Van Bommel: "De sfeer was anders"

Mark van Bommel leefde met grote verwachtingen naar het EK toe, maar uiteindelijk liep het uit op een deceptie. De middenvelder baalt als een stekker.

Nederland verloor voor de derde keer op rij een groepswedstrijd. Portugal bleek met 2-1 te sterk, waardoor een vroegtijdige uitschakeling een feit is. "Terecht, als je drie wedstrijden verliest heb je geen recht van spreken", zegt Van Bommel tegen de NOS. "De resultaten zijn heel slecht, maar als je tegen Denemarken met 3, 4, of misschien zelfs wel 5-1 wint is dat een hele normale uitslag. We hebben absoluut niet effectief gespeeld op dit EK."

Ook voor de 35-jarige middenvelder komt de eliminatie keihard aan. "Ik heb me twee jaar geleden voorgenomen om op dit EK te vlammen en het toernooi te winnen. Het is dan zo frustrerend dat het niet lukt. Als je kijkt wat ik er voor over heb gehad om hier te komen. Een operatie, mijn vakantie opgegeven... Ook ik kan echter in de spiegel kijken. We wilden top zijn, maar dat waren we niet."

Waar de roemloze uitschakeling aan ligt weet Van Bommel ook niet. "Ik ben aanvoerder en zal mijn spelers altijd beschermen. De sfeer was wel anders dan twee jaar geleden, ja. Waar dat aan lag? Ik weet niet, ik kan alleen maar voor mezelf praten niet voor andere jongens."