Ook Afghanistan eert Van Uhm

Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm is onderscheiden met de Mir Masjedi khan Ghazi. Hij kreeg deze hoogste medaille van Afghanistan op voordracht van president Hamid Karzai. De Afghaanse ambassadeur in Nederland, Enayatullah Nabiel, reikte het gedenkteken maandagmiddag uit op het ministerie van Defensie in Den Haag.

De 56-jarige generaal kreeg het eremetaal voor zijn bijdrage aan de politietrainingsmissie in Kunduz en de volgens het ministerie 'uitmuntende' prestaties die de Nederlandse krijgsmacht onder zijn leiding in onder meer Uruzgan heeft geleverd. Van Uhms zoon overleed in 2008 terwijl hij in die provincie diende.

Vorige week werd Van Uhm in Canberra benoemd tot Officier in de Orde van Australië. Van Uhm kreeg die onderscheiding vanwege zijn 'uitzonderlijk en inspirerend' militair leiderschap tijdens de missie van de Nederlandse krijgsmacht in Uruzgan. Van april 2008 tot juli 2010 viel ook de Australische eenheid onder zijn commando. De generaal droeg de onderscheiding gekregen op aan de Nederlandse militairen 'die het werk hebben gedaan'.