[Groep C] Uitslag Italië - Ierland

Italië is er in geslaagd om zich voor de kwartfinales van het EK voetbal te plaatsen. De Italianen waren met 2-0 te sterk voor het reeds uitgeschakelde Ierland en was daardoor niet meer afhankelijk van de uitslag in de wedstrijd tussen Kroatië en Spanje.

Direct na de aftrap kreeg Italië via Daniele De Rossi een goede kans om de score te openen, maar faalde in de afronding. Ook daarna was het eigenlijk éénrichtingsverkeer, wat ook in het percentage balbezit te zien was. Na bijna een kwartier spelen was dit 80 om 20 in het voordeel van La Squadra Azzurra.

In de keren dat Ierland dichtbij het doel van Gianluigi Buffon kwam, was het wel gevaarlijk. Toch wist Federico Balzaretti de poging onschadelijk te maken. Ook Kevin Doyle kwam dicht in de buurt van het vijandelijke doel. De Ieren kwamen bovendien wat beter in het spel, aangezien Italië slordiger in het spel werd.

Toch kwam de blauwe brigade na 35 minuten spelen op voorsprong door een goal van Antonio Cassano. De aanvaller schoot de bal aanvankelijk op doel, maar deze poging werd nog gekeerd door Shay Given. Op de kopbal die hierop volgde, had de sluitpost geen antwoord.

Di Natale in duel met St. Ledger (2) en Dunne (5) (Foto: Pro Shots)

Italië kwam in de tweede helft ijzersterk uit de kleedkamer en kreeg via Di Natale, Cassano en De Rossi een aantal goede kansen. Ierland zette daar kleine kansen voor Doyle en Robbie Keane tegenover.

Twintig minuten voor tijd slaagde Ierland er eindelijk in om de Italianen kort op eigen helft vast te zetten. Dat was net in de periode dat Italië het even wat moeilijker had, maar de voorsprong bleef wel gehandhaafd. Bovendien waren de ontwikkelingen in de wedstrijd tussen Spanje en Kroatië gunstig, aangezien het daar 1-0 voor de Spanjaarden stond.

Italië viert de openingsgoal van Cassano (Foto: Pro Shots)

Tien minuten voor tijd kreeg Ierland via Andrews een enorme kans, maar Buffon pareerde het schot uitstekend. De onzekerheid bij Italië nam steeds verder toe. De manschappen van bondscoach Prandelli slaagden er echter wel in om de score te handhaven. Bovendien kwam Spanje vlak voor tijd op voorsprong tegen Kroatië, waardoor Italië ook zeker was van de volgende ronde.

Balotelli, vandaag als invaller, gooide de wedstrijd in Poznań daarna definitief in het slot door de tweede treffer van de wedstrijd voor zijn rekening te nemen. Hierdoor konden de Kroaten, net als de Ieren, op huis aan en gaan de Italianen door naar de kwartfinales.