PvdA wil lobbypraktijken inzichtelijk maken

De PvdA komt nog deze zomer met een voorstel dat ervoor moet zorgen dat de activiteiten van lobbyisten in politiek Den Haag transparanter worden. In ieder wetsvoorstel moet voortaan een paragraaf staan over lobbyen. Dat zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester maandagavond in Nieuwsuur.

In de paragraaf moet komen te staan welke lobbyisten het ministerie heeft ontvangen en welke belangen zij vertegenwoordigen. Ook hun argumenten moeten worden vermeld, zodat de Tweede Kamer meer inzicht krijgt in de besluitvorming. "Wij willen niet alleen weten dát iemand langs is geweest, maar vooral: wat is er besproken, welk lobbybelang is ingebracht en is er naar geluisterd of niet?", zegt Bouwmeester in het televisieprogramma.

In veel andere landen is de regelgeving rond lobbypraktijken veel strenger dan in Nederland. Bouwmeester en haar fractiegenoot Pierre Heijnen schrijven daarom samen een initiatiefnota om ook in Nederland meer zicht te krijgen op de invloed van lobbyisten. Bouwmeester wil dat het nieuwe kabinet de lobbypraktijken na de verkiezingen meteen openbaar maakt.

D66, GroenLinks en de SP steunen het voorstel, al vindt de SP dat het niet ver genoeg gaat. "Hiermee pak je de lobby via het 'oldboysnetwork' nog niet genoeg aan", zegt SP-kamerlid Ronald van Raak. VVD en PVV willen pas reageren als het voorstel klaar is. Bouwmeester verwacht toch een Kamermeerderheid. "Iedereen heeft de mond vol van transparantie."

Het CDA is tegen dergelijke nieuwe regelgeving. Kamerlid Ger Koopmans vindt dat Kamerleden zich niet moeten richten op hoe een wet tot stand komt, maar op wat er in staat. "Uiteindelijk is de minister verantwoordelijk en aanspreekbaar op dat wat hij of zij in een wet neerlegt." De voorzitter van de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA) Frans van Drimmelen liet Nieuwsuur weten het voorstel van de PvdA wel te steunen.

Het Presidium van de Tweede Kamer werkt onder leiding van voorzitter Gerdi Verbeet al een tijdje aan een register voor lobbyisten die een toegangspasje hebben voor de Tweede Kamer. Hun namen worden vanaf september gepubliceerd op de website van de Tweede Kamer.

Uit een rapport van de Algemene Rekenkamer bleek onlangs dat lobbyisten in Nederland vaak over meer informatie beschikken dan Kamerleden. Zo had CDA-prominent Elco Brinkman als vertegenwoordiger van de tabaksindustrie eenvoudig toegang tot leden van het kabinet.