Nederlanders vinden eigen buurt minder verloederd

Steeds minder Nederlanders ervaren hun eigen buurt als verloederd. Ze hebben minder last van hondenpoep, bekladding van muren en vernieling van bus- en tramhokjes in hun buurt. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hondenpoep kwam in 2008 volgens 33 procent van de Nederlanders nog vaak voor in de buurt. Een jaar geleden was dat percentage licht gedaald naar 29 procent. Ook het vernielen van straatmeubilair nam volgens bewoners af. Vorig jaar gaf negen procent aan dat dit vaak gebeurde in hun buurt, drie jaar eerder was dat nog veertien procent.

De afname geldt zowel in de stad als op het platteland, al zeggen stedelingen nog wel meer verloedering te ervaren dan dorpelingen. Het bekladden van muren en gebouwen wordt door inwoners van steden drie keer zo vaak ervaren.

De verloedering in de vier grote steden blijkt vrijwel gelijk aan het landelijke beeld. Alleen bekladding en rommel op straat worden hier een stuk vaker ervaren. Overlast van hondenpoep en vernieling worden in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam niet vaker gerapporteerd.