FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 juni 2012

[Euro 2012] Uitslagen groep B

Vanavond werden op het EK in Groep B de laatste groepsduels afgewerkt. Nederland verloor met 2-1 van Portugal, terwijl Duitsland met dezelfde score Denemarken klop gaf. Door dit resultaat plaatsten Duitsland en Portugal zich voor de laatste acht op het EK.

Nederland ook onderuit tegen Portugal

Nederland had nog een kleine kans om de laatste acht op het EK te bereiken, maar dan moest er met twee doelpunten verschil gewonnen worden van Portugal en moest Duitsland van Denemarken winnen. Met dit scenario in het achterhoofd begon Nederland sterk aan het duel tegen Portugal, wat resulteerde in een vroege openingstreffer van Van der Vaart. De Portugezen knokten zich terug in de wedstrijd, wat na een half uur spelen leidde tot de gelijkmaker van Cristiano Ronaldo.

Ook na rust gingen de Portugezen ondanks enkele tactische omzettingen bij Nederland door. Bondscoach Bert van Marwijk probeerde met het inbrengen van Afellay nog iets te forceren, maar dit had niet het gewenste effect. Ronaldo maakte zijn tweede goal, waardoor Portugal door is naar de laatste acht en Nederland in Groep B roemloos onderaan eindigde met nul punten. Portugal zal nu in de kwartfinales spelen tegen Tsjechië.

Lees hier het wedstrijd verslag na.

Duitsland doet sportieve plicht

Voor Denemarken gold vrijwel dezelfde opdracht als voor Nederland: winnen om kans te houden op de volgende ronde. De ploeg van Morten Olsen trof een sterk Duitsland dat na twintig minuten via Podolski de leiding nam. De Denen kwamen al snel via Krohn-Dehli op gelijke hoogte, waardoor er nog van alles mogelijk leek te zijn.

Duitsland bleek echter de sterkere ploeg en had in de tweede helft het overwicht. De Denen moesten een kwartier voor tijd alles of niets spelen om Duitsland te verslaan, maar slaagden niet in deze opzet. Het was Bender die Duitsland aan de 2-1 hielp en hiermee aan de derde zege in drie duels. De Duitsers plaatsten zich zo voor de kwartfinales en komen daar Griekenland tegen.

Lees hier het wedstrijd verslag na.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Denemarken Duitsland 1-2
Portugal Nederland 2-1


Eindstand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Duitsland 3 3 0 0 9 5-2
2 Portugal 3 2 0 1 6 5-4
3 Denemarken 3 1 0 2 3 4-5
4 Nederland 3 0 0 3 0 2-5

Van der Vaart pleit voor zelfreflectie

Rafael van der Vaart vindt dat het Nederlands elftal ernstig bij zichzelf te rade moet gaan. Dat zei de middenvelder van Oranje zondag vlak na de wedstrijd tegen Portugal, nadat Nederland ook zijn derde groepsduel op het EK had verloren. "Iedereen moet in de spiegel kijken. We hebben gewoon allemaal slecht gespeeld."

Van der Vaart vindt dat Nederland nergens aanspraak op heeft gemaakt. "Dit EK absoluut niet. Op een groot toernooi moet je goed spelen en dat is niet gebeurd. We hebben drie keer verloren. Gewoon slecht."

Nederland moest tegen Portugal met minimaal twee doelpunten verschil winnen en hopen op een nederlaag van Denemarken tegen Duitsland. De start van Oranje was nog bemoedigend. Van der Vaart, bij absentie van de gepasseerde Mark van Bommel aanvoerder, schoot Nederland na elf minuten op voorsprong.

Na twintig minuten nam Portugal de regie over en werd Nederland bij vlagen weggespeeld. "Je begint goed en moet er eigenlijk nog een maken, zodat de tegenstander nerveus wordt", analyseerde de middenvelder van Tottenham Hotspur. "Maar zij gingen steeds beter spelen en wij juist niet."

Van der Vaart heeft geen idee hoe het nu verder moet. "Ik zou het op dit moment echt niet weten. Het vertrouwen is weg, we beginnen weer helemaal op nul."

Letse toerist verdronken in Haagse plas

Een 30-jarige toerist uit Letland is zondagavond overleden tijdens een zwempartij in een plas in het Haagse recreatiegebied Madestein. De man was met vrienden aan het barbecueën toen hij met een van hen ging zwemmen.

De Let verdween onder water, waarop omstanders de hulpdiensten waarschuwden. Zeven agenten en twee duikers gingen het water in om de man te zoeken.Toen hij om 22.00 was gevonden en op het droge gebracht, is de Let direct gereanimeerd. De man is naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij korte tijd later overleed.

Onderzoek naar bommeldingen Britse universiteiten

De Britse autoriteiten onderzoeken bommeldingen die tientallen Britse universiteiten de afgelopen drie weken per e-mail binnenkregen. Dat heeft de Metropolitan Police zondag gezegd. Het vermoeden bestaat dat de dreigementen met elkaar in verband staan.

Een woordvoerder van de Universiteit van Cambridge bevestigde dat het de afgelopen weken bijna dagelijks bommeldingen binnenkomen. Elke keer verrichtte de universiteit zoekacties en in drie gevallen werden uit voorzorg gebouwen ontruimd, maar tot dusver ging het iedere keer om loos alarm.

David Alder, een woordvoerder van de Universiteit van Bristol, zei dat de instelling sinds eind april in totaal twaalf min of meer dezelfde e-mails heeft ontvangen. Alle meldingen bleken vals te zijn. In de e-mails werd geen reden aangevoerd voor de dreigementen.

[Groep B] Uitslag Denemarken - Duitsland

Duitsland is op het EK winnaar geworden van Groep B door in de laatste groepswedstrijd Denemarken met 2-1 te verslaan en zo met negen punten te eindigen. De Denen hadden nog een kleine kans om door te gaan, maar door dit resultaat is Portugal door naar de laatste acht.

Vooraf waren de belangen van het duel tussen Denemarken en Duitsland groot. Beide landen konden zich plaatsen voor de laatste acht op het EK, maar zelfs Duitsland kon na twee zeges nog uitgeschakeld worden, waardoor de ploeg van Joachim Löw niet achterover kon leunen. Daarom kwamen de Duitsers ook meteen goed uit de startblokken met twee grote kansen voor Müller.

Bender (links) in duel met Krohn-Dehli (Foto: Pro Shots)

Denemarken had zicht op de kwartfinales na de goal van Oranje tegen Portugal, maar rekende buiten Podolski die na een kleine twintig minuten spelen ongehinderd de 0-1 binnen kon schieten. Krohn-Dehli kopte beide ploegen uit een hoekschop kort hierna op gelijke hoogte. Daarna gebeurde er tot de rust weinig meer, al had Duitsland via Gómez en Podolski nog wel enkele grote kansen.

Omdat Portugal tegen Nederland had gescoord moesten de Denen winnen van de Duitsers om door te kunnen gaan. Vlak na rust liet Jakob Poulsen het doel van Neuer trillen door hard tegen de paal te schieten, helaas voor de Denen ging de bal naast. Dat bleek bijna het enige wapenfeit van de Denen te zijn, omdat de Duitsers het heft in handen namen en de bal geduldig rond begonnen te spelen.

Bender juicht nadat hij de 2-1 heeft gemaakt (Foto: Pro Shots)

Denemarken loerde voorzichtig op mogelijkheden, maar moest een kwartier voor tijd plotseling vol op de aanval spelen omdat Cristiano Ronaldo zijn tweede tegen Nederland had gescoord en de Denen bij deze stand uitgeschakeld waren. Het offensief zorgde ervoor dat Duitsland de ruimte kreeg, iets wat Bender effectief benutte: 1-2.

Denemarken

1 - 2

Duitsland

 24' Krohn-Dehli    19' Podolski
 80' Bender
 
 
Stadion: Arena Lviv, Lviv
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Andersen
Jacobsen
Kjær
Agger
S.Poulsen
Eriksen
Kvist
J.Poulsen (Mikkelsen/82)
Zimling (C.Poulsen/79)
Krohn-Dehli
Bendtner
  Neuer
Bender
Hummels
Badstuber
Lahm
Müller (Kroos/84)
Khedira
Özil
Schweinsteiger
Podolski (Schürrle/64)
Gómez (Klose/74)

[Groep B] Uitslag Portugal - Nederland

Nederland is uitgeschakeld op het Europees kampioenschap voetbal. De formatie van Bert van Marwijk verloor in Charkov tegen Portugal ook de derde groepswedstrijd, waardoor Oranje in Groep B onderaan eindigde met nul punten. De laatste wedstrijd eindigde in 2-1 voor de Portugezen die samen met Duitsland naar de kwartfinales gaan.

Nederland wist wat het te doen stond tegen Portugal: met twee doelpunten verschil winnen. Van Marwijk stuurde daarom een elftal met meer aanvallende intenties de wei in en dit resulteerde in de beginfase van het duel in kansen. Portugal werd in de eerste minuten de duimschroeven aangedraaid en dit resulteerde na elf minuten in een treffer van Van der Vaart die de bal fraai om doelman Rui Patrício heen in het doel krulde.

Op dat moment leek de kwartfinale te lonken, omdat Duitsland 1-0 voor kwam te staan tegen Denemarken. Nederland zakte na de goal echter weg en liet Portugal in de wedstrijd komen. De Portugezen namen de regie in het duel over en creëerden kansen. Na een klein half uur spelen wist Cristiano Ronaldo een ervan te benutten. Nederland leek naar de rust te snakken en kwam er slechts spaarzaam uit.


Portugal speler Joao Moutinho in duel met Robin van Persie (Foto: Pro Shots)

In de rust werd een tactische omzetting gedaan, waarbij Sneijder naar het hart van het middenveld werd gehaald om zo het spel te gaan verdelen. Nederland kon de grip op het duel niet terugkrijgen, zelfs niet nadat Van Marwijk Afellay had gebracht voor Willems.

Het was Portugal dat er regelmatig gevaarlijk uitkwam en de goed keepende Stekelenburg op hun weg vond. Nani miste hierdoor een grote kans op aangeven van Ronaldo, maar een kwartier voor tijd was het andersom wel raak. De wedstrijd was gespeeld, al gaf Nederland zich nog niet helemaal gewonnen. Van der Vaart krulde een bal op de paal en Van Persie schoot maar net naast. Ook Ronaldo kreeg nog een grote kans en raakte de paal. Nederland eindigde door dit resultaat in Groep B roemloos onderaan met nul punten en kan op dit EK al na drie duels naar huis.

Teleurstelling bij Rafael van der Vaart na de uitschakeling (Foto: Pro Shots)

Portugal

2 - 1

Nederland

 28' C. Ronaldo
 74' C. Ronaldo
   11' Van der Vaart
 
 Gele kaart: Pereira (Portugal), Willems, Van Persie (Nederland)
 
Stadion: Metaliststadion, Charkov
Toeschouwers: 37.445
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Rui Patrício
Pereira
Pepe
Alves
Coentrão
Meireles (Custódio/72)
Veloso
Moutinho
Nani (Rolando/87)
Hélder (Oliveira/64)
C.Ronaldo
  Stekelenburg
Van der Wiel
Vlaar
Mathijsen
Willems (Afellay/68)
Robben
N.de Jong
Van Persie
Van der Vaart
Sneijder
Huntelaar

"Griekenland blijft in euro"

Antonis Samaras, de leider van Nea Dimokratia die zondag de verkiezingen in Griekenland heeft gewonnen, heeft voorgesteld om een pro-Europese coalitie te vormen.

Volgens Samaras 'heeft de Griekse bevolking er vandaag voor gekozen om het Europese pad te blijven bewandelen en in de eurozone te blijven'. De kiezers hebben bovendien gekozen voor 'beleid dat zorgt voor banen, groeien, gerechtigheid en veiligheid'.

Nea Dimokratia versloeg Syriza, de partij van Alexis Tsipras die fel gekant is tegen de eisen die de EU en het IMF stellen aan de miljardenhulp voor Griekenland. Tsipras heeft zijn verlies erkend en Samaras gefeliciteerd met zijn zege.

Het hoofd van de socialistische partij PASOK, Evangelos Venizelos, stelde eerder zondag voor om een eenheidsregering te vormen met het pro-Europese Nea Dimokratia, de extreemlinkse partij Syriza en het kleine Democratisch Links.

Nea Dimokratia en PASOK hebben samen voldoende zetels om samen een pro-Europese coalitie te vormen, maar voormalig minister van financiën Venizelos wil dat er snel een regering wordt gevormd. Daarom heeft hij voorgesteld om niet de gebruikelijke procedure te volgen waarbij iedere partij de kans krijgt om een coalitie te vormen.


Nea Dimokratia wil Griekenland in eurozone houden (Foto: Novum)

Veel vraag naar kaarten GP Verenigde Staten

Volgens de American Statesman is er veel vraag naar kaarten voor de Grand Prix van de Verenigde Staten die half november op het gloednieuwe Circuit of the Americas in Austin, Texas, gehouden zal worden. De verkoop van de tickets begon vorige week.

Omdat nu al meer dan de helft van de beschikbare kaarten over de toonbank is gegaan overweegt de organisatie extra tribunes bij te bouwen. Het circuit zelf zal eind september gereed zijn, waarna autosportfederatie FIA het zal gaan keuren.

Socialisten winnen parlementsverkiezingen Frankrijk

De Socialistische Partij (PS) van de Franse president François Hollande heeft volgens de exitpolls de tweede ronde van de parlementsverkiezingen met een riante voorsprong gewonnen. Geschat wordt dat de PS uitkomt op 307 zetels in de 577 zetels tellende Assemblée Nationale.

De PS heeft met 307 zetels een ruime meerderheid en is daardoor niet afhankelijk van de steun van andere linkse partijen om wetgeving door te voeren. Dit maakt het voor Hollande eenvoudiger om zijn plannen, waaronder een belastingverhoging en meer overheidsuitgaven, door het parlement te loodsen.

De partij van voormalig president Nicolas Sarkozy, de conservatieve UMP, leed een gevoelige nederlaag en het Front National, onder aanvoering van Marine Le Pen, krijgt voor het eerst sinds jaren weer een kleine vertegenwoordiging in de Assemblée Nationale.

De verhouding tussen de linkse en rechtse partijen in het parlement valt uit in het voordeel van links. Geschat wordt dat de linkse partijen 340 tot 350 zetels krijgen. De conservatieve UMP en zijn bondgenoten krijgen tussen de 213 en 221 zetels.

Ségolène Royal, ex-vrouw van Hollande en PS-lid, wist bij de verkiezingen geen succes te boeken. Ze wist bij de verkiezingen geen zetel te verzilveren, waardoor haar hoop om voorzitter van Assemblée Nationale te worden de bodem werd ingeslagen. Eerder deze week ontstond oproer toen de huidige vrouw van Hollande, journaliste Valerie Trierweiler, de rivaal van Royal op Twitter succes wenste.

Brajkovic wint Ronde van Slovenië

Janez Brajkovic kan vertrouwen afreizen naar de Tour de France. De Sloveen pakte vandaag in eigen land de eindzege in de Ronde van Slovenië.

In de afsluitende tijdrit over 17,8 kilometer kwam Brajkovic tot een tijd van 21:04. De renner van Astana begon aan de tijdrit met vier seconden achterstand op Domenico Pozzovivo. Uiteindelijk pakte hij vandaag tien seconden op de Italiaan en kon daardoor de leiding overnemen. De De etappezege ging in 20:31 naar Kristjan Koren.

Jens Mouris eindigde vandaag op 25 seconden en werd keurig vijfde, maar speelde geen rol van betekenis in het klassement. Daarin eindigde hij op ruim veertig minuten als zeventigste.

Feller loopt EK-limiet 200m

Bij het NK atletiek in Amsterdam heeft Jerrel Feller zich vanmiddag geplaatst voor het EK in Helsinki. Op de 200 meter liep Feller een tijd van 20,76 seconden. Die tijd was niet alleen goed voor de Nederlandse titel, maar hij dook ook onder de EK-limiet van 20,80 en liep een nieuw persoonlijk record.

"Ik had twijfels over mijn loopbaan, maar dit komt op het juiste moment," zo zei Feller na afloop.

Bij de vrouwen prolongeerde Jamile Samuels haar titel op de 200 meter. Met een tijd van 23,15 was ze een klasse apart in Amsterdam.

Aanval op stembureau Athene tijdens verkiezingen

Ongeveer tien gewapende lieden hebben zondag met voorhamers en houten knuppels een stembureau in Athene aangevallen. Twee agenten die het stembureau bewaakten raakten gewond. De aanvallers staken een stembus in brand.

De aanval had een half uur voor sluiting van de stembussen plaats in de wijk Exarhia, van oudsher een wijk waar linkse figuren en anarchisten wonen. De mannen gingen er hun aanval vandoor op motorfietsen.

Deserteur VS duikt na 28 jaar op in Zweden

Een deserteur uit de Amerikaanse luchtmacht blijkt 28 jaar heimelijk in Zweden te hebben gewoond. Hij nam onlangs contact op met zijn familie die overdonderd was van geluk, meldde de Zweedse krant Dagens Nyheter dit weekeinde.

David Hemler was uit het leger gevlucht toen hij 21 jaar was. Hij was betrokken geraakt bij een pacifistische kerk en had genoeg van president Ronald Reagan. Vanaf een legerbasis in Duitsland liftte hij in 1984 naar Zweden. Daar leefde hij onder een valse naam.

"Ik dacht er een weekje te blijven of zo", zei Hemler. Maar toen hij er een kind kreeg, wilde hij niet meer weg. Hij is nu getrouwd, heeft drie kinderen en werkt voor de Zweedse overheid. Hij besloot zijn identiteit te onthullen, omdat zijn kinderen oud genoeg zijn om met zijn eventuele arrestatie te kunnen omgaan.

De autoriteiten van de VS hebben nog niet gereageerd.

Zonderland pakt twee nationale titels

Turner Epke Zonderland heeft in de aanloop naar de Olympische Spelen op het nationaal kampioenschap twee titels behaald. De Fries was de beste op zowel zijn favoriete onderdeel de rekstok als op de brug met gelijke liggers.

Zonderland turnde in een volle sporthal in Rotterdam beide olympische oefeningen. Hij behaalde op de brug een score van 15,450 en op het rek 15,400. Op het rek verliep zijn oefening niet helemaal zoals gepland. "Het kostte wat moeite om de focus te houden, maar gelukkig kom ik steeds meer op routine door de oefeningen. Al ging het dan nu bij de Gaylord 2 mis."

Anthony van Assche pakte met 15,050 punten het goud op de ringen, Glenn Smink was met 14,400 de beste op de vloer, Jeffrey Telussa met 14,800 op sprong en Melvin Ornek met 13,700 op voltige.

Jankovic en Oudin in finale Birmingham

Jelena Jankovic heeft de finale bereikt van het tennistoernooi van Birmingham. De Servische versloeg in de halve eindstrijd Jie Zheng uit China in drie sets: 6-7 (2), 7-5, 6-1. In de finale speelt Jankovic tegen de Amerikaanse Melanie Oudin.

Oudin bereikte de finale in Birmingham door de als achtste geplaatste Russin Ekaterina Makarova met 6-4, 3-6, 6-2 terug te wijzen. Haar finaletegenstander Jankovic is de nummer vijf van de plaatsingslijst.

Wanneer de finale wordt gespeeld, is nog onduidelijk. Het toernooi was gepland om zondag te eindigen, maar er wordt gekeken of het mogelijk is de halve finale en de finale op een dag af te werken. Zo moeten de speelsters hier eerst zelf mee akkoord gaan.

Wolven doden dierenverzorger in Zweden

Een aanval van wolven is een 30-jarige dierenverzorger van een dierentuin in Zweden zondagochtend fataal geworden. De vrouw werd volgens Zweedse media aangevallen door een roedel wolven in hun omheinde terrein in de grootste dierentuin van Scandinavië.

De ervaren medewerkster was alleen toen de roofdieren haar aanvielen, tekende nieuwsagentschap TT op uit de mond van Mats Höggren, directeur dieren van het Kolmarden Wildlife Park. Hij zei dat dierentuinmedewerkers het terrein vaak alleen betreden.

In het buitenverblijf lopen acht wolven rond. Medewerkers kregen pas door dat er iets mis was toen hun collega radio-oproepen niet meer beantwoordde.

Personeel van de dierentuin en medisch personeel betraden het wolventerrein uit veiligheidsoverwegingen gearmd, als een menselijke keten, zei Hoggren. Er waren volgens hem geen getuigen van het fatale incident.

Op de website van de dierentuin, die ongeveer 140 kilometer van de hoofdstad Stockhholm ligt, staat dat wolven kunnen worden geaaid.

FIA wil meer vrouwen in autosport

Autosportfederatie FIA wil dat vrouwen een grotere rol gaan spelen in de autosport. Daarom is er een FIA Women in Motorsport Commission samengesteld dat moet helpen om meer vrouwen aan het racen te krijgen en talent te ondersteunen.

Michele Mouton is aangesteld als voorzitter van de WMC en is ook ere-ambasadrice. De Française deed in het verleden mee aan 50 evenementen in het World Rally Championship, waarvan ze er vier won. Ze werd in 1982 vice-wereldkampioen achter Walter Rörhl. Ze bekleed de functie in het WMC al sinds 2010.

Ze heeft nu de ondersteuning gekregen van vier andere vrouwen. De eerste is Monisha Kaltenborn die baas is van het Formule 1-team Sauber. Zij wordt door teameigenaar Peter Sauber gezien als zijn meest natuurlijke opvolger.

Verder zijn er een drietal coureurs benoemd: Susie Wolff, Maria de Villota en Katherine Legge. Wolff rijdt in de DTM en is ontwikkelings-coureur bij het Formule 1-team Williams. Laatstgenoemde functie wordt door De Villota bekleedt bij het F1-team Marussia. Legge is actief in de IndyCar Series in de Verenigde Staten.

Mouton legt het doel van het WMC uit. "We denken dat we de manier waarop er over vrouwen in de racerij wordt gedacht kunnen veranderen doordat onze ambassadeurs succesvol zijn in de autosport en die boodschap ook uitdragen. Onze ambassadeurs zijn immers het levende bewijs dat vrouwen in een race-auto en aan de pitmuur een belangrijke rol kunnen spelen en dat je geslacht geen obstakel is om in de autosport te slagen."

Vrouwenelftal verliest van Engeland

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland verloren.In Manchester was de nummer twee van groep 6 met 1-0 te sterk voor de koploper. Oranje heef twee punten voorsprong op Engeland, maar de Engelsen hebben een duel minder gespeeld.

Oranje speelde een goede eerste helft waarin Manon Melis en Daphne Koster verzuimden te scoren. Na de rust heerste Engeland. Rachel Yankey scoorde in de 67ste minuut uit een vrije trap, terwijl Oranje nog bezig was de muur neer te zetten. Direct daarop dwarrelde een voorzet van Claudia van den Heiligenberg op de paal. Beide ploegen kregen nog kansen, maar het bleef 1-0.

Nederlands elftal speelt aankomende woensdag tegen Servië haar laatste kwalificatiewedstrijd. Engeland reist af naar Slovenië. De groepswinnaars gaan rechtstreeks naar het EK volgend jaar in Zweden. Ook de beste nummers twee is rechtstreeks gekwalificeerd. De overige nummers twee spelen een play-off om te bepalen wie alsnog naar Zweden mag afreizen. 

'Conservatieve ND wint verkiezingen Griekenland'

De conservatieve Griekse partij Nieuwe Democratie (ND) lijkt zondag de meeste stemmen te hebben gekregen. Na telling van ongeveer 16 procent van de stemmen heeft ND 31,1 procent procent tegen 25,31 voor Syriza. Opiniepeilingen onder kiezers die al hadden gestemd, geven eenzelfde beeld. De grootste partij krijgt van de Griekse wet 50 parlementszetels bonus.

De ND is een van de twee partijen die het door de Europese geldschieters verlangde bezuinigingsbeleid steunen. De andere partij is de Pasok. Ze zouden samen mogelijk genoeg zetels hebben gewonnen om een coalitieregering te vormen.

Interlagos mag verbouwen van Ecclestone

Het Formule 1-circuit Interlagos mag als het aan F1-baas Bernie Ecclestone ligt verbouwen. Het Autodromo Jose Carlos Pace in São Paulo is een van de populairste races op de kalender, maar moet zonder verbouwing vrezen dat het na 2014 van de kalender verdwijnt.

Er ligt een plan klaar om het pitscomplex te verplaatsen naar het rechte stuk tussen de Senna Esses en bocht vier. Daar zal ook de nieuwe start/finishlijn gaan komen. Daarnaast zal er aan de veiligheid van de baan gewerkt gaan worden, omdat bij het opkomen van het huidige start/finishgedeelte in de afgelopen jaren een aantal dodelijke ongevallen zijn gebeurd. Door hier een uitloopstrook te maken wordt voorkomen dat gecrashte rijders de baan weer opstuiteren en zo aangereden kunnen worden.

Apeldoorner verdacht van witwassen drugsgeld

In een groot witwasonderzoek is zondag bij een 42-jarige ondernemer uit Apeldoorn de boekhouding in beslag genomen. Zijn Audi A8, een oldtimer en twee dure horloges is hij voorlopig kwijt.

De politie onderschepte zowel dit als vorig jaar cocaïne in een partij ananassen, die de groothandel van de ondernemer als bestemming hadden. Aanhoudingen bleven uit, de recherche kon de betrokkenheid van de man bij de drugsimport niet aantonen. De politie sluit niet uit dat de verdachte op een later tijdstip alsnog wordt aangehouden.

Uit onderzoek naar de financiële handel en wandel van het bedrijf bleek dat sinds 2007 sprake is van verdachte geldstromen. Van enkele miljoenen euro's is de herkomst onduidelijk. Mogelijk heeft de man drugsgeld witgewassen.

De politie en de FIOD doorzochten zondag een bedrijfspand en een woning in Apeldoorn. Op de bedrijfswagens van de groothandel is conservatoir beslag gelegd. Ze mogen nog wel worden gebruikt zodat de legale bedrijfsactiviteiten, waar tientallen medewerkers bij betrokken zijn, door kunnen gaan.

De douane trof vorig jaar op 13 april een zeecontainer in de haven van Antwerpen met vijfhonderd kilo cocaïne uit Ecuador aan, verstopt in uitgeholde ananassen. Op 5 januari van dit jaar werd bij het Apeldoornse bedrijf bijna 190 kilo cocaïne gevonden in een lading ananas uit Panama. Dit keer was de cocaïne verstopt in pakketjes onder de ananassen. De drugs, met volgens de politie een gezamenlijke straatwaarde van 47 miljoen euro, zijn vernietigd.

Shevchenko twijfelachtig voor duel met Engeland

Het is nog maar de vraag of de Oekraïense spits Andrei Shevchenko op tijd fit is voor de wedstrijd tegen Engeland van dinsdag. De ervaren aanvaller, die na het EK stopt als international, kampt met een knieblessure.

De 35-jarige Shevchenko liet vanndaag de training van het elftal van Oekraïne aan zich voorbijgaan. Een woordvoerder zei dat er vocht in de knie van de spits zit, het gevolg van een trap die hij op het gewricht kreeg in de wedstrijd tegen Frankrijk.

De aanvaller scoorde twee keer in het openingsduel van zijn land tegen Zweden. Oekraïne moet dinsdag winnen van Engeland om nog een kans te maken om door te gaan op het EK. ''Hij is een beetje geblesseerd'', zei teamgenoot Anatolyi Tymoshchuk. ''Ik geloof niet dat het heel erg is. Hij is heel belangrijk voor ons dus laten we hopen dat hij kan spelen. Hij is onze topscorer dus het zou zonde zijn als hij niet mee kan doen.''

CVC verkoopt meer aandelen Formule 1

CVC Capital Partners heeft wederom afstand gedaan van een deel van haar aandelen in de Formule 1. De investeringsmaatschappij heeft voor 400 miljoen euro stukken overgedaan aan Waddel & Reed Investment Management Company en Ivy Investment Company.

CVC deed eerder dit jaar ook al voor 1,3 miljard euro van de hand aan onder meer Waddel & Reed. CVC wil haar aandelen te gelde maken en bereidt ook een beursgang voor. Deze zou in eerste instantie eind deze maand plaatsvinden, maar is vanwege de moeilijke economische omstandigheden voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Al-Qaida: Egypte moet verdrag met Israël opzeggen

Ayman al-Zawahri, de leider van Al-Qaida, heeft Egypte zondag opgeroepen het vredesverdrag met Israël op te zeggen. Daarmee moet volgens hem voorkomen worden dat Jeruzalem een joodse stad wordt. Al-Zawahri heeft er tevens op aangedrongen om in Egypte een op islamitische leest geschoeid bestuur te vestigen.

Volgens Al-Zawahri volgt de Opperste Raad voor de Strijdkrachten orders op van de Verenigde Staten. Hij riep islamitische bewegingen in het land op om zich te verenigen tegen de 'seculiere Amerikaanse plannen die alleen maar slecht zijn voor Egypte'.

Het was de tiende audioboodschap van Al-Zawahri voor Egypte sinds hij de leiding over Al-Qaida over nam van wijlen Osama bin Laden.

Drie wijzigingen in basis Oranje

Het Nederlands elftal begint met drie wijzigingen in de basis vanavond aan de allesbeslissende groepswedstrijd tegen Portugal. Bondscoach Bert van Marwijk maakte dat zojuist bekend.

Ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen Duitsland zijn Ron Vlaar, Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar nieuw. Van Marwijk koos ervoor om John Heitinga, Mark van Bommel en Ibrahim Afellay buiten de basiself te houden. Ron Vlaar stond ook al in de eerste groepswedstrijd van het Nederlandse elftal in de basis. Toen verving hij de toen nog geblesseerde Joris Mathijsen. 

Opstelling Nederland: Stekelenburg, v.d.Wiel, Vlaar, Mathijsen,Willems, v.d.Vaart, De Jong,Robben, v.Persie, Sneijder, Huntelaar

Zijlstra wil 'studiebijsluiter' voor universiteiten

Alle hogescholen en universiteiten moeten uiteindelijk met een zogenoemde studiebijsluiter gaan werken. Dat vindt staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD).

In de bijsluiter staat onder meer informatie over de studenttevredenheid en de toekomstperspectieven van bepaalde opleidingen. "Wat is nu mijn baankans in de toekomst en wat is mijn kans op een goed salaris?", zei Zijlstra tijdens een open dag van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. "Hoeveel eerstejaars zijn er en hoeveel lesuren krijg ik. Dat zijn zaken die je wilt weten en wilt kunnen vergelijken."

Aan Studie in Cijfers, zoals het initiatief heet, doen tot nu toe de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Saxion, de Hanzehogeschool Groningen en Windesheim mee. "Ik vind dat dat breder moet worden", gaf Zijlstra aan. "Want vergelijkbaarheid staat en valt met deelname van alle instellingen."

Studentenorganisaties als ISO, LSVb, JOB en LAKS hadden gelobbyd voor de bijsluiter en verwelkomen het 'objectieve' instrument, dat volgens hen een betere hulp biedt dan glossy voorlichtingsfolders.


Zijlstra wil 'studiebijsluiter' voor universiteiten (Foto: Novum)

Lehmann: "Oranje wordt uitgeschakeld"

De Duitse oud-doelman Jens Lehmann heeft gezegd dat hij denkt dat het Nederlands elftal na vanavond is uitgeschakeld op het EK. Dit meldt De Telegraaf.

"De wil om te winnen heb ik bij Oranje nog niet gezien. Hun lichaamstaal overtuigt niet. Ze werken veel, maar maken niet de indruk een team te zijn. Portugal gaat door naar de kwartfinale," aldus Lehmann.

De oud-doelman kijkt ook vooruit naar het duel van zijn land. "Ik reken op een duidelijke Duitse overwinning. De Denen hebben zoveel respect voor ons, dat ze niet moedig genoeg zijn om echt gevaarlijk te worden."

Cabinemedewerker gepakt voor cocaïnesmokkel

Een 27-jarige cabinemedewerker uit Curaçao is zondag op Schiphol aangehouden op verdenking van het smokkelen van tien kilo cocaïne. In zijn handbagage werden zestien pakketten met drugs gevonden.

De douane lichtte het cabinepersoneel door tijdens een zogenoemde 100-procentscontrole, nadat de vlucht zondagochtend vanuit Curaçao op de Amsterdamse luchthaven was gearriveerd. De man is overgedragen aan de marechaussee, die hem verhoort.


Cabinemedewerker gepakt voor cocaïnesmokkel (Foto: Novum)

'Duitse bondscoach Löw voert één wijziging door'

De Duitse bondscoach Joachim Löw heeft één wijziging doorgevoerd voor het laatste groepsduel op het EK met Denemarken. Lars Bender vervangt de geschorste rechtsback Jérôme Boateng, meldt de Duitse krant Bild. Bender start vermoedelijk als linksback, waardoor Philipp Lahm naar de rechterkant verhuist.

Dat Löw zijn sterkste elftal het veld instuurt is goed nieuws voor het Nederlands elftal. Alleen bij winst van Duitsland heeft Oranje nog kans om de volgende ronde te bereiken. Nederland dient dan wel zelf Portugal met minimaal twee doelpunten verschil te verslaan. Duitsland heeft aan een punt genoeg om zich als groepswinnaar te plaatsen voor de kwartfinale.

Zwitsers stemmen tegen meer referenda

De Zwitserse bevolking heeft zondag in een referendum een voorstel afgekeurd om de Zwitsers middels referenda mee te laten beslissen over internationale verdragen.

Een nationalistische groep, de Actie voor een Onafhankelijk en Neutraal Zwitserland, wilde dat kiesgerechtigden mee zouden kunnen beslissen over iedere belangrijke internationale overeenkomst die de regering ondertekent. In geen van de 26 kantons werd echter een meerderheid voor het voorstel gevonden en in totaal keurde 75,2 procent van de stemmers het voorstel af.

De meeste grote partijen waren tegen het plan, omdat het het democratische proces in Zwitserland zou verlammen. Jaarlijks worden er in Zwitserland al rond de vijf referenda gehouden en bovendien zijn er geregeld lokale referenda.

Het is nu zo geregeld in Zwitserland dat er vijftigduizend handtekeningen nodig zijn om een referendum over een wet of een verdrag af te dwingen. Als er compleet nieuwe wetgeving wordt voorgesteld zijn er honderdduizend handtekeningen nodig.

[Groep B] Vooruitblik: Denemarken - Duitsland

Vanavond wordt duidelijk welke twee landen uit groep B doorgaan in de strijd om de Europese titel. Alle landen kunnen in theorie nog uitgeschakeld worden, dus alles is nog mogelijk. Hieronder volgt een vooruitblik op de wedstrijd tussen Denemarken en Duitsland.

Denemarken hoopt dankzij de 1-0 zege op het Nederlands elftal nog altijd op de volgende ronde. Bovendien staan de Denen er tegen Duitsland op papier het beste voor. Van de vier ontmoetingen tijdens een EK of WK won de Deense formatie er liefst drie. De Duitsers waren enkel in het jaar 1988 te sterk.

Bondscoach Morten Olsen kan in elk geval niet beschikken over de geblesseerde Dennis Rommedahl. Hij wordt vervangen door Tobias Mikkelsen. Daarnaast staat achter de naam van Niki Zimling nog een vraagteken, vanwege een blessure aan zijn kuit. Mocht hij niet inzetbaar zijn, dan is Jacob Poulsen zijn vervangen.

Duitsland is, zoals eerder werd vermeld, ook nog niet zeker van de volgende ronde. Die Mannschaft won de wedstrijden tegen Portugal en het Nederlands elftal, maar kan bij een nederlaag tegen Denemarken ook nog worden uitgeschakeld. Dit was voor bondscoach Joachim Löw het sein om met een A-elftal op de proppen te komen. Alleen Jérôme Boateng is vanwege een schorsing niet van de partij. Hij wordt vervangen door Benedikt Höwedes of Lars Bender.



Vermoedelijke opstellingen:

Denemarken:
Andersen, Jacobsen, Kjær, Agger, Kvist, Silberbauer, Poulsen, Eriksen, Mikkelsen, Krohn-Dehli, Bendtner
 
Duitsland:
Neuer, Bender, Hummels, Badstuber, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Müller, Özil, Podolski, Gómez

Nicklas Bendtner scoort in de wedstrijd tegen Portugal (Foto: Pro Shots)

[Groep B] Vooruitblik: Portugal - Nederland

Vanavond wordt duidelijk welke twee landen uit groep B doorgaan in de strijd om de Europese titel. Alle landen kunnen in theorie nog uitgeschakeld worden, dus alles is nog mogelijk. Hieronder volgt een vooruitblik op de wedstrijd tussen Portugal en Nederland.

Het Nederlands elftal heeft maar één missie; met twee goals verschil van Portugal winnen. Oranje kent een zeer povere start van het EK voetbal en staat op dit moment onderaan in de groep. Hierdoor heeft ons land het niet meer in eigen hand en is hoe dan ook afhankelijk van het resultaat bij de wedstrijd tussen Denemarken en Duitsland.

Klaas-Jan Huntelaar lijkt in elk geval in de basis te starten, waardoor Ibrahim Afellay op de bank begint. Het middenveld wordt zeer waarschijnlijk gevormd door Robin van Persie, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart.

Portugal heeft in statistisch opzicht de beste papieren in de wedstrijd tegen Nederland. In de laatste tien edities wonnen de Portugezen negen keer. De laatste overwinning dateert van het WK 2006, waarbij arbiter Ivanov een hoofdrol voor zich opeiste door acht gele en vier rode kaarten te trekken. De Portugese ploeg won het duel uiteindelijk met 1-0.



Vermoedelijke opstellingen:

Portugal:
Patrício, Pereira, Pepe, Alves, Coentrão, Meireles, Veloso, Moutinho, Nani, Postiga, Ronaldo
 
Nederland:
Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems, van der Vaart, de Jong, Robben, van Persie, Sneijder, Huntelaar

De laatste training van Oranje in Charkov (Foto: Pro Shots)

Grote brand ten zuiden van Athene

Griekse brandweerlieden zijn er zondag nog altijd niet in geslaagd een al twee dagen woedende grote brand ten zuiden van Athene te blussen. Drie brandweermannen zijn gewond geraakt en diverse huizen zijn in de as gelegd, liet de brandweer weten.

De vlammenzee leek zondag af te nemen, maar de harde wind zorgt er af en toe voor dat het vuur weer oplaait. Het gevaar is dan ook nog niet geweken, aldus de autoriteiten.

Meer dan 180 brandweerlieden en militairen en meer dan zestig voertuigen zijn ingezet om het vuur te doven. Zij worden bijgestaan door vier blusvliegtuigen en een helikopter. Uit andere regio's zijn nog eens 45 brandweermannen en vijftien voertuigen opgeroepen. De bluswerkzaamheden worden door de harde wind bemoeilijkt.

Griekenland heeft inmiddels ook bij de Europese Unie aangeklopt voor hulp. Italië heeft twee blusvliegtuigen gestuurd, terwijl ook Frankrijk en Kroatië hulp hebben aangeboden.

Vier personen zijn aangehouden op verdenking van het aansteken van de brand. Zij waren op een bouwplaats aan het lassen toen het vuur waarschijnlijk per ongeluk werd aangestoken. Brandweerchef Panagiotis Bonatsos heeft op de televisie alle Grieken opgeroepen niet langer in de buitenlucht werkzaamheden te verrichten als daarbij vonken kunnen vrijkomen.

Zwerfhonden doden opnieuw man in Sofia

Een 89-jarige Bulgaar is zondag in het ziekenhuis overleden omdat zwerfhonden stukken van zijn benen hadden afgescheurd in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, meldde het ziekenhuis.

Het is al het tweede incident door zwerfhonden in drie maanden. Begin april werd een 87-jarige oud-professor gedood door een groep van 25 zwerfhonden in Sofia. De honden hadden stukken van zijn armen en benen afgescheurd.

Circa 9500 hongerige zwerfhonden teisteren de Bulgaarse stad. Hun aantal neemt toe omdat veel Bulgaren hun hond op straat achterlaten wegens de recessie. De burgemeester van Sofia heeft al een nieuw castratieprogramma bevolen.

Antiwietpasdag trekt vijfduizend man

De vierde Cannabis Bevrijdingsdag heeft zondag naar schatting vijfduizend mensen naar het Westerpark in Amsterdam getrokken. Coffeeshophouders en wietliefhebbers uit het hele land protesteren daar tegen de wietpas, die het kabinet op 1 januari in het hele land wil invoeren.

Bezoekers krijgen in de zondag gelanceerde campagne Vote to Smoke het advies in september te stemmen op een partij die tegen de wietpas is. "Dat kan GroenLinks zijn, of de SP, PvdD of Piratenpartij", zegt een woordvoerder van de organisatie. "Maar PvdA of D66 kan ook."

"Alles wat rechtser is is onzeker", vervolgt de zegsman."Niet op stemmen. Deze regering is duidelijk uit op het einde van het gedoogbeleid en de sluiting van coffeeshops. Dat is slecht voor openbare veiligheid en de volksgezondheid." Er moet volgens hem een duidelijke regulering komen voor de 'achterdeurproblematiek' en meer aandacht worden besteed aan 'de vele positieve eigenschappen van marihuana', die nu onderbelicht zouden blijven.

Het gratis cannabiscultuurfestival wordt voor de vierde keer georganiseerd door het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. Er zijn bands, dj's, theater, sprekers, een grote hennepmarkt, een ganjadancehall en een filmfestival. Nu zijn er ongeveer 3500 man, zei de woordvoerder rond 18.00 uur, maar over de hele dag waren het er zeker vijfduizend.

De Groningse coffeeshops gaven eerder aan zondag dicht te zijn, zodat hun personeel en klanten massaal kunnen komen. Twee volle bussen en een hoop auto's reden naar de hoofdstad."Maar er zijn ook Friezen, Drenten en Limburgers."

De wietpas, die onder meer drugstoerisme tegen moet gaan, is inmiddels een feit in de drie zuidelijke grensprovincies. Diverse politiekorpsen hebben melding gemaakt van een flinke stijging van de straathandel en de daarmee samenhangende overlast.

Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei begin deze maand desondanks 'in de kern' tevreden te zijn over de invoering van de pas. Het belangrijkste is dat het aantal drugstoeristen is teruggelopen, zei hij. Ook is hij tevreden over de 'scherpe' aanpak van de straathandel door politie en Openbaar Ministerie. Opstelten zei verder geen medelijden te hebben met coffeeshophouders die hun klandizie zien teruglopen door de invoering van de wietpas.

'Aanleiding' rellen Los Angeles dood

De man die ruim 20 jaar geleden door de politie van Los Angeles ernstig werd mishandeld en daarmee aanleiding werd tot enorme rassenrellen is op 47-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de politie bekendgemaakt. Rodney King werd zondag door zijn partner dood in een zwembad aangetroffen.

De ongewapende King werd door politieagenten van Los Angeles in maart 1991 bij zijn aanhouding zwaar mishandeld wat op film werd vastgelegd door getuigen. Toen de daders, allen agenten, eind april 1992 werden vrijgesproken ontstonden onlusten in Los Angeles waar 54 mensen bij omkwamen en enorme schade werd aangericht.

Dat leidde begin 1992 ook tot ingrijpende hervormingen bij de politie.

FOK!film zoekt redacteuren

Ben jij een filmliefhebber, volg jij het filmnieuws op de voet en heb jij zin om andere filmliefhebbers te voorzien van het laatste nieuws? Dan zoeken wij jou! FOK!film is al ruim een jaar een filmgerelateerde site en wij zoeken enthousiaste redactieleden.

Dagelijks is er op elk moment van de dag ontzettend veel nieuws in de wereld van film en de bijbehorende entertainment. Als redactielid zorg jij er voor dat iedereen dit nieuws op FOK!film kan lezen. Hierbij zit je in een enthousiaste crew met leuke collega's. Als redactielid is er voor ieder wat wils om te doen, van het schrijven van nieuwsberichten en specials tot het bezoeken van films in de bioscoop.

Wat kunnen wij jou bieden?
- Een leerzame functie bij een leuke site
- Een goede referentie voor op het cv
- De mogelijkheid tot creatieve ontplooiing
- Een speelplaats om jouw creativiteit op los te laten
- Gratis en voor niets naar (pers)bioscoopvoorstellingen, het ontvangen van dvd's- en/of Bluray's (mits review)
- Mogelijkheid tot interessante, soms buitenlandse uitjes
- Ervaring op het gebied van schrijven, taalkennis en eventueel pr-gerelateerde zaken
- Het opbouwen van een netwerk
- Het achter de schermen van de filmwereld zien

Wat vragen wij van jou?
- Enthousiasme
- Goede schrijfstijl
- Leergierig
- Creatief

Heb je interesse gekregen? Stuur dan een mail naar film@fok.nl o.v.v. 'Sollicitatie redactie' en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vermeld in de mail een motivatie, iets over jezelf, jouw username, hoeveel tijd je denkt te hebben om te schrijven en wat je naast nieuws schrijven nog meer kan doen: Photoshop/Bluray-reviewer/dvd-reviewer/bioscoopreviewer (persvoorstelling / regulier). Stuur daarnaast een proefnieuwsbericht en/of -review / -afbeelding mee van een interessant item dat volgens jou goed op de site zou passen. Maak het niet te lang, maar zeker ook niet te kort.

Wellicht tot snel!

Shaun Of The Dead

Dus leg die Cornetto aan de kant en schrijf die mail! 'How is that for a slice of fried gold?'

Rui Costa wint Ronde van Zwitserland

Rui Costa heeft de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Portugees verdedigde in de negende en laatste etappe, waarin twee cols van buitencategorie beklommen moesten worden, zijn gele leiderstrui met succes. De laatste rit werd een prooi voor Tanel Kangert. De Est klopte zijn Franse medevluchter Jérémy Roy in de sprint.

Steven Kruijswijk deed in de slotrit nog een serieuze aanval op de positie van Costa. De Nederlandse Rabobank-renner maakte deel uit van een groep van vier man, die ruim een halve minuut voorsprong pakte op de groep met favorieten. Daar bleven op de streep echter maar twee seconden van over. Kruijswijk eindigde als vijfde in de rituitslag.

Robert Gesink is op de vierde plaats de beste Nederlander in het algemeen klassement, met een achterstand van 25 seconden op Costa. Fränk Schleck en Levi Leipheimer mogen als nummers twee en drie het podium op. Kruijswijk eindigt met een achterstand van 59 seconden als achtste.

Costa greep de macht in de tweede etappe met finish in Verbier. De renner van Movistar is de eerste Portugese eindwinnaar in Zwitserland.

Jonah Hill toch rol in Django Unchained

Na eerst uit het project te zijn gestapt wegens contractverstrengelingen, is Jonah Hill nu weer terug in Django Unchained. Dit werd afgelopen weekend bekendgemaakt.

Hill gaat niet het personage spelen waar hij eerst voor geselecteerd was. Dit was het personage Scotty Harmony, een jongeman die de eigenaar is van Django's slavenvrouw Broomhilda. Het is nog niet bekend welke rol de acteur nu gaat spelen, maar gezien de afgelopen castwisselingen en rolverdelingen van Kevin Costner, Kurt Russell en Sacha Baron Cohen is er nog alle ruimte.

Synopsis: Django (Jamie Foxx) is een slaaf met een brute geschiedenis. Twee jaar voor de Burgeroorlog komt hij oog in oog te staan met de Duitse premiejager Dr. King Schultz (Christopher Waltz). Schultz is op het spoor van de moorddadige Brittle-broers, waar alleen Django hem toe kan leiden. De onorthodoxe dokter koopt Django met de belofte hem vrijheid te geven als de Brittles zijn gepakt – levend of dood. Na enige tijd wordt Django vrijgelaten, maar Schultz en de slaaf verlaten elkaar niet. Sterker, Schultz jaagt met Django op de meest gezochte criminelen van het Zuiden. Ondertussen heeft Django een eigen missie: het vinden en bevrijden van Broomhilda (Kerry Washington), de vrouw die hij tijdens de slavenhandel uit het oog is verloren.

Django Unchained verschijnt op 24 januari 2013 in de bioscoop.

Voetballiefhebbers

Kunt u vijf spelers van Portugal opnoemen die vanavond op het veld zullen staan tegen Nederland? Cristiano Ronaldo en dan nog vier dus. Lukt dat? Zo ja, dan mag u vanavond voetbal kijken en er een mening over hebben. Ik ben dan erg benieuwd naar uw visie op de wedstrijd. Zo nee, dan mag u vanavond voetbal kijken en er een mening over hebben. Maar doe dat dan alsjeblieft ver uit mijn buurt.

[Video] Diskwalificatie Nalbandian tijdens finale Queens

De Kroaat Marin Cilic heeft zondag op bizarre wijze het grastoernooi van Queen's op zijn naam geschreven. Zijn tegenstander in de finale, de Argentijn David Nalbandian, werd in de tweede set gediskwalificeerd wegens onsportief gedrag.

De Zuid-Amerikaan ontplofte van woede nadat hij zijn servicegame had verloren en trapte een reclamebord doormidden. De houten plank raakte het scheenbeen van de lijnrechter. Op het scheenbeen was een flinke snee zichtbaar. De scheidsrechter kon niet anders dan de Argentijn van de baan sturen. Nalbandian had de eerste set nog met 7-6 gewonnen. In de tweede set keek hij tegen een 4-3-achterstand aan.

Bekijk hieronder het fragment. 

Topteams midden in pitsstraat op Silverstone

De topteams in de Formule 1 zullen tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië met hun pitboxen midden in de pitsstraat zitten. Normaal zitten Red Bull, McLaren, Ferrari en Mercedes aan het begin of eind, maar omdat de fans op Silverstone klaagden over de slechte zichtbaarheid van de boxen vanaf de tribune, is besloten om de topteams te verplaatsen.

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh heeft aan F1-journalist Adam Cooper laten weten geen moeite met de verplaatsing te hebben. "We zitten min of meer in het midden. Ik kan me indenken dat men ons voor de hoofdtribune heeft willen plaatsen en dat is prima. Als ik toeschouwer zou zijn geweest en ik niet mijn favoriete team zou kunnen zien, dan zou ik me toch een beetje bekocht voelen."

Activisten leggen zandzakken om beurs Frankfurt

Actievoerders die pleiten voor een belasting op financiële transacties hebben zondag een muur van zandzakken opgeworpen voor het beursgebouw in Frankfurt. Volgens actiegroep Attac hebben meer dan tweehonderd mensen meegeholpen met de bouw van de muur, die een bolwerk tegen financiële speculatie symboliseert.

De betogers droegen spandoeken en protestborden mee met teksten als 'Dam de speculatie in' en 'Transactietaks nu'. De Duitse oppositie heeft er bij bondskanselier Angela Merkel op aangedrongen om een transactietaks in te voeren voor Europese landen. Merkel probeert ondertussen een overeenkomst door de Bondsdag te loodsen die moet zorgen voor meer fiscale discipline in Europa.

Droom door met Resident Evil: Retribution-trailer

De eerste volledige trailer van Resident Evil: Retribution is verschenen. Niet alleen Alice, maar de gehele wereld moet proberen het beruchte T-virus te overleven...of is het een droom?

Het T-virus van The Umbrella Corporation blijft de Aarde beheersen. Het ooit zo levendige landschap met wereldwijde populatie is veranderd in een bevolking met vleesetende monsters en ondoden. De laatste hoop van de mens ligt bij Alice (Milla Jovovich), die in het hart van Umbrellas meest geavanceerde afdeling. Stukje bij beetje ontdekt Alice meer van haar verleden in een immens complex. Zonder enige veilige plaats op Aarde besluit de vechtersbazin de verantwoordelijken van het virus op te sporen en te straffen. Deze dollemansrit brengt Alice de hele wereld over, van Tokyo tot Washington DC, van Moskou tot New York. Gesteund door nieuwe en bekende vrienden moet Alice lang genoeg proberen te overleven in een wereld zonder toekomst. Het aftellen is begonnen.

Resident Evil: Retribution verschijnt op 3 oktober 2012 in de bioscoop.

Clijsters deze keer wel langs Oprandi

Kim Clijsters heeft met moeite de tweede ronde van de Unicef Open in Rosmalen bereikt. De winnares van 2003, bezig aan haar laatste seizoen als proftennisster, had drie sets nodig om Romina Oprandi te verslaan: 6-7 (5), 6-2 en 6-3.

Clijsters revancheerde zich daarmee voor haar nederlaag van een jaar geleden. Toen werd ze op het Brabantse gras door Oprandi verslagen. Bovendien blesseerde ze zich in die partij aan haar enkel, waardoor ze een streep kon zetten door Wimbledon.

De partij tussen Clijsters en Oprandi nam deze keer ruim een uur en drie kwartier in beslag. Na het verlies van de eerste set in een tiebreak kwam de Belgische beter in haar spel. Ze won de tweede en derde set met een dubbele break en gaf op haar eigen service geen enkel breakpoint meer weg.

Man krijgt de pest door muis te redden uit bek van kat

In de Amerikaanse staat Oregon ligt een man ernstig ziek in het ziekenhuis nadat hij een muis probeerde te redden uit de bek van een zwerfkat.

Hij blijkt besmet met de pest. De vijftiger werd tijdens de reddingsactie gebeten, al is het niet duidelijk door welk dier. Enkele dagen later werd hij ziek, waarna dokters symptomen van de 14de-eeuwse plaag vaststelden.

Het slachtoffer had aanvankelijk symptomen van de builenpest, inclusief opgezwollen klieren in zijn oksels en lies. Daarna kreeg hij buikpijn en bloedingen, symptomen van een andere vorm van de pest. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat hij inderdaad besmet is met de builenpest.

De Zwarte Dood, een van de ergste pandemieën uit de menselijke geschiedenis, leidde in Europa tot de dood van 25 miljoen mensen tussen 1348 en 1350. Nu komt de pest nog sporadisch voor, maar dankzij moderne medicatie genezen patiënten indien ze tijdig worden behandeld. Zonder geneesmiddelen sterft ongeveer 70 procent van de slachtoffers binnen enkele dagen.

"Nederland duurste autoland" zegt ANWB

De ANWB roept de Tweede Kamer op het afschaffen van de onbelaste reisvergoeding af te schieten en naar alternatieven te zoeken. De vereniging met bijna vier miljoen leden heeft in een mail aan de 150 Kamerleden geschreven dat veel leden zijn geschrokken van de financiële gevolgen van de maatregel.

De Tweede Kamer bespreekt maandag de financiële uitwerking van het begrotingsakkoord 2013. Het voorstel is om de kosten voor het permanent verlagen van de overdrachtsbelasting op woningen naar twee procent te financieren door de onbelaste reisvergoeding voor woon-werkverkeer af te schaffen.

De ANWB denkt niet dat mensen minder gaan reizen door deze maatregel, omdat de meeste mensen de auto of het openbaar vervoer nodig hebben om naar hun werk te komen. Op korte termijn van baan of van woonplaats veranderen, is voor hen geen optie, aldus de ANWB, die voor koopkrachtreparatie pleit.

Bovendien moeten Nederlanders volgens de bond nu al meer betalen dan inwoners van omringende landen. Waar Nederlanders nu gemiddeld 212 euro per maand aan autobelasting zouden betalen, is dat in Luxemburg 108 euro en in Duitsland 142 euro. Na 1 januari zou dat bedrag met de forenzentaks in Nederland gemiddeld 282 euro bedragen voor een benzineauto.

Bij de achterban van de partijen die verantwoordelijk zijn voor de maatregel, VVD, CDA, D66, Groen Links en ChristenUnie, bestaat veel weerstand tegen het plan, dat bijna anderhalf miljard euro moet opbrengen. Het is dan ook de vraag of er voldoende steun voor komt. Daar komt bij dat de Tweede Kamer het voorstel pas na de verkiezingen in september behandelt, omdat het ministerie van Financiën meer tijd zegt nodig te hebben om de maatregel te vertalen naar wetgeving.


ANWB klaagt bij Kamer over forenzentaks (Foto: Novum)

WK schaatsen én EK shorttrack in 2015

In 2015 zullen er twee internationale schaatskampioenschappen in Nederland worden gehouden. Tijdens het congres van de internationale bond ISU in Kuala Lumpur werd zondag bepaald dat de KNSB in dat jaar zowel de WK afstanden langebaan als de EK shorttrack mag organiseren. 

De WK afstanden worden verreden in de Friese schaatstempel Thialf, terwijl de Europese titelstrijd shorttrack in Dordrecht wordt afgewerkt. In het na-olympische seizoen is de WK allround toegekend aan Calgary en de Russische stad Chelyabinsk is gastheer van de EK allround. Voor het WK Sprint is nog geen locatie gevonden. De mondiale titelstrijd shorttrack wordt dat seizoen in Moskou verreden.

Komend seizoen mag Tialf het EK allround organiseren. Het WK allround is een maand later in het Noorse Hamar. De mondiale strijd om de sprinttitel is in Salt Lake City en de WK afstanden heeft plaats op de Olympische baan van Sochi. 

Dieselhybride Audi wint 24 uur van Le Mans

De 24-uursrace van Le Mans is opnieuw gewonnen door Audi. Marcel Fässler, Benoit Treluyer en André Lotterer bestuurden de auto van het merk dat elf keer in de afgelopen dertien jaar won. Opvallend was dat de winnende Audi een dieselhybride was.

De Audi R18 e-tron die 378 ronden aflegde was de eerste sportauto met een dieselhybride motor. Ook de nummer twee in Le Mans, met onder meer voormalig Le Manswinnaar Tom Kristensen, was een dieselhybride Audi.

Toyota-coureur Anthony Davidson crashte op angstwekkende wijze. Zijn auto verongelukte bij 330 kilometer per uur en maakte in de lucht een salto. Voor het leven van de Brit werd gevreesd, maar hij kwam er vanaf met twee gebroken rugwervels.


Dieselhybride Audi wint 24 uur van Le Mans (Foto: Novum)

Keukenbrand wordt bejaarde Amsterdamse fataal

De bejaarde vrouw die zaterdagavond zwaargewond raakte bij een woningbrand in Amsterdam is in een ziekenhuis overleden. Kleren van de vrouw van in de tachtig hadden vlam gevat, waarschijnlijk toen ze tijdens het koken iets uit een aanrechtkastje wilde pakken, laat een brandweerwoordvoerder weten.

De vrouw vluchtte naar het balkon van haar woning aan de Nijenburg in Buitenveldert. De brandweer heeft haar even later met een ladder naar beneden gehaald. Het slachtoffer werd met ernstige brandwonden naar een ziekenhuis gebracht, waar ze al vrij snel overleed.

Chinese ruimtesonde zet koers naar module

De Chinese ruimtecapsule Shenzhou 9 heeft zijn route verlegd richting de Chinese ruimtemodule Tiangong 1. Dat meldde de Chinese staatstelevisie zondag. Aan boord zijn drie bemanningsleden, onder wie de eerste vrouwelijke Chinese taikonaut.

Maandag meert de Shenzhou 9, die zaterdag werd gelanceerd, aan bij de module. De drie bemanningsleden blijven in totaal tien dagen in de ruimte.

Jeugdige inbrekers gepakt in Den Haag

Vier jongens van 10, 11 en 12 jaar oud zijn zaterdag opgepakt voor een poging tot inbraak in Den Haag. Agenten troffen bij hen plastic handschoenen, zaklampen en inbrekersgereedschap aan. De jongens verklaarden dat ze op school hadden afgesproken dat ze in het weekend ergens zouden inbreken.

Een getuige zag vier jongens op klaarlichte dag rommelen bij een poort naar een tuin bij een woning op het Persijnhof. Hij belde 112 en pakte twee jongens van 11 en 12 jaar uit Rijswijk zelf alvast vast. De andere twee jongens wisten te ontkomen. Deze twee Hagenaars van 10 en 11 jaar zijn even later aangehouden in hun woning. Het jeugdige viertal werd om 13.30 uur overgebracht naar een politiebureau.

Een jeugdofficier van justitie bepaalt wat voor straf de jongens krijgen.

Meer arrestaties om moord atoomgeleerden Iran

De Iraanse autoriteiten hebben ongeveer twintig verdachten aangehouden in verband met de moorden op Iraanse atoomgeleerden. Dat heeft de Iraanse minister van inlichtingen Heidar Moslehi zondag gezegd. De moorden zijn volgens Teheran het werk van Israël.

Volgens Moslehi reisden de verdachten tussen Iran en Israël via een buurland. Welk land dat is wilde Moslehi niet zeggen, maar Iran heeft Azerbeidzjan er eerder van beticht terroristen uit Israël een veilige haven te bieden.

Sinds 2010 zijn zeker vijf Iraanse atoomgeleerden omgebracht. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben betrokkenheid ontkend, maar Israël heeft nooit gereageerd op de aantijgingen.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix Groot-Brittannië

Jorge Lorenzo heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië gewonnen. De Spaanse motorcoureur bleef op Silverstone zijn concurrenten in het MotoGP-klassement Casey Stoner en Dani Pedrosa voor.

Lorenzo boekte op het Engelse circuit alweer zijn vierde zege in zes GP-wedstrijden. De Yamaha-rijder bleef de Australiër Stoner en de Spanjaard Pedrosa, beiden Honda, met ruim drie seconden voor.

In de WK-stand, na zes van de achttien races, voert Lorenzo de ranglijst aan met 140 punten, 25 meer dan zijn naaste belager Stoner en 39 meer dan Pedrosa.

Cavendish wint Ster ZLM Toer

Mark Cavendish heeft vanmiddag het eindklassement van de Ster ZLM Toer gewonnen. Overigens deed de Brit dat zonder een etappe te winnen.

De laatste etappe, een vlakke rit van Boxtel naar Schijndel, was een prooi voor de Duitser Marcel Kittel van Argos-Shimano. In de sprint had hij een fietslengte voorsprong op Mark Renshaw en Jurgen Roelandts die als de nummers twee en drie over de finish kwamen.

Martina prolongeert titel op 100m

Sprinter Churandy Martina heeft vanmiddag in Amsterdam zijn Nederlandse sprinttitel op de 100 meter met succes verdedigd. Martina kwam in een tijd van 10,22 seconden over de meet en bleef daarmee Giovanni Codrington (10,51) en Brian Mariano (10,63) voor.

Bij de vrouwen prolongeerde Dafne Schippers de titel op de 100 meter. Schippers finishte in 11,38 seconden. Het zilver was voor Marit Dopheide (11,76) en Eva Lubbers pakte in 11,82 seconden het brons.

Rooney: "Concurrentie is fantastisch"

De Engelse vedette Wayne Rooney is blij dat hij weer opgesteld kan worden. De sterspeler van Manchester United ervaart de concurrentie in de aanval als een positief fenomeen. "Ik ben blij dat ik weer deel uitmaak van de ploeg en dat ik weer meedoe. De jongens hebben de ploeg in een geweldige positie in onze groep gebracht en hopelijk krijg ik de kans om te spelen."

"Ik zal proberen te schitteren en proberen ons door de groepsfase heen te helpen", zo meldt Rooney tegen Sky Sports News.

"Het gaat prima sinds ik bij de selectie zit en ik heb elke training meegedaan. Ik voel me goed, gereed en ik heb zin om weer het veld op te gaan. Ik vind het fantastisch dat onze ploeg spitsen heeft die veel scorend vermogen hebben. De aanvallers hebben het de afgelopen duels erg goed gedaan", zo vervolgde de sterspeler van Manchester United.

"Het is fantastisch dat ik deze concurrentie heb en ik weet dat ik mijn uiterste best moet doen om in de basiself te komen en te blijven. Dat is geweldig voor de hele ploeg", aldus Rooney, die zijn collega-spitsen Danny Welbeck en Andy Carroll erg hoog heeft zitten.

"Ik ken Danny erg goed op clubniveau en Andy is erbij gekomen en heeft het tot nu toe erg goed gedaan. Hij is een grote, ouderwetse nr. 9. Hij houdt de bal bij zich, scoort doelpunten en samen met Danny is het een uitstekende speler."

"We hebben vier goede spitsen die allemaal moeten strijden om één of twee plaatsen in het elftal. Als we erin komen, moeten we er zeker van zijn dat we goed spelen."

Wayne Rooney (Foto: Pro Shots)

Haas verslaat Federer in Halle

Tommy Haas heeft in Halle op de Gerry Weber Open vriend en vijand verrast door de nummer drie van de wereld, Roger Federer, te verslaan. De Duitser, die het ATP World Tour 250-toernooi met een wild card was binnengekomen, had daar slechts twee sets voor nodig en won met 7-6 en 6-4.

Federer brak Haas meteen in diens eerste opslagbeurt, en even leek het erop dat de Zwitser de 34-jarige Duitser onder de voet zou lopen. Haas verdedigde zich echter kranig, behield zijn daaropvolgende servicebeurten en brak terug op 2-3 in games. Federer begon wat slechter te spelen en waar de nummer 87 van de wereld zijn servicebeurten vrij eenvoudig won, had de Zwitser daar aanzienlijk meer moeite mee.

Bij 5-4 kreeg Haas twee setpoints, maar Federer serveerde daaropvolgend steeds sterk en wist de eerste set naar een 6-6 te slepen. In de tiebreak was Haas de sterkere speler; hij sloeg twee aces en won met 7-5.

Ook in de tweede set speelde Haas moeizaam in zijn eerste opslagbeurt. Federer kreeg twee kansen om te breken, maar wist deze niet te verzilveren en in zijn eigen opslagbeurt sloeg hij vervolgens twee dubbele fouten. De Duitser wist hier echter niet van te profiteren en beide spelers behielden vervolgens hun servicebeurt.

Tot de 4-4 echter, want Haas wist bij zijn eerste breakpunt toe te slaan na een prachtige rally. Op 5-4 kon hij de wedstrijd uitserveren, en Federer hielp hem daarbij een handje met twee Unforced Errors, waardoor de Duitser in eigen land een de titel in de wacht sleept. Het is zijn eerste prijs in drie jaar tijd. In 2009 won Haas ook in Halle, toen was hij in drie sets te sterk voor Novak Djokovic.

Federer Halle
Federer was vandaag niet opgewassen tegen Haas. (Foto: Pro Shots)

Boulahrouz vreest geen herhaling van 2006

Khalid Boulahrouz is niet bang dat de wedstrijd tussen Nederland en Portugal net als op het WK van 2006 uitloopt op een ordinaire schoppartij. "We hebben wel belangrijkere dingen aan ons hoofd dan ons bezighouden met schoppen, spugen en slaan", zegt de verdediger, die destijds een van de vier spelers was die rood kreeg.

Boulahrouz vindt wel dat Nederland lessen moet trekken uit de 1-0 nederlaag van zes jaar geleden, die toen uitschakeling betekende. "We weten allemaal dat ze niet vies zijn van een tikje hier en een schopje daar. Het is belangrijk om ons volledig te focussen op onze eigen wedstrijd en ons niet gek te laten maken."

Dat Portugal een ware angstgegner is van Oranje, getuige één overwinning in tien interlands, zegt Boulahrouz niets. "Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst, zowel in positief als in negatief opzicht. We moeten gewoon met twee doelpunten verschil winnen en dan hopen op een zege van Duitsland."

Dale Oen nam veel pijnstillers voor overlijden

Alexander Dale Oen heeft voor zijn dood veel pijnstillers genomen. Dit zou blijken uit het toxicologisch rapport. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Er zouden sporen van dertien pijnstillers zijn gevonden. De schoolslagspecialist overleed op 30 april van dit jaar tijdens een trainingskamp.

Afgelopen winter klaagde de Noorse wereldkampioen over nek- en schouderpijn. Hiervoor bezocht hij diverse artsen. Uit de autopsie bleek dat Dale Oen stierf aan de gevolgen van een hartinfarct die werd veroorzaakt door een slagader die verstopt was.

Pires: "Cristiano Ronaldo is geen machine"

Robert Pires, oud-international van Frankrijk, breekt een lans voor de Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo. Hij geeft aan dat de kritiek op de Real Madrid-ster niet terecht is. In dienst van het nationale elftal van Portugal heeft Ronaldo namelijk nog niet weten te schitteren op het huidige EK.

Ietwat merkwaardig, aangezien hij bij Los Blancos een uitzonderlijk goed seizoen achter de rug heeft. Volgens Pires krijgt Ronaldo daardoor teveel druk op zijn schouders gelegd. "Hij staat al onder druk bij Madrid, maar bij de nationale ploeg van Portugal is die druk misschien nog groter. Het zal niet makkelijk voor hem zijn. Hij is geen machine, hij is een speler. Soms speelt hij goed, soms is hij vermoeid. Dat is normaal", aldus de Fransman tegenover diverse internationale media.

"Je kunt de prestaties van een speler voor zijn land niet vergelijken met hoe hij voor zijn club speelt. Bij de club krijg je dagelijks te maken met dezelfde spelers. Binnen de nationale ploeg ben je met je medespelers maar een paar dagen bij elkaar. We weten waartoe Ronaldo in staat is, hij heeft ontzettend veel kwaliteit. Soms weegt het shirt van de nationale ploeg gewoon te zwaar", zo besluit Pires.

Cristiano Ronaldo, hier in actie tegen Duitsland, is volgens Robert Pires geen machine. (Foto: Pro Shots)

Zwaardgevecht tussen exen

Twee ex-geliefden zijn zondagochtend vroeg gewond geraakt nadat ze elkaar te lijf waren gegaan met een zwaard een een mes. Volgens de politie kregen man en de vrouw uit Sint Willebrord (Noord-Brabant) slaande ruzie na thuiskomst van een feestje .

De man verklaarde dat de vrouw hem aanviel met het zwaard.

De 30-jarige man is ter plaatse aan zijn verwondingen behandeld. De 26-jarige vrouw moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. Beiden zijn aangehouden. In de woning zijn meerdere zwaarden en messen in beslag genomen.

[Moto2] Uitslag Grand Prix Groot-Brittannië

Pol Espargaro heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Spaanse motorcoureur van Kalex kwam op het circuit van Silverstone als eerste over de finish, voor de Engelsman Scott Redding. Voor Espargaro was het de tweede overwinning van het seizoen.

Espargaro's landgenoot Marc Marquez kwam als derde over de streep en nam de leiding over in het klassement. Die was tot deze race in handen van Tom Lüthi uit Zwitserland, hij finishte teleurstellend als achtste.

Grote brand in Brabantse paardenfokkerij

Bij een paardenfokkerij in het Noord-Brabantse Nuenen is zondagmiddag een grote brand uitgebroken. Ongeveer vijftien paarden stonden al veilig buiten. "Op stal stond een handvol paarden, maar die zijn door de eigenaar in veiligheid gebracht" aldus een brandweerwoordvoerder.

De brand brak even na het middaguur uit. Het gebouw is al voor een groot deel verloren gegaan. Aanvankelijk kwam er veel rook vrij, maar inmiddels is dat minder geworden. "Het is in het buitengebied en dat maakt het lastig water ter plaatse te krijgen", zegt de woordvoerder.

De rook geeft veel stank, maar er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen. "Het gaat om een vrij nieuw gebouw dus van asbest is geen sprake." De oorzaak is niet bekend. De brandweer verwacht nog enkele uren bezig te zijn met blussen.

Griekse problemen volgens Sap sowieso op te lossen

De Griekse verkiezingen van zondag zijn cruciaal voor Griekenland zelf, maar ongeacht de uitkomst zijn de problemen die eruit ontstaan nog op te lossen. Dat zei GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De extreemlinkse partij Syriza van Alexis Tsipras wil af van de eisen die de EU en het IMF stellen aan de miljardenhulp voor Griekenland. De partij is in een nek-aan-nekrace verwikkeld met de conservatie Nea Dimokratia van Antonis Samaras. Als Syriza aan de macht komt, zou dat kunnen leiden tot een Griekse exit uit de eurozone. Dat zou een crisis kunnen geven waar ook andere landen in worden meegezogen.

Sap zei niet te weten of een faillissement van Griekenland te voorkomen is. "Griekenland kan ook binnen de eurozone failliet gaan." Econoom en hoofdredacteur van het Belgische weekblad Knack Johan van Overtvelt wees erop dat Griekenland in het huidige stelsel ook naar beneden gaat. Volgens hem moet Griekenland uit de eurozone stappen en tegelijk voor een internationaal competitieve situatie zorgen.

Sap wil al langer dat afspraken worden gemaakt over duurzame investeringen in Griekenland. Ze denkt dan aan het plaatsen van zonnepanelen, zodat de energie aan het buitenland kan worden verkocht.

Volgens haar is een vlucht naar voren nodig. "Een onderliggend probleem is de olieprijs. Elke keer als we uit een dip komen, zie je de olieprijs enorm stijgen. Sommige economen zeggen dat de ineenstorting in 2008 is begonnen met de hoge olieprijs."

De economische crisis moet volgens haar op Europees niveau worden opgelost met een Europese bank en een democratisch politiek gezag. "Als de politieke wil er is, zijn de oplossingen er ook. Ik heb gezien dat het ook in Nederland mogelijk is geweest doortastend te opereren." Daarmee verwees ze naar het Kunduz-akkoord.

Stripclub dreigt Octomom aan te klagen

Een stripclub in Florida dreigt Nadya 'Octomom' Suleman aan te klagen omdat ze weigert op te treden. De alleenstaande moeder van veertien kinderen, onder wie een achtling, zou 11 tot en met 14 juli voor de club uit de kleren gaan, maar besloot toch niet op te treden omdat het personeel van de striptent T's Lounge haar zou hebben zwartgemaakt.

Een van de werknemers heeft Octomom in een interview 'een beetje gek' genoemd, waarop Suleman besloot haar optreden niet door te laten gaan. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ heeft een advocaat van de club laten weten Octomom aan te klagen als ze niet optreedt, omdat ze haar show niet officieel heeft afgezegd.

"Wat er ook gebeurt, Nadya gaat geen show geven in deze club", laat een woordvoerder van de 36-jarige Octomom weten. "Nadya vreest voor haar leven als ze in een club komt waar al een negatieve sfeer is gecreëerd." Octomom heeft een advocaat in de arm genomen om de striptent aan te klagen wegens smaad.

Suleman vroeg begin mei faillissement aan. Met haar pikante optreden zou ze haar schulden willen aflossen. Ook nam ze een sekstape op om een zakcentje bij te verdienen.

Robben: "Je móét op voorsprong komen"

Arjen Robben weet dat Nederland moet winnen van Portugal. Hij vertelt over de mogelijkheden en de gevaren. "Ik denk dat je er vol voor moet gaan om zo snel mogelijk op 1-0 te komen. Je móét op voorsprong komen, hoe dan ook. Kom je op achterstand, is het niet meteen inpakken, maar dan wordt het heel moeilijk."

"Als je met 1-0 de rust ingaat, heb je een stap gemaakt en moeten zij ook komen. Maar je moet ook waken voor een tegengoal. Je mág niet op achterstand komen", vertelt de vleugelaanvaller aan OnsOranje.

Uiteraard is de tegenstander onder de loep genomen. "De kracht ligt duidelijk voorin. Ronaldo en Nani op de flanken. Maar wij moeten goals maken. Volgens mij is dat wel mogelijk. De Denen maken er twee. Duitsland maakt er één. Je krijgt kansen tegen ze. Absoluut. Die moet je maken."

Hij weet hoe eventueel gevaar van de Portugezen voorkomen kan worden. "Kort op elkaar staan. Rugdekking geven. De jongens niet laten zwemmen. Dubbele dekking. Wat ze altijd bij mij doen, moeten ze nu bij die spelers doen. Kort houden. En als ze aangespeeld worden, dan moet je ze niet laten draaien zodat ze in vrijheid hun back kunnen opzoeken."

Arjen Robben, hier in actie tegen Duitsland, zegt: "Je móét op voorsprong komen". (Foto: Pro Shots)

Rosický niet op tijd fit voor kwartfinale

Tomáš Rosický zal komende donderdag waarschijnlijk de kwartfinale van het EK aan zich voorbij moeten laten gaan. Gisteren, in de laatste groepswedstrijd tegen Polen, zat de speler van Arsenal al op de bank vanwege een achillespeesblessure. Hij verwacht niet dat hij op tijd fit is.

"Er is maar een hele kleine kans dat ik de kwartfinale haal", aldus de Tsjechische vedette. "De afgelopen dagen had ik wat minder last van mijn achillespees, maar toen ik zaterdag wilde trainen kwam de pijn meteen terug."

Del Bosque twee jaar langer bij succesformatie

Vicente Del Bosque heeft zijn contract bij de Spaanse bond met twee jaar verlengd. De bondscoach blijft aan tot en met het WK van 2014 in Brazilië. De keuzeheer bereikte enige tijd geleden al een mondeling akkoord met de Spaanse voetbalbond. De laatste details omtrent het contract zijn zondag afgerond.

Del Bosque is bezig aan zijn vierde jaar als bondscoach. In 2010 veroverde hij de wereldtitel ten koste van Nederland. Momenteel lijken de Spanjaarden, die ook regerend Europees kampioen zijn, weer een goede kans te maken op de eindoverwinning. Maandagavond heeft de ploeg aan een gelijkspel tegen Kroatië genoeg om zich te plaatsen voor de kwartfinale.

Mocht het Nederlands elftal zich plaatsen voor de kwartfinale, dan komt het Tsjechie tegen. Als die partij gewonnen wordt, en Spanje wint het kwartfinale-duel ook, dan treffen de finalisten van het WK in Zuid-Afrika elkaar in de halve eindstrijd.

Vicente Del Bosque blijft langer bondscoach van Spanje. (Foto: Pro Shots)

UEFA onderzoekt gedrag Engelse aanhang

De UEFA onderzoekt de mogelijke 'misdragingen' van Engelse voetbalfans tijdens het EK in Polen en Oekraïne. De Europese voetbalbond zag tijdens het duel tussen Engeland en Zweden een aantal supporters de tribunes afspringen.

De UEFA vindt dat zij een poging deden om het veld te bestormen. In het duel duurde het lang voordat Engeland voorbij Zweden kwam, tot grote opluchting van de aanwezige aanhang.

De tuchtcommissie van de voetbalbond buigt zich op woensdag 20 juni over de kwestie. Het is niet de eerste keer dat die partij in beeld komt. Eerder onderzocht de commissie de rellen tussen supporters van Rusland en Polen en kreeg ook Kroatië te maken met een onderzoek.

Het is nog niet duidelijk of er uberhaupt een straf wordt uitgedeeld aan de Engelse FA.

Sijsling naar tweede ronde Rosmalen

Igor Sijsling heeft de tweede ronde van de Unicef Open in Rosmalen bereikt. De Amsterdammer boekte een knappe zege op Jarkko Nieminen. De als zesde geplaatste Fin en de nummer 45 op de wereldranglijst moest met 6-2 en 6-4 zijn meerdere erkennen in Sijsling.

Sijsling is de nummer 112 van de wereld en kreeg had een wildcard ontvangen van toernooidirecteur Marcel Hunze. Sijsling verloor eerder dit jaar van Nieminen bij het ABN AMRO-toernooi in Rotterdam. Toen won de dertigjarige Fin in drie sets. Sijsling speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van de partij tussen Olivier Rochus en Malek Jaziri. Het is de tweede keer dat Sijsling de tweede ronde van het grastoernooi in Rosmalen bereikt. In 2010 won de Amsterdammer nog wel van Thiemo de Bakker, maar verloor daarna van Sergiy Stakhovsky. 

'Huntelaar zeker van basisplaats'

Klaas-Jan Huntelaar begint in de cruciale EK-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Portugal in de basis. Dat meldt De Telegraaf. De spits van Schalke 04, die in de eerste twee wedstrijden genoegen moest nemen met een invalbeurt, zal samen met Robin van Persie in de spits staan.

Ook voor Rafael van der Vaart lijken de kansen op een basisplaats groot. Hij zal waarschijnlijk naast Nigel de Jong op het middenveld komen te staan. Dat gaat dan ten koste van Mark van Bommel. In de verdediging van Oranje verandert er naar verwachting niets.

Expositie werk Stanley Kubrick in EYE Amsterdam

De reizende expositie gewijd aan het leven en werk van Stanley Kubrick (1928 - 1999) komt deze zomer naar Amsterdam. Het nieuwe filmmuseum EYE, toont in Stanley Kubrick: The Exhibition vanaf 21 juni tot 9 september bijzondere objecten en documenten uit het privéarchief van de legendarische regisseur. Het Deutsches Filmmuseum ging acht maanden op ontdekkingstocht door de nagelaten collectie in Kubricks huis dichtbij Londen, dat tot voor kort ontoegankelijk was. 

In Stanley Kubrick: The Exhibition geven vele foto’s, brieven, originele attributen en kostuums, scenario’s en camera’s een blik in de gedachtewereld van deze visionaire filmmaker. De expositie in EYE toont op 1200 m² iconische objecten zoals onder andere het Starchild uit 2001: A Space Odyssey, de jurken van de zusjes in The Shining en de Born to kill-helm van soldaat Joker uit Full Metal Jacket.

Kubricks interesse voor architectuur, hedendaagse kunst en design komt duidelijk naar voren in de authentieke modellen van The War Room uit Dr. Strangelove, het doolhof uit The Shining, de Korova Milkbar uit A Clockwork Orange en de centrifuge uit 2001: A Space Odyssey.

Alle films van Stanley Kubrick zullen in de filmzalen van EYE worden vertoond. Van de meeste films worden nieuwe digitale kopieën ingezet. EYE brengt vanaf 21 juni 2001: A Space Odyssey opnieuw in roulatie en in juli volgt een re-release van Lolita, wat mede mogelijk gemaakt is door Warner Bros.

Kubricks weduwe Christiane en haar broer uitvoerend producent Jan Harlan zullen aanwezig zijn bij de opening van de expositie aanstaande woensdag.

Stanley Kubrick

Ibrahimovic blijft ook na EK international

Zlatan Ibrahimovic zet ondanks de vroege uitschakeling van Zweden op het EK zijn interlandcarrière voort. De spits zei na de verloren wedstrijd tegen Engeland dat hij 'absoluut' doorgaat als international. "Ik ben nog steeds gemotiveerd en wil nog veel meer bereiken."

Ibrahimovic benadrukte dat de uitschakeling van Zweden op geen enkele manier zijn zin om voor de nationale ploeg uit te komen heeft verminderd. "Ik word hierdoor alleen maar meer gemotiveerd." Tegen Engeland scoorde de spits voor het eerst in vijf interlands niet, maar de nederlaag van zijn ploeg werd hem niet aangerekend.

"Ik voel me fysiek en mentaal goed", liet Ibra weten. "Maar wat heb je daaraan als je verliest? Ik win liever terwijl ik slecht speel dan dat we verliezen terwijl ik goed ben."

De aanvaller, die tevens aankondigde bij zijn club AC Milan te willen blijven, brak op de persconferentie een lans voor de Zweedse bondscoach Erik Hamrén, die in eigen land onder vuur ligt vanwege de aanvallende speelwijze van de Zweden. "We spelen beter dan ooit", zei Ibrahimovic. "We hebben altijd bekend gestaan als een verdedigend team, nu is het andersom. De coach moet de tijd krijgen om zijn ideeën verder te ontwikkelen."

Zweden, dat zowel van Oekraïne als Engeland verloor, speelt nog een duel op het EK, dinsdag tegen Frankrijk. 

Olsson even naar huis voor bevalling

Jonas Olsson heeft de selectie van het Zweedse elftal voor even verlaten. Zijn vrouw verwacht een baby en de bevalling zou vandaag kunnen plaatsvinden. Dit heeft een woordvoerder van de Zweedse selectie gezegd.

De voormalig speler van N.E.C. Nijmegen is gisteravond vertrokken. Hij wordt op tijd terugverwacht voor het laatste groepsduel dinsdag tegen Frankrijk. Zweden is al uitgeschakeld op het EK.

Cruciale stembusgang in Griekenland

ATHENE - De Grieken gaan zondag voor de tweede keer in zes weken tijd naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De verkiezingen zijn cruciaal voor de toekomst van Griekenland en de vraag of het land in de eurozone blijft.

De ontwikkelingen in Griekenland worden op de wereldwijde financiële markten met argusogen bekeken. Een overwinning van de partijen die afwillen van de strenge bezuinigingseisen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds kan een Grieks euro-exit betekenen. De vrees bestaat dat andere financieel zwakke broeders in de eurozone dan worden meegesleept in de Griekse val, met alle gevolgen voor de euro van dien.

De laatste opiniepeilingen, van twee weken geleden, wijzen op een nek-aan-nekrace tussen de extreemlinkse partij Syriza van Alexis Tsipras en het conservatie Nea Dimokratia van Antonis Samaras. Het ligt echter niet in de verwachting dat één partij een meerderheid behaalt, waardoor gepoogd moet worden een coalitie te vormen. Het onvermogen van de partijen om een regering te vormen, leidde er een maand geleden toe dat er nu opnieuw verkiezingen worden gehouden.

Tsipras wil af van de eisen die de EU en het IMF stellen aan de miljardenhulp voor Griekenland, terwijl Samaras van mening is dat dit de enige weg is uit het financiële dal.

De stembureaus sluiten om 18.00 uur Nederlandse tijd. De uitslag wordt enkele uren later verwacht.

Saudische kroonprins zondag begraven

De Saudische kroonprins Nayef bin Abdel-Aziz Al Saud, die zaterdag in een ziekenhuis buiten Saudi-Arabië overleed, wordt zondag in Mekka begraven. Nayef overleed in een ziekenhuis in Genève. Zijn lichaam arriveert zondag in Jiddah en wordt later op de dag naar Mekka gebracht, meldde het Saudische staatspersbureau.

Nayef nam na de aanslagen op het World Trade Centre in 2001 het voortouw in de strijd tegen aanhangers van Al-Qaida in Saudi-Arabië. De 88-jarige koning Abdullah heeft nu al twee troonopvolgers overleefd, ondanks het feit dat hij zelf ook met gezondheidsproblemen kampt.

De meest waarschijnlijke opvolger van Nayef is prins Salman, de huidige minister van defensie die eerder tientallen jaren gouverneur van de hoofdstad Riyad was. De opvolger van de kroonprins wordt gekozen door een raad die bestaat uit de zonen van Abdul-Aziz, de oprichter van Saudi-Arabië, en enkele van zijn kleinkinderen.

Tour onzeker voor Voeckler

Thomas Voeckler dreigt de Ronde van Frankrijk te moeten missen. De renner van Europcar kampt met een ontsteking aan zijn rechterknie. Vanwege de kwetsuur moest Voeckler gisteren al opgeven in de Route du Sud.

De 32-jarige Fransman is niet helemaal zeker van zijn zaak. "Ik geef toe dat ik me een beetje zorgen maak", vertelde hij aan de Franse sportkrant L'Équipe. "Als ik de Tour al haal, zal ik waarschijnlijk niet hetzelfde niveau bereiken als in de afgelopen jaren."

Voeckler staat in de Tour de France altijd garant voor het nodige spektakel. In 2004 reed hij als nagenoeg onbekende tien dagen in de gele leiderstrui. Ook afgelopen jaar mocht hij het tricot meerdere malen aantrekken, om uiteindelijk als vierde in het algemeen klassement te eindigen.

IOC onderzoekt ticketschandaal

Het IOC is een onderzoek gestart naar officials van nationale comités. Zij zouden hebben gefraudeerd met ticketverkoop voor de Olympische Spelen.

Het IOC kondigde aan de "zwaarst mogelijke sancties" te nemen tegen vertegenwoordigers van nationale olympische comités en officiële ticketbureaus mochten zij zich hebben bediend van illegale praktijken. De Britse krant Sunday Times meldde eerder dat er duizend tickets zijn verkocht via de zwarte markt.

De prijzen voor die kaartjes liggen tien keer zo hoog als de oorspronkelijke verkoopprijs. De krant zegt dat het bewijzen in handen heeft over fraude in 54 landen. Inmiddels heeft de Sunday Times het bewijs aan het IOC overhandigd.

Fans geloven in 'wonder van Charkov'

De eerste supporters van het Nederlands elftal hebben zich zondagmiddag verzameld op het Vrijheidsplein van Charkov. Daar bereiden ze zich voor op de allesbeslissende groepswedstrijd op het EK tegen Portugal.

Ze hebben de moed nog niet opgegeven, blijkt uit spreekkoren als: "We gaan naar Warschau toe." Oranje reist naar de hoofdstad van Polen voor een duel in de kwartfinale tegen Tsjechië als het vanavond Portugal met twee of meer doelpunten verslaat en Denemarken van Duitsland verliest.

Het is ruim 20 graden in de tweede stad van Oekraïne, een stuk minder warm dan in de aanloop naar de verloren groepswedstrijden tegen Denemarken (1-0) en Duitsland (2-1). Ruim 800 fans van de Oranjecamping zijn in een optocht op weg naar het Vrijheidsplein.

Fans geloven in ,,wonder van Charkov''
Fans geloven in ,,wonder van Charkov'' (Foto: ANP)

FOK! Weekoverzicht week 24

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, het meest schokkende, humoristische of de opmerkelijkste nieuwtjes van de afgelopen week. Heb je suggesties, aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

De week begon voor één Brabander uitermate goed. Hij won maar liefst 2,7 miljoen euro in het Holland Casino in Eindhoven. Een andere Brabander had wat minder geluk: hij werd achtervolgt door de ex-man van zijn vriendin. De man uit Breda wilde indruk maken en had een samoeraizwaard bij zich. In Almelo was een man zo in de war dat hij na leveensgevaarlijk bezig te zijn geweest op de snelweg, zijn eigen auto maar in het kanaal duwde. In Bleiswijk werd door de dierenambulance jacht gemaakt op een wallaby. 

maandagIn Rotterdam moest vandaag een bioscoop worden ontruimd dankzij het noodweer. De vrouw die haar zoontje ombracht in een waanstoornis, heeft tbs met dwangverpleing tegen zich horen eisen. In Den Haag loopt een wildplasser rond. Helaas zorgt hij voor meer overlast dan gebruikelijk aangezien hij in verschillende winkels theepotten en thermoskannen vult met mijn urine.  In Zeewolde moeten seksende stelletjes op het naaktstrand afgeschrikt worden door grazende schapen om zich heen. 

dinsdag

In Castricum werd vandaag een 55-jarige hardloper aangevallne door een buizerd. Het dier is broedende en beschermde zijn nest.  In Maasbree (Limburg) werd een jongen van 8 jaar vermist. Het bleek dat hij zich gewoon verstopt had bij zijn opa en oma in een loods. Een vrouw die klaagde over hardrijders in haar wijk, werd tijdens een laseractie die op haar verzoek gehouden werd, zelf gepakt voor te hard rijden.  In Australie is er nu onomstotelijk bewijs dat in 1980 een baby werd meegenomen door een dingo, en niet werd vermoord door de moeder. 

woensdag

Vandaag moest Nederland ook het veld ruimen in de EK-Wedstrijd tegen Duitsland. Vandaag was het ook weer 'buitenspeeldag' in heel Nederland. Vandaag was ook de NS weer eens in opspraak, dit keer omdat het gegevens van onder andere studenten te lang bewaarde. Voorts gaat er bekeken worden of het medicijngebruik bij kinderen met ADHD omlaag kan. Het aantal kinderen dat medicatie krijgt is de laatste jaren verdubbeld. 

donderdagIn Breda heeft een 14-jarige knul zijn 12-jarige zus bezwangerd. Daarnaast liet hij een ander meisje zichzelf bevredigien en plaatste de beelden hiervan op YouTube. Vandaag was er wederom een kangaroe in het nieuws: dit beestje overleefde zijn ontsnapping echter niet. In Rotterdam zaaide een 'gestoorde man' paniek door iets over een bom te roepen en zijn rugzak achter te laten in de metro. De in Duitsland opgedoken 'woudjongen' bleek een vermiste Nederlander te zijn. 

vrijdagNog meer nieuws over de woudjongen: de politie gaat bekijken of hij aangeklaagd kan worden voor fraude. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat afschrikwekkende plaatjes op pakjes sigaretten beter werken dan alleen tekstuele waarschuwingen. In Vietnam brak paniek uit in een passagiersbus toen er 6 giftige slangen wisten te ontsnappen. Het treinverkeer tussen Tilburg en Breda werd vandaag ernstig ontregeld omdat er een oude granaat langs het spoor werd gevonden. 

zaterdagIn Canada moeten de wetten met betrekking tot recht op zelfdoding worden aangepast omdat ze in strijd zijn met de grondwet. Wat betreft de Duitse politie is de zaak van de 'woudjongen' gesloten. In Eindhoven gingen twee dieven met elkaar op de vuist nadat ze samen een kratje bier gejat hadden. De homobar die in de Warmoesstraat in Amsterdam afgebrand is, bleek achteraf het oudste pand van de stad te zijn. 

Names FOK! iedereen een fijne vaderdag gewenst vandaag! 

Alleen een koe verwacht winst Portugal

De meeste dieren met voorspellende gaven verwachten zondag een overwinning van het Nederlands elftal op Portugal. Alleen een profetische koe ziet Portugal winnen. Om in het EK door te gaan is ook winst van Duitsland op Denemarken nodig. Daar laten veel dierenwichelaars zich echter niet over uit.

Pad Do, die uitslagen voorspelt door een larf te verzwelgen uit een plastic bakje dat op de vlag van een deelnemend land is geplaatst, leek eerst voor de larf op de Portugese vlag te gaan. Dat leidde tot verontrusting bij de toeschouwers.

Toen zijn tong uithaalde, gaf hij de bak echter een zwiep waardoor de larf werd gelanceerd en buiten het zicht van de pad belandde. Volgens een van de toeschouwers wijst dat erop dat er een bal van de Portugezen tegen de paal van het Nederlandse doel komt of dat een Portugese goal wordt afgewezen omdat er sprake is van buitenspel.

Hierna waggelde de pad de larf die symbool staat voor een gelijkspel straal voorbij en verorberde hij de larf op de Nederlandse vlag.

'Wondercavia' Sikko, ingehuurd door RTV Noord, heeft winst voor Nederland voorspeld. De regionale omroep benadrukt echter dat de cavia tot nu toe geen enkele wedstrijd van Oranje goed heeft voorspeld.

Bij een spermawin-centrum in Hengelo wordt de uitslag voorspeld aan de hand van de stier die als eerste een kunstkoe bestijgt. Ook hier won de stier met de Nederlandse vlag. Hier werd eerder echter ook winst op Duitsland en Denemarken voorspeld.

Alleen orakelkoe Klara uit Woerden ziet het somber in. Zij liep de kant van de Portugese vlag op. Bij de wedstrijden tegen Denemarken en Duitsland zat ze er echter ook naast. Rond het middaguur wordt duidelijk wat de Oranje Orang Oetang in de Apenheul verwacht. Het unieke orakelvarken in de Oekraïense hoofdstad Kiev komt zondagmiddag pas met een voorspelling.

VVD loopt weer in op SP

De VVD loopt weer in op de SP. In de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond wint de VVD zondag twee zetels en staat nu op 28 zetels. De SP verliet er een en komt uit op 31.

Het verschil tussen de partijen gaat dus in een klap terug van zes naar drie zetels. De VVD en de SP zijn al een hele tijd in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Enkele weken geleden leek de SP op de VVD uit te lopen, maar nu lijkt het er toch nog om te gaan spannen.

In de peiling leveren de PVV en het CDA ieder een zetel in om uit te komen 23 respectievelijk twaalf zetels. Het CDA staat daarmee weer op het niveau van voor de lijsttrekkersverkiezing. De PvdA wint één zetel en komt uit op twintig zetels.

Er is nog steeds geen waarschijnlijke coalitie die in de peiling een meerderheid haalt. De meest linkse coalitie van SP, PvdA, GroenLinks en D66 is met 73 zetels de grootste. De Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie haalt 68 zetels.

De Kunduz-coalitie kan volgens De Hond vooral op steun van de hoogopgeleiden rekenen. Van hen steunt zestig procent deze coalitie. Van de laagopgeleiden stemt slechts 31 procent op een van die partijen.

Terugkeer van 1300 Irakezen een probleem

De Iraakse minister Shafiq Duski (Migratie) komt zondagavond aan in Nederland voor overleg met collega Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) over de terugkeerproblematiek van Irakezen. Het betreft op dit moment ongeveer 1300 Iraakse asielzoekers die niet in aanmerking komen voor verblijf in Nederland.

Onder hen bevinden zich circa 160 gezinnen, voor het merendeel met minderjarige kinderen, blijkt verder uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Onder de 1300 Irakezen zitten ook mensen die tot eind 2008 vanwege de oorlog in Irak hier standaard een tijdelijke verblijfsvergunning kregen, maar die later na heroverweging toch niet mochten blijven.

Vanaf 2008 zijn ook zo'n 2500 afgewezen Iraakse asielzoekers vrijwillig naar hun land teruggekeerd.

De afgelopen 2 jaar (2010 en 2011) stond Irak op de derde plaats wat betreft asielinstroom in Nederland. Op de eerste plaats staat Afghanistan, daarna volgt Somalië. Vorig jaar waren er 2000 Iraakse asielaanvragen. Dat jaar werd in 1400 gevallen verblijf toegekend.

Afellay: "Ik begrijp hoe de fans zich voelen"

Ibrahim Afellay hoopt vurig op plaatsing voor de kwartfinale. De middenvelder hoopt dit vooral te doen voor de trouwe Oranje-aanhang. Hij snapt de onvrede bij het publiek.

Oranje kwam met hoge verwachtingen naar het EK toe. Het liep alleen allemaal anders. Tegen Denemarken werd verrassend verloren. Vervolgens was Duitsland te sterk. De equipe van bondscoach Bert van Marwijk moet nu met twee doelpunten verschil winnen van Portugal en hopen dat Duitsland weet te winnen van Denemarken. Afellay snapt de teleurstelling van de supporters.

"Het is heel teleurstellend dat we de eerste twee wedstrijden hebben verloren. Ik begrijp hoe onze supporters zich moeten voelen. We zullen er alles aan doen om verder te komen in het toernooi voor deze fans die achter ons zijn blijven staan", vertelt Afellay op de officiële website van de UEFA.

Het is 'do or die' voor het Nederlands elftal. "We hebben nog een kans om door te komen. We moeten deze met beide handen aangrijpen en we weten wat we moeten doen. Zelf met twee doelpunten verschil winnen van Portugal en hopen dat Duitsland wint van Denemarken."

Duitse toppoliticus wil referendum over hulp

Duitsland moet een referendum organiseren voor elke volgende hulp aan noodlijdende eurolanden, vindt de premier van de Duitse deelstaat Beieren.

Premier Horst Seehofer is ook voorzitter van de Duitse Eerste Kamer en hoofd van de Beierse partij CSU, een zusterpartij van Angela Merkels CDU.

Duitsland moet bij Europese noodhulp steeds de hoogste bedragen betalen, omdat het de grootste economie van de eurolanden is.

"Als de omvang van de Duitse financiële betrokkenheid toeneemt, moeten we het volk om zijn mening vragen", zegt Seehofer op de website van weekblad Der Spiegel. Als politici kunnen uitleggen wat er op het spel staat "hoeven ze de bevolking niet te vrezen".

Will.i.am moet Back to the Future-auto inleveren

Will.i.am heeft zijn Back to the Future-auto tijdelijk moeten inleveren. Eerder deze week werd de rapper door de politie naar de kant gehaald, omdat de auto geen nummerplaten had. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Toen de agenten zijn autopapieren lazen, ontdekten ze een fout in de documenten. Vervolgens werd de DeLorean auto, een kopie van het voertuig uit de film Back to the Future, in beslag genomen.

Volgens bronnen werkte de Black Eyed Peas-rapper goed mee en werd hij even later door een vriend opgehaald. Als hij zijn papieren in orde heeft, mag hij zijn auto weer mee naar huis nemen.

Eriksen wil meer kansen creëren en beslissend zijn

Ajacied Christian Eriksen is zelfkritisch. De jonge middenvelder van Denemarken erkent dat zijn prestaties op het EK nog niet indrukwekkend zijn geweest.

De jongeling ziet veel verschillen tussen het spelen van clubvoetbal en interlands. Tegen Oranje wist hij allerminst te imponeren, tegen Portugal speelde hij stukken beter. "Ik wil meer kansen creëren en beslissend zijn. In het duel met Portugal had ik een groter aandeel dan tegen Nederland", vertelt het talent tegenover Sky Sports.

"Het is anders als je speelt voor je nationale elftal dan wanneer je dat doet voor je club", vergelijkt hij de Deense ploeg met Ajax. "Je krijgt dan minder kansen", weet Eriksen.

Hij speelt vanavond met de Deense ploeg tegen Duitsland en er moet gewonnen worden om uitzicht te houden op de volgende ronde van het eindtoernooi.

In groep B maken alle landen nog kans op plaatsing voor de kwartfinale. Duitsland gaat aan de leiding met zes punten, maar heeft aan een gelijkspel genoeg voor plaatsing. Nederland behaalde nog geen enkel punt en moet met twee doelpunten verschil winnen van Portugal. Het moet dan wel Duitsland zien winnen van de Denen.

Fransen kiezen Nationale Assemblee

In Frankrijk zijn zondag de stembureaus geopend voor de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Links staat er goed voor en kan zich volgens opiniepeilingen opmaken om zich op de meeste zetels in de Nationale Assemblee te vlijen.

De verkiezingscampagne spitste zich toe op lokale kwesties, maar de uiteindelijke uitslag bepaalt de politieke koers van Frankrijk en is daarom ook op Europees niveau van invloed.

De Franse socialistische president François Hollande wil de Europese eenheid niet in gevaar brengen, maar wil de maatregelen om het Franse begrotingstekort terug te dringen wel koppelen aan stappen om de economische groei te stimuleren. Zijn verkiezingsoverwinning eerder dit jaar heeft Frankrijk op een linkse koers gezet, waardoor de conservatieven van oud-president Nicolas Sarkozy in zwaar weer verkeren en moeite zullen hebben hun zetels te behouden. Door het Franse districtenstelsel maken de extreemrechtse kandidaten van het Front National vrijwel geen kans.

De stembureaus sluiten om 20.00 uur en de uitslag wordt niet veel later verwacht.

Zware ochtendspits verwacht door noodweer

Door slagregens, zware windstoten en onweer wordt maandag een zware ochtendspits verwacht. De ANWB rekent op een totale filelengte van 250 kilometer, terwijl de piek normaal op ongeveer honderdvijftig kilometer ligt.

De felle buien trekken volgens Meteo Consult tussen 06.00 uur en 10.00 uur over Nederland. De buien zijn volgens de ANWB rond 08.00 uur, midden in de spits, het felst.

"Vooral in de Randstad zal dat voor problemen zorgen", zegt een woordvoerder. "Daar wordt de meeste regen verwacht en daar is het ook het drukst."

In de middag trekken de buien weg. "We verwachten dan ook een normale avondspits."

FOK!filmtips van de dag: La vache et le prisonnier (De koe en de krijgsgevangene)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanmiddag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

La vache et le prisonnier 1

Vanmiddag verrast de Belgische omroep één ons weer met een cineastisch juweeltje. La vache et le prisonnier oftewel De koe en de krijgsgevangene is een prachtige tragikomedie van regisseur Henri Verneuil, die zich afspeelt in Frankrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De Franse komediegrootmeester Fernandel speelt de rol van Charles Bailly, een ontsnapte Franse oorlogsgevangene die vanuit Duitsland terug naar Frankrijk probeert te komen. Van de Duitse boerin, waar hij door de nazi's was tewerkgesteld, krijgt hij een koe mee als vrijgeleide voor zijn ontsnappingspoging. Zo lijkt het alsof Bailly een boerenknecht is die een koe naar de wei brengt en heeft hij ook nog wat voedsel tijdens de 800 kilometer lange reis, dwars door bezet Duitsland. Tijdens een reis vol strubbellingen raakt hij steeds meer gehecht aan zijn trouwe reismetgezel Marguerite. Samen komen ze de meest vreemde figuren tegen.

La vache et le prisonnier 2

Zeldzaam mooie film met Fernandel, misschien wel zijn allerbeste film. De film werd gebaseerd op het boek Une histoire vraie van Jacques Antoine. Regisseur Verneuil maakte naast deze film met een lach en een traan ook klassiekers zoals Le clan des Siciliens (1969) met Jean Gabin en Alain Delon en het harde Peur sur la ville (1975) met Jean Paul Belmondo. Dit soort films komen niet al te gekke vaak voorbij op de televisie. Als echte filmliefhebber mag je deze dus niet missen. 14.00 uur op één.

La vache et le prisonnier 3

Voor de voetbalhaters tenslotte nog wat survival tips voor deze Oranje zondag: RTL7 om 20.00 uur het avontuurlijke Flight of the Phoenix, om middernacht op BBC2 The Hours met onder meer Nicole Kidman, Julianne Moore en Meryl Streep en last but not least voor de nachtbrakers op BBC1 om 00.45 uur Alpha Dog, met onder meer Justin Timberlake en Emile Hirsch.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Doodslag

Begin dit jaar kwam de Nederlandse film Doodslag in de bioscoop met cabaretier (en acteur) Theo Maassen in de hoofdrol. Nog geen half jaar later verschijnt de film al op dvd en is hij zelfs al op de publieke omroep te zien geweest. Doodslag was namelijk een Telefilm, dit zijn speciaal voor de publieke omroep gemaakte films met een maatschappelijk thema. In dit geval gaat het over (zinloos) geweld tegen ambulancepersoneel.

Sijsling in actie op Unicef Open

Tijdens de eerste dag van het Unicef Open in Rosmalen komt zondag één Nederlander in actie. Igor Sijsling speelt de tweede wedstrijd van de dag op het centercourt tegen de als zesde geplaatste Fin Jarkko Nieminen.

Die partij wordt voorafgegaan door de confrontatie tussen de Wit-Russische Olga Govortsova en de Italiaanse Flavia Pennetta. Na Sijsling komt Kim Clijsters de baan op voor haar partij tegen de Zwitserse Romina Oprandi. De Belgische maakt op het gras van Rosmalen haar rentree na een heupblessure.

Naast Sijsling doen met Robin Haase, Arantxa Rus en Kiki Bertens nog drie Nederlanders mee aan het hoofdtoernooi op het Unicef Open. Zij komen vandaag nog niet in actie.

Covered: The Doors

Even iets nieuws proberen. Ik zal toffe nummers opzoeken en die samen met hun covers posten. Dit soort posts proberen wij altijd als een serie op te zetten, dus je kan hier meer van verwachten! Netzoals bij Top of flop kan je dus ook de tag 'Covered' gebruiken om de rest te zien.

Als eerste heb ik Take It As It Comes van The Doors, uitgebracht begin 1967.

Lees verder om ook een cover te horen!

FOK!sport EK-weetje van de dag

Tijdens dit EK zijn Spanje en Nederland de meest ervaren ploegen van alle deelnemers. Beide landen hebben internationals die gemiddeld meer dan veertig interlands achter hun naam hebben staan. Iker Casillas, keeper en aanvoerder van de Spanjaarden, is met 129 interlands degene met de meeste ervaring van alle EK-gangers.

De Spanjaarden hebben gezamenlijk gemiddeld 42,8 caps achter hun naam staan, ruim één meer dan Oranje. Daar is Rafael van der Vaart met 94 interlands de meest ervaren international. Bij Spanje kwamen ook Xavi (104) en Xabi Alonso (94) minimaal even vaak uit voor Spanje als Van der Vaart voor de Nederlandse ploeg.

Ubisoft sorteert voor op Watch Dogs-film

Tijdens de afgelopen E3-beurs verraste Ubisoft de wereld met de aankondiging van het spel Watch Dogs. Het ziet ernaar uit dat de uitgever ook al denkt aan een mogelijke film over het spel. Ubisoft heeft een reeks aan domeinnamen geregistreerd, allemaal variaties op WatchDogsMovie.com.

Hiermee is nog niet gezegd dat de film ook daadwerkelijk gaat uitkomen. Hoogstwaarschijnlijk wil Ubisoft zichzelf alvast zeker weten van de domeinnamen voor het geval Watch Dogs een groot succes gaat worden.

Watch Dogs komt in 2013 uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Mensen die meer over het spel willen weten kunnen hier de preview lezen.

Twee leiders bij US Open

De oud-winnaars Jim Furyk en Graeme McDowell gaan de slotdag van de US Open in als gedeeld leider. De Amerikaan Furyk kwam zaterdag in de derde ronde binnen na 70 slagen. De Noord-Ier McDowell kwam na een rondje van 68. Dit is 2 onder par op gelijke hoogte. Beiden staan met 209 één onder par.

Tiger Woods, de derde dag nog begonnen als mede-koploper, viel terug na een ronde van 75. Op twee slagen van de leiders is de Zweed Fredrik Jacobsen nu derde. Onder het groepje volgers op de vierde plaats bevindt zich ook de Belg en WK-matchplay winnaar Nicolas Colsaerts.

Tweede aflevering The Walking Dead komt eind juni

Telltale Games heeft bekendgemaakt dat de tweede aflevering van het spel The Walking Dead eind juni zal worden uitgebracht. De reden dat er geen gerichtere datum kan worden gegeven ligt volgens de studio aan het feit dat men nog in het proces van leeftijdsclassificering zit.

De tweede aflevering speelt drie maanden na het eind van de eerste aflevering en het gebrek aan voedsel schijnt nog groter te zijn geworden.

The Walking Dead is beschikbaar op Xbox 360, PlayStation 3, pc en Mac.

Bondscoach Bilek trots op Tsjechië

Tsjechië bereikte gisteravond de kwartfinales van het EK voetbal. In de laatste groepswedstrijd werd gastland Polen met 1-0 verslagen.

Micha Bilek. de bondscoach van de Tsjechen, kon na afloop zijn geluk niet op. "Ik ben ongelooflijk trots op mijn jongens", zo zei Bilek volgens De Telegraaf. "We hadden met de nederlaag van 1-4 tegen Rusland een verschrikkelijke start van het toernooi. Daardoor liep de druk op mijn spelers heel sterk op. Maar zoals wij in het verleden wel vaker hebben laten zien, zijn we niet onder de pressie bezweken. We hebben met een plaats in de kwartfinales ons eerste doel gehaald. We zien nu wel hoe het verder gaat."

FIFA 13 uitgelegd in interview

Website vg247 heeft een video online gezet over het voetbalspel FIFA 13. Tijdens de afgelopen E3 spraken zij met producer Santiago Jaramillo over de inhoud van het spel. Zo praat Jaramillo onder andere over de verbeterde player impactengine en over de ideeën die de makers hebben over Kinect-ondersteuning bij het spel.

FIFA 13 komt eind september uit op ongeveer elk denkbaar platform.

Passagiersschip in Duitsland ontruimd om brand

AMSTERDAM - Een passagiersschip is zaterdagavond in het Duitse Krefeld ontruimd nadat er brand was uitgebroken. De 154 passagiers en 34 bemanningsleden van het aangemeerde schip zijn veilig van boord gekomen, meldt de Duitse politie.

Het schip van een Franse rederij was vertrokken uit Amsterdam en was over de Rijn op weg naar Straatsburg. Na het aanmeren brak rond 21.15 uur brand uit in een technische ruimte. Een passagier werd door alle opwinding onwel. Zij is naar een ziekenhuis gebracht.

De overige passagiers zijn opgevangen in een restaurant. De brandweer had het vuur snel geblust. Rond 22.30 uur konden de passagiers en de bemanningsleden terugkeren. De oorzaak van de brand lijkt een technisch defect. De politie zag geen aanwijzingen voor een misdrijf.

Scooterrijder dood bij botsing slagboom Erasmusbrug

Een scooterrijder is zaterdagnacht omgekomen door een botsing tegen een gesloten slagboom van de Erasmusbrug in Rotterdam. De scooter reed op het moment van de botsing zo snel dat hij tientallen meters zonder bestuurder doorschoof, meldt de politie.

De scooterrijder reed van de noordkant naar de zuidkant. Aan de zuidkant kan de brug open om grote schepen te laten passeren. De slagbomen waren gesloten toen het slachtoffer er rond 03.45 uur tegenaan botste. Omstanders en ambulancepersoneel probeerden hem te reanimeren, maar dat lukte niet meer.


Scooterrijder dood bij botsing slagboom Erasmusbrug (Foto: Novum)

Nieuwe keversoort duikt op in Nederland

In een natuurgebied nabij Eindhoven is een voor Nederland nieuwe keversoort opgedoken. Het beestje had nog geen Nederlandse naam, maar is nu de vermiljoenkever genoemd, meldt het Radio 1-programma Vroege Vogels zondag.

De benaming in het Latijn is cucujus cinnaberinus. De rode afgeplatte kever van ongeveer anderhalve centimeter lang is nooit eerder in Nederland of België aangetroffen en zou in de rest van Europa zeer zeldzaam zijn.

Twee leden van de Nederlandse Entomologische Vereniging vonden de kevers in januari achter de schors van twee eiken. De larven leven van afbrekend hout en waarschijnlijk ook van andere insecten in het hout.

De kern van het verspreidingsgebied ligt in Hongarije. Van daaruit heeft het insect zich richting het noordwesten verspreid. Tot nu toe kwam het dier niet verder dan Beieren. De Nederlandse Entomologische Vereniging heeft geen idee hoe het dier opeens in Nederland terecht is gekomen.

De kever wordt via de Habitatrichtlijn beschermd. Dat betekent volgens Vroege Vogels dat Nederland verboden moet instellen op het vangen van de kevers. Ook zouden de voortplantings- en rustplaatsen van de insecten moeten worden beschermd. Als de kever zich langere tijd handhaaft, zouden beschermde gebieden moeten worden aangewezen.

De vondst wordt beschreven in het augustusnummer van het wetenschappelijke tijdschrift Entomologische Berichten.

Apenballen op je Vita

SEGA heeft een nieuwe video uitgebracht voor hun aankomende spel Super Monkey Balls: Banana Splitz. In de video laten de makers ons zien hoe de platformactie er van het spel uit gaat zien. Ook vertelt de trailer een aantal van de extra features die het spel gaat krijgen zoals het ontwerpen van je eigen levels.

Super Monkey Balls: Banana Splitz komt op 26 oktober uit op PlayStation Vita.

Karagounis: "Grieken gelukkig maken"

Giorgos Karagounis schoot zichzelf acht jaar na de legendarische EK-winst van Griekenland opnieuw in de harten van de Griekse bevolking. "Ik wil ze een glimlach bezorgen."

Karagounis evenaarde in zijn 120e interland de Griekse held van 2004, Theodoris Zagorakis, bracht zijn record van aantal gele kaarten op een EK nog wat scherper, naar acht, én scoorde de winnende goal waardoor het uitgeschakeld geachte Griekenland de Russen en Polen voorbij stak in Groep A. "Ik hoop dat de Grieken vanavond een glimlach op hun gezichten hebben", aldus Karagounis.

"We hebben de mensen niets hoeven bewijzen", vervolgt de trotse aanvoerder. "We hebben in onze historie resultaten behaald die andere naties waarschijnlijk niet zullen behalen. We wisten dat we tegen een sterke opponent moesten spelen maar we moesten ons karakter en onze kwaliteiten laten zien."

"In alle drie onze wedstrijden waren de fans fantastisch. We wilden het Griekse volk gelukkig maken vandaag. Ik kan deze kwalificatie vergelijken met die naar de kwartfinale in Portugal acht jaar geleden", besluit de 35-jarige veteraan.

Advocaat: "Speelden Grieken van de mat"

Dick Advocaat is teleurgesteld met de uitschakeling van zijn Rusland door de 1-0 nederlaag tegen de taaie Grieken. "We hebben het met de 1-0 uit handen gegeven."

"We kunnen alles negatief gaan bekijken", aldus Advocaat na afloop, "maar we hebben goed gespeeld tegen Tsjechië en tegen Polen, vandaag hebben we ook weer goed gespeeld. We speelden die Grieken van de mat, zo heb ik het tenminste gezien. Wij geven die 1-0 weg en daar zijn we niet meer bovenop gekomen. Zij zijn meesters in het dood laten bloeden van een wedstrijd."

"We speelden best goed, vooruit, maar Griekenland verdedigde sterk", vervolgt Advocaat. "We moeten Griekenland respect geven, ze waren lastig om tegen te voetballen in de tweede helft." Advocaat en zijn manschappen kunnen na een flitsende start met de 4-1 overwinning op Tsjechië nu naar huis, vier punten zijn niet genoeg om de kwartfinales te bereiken.

Advocaat had zijn team eerder als outsiders getypeerd, een uitspraak die het elftal in de openingswedstrijd kracht bij zette. Veel kenners voorspelden Rusland een goed toernooi, maar de ploeg struikelt nu over Griekenland en Tsjechië, de ploegen die Poule A overleven.

Regen spelbreker in Birmingham

Jie Zheng en Ekaterina Makarova zijn de eerste twee halvefinalisten van het WTA-toernooi in Birmingham. Zheng klopte Roberta Vinci (4) uit Italië met 6-3, 5-7 en 6-4. Makarova, de nummer acht van de plaatsingslijst, was te sterk voor Su-Wei Hsieh uit Taiwan: 3-6, 6-3, en 6-3.

Bij de andere twee kwartfinales was de regen spelbreker. Melanie Oudin leidt in een Amerikaans onderonsje met Irina Falconi met 6-4, 5-7 en 1-0. Jelena Jankovic en de Japanse Misaki Doi kwamen niet verder dan twee games. Die gingen beiden naar de als vijfde geplaatste Servische: 2-0.

Knieblessure kost Balotelli mogelijk duel

Italië moet het in zijn laatste pouleduel tegen Ierland mogelijk zonder Mario Balotelli doen. De spits van Manchester City raakte gisteren tijdens de training geblesseerd aan zijn rechterknie. Volgens de Italiaanse bond gaat het om een lichte blessure. Balotelli wordt vandaag verder onderzocht door de teamarts van de Azzurri.

Balotelli, die tegen Spanje en Kroatië een basisplaats had, maar beide keren werd vervangen door Antonio di Natale, heeft een geschiedenis van blessures aan zijn rechterknie. In september 2010 werd hij aan de meniscus van dat gewricht geopereerd en stond hij twee maanden aan de kant.

Google Earth lanceert kaart inheemse stam

Google heeft zaterdag op de VN-duurzaamheidstop in Rio de Janeiro een 'culturele kaart' gelanceerd van de Braziliaanse Surui-stam. De kaart moet de inheemse stam uit het Amazone-gebied helpen om hun kennis van het gebied te delen en de illegale houtkap tegen te gaan.

"Wij begrijpen het bos, Google de techniek en samen hebben we een verbond gesloten voor de toekomst van het bos", zei het hoofd van de stam bij de lancering zaterdag. Hij voegde daar aan toe vooral trots te zijn op de inzet van de jeugd voor het project. Die spraken onder meer de teksten bij de filmpjes in.

De kaart is een verzameling van foto's, video's en 3D-visiualisaties van het gebied waar de Surui leven. Door deze steeds te vergelijken met de huidige staat van het bos, kan snel worden nagegaan of er illegale houtkap in het gebied plaatsvindt.

Google Earth lanceert kaart inheemse stam
Google Earth lanceert kaart inheemse stam (Foto: ANP)

Minstens 13 doden bij gevangenisbrand Turkije

In een gevangenis in het zuidoosten van Turkije zijn zaterdagavond ten minste 13 doden en 5 gewonden gevallen toen er bij een opstand brand in een cellencomplex werd gesticht. Dat hebben lokale autoriteiten aan persbureau Anatolia laten weten.

De gedetineerden staken uit protest tegen de slechte omstandigheden hun bedden en dekens in brand. De rook die daardoor ontstond vergiftigde zo'n 20 mensen, van wie er minstens 13 de dood vonden. Volgens nieuwszender NTV zou het ontbreken van airconditioning de voornaamste reden van de protesten zijn.

De politie en de gendarmerie moesten er aan te pas komen om de rust voor de gevangenis te bewaren. Daar waren veel familieleden van de gevangenen op de brand afgekomen om te kijken hoe hun bekenden er aan toe waren. In de gevangenis zitten ongeveer 1.000 mensen opgesloten.

Minstens 13 doden bij gevangenisbrand Turkije
Minstens 13 doden bij gevangenisbrand Turkije (Foto: ANP)

Consumentenbond: incassokosten straks te hoog

De Consumentenbond heeft kritiek op het minimumtarief van 40 euro dat straks betaald moet worden aan incassokosten als iemand zijn rekening niet op tijd betaalt. Dat is meer dan klanten nu in zo'n geval meestal kwijt zijn. Volgens woordvoerster Babs van der Staak van de Consumentenbond zou de hoogte van de incassokosten in verhouding moeten staan met het te incasseren bedrag, zo zei ze zaterdag in het RTL Nieuws.

Op dit moment is er nog geen vast tarief voor incasso, maar een nieuwe wet die op 1 juli in werking treedt, brengt daar verandering in. Het incassotarief mag wel pas worden opgelegd 2 weken nadat een aanmaning is gestuurd. Als de klant binnen 2 weken alsnog betaalt, mag het bedrijf geen incassokosten rekenen.

Consumentenbond: incassokosten straks te hoog
Consumentenbond: incassokosten straks te hoog (Foto: ANP)

Poolse bondscoach Smuda stapt op

De Poolse bondscoach Franciszek Smuda heeft zijn ontslag aangekondigd. De 63-jarige keuzeheer deed dat kort na de 1-0 nederlaag van de Poolse ploeg tegen Tsjechië op de Poolse televisie, meldt de FIFA. Door de nederlaag van zaterdag zit het EK in eigen land er voor de Polen al na de poulefase op.

"Dit is honderd procent zeker het einde", liet een zichtbaar aangeslagen Smuda weten. "Mijn contract loopt aan het einde van het EK af. Bedankt, jongens." Smuda, die sinds oktober 2009 in dienst was, vond dat zijn ploeg zijn best had gedaan. "Helaas hadden we veel onzuivere passes. Na rust waren we non-stop aan het vechten om de bal terug te veroveren."

Dawnguard-bèta onthult nieuwe info

Met de komst van de Dawnguard-bèta is het één en ander bekend geworden over de inhoud van de kersverse Skyrim-DLC. De game draait om vampiers en weerwolven. De speler is vrij zich aan te sluiten bij één van de twee strijdende partijen. Onder andere de perks, wapens en shouts zijn bekend geworden.

De vampierheer Harkon zal alles op alles zetten om de zon te verduisteren door een Elder Scroll te gebruiken. Spelers kunnen zich aansluiten bij deze bleke bloedzuigers of kiezen om ze tegen te houden als heuse vampierjager van de Dawnguard. Beide opties hebben interessante voordelen die het spel nogal beïnvloeden.

Als vampier kun je in een wolkje mist veranderen om ongezien te bewegen, of je Vampiric Grip-vaardigheid gebruiken om slachtoffers in de lucht te tillen terwijl je hun levenspunten steelt. De Dawnguard kunnen op hun beurt kruisbogen gebruiken die altijd geladen zijn en vijanden kunnen overdonderen, maar langer moet herladen. Ook kunnen zij gepantserde trollen inhuren om je te helpen.

Bovendien kun je een nieuwe shout inzetten genaamd Soul Tear. Deze shout steelt de ziel van je slachtoffer zodat je ze later kunt oproepen om voor je te vechten. Weerwolven en vampiers krijgen hun eigen skill trees met zeker niet onverdienstelijke perks. Vampiers:

dawnguard vampire perks

  • Power of the Grave - 50 bonuspunten naar levenspunten, uithoudingsvermogen en magicka als Vampire Lord.
  • Detect All Creatures - alle dieren in de omgeving detecteren.
  • Mist Form - verander jezelf in een onaantastbare mistwolk terwijl je je levenspunten en magicka bijvult.
  • Supernatural Reflexes - je beweegt sneller en je vijanden langzamer.
  • Blood Healing - als iemand sterft na een beet krijg je al je levenspunten terug.
  • Unearthly Will - nachtkrachten en bloedmagie kosten 33% minder magicka.
  • Poison Talons - handaanvallen richten 20 punten gifschade aan.
  • Night Cloak - een zwerm vleermuizen valt slachtoffers aan die dichtbij staan.
  • Vampiric Grip - bloedmagie: trek vijanden naar je toe en verstik ze als ze dichtbij zijn.
  • Summon Gargoyle - roept een gargoyle op.
  • Corpse Curse - verlam je vijanden met een spreuk.

werewolves perk skyrim

De volgende perks zijn voor weerwolven:

  • Bestial Strength - richt als weerwolf 25% meer schade aan.
  • Totem of Ice Brothers
  • Totem of the Predator
  • Totem of Terror - Howl of Terror-vaardigheid tast ook hoog level vijanden aan.
  • Totem of the Moon - roep een weerwolfmaatje op om je te helpen.
  • Animal Vigor - 100 bonuspunten naar levenspunten en uithoudingsvermogen.
  • Gorging - iemand opeten levert twee keer zoveel levenspunten op.

The Elder Scrolls: Skyrim: Dawnguard verschijnt op 26 juni voor Xbox 360 als timed exclusive. Dit betekent dat het DLC-pakket pas 30 dagen later op PS3 en PC uit zal komen.

The Last of Us

Exclusief voor PlayStation 3.

Eind 2011 kwamen Sony en Naughty Dog met de aankondiging van een nieuw spel. Volgens een billboard destijds op Times Square in New York zou het ‘een PS3-exclusieve titel die je niet voor mogelijk houdt’ worden. Inmiddels is er een stuk meer bekend over The Last of Us en het lijkt erop dat hoe meer er getoond wordt, hoe enthousiaster de gameswereld wordt over dit spel. Aan de hand van één van de ontwikkelaars heb ik op de E3 een stuk van het spel mogen aanschouwen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.