CD: Children Of Bodom - Holiday At Lake Bodom (15 Years Of Wasted Youth)

Er zullen ongetwijfeld weinig metalfanaten zijn, die geen cd van het Finse Children Of Bodom in de kast hebben staan. Het is inmiddels vijftien jaar geleden dat hun debuut Something Wild verscheen. De heren hebben deze gelegenheid aangegrepen om een 'best of' cd uit te brengen: Holiday At Lake Bodom (15 Years Of Wasted Youth). Aan de hand van twintig tracks krijg je een dwarsdoorsnede van de carrière van deze wereldwijd populaire band voorgeschoteld.

Volgens de frontman van de band moeten we deze verzamelaar in het volgende perspectief zien: " '15 Years of Wasted Youth' is the sound of Children Of Bodom working hard, partying hard, being relentless and stubborn," says the band's superstar guitarist/vocalist Alexi Laiho. "We went through many brick walls to get to where we are, and after seven studio albums, two live albums, non-stop touring, bleeding and breaking a lot of bones, I think we are justified in putting this album out. Let the music speak for itself. You have been warned." Het is inderdaad de muziek die spreekt, letterlijk en figuurlijk. Figuurlijk, omdat het album zeker een representatief geheel vormt van de uitstekende melodieuze black/death metal met veel powerchords en klassieke heavy metal. Letterlijk, omdat geen enkele track is ge-remastered, waardoor het verschil in oude en nieuwe opgenomen songs opmerkelijk hoorbaar is. Het kan zijn dat dit bewust is gedaan, want in wezen verschillen de oudere en nieuwere albums nu eemaal vanwege productie en techniek qua geluid van elkaar. Aan de ene kant representatief voor de tand des tijds, maar aan de andere kant is het bij het beluisteren van het geheel wel een beetje een storende factor.

Op de keuze van de songs valt niet zo veel aan te merken. Wat dat betreft is de cd is een prima mix van oud en nieuw materiaal. De cd trapt af met de titeltrack van wellicht het beste album Hate Crew Deathroll (2003). Maar ook krakers als 'Everytime I Die', 'Deadnight Warrior, 'Follow The Reaper' en 'Silent Night, Bodom Night' ontbreken niet. Dan kunnen we natuurlijk gaan muggenziften, dat er nog veel meer songs voor de 'best of' in aanmerking komen, zoals 'Bodom Beach Terror' of 'Hatebreeder', maar het zijn reeds twintig tracks en met 78 minuten is het veruit de langste cd die de band tot nu toe uitbracht. Het is dan toch uiteindelijk een kwestie van smaak welke songs wel en welke niet worden geselecteerd.

Toch had de band wel iets van ruimte kunnen creëren op de cd, want er zijn in ieder geval twee songs die totaal uit de toon vallen. Het gaat hier om twee speciaal opgenomen covers, te weten 'Jessie's Girl' van Rick Springfield en 'I'm Shipping Out To Boston' van de legendarische folkzanger Woody Guthrie. Om eerlijk te zijn; beide songs zijn eigenlijk niet om aan te horen en overbodig. Bovendien bestaat er van de song van Guthrie reeds een prima uitvoering van Dropkick Murphys. In plaats van deze covers, hadden ze eventueel nog twee eigen nummers erbij kunnen doen. Wanneer ze met alle geweld toch covers op de cd wilden hebben, waarom hebben ze er dan niet gewoon twee songs van het bestaande coveralbum Skeletons In The Closet genomen? Jammer, want nu krijgt de cd na tracks 5 en 16 een kleine inzinking.

De foute keuze van de covers wordt wellicht iets gecompenseerd door wat visualiteit, want er is ook nog een gedeelte afspeelbaar via DVD. Je krijgt dan overigens niet al te bijzondere live-shots en backstage-beelden te zien, maar er is wel een nieuwe videoclip te bewonderen van de song 'Shovel Knockout'.

Holiday At Lake Bodom is al met al een prima verzamelaar van een band die de metalwereld in de afgelopen vijftien jaar absoluut kleurrijker heeft gemaakt. Fans zijn ongetwijfgeld afgelopen vrijdag los gegaan in de Melkweg in Amsterdam, waar de band speelde in het kader van de huidige tour.

Tracklisting

  1) Hate Crew Deathroll
  2) Shovel Knockout
  3) Hate Me
  4) Everytime I Die
  5) Needled 24/7
  6) I'm Shipping Out to Boston
  7) Sixpounder
  8) Warheart
  9) Roundtrip to Hell and Back
10) Trashed, Lost & Strungout
11) Living Dead Beat
12) Deadnight Warrior
13) Blooddrunk
14) Follow the Reaper
15) Are You Dead Yet?
16) Silent Night, Bodom Night
17) Jessie's Girl
18) In Your Face
19) Angels Don't Kill
20) Downfall