Zestien aanhoudingen op Haags Jonckbloetplein

Na de verloren EK-wedstrijd van het Nederlands elftal heeft de politie op het Jonckbloetplein in Den Haag zestien mensen aangehouden. Kleine groepen mensen gooiden volgens de politie onder meer met vuurwerk en stenen naar agenten. Toen ook brand werd gesticht, greep de politie in.

De agenten bevalen iedereen van het plein en de omliggende straten weg te gaan. Negen verdachten die werden aangehouden zouden zich met geweld hebben verzet of niet naar de agenten hebben geluisterd. Ze zijn allemaal op het hoofdbureau ingesloten voor verhoor.

Zeven verdachten konden geen identiteitsbewijs tonen en mochten het bureau verlaten nadat ze een proces-verbaal hadden gekregen.

Bij eerdere wedstrijden van Oranje tijdens het EK was het ook onrustig op het plein. Vrijdag legde de supersnelrechter in Den Haag de eerste vier verdachten een gevangenis- of werkstraf op. Ook werden enkele gebiedverboden opgelegd. Ook tijdens het WK in 2010 ontstonden rond de wedstrijden van het Nederlandse elftal relletjes op het plein.