Vier jaar cel geëist tegen Leidse bijbeldief

Een 32-jarige man uit Leiden, die van twee gewapende overvallen in zijn woonplaats wordt verdacht, gaat als het aan het Openbaar Ministerie in Den Haag vier jaar de cel in.

De man nam volgens justitie onder meer een zeldzame kinderbijbel mee uit de christelijke boekhandel die hij in maart overviel. Een dag na de overval op de boekhandel, deed de verdachte een poging een filiaal van Xenos in Leiden te overvallen. Hij maakte daar echter niets buit. Bij beide overvallen bedreigde de verdachte personeel met een mes.

Kort na de overvallen kon de man aangehouden worden. De Leidenaar droeg beide keren opvallende kleding, waardoor hij gemakkelijk herkend kon worden op bewakingsbeelden.

De zeldzame kinderbijbel werd bij een huiszoeking op het logeeradres van de verdachte teruggevonden. Ook werd op een bivakmuts, die op de vluchtroute van de man werd gevonden, het dna van de verdachte ontdekt. Toch ontkende de Leidenaar de overvallen te hebben gepleegd en weigerde hij mee te werken aan het onderzoek.

De man bleek geen onbekende van de politie. Mede omdat hij al een uitgebreid strafblad heeft, eiste het Openbaar Ministerie maandag vier jaar cel. De uitspraak van de rechtbank in Den Haag is naar verwachting over twee weken.