Scouting gaat werken met gedragscode

De scouting heeft een gedragscode aangenomen waarin staat wat wel en niet gewenst is in het contact met minderjarigen. Dat maakte de jeugdvereniging maandag bekend. De maatregelen moeten ontucht helpen tegengaan.

Er zijn tien punten opgenomen, waaronder 'het onthouden van seksuele benadering'. Daarnaast mag er onder meer geen verschil mag worden gemaakt in godsdienst, ras, seksuele gerichtheid en lichamelijke kenmerken.

"Veel grenzen in het contact tussen vrijwilligers en jeugdleden binnen Scouting zijn niet eenduidig", staat in een toelichting. "Het ene kind wil even op schoot zitten als het troost zoekt, het andere kind heeft behoefte aan een aai over de bol en weer een ander kind vindt het niet prettig om aangeraakt te worden. Hierover kunnen dus nooit precies grenzen worden afgesproken die voor alle kinderen en in alle situaties gelden."

De scouting werkt al met een stappenplan waar vrijwilligers aan moeten voldoen, zoals een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Daar maakt de gedragscode nu ook deel van uit. "Met de invoering van de gedragscode zet scouting Nederland een grote stap op het gebied van sociale veiligheid", stelt directeur Fedde Boersma.

De scouting in Nederland heeft ruim honderdduizend jeugdleden.