauto totdat collega's en agenten hem te hulp schoten.

De verdachte is aangehouden voor bedreiging en blijft voorlopig in de cel.

Oeroude rotstekeningen ontdekt in AustraliŽ

Een archeoloog in Australië zegt enkele van de oudste rotstekeningen ter wereld te hebben ontdekt in een grot in de Outback. De duizenden tekeningen zijn zo'n 28 duizend jaar geleden door Aboriginals aangebracht. In de volgende editie van het Journal of Archaeological Science wordt op de vondst ingegaan.

Archeoloog Bryce Barker, van de Universiteit van Southern Queensland, ontdekte de schilderingen vorig jaar juni, zei hij maandag. De ouderdom van de rotstekeningen kon echter pas onlangs in een laboratorium van de Nieuw-Zeelandse Universiteit van Waikato door middel van koolstofdatering worden vastgesteld.

De tekeningen zijn, in tegenstelling tot andere rotsschilderingen die vaak met verf zijn vervaardigd, gemaakt met houtskool. Het is de oudste gedateerde rotskunst in Australië en behoort tevens tot de oudste ter wereld, zei Barker.

Een verrassing is de vondst niet. Het is al langer bekend dat Australië al tienduizenden jaren eerder door mensen werd bevolkt. De grot waarin de schilderingen werden aangetroffen werd 45 duizend jaar geleden al voor het eerst bewoond.

De oudste bekende rotsschilderingen bevinden zich in Spanje, waar 40.800 jaar geleden handafdrukken en rode schijven werden aangebracht op een rotswand in de grot El Castillo.


Oeroude rotstekeningen ontdekt in Australië (Foto: Novum)

Man mishandelt jongetjes in Amsterdam

Twee jongens van 8 en 9 jaar zijn zaterdagavond in Amsterdam-West geslagen en geschopt door een man. Dat gebeurde zonder aanleiding, meldt de politie. Omstanders alarmeerden de politie die even later een 26-jarige man aanhield.

De jongens waren rond 19.15 uur aan het spelen in de Sara Burgerhartstraat in de wijk Bos en Lommer toen ze werden mishandeld. Ze sloegen op de vlucht en zochten hulp in een nabijgelegen supermarkt. De politie wil meer weten en is op zoek naar ooggetuigen.

Geen straf voor doodsteken Nieuwegeiner

Een 34-jarige man uit Nieuwegein krijgt geen straf voor het doodsteken van een plaatsgenoot twee jaar geleden. Volgens de rechtbank in Utrecht is hij niet strafbaar, omdat hij handelde uit noodweer. Hij zou door traumatische ervaringen in paniek zijn geraakt.

Het slachtoffer werd in september 2010 neergestoken, nadat hij met zijn vader en een vriend naar het huis van de verdachte was gegaan. De verdachte werkte als postbezorger voor de vader en wilde de post niet meegeven, omdat hij nog geld zou krijgen. In de woning ontstond een vechtpartij, waarbij de verdachte in een hoek werd gedreven en geslagen en geschopt.

De man stak zijn belagers vervolgens in paniek neer. De zoon overleed aan zijn verwondingen, de vader raakte gewond. Dat de man zo heftig reageerde, komt volgens deskundigen door zijn kwetsbare persoonlijkheid die mede het gevolg is van traumatische ervaringen in het verleden.

Snow White behoudt koppositie in bioscooplijst

Snow White and the Huntsman blijft aan kop in de Nederlandse bioscooplijst. De fantasyfilm met Charlize Theron wist voor het tweede achtereenvolgende weekeinde de meeste bezoekers naar de bioscopen te trekken.

Ook de nummers twee en drie, Prometheus 3D en Men in Black 3D, zijn ongewijzigd ten opzichte van vorige week. In de top tien zijn verder twee nieuwkomers te vinden, Chernobyl Diaries en De Rouille et D'os. De eerste, een horrorfilm over de kernramp in Tsjernobyl in 1986, is terug te vinden op de zesde plaats. Het Franse drama De Rouille et D'os, met onder meer de Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts, staat negende.

Carice van Houten komt dit najaar met debuutalbum

Carice van Houten brengt dit najaar haar eerste studioalbum uit. De 35-jarige actrice, die een platencontract heeft getekend bij EMI Music, is momenteel bezig met de laatste loodjes voor de nieuwe cd. "Ik ben ongelooflijk trots op deze zeer persoonlijke plaat."

Van Houten noemt het maken van het album 'een van de mooiste en bevrijdendste ervaringen' uit haar leven. "Door zelf te schrijven en te werken met geweldige muzikanten heb ik een ander gebied van mijn creativiteit aan kunnen boren", zegt Carice in een verklaring.

Het is niet de eerste keer dat Van Houten haar zangkunsten laat horen. Zo nam ze voor de films Zwartboek en de musical Foxtrot, waarin ze een rol speelde, meerdere liedjes op. Ook zong Carice samen met Kane met nummer No Surrender.


Carice van Houten komt dit najaar met debuutalbum (Foto: Novum)

Asbakken in steeds meer kleine kroegen

In kleine cafés waar gerookt mag worden staat het steeds vaker blauw. Werd in het najaar nog in ruim drie op de vijf kroegen zonder personeel gerookt, in het najaar was dat vier op de vijf. Dat blijkt maandag uit halfjaarlijks onderzoek van Bureau Intraval in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In 49 procent van de cafés waar niet mag worden gerookt, stonden in het voorjaar toch asbakken op tafel. Dat was in het najaar nog 44 procent. In totaal wordt in 56 procent van alle horecagelegenheden gerookt. Dat percentage is nauwelijks veranderd.

Van de discotheken is 66 procent rookvrij, terwijl dat in het najaar nog zestig procent was. De NVWA heeft tussen 1 januari en 1 juni 2012 8420 inspecties uitgevoerd. De dienst trad 942 keer op voor het overtreden van het rookverbod. De boete voor een eerste overtreding bedraagt zeshonderd euro en kan oplopen tot 4500 euro.

Het rookverbod in de horeca werd in januari 2008 ingesteld en in 2010 versoepeld, waardoor in kleine kroegen zonder personeel weer gerookt mag worden. De rechtbank in Den Haag bepaalde vorige maand in een zaak die antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) had aangespannen dat de versoepeling niet hoeft te worden teruggedraaid. Clean Air Nederland heeft hoger beroep aangetekend.


Asbakken in steeds meer kleine kroegen (Foto: Novum)

Slachtoffers brand Amsterdam Litouws stel

De twee mensen die vorige week zondag omkwamen bij een brand in het centrum van Amsterdam, zijn een 28-jarige man en 30-jarige vrouw uit Litouwen. Het gaat om een echtpaar. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De man sprong uit het raam van een woning aan de Nieuwezijds Voorburgwal toen daar brand uitbrak, waarna hij ter plekke aan zijn verwondingen overleed. Een dag later werd het verbrande lichaam van de vrouw teruggevonden in de woning.

De politie is nog bezig met het onderzoek naar de oorzaak van de brand. Kort na de brand werd gespeculeerd dat de brand zou zijn ontstaan door brandbare schoonmaakmiddelen die vlam vatten. Dat is vooralsnog niet gebleken uit onderzoek, meldt de politie maandag.

Een 36-jarige Poolse medebewoner van het pand is als verdachte in de zaak gehoord, maar is weer op vrije voeten. Of de man nog steeds als verdachte geldt, wil de politie niet zeggen.

Nieuwe kabelbaan over de Theems

Vanaf volgende week is de Britse hoofdstad een nieuwe attractie rijker. Een kabelbaan over de Theems biedt bezoekers van de Olympische Spelen een uniek uitzicht over Londen.

Op 28 juni wordt de nieuwe kabelbaan officieel in gebruik genomen. De kabelbaan is een kilometer lang en loopt van Greenwich naar de Royal Docks. Bezoekers kunnen vanuit de gondels een blik werpen op het Olympic Park, het financiële hart Canary Wharf en de Thames Barrier.

Burgemeester Boris Johnson zei dat de kabelbaan onderdeel vormt van plannen om Oost-Londen te veranderen in een levendige, nieuwe wijk die nieuwe banen, huizen en bedrijven moet aantrekken.

'Niet CDA maar ChristenUnie is gezinspartij'

De ChristenUnie 'biedt echt ruimte aan gezinnen met jonge kinderen' en is daarmee meer een gezinspartij dan het CDA. Dat zei Arie Slob (ChristenUnie) maandag tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma.

Slob noemde het gezinsbeleid als een punt waarop de ChristenUnie zich onderscheidt van het CDA. In het verkiezingsprogramma worden maatregelen aangekondigd om de kinderbijslag en het kindgebonden budget te verhogen.

Verder zei Slob dat het CDA 'een beweging dichter naar ChristenUnie' heeft gemaakt. Hij vindt het CDA een stuk minder neoliberaal dan in 2010, toen de partij in zijn ogen een 'VVD-light' was. Toch vindt de CU-voorman het CDA niet op alle punten even sociaal. De vlaktaks die het CDA voorstelt gaat volgens Slob de lage inkomens hard treffen. "Sociaal en vlaktaks gaan niet samen".

Tennisster Oudin wint in Birmingham

Tennisster Melanie Oudin heeft het grastoernooi van Birmingham gewonnen. De Amerikaanse versloeg maandag in de finale de Servische Jelena Jankovic in twee sets: 6-4 en 6-2.

De 20-jarige Amerikaanse brak de nummer 22 van de wereld in de eerste set twee maal en behaalde opmerkelijk genoeg meer punten op haar tweede service dan op haar eerste. Jankovic wist Oudin de tweede set nog wel een keer te breken, maar kon haar eigen service drie keer niet behouden en moest de winst aan de huidige nummer 208 van de wereld laten.

Het toernooi in Birmingham is een voorbereidingstoernooi voor Wimbledon, dat over een week van start gaat.

Bendtner geschorst vanwege onderbroekincident

Voetbalbond UEFA heeft de Deen Nicklas Bendtner hard aangepakt voor het tonen van zijn onderbroek in het EK-duel tussen Denemarken en Portugal (2-3). De bond kon het niet waarderen dat er een uiting van een Iers wedkantoor te zien was bij het tweede doelpunt dat Bendtner maakte.

De aanvaller moet nu een officiële wedstrijd van het Deense nationale wedstrijd toekijken en mist hierdoor het WK-kwalificatieduel van 8 september tegen Tsjechië. Ook moet hij vanwege het breken van de sponsorregels van de UEFA een boete van 100.000 euro betalen. Hij heeft drie dagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen de straf.

OM sluit zaak sinds 1992 vermiste Willeke Dost

Het onderzoek naar de sinds 1992 vermiste Willeke Dost is zonder succes afgesloten. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Assen maandag. De laatste fase van het onderzoek, waarin informatie werd nagetrokken, leverde geen nieuwe aanknopingspunten op. Sinds haar verdwijning is niets meer van het meisje vernomen.

De 15-jarige Willeke Dost verdween in 1992. Ze was naar bed gegaan en was de volgende ochtend weg. Er werden geen sporen van een inbraak of een misdrijf gevonden. De politie ging er in eerste instantie van uit dat het meisje was weggelopen.

Twee jaar geleden zaten haar pleegmoeder en pleegbroer korte tijd vast nadat de zaak opnieuw was bekeken. Ze bleken tegenstrijdige verklaringen te hebben afgelegd. Na hun arrestatie werd de boerderij van de vrouw in het Drentse dorp Koekange minutieus onderzocht. Ook werd op vijf plaatsen gegraven, maar een lichaam werd nooit gevonden.

Eind vorig jaar liet justitie weten dat de pleegmoeder en pleegbroer niet strafrechtelijk worden vervolgd, omdat daarvoor niet genoeg bewijs is.

Het Openbaar Ministerie draagt het dossier over aan een coldcaseteam.

Crytek zinspeelt op TimeSplitters kickstarter-project

Tijdens de E3 afgelopen maand heeft Crytek-topman Cevat Yerli aangegeven wel interesse te hebben in een TimeSplitters-opvolger. "Ik zou willen dat we eraan werkten", verklaart de CEO vaag, wat meteen nogal wat stof heeft doen opwaaien bij de fans van de game. Hij speelde met het idee om een Kickstarter-project te starten, maar twijfelde of het gepast is voor een miljoenenbedrijf als Crytek om terug te vallen op crowdfunding.

Hij staat vooralsnog open voor de mogelijkheid: "Maar als iemand dat heel, heel graag zou willen..." Een gevolg hiervan is dat fans van de game een Facebook-pagina zijn gestart waar er likes worden gespaard. Een kickstart-project zouden ze eventueel ook een goede oplossing vinden. Het doel is om 100.000 likes te genereren, waar ze al 5.000 van hebben gespaard.

FOK!filmtips van de dag: DeepStar Six

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

DeepStar Six 1

Ook vanavond wordt het weer vechten om de afstandsbediening. Er komen om 20.30 uur namelijk maar liefst vijf films tegelijk op de tv. Hou je van drama dan mag je op RTL5 de film Freedom Writers met onder meer Hillary Swank niet missen. Nog meer drama maar dan in combinatie met harde misdaad zien we in de rolprent van Sam Mendes, Road To Perdition met Paul Newman en Tom Hanks op RTL7. Op Net5 op hetzelfde tijdstip de komische actiefilm The Mexican met Brad Pitt en Julia Roberts en voor de komedie King Ralph, met John Goodman, Peter O'Toole en John Hurt, kun je terecht op RTL8.

DeepStar Six 2

De FOK!filmtip van de dag is echter voor een horrorklassieker die sinds 1995 slechts een enkele keer op de Nederlandse televisie te zien was. Op RTL7 komt om 22.45 uur de cultfilm DeepStar Six. Een heerlijke film van slasher grootmeester Sean S. Cunningham, die eerder naam maakte met onder meer Friday The 13th en de House-reeks (de horrorklassiekers niet die saaie serie over die dokter). In DeepStar Six draait het om een experimentele nucleaire basis onderzee die aangevallen wordt door een onbekend monster van de zeebodem. Samen met Leviathan toch films die een liefhebber van jaren tachtig onderwaterhorror wel in de kast heeft staan.

DeepStar Six 3

Voor de ware diehards is er tenslotte om 00.50 uur op BBC1 de ietwat flauwe komedie The Lonely Guy met Steve Martin te zien. Genoeg keuze dus weer vanavond.Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Haase uitgeschakeld in eerste ronde Rosmalen

Robin Haase is op de Unicef Open in Rosmalen in de eerste ronde uitgeschakeld. De Kroaat Mate Pavic, nummer 640 van de wereld, was maandag in twee sets te sterk: 6-4 en 7-6.

Haase verloor de eerste set met miniem verschil. Pavic verzilverde het enige breakpoint dat hij kreeg, waar de nummer veertig van de wereld dat naliet. De tweede set ging lang gelijk op. Beide mannen gaven hun service niet weg waardoor een tie-break uitkomst moest bieden. Die ging uiteindelijk met 7-2 naar Pavic.

Nummer 112 van de wereld Igor Sijsling bereikte zondag wel de tweede ronde van het toernooi.

Chinees verzint aankoop nep-bank

Na nagemaakte iPhones, dvd's en merktassen heeft China er een oplichterij van een hele andere orde bij gekregen: de aankoop van een niet bestaande Amerikaanse bank. De onbekende Chinese rijsthandelaar die in januari claimde de Atlantic Bank uit de Amerikaanse staat Delaware te hebben gekocht, is inmiddels gearresteerd.

De 41-jarige Lin Chunping werd begin dit jaar in een klap beroemd toen de Chinese staatsmedia zijn aankoop bekendmaakten. Hij vertelde twee jaar te hebben onderhandeld over de aankoop van de bank, die failliet zou zijn gegaan in de kredietcrisis in 2008. Zijn actie werd in de media 'legendarisch' genoemd. Als dank kreeg hij een prestigieuze politieke baan in zijn geboortestad.

Chinese reporters slaagden er echter niet in de Atlantic Bank op te sporen, die voor 48 miljoen euro van hand zou zijn gegaan. Ook was er geen bankregistratie van Lin in Delaware. De hele aankoop bleek te zijn verzonnen. Lin zit sinds juni vast op verdenking van fraude. Zijn nieuwe politieke baantje heeft hij moeten opgeven.

De opkomst en val van de rijsthandelaar illustreert hoe oplichting is geëvolueerd in China, van het namaken van producten tot het verzinnen van gehele instituties en carrières.

Vorig jaar ontdekten officials vijf Apple-stores die niet echt waren. Alles in de winkel was gekopieerd van de voorbeelden uit de VS, inclusief de wenteltrap en de blauwe t-shirts van de medewerkers. Begin juni kwamen studenten erachter dat zij na vier jaar studie geen recht hadden op een diploma. Hun complete opleiding bleek nep te zijn geweest.

Een eenduidige verklaring is er niet voor het verschijnsel. De extreem competitieve samenleving met zoveel inwoners speelt wellicht rol. Ook een eeuwenoude sage waarin liegen een hoger doel dient, kan meespelen.

De Chinese filosofieprofessor He Huaihong zoekt een verklaring in de grote kloof tussen de communistische leiding van het land en het kapitalistische karakter van de wereldeconomie. "Het jargon dat is overgebleven na een decennium van politieke revolutie heeft niets meer te maken met de realiteit", zegt de hoogleraar. "Hierdoor is de samenleving gevuld met niets betekenende, lege woorden."


Chinees verzint aankoop niet-bestaande bank (Foto: Novum)

De la Rosa: "HRT lost remproblemen op"

Pedro de la Rosa denkt niet dat het HRT F1 Team in Valencia te maken zal krijgen met remproblemen. In Canada hadden de twee auto's van het Spaanse team hier last van, maar voor de komende race moet dit voorbij zijn.

De la Rosa: "Ik kijk ernaar uit om weer voor onze eigen fans te racen. De remmen zullen het in Valencia opnieuw zwaar te verduren krijgen, maar we zijn vol vertrouwen dat we met een aantal aanpassingen de problemen die we vorige week in Canada hadden, kunnen oplossen. Ik denk dat we het redelijk goed kunnen doen, al ligt deze baan ons misschien net iets minder goed dan die in Montreal. We gaan echter voor een goed resultaat in onze thuisrace en hopen de stijgende lijn van de laatste paar races door te kunnen trekken."

Het is niet de eerste keer dat De la Rosa op Valencia zal gaan racen. De Spanjaard werd namelijk in 2010 in de race twaalfde voor BMW Sauber.

Hacker miljoen rekeningnummers langer vast

Een 30-jarige Rotterdammer die met hackpogingen een miljoen bankrekeningnummers zou hebben bemachtigd, blijft langer vastzitten. Zijn voorlopige hechtenis is maandag door de rechtbank in Rotterdam met maximaal drie maanden verlengd. Dan moet de zaak weer op zitting komen.

De hacker zou vooral hebben toegeslagen bij een containeroverslagbedrijf. Op een computer van de man zijn een miljoen bankrekeningnummers gevonden in een map met de naam 'Project ING'. Van wie de rekeningnummers zijn en of de rekeningnummers van ING-klanten zijn, is nog onduidelijk.

De man, die stage liep bij een ict-bedrijf, werd in maart aangehouden. Maandag werd de zaak op een zogenoemde pro-formazitting behandeld. Op verzoek van de officier van justitie is de zaak maandag aangehouden, omdat nog getuigen moeten worden gehoord.


Hacker miljoen rekeningnummers langer vast (Foto: Novum)

CD: Songs of Townes van Zandt - Scott Kelly - Steve von Till - Wino

Het verhaal van Townes Van Zandt is geen boek vol met rozengeur en manenschijn, maar kent veel melodramatische gebeurtenissen. Van Zandt was een country-folk singer-songwriter uit Texas die ondanks zijn talent helaas nooit echt is doorgebroken bij het grote publiek. "Townes Van Zandt is the best songwriter in the whole world and I’ll stand on Bob Dylan’s coffee table in my cowboy boots and say that", zei collega-muzikant Steve Earle ooit. Jammer genoeg bestond het muzikale leven van Van Zandt voornamelijk uit optredens in schimmige kroegen en zalen, overnachten in aftandse motelkamers en de tijd doorkomen met drank en drugs. Desondanks (of wellicht juist door deze levensstijl) heeft Van Zandt een behoorlijk aantal prachtige composities geschreven die in elk geval door andere muzikanten op waarde werden geschat. Emmylou Harris, Bob Dylan, Willie Nelson, Robert Plant en Neil Young prezen zijn vakmanschap en coverden enkele van zijn nummers. Op nieuwjaarsdag 1997 stierf Townes Van Zandt op 52-jarige leeftijd. De officiële doodsoorzaak was een hartstilstand, maar de aanleiding was zeer waarschijnlijk zijn extreme alcoholgebruik in combinatie met zijn kwakkelende gezondheid. 

Timosjenko wacht aanklacht om moord

De Oekraïense justitie wil de gevangen ex-premier Joelia Timosjenko aanklagen in verband met de moord op een zakenman en politicus, zestien jaar geleden. Dat heeft plaatsvervangend procureur-generaal Renat Koezmin gezegd in een interview met de krant Kommersant dat maandag is gepubliceerd.

Timosjenko zit in de gevangenis een straf van zeven jaar uit wegens ambtsmisbruik. Er lopen nog diverse strafrechtelijke onderzoeken. In de moordzaak werd Timosjenko tot voor kort gezien als een getuige, maar volgens Koezmin is er voldoende bewijs om haar aan te klagen. Hoe de aanklacht precies zou luiden, zei Koezmin echter niet.

Het interview geeft aan dat de autoriteiten zich weinig aantrekken van de westerse kritiek op de behandeling van Timosjenko. Volgens het Westen wordt zij vervolgd om haar als rivaal van president Viktor Janoekovitsj uit de schakelen. Verschillende Europese landen sturen uit protest deze maand geen officiële vertegenwoordigers naar wedstrijden om het Europese voetbalkampioenschap die op Oekraïense bodem worden gespeeld.

Counter-Strike: GO komt 21 augustus

Valve heeft bekendgemaakt dat Counter-Strike: Global Offensive 21 augustus beschikbaar zal zijn voor pc, PS3 en Xbox 360. De game zal tegelijkertijd beschikbaar zijn voor alledrie de platformen.

De game zal ook op alledrie de platformen zo'n $15 kosten. De game brengt nieuwe features, maps en gamemodi met zich mee maar ook verbeterde versies van oudere content. Bekijk hieronder gameplaybeelden uit de bèta.

Douane twittert met vakantiegangers

De douane gaat deze zomer via Twitter vragen beantwoorden van vakantiegangers. Reizigers moeten er zo bijvoorbeeld snel achter kunnen komen of ze bepaalde spullen mee terug mogen nemen naar Nederland. Ook via Facebook kunnen vragen worden gesteld.

Voor de periode van 18 juni tot en met 28 september is daarnaast een app ontwikkeld, waarop reizigers overal ter wereld de regels voor bagage kunnen raadplegen. Via het sociale netwerk Foursquare wordt locatiegebonden informatie aangeboden, zoals van Nederlandse luchthavens.

FC Twente alweer aan het trainen

FC Twente is vandaag begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De selectie van trainer Steve McClaren werkte vandaag de eerste training af op het trainingscentrum in Hengelo.

EK-deelnemers Luuk de Jong, Andreas Bjelland en Emir Bajrami sluiten later aan, net als Dusan Tadic, Roberto Rosales, Nacer Chadli en Leroy Fer die onlangs nog een wedstrijd speelden met nationale teams. Douglas en Wesley Verhoek zullen zich later deze week bij de selectie voegen.

Op 5 juli speelt de club uit Enschede de eerste wedstrijd in de eerste kwalificatieronde van de Europa League. Volgende week wordt duidelijk wie dan de tegenstander zal zijn.

DNB 'Binnenlandse consumptie te laag'

Het overschot op de lopende rekening van de Nederlandse betalingsbalans heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een recordniveau van negentien miljard euro bereikt. Dat is dertien procent van het bruto binnenlands product. Het overschot ligt zes miljard euro hoger dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Dat blijkt uit maandag door De Nederlandsche Bank (DNB) gepubliceerde cijfers.

Volgens DNB hangt het overschot mogelijk samen met de achterblijvende binnenlandse consumptie. De binnenlandse vraag, die voor een belangrijk deel de import bepaalt, daalt sinds eind 2010 vrijwel continu. De export blijft daarentegen stijgen, onder meer door de relatief zwakke euro en de sterke vraag van de belangrijkste Nederlandse exportpartner Duitsland.

Bij het saldo van de lopende rekening worden ook de winsten van Nederlandse bedrijven opgeteld. De stijging van in het buitenland behaalde winsten van Nederlandse multinationals, zoals Shell, vormt ook een verklaring voor het gestegen saldo, aldus DNB.

Nederland heeft van alle 27 lidstaten van de Europese Unie relatief het grootste overschot op de lopende rekening. Volgens het nieuwe euroverdrag is een overschot van gemiddeld meer dan zes procent over de afgelopen drie jaar voor de Europese Commissie reden een procedure tegen een lidstaat te starten.

In zo'n procedure zou Brussel Nederland onder meer kunnen manen de binnenlandse bestedingen aan te wakkeren om het overschot te verkleinen. Over de periode 2009-2011 bedraagt het overschot van Nederland op de lopende rekening gemiddeld 6,5 procent.

EA geeft toch hoge kortingen via Origin

Electronic Arts gaat nu toch via Origin hoge kortingen geven op verschillende games terwijl er eerder aangegeven is dit niet te doen. Eerst was er kritiek richting Valve die met hun service, Steam, te hoge kortingen zou geven. Nu geeft EA op Origin kortingen van 37,5 procent tot en met 87,5 procent.

De kritiek die eerder geuit was dat de waarde van de producten lager kwamen te liggen als er toch na enkele weken met gigantische kortingen gestrooid wordt. Nu zijn er achttien games via Origin beschikbaar met verschillende hoogtes in de hoeveelheid korting die je krijgt.

Puntenaftrek door Italiaans gokschandaal

Pescara, dat afgelopen seizoen promoveerde naar de Serie A, gaat het seizoen van start met twee minpunten. De club krijgt de straf naar aanleiding van het aandeel in het gokschandaal.

Bovendien werden vier spelers voor vijf jaar geschorst: Mario Cassano van Piacenza, Alessandro Zamperini van Ravenna en de reeds gestopte spelers Luigi Sartor en Nicola Santoni.

Het naar de Serie B gedegradeerde Novara kreeg een straf van vier minpunten. Ook Empoli (-1), Padova (-2) en Reggina (-4) werden bestraft. Twee clubs uit de Serie C werden nog harder aangepakt. Albinoleffe kreeg vijftien minpunten, Piacenza elf.

CD: Children Of Bodom - Holiday At Lake Bodom (15 Years Of Wasted Youth)

Er zullen ongetwijfeld weinig metalfanaten zijn, die geen cd van het Finse Children Of Bodom in de kast hebben staan. Het is inmiddels vijftien jaar geleden dat hun debuut Something Wild verscheen. De heren hebben deze gelegenheid aangegrepen om een 'best of' cd uit te brengen: Holiday At Lake Bodom (15 Years Of Wasted Youth). Aan de hand van twintig tracks krijg je een dwarsdoorsnede van de carrière van deze wereldwijd populaire band voorgeschoteld.

ChristenUnie wil hervormen

De ChristenUnie heeft maandagmiddag een verkiezingsprogramma gepresenteerd waarin 'fundamentele veranderingen' de rode draad vormen. "We mogen deze crisis niet laten voorbij gaan zonder te werken aan een omslag in onze samenleving", schrijft de partij van Arie Slob.

De partij presenteert in het programma Voor de Verandering zeven 'christelijk-sociale hervormingen' op de terreinen samenleving, jongeren, zorg, arbeidsmarkt, woningmarkt, economie en Europa. De diepe crisis waarin Nederland en Europa verkeren, maakt radicale keuzes noodzakelijk, staat in de inleiding.

Volgens Slob laat het programma zien dat zorg voor kwetsbaren samen kan gaan met een gezonde financiële huishouding. "Het is de balans tussen Rutte en Roemer."

De partij gaat 'vastberaden' op weg naar begrotingsevenwicht. Er staat Nederland nog een 'grote en ingrijpende bezuinigingsopgave' te wachten. De ChristenUnie streeft daarbij naar een mix van stevige bezuinigingen, investeringen en 'verantwoorde lastenontwikkeling'.

De forenzentaks wordt gedeeltelijk teruggedraaid. De onbelaste reiskostenvergoeding blijft bestaan, maar wordt versoberd. Ook wil de ChristenUnie het openbaar vervoer aantrekkelijker maken, door kortere reistijden en meer stations.

De verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur wordt teruggedraaid. De verhoging levert volgens de partij maar weinig reistijdwinst op en heeft negatieve gevolgen voor de veiligheid en het milieu.

Verder doet de partij een aantal voorstellen om de woningmarkt te hervormen. Zo wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt en mogen werknemers het werknemersdeel van de pensioenpremie gebruiken voor de aflossing van hun hypotheek. De overdrachtsbelasting voor starters wordt geschrapt.

Verder wil de ChristenUnie het persoonsgebonden budget wettelijk verankeren, komt er een zorgspaarregeling en wordt de kinderbijslag en het kindgebonden budget verhoogd. De pensioensleeftijd wordt in 2023 verhoogd naar 67 jaar.

Ook komt er een einde aan het gedoogbeleid en wordt een blowverbod op straat en in publieke ruimten ingevoerd. Het bezoeken van prostituees wordt strafbaar.

De VVD deed dit weekeinde voorstellen om fors te snijden in de ontwikkelingshulp. De ChristenUnie wil niet alleen vasthouden aan de norm van 0,7 procent van het bruto binnenlands product, maar zelfs groeien naar 0,8 procent.

Heffernan, Lips en Pen vormen eventingteam in Londen

Ruiters Andrew Heffernan, Tim Lips en Elaine Pen vormen eind juli bij de Olympische Spelen in Londen het Nederlandse eventingteam. Raf Kooremans is aangewezen als reserve. 

De keuze voor Heffernan, Lips en Pen is vooral gebaseerd op hun prestaties van vorige week in de internationale wedstrijd in Bramham en het Europees kampioenschap van vorig jaar in Luhmühlen. Alle paardensport wedstrijden worden gehouden in het Londense Greenwich Park. Eventing is van 28 tot en met 31 juli. 

Rosickż naar Praag in hoop kwartfinale te halen

Tomáš Rosický heeft het Tsjechische basiskamp in Polen verlaten om zich in Praag te laten behandelen aan de achillespees die hem in de beslissende poulewedstrijd tegen Polen al aan de kant hield. De 31-jarige spelmaker hoopt de kwartfinale donderdag tegen Portugal te halen.

De 31-jarige voetballer van Arsenal liep de blessure dinsdag op in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Griekenland. Een paar uur voor de laatste poulewedstrijd tegen Polen werd besloten hem aan de kant te houden. Daniel Kolar van Viktoria Plzen nam toen zijn plek in.

De Tsjechen eindigden door winstpartijen tegen Griekenland en Polen als eerste in hun groep. De Grieken wonnen de laatste groepswedstrijd van Rusland en gingen door als nummer twee. Zij ontmoeten vrijdag Duitsland in de kwartfinale.

Boonen stapte af om vlucht te halen

Wielrenner Tom Boonen heeft toegegeven dat hij gisteren bewust de Ronde van Zwitserland niet uitgereden heeft. De reden die de Belg hiervoor tegenover Sporza opgeeft is dat hij vlucht terug naar huis wilde halen en daarom tachtig kilometer voor het einde in de remmen moest knijpen.

"Ik vloog om acht uur. Na de finish was het nog twee uur rijden naar Zürich en het was nu al spannend." Boonen was tevreden over zijn verloop van de Ronde van Zwitserland. "Het is altijd raar om de Ronde van Zwitserland te rijden. Het is een voorbereiding op wat volgt, maar anderzijds wil je ook niet te veel risico's nemen. Het belangrijkste is dat ik hier veel kilometers heb gereden en vele uren op de fiets zat. Ik voel me goed en dat geeft vertrouwen voor het Belgisch kampioenschap van zondag."

Puber verdacht van aanrandingen Amersfoort

De politie onderzoekt of een 14-jarige jongen uit Amersfoort verantwoordelijk is voor een reeks betastingen in zijn woonplaats. De puber werd zondagavond aangehouden voor het betasten van een 29-jarige plaatsgenote op de Rustenburgerweg.

Na de aanranding ging de politie op zoek naar de dader, onder meer met een helikopter ingezet. Op het Onderduikerspad vonden agenten een jongen die aan het signalement voldeed. Eenmaal op het bureau bekende hij volgens de politie spontaan de vrouw te hebben betast.

De politie gaat nu na of de 14-jarige ook achter het aanranden van negen vrouwen tussen 20 mei en 1 juni zit. Dat gebeurde op verschillende plaatsen in de stad.

'Jongeren zien kansen bouw niet'

Ondanks een tekort aan werknemers in de bouw, civiele techniek en ruimtelijke ordening, melden steeds minder jongeren zich bij een bouwopleiding. Dat blijkt uit een inventarisatie van detacheringbureau Yacht. Vooral de instroom bij de bouwopleidingen op het vmbo en mbo blijft flink dalen.

In het tweede kwartaal van dit jaar is de vraag naar werknemers in de bouw, civiele techniek en ruimtelijke ordening 25 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is er nog altijd een tekort in die sectoren, omdat steeds meer oudere werknemers met pensioen gaan.

Ook de komende jaren zijn de arbeidperspectieven gunstig voor technici uit middelbaar en hoger beroepsonderwijs. "De uittocht van oudere werknemers is reeds begonnen doordat de babyboomers in groten getale afscheid nemen en die trend zet de komende jaren door", legt een woordvoerder van Yacht uit. "De huidige instroom in het technisch onderwijs is onvoldoende om aan de toekomstige vraag naar technici te voldoen."

In het hoger beroepsonderwijs stijgt de instroom van studenten op bouwopleidingen een procent. De drie technische universiteiten zien het aantal studenten ook licht stijgen.

'Laat patiŽnt kiezen tussen cel of medicatie'

Psychiatrische patiënten moeten zelf kunnen aangeven hoe ze het liefst worden behandeld als ze een gevaar voor zichzelf of anderen vormen. Ze worden nog altijd te vaak en te lang in de isoleercel gezet, terwijl ze zelf vaak liever noodmedicatie krijgen. Dat concludeert een promovenda van het Erasmus MC uit een onderzoek onder ruim vijfhonderd patiënten.

Het lijkt volgens onderzoeker Irina Georgieva een gewoonte dat behandelaars een patiënt bij een crisis erg lang in de separeercel opsluiten. In 2010 duurde een separatie in Nederland gemiddeld 63 uur. Vergeleken met andere Europese landen is Nederland daarmee koploper. In Duitsland bijvoorbeeld ligt het gemiddelde op 6,6 uur.

Veel hulpverleners denken volgens Georgieva dat medicatie voor de patiënt ingrijpender is dan in een isoleercel te worden gezet. "Uit mijn onderzoek blijkt juist dat de meerderheid van de patiënten de voorkeur geeft aan noodmedicatie." Deze maatregel zouden ze ook als minder ingrijpend en vernederend ervaren.

Daarom zou aan het begin van de opname moeten worden gevraagd wat de voorkeur van de patiënt is. Als de voorkeur in een noodsituatie niet bekend is, doen de behandelaars er volgens Georgieva beter aan de patiënt met noodmedicatie onder controle te brengen in plaats van hem op te sluiten in een isoleercel.

Ze wijst erop dat volgens de wet voor de minst ingrijpende maatregel moet worden gekozen. Nu wordt in 59 procent van de noodsituaties de patiënt nog in een isoleercel gezet. In 22 procent van de gevallen wordt medicatie toegediend.

Volgens Georgieva is een cultuuromslag nodig. Hulpverleners zouden beter moeten worden getraind in technieken om een tegenspartelende patiënt medicatie toe te dienen.

In het onderzoek werd personeel getraind in het voorkomen van dwangmaatregelen en ingezet op een speciale afdeling. Acht patiënten met een ernstige borderline-persoonlijkheidsstoornis werden op deze afdeling ondergebracht. Eerder brachten patiënten veertig procent van de tijd door in een isoleercel. Op de speciale trainingsafdeling was dat nog maar 0,1 procent.


'Laat patiënt kiezen tussen cel of medicatie' (Foto: Novum)

Topmodel Rosie Huntington-Whiteley in Mad Max

Topmodel Rosie Huntington-Whiteley heeft haar tweede filmrol weten binnen te slepen. De Britse schone gaat in Mad Max: Fury Road spelen, schrijft de Amerikaanse film- en tv-blog Deadline. Over haar rol is weinig bekend.

De 25-jarige Huntington-Whiteley debuteerde vorig jaar als actrice in Transformers: Dark of the Moon. Het topmodel heeft vaker duidelijk gemaakt graag carrière te maken op het witte doek. Ze blijft daarnaast voorlopig wel modellenwerk doen.

In Mad Max: Fury Road speelt Tom Hardy de titelrol. Charlize Theron heeft de belangrijkste vrouwelijke rol in de film. Over de plot van het sciencefictionavontuur is verder niets bekend. De Zuid-Afrikaanse actrice heeft haar lange lokken al afgeknipt voor de filmrol.

De film wordt geregisseerd door George Miller, die ook de eerdere drie Mad Max-films maakte. De opnamen gaan in juli in Australië van start.


Topmodel Rosie Huntington-Whiteley in Mad Max (Foto: Novum)

Spielberg wilde Twin Peaks-aflevering regisseren

Steven Spielberg was van een plan een aflevering van de mysterieuze tv-serie Twin Peaks te regisseren. Dat vertelt Harley Peyton, een van de scenaristen van de serie, aan het Amerikaanse filmweblog Brad Studios. "Hij was een groot fan van de serie", aldus de schrijver.

De regisseur was bevriend met Peyton. "Dus we gingen met hem zitten en hij vertelde dat hij zin had om een aflevering te regisseren." Spielberg was enthousiast over de serie vol absurde verhaallijnen en wilde de aflevering zo bizar mogelijk maken.

Spielberg zou aan de slag gaan met de eerste aflevering van het tweede seizoen. David Lynch, die de serie met Marc Frost had bedacht, had echter andere plannen. "Hij twijfelde niet eens en zei: Nee, nee, ik denk dat ik de eerste ga regisseren. Misschien kan hij later in het seizoen regisseren. En dat is er nooit van gekomen", aldus Peyton.

Twin Peaks begon in 1990 en was een groot succes op televisie. De serie van Lynch gaat over de FBI-agent Dale Cooper, een rol van Kyle Maclachlan, die de moord op tiener Laura Palmer onderzoekt. De serie eindigde na twee seizoenen.

'Rusland stuurt mariniers naar SyriŽ'

Rusland stuurt twee amfibische aanvalsschepen met mariniers naar Syrië. De mariniers hebben opdracht de Russische staatsburgers en de Russische marinebasis in Syrië te beschermen. Dit heeft het Russische persbureau Interfax maandag gemeld.

De beide aanvalsschepen worden naar de Russische basis in de Syrische havenstad Tartus gedirigeerd, zei een bron bij de Russische marine.

In Tartus bevindt zich de enige Russische marinebasis buiten het gebied van de voormalige Sovjet-Unie. Op de basis is Russisch personeel werkzaam.

Samaras begint formatietaak in Griekenland

De leider van de Griekse conservatieve partij Nea Dimokratia, Antonis Samaras, heeft maandag van president Karolos Papoulias als eerste de opdracht gekregen een nieuwe regering te vormen. Zijn partij behaalde in de zondag gehouden verkiezingen 129 van de driehonderd zetels in het parlement. Hij moet een coalitie aangaan met PASOK, die net als zijn partij getekend heeft voor de door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds geëiste hervormingen.

Met de 33 zetels van PASOK kan Samaras uitkomen op 162 zetels. Hij kan zijn meerderheid nog versterken met steun van Democratisch Links, een kleine partij die tegen de strenge bezuinigingen is, maar met haar zeventien zetels wil doen wat nodig is om een stabiele regering te vormen.

Samaras krijgt drie dagen om de opdracht uit te voeren. Zijn partij kreeg 29,66 procent van de stemmen, gevolgd door de links-radicale anti-bezuinigingspartij Syriza met 26,89 procent. Samaras heeft later maandag een onderhoud met Syriza-leider Alexis Tsipras, maar die heeft samenwerking met Samaras al uitgesloten.

Samaras zei dat de Grieken hebben gekozen om in de euro te blijven, groei te kweken en de internationale verplichtingen van Griekenland na te komen. "Dit is een overwinning voor heel Europa", zei Samaras. "Wij zullen samenwerken met onze partners in Europa om de bestaande beleidsmix te supplementeren met beleid dat groei stimuleert. Wij zijn vastbesloten om te doen wat nodig is en om dit snel te doen."

Amsterdam wil kentekens voor boten

De gemeente Amsterdam wil dat boten een kenteken krijgen. Met deze kentekenregistratie moet de overlast op de grachten in de hoofdstad tegen worden gegaan. Wethouder Carolien Gehrels (PvdA) deed dit verzoek recent in een brief aan demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD), zegt een woordvoerder maandag.

Volgens de gemeente is de drukte op de grachten de afgelopen jaren toegenomen en is er meer overlast. Daardoor zou de veiligheid op het water in het geding komen.

De wethouder schrijft in haar brief dat overtreders in boten momenteel niet adequaat aangepakt kunnen worden. Nu kunnen de regels op het water alleen worden gehandhaafd door overtreders direct aan te houden. Door middel van een kentekenregistratiesysteem zouden ook achteraf boetes kunnen worden verstuurd. Ook kan diefstal beter worden tegengegaan en is gemakkelijker te controleren of liggeld is betaald.

De gemeente Amsterdam deed in 2009 ook al eens een verzoek tot kentekenregistratie van vaartuigen. Het ministerie wees dit verzoek toen af omdat het niet noodzakelijk werd gevonden.

TomTom pakt onze vrouwen af

Technologieën worden geacht ons leven makkelijker te maken. Met de komst van de wasmachine stierf het woord wasdag. Ook de vaatwasser en de auto besparen ons zeeën van tijd. We hebben dus meer tijd voor lezen, voetballen, pijproken, vrouwen versieren en andere hobby's. Een veelgehoorde klacht is dat nieuwe technologieen alleen maar tijd innnemen. Tegen beter weten in verpesten we tijd met het zappen tussen de hysterische jankbuien van Patty Brard, en de Hollandse anti-Casanova's van Boer zoekt vrouw.

Sedoc mag naar EK atletiek

Gregory Sedoc mag meedoen aan het EK atletiek in Helsinki. Het EK is een aantal dagen nadat zijn schorsing is afgelopen. De hordeloper mocht vanwege een overtreding van de dopingregels een jaar lang geen wedstrijden lopen, maar is nu opgenomen in de ploeg voor het EK.

De oud-Europees kampioen was een bespreekgeval. "Hij mag op 24 juni zijn eerste wedstrijd lopen en heeft voor zijn schorsing in 2011 al drie keer onder de olympische limiet gelopen," zo zegt Peter Verlooy, technisch directeur van de Atletiekunie.

De ploeg voor het EK telt 21 atleten en drie estafetteteams. Yvonne Hak is niet opgenomen in de selectie. Hak, winnares van het zilver bij het EK in Barcelona twee jaar geleden, heeft de limiet door blessures en ziekte niet kunnen lopen. Toch krijgt ze nog een kans. "We doen deze week nog een fitheidstest en nemen dan een besluit over haar deelname,” aldus Verlooy.

Iran wil verrijking uranium staken

Iran is bereid de verrijking van uranium tot 20 procent te staken als Europa garandeert dat het land kernbrandstof krijgt voor zijn reactoren. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad verklaard op zijn eigen website.

"We hebben altijd gezegd dat, als de Europese landen Iran kernbrandstof geven dat tot 20 procent is opgewerkt, Iran niet meer tot dat niveau hoeft op te werken."

De opwerking van het Iraanse uranium is het belangrijkste onderwerp tijdens gesprekken in Moskou die maandag zijn begonnen. Aan tafel zitten naast Iran de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland.

Manchester City begint seizoen tegen Southampton

Kampioen Manchester City begint het nieuwe Premier League-seizoen zaterdag 18 augustus thuis tegen promovendus Southampton. Runner-up Manchester United gaat op bezoek bij het Everton van John Heitinga.

De kraker van de eerste speelronde is het duel tussen Newcastle United en Tottenham Hotspur, de nummer vijf en vier van het afgelopen seizoen. Nummer drie Arsenal begint thuis tegen Sunderland, terwijl Champions League-winnaar Chelsea aftrapt bij Wigan Athletic.

Manchester City werd het afgelopen seizoen op een zotte laatste speeldag kampioen van Engeland. Stadsgenoot United moest met evenveel punten maar een iets lager doelsaldo genoegen nemen met de tweede plek. De rivalen ontmoeten elkaar volgend seizoen op 8 december in het Etihad Stadion en 6 april op Old Trafford. De twintig Engelse clubs spelen in totaal 38 competitiewedstrijden.

Brabants ziekenhuis komt met kunstprijs

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt met een aanmoedigingsprijs voor beginnend beeldend talent. Het ziekenhuis in Den Bosch houdt een zomerexpositie, die wordt ingericht door vijf net afgestudeerde kunstenaars van de Brabantse kunstacademie AKV/St.Joost. Daaruit wordt een winnaar gekozen, die de JBZ Award in ontvangst mag nemen.

Volgens het ziekenhuis maakt kunst deel uit van de 'healing environment' die het zijn patiënten wil bieden. Er worden al regelmatig concerten en exposities gehouden. "Het ziekenhuis kan een platform zijn om nieuw talent aan het aan het Bossche publiek te tonen", aldus het Bossche hospitaal.

Aan de prijs is een geldbedrag van 2500 euro verbonden, dat de kunstenaars kunnen besteden aan nieuw werk.

Spaanse rente torpedeert Griekse opleving

De voor de euro positieve uitslag van de Griekse verkiezingen heeft maar kort een positieve invloed gehad op de rentes die Spanje en Italië moeten betalen. De rente op tienjarige Spaanse schuldpapieren is na een aanvankelijke daling inmiddels opgelopen tot flink boven de kritieke zeven procent, blijkt uit cijfers van Bloomberg.

De schuldpapieren van Spanje gingen eerder op maandag van hand tot hand met een rendement van 6,82 procent. Rond 10.30 uur is dit echter naar ver boven de kritieke grens van zeven procent geschoten, tot 7,13 procent. Een rente van meer dan zeven procent wordt op de lange termijn als onhoudbaar gezien.

De Italiaanse rente kwam maandagochtend uit op 5,86 procent. Omstreeks 10.00 uur noteerde een Italiaanse staatsobligatie met een rendement van 6,06 procent. Dat is hoger dan het slot van vrijdag.

Spanje kreeg vorige week honderd miljard euro aan hulp van de Europese collega's, waarmee de bankensector in het land omhoog gehouden moet worden. Het met schulden beladen Italië wordt door veel economen als mogelijk volgend slachtoffer gezien in de Europese schuldencrisis.


Spaanse rente alweer boven de zeven procent (Foto: Novum)

Britse politie onderzoekt actie tennisser Nalbandian

De Britse politie gaat naar aanleiding van een klacht onderzoek doen naar David Nalbandian. Gisteren, bij de finale van het ATP-toernooi op Queen's in Londen, schopte de tennisser een reclamebord tegen een lijnrechter aan.

De 30-jarige Argentijn wordt nu verdacht van geweldpleging. De lijnrechter hield een bloedend beenwond over aan de actie van Nalbandian. Nalbandian zelf werd gediskwalificeerd waardoor de Kroaat Marin Cilic de titel won.

Bekijk hieronder het fragment. 

Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit

Gespeeld op PlayStation 3. Ook beschikbaar voor Xbox 360 en pc.

Soms heb je van die momenten in je leven dat je helemaal geen zin hebt in prachtige omgevingen, schitterende en meeslepende verhaallijnen en meer van dat soort gekkigheid. Nee, soms wil je gewoon alles over de top, complete absurditeit en allesbehalve wat passend is in de normale grote-mensenwereld. Al wandelend over de E3-beurs ben ik in Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit een spel tegengekomen dat prima binnen dit soort momenten past.

Boko Haram claimt aanslagen kerken Nigeria

De radicaalislamitische sekte Boko Haram heeft maandag de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanslagen op kerken in het noorden van Nigeria. Bij de aanslagen op twee kerken in Zaria en een in Kaduna kwamen 21 mensen om het leven en raakten meer dan honderd gewond.

Boko Haram claimde de verantwoordelijkheid in een e-mail aan het persbureau Associated Press.

Het was de derde opeenvolgende zondag dat Boko Haram aanslagen pleegde op kerken. De groep zou alleen dit jaar al meer dan 580 mensen hebben gedood. Ook met Kerstmis en Pasen pleegde Boko Haram aanslagen die tientallen levens eisten.

Het Vaticaan noemde het 'systematische' van de aanslagen de weerslag van 'een absurd beeld van haat'. Shehu Sani, president van het Nigeriaanse Congres voor Burgerrechten in Kaduna, zei dat Boko Haram wraakacties van christenen wil uitlokken om een scheidslijn tussen christenen en moslims op te werpen en zodoende gematigde moslims achter zich te krijgen.

Vooralsnog roepen christelijke leiders in het noorden van Nigeria christenen op zondags gewoon naar de kerk te gaan. "Ze kunnen alleen het vlees vernietigen en niet de geest", zei Sunday Aibe, woordvoerder van de Noordelijke Christelijke Vereniging.

Rangers niet in Schots competitieschema

Glasgow Rangers is niet in het voorlopige programma van de Schotse Premier League opgenomen. Vorige week ging de 140 jaar oude voetbalclub, met een schuldenlast van 68 miljoen euro, failliet. 

Onder de naam The Rangers FC wil zakenman Charles Green een doorstart gaan maken. Het is onduidelijk of het ook zo ver komt. Mocht het plan wel doorgang vinden, dan zal de beslissing aan de Schotse voetbalbond zijn op welk niveau Rangers FC gaat spelen.

Marine Le Pen wil hertelling

Marine Le Pen van het uiterst rechtse Front National wil een hertelling van de stemmen in het noorden van Frankrijk. Zij verloor zondag in de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen nipt van de socialistische kandidaat Philippe Kemel.

Kemel versloeg Le Pen in Pas-de-Calais met slechts 118 stemmen verschil, op een totaal van ruim 55.000. Le Pen stapt naar de Constitutionele Raad.

De socialisten van president François Hollande en hun linkse bondgenoten behaalden zondag de meerderheid in de Nationale Vergadering. Het Front National veroverde twee zetels, het beste resultaat van de partij in de Assemblee sinds eind jaren tachtig.


Marine Le Pen wil hertelling (Foto: Novum)

Black Ops 2 krijgt dedicated servers voor pc

De pc-versie van Call of Duty: Black Ops 2 zal dedicated servers krijgen. Dit heeft Cesar Stastny, Director of Technology bij Treyarch via Twitter aangegeven.

Treyarch deed dit al eerder met Call of Duty: Black Ops, het daarvoor verschenen Call of Duty: Modern Warfare 2 ondersteunde dit tot teleurstelling van veel spelers echter niet.

"Confirmed: Ranked Dedicated Servers for #BlackOps2"

De bewuste tweet is hier te lezen.

De release voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360 van Call of Duty: Black Ops 2 staat voor aankomende november gepland.

'Babel en Braafheid mogen weg bij Hoffenheim'

Ryan Babel en Edson Braafheid mogen van trainer Markus Babbel vertrekken bij TSG Hoffenheim. "Ik heb hen verteld dat we klaar zijn om te praten met geïnteresseerde clubs", zegt de 39-jarige trainer tegen de Duitse krant Bild.

Babbel is vooral teleurgesteld in Babel. "Ik heb geen wereldkampioen trainen nodig, hij moet op het veld laten zien wat hij kan." De Nederlandse voetballers hebben tot nu toe nog niet gereageerd op de uitspraken van de trainer.

De oud-voetballer van Ajax kwam vorig jaar voor zeven miljoen euro over van Liverpool. Hij scoorde het afgelopen seizoen vier doelpunten in 31 wedstrijden. Braafheid werd hetzelfde jaar overgenomen van Bayern München.

Hoogerland wil bolletjestrui behalen in Tour

Johnny Hoogerland wil zich de komende Tour de France weer van voren laten zien. De Zeeuw uit de Vacansoleil-ploeg wil revanche voor vorig jaar toen hij aangereden werd door een auto van de Franse televisie en in het prikkeldraad belandde. Hij liep zo de kans mis om de bolletjestrui te pakken, maar dit jaar moet dat wel gaan lukken.

"Het was in 2011 niet echt een doel, maar het liep nu eenmaal zo. Het was jammer dat ik nooit de kans heb gekregen om er uiteindelijk voor te gaan." Hoogerland raakte door de val gewond aan zijn bil en had hierna de kracht niet meer om de bollentrui te kunnen verdedigen. Hij probeerde het wel, maar kwam tekort.

"Meer dan vorig jaar heb ik mijn zinnen op de bergtrui gezet, al weet ik wel dat het niet gemakkelijk is. Je moet geluk hebben en een paar keer in een goede aanval meezitten. Er zijn een paar ritten waar je een boel punten kunt pakken." Om zich hier op voor te bereiden reed de Vacansoleil-renner de Ronde van Zwitserland. "Ik heb de kilometers gemaakt die ik nodig had om beter te worden. Dat is gelukt. Nu een paar dagen rusten en dan met de ploeg iets moois proberen te maken van het NK op de weg."

Hoogerland gaat weer voor de bolletjestrui in de Tour (Foto: Pro Shots)

Huizenverkoop in de lift

De verkoop van woningen lijkt aan te trekken. In de maand mei wisselden er 10.182 woningen van eigenaar, een stijging van 2,7 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Vergeleken met april is er zelfs sprake van een stijging van 23,6 procent. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

De verkopen van vrijwel alle woningtypen zaten in de lift. Hoekwoningen stegen het meest met 8,8 procent. De enige daling deed zich voor bij de appartementen met 2,1 procent.

In 7 van de 12 provincies werden er meer woningen verkocht. De grootste stijging deed zich voor in de provincie Zeeland met 17,1 procent.

Huizenverkoop in de lift
Huizenverkoop in de lift (Foto: ANP)

SP trapt filibuster eigen risico af

In de Tweede Kamer is maandag de 'filibuster' over de verhoging van het eigen risico van start gegaan. Als eerste nam Renske Leijten van de SP het woord. Haar partij heeft samen met de PVV in totaal veertien uur spreektijd aangevraagd.

Leijten wil dat de behandeling van het verhogen van het eigen risico van 220 naar 350 euro wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Net zoals dat gebeurt met andere voorstellen die afkomstig zijn het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, zoals de forenzentaks.

Het zit haar dwars dat het voorstel nu snel door 'de elite' door de Tweede Kamer wordt 'gedrukt'. Volgens de politica is er geen enkele noodzaak om het voorstel nu te behandelen. Leijten wees op andere maatregelen waarmee kan worden voorkomen dat het eigen risico omhoog moet. Zo wil de SP bijvoorbeeld dat de premie inkomensafhankelijk wordt.

De SP heeft duizenden reacties ingezameld van mensen die getroffen worden door het voorstel. Die worden maandag allemaal voorgelezen. "Ik ga ervan uit dat de minister op alle reacties reageert", aldus Leijten.

Leijten spreekt maandag een klein uur, daarna nemen haar fractiegenoten het stokje over. De Kamer heeft twee dagen uitgetrokken voor het debat. De 'filibuster' staat maandag ingepland tot middernacht. Woensdagmiddag gaat het debat verder.

Age of Empires Online nu echt Free2Play

Eind vorige week is de nieuwe patch voor Age of Empires Online uitgekomen, waarmee de game nu echt gratis is geworden. Spelers konden (en kunnen nog steeds) extra's kopen voor geld, maar nu kunnen ze dat ook doen met geld dat binnen het spel verdiend is.

De aanpassing is gedaan omdat veel spelers klaagden dat degene die wel geld aan het spel uitgeeft altijd beter/sterker is dan spelers die geen geld uitgeven; het zogenaamde Pay2Win-model. Met de nieuwe patch kunnen alle spelers Empire Points verzamelen door quests te doen. Deze Empire Points kunnen weer ingewisseld worden in de ingame-shop voor extra content en volkeren.

Ook nieuw met de patch zijn de Alliance Wars. Door zich bij één van de drie allianties te voegen kunnen spelers meer Empire Points verzamelen en krijgen ze toegang tot nieuwe items en quests.

Met dank aan Draganta voor de submit.

Chinese ruimtekoppeling geslaagd

Een Chinese ruimtecapsule met een driekoppige bemanning is maandag aangekoppeld aan de ruimtemodule Tiangong 1. De ruimtevaarders, onder wie de eerste vrouwelijke Chinese astronaut, blijven er ruim een week.

De koppeling werd, evenals twee eerdere koppelingen met een onbemande capsule in november, door besturing vanaf de aarde volbracht. Later tijdens de huidige missie zal ook door een van de bemanningsleden een handmatige koppeling tot stand worden gebracht.

Met het huidige programma bereidt China zich voor op de bouw van een eigen permanent ruimtestation rond het jaar 2020. Dit ruimtestation wordt iets kleiner dan het Amerikaanse Skylab uit de jaren zeventig en veel kleiner dan het Internationale Ruimtestation ISS. China werkt op ruimtevaartgebied maar beperkt met andere landen samen. Van het ISS-project is China uitgesloten, voornamelijk vanwege Amerikaanse bezwaren. China voerde in 2003 zijn eerste bemande ruimtevlucht uit.


Chinese ruimtekoppeling geslaagd (Foto: Novum)

[Upd] Treinverkeer rond Utrecht beperkt door bliksem

Door een blikseminslag rijden maandag de hele ochtend minder treinen rond Utrecht Centraal. Reizigers moeten rekenen op een vertraging van een halfuur tot een uur, meldt de NS.

De verstoring is volgens de NS pas rond 13.00 uur verholpen. Tussen Amsterdam Centraal en Schiphol rijden ook minder treinen. Dat komt door een defecte spoorbrug. De vertraging is een kwartier tot een halfuur.

Update 10.35 uur
Het treinverkeer rond Utrecht dat te maken had met een storing door blikseminslag, wordt weer opgestart, meldt het ANP. Reparateurs hebben om 9.45 uur het defect verholpen, meldde een woordvoerster van ProRail. De verwachting is dat het treinverkeer rond 12.00 uur weer normaal is.

Het treinverkeer tussen Utrecht en Amersfoort, Amsterdam en Woerden (Rotterdam en Den Haag) lag sinds 8.00 uur stil. Aan de zuid- en oostkant van het Centraal Station reden treinen volgens een aangepaste dienstregeling.

Dishonored uit te spelen in twaalf uur

Bethesda heeft op hun blog aangegeven dat gevorderde gamers het spel Dishonored in zo'n twaalf uur uit kunnen spelen. Mensen die de tijd nemen en alles verkennen zullen twee keer zo lang bezig zijn met het spel.

Naast de langere speelduur zijn er door het spel heen ook veertig 'bone-charms' verstopt waarvan het onmogelijk is om ze allemaal in een eerste keer spelen te verzamelen. De speler zal langzaam mana regeneren waardoor kleine spreuken altijd te gebruiken zijn. De grotere spreuken zullen meer mana verbruiken en dat krijg je alleen terug door 'Piero’s Spiritual Remedy' te drinken.

Dishonored komt 12 oktober uit voor pc, PS3 en Xbox 360.

Ruud praat weer met Estelle en heeft eigen stulpje

Ruud en Estelle Gullit hebben weer normaal contact met elkaar. De afgelopen week bleef het bij verwijten over en weer tussen de 49-jarige ex-voetballer en de 33-jarige nicht van Johan Cruijf, die vorige week bekendmaakten te gaan scheiden. "Maar we zijn weer 'on speaking terms' en daar ben ik heel erg blij mee", zegt Ruud.

"Deze week is er een evenement op de school van een van de kids en we hebben zelfs afgesproken dat we daar samen naartoe gaan", vertelt hij maandag in De Telegraaf. "Dat is natuurlijk een prachtig signaal naar die twee toe; papa en mama kunnen best vrienden blijven."

Ruud heeft de echtelijke woning in Amsterdam-Zuid inmiddels verruild voor een stulpje bij het Olympisch Stadion. "Het is wel lekker voor de kinderen dat ik in de buurt blijf", vindt hij. "Ze kunnen gewoon van hun moeder naar hun vader wanneer ze willen en omgekeerd."

Ruud en Estelle zijn twaalf jaar getrouwd en hebben twee kinderen: dochter Joelle en zoon Maxim. De ex-voetballer had echter verschillende affaires, zegt Estelle, die nieuw geluk heeft gevonden bij kickbokser Badr Hari. "Ik hoop oprecht dat het haar goed zal gaan", zegt Ruud. "Ik vind het zelfs fijn dat ze nieuw geluk heeft gevonden. Echt."

Nederlanders vinden eigen buurt minder verloederd

Steeds minder Nederlanders ervaren hun eigen buurt als verloederd. Ze hebben minder last van hondenpoep, bekladding van muren en vernieling van bus- en tramhokjes in hun buurt. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hondenpoep kwam in 2008 volgens 33 procent van de Nederlanders nog vaak voor in de buurt. Een jaar geleden was dat percentage licht gedaald naar 29 procent. Ook het vernielen van straatmeubilair nam volgens bewoners af. Vorig jaar gaf negen procent aan dat dit vaak gebeurde in hun buurt, drie jaar eerder was dat nog veertien procent.

De afname geldt zowel in de stad als op het platteland, al zeggen stedelingen nog wel meer verloedering te ervaren dan dorpelingen. Het bekladden van muren en gebouwen wordt door inwoners van steden drie keer zo vaak ervaren.

De verloedering in de vier grote steden blijkt vrijwel gelijk aan het landelijke beeld. Alleen bekladding en rommel op straat worden hier een stuk vaker ervaren. Overlast van hondenpoep en vernieling worden in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam niet vaker gerapporteerd.

Bijzondere bijstand vooral naar alleenstaanden

De bijzondere bijstand, een uitkering bovenop de bijstand voor mensen die te weinig inkomen hebben voor noodzakelijke uitgaven, wordt voor ruim zestig procent uitgekeerd aan alleenstaanden. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over vorig jaar.

Een kwart miljoen mensen hebben vorig jaar een beroep gedaan op de bijzondere bijstand. Daarvan was 41 procent alleenstaand en 22 procent alleenstaand met kinderen. Paren, met of zonder kinderen, doen maar in geringe mate beroep op de bijzondere uitkering.

Per jaar wordt ongeveer vierhonderd miljoen euro door gemeenten uitgekeerd aan bijzondere bijstand. In de meeste gevallen wordt het geld uitgegeven aan inrichting van de woning of huisraad. Rechtsbijstand, verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid en ziektekosten of huishoudelijke hulp zijn ook belangrijke doelen.

Gekeken naar hun aandeel in de bevolking, krijgen niet-westerse allochtonen relatief vaak bijzondere bijstand. Zij maken tien procent uit van de Nederlandse bevolking en 38 procent van de groep met een bijzondere bijstand.

Vrouwen maken veel vaker gebruik van de uitkering dan mannen, zestig om veertig procent. "Dit hoge aandeel is voor een belangrijk deel te verklaren doordat negen op de tien eenoudergezinnen bestaan uit vrouwen met kinderen", schrijft het CBS.

Oranje landt vanmiddag op Schiphol

Het Nederlands elftal vertrekt vanmiddag om 15.30 uit het Poolse Krakau. De voetballers en de technische staf landen zo'n twee uur later op Schiphol, laat de KNVB weten.

Portugal was gisteren met 2-1 te sterk voor Nederland, wat na eerder verlies tegen Denemarken en Duitsland betekende dat de ploeg naar huis moest. Het is voor het eerst sinds het EK van 1980 dat Oranje de groepsfase van een groot toernooi niet wist te overleven.

Het Nederlands elftal had zijn basiskamp opgeslagen in Krakau, zo'n dertienhonderd kilometer van speelstad Charkov. De selectie moest voor elke wedstrijd heen en weer vliegen, tot ongenoegen van onder anderen Wesley Sneijder.

Feyenoord staat Koeman niet af aan KNVB

Feyenoord staat Ronald Koeman niet af aan de KNVB om bondscoach van het Nederlands elftal te worden. De Rotterdamse club gaat ervan uit dat de bond zich na de uitschakeling op het EK zal melden voor de coach, meldt Voetbal International vandaag.

Technisch directeur van de club Martin van Geel is duidelijk over zijn trainer. "We hebben gezamenlijk afgesproken dat Ronald ook komend seizoen onze trainer is. Bovendien staat er inderdaad geen enkele ontbindende clausule in zijn contract, ook niet voor het bondscoachschap" zegt Van Geel. "Daarom maak ik me geen zorgen over de eventuele interesse van de KNVB in onze trainer. Hij blijft bij ons."

Nederland verloor op het toernooi in Polen en Oekraïne alle drie zijn groepswedstrijden. Ondanks dat bondscoach Bert van Marwijk twee jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika de finale haalde, staat zijn positie onder druk. Ronald Koeman loodste Feyenoord het afgelopen seizoen naar een verrassende tweede plek in de Eredivisie, waarmee de voorronde van de Champions League werd behaald.

Feyenoord wil Koeman niet laten gaan (Foto: Pro Shots)

FOK!sport EK-weetje van de dag

De grote verrassing tijdens de eindronde van het Europees Kampioenschap in 1992 was Denemarken. Het Scandinavische land had zich eigenlijk niet geplaatst voor de eindronde omdat het in de kwalificatiegroep achter Joegoslavië tweede was geworden.

Joegoslavië werd, na de ineenstorting en oorlog in het land, uitgesloten van deelname. Denemarken nam vervolgens de opengevallen plek in. Denemarken stootte door naar de halve finales waar Nederland de tegenstander was. Doelman Peter Schmeichel liet daarin zien van onschatbare waarde te zijn toen de wedstrijd beslist moest worden door strafschoppen.

In de finale versloegen de Denen vervolgens Duitsland met 2-0.

Golfer Simpson wint verrassend US Open

Golfer Webb Simpson heeft verassend de US Open gewonnen. De Amerikaan eindigde met een slag minder dan zijn naaste belagers Michael Thompson en Graeme McDowell, terwijl hij de dag met vier slagen achterstand was begonnen. Het is zijn eerste major.

De 25-jarige Simpson produceerde zondag vier birdies en eindigde het toernooi op de Olympic Club in San Fransisco met 281 slagen, een boven par. De Noord-Ier McDowell en de Amerikaan Jim Furyk, allebei voormalige winnaar van de major, stonden voor gisteren nog gedeeld eerste. Beiden hadden op de vierde en laatste dag echter respectievelijk 73 en 74 slagen nodig, waar Simpson er slechts 68 nodig had.

De Amerikaan Tiger Woods, na twee dagen nog gedeeld koploper, eindigde op een 21e plaats. Zijn landgenoot David Toms, na twee dagen medekoploper, finishte op de vierde plek. Luke Donald en Rory McIlroy, nummer één en twee van de wereld, haalden eerder in het toernooi de cut niet en moesten naar huis.

Staatsbosbeheer flirt met private investeerders

Staatbosbeheer overweegt om private investeerders binnen te halen om zo meer financiële armslag te krijgen. Dat zegt directeur Chris Kalden in het Financieele Dagblad van maandag, in reactie op een plan van de adviesraad van de verzelfstandigde overheidsorganisatie.

Lid van de adviesraad Frederik van Beuningen pleit in de krant zelfs voor een complete privatisering van Staatsbosbeheer in een landgoed-bv. Die zou tweeënhalf miljard euro moeten ophalen en op termijn zelf inkomsten moeten genereren. "Dat mag niet vloeken met de doelstelling van Staatsbosbeheer", benadrukt van Beuningen, zelfs actief als actieve belegger.

Kalden zegt in het FD een gedeeltelijke privatisering 'passender' te vinden. Volgens hem moet de overheid wat betreft eigendom betrokken blijven. Een andere manier om geld binnen te halen wordt echter wel serieus overwogen door Kalden, zeker gezien het vooruitzicht dat de overheid in de toekomst minder gaat bijdragen. "De boodschap van de overheid is dat er minder publieke middelen beschikbaar komen, terwijl de belangstelling voor natuur alleen maar stijgt", zegt hij in de krant.

Staatsbosbeheer is sinds 1998 verzelfstandigd, daarvoor viel het rechtstreeks onder het ministerie waar natuurbeheer onder viel. Sindsdien is de organisatie al voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van geld. Zo verhuurt de organisatie boerderijen en wordt hout verkocht uit de beheerde bossen. In 2011 had Staatsbosbeheer een omzet van 153 miljoen euro, met een bijdrage van 89 miljoen van de Rijksoverheid.


Staatsbosbeheer flirt met private investeerders (Foto: Novum)

Femke Halsema voorzitter adviesraad ASN Bank

Voormalig partijleider van GroenLinks Femke Halsema is benoemd tot voorzitter van de raad van advies van de ASN Bank. Dat maakte de bank, die zich als duurzaam profileert, maandag bekend. Halsema volgt hiermee oud-Kamerlid van de PvdA Saskia Noorman-Den Uyl op.

De raad van advies van de ASN Bank mag de directie van de bank gevraagd en ongevraagd advies geven over het beleid. De raad toetst of de bank zich wel houdt aan zijn duurzame missie. Halsema krijgt voor haar werk bij ASN jaarlijks negenduizend euro.

Halsema nam begin vorig jaar afscheid van de Tweede Kamer. Sinds januari dit jaar is ze bestuursvoorzitter van de Stichting Vluchteling. Daarnaast is Halsema commissaris bij de Weekblad PersGroep, bestuursvoorzitter bij toneelgenootschap Female Economy en lid van de raad van advies van World Press Photo.

Duff aanvoerder tijdens 100ste interland

Ierland, al uitgeschakeld op het EK, speelt vanavond de laatste groepswedstrijd tegen Italië. Damien Duff speelt zijn 100e interland en als cadeau van bondscoach Giovanni Trapattoni mag de Ierse flankspeler vanavond de aanvoerdersband dragen. Normaal gesproken is Robbie Keane aanvoerder.

"Het is voor ons een manier om onze dank aan Damien te betuigen", zo zei de bondscoach van Ierland gisteren. "Hij is niet alleen een uitstekende speler, maar ook een rolmodel en voorbeeld voor de volgende generaties."

8 miljoen tv-kijkers zien exit Oranje

Gemiddeld 8 miljoen tv-kijkers hebben gisteren gezien hoe het Nederlands elftal verloor van Portugal en daarmee werd uitgeschakeld op het EK voetbal. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Oranje verloor in Charkov met 2-1, de derde nederlaag op rij.

Om 22.11 uur, 20 minuten voor het einde van de wedstrijd, was er een piek met 8,6 miljoen kijkers, aldus de NOS. De cijfers komen ongeveer overeen met de wedstrijd van woensdag tegen Duitsland.

De voor- en nabeschouwing van het duel tegen de Portugezen waren respectievelijk goed voor 2,3 en 2,2 miljoen kijkers. Het NOS-programma Studio Sportzomer trok zondag ruim 500.000 mensen. Bijna 1,2 miljoen belangstellenden stemden af op de voetbaltalkshow van RTL4, VI Oranje.

8 miljoen tv-kijkers zien exit Oranje
8 miljoen tv-kijkers zien exit Oranje (Foto: ANP)

Sneijder: "Vergane glorie geworden"

Het Nederlands elftal verloor gisteren ook de derde groepswedstrijd op het EK. Oranje is daardoor zonder punten uitgeschakeld.

Wesley Sneijder was na afloop duidelijk: "We zijn in één toernooi vergane glorie geworden," zo zei hij volgens De Telegraaf. "De sfeer is anders binnen de groep dan twee jaar geleden. We hebben het er vaak over gehad dat de ego's opzij gezet moesten worden. Kennelijk is dat niet gebeurd."

Chinese ouders scheiden massaal na eindexamen

China kampt sinds deze week met een verdubbeling in het aantal echtscheidingen, omdat vorige week de eindexamens op middelbare scholen zijn afgerond. Dat meldt staatskrant Global Times maandag.

Ouders die niet meer samen verder willen, hebben tot nu de schijn hoog gehouden. Daarmee hoopten ze hun kind niet nog meer stress te geven in de aanloop naar de examens. Nu die voorbij zijn, merken rechtbanken in Peking een piek in het aantal scheidingen.

Chinese ouders scheiden massaal na eindexamen
Chinese ouders scheiden massaal na eindexamen (Foto: ANP)

Jack Osbourne heeft multiple sclerose

Jack Osbourne heeft multiple sclerose. De 26-jarige realityster, zoon van rocker Ozzy Osbourne, heeft onthuld dat de aandoening die het zenuwstelsel aantast onlangs bij hem is geconstateerd.

Twee weken na de geboorte van zijn eerste kindje werd de ziekte bij Osbourne ontdekt. Zijn vriendin Lisa Stelly beviel eind april van dochter Pearl. "Ik was gewoon gefrustreerd en dacht constant: waarom juist nu?", zegt hij tegen het Amerikaanse tijdschrift People, over zijn reactie op het slechte nieuws. "Ik heb een gezin en dat is wat het belangrijkste zou moeten zijn."

Jack werd bekend dankzij The Osbournes, de realityserie waarin het hectische huishouden van Ozzy Osbourne in beeld werd gebracht.

Opluchting in Europa over Griekenland

Leiders van de Europese Unie hebben zondagavond opgelucht gereageerd op de verkiezingsuitslag in Griekenland. Zij spraken de hoop uit dat er snel een regering kan worden gevormd die de bezuinigingen waartoe het land zich heeft verplicht voortzet.

'Het Griekse volk heeft gesproken', luidde een gezamenlijke verklaring van de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie, Herman van Rompuy en José Manuel Barroso. Zij stellen dat het bezuinigingsprogramma 'de basis is waarop moet worden gebouwd om groei, welvaart en werkgelegenheid te kweken'. "Wij staan klaar om Griekenland te bijven helpen om deze doelen te bereiken."

De voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Paul Juncker, sloeg dezelfde toon aan. Ook de eurogroep 'is ervan overtuigd dat voortgezette fiscale en structurele hervormingen voor Griekenland de beste garantie zijn om de huidige economische en sociale uitdagingen te overwinnen'.

Volgens de verklaring reizen vertegenwoordigers van de zogenoemde trojka binnenkort naar Athene om te bespreken hoe nu verder te gaan. De trojka bestaat uit de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - de drie instellingen die Griekenland van noodleningen voorzien en daaraan strenge voorwaarden hebben verbonden.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle zei dat de nieuwe Griekse regering de gemaakte afspraken moet nakomen. Tegelijkertijd gaf hij aan dat Athene wellicht meer tijd zal worden gegund, omdat de politiek vanwege de verkiezingen enkele weken stil heeft gestaan. Voorzitter Martin Schulz van het Europese parlement zei dat Griekenland verlichting van de voorwaarden moet worden gegund 'waar dit mogelijk is'.

[NBA] Uitslag Miami Heat - Oklahoma City Thunder

Miami Heat heeft de derde wedstrijd in de NBA gewonnen. In Miami werd met 91-85 gewonnen van Oklahoma City Thunder. LeBron James was de grote man met 29 punten.

Oklahoma wist een minuut voor tijd Miami nog op een punt te naderen. (86-85) Miami liet echter de zenuwen in bedwang en liep alsnog in de resterende tijd uit.

De ploeg die het eerst vier wedstrijden weet te winnen in de finale, is kampioen van de NBA. Oklahoma wist het eerste duel te winnen, maar verloor daarna twee keer op rij van Miami Heat.

De vierde finalewedstrijd wordt dinsdag in Miami gespeeld.

Van der Wiel: "Iets mis tussen mij en team"

Gregory van der Wiel trok vlak na de uitschakeling van Oranje een opmerkelijke conclusie. Volgens de verdediger werd hij te weinig aangespeeld door zijn ploeggenoten.

Nederland verloor ook zijn derde groepsduel, waardoor een vroegtijdige uitschakeling nu al een feit was. Van der Wiel beseft dat Portugal beter was dan Oranje. "Er was geen houden aan in de counter, terwijl er in het begin niks aan de hand was. Cristiano Ronaldo verdedigde zelf niet mee en dan kom ik ook niet in mijn spel", legt de Ajacied uit aan RTL 4.

Van der Wiel stelde zelf teleur op het EK, maar legt de schuld daarvoor niet alleen bij zijn eigen persoon. "Ik heb het gevoel dat ik niet op mijn kwaliteiten ben gebruikt", aldus de verdediger. "Ik stond vaak vrij, maar dan kreeg ik de bal niet. Er is iets mis tussen mij en het team. Dit is een grote deceptie."

Nederland verloor het duel tegen de Portugezen uiteindelijk met 2-1. Rafael van der Vaart opende nog wel de score voor de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk, maar twee treffers van Cristiano Ronaldo dompelde Oranje alsnog in rouw.

Ronaldo looft teamprestatie Portugal

Met twee doelpunten dompelde Cristiano Ronaldo Nederland zondagavond in rouw. De sterspeler roemt echter vooral de teamprestatie van Portugal.

Na twee matige optredens liet Ronaldo zich gisteravond dan eindelijk van zijn beste kant zien. Met twee loepzuivere doelpunten had de flamboyante aanvaller een groot aandeel in de uiteindelijke 2-1 zege van Portugal, dat door de winst geplaatst is voor de kwartfinales.

"Zonder het team hadden we niet gewonnen", zo is Ronaldo na afloop lovend tegenover diverse Portugese media. "We hebben ons doel bereikt en spelen nu tegen de Tsjechen. Dat zal opnieuw een lastige wedstrijd voor ons worden."

'IndonesiŽ genoeg verbeterd voor verkoop tanks'

De mensenrechtensituatie in Indonesië is genoeg verbeterd om tanks aan het land te verkopen. Met dat argument probeert het demissionaire kabinet deze week de Tweede Kamer te overtuigen de verkoop door te laten gaan, schrijft de Volkskrant maandag op basis van een intern document.

Het kabinet wil overtollige Leopard tanks voor tweehonderd miljoen euro aan Indonesië verkopen. Met dat geld kunnen dan onder meer onbemande vliegtuigjes worden gekocht. Ook zou de verkoop goed zijn voor de betrekkingen met Indonesië. De Kamer vreest echter dat Indonesië de tanks gebruikt om mensenrechten te schenden.

Via een motie van GroenLinks sprak de Kamer zich tegen de verkoop uit. In een intern document van het ministerie van Binnenlandse Zaken staat volgens de krant dat de situatie op het gebied van democratie en mensenrechten 'sterk verbeterd' is. Het document is gebaseerd op bevindingen van mensenrechtenambassadeur Lionel Veer.

Hij en zijn voorgangers waren jarenlang niet welkom, maar begin deze maand mocht hij het land bezoeken. Veer maakt zich wel zorgen over de situatie in Papoea. Die provincie streeft naar onafhankelijkheid. Volgens het kabinet worden de tanks daar echter niet ingezet.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met het kabinet over de verkoop van de tanks.

Van Bommel: "De sfeer was anders"

Mark van Bommel leefde met grote verwachtingen naar het EK toe, maar uiteindelijk liep het uit op een deceptie. De middenvelder baalt als een stekker.

Nederland verloor voor de derde keer op rij een groepswedstrijd. Portugal bleek met 2-1 te sterk, waardoor een vroegtijdige uitschakeling een feit is. "Terecht, als je drie wedstrijden verliest heb je geen recht van spreken", zegt Van Bommel tegen de NOS. "De resultaten zijn heel slecht, maar als je tegen Denemarken met 3, 4, of misschien zelfs wel 5-1 wint is dat een hele normale uitslag. We hebben absoluut niet effectief gespeeld op dit EK."

Ook voor de 35-jarige middenvelder komt de eliminatie keihard aan. "Ik heb me twee jaar geleden voorgenomen om op dit EK te vlammen en het toernooi te winnen. Het is dan zo frustrerend dat het niet lukt. Als je kijkt wat ik er voor over heb gehad om hier te komen. Een operatie, mijn vakantie opgegeven... Ook ik kan echter in de spiegel kijken. We wilden top zijn, maar dat waren we niet."

Waar de roemloze uitschakeling aan ligt weet Van Bommel ook niet. "Ik ben aanvoerder en zal mijn spelers altijd beschermen. De sfeer was wel anders dan twee jaar geleden, ja. Waar dat aan lag? Ik weet niet, ik kan alleen maar voor mezelf praten niet voor andere jongens."

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Vandaag geven we de iPhone-versie van Babel Rising weg. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: In welk huidig land ligt de stad Babel??

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.


Wil je meer prijzen winnen? Ga dan naar de facebookpagina van Ubisoft en 'like 'em.

'Akkoord over meer thuis behandelen ggz-patiŽnten'

Patiënten met geestelijke gezondheidsproblemen moeten meer thuis worden behandeld. Dat staat in een breed akkoord dat maandagochtend wordt ondertekend door demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en zorgaanbieders, patiëntenverenigingen, verzekeraars en beroepsverenigingen in de ggz, meldt de NOS op basis van ingewijden.

Patiënten zouden verder meer zelf moeten doen om hun gezondheid in de gaten te houden en mee moeten beslissen over de behandeling. Het aantal bedden in instellingen wordt flink teruggebracht. Het akkoord moet de groeiende zorgkosten beteugelen en voor hetzelfde geld meer mensen helpen.

Grote brand in huis Terneuzen

In Terneuzen is zondagavond laat een grote brand uitgebroken in een rijtjeshuis in de Westkolkstraat. Dat meldde een woordvoerster van de Veiligheidsregio Zeeland. Vermoedelijk was er niemand in de woning aanwezig.

In eerste instantie meldde de woordvoerster dat de brand ook naar een tweede woning was overgeslagen, maar dat bleek niet te kloppen. Wel houdt de brandweer de woningen ernaast nat. "Het vuur is zeker nog niet onder controle", aldus de woordvoerster.

Hoe de brand kon ontstaan en of er gevaarlijke stoffen vrijkomen, is nog niet te zeggen.

Grote brand in huis Terneuzen
Grote brand in huis Terneuzen (Foto: ANP)

Zestien aanhoudingen op Haags Jonckbloetplein

Na de verloren EK-wedstrijd van het Nederlands elftal heeft de politie op het Jonckbloetplein in Den Haag zestien mensen aangehouden. Kleine groepen mensen gooiden volgens de politie onder meer met vuurwerk en stenen naar agenten. Toen ook brand werd gesticht, greep de politie in.

De agenten bevalen iedereen van het plein en de omliggende straten weg te gaan. Negen verdachten die werden aangehouden zouden zich met geweld hebben verzet of niet naar de agenten hebben geluisterd. Ze zijn allemaal op het hoofdbureau ingesloten voor verhoor.

Zeven verdachten konden geen identiteitsbewijs tonen en mochten het bureau verlaten nadat ze een proces-verbaal hadden gekregen.

Bij eerdere wedstrijden van Oranje tijdens het EK was het ook onrustig op het plein. Vrijdag legde de supersnelrechter in Den Haag de eerste vier verdachten een gevangenis- of werkstraf op. Ook werden enkele gebiedverboden opgelegd. Ook tijdens het WK in 2010 ontstonden rond de wedstrijden van het Nederlandse elftal relletjes op het plein.

ChristenUnie wil huis met pensioenpremie betalen

Werknemers moeten de premie die ze betalen voor het opbouwen van hun pensioen ook kunnen gebruiken voor de aflossing van hun hypotheek. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat de ChristenUnie maandag presenteert, schrijft de Volkskrant.

Het is volgens CU-Kamerlid Carola Schouten geen probleem dat de werknemer minder pensioen opbouwt als hij de premie voor de aflossing van zijn hypotheek gebruikt. "Een eigen huis is een vermogen dat later als alternatief voor een pensioen kan worden gebruikt", zegt ze in de krant.

De partij doet meer voorstellen om de woningmarkt te hervormen. Zo zouden hypotheken voortaan tijdens de looptijd van dertig jaar moeten worden afgelost. Ook mag een hypotheek de waarde van het huis niet overschrijden.

Een uitzondering zou moeten worden gemaakt voor mensen die na de verkoop van hun oude huis met een restschuld zitten. Die restschuld moet met de hypotheek van het nieuwe huis kunnen worden betaald.

Verder zouden alleen hypotheken onder de 750 duizend euro in aanmerking moeten komen voor hypotheekrenteaftrek. Later zou dat plafond moeten worden verlaagd naar een half miljoen euro.

Beurzen AziŽ hoger na Griekse verkiezingen

Beleggers in Azië reageren opgelucht op de uitslag van de parlementsverkiezingen in Griekenland. De belangrijkste graadmeters noteerden maandag overtuigend in de plus.

De twee Griekse partijen die bezuinigingen willen doorvoeren in ruil voor Europese noodhulp, lijken zondag een absolute meerderheid te hebben gewonnen. Beleggers vreesden dat een Griekse stem tegen Europa een financiële chaos zou kunnen veroorzaken.

De Nikkei-index in Tokio noteerde omstreeks 6.00 uur (Nederlandse tijd) 1,9 procent hoger op 8729,80 punten. In Seoul won de Kospi 2 procent terwijl de Hang Seng-index in Hongkong 1,5 procent steeg. Marktvorsers wezen wel op de relatief lage handelsvolumes. "Een signaal dat deze rally kort zal duren", aldus een handelaar in Tokio.

De aandelen van financiële instellingen behoorden tot de winnaars. Zo steeg zwaargewicht Nomura in Tokio 2,2 procent en steeg Daiwa Securities 2,3 procent. Bedrijven die sterk afhankelijk zijn van de export profiteerden van de verzwakking van de yen ten opzichte van de euro. Zo stegen Mazda en TDK 4 procent in waarde.

ANWB: zware spits door slecht weer

De ANWB waarschuwt dat de ochtendspits maandag last kan hebben van slecht weer. Er trekken flinke regen- en onweersbuien het land binnen, waardoor er een extra drukke en langer durende spits kan ontstaan.

Vooral rond de grote steden in de Randstad zullen de dagelijkse files langer zijn dan gebruikelijk, zo waarschuwt de ANWB. Op het hoogtepunt rond 8.30 uur verwacht de organisatie 250 kilometer file, ruim 100 kilometer meer dan normaal.

Het KNMI waarschuwt in het oosten van het land voor onweer en windstoten van 80 kilometer per uur.

Van Marwijk geloofde niet meer in groei Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk wist al langer dat de rek er bij het Nederlands elftal uit was. "Als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd en samenstelling van de groep wist ik wel dat we niet veel beter zouden worden. Ik had er nog wel vertrouwen in dat we het kunstje nog een keer konden flikken", verwees de keuzeheer naar de finaleplaats op het WK 2010. Nederland verloor al zijn groepswedstrijden op het EK.

Van Marwijk bestreed dat er geen cohesie binnen het Nederlands elftal was. "Deze groep was homogeen genoeg om een goede prestatie te leveren. Er zijn geen gekke dingen gebeurd. Natuurlijk was er wel onvrede bij bepaalde spelers, die bijvoorbeeld niet speelden, maar daar kan ik niets mee."

Volgens Van Marwijk hebben knullige fouten Nederland opgebroken. "We moeten de schuld bij onszelf zoeken. We hebben zulke knullige fouten gemaakt. Als je kijkt naar de 1-1 van Ronaldo. Vanaf de kant zag ik al lang gebeuren dat hij naar binnen dribbelde om vervolgens een steekpass te geven."

Van Marwijk is ook kritisch op zichzelf. "Ik heb zeker gefaald, niet alleen de spelers. We hebben drie keer verloren en ik ben eindverantwoordelijk." Over zijn eigen toekomst liet Van Marwijk, die nog een contract voor vier jaar heeft, zich niet uit. "Ik ben overal mee bezig, maar nog niet met mijn toekomst."

Emotie in de Kamer. En erbuiten

Die titel is eigenlijk een restje van de vorige column. Toen die eenmaal op FOK! stond dacht ik opeens: verrek, nou weet ik eindelijk waarom deze column me niet aanstaat; ik ben een stukje vergeten. Ik fulmineerde tegen de onwaarachtigheid, het gewauwel, de holle frasen en de regelrechte leugens waarmee we door het Haagje en het Brusseltje worden opgezadeld. Een aspect is daarbij onderbelicht gebleven. En dat is de emotie.

Moslimbroeders claimen leiding in Egypte

De conservatieve Egyptische presidentskandidaat Mohammed Mursi gaat na het tellen van de eerste stemmen aan de leiding. Dat heeft zijn partij, de Moslim Broederschap, zondagavond laat gezegd. De beweging heeft waarnemers die het tellen van de stemmen bij de presidentsverkiezingen in de gaten houden.

Volgens de Broederschap zijn ongeveer 1,4 miljoen stemmen tot nu toe geteld. Daarvan zou 61 procent voor Mursi zijn en 39 procent voor zijn tegenstander, Ahmed Shafiq. Het is niet bekend hoeveel Egyptenaren zaterdag en zondag hebben gestemd. Er waren ongeveer 50 miljoen kiesgerechtigden. De opkomst lag laag.

Moslimbroeders claimen leiding in Egypte
Moslimbroeders claimen leiding in Egypte (Foto: ANP)

Sleeping Dogs

Gespeeld op Xbox 360. Ook beschikbaar op PlayStation 3 en pc.

Wat gebeurt er als een grote uitgever stopt met de productie van een open wereld misdaadspel en een andere grote uitgever neemt deze over? Dan krijg je Sleeping Dogs. Activision begon de productie van True Crime: Hong Kong in 2009, maar zette de ontwikkeling om verschillende redenen stop in 2011. Hierna nam Square Enix het stokje over en hernoemde het spel tot Sleeping Dogs. Op de E3 mocht ik gedeeltelijk bekijken wat de Japanse studio ervan heeft gemaakt.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.