Asbakken in steeds meer kleine kroegen

In kleine cafés waar gerookt mag worden staat het steeds vaker blauw. Werd in het najaar nog in ruim drie op de vijf kroegen zonder personeel gerookt, in het najaar was dat vier op de vijf. Dat blijkt maandag uit halfjaarlijks onderzoek van Bureau Intraval in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In 49 procent van de cafés waar niet mag worden gerookt, stonden in het voorjaar toch asbakken op tafel. Dat was in het najaar nog 44 procent. In totaal wordt in 56 procent van alle horecagelegenheden gerookt. Dat percentage is nauwelijks veranderd.

Van de discotheken is 66 procent rookvrij, terwijl dat in het najaar nog zestig procent was. De NVWA heeft tussen 1 januari en 1 juni 2012 8420 inspecties uitgevoerd. De dienst trad 942 keer op voor het overtreden van het rookverbod. De boete voor een eerste overtreding bedraagt zeshonderd euro en kan oplopen tot 4500 euro.

Het rookverbod in de horeca werd in januari 2008 ingesteld en in 2010 versoepeld, waardoor in kleine kroegen zonder personeel weer gerookt mag worden. De rechtbank in Den Haag bepaalde vorige maand in een zaak die antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) had aangespannen dat de versoepeling niet hoeft te worden teruggedraaid. Clean Air Nederland heeft hoger beroep aangetekend.


Asbakken in steeds meer kleine kroegen (Foto: Novum)