Nederland verdeeld over aanblijven Van Marwijk

De Nederlandse bevolking is verdeeld over de vraag of Bert van Marwijk op moet stappen als bondscoach van het Nederlands elftal. Dat blijkt maandag uit een peiling van Maurice de Hond. Van de vijftienhonderd ondervraagden vindt 41 procent dat Van Marwijk zijn conclusies moet trekken na het rampzalig verlopen EK, terwijl 46 procent van mening is dat Van Marwijk zijn ontslag niet in moet dienen.

Nederland verloor zondagavond met 1-2 van Portugal en sloot daarmee de groepsfase puntloos af. Nog nooit presteerde Oranje zo zwak op een EK. De rapportcijfers van het Nederlandse volk liegen er dan ook niet om. De eerste wedstrijd tegen Denemarken wordt nog met een krappe voldoende beoordeeld, een 5,5. De duels tegen Duitsland en Portugal leveren respectievelijk een 4,2 en 4,3 op.

Het Oranjepubliek is vooral teleurgesteld in Robin van Persie. De aanvaller van Arsenal wordt door 32 procent gekozen als de speler die het meest tegenviel. Arjen Robben volgt op plaats twee met negentien procent, terwijl Mark van Bommel met zestien procent de fans ook danig teleurstelde. Overigens wordt Van Bommel ook beoordeeld als de slechtste speler van Oranje tijdens het EK.

Ronald Koeman is favoriet om Bert van Marwijk op te volgen als de keuzeheer zijn ontslag indient. De trainer van Feyenoord wordt door zeventien procent gezien als de nieuwe bondscoach. Frank de Boer en Louis van Gaal volgen op respectievelijk zestien en twaalf procent.

Overigens twijfelen de Nederlanders er niet aan dat Oranje over twee jaar op het WK in Brazilië gewoon van de partij is. Bijna negentig procent verwacht dat Nederland zich gaat plaatsen. Negen procent ziet dat echter niet gebeuren.


Nederland verdeeld over aanblijven Van Marwijk (Foto: Novum)