CD: Songs of Townes van Zandt - Scott Kelly - Steve von Till - Wino

Het verhaal van Townes Van Zandt is geen boek vol met rozengeur en manenschijn, maar kent veel melodramatische gebeurtenissen. Van Zandt was een country-folk singer-songwriter uit Texas die ondanks zijn talent helaas nooit echt is doorgebroken bij het grote publiek. "Townes Van Zandt is the best songwriter in the whole world and I’ll stand on Bob Dylan’s coffee table in my cowboy boots and say that", zei collega-muzikant Steve Earle ooit. Jammer genoeg bestond het muzikale leven van Van Zandt voornamelijk uit optredens in schimmige kroegen en zalen, overnachten in aftandse motelkamers en de tijd doorkomen met drank en drugs. Desondanks (of wellicht juist door deze levensstijl) heeft Van Zandt een behoorlijk aantal prachtige composities geschreven die in elk geval door andere muzikanten op waarde werden geschat. Emmylou Harris, Bob Dylan, Willie Nelson, Robert Plant en Neil Young prezen zijn vakmanschap en coverden enkele van zijn nummers. Op nieuwjaarsdag 1997 stierf Townes Van Zandt op 52-jarige leeftijd. De officiële doodsoorzaak was een hartstilstand, maar de aanleiding was zeer waarschijnlijk zijn extreme alcoholgebruik in combinatie met zijn kwakkelende gezondheid. 

De 21e eeuw wiste eigenlijk de sporen van Townes Van Zandt grotendeels uit. Vergane glorie, waar her en der nog wel eens over wordt gepraat of gezongen. Zonde, want de man heeft prachtige nummers geschreven. Zijn muziek is je misschien ook nog wel eens opgevallen in tv-series als Deadwood, Six Feet Under en de film In Bruges. Uit een vrij onverwachte hoek komt nu een zeer indrukwekkend eerbetoon van de Texaanse cult-figuur. Metalmuzikanten Scott Kelly (Neurosis, Shrinebuilder, Tribes of Neurot), Steve von Till (Neurosis, Tribes of Neurot, Harvestman) and Scott 'Wino' Weinrich (Shrinebuilder, Saint Vitus, The Obsessed) coverden elk drie nummers van de troubadour en verzamelden deze op Songs of Townes Van Zandt

Het resultaat is een kort maar zeer krachtig album dat de hersenspinsels van Van Zandt levend houdt en treffend weergeeft. Het is dan ook geen zonnige, vrolijke plaat, maar een zwartgallige, trage en stemmige uitgave. De opener If I Needed You wordt verzorgd door Steve von Till en klinkt alsof Mark Lanegan op een depressieve avond de tekst inzong, nog duisterder dan het origineel. St. John The Gambler was al een parel van een lied, maar de onthaastende en venijnige versie van Scott Kelly zorgt ook voor rillingen over je rug. Ook A Song For (uitgevoerd door Wino) raakt je hard in je ziel. De covers boeten niets aan kracht in en versterken soms zelfs de boodschap van het lied door de zware, duistere stemmen. Een wereldplaat met indrukwekkende composities en dito covers!