SP trapt filibuster eigen risico af

In de Tweede Kamer is maandag de 'filibuster' over de verhoging van het eigen risico van start gegaan. Als eerste nam Renske Leijten van de SP het woord. Haar partij heeft samen met de PVV in totaal veertien uur spreektijd aangevraagd.

Leijten wil dat de behandeling van het verhogen van het eigen risico van 220 naar 350 euro wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Net zoals dat gebeurt met andere voorstellen die afkomstig zijn het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, zoals de forenzentaks.

Het zit haar dwars dat het voorstel nu snel door 'de elite' door de Tweede Kamer wordt 'gedrukt'. Volgens de politica is er geen enkele noodzaak om het voorstel nu te behandelen. Leijten wees op andere maatregelen waarmee kan worden voorkomen dat het eigen risico omhoog moet. Zo wil de SP bijvoorbeeld dat de premie inkomensafhankelijk wordt.

De SP heeft duizenden reacties ingezameld van mensen die getroffen worden door het voorstel. Die worden maandag allemaal voorgelezen. "Ik ga ervan uit dat de minister op alle reacties reageert", aldus Leijten.

Leijten spreekt maandag een klein uur, daarna nemen haar fractiegenoten het stokje over. De Kamer heeft twee dagen uitgetrokken voor het debat. De 'filibuster' staat maandag ingepland tot middernacht. Woensdagmiddag gaat het debat verder.