Opluchting in Europa over Griekenland

Leiders van de Europese Unie hebben zondagavond opgelucht gereageerd op de verkiezingsuitslag in Griekenland. Zij spraken de hoop uit dat er snel een regering kan worden gevormd die de bezuinigingen waartoe het land zich heeft verplicht voortzet.

'Het Griekse volk heeft gesproken', luidde een gezamenlijke verklaring van de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie, Herman van Rompuy en José Manuel Barroso. Zij stellen dat het bezuinigingsprogramma 'de basis is waarop moet worden gebouwd om groei, welvaart en werkgelegenheid te kweken'. "Wij staan klaar om Griekenland te bijven helpen om deze doelen te bereiken."

De voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Paul Juncker, sloeg dezelfde toon aan. Ook de eurogroep 'is ervan overtuigd dat voortgezette fiscale en structurele hervormingen voor Griekenland de beste garantie zijn om de huidige economische en sociale uitdagingen te overwinnen'.

Volgens de verklaring reizen vertegenwoordigers van de zogenoemde trojka binnenkort naar Athene om te bespreken hoe nu verder te gaan. De trojka bestaat uit de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - de drie instellingen die Griekenland van noodleningen voorzien en daaraan strenge voorwaarden hebben verbonden.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle zei dat de nieuwe Griekse regering de gemaakte afspraken moet nakomen. Tegelijkertijd gaf hij aan dat Athene wellicht meer tijd zal worden gegund, omdat de politiek vanwege de verkiezingen enkele weken stil heeft gestaan. Voorzitter Martin Schulz van het Europese parlement zei dat Griekenland verlichting van de voorwaarden moet worden gegund 'waar dit mogelijk is'.