Filibuster korter dan gedacht

De veelbesproken 'filibuster' van SP en PVV die maandag van start ging, is na 7,5 uur al afgelopen. De vertraging van het debat over de verhoging van het eigen risico in de zorg duurde maandag daarmee korter dan de geplande veertien uur.

Eerst bleek dat de SP de aangevraagde spreektijd niet volmaakte. Anderhalf uur eerder dan gepland nam de PVV het stokje over. Nadat PVV'ers Willie Dille en Fleur Agema het woord hadden gehad, bleek dat ook de partij van Geert Wilders minder dan de helft van de aangevraagde zeven uur spreektijd nodig had. Rond 17.30 uur was de beurt al aan het CDA.

De SP en PVV hadden extreem lange spreektijden aangevraagd in een poging om besluitvorming over het voorstel te vertragen tot na de verkiezingen. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) roosterde echter een extra vergaderdag in, zodat er toch genoeg tijd was om het debat te houden.

Na de PVV kwamen het CDA en VVD aan het woord. Deze twee regeringspartijen hadden een stuk minder tijd nodig. Een meerderheid van de Kamer steunt naar verwachting de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro. De maatregel is een onderdeel van het Kunduz-akkoord dat in april werd gesloten.

Naar verwachting komt demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdag pas aan het woord. Haar deelname aan het debat bestond er maandag uit om geduldig urenlang de SP en PVV aan te horen.