Spaanse rente torpedeert Griekse opleving

De voor de euro positieve uitslag van de Griekse verkiezingen heeft maar kort een positieve invloed gehad op de rentes die Spanje en Italië moeten betalen. De rente op tienjarige Spaanse schuldpapieren is na een aanvankelijke daling inmiddels opgelopen tot flink boven de kritieke zeven procent, blijkt uit cijfers van Bloomberg.

De schuldpapieren van Spanje gingen eerder op maandag van hand tot hand met een rendement van 6,82 procent. Rond 10.30 uur is dit echter naar ver boven de kritieke grens van zeven procent geschoten, tot 7,13 procent. Een rente van meer dan zeven procent wordt op de lange termijn als onhoudbaar gezien.

De Italiaanse rente kwam maandagochtend uit op 5,86 procent. Omstreeks 10.00 uur noteerde een Italiaanse staatsobligatie met een rendement van 6,06 procent. Dat is hoger dan het slot van vrijdag.

Spanje kreeg vorige week honderd miljard euro aan hulp van de Europese collega's, waarmee de bankensector in het land omhoog gehouden moet worden. Het met schulden beladen Italië wordt door veel economen als mogelijk volgend slachtoffer gezien in de Europese schuldencrisis.


Spaanse rente alweer boven de zeven procent (Foto: Novum)