FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 april 2011

[NHL] Voorbeschouwing playoffs Western Conference

Woensdag gaan de playoffs in de NHL weer van start. Hieronder kun je lezen welke ploegen zich hiervoor hebben geplaatst, hoe ze dit hebben gedaan en hoe FOK!sport verwacht hoe ze het ervan af gaan brengen in de eerste ronde van de playoffs. Dit keer de beurt aan de Western Conference, de Eastern Conference wordt in een ander bericht beschreven.

Vancouver Canucks (1) - Chicago Blackhawks (8)

vs

De Vancouver Canucks wonnen dit seizoen de President's Trophy voor het beste team in het reguliere seizoen. Onder leiding van de Sedin-tweeling, Ryan Kesler en goalie Roberto Luongo bliezen de Canucks de meeste teams omver. De ploeg uit Vancouver scoorde de meeste goals in het reguliere seizoen terwijl de verdediging en de goaltending stabiel zijn. De ploeg moet echter wel verdedigende forward Manny Malhotra missen in de playoffs door een oogblessure.

De verdedigend kampioenen, de Chicago Blackhawks, haalden ternauwernood op de laatste speeldag de playoffs. Zij hadden hier ook nog hulp voor nodig van de Minnesota Wild, want zelf verloren zij hun wedstrijd van de Detroit Red Wings. Doordat de Dallas Stars niet wisten te winnen van de Wild kon heel Chicago echter opgelucht ademhalen. Lang zal dit niet duren, want nu treffen de Hawks de sterkste ploeg uit het reguliere seizoen.

Dit zal ondanks het verschil in de stand een spannende serie worden. De Blackhawks presteren ondermaats maar hebben met onder anderen Toews, Kane, Hossa en Sharp veel kwaliteit in huis terwijl ook verdedigende forward Dave Bolland weer terugkeert. In het doel hebben de Hawks nu ook eindelijk het antwoord gevonden in de jonge Cory Crawford, die de nummer 1-positie in het doel overnam van de veteraan Marty Turco, maar Crawford zal toch minder stabiel zijn dan Luongo, en dat tegen het team dat meeste goals maakte in het reguliere seizoen. FOK!sport voorspelling: 4-2 voor de Canucks.

San Jose Sharks (2) - Los Angeles Kings (7)

vs

Wederom een jaar waarin de playoffs eenvoudig gehaald werden voor de Sharks. Na een matig en wisselvallig begin kwamen de Sharks gedurende het seizoen steeds beter in vorm en werd uiteindelijk zelfs de tweede plaats in de conference behaald. De Sharks zijn de laatste jaren een reguliere gast in de playoffs, maar hebben daar zelden succes. Vorig seizoen was een uitzondering toen de Sharks pas in de conference finals werden uitgeschakeld door de uiteindelijke kampioen Chicago Blackhawks, en dat schept hoge verwachtingen voor dit seizoen. Alle ingredienten zijn aanwezig, het is alleen de vraag hoe de ploeg onder druk presteert.

De Los Angeles Kings stonden ook vrijwel het hele jaar in playoff-positie, maar verloren enkele weken voor het einde van het seizoen wel sterspeler Anze Kopitar. Dit is een forse aderlating voor het team, want Kopitar nam het grootste deel van de productie voor zijn rekening. De jonge goalies Quick en Bernier lijken ook maar niet definitief door te breken, dus vermoedelijk is de eerste ronde het eindstation voor de Kings

FOK!sport verwacht dat de Sharks de serie eenvoudig zullen winnen met 4-2. De twee overwinningen voor de Kings zullen vooral komen omdat de Sharks altijd traag op gang komen in de playoffs, vermoedelijk door de druk.

Detroit Red Wings (3) - Phoenix Coyotes (6)

vs

Ook de Red Wings ontbreken dit jaar niet in de playoffs. Na een stabiel jaar eindigde de ploeg op de derde plaats in de conference, wat ze een gunstige uitgangspositie oplevert. De ploeg herbergt met Lidstrom, Rafalski, Holmstrom en Draper zeer veel ervaring terwijl onder anderen Datsyuk en Franzen veel scorend vermogen hebben. Tel daarbij op dat de Wings vrijwel altijd sterk presteren in de playoffs en alle ingredienten zijn aanwezig voor een lang naseizoen.

De Coyotes draaiden weer een stabiel jaar, maar zakten richting het einde van het seizoen toch wat verder weg. Individueel is er buiten goalie Ilya Bryzgalov weinig bijzonders aanwezig, maar als team functioneren de Coyotes uiterst effectief.

De Red Wings zullen echter alsnog eenvoudig winnen omdat zij op elk vlak sterker zijn dan de Coyotes. FOK!sport verwacht een makkelijke 4-0 overwinning voor de ploeg uit Detroit.

Anaheim Ducks (4) - Nashville Predators (5)

vs

De Anaheim Ducks waren pas laat zeker van de playoffs, maar doordat de teams in het westen zo dicht bij elkaar zaten sprongen zij ineens naar de vierde plek dankzij een sterke eindspurt. Hoofdverantwoordelijke hiervoor is Corey Perry, die als MVP genoemd wordt. Perry maakte 50 goals en voegde daar nog eens 43 assists aan toe. De eerste line van de Ducks is met Perry, Ryan Getzlaf en Bobby Ryan levensgevaarlijk terwijl ook veteraan Teemu Selanne nog altijd het scoren niet verleerd is.

De Predators hebben individueel een stuk minder kwaliteiten voorin, maar hadden ook met veel blessures te maken. Mede daardoor scoorden de ploeg uit Nashville weinig goals in het reguliere seizoen. De verdediging is echter ijzersterk en ook goalie Pekka Rinne is uitstekend in vorm waardoor het een taaie ploeg is om tegen te spelen.

De goede vorm van de Ducks van de laatste tijd zal waarschijnlijk de doorslag geven, evenals het gebrek aan scorend vermogen bij de Predators. FOK!sport voorspelling: een eenvoudige 4-2 overwinning voor de Ducks.

[NHL] Voorbeschouwing playoffs Eastern Conference

Woensdag gaan de playoffs in de NHL weer van start. Hieronder kun je lezen welke ploegen zich hiervoor hebben geplaatst, hoe ze dit hebben gedaan en hoe FOK!sport verwacht hoe ze het ervan af gaan brengen in de eerste ronde van de playoffs. Dit keer de beurt aan de Eastern Conference, de Western Conference wordt in een ander bericht beschreven.

Washington Capitals(1) - New York Rangers (8)

vs

De Washington Capitals zijn net als vorig seizoen de beste ploeg van het oosten. Het ging dit jaar wel iets minder soepel, mede doordat sterspeler Alexander Ovechkin een minder spectaculair jaar had. Met 85 punten (32 goals) behoort hij weliswaar tot de top in de NHL, maar in de drie jaar hiervoor haalde hij steeds rond de 110 punten. Verder was de goaltending wat wisselvallig, mede door blessures en de leeftijd van de jonge goalies Varlamov en Neuvirth.

De New York Rangers wisten op de laatste dag de playoffs te behalen dankzij een verlies van de Carolina Hurricanes. Zelf wonnen zij wel, en op het laatste moment schoven zij daardoor naar de achtste en laatste plaats. Blessures van goede spelers als Ryan Callahan, alsmede een vormcrisis van sterspeler Marian Gaborik zorgden voor een moeizaam jaar, maar zoals altijd zorgt goalie Henrik Lundqvist er alsnog voor dat zijn ploeg competitief is.

FOK!sport verwacht net als twee jaar geleden weer een spannende eerste ronde. Hoewel het gat in de stand groot is gelden in de playoffs andere wetten, en als Lundqvist de aanval van de Capitals in toom weet te houden kan het zijn dat de playoff-frustraties van de Capitals opspelen. Het kwaliteitsverschil is echter waarschijnlijk te groot waardoor FOK!sport verwacht dat de Capitals alsnog met 4-3 gaan winnen.

Philadelphia Flyers (2) - Buffalo Sabres (7)

vs

De Philadelphia Flyers haalden vorig seizoen met vrijwel hetzelfde team de Stanley Cup Finals en zijn sindsdien eigenlijk alleen maar beter geworden met de komst van Kris Versteeg en Nikolay Zherdev. Right winger Claude Giroux beleefde zijn doorbraakjaar en maakte 76 punten waardoor de Philadelphia, dat ook Jeff Carter en Mike Richards in de gelederen heeft, een van de meest veelzijdige selecties in de playoffs heeft. De weken voor de playoffs ging het wat minder, maar de Flyers speelden in principe nergens meer voor.

Waar de Flyers een mindere periode beleefden ging het bij de Sabres juist geweldig in de weken voor de playoffs. Het grootste deel van het seizoen bivakkeerden zij rond de negende plaats, maar een goede eindspurt zorgde ervoor dat de ploeg alsnog als zevende eindigde. Dit kwam mede door rookies Tyler Ennis en Nathan Gerbe, die zo het gemis van Derek Roy, de eerste center, opvingen.

De verwachting is dat de breedte van de selectie van de Flyers alsnog de doorslag zal geven. Bovendien spelen de Flyers nu weer ergens voor en is de club erop gebrand om nu wel de Cup te winnen nadat vorig jaar de finale al werd bereikt. FOK!sport voorspelling: 4-2 voor de Flyers.

Boston Bruins (3) - Montreal Canadiens(6)

vs

De Boston Bruins beleefden een solide jaar onder leiding van de uitstekend keepende Tim Thomas. De veteraan kwam vorig jaar op een zijspoor door de goed keepende jonge goalie Tuukka Rask, maar pakte dit seizoen de nummer 1-positie in het doel weer terug. Omdat Rask ook nog steeds goed keept hebben de Bruins de beste goalie tandem in de NHL. Bovendien hebben zij een brede selectie met o.a. Milan Lucic, Patrice Bergeron en David Krejci. Nathan Horton en Michael Ryder zijn normaal gesproken ook veelscorende forwards, maar zijn iets minder in vorm. Als ook zij in vorm komen worden de Bruins moeilijk af te stoppen.

De Montreal Canadiens hebben vrijwel het hele jaar op een playoff-positie gestaan en dit was ook voor een groot deel te danken aan het goede spel van de jonge goalie Carey Price. Heel Montreal was in rep en roer toen playoff-held Jaroslav Halak werd weggeruild naar de St. Louis Blues terwijl de wisselvallige Price mocht blijven, maar de dappere ruil betaalt zich dit seizoen uit en iedereen lijkt Halak alweer vergeten. De rest van de ploeg is wat wisselvalliger en moet het vooral hebben van powerplay-goals doordat de meeste spelers klein en snel zijn, maar fysiek een stuk minder sterk.

FOK!sport verwacht een grimmige serie omdat beide teams bittere rivalen zijn. De rivaliteit werd dit seizoen nog eens aangewakkerd door enkele incidenten. De belangrijkste hiervan was een harde bodycheck tegen het glas van de spelersbank door Bruins-verdediger Zdeno Chara, die Max Pacioretty voor de rest van het seizoen uitschakelde. De wisselvalligheid van de Canadiens zal ze echter waarschijnlijk parten gaan spelen waardoor de Bruins de beste kans maken. FOK!sport voorspelt een 4-3 overwinning voor de Bruins.

Tampa Bay Lightning (4) - Pittsburgh Penguins (5)

vs

De Tampa Bay Lightning beleefden een fantastisch jaar na enkele jaren onderin de NHL gebivakkeerd te hebben. Dit kan niet los gezien worden van de komst van GM Steve Yzerman, de Detroit Red Wings-legende als speler. Yzerman zorgde er met enkele gerichte versterkingen voor dat een wederom uitstekend jaar van de jonge Steven Stamkos niet wederom voor niets was. Bovendien kwam de al een aantal seizoenen minder presterende Vincent Lecavelier weer beter in vorm en is veteraan Martin St. Louis nog altijd van ongekende klasse.

Langdurige blessures van sterspelers Evgeni Malkin en Sidney Crosby hebben de Penguins niet uit de playoffs kunnen houden, maar makkelijk ging het niet. Goalie Marc-Andre Fleury had na een slechte start een geweldig seizoen en Chris Kunitz en Tyler Kennedy hebben offensief hun steentje bijgedragen, maar tenzij Crosby snel terug komt hebben de Lightning waarschijnlijk het betere team.

Veel zal afhangen van wanneer de van een hersenschudding herstellende Crosby terugkomt. Als hij snel terug is en ook nog snel in vorm is zou de playoff-ervaring van de Penguins wel eens de doorslag kunnen geven. FOK!sport verwacht echter dat de Lightning de serie winnen door het vertrouwen dat zij in het reguliere seizoen hebben opgedaan. Bovendien hebben ze nu eindelijk een goede goalie in de ervaren Dwayne Roloson: 4-3 voor de Lightning.

"Wielrennen moet 'nee' tegen doping zeggen"

De Italiaanse wielerbond moet renners en teams oproepen te stoppen met doping 'omdat niemand ze meer gelooft'. Dat heeft voorzitter Giovanni Petrucci van het Italiaans olympisch comité CONI dinsdag gezegd. "Ik maak me extreem veel zorgen. Het wielrennen zelf moet concrete stappen nemen en 'genoeg' zeggen."

Petrucci deed zijn uitspraken een dag nadat het CONI aankondigde een onderzoek in te stellen naar ongeveer dertig topwielrenners, teambazen en artsen. Die zouden betrokken zijn bij een grote dopingzaak die in Mantova wordt onderzocht.

Onder anderen Alessandro Ballan, Michael Rasmussen, Damiano Cunego en diverse renners en oud-renners van de Lampre-ploeg worden in verband gebracht met die zaak. De meesten hebben publiekelijk hun onschuld betuigd.

Het Italiaanse wielrennen wordt al jaren geplaagd door dopingschandalen. Girowinnaars Marco Pantani, Ivan Basso en Danilo di Luca waren daar al bij betrokken. Ook klassiekerspecialist Davide Rebellin en topsprinter Alessandro Petacchi werden betrapt op het gebruik van stimulerende middelen.

Petrucci wil daar een einde aan maken. "Telkens als we enthousiast zijn over een succes wordt dat weer gevolgd door een teleurstelling." Voorzitter Renato di Rocco van de Italiaanse wielerbond onderschreef de oproep van Petrucci direct. "We moeten deze dramatische situatie stoppen."

Texas krijgt ook MotoGP-race

De Amerikaanse stad Austin wordt vanaf 2013 tien jaar lang gastheer van een MotoGP-race. Dat is dinsdag bekendgemaakt. Op het Circuit of the Americas wordt ook door de Moto2- en Moto3-machines gereden. Het circuit wordt aangelegd voor de Formule 1, die vanaf 2013 ook tien jaar lang Texas aandoet, en is in 2012 klaar.

De race in Texas wordt de derde Amerikaanse in het wereldkampioenschap motorracen. Het Californische Laguna staat sinds 2005 op de kalender, maar daar rijden alleen de coureurs in de MotoGP. Sinds 2008 wordt er ook op het circuit van Indianapolis een grand prix verreden. Daar wordt ook geracet in de Moto2 en 125cc-klasse. Die laatste klasse wordt volgend jaar omgedoopt tot Moto3.

FBI geloofde niet in zelfmoord Hitler

Uit de meer dan 2000 vrijgegeven files van de FBI blijkt dat de Amerikaanse federale politie niet geloofde in de zelfmoord van Adolf Hitler op 30 april 1945 in zijn bunker. De FBI was tot 1955 op zoek naar Hitler in Zuid-Amerika en in Tibet.

Volgens de documenten van de 'FBI-vault' zouden Hitler en vijftig van zijn volgelingen tien dagen na de val van Berlijn mogelijk met een duikboot in het zuiden van Argentinië zijn gearriveerd. Hij zou zich zonder snor, lijdend aan astma en maagzweren, op een ranch hebben schuilgehouden.

Er bleven bijna tien jaar lang tips binnenkomen die de FBI ook naar Tibet voerden. In 1955 begon de stroom aan bruikbare tips af te nemen en staakte men de zoektocht.

Klik hier voor het complete dossier over Hitler van de FBI. Het dossier beslaat meer dan 700 pagina's. Hierin zijn ook de tips terug te vinden over waar Hitler zich zou bevinden.

Donald Trump wil president worden

De Amerikaanse vastgoedmagnaat Donald Trump wil president van de Verenigde Staten worden. Hij wil zich waarschijnlijk als Republikein kandidaat stellen voor de stembusgang in 2012. Dat heeft hij dinsdag in een vraaggesprek met de zakenkrant Wall Street Journal laten weten.

"Ik vind het vreselijk wat op dit moment met ons land gebeurt", aldus de 64-jarige Trump. De VS verkeert sinds het begin van de financiële crisis in 2008 in economisch zwaar weer.

De miljardair beschouwt zichzelf als conservatief en vindt zijn ideeën het beste bij die van de Republikeinen passen. Maar eventueel wil hij als onafhankelijk kandidaat de race ingaan. Uit een peiling van CNN blijkt dat Trump goed zou scoren als kandidaat in de Republikeinse voorverkiezingen. Hij staat met 19 procent bovenaan, samen met Mike Huckabee.

Donald Trump wil president worden
Donald Trump wil president worden (Foto: ANP)

[CL] Uitslag FC Shakhtar Donetsk - FC Barcelona

FC Barcelona heeft zich zoals verwacht geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Na de 5-1 zege in eigen huis tegen FC Shakhtar Donetsk werd er vandaag ook in Oekraïne gewonnen, het werd 0-1.

Shakhtar Donetsk begon goed aan de wedstrijd, maar Barcelona, dat begon met Afellay in de basis voor de geschorste Iniesta, kwam deze beginfase goed door. Langzaam namen de Spanjaarden de regie over, maar de kansen leverden aanvankelijk niks op. Vlak voor rust was het echter wel raak, na een mooie aanval scoorde Lionel Messi de 0-1.

In de tweede helft ging Shakhtar Donetsk, dat in de Champions League nog nooit een thuiswedstrijd had verloren, nog wel op zoek naar de gelijkmaker. Dit was echter tevergeefs. Aan de andere kant kreeg Afellay nog wel de kans om een prima wedstrijd te bekronen met de 0-2, maar hij zag zijn inzet gestopt worden.

FC Shakhtar Donetsk

0 - 1

FC Barcelona

     43' Messi 
 
 Gele kaart: H.Mkhitaryan, Istsjenko, (FC Shakhtar Donetsk), Milito, (FC Barcelona)
 
Stadion:  Donbass Arena, Donetsk
Toeschouwers: 48.000
Arbiter: Meyer (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pjatov
Kobin
Istsjenko
Rakytskyj
Sjevtsjoek
Costa (Da Silva/58) 
H.Mkhitaryan
Jadson
Hübschman (Fernandinho/75)
Willian
Luiz Adriano (Moreno/66)
  Valdés
Alves
Mascherano
Piqué (Milito/70)
Correia
Xavi (Pedro/66)
Busquets
Keita
Villa (Jeffrén/75)
Messi
Afellay

[CL] Uitslag Manchester United - Chelsea

Dinsdagavond stond de return in de kwartfinale van de Champions League tussen Manchester United en Chelsea op het programma. Op Old Trafford verdedigde Manchester een voorsprong van 1-0 en met succes. De thuisploeg won met 2-1, dankzij doelpunten van Javier Hernández en Ji-Sung Park. Didier Drogba scoorde namens Chelsea. Hieronder het verslag en de karakteristieken van deze wedstrijd.

Voor Chelsea was de opgave duidelijk, minimaal één doelpunt scoren. De formatie van trainer Carlo Ancelotti ging daarom ook vanaf het beginsignaal vol op de aanval. Toch kon de ploeg, mede door een tegenvallende Fernando Torres, niet voor gevaar zorgen. Edwin van der Sar moest in de eerste helft wel tweemaal flink ingrijpen. Eerst wist hij Ramires van scoren af te houden en halverwege de eerste helft was de Nederlandse doelman buiten zijn strafschopgebied belangrijk met een tackle, waarmee hij Nicolas Anelka van de bal zette.

Naarmate de eerste helft vorderde, werd de thuisploeg starker. Dit resulteerde op slag van rust zelfs in een doelpunt. Nadat Javier Hernández eerder een doelpunt afgekeurd zag worden wegens buitenspel, wist hij korte tijd later toch te scoren. Ryan Giggs speelde zichzelf knap vrij, gaf goed voor op de Mexicaan, die op zijn beurt beheerst de bal hoog in het doel schoot.

Na rust ging Chelsea opnieuw op zoek naar doelpunten, maar nu had de Londense ploeg twee doelpunten nodig. Manchester United bleef in eerste instantie sterk overeind, zag Chelsea met tien man komen te staan na een rode kaart van Ramires, maar moest een kwartier voor tijd toch een tegendoelpunt slikken. Op aangeven van Mikail Essien scoorde Didier Drogba, die na rust de teleurstellende Torres verving, de gelijkmaker. De spanning leek terug, maar ManU scoorde direct tegen. Giggs zette Ji-Sung Park voor Petr Cech, en de oud-PSV'er faalde niet; 2-1.


Manchester United*

2 - 1
(1-0)

Chelsea

 43' Hernández
77' Park
  77' Drogba
 
 Gele kaart: O'Shea, Evra (Manchester United), Malouda, Terry (Chelsea)
 Rode kaart: , Ramires (72/2xg) (Chelsea)
 
Stadion: Old Trafford, Manchester
Toeschouwers: 73.000
Arbiter: Benquerença (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d. Sar
O'Shea
Ferdinand
Vidic
Evra
Park
Carrick
Giggs
Nani (Valencia/75)
Rooney
Hernández
  Cech
Ivanovic
Alex (Paulo Ferreira/82)
Terry
A. Cole
Ramires
Essien
Lampard
Anelka (Kalou/70)
Torres (Drogba/46)
Malouda

Uitvinder gamecartridge overleden

Jerry Lawson, de uitvinder van de gamecartridge, is afgelopen zaterdag overleden op 70-jarige leeftijd. De doodsoorzaak is niet bekend. Lawson was vooral bekend dankzij de Fairchild Channel F-spelcomputer.

In de jaren '70 was Lawson één van de eerste engineers in de videogames-industrie en zijn eerste arcadegame was Demolition Derby. Hij werd echter vooral bekend door zijn werk aan de Channel F-spelcomputer welke in 1976 op de markt verscheen. Het was de eerste console die gebruikmaakte van losse gamecartridges. Tot die tijd kon een dergelijk apparaat enkel de vooraf geïnstalleerde spellen spelen.

Tot voor kort was de naam Lawson vrij onbekend. Op de Game Developers Conference vorige maand kwam daar verandering in toen hij geëerd werd door de International Game Developers Association. Lawson was tevens het enige gekleurde lid van de Homebrew Computer Club, een vereniging waar ook Steve Jobs lid van was.

Lawson
Uitvinder gamecartridge overleden

'Van der Vlis deed Call of Duty na'

De Alphense spree killer Tristan van der Vlis zou verzot zijn geweest op het computerspel Call of Duty: Modern Warfare 2. De jongeman had het naar verluidt continu over dat spel, en zou een scène eruit hebben 'nagespeeld'.

In de bewuste scène moet de speler als lid van een groep terroristen onschuldige burgers op een vliegveld doden. Naar aanleiding daarvan riep het CDA eind 2009 al op tot een verbod. Eerder dit jaar werd een aanslag op een Russische luchthaven aan het omstreden spel gelinkt.

Vrienden en kennissen zeggen dat de game het favoriete computerspel van Van der Vlis was. Een ex-collega en buurtgenoot beweert dat hij het over weinig anders dan deze game en Call of Duty: Black Ops had. Volgens deze persoon lijkt Van der Vlis het spel dat hij op zijn kamer speelde, te hebben nagedaan.

Binnen de politiek heerst de mening dat het nu nog te vroeg is voor discussies naar aanleiding van het drama in Alphen aan de Rijn. Dat het debat rondom gewelddadige computergames straks weer op gaat laaien lijkt evenwel zeker.


Vliegveldscène uit Call of Duty: Modern Warfare 2

Laatste trailer voor Portal 2

Terwijl fans de dagen aftellen voor de release van Portal 2, brengt Valve nog een trailer uit die ons iets vertelt over de wereld van deze game. In deze trailer zien we hoe de hoofdpersoon gebruikmaakt van Long Fall Boots. Hiermee is het mogelijk om grote hoogten te vallen zonder je enkels te beschadigen. Niks nieuws onder de zon voor de mensen die Portal al gespeeld hebben, maar desalniettemin erg vermakelijk.

Portal 2 is een vervolg op de oorspronkelijke Portal uit 2007. In deze puzzelgame is het de bedoeling dat je door het gebruik van portals, je een weg baant door kamers met hindernissen en valstrikken. Dit alles overgoten met een dikke laag zwarte humor. Portal 2 zal aanzienlijk langer zijn dan zijn voorganger, die in slechts twee uur uitgespeeld kon worden.

Bekijk de trailer hieronder. Portal 2 komt op 21 april uit voor PC, Xbox 360 en PS3.

F1-teams prijzen nieuwe regels

De Formule 1-teams prijzen de nieuwe regels wat betreft de beweegbare achtervleugel, de terugkeer van het Kinetic Energy Recovery System en de komst van de Pirelli-banden. Dit alles zorgt voor meer inhaalacties en meer pitstops, wat het spektakel van de races ten goede komt.

Enige kritiek is dat door de slijtage van de banden de races onoverzichtelijker worden, maar dat weegt volgens enkele leidende personen binnen de Formule 1 niet op tegen de toegenomen amusementswaarde. "Ik denk dat wanneer je terugkijkt naar Maleisië dan moet je zeggen dat het geen slechte race was en de bandensituatie, waarbij de banden zich in verschillende fases van slijtage bevinden en de auto's bijdragen aan het spektakel," zei McLaren-teambaas Martin Whitmarsh.

"Pirelli is de sport binnen gekomen met weinig testkilometers en we moeten ze feliciteren met wat ze neergezet hebben. Rijders kunnen klagen over een bepaald setje banden, maar het feit is als je naar de sport kijkt dat we veilige banden hebben die uitdaging bieden aan de teams en bijdragen aan het spektakel."

Catherine wil je relatieplannen weten

Atlus biedt je de kans om met je kop in een Catherine-trailer te komen. Het enige wat je hoeft te doen is een paar persoonlijke vragen beantwoorden. Je moet het echter ook filmen en uploaden op YouTube. Zo kan de hele wereld, inclusief je partner, genieten van je antwoorden. Gênante momenten gegarandeerd.

Catherine wordt in gameplay-previews beschreven als een 'sexy Q*bert'. Atlus beschrijft het als een, “unprecedented exploration of the psychology and emotion of love, romance, relationships and commitment.” Het bevat "wulpse elementen" en “nachtmerrie-achtige actie puzzle-platforming levels”. Je moet drie vragen beantwoorden om in aanmerking te komen:

1) Ben je ooit van plan om te trouwen?
2) Zo wel, wil je trouwen met de persoon met wie je momenteel in een relatie zit?
3) Zo niet, waarom dan niet?

Bekijk de video hieronder om uitgebreider uitleg te horen van wat er precies van je verwacht wordt. Catherine is al uit in Japan en komt in de zomer naar Amerika, het is nog onbekend of het ook Europa aandoet.

Workshop hoe een bloedbad overleven

De een zijn dood is de ander zijn brood, zo luidt ook het gezegde voor het bedrijf Fightstuff in Almere. Daar kun je je opgeven voor een workshop Gun Survival.

De advertentie meldt: "Zou een schietincident, zoals dat in Alphen a/d Rijn plaatvond, te overleven zijn? Ja, dat is zeker mogelijk. Je kan in ieder geval je overlevingskansen aanmerkelijk vergroten. Hoe? Dat kun je leren tijdens het seminar Gunsurvival!" En in de advertentie in de krant staat: "Kansloos in Alphen? NEE!" Benieuwd naar de workshop? Reageer snel want vol is vol.

Nintendo line-up voor de komende periode

Nintendo heeft hun line-up voor de komende weken/maanden bekendgemaakt. We zien onder andere data voor Zelda: Ocarina of Time voor Nintendo 3DS en Wii Play: Motion voor Nintendo Wii. Helaas ontbreken er wel nog wat data zoals die van Zelda: Skyward Sword en Xenoblade (beide Nintendo Wii).

3DS

  • 21st April: Puzzle Bobble Universe (Square Enix)
  • 6th May: Steel Diver (Nintendo)
  • 13th May: LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game (Disney Interactive Studios)
  • 20th May: Dead or Alive: Dimensions (Nintendo)
  • 26th May: Sudoku: The Puzzle Game Collection (Hudson Soft)
  • 2nd June: Sports Island 3D (Hudson Soft)
  • 17th June: The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (Nintendo)
  • 17th June: Naruto Shippuden 3D The New Era (505 Games)
  • Q2: Pac-Man and Galaga Dimensions (Namco Bandai)

DS

  • 22nd April: Valet Parking 1989 (DSiWare - Zordix)
  • 29th April: Thor: God of Thunder (SEGA)
  • April: Cradle of Rome / Cradle of Egypt Double Pack (Mastertronic/Advantage Distribution)
  • 6th May: Plants vs. Zombies (Mastertronic Games Ltd.)
  • 13th May: LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game (Disney Interactive Studios)
  • 20th May: Dragon Quest VI: Realms of Reverie (Nintendo)
  • May: Pucca Power Up (Rising Star Games)
  • 17th June: Challenge Me: Brain Puzzles 2 (O-Games)
  • Q2: Zhu Zhu Classic (Activision Publishing)
  • Q2: Kung Zhu (Activision Publishing)
  • Q2: Miffy's World (Pan Vision)
  • 1st July: Solatorobo: Red the Hunter (Nintendo)

Wii

  • 15th April: Spongebob Squigglepants (THQ) (uDraw compatible)
  • 22nd April: Conduit 2 (SEGA)
  • 28th April: DanceDanceRevolution hottest party 4 (Konami)
  • 29th April: Virtua Tennis 4 (SEGA)
  • April: National Geographic Challenge! (Black Bean Games)
  • 6th May: Greg Hastings Paintball 2 (505 Games)
  • 6th May: Cabela's Dangerous Hunts 2011 (Activision Publishing)
  • 13th May: LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game (Disney Interactive Studios)
  • May: Let's Dance with Mel B (Black Bean Games)
  • May: We Dance (Nordic Games)
  • May: FAST - Racing League (WiiWare - Shin'en Multimedia)
  • May-June: Champion Jockey (Tecmo Koei)
  • 10th June: Green Lantern: Rise of the Manhunters (Warner Bros Interactive Entertainment)
  • 17th June: Challenge Me: Brain Puzzles 2 (O-Games)
  • June: MotoHeroz (WiiWare - RedLynx)
  • Q2: Karaoke Revolution Glee: Volume 2 (Konami)
  • Q2: Attack at the Movies (505 Games)
  • Q2: Dance Sensation (505 Games)
  • Q2: ExerBeat (Namco Bandai)
  • Q2: Chrono Trigger (Virtual Console – Square Enix)

Van den Boog wekt irritatie

Voorzitter Rob Been van de ledenraad van Ajax vindt het onverstandig dat algemeen directeur Rik van den Boog vorige week aan een aantal jeugdtrainers heeft verteld dat de de aflopende contracten van Dennis Bergkamp en Wim Jonk voorlopig niet worden verlengd. "Dat is een beetje spijtig. Je moet nu geen spaak in de wielen steken of olie op het vuur gooien", zegt hij.

"Natuurlijk heeft hij dat op een besloten bijeenkomst verteld. Maar in de huidige situatie blijft niet veel geheim. We hebben vorige week juist tot rust opgeroepen. Daar is de club bij gebaat. Johan Cruijff houdt zich daar keurig aan. Hij wacht heel rustig af wat er allemaal gaat gebeuren. Of ik de algemeen directeur op zijn actie heb aangesproken? Dat is niet zo belangrijk. Maar Ajax is gebaat bij rust. Het is allemaal al vervelend genoeg wat er allemaal is gebeurd."

The Mercenaries 3D trailer

Eerder vandaag konden we jullie melden dat Capcom hoopt dat The Mercenaries 3D een volwaardige spin-off franchise kan worden. Op Captivate hadden ze een nieuwe trailer voor deze 3DS-zombieshooter en deze is hieronder te bekijken.

Resident Evil: The Mercenaries 3D is een spin-off van de bekende Resident Evil-games. De nadruk ligt meer op de actie en minder op survival-horror. De game moet later dit jaar in de winkels liggen, maar een exacte datum is nog niet bekend.

Ex-president Hosni Mubarak in ziekenhuis

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak is dinsdag in de badplaats Sharm el-Sheikh plots opgenomen in een ziekenhuis. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie dinsdag gemeld. Mubarak zou eigenlijk dinsdag worden ondervraagd over beschuldigingen van corruptie tijdens zijn 32-jarige regime en het gebruik van geweld tegen betogers.

De ex-president werd in plaats daarvan onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis vervoerd. Hij stapte zelf uit zijn gepantserde Mercedes en werd vervolgens, omringd door lijfwachten, naar de presidentiële suite van het hospitaal gebracht. Sommige media melden dat de reden van de ziekenhuisopname hartklachten zijn, maar dit is nog niet bevestigd.

Tientallen demonstranten kwamen voor het ziekenhuis bijeen en riepen afkeurende leuzen. Een van hen droeg een spandoek met de tekst 'Hier is de slager'. Korte tijd later gingen de betogers op de vuist met aanhangers van Mubarak.

De 82-jarige Mubarak werd op 11 februari gedwongen af te treden na een volksopstand. Sindsdien staat hij onder huisarrest en verblijft hij in Sharm el-Sheikh. Mubarak heeft al eerder gezondheidsproblemen gehad en heeft vorig jaar maart een galblaasoperatie ondergaan.


Hosni Mubarak (Foto: Novum)

Al-Shabaab verminkt 'veroordeelde rovers'

Leden van de extremistische organisatie Al-Shabaab hebben in Jowhar, een stad nabij de Somalische hoofdstad Mogadishu, bij drie mannen een hand en een been afgehakt. Dat heeft een ooggetuige gezegd. De mannen waren door een zelfbenoemd rechter van Al-Shabaab veroordeeld voor een beroving.

Rechter Sheik Yusuf Hassan Barow zei ten overstaan van zo'n honderd aanwezigen dat de drie mannen, in de leeftijd van 18 tot 31, de misdaden hadden toegegeven. Daarop werden ze veroordeeld tot de amputatie. Vier gemaskerde mannen zouden met lange messen de verminking hebben uitgevoerd.

Al-Shabaab is een zeer strenge islamitische terroristische organisatie en dwingt de bevolking met openbare executies, amputaties en geselingen tot onderwerping.

Sneller hulp bij dreigende doodstraf

Nederlanders die in het buitenland de doodstraf dreigen te krijgen, komen sneller in aanmerking voor hulp van de overheid. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aan de Tweede Kamer laten weten.

Als een Nederlander wordt gearresteerd in een land waar de doodstraf bestaat, wordt voortaan meteen nagegaan of er een reële kans is dat die straf wordt opgelegd. Als dat zo is, draagt de staat financieel bij aan de verdediging. Dit geldt ook voor Nederlanders die nog een andere nationaliteit hebben.

Aanleiding voor het nieuwe beleid is de executie van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami. Zij werd eind januari opgehangen na te zijn veroordeeld voor drugsbezit. Rosenthal kreeg daarna veel kritiek, omdat hij te laat in actie zou zijn gekomen.

Rosenthal denkt dat het hooguit in enkele gevallen per jaar nodig zal zijn om extra rechtsbijstand te leveren aan Nederlanders wie de doodstraf boven het hoofd hangt. De kosten van het nieuwe beleid schat hij op 100.000 tot 150.000 euro per jaar.

'Mensen en machten': 15/4 interview

Geesten zien of contact met de doden? Reïncarnatie?
'Flauwekul,' zegt de gemiddelde Nederlander in eerste instantie.
Frank van der Meijden constateert echter dat we minder nuchter zijn dan we zelf geloven.
Uit de toenemende media-aandacht blijkt dat de belangstelling voor het bovennatuurlijke groeit, zelfs bij politiespeurwerk. Als journalistiek observator ging Van der Meijden op onderzoek in deze opmerkelijke wereld. Met kritische, maar open blik beschrijft hij de gesprekken en waarnemingen en komt hij tot verrassende conclusies.

 

Op 4 april is zijn boek "Mensen en Machten" verschenen.

Tv-programma's, beurzen en mediums die de sterrenstatus bereiken. Paranormale fenomenen worden door meer en meer mensen geaccepteerd en voor waar gehouden. Auteur Frank van der Meijden, in het dagelijks leven werkzaam als eindredacteur op de communicatieafdeling van de Politieacademie, zag dat zelfs het politieonderzoek niet meer veilig is voor het mediacircus rondom mediums en paragnosten. Hij besloot een onafhankelijk onderzoek te starten en stortte zich in de wereld van het bovennatuurlijke, met als motto: eerst zien dan geloven.

Van der Meijden geeft in Mensen en Machten geen zweverige beschouwingen, maar een kritisch verslag van hetgeen hij observeert: ogenschijnlijk normale mensen die geesten zien, de dood kunnen ruiken of de toekomst kunnen voorspellen. Tot zijn verbijstering blijken zaken als reïncarnatie, geestverschijningen en contact met het hiernamaals minder vergezocht dan hij had aangenomen.

De broodnuchtere Van der Meijden moet door datgene wat hij hoort, ziet en ook aan den lijve ervaart, vaststellen dat er daadwerkelijk meer is tussen hemel en aarde.
Mensen en machten biedt een onthullende inkijk in het mysterieuze wereldje van mediums en paragnosten in Nederland en België. In openhartige interviews, door middel van seances en als ooggetuige levert Van der Meijden het eerste volledig journalistieke verslag van het bovennatuurlijke in de Lage Landen.

Frank van der Meijden (1978) is journalist en Neerlandicus. Hij werkt als eindredacteur bij de communicatieafdeling van de Politieacademie.

Stel vragen en win!
Op vrijdag 15 april kun jij vanaf 19:30 uur in dit topic je vragen stellen aan Frank van der Meijden. In samenwerking met Just Publishers mag FOK! 5 exemplaren van "Mensen en Machten" weggeven aan mensen die vragen hebben gesteld aan de auteur.

Je vragen kun je stellen in dit topic in The Truth Is In Here, waar je ook alle informatie over deze actie vindt.

[CL] Van der Sar weer op doel bij ManU

Edwin van der Sar verdedigt vanavond in de Champions League-wedstrijd tegen Chelsea weer het doel van Manchester United. Afgelopen weekend kreeg hij rust van trainer Alex Ferguson.

De opstelling van Manchester United bevat verder weinig verrassingen. Bij opponent Chelsea, dat op Old Trafford een achterstand van 0-1 moet zien weg te werken, is er twee wijzigingen ten opzichte van vorige week. Nicolas Anelka begint in de basis en dit houdt in dat Didier Drogba op de reservebank begint. Oud-PSV'er Alex neemt de plek in van José Bosingwa.

Opstellingen:

Manchester United: Edwin van der Sar; John O'Shea, Nemanja Vidic, Rio Ferdinand, Patrice Evra; Nani, Michael Carrick, Ryan Giggs, Park Ji-sung; Javier Hernandez, Wayne Rooney

Chelsea:
Petr Cech; Branislav Ivanovic, Alex, John Terry, Ashley Cole; Ramires, Frank Lampard, Michael Essien; Nicolas Anelka, Fernando Torres, Florent Malouda

[CL] Basisplaats voor Afellay tegen Shakhtar

Ibrahim Afellay heeft van trainer Pep Guardiola een basisplaats gekregen in de Champions League-wedstrijd tussen zijn ploeg FC Barcelona en Shakhtar Donetsk. De Spaanse grootmacht verdedigt in Donetsk een voorsprong van 5-1.

De basisplaats voor Afellay betekent de eerste keer dat onze landgenoot in de Champions League voor FC Barcelona vanaf het beginsignaal meedoet. Hij neemt rechts in de aanval de plek in van de geschorste Andres Iniesta. De opstellingen van beide ploegen kennen verder weinig verrassingen.

Opstellingen:

Shakhtar Donetsk: Andriy Pyatov; Mykola Ishchenko, Vasyl Kobin, Yaroslav Rakitskiy, Vyacheslav Shevchuk; Tomas Hubschman; Douglas Costa, Jadson, Willian; Henrik Mkhitaryan, Luiz Adriano.

FC Barcelona: Victor Valdes; Daniel Alves, Gerard Pique, Sergio Busquets, Adriano Correia; Javier Mascherano, Xavi, Seydou Keita; Ibrahim Afellay, Lionel Messi, David Villa.

Trailer voor Asura's Wrath

Capcom heeft voor ons een nieuwe trailer van de game Asura's Wrath. In deze game speel je als Asura en neem je het op tegen enorme vijanden, zo groot als planeten. De trailer die je hieronder kunt bekijken toont nog niet veel gameplay, daarvoor moeten we wachten tot de komende E3 in juni.

Asura's Wrath is een action-adventure die vergeleken kan worden met Devil May Cry, maar zal meer de focus leggen op het verhaal. De game kent geen levels of checkpoints en vele gameplay-soorten worden gecombineerd. Zo is er op Captivate een gevecht getoond dat begon met een rennende Asura die allerlei obstakels moet zien te ontwijken die door de vijand naar je gegooid worden. Denk hierbij aan raketten en kapotte ruimtevaartuigen. Tijdens het benaderen van de vijand kan Asura zelf aanvallen via energie-stralen of door het teruggooien van de projectielen.

Op een gegeven moment veranderen speelstijlen en camera-standpunten en is het meer vechten op korte afstand. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Anger Meter van Asura vol raakt zodat Asura kan transformeren tot een wezen dat de enorme vijand kan verslaan.

Van der Kallen deelt sneer uit aan ADO-selectie

Mark van der Kallen is het geklaag van de ADO Den Haag-selectie beu. De commissaris wil dat de spelers zich op het voetbal richten.

Timothy Derijck deed openlijk zijn beklag over het uitblijven van een fatsoenlijk contractvoorstel, Wesley Verhoek wacht naar eigen zeggen nog altijd op een nieuwe verbintenis, terwijl Ahmed Ammi onlangs zei dat de leiding meer moeite moet doen om het succesteam van dit jaar bij elkaar te houden. Het is een kleine greep uit de uitspraken die de ADO-spelers de afgelopen weken deden.

Van der Kallen is het geklaag zat. "Wij doen er juist alles aan om de ploeg bij elkaar te houden", laat de grootaandeelhouder aan Voetbal International weten. "Achter de schermen zijn we druk bezig, op onze manier en in ons eigen tempo. Maar spelers gaan zich nu bemoeien met zaken waar ze geen verstand van hebben. Zo roept Verhoek nu overal dat zijn contract volgend jaar afloopt. Hij vergeet dan wel dat daar een optie voor nog een jaar in is opgenomen en daar gaan we natuurlijk gebruik van maken."

Derijck is niet tevreden over de gedane aanbieding van ADO. "Klopt ook niet. We hebben zijn zaakwaarnemer destijds laten weten dat we wilden praten over een nieuw contract, met als uitgangspunt zijn huidige salaris. Dat was blijkbaar een teleurstelling, want dat gesprek is er nooit meer gekomen. We hebben afgesproken dat we in principe na de competitie verder gaan praten."

Van een aanstaande leegloop wil Van der Kallen bovendien niets weten. "We hebben Lex Immers al verlengd, Jens Toornstra, Aleksandar Radosavljevic vorige week nog. Daarom snap ik al dat geklaag niet. Wesley is hier al op aangesproken door John en ik zal hem ook nog eens duidelijk maken wat ik van zijn teksten vind. Onze spelers moeten nu gewoon lekker gaan voetballen en zorgen dat ze dit seizoen mooi afsluiten. Niet meer praten over zaken waarvan ze zelf niet weten hoe die in die elkaar zitten."

Capcom kondigt Dragon's Dogma aan

Dragon's Dogma is de nieuwste titel van de Japanse game-uitgever Capcom. De uitgever heeft het spel dinsdag tijdens het eigen Captivate-evenement in Miami onthuld. Het actiespel wordt volgend jaar uitgegeven voor de Playstation 3 en Xbox 360.

In Dragon's Dogma is het de bedoeling dat de speler op avontuur gaat om een grote draak te doden. Het spel is niet opgedeeld in losse werelden, maar biedt een grote wereld die vrij te doorkruisen is. Volgens Capcom is tactiek vereist om monsters die de wereld bewonen te kunnen omleggen.

Vorige week werd de geregistreerde merknaam Dragon's Dogma nog in verband gebracht met de Breath of Fire-serie. Makoto Ikehara, de leidinggevend game-ontwikkelaar van die serie, werkt immers aan de game. Inhoudelijk blijkt er geen verband te zijn tussen Breath of Fire en het dinsdag aangekondigde spel.

Klein deel wapenbezitters krijgt controle

De politie controleert maar een klein deel van de mensen met een wapenvergunning. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs de politiekorpsen.

Volgens de wet moet de politie iedereen met een wapenvergunning minimaal één keer per jaar thuis bezoeken. Het korps Hollands Midden, dat de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn een vergunning gaf, bracht vorig jaar slechts aan een kwart van de wapenbezitters een huisbezoek.

In de regio Limburg-Zuid, waar 1700 mensen een wapenvergunning hebben, ging de politie maar bij 9 procent daarvan langs. Het korps Brabant-Noord controleerde van de 2800 vergunninghouders 19 procent en de controleurs van Gelderland-Midden brachten 27 procent van de ruim 2400 mensen met een wapenvergunning een bezoek.

De Raad van Hoofdcommissarissen geeft toe dat de politie er niet aan toekomt alle wapenbezitters jaarlijks thuis te bezoeken. "Op dit moment wordt daarom gewerkt aan een voorstel om niet meer eens in het jaar, maar eens in de vijf jaar te controleren", zegt een woordvoerder.

Volgens de raad heeft een vermindering van het aantal controles geen gevolgen voor de veiligheid. "De meeste schietincidenten gebeuren met illegale wapens en niet zoals in Alphen aan den Rijn met legale wapens."


Klein deel wapenbezitters krijgt controle (Foto: Novum)

Nintendo kondigt Wii Play: Motion aan

Nintendo heeft een nieuwe Wii Play aangekondigd genaamd Wii Play: Motion. Net als het eerste deel is dit een verzameling minigames die met een controller geleverd wordt. Dit keer zijn het echter minigames die speciaal gemaakt zijn voor gebruik met de Motion+-techniek. Wii Play: Motion komt dit jaar nog uit, exclusief voor Nintendo Wii.

Wii Play: Motion wordt geleverd met een zwarte Wiimote met ingebakken Motion+. In totaal zullen er maar liefst twaalf minigames in de game zitten. De verwachte adviesprijs is zo'n 45 euro.

Wii Play

Japan mogelijk toch naar Copa America

Japan zal mogelijk toch deel gaan nemen aan de Copa America. De Aziatisch kampioen was samen met Mexico uitgenodigd voor het toernooi dat in Argentinië op het programma staat, maar besloot vanwege de grote aardbeving af te zien van deelname. De beste tien landen van Zuid-Amerika komen er in actie.

Voorwaarde om toch af te reizen naar Zuid-Amerika is de beschikbaarheid van voldoende internationals die in Europa actief zijn. Mocht bondscoach Albert Zaccheroni de meesten van hen bereid vinden om te gaan, dan is dit goed nieuws voor de spelers uit de J-League. Die competitie zou in juli vanwege het toernooi stil liggen, maar door de aardbeving en de gevolgen hiervan staan er nu inhaalduels op het programma.

Bosnische bond onder curatele FIFA

De FIFA heeft de voetbalbond van Bosnië-Herzegovina een uitweg geboden uit een schorsing. De wereldvoetbalbond heeft vandaag een zeskoppige 'normalisatiecommissie' aangewezen en die aan het hoofd van de Bosnische bond gesteld. Die commissie heeft tot 26 maart om nieuwe, door de FIFA goedgekeurde, statuten door een algemene vergadering te loodsen.

Het zoenoffer maakt het wellicht mogelijk dat Bosnië in juni de kwalificaties voor het EK van 2012 kan hervatten. Op 3 juni staat een duel met Roemenië en op 7 juni een met Albanië gepland.

Om weer terug te keren in het internationale voetbal moet Bosnië wel aan een lijstje eisen van de FIFA voldoen. Zo moeten alle banden met de voormalige leiders van de voetbalbond worden verbroken. Nieuwe leiders moeten uiterlijk op 30 november worden gekozen en de financiële situatie van de bond moet transparanter worden en verbeteren.

Bosnië werd op 1 april door zowel de FIFA als de UEFA geschorst, onder meer omdat de bond door een driemanschap wordt geleid. De wereldvoetbalbond wil dat er een enkele voorzitter komt.

De Bosnische bond, is net als het land zelf, langs etnische en religieuze lijnen gescheiden. Een bond voor Bosnische Serviërs en één voor Kroaten en moslims vormen samen de Bosnische bond. Die wordt dan weer geleid door een Bosnische Serviër, een Kroaat en een moslim.

[Upd] Lange Frans downloadt zelf ook

Lange Frans roept muziekliefhebbers op om voor zijn muziek te betalen. Dit zegt de rapper, die eigenlijk Frans Christiaan Frederiks heet, in een NOS-reportage over de nieuwe anti-downloadplannen van de liberale VVD-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.

"Als je dat liedje nou hebt gedownload, en je gaat er helemaal lekker op, dan kun je er toch ook 99 cent voor betalen?", bekritiseert Lange Frans de downloaders. De rapper is dan ook helemaal voorstander van het harder aanpakken van het downloaden van muziek.

"We hebben natuurlijk gezien in Zweden dat met dit soort maatregelen te treffen tegen de middle men de fysieke verkoop met 9 procent is toegenomen en de digitale met 35 procent. Dus dat zijn optimistische cijfers", aldus Lange Frans.

De rapper kan wel een centje extra gebruiken. Door het toedoen van zijn rappartner en ex-manager Baas B. verloor Lange Frans vorig jaar veel geld.

Update 12 april 19.21 uur
Dat Lange Frans zelf ook illegaal downloadt, en dus een beetje hypocriet is, blijkt uit zijn tweet van 22 januari (mirror), waarin hij wil weten hoe hij een illegale versie van Cool Edit Pro op zijn laptop werkend kan krijgen. Via 'die torrent shit' lukt dat blijkbaar.

Op 1 april blijkt hij overigens inmiddels vaker torrents te gebruiken 'om vol gas te downloaden' en ook downloaden van series, wat straks als het aan het kabinet ligt verboden zal zijn, gaat 'm inmiddels goed af.


Lange Frans: Betaal toch 99 cent

Trailers voor Street Fighter x Tekken

Capcom had vorige week een event, Captivate, en vandaag liep het embargo af. Dat betekent dat je veel nieuws van Capcom kan verwachten de komende uren. Laten we beginnen met twee trailers voor Street Fighter x Tekken, een samenwerking tussen Capcom en Namco Bandai.


Cinematic Trailer


Gameplay Trailer

Street Fighter x Tekken staat gepland voor een release later dit jaar. Bevestigde vechtersbazen tot nu toe:

SF
Ryu
Ken
Chun-li
Guile
Abel

Tekken
Kazuya
Nina
Craig
King
Bob

Dienstmeisje castreert baas

Een Ethiopisch dienstmeisje was het naar eigen zeggen beu dat haar baas haar constant intimideerde. Ze besloot hem dan ook op een dag mores te leren. Maandag pakte ze een mes en sneed zo het complete klokkenspel van de 70-jarige man af.

De politie van de plaats Deira rukte maandagochtend in alle vroegte uit. Een hevig bloedende man bleek te zijn ontdaan van zijn mannelijkheid. De man is overgeplaatst naar het ziekenhuis alwaar hij is geopereerd. De vrouw is ter plaatse gearresteerd.

Tijdens het verhoor verklaarde de vrouw dat haar werkgever haar regelmatig seksueel intimideerde. Toen hij haar gisterochtend vroeg hem te masseren, was dit de welbekende druppel. Ze pakte een mes en sneed de mans geslachtsorganen af.

Shani Davis keert terug bij oude coach

Shani Davis keert weer terug onder de vleugels van coach Jae Su Chun. De schaatser gaat zich samen met de Koreaanse trainer en het Amerikaanse shorttrackteam voorbereiden op het volgende seizoen. De 28-jarige Amerikaan zet daarmee definitief een punt achter zijn samenwerking met zijn vorige coach Peter Mueller.

Davis werkte in het verleden ook al samen met Chun, die vorig jaar succesvol was met het Amerikaanse shorttrackteam op de Olympische Spelen van Vancouver. De tweevoudig olympisch kampioen zal overigens niet deelnemen aan shorttrackwedstrijden. Hij richt zich volgend seizoen op de wereldkampioenschappen sprint en allround.

Afgelopen seizoen werd Davis wereldkampioen op de 1.000 meter en de ploegenachtervolging, maar op de WK's sprint en allround vielen zijn prestaties tegen. Toch is Davis niet teleurgesteld over de samenwerking met Mueller. "Ik heb het afgelopen seizoen veel geleerd van de keuzes die ik heb gemaakt in mijn trainings- en wedstrijdprogramma." Stiekem kijkt hij echter al vooruit. "Op de lange termijn draait alles om Sochi 2014."


Davis keert terug bij oude coach (Foto: Novum)

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 15

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.


In de Belgische play-offs om het kampioenschap versloeg Club Brugge, met Ryan Donk in de basis, Anderlecht met 3-0. AA Gent speelde met 1-1 gelijk op bezoek bij sc Lokeren. Nill De Pauw opende na 67 minuten de score voor de thuisploeg, zorgde zeven minuten voor het einde van de wedstrijd voor de gelijkmaker. Donovan Deekman kwam bij Lokeren in de tweede helft als invaller op het veld. In de strijd om het kampioenschap gaat RC Genk aan de leiding gevolgd door Anderlecht en Standard Luik.

 

Het duel Zulte Waregem-Westerlo in groep B van play-off II eindigde in 1-1. Habibou scoorde net voor de rust voor Zulte en Henrique deed hetzelfde voor Westerlo aan het begin van de tweede helft. Jeremy Bokila kwam bij Zulte tien minuten voor tijd als invaller op het veld. Westerlo blijft aan de leiding in deze groep met vier punten uit zes duels. In dezelfde groep eindigde het duel KV Kortrijk - Germinal Beerschot ook in 1-1. Sherjill MacDonald speelde bij Germinal bijna de gehele wedstrijd mee.


Anorthosis Famagusta heeft in de Kampioensgroep goede zaken gedaan door AEK Larnaca met 2-0 te verslaan. Door de winst werd het verschil met Larnaca vergroot tot zes punten. Anorthosis staat op dit moment derde en deze plek geeft recht op het spelen van Europees voetbal. Jeffrey Leiwakabessy, Jurgen Colin en Civard Sprockel vormden opnieuw de verdediging bij de winnende ploeg. Bij de bezoekers speelden Edwin Linssen, Gregoor van Dijk en Danny Schenkel de gehele wedstrijd mee. APOEL Nicosia werd afgelopen weekend kampioen door met 2-0 van Omonia Nicosia te winnen. Lees hier de reactie van APOEL-speler Joost Broerse terug.


Toronto FC heeft afgelopen weekend in de Amerikaanse Major League Soccer op bezoek bij San Jose Earthquakes met 1-1 gelijkgespeeld. Trainer Aron Winter gunde ex-Ajacied Javier Martina opnieuw een basisplaats. De rappe aanvaller kwam echter niet tot scoren. Door de puntendeling staat Toronto na dit weekend op de vierde plaats in de Eastern Conference.

FC Edmonton, de Canadese ploeg die onder leiding staat van trainer Harry Sinkgraven, heeft de eerste wedstrijd in de Amerikaanse NASL-League, het tweede niveau in de Verenigde Staten, weten te winnen. Op bezoek bij de Fort Lauderdale Strikers won de ploeg met 1-2. Rein Baart, oud-keeper van onder meer N.E.C. Nijmegen, verdedigde de gehele wedstrijd het doel van de winnende partij. De ploeg gaat door de overwinning aan kop in de NASL. Volgende week staat de ontmoeting met Atlanta Silverbacks op het programma.



In de 2. Bundesliga won koploper Hertha BSC, met Maikel Aerts in het doel, de uitwedstrijd bij VfL Bochum met 0-2 door doelpunten van Niemeyer en Raffael. 1860 München won met 4-0 thuis van Energie Cottbus. Jules Reimerink speelde bij Energie de gehele wedstrijd mee en pakte in de tweede helft geel. De nummer twee FC Augsburg speelde thuis doelpuntloos gelijk tegen Greuther Fürth. Gibril Sankoh en Paul Verhaegh speelden bij Augsburg, dat nu vier punten achterstand heeft op Hertha, de gehele wedstrijd mee. VfL Osnabrück en de nummer laatst Arminia Bielefeld speelden ook met 0-0 gelijk. Romano Denneboom kwam bij Arminia als invaller op het veld.


Brøndby IF heeft het nagelaten om op nummer twee Odense BK in te lopen. In een rechtstreeks duel tegen de huidige nummer twee van de Deense competitie kwam Brøndby niet verder dan 1-1. Remco van der Schaaf viel kort voor tijd in bij Brøndby. De ploeg blijft daardoor op de derde plek staan, vier punten achter Odense. FC Kopenhagen profiteerde optimaal van het puntverlies van nummer twee Odense. Zelf won de lijstaanvoerder met 3-1 van Randers FC. Jos Hooiveld viel na ruim een uur spelen in bij Kopenhagen. De voorsprong van Kopenhagen op de concurrentie bedraagt inmiddels maar liefst 21 punten.


In de Engelse Championship won Middlesbrough de uitwedstrijd tegen Sheffield United, met 1-2. Marvin Emnes, die de gehele wedstrijd meespeelde, maakte vlak voor tijd de winnende treffer. Leicester City versloeg Burnley met klinkende cijfers, het werd 4-0. Patrick van Aanholt, die in de basis begon, scoorde de 4-0. Crystal Palace, met Kemy Agustien in de basis, ging met 2-1 onderuit bij Ipswich Town. Crystal bezet de 21e plaats en heeft 42 punten uit 40 wedstrijden.

 

De nummer vier Swansea City, met Dorus de Vries onder de lat, versloeg de nummer twee Norwich City met 3-0. Swansea heeft 69 punten uit 40 wedstrijden, tien minder dan koploper Queens Park Rangers.



Moestafa El Kabir beleeft met zijn ploeg Mjällby een slechte start van de Zweedse competitie. Ook het tweede duel werd verloren. Op bezoek bij AIK werd een nederlaag van 3-0 geleden. El Kabir, die komende zomer naar Serie A-club Cagliari verkast, begon in de basis en pakte kort voor rust een gele kaart. Na ruim een uur spelen werd de spits naar de kant gehaald. Mjällby bezet na dit weekend de voorlaatste plaats van de Allsvenskan.


In de Engelse League 1 verloor Brentford met 0-1 van laagvlieger Swindon Tow. Het enige doelpunt werd gemaakt door Calvin Andrew. Bij Brentford, de nummer elf met 55 punten uit 40 wedstrijden, speelde Pim Balkestein de hele wedstrijd mee. 


In de Italiaanse Serie C1/A heeft AC Monza een belangrijke zege geboekt. Op bezoek bij Südtirol won de formatie nipt met 0-1 en zodoende houdt Monza aansluiting met de plekken die rechtgeven op handhaving. Zowel Sander Westerveld als Stefano Seedorf begonnen in de basis bij Monza. Laatstgenoemde werd al na twintig minuten spelen gewisseld voor Ricci, die kort voor tijd matchwinnaar werd. Monza heeft na dit weekend een achterstand van drie punten op plek zestien, die rechtgeeft op het spelen van play-offs.


In Oostenrijk liet koploper Austria Wien punten liggen bij laagvlieger SV Kapfenberg. De wedstrijd eindigde in 3-3. Nacer Barazite speelde bij Austria de gehele wedstrijd mee. Austria Wien gaat met 50 punten uit 28 duels aan de leiding, één punt meer dan de nummer twee Sturm Graz.


In de competitie van Bulgarije heeft Levski Sofia het nagelaten om in te lopen op koploper Litex Lovech. Net als de lijstaanvoerder speelde ook Levski gelijk. Tegen Minyor Pernik kwam de ploeg, waar Dustley Mulder en Serginho Greene de gehele wedstrijd in de verdediging stonden, niet verder dan 0-0. Greene pakte na een half uur spelen een gele kaart.


Wisla Krakow heeft in de Poolse competitie afgelopen weekend puntverlies geleden. Op bezoek bij Korona Kielce kwam de formatie van trainer Robert Maaskant niet verder dan 2-2. Kew Jaliens speelde de volledige wedstrijd mee in de defensie van Wisla. Nummer twee Jagiellonia Bialystok won hun wedstrijd wel en naderde koploper Wisla Krakow tot zes punten.



In Schotland won Celtic midweeks met 3-1 van Hibernian. Gary Hooper scoorde tweemaal voor Celtic, waar Glenn Loovens in de basis begon. In het weekend versloeg Celtic, waar Glenn Loovens wederom de gehele wedstrijd meespeelde, Saint Mirren met 1-0. Kris Commons scoorde de enige treffer.

Hamilton verloor afgelopen weekend met 0-1 van Glasgow Rangers. Nigel Hasselbaink speelde bij Hamilton, de nummer laatst, de gehele wedstrijd mee.


Jonathan de Guzman was afgelopen weekend opnieuw belangrijk voor zijn ploeg Real Mallorca. In de thuiswedstrijd tegen Sevilla, die uiteindelijk met 2-2 werd gelijkspeeld, wist de oud-Feyenoorder eenmaal te scoren. Ook pakte de aanvallende middenvelder tien minuten voor rust een gele kaart. Real Mallorca staat na dit weekend op de tiende plek. Hércules Alicante kwam afgelopen weekend in eigen huis tegen Espanyol tot een doelpuntloos gelijkspel. Royston Drenthe speelde de volledige partij mee bij de thuisploeg en pakte een kwartier voor tijd een gele kaart. Met nog zeven wedstrijden te gaan staat Hércules Alicante op de achttiende plek, die na dit seizoen degradatie betekent. In punten staat de ploeg gelijk met de veilige plek zeventien.


Qäbälä blijft in de degradatiegroep van de competitie van Azerbeidzjan goed presteren. Ditmaal werd op bezoek bij Turan Tovuz met 0-2 gewonnen. Collins John speelde de volledige wedstrijd mee in de aanval van Qäbälä. Steve Olfers zat niet bij de selectie. De ploeg blijft ook na dit weekend de Degradatiegroep, met een voorsprong van zeven punten op de concurrentie, riant leiden.



In Zwitserland speelde Xamax Neuchâtel met 1-1 gelijk bij St. Gallen. Sander Keller speelde bij Xamax de gehele wedstrijd mee. Xamax bezet de laatste plaats met 22 punten uit 27 wedstrijden. FC Sion steeg naar de vierde plaats door een 0-1 zege bij FC Luzern. Vilmos Vanczák scoorde de enige treffer. Bij Sion speelde Michael Dingsdag de gehele wedstrijd mee.

Klik hier om verder te discussieren over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

Nokia kondigt X7 aan

Nokia heeft twee nieuwe toestellen aangekondigd die dit jaar nog gaan verschijnen: Nokia E6 en Nokia X7. Van deze twee is X7 voor ons gamers het meest interessant. Nokia positioneert hem namelijk als entertainment-telefoon en heeft een aantal games die al geïnstalleerd zijn.

Nokia X7 is de eerste smartphone van Nokia met een 4" scherm en heeft een resolutie van 640 x 360. Het toestel weegt 146 gram en meet 119.7 x 62.8 x 11.9mm. De behuizing is volledig van aluminium. Er zit een 8MP camera op die kan filmen in 720p. Naast standaard apps voor onder andere Twitter en Facebook komt de telefoon met Galaxy on Fire HD en Asphalt 5HD als voorgeïnstalleerde games. In Ovi Store staan nog veel meer games en apps. Nokia X7 en E6 draaien op de nieuwste versie van Symbian, genaamd 'Anna', welke later ook naar N8, E7, C6-01 en C7 komt.

Nokia X7 staat gepland voor een release in het tweede kwartaal van 2011 en kost, voor BTW en eventuele providerkorting, 380 euro.

73 kilo camembert voor Casar

De 72e editie van Parijs - Camembert is gewonnen door Sandy Casar. De Fransman was na 206,5 kilometer koersen de snelste van een kopgroep van vijf man die aanvankelijk uit dertien renners bestond.

Met de Spanjaard Camano, de Ier Roche, de Zweed Ljungblad en negen andere Fransen was Casar uit het peloton weggesprongen. De 32-jarige Casar sprong in de finale wederom weg, werd weer teruggepakt maar was even later alsnog de snelste in de eindsprint.

Casar kreeg na afloop traditiegetrouw zijn lichaamsgewicht in kaas uitgekeerd. In zijn geval was dat 73 kilo camembert.

Ocarina of Time 3D in juni naar de VS en Europa

De Nintendo 3DS is sinds enkele weken te koop in Europa en de VS en de launchgames lopen goed. Zo wisten we eerder vandaag te melden dat er van Street Fighter 3D al meer dan een miljoen exemplaren verscheept zijn. Een game waar vele 3DS-gamers nog op zitten te wachten, is de remake van Ocarina of Time.

Het wachten zal, in ieder geval voor de Amerikanen, niet lang meer duren. Vandaag is de releasedatum van Ocarina of Time 3D naar buiten gebracht. De game zal op 19 juni van dit jaar verschijnen voor de Nintendo 3DS. Wanneer de Europeanen aan de slag mogen met de game is nog niet bekend, maar verwacht wordt dat dit niet veel zal afwijken.

Update:
Inmiddels heeft Nintendo bekendgemaakt dat Ocarina of Time op 17 juni zal verschijnen in de Europese winkels, twee dagen voor de VS.

Stel heeft seks tijdens jeugdvoetbalwedstrijd

De politie van het Engelse Dorset moest zondag in actie komen tijdens een voetbalwedstrijd. Niet dat er hooligans tijdens de jeugdwedstrijd elkaar de hersens insloegen, maar het ging wel om iets anders dat de tere kinderzieltjes niet konden verdragen. Even naast het veld werd een 20-jarige vrouw snoeihard genomen door een 23-jarige man.

"Het stel verrichtte enkele hand- en spandiensten bij elkaar", laat een geschokte moeder wier zoontje die ochtend speelde weten. "Het eindigde in geslachtsgemeenschap. Het was rond 10.15 uur, alle kinderen op het veld hebben het kunnen zien. Zij stopten direct met spelen om het schouwspel te bekijken. Je kon werkelijk alles zien."

Het was de trainer van Weymouth Cougars die uiteindelijk de politie belde. Hij prijst de politie voor hun kordate optreden. Zij hebben het stel van het veld gebonjourd.

De politie van Dorset heeft het incident inmiddels bevestigd. Zij hebben het hitsige tweetal echter laten gaan wegens gebrek aan bewijs. Naar verluidt was het jonge stel dronken.

Dreigende twitteraar blijft vastzitten

De 17-jarige jongen uit de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet die werd aangehouden wegens het verzenden van een dreigtweet na het bloedbad in Alphen aan den Rijn, blijft nog zeker veertien dagen vastzitten.

Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam dinsdag gemeld. De jongen werd in de nacht van zondag op maandag aangehouden. Hij moet zich op 14 juni verantwoorden bij de politierechter.

De bewuste dreigtweet: ' Die man in heeft al 6 kills op ze naam.. Ik ga hem overtreffen=D'.

Boutahar voelt vertrouwen bij Zaragoza

Saïd Boutahar keerde gisteren na een blessure terug in de basisopstelling van Real Zaragoza. "Ik ben blij dat ik terug ben gekeerd met een overwinning", zegt Boutahar na afloop van 2-1 overwinning op Getafe tegen Marca. "Dat ik speel is een teken dat de trainer vertrouwen in me heeft. Ik heb voor mijn gevoel goed gespeeld, maar na een uur begon ik vermoeid te raken."

De overwinning kwam als geroepen voor de laagvlieger in Spaanse competitie. Real Zaragoza staat zeventiende met 33 punten uit 31 duels. "Het was een goede week voor ons. Nu is het zaak deze lijn door te trekken", aldus Boutahar.

Komende maandag speelt Zaragoza tegen Villarreal, donderdag tegenstander van FC Twente. "Een moeilijke wedstrijd. Niet veel ploegen winnen op bezoek bij Villarreal. Thuis spelen wij vaak goed en halen we regelmatig punten. We hebben nog wel een aantal punten nodig om ons te handhaven."

Nieuw chassis voor Perez in China

Sergio Perez zal in China de beschikking gaan krijgen over een nieuw Sauber-chassis. De Mexicaan viel afgelopen weekend in Maleisië uit toen de brandblusser in zijn wagen afging door een onderdeel dat van de auto van Sébastien Buemi afviel. De schade veroorzaakt door het onderdeel is dermate groot dat een nieuw chassis de beste optie is.

"Het chassis van Sergio was er slecht aan toe. Tot nu toe zijn we pas één keer niet in staat geweest om een chassis te repareren. Dat was na de zware crash van Karl Wendlinger in Monaco in 1994!" zei teammanager Beat Zehnder in Blick. In Auto Motor und Sport vulde hij zijn verhaal aan. "Er zit een gat in het chassis van Sergio en voor China krijgt hij een nieuw chassis."

De Sauber C30 heeft een voordeel ten opzichte van de concurrentie doordat de bolide goed met de banden om kan gaan zijn er minder pitstops nodig dan de concurrentie. Hierdoor eindigden de auto's in Australië in de punten, al volgde later een diskwalificatie en werd Kamui Kobayashi in Maleisië zevende.

Twitterstilte

Mijn Twitter-account was zaterdagavond een kwartier lang stil. Precies zoals de initiatiefnemers van de #twitterstilte voor Alphen dat graag wilden. Om zo medeleven te tonen voor de nabestaanden van de schietpartij in een winkelcentrum. Ik was iets anders aan het doen. Koffie drinken. Na een bord rijst met kip is er niets lekkerder dan dat. Ook na een willekeurige andere maaltijd trouwens. Ik genoot intens van de geur van versgemalen koffie en zakte diep weg in een stoel.

Vettel: "Ga niet domineren"

Sebastian Vettel verwacht niet dat hij ondanks de twee zeges die hij al op zak heeft het Formule 1-seizoen 2011 zal gaan domineren. In het kampioenschap is na twee wedstrijden het gat met naaste achtervolger Jenson Button al 24 punten.

In Australië stuurde de regerend wereldkampioen zijn Red Bull met ruime voorsprong over de finish, maar in Maleisië waren daar nog maar drie tellen van over. "Sommige mensen spraken al over brute dominantie. Maar we hebben pas twee van de negentien races gewonnen. Het is duidelijk zichtbaar hoe de snelheid binnen enkele dagen kan wisselen. In Maleisië was het een stuk spannender dan in Australië," zei Vettel in de Daily Telegraph.

De Duitser wijst naar vorig seizoen waar de strijd leek te gaan tussen Fernando Alonso en Mark Webber, maar eindigde in een zege voor hemzelf. "Kijk naar vorig jaar met Alonso. Iedereen schreef hem al af voor de titel, maar hij was de favoriet toen we de laatste race ingingen."

McLaren-rijder Button is het met Vettel eens. "Het kampioenschap ligt nog helemaal open. Sebastian heeft vijftig punten en daarmee een redelijk stevige voorsprong, maar we komen steeds dichterbij. Ik weet dat hij in de slotfase in Maleisië rustig aan deed, maar als je naar ons tempo gedurende de gehele race kijkt zijn we even snel als hem. Als hij de volgende race niet finisht en ik win, ga ik aan de leiding in het kampioenschap. Het kan deze week al omslaan," zei de Brit.

Arrestaties na explosie metro van Minsk

De autoriteiten in Wit-Rusland hebben verscheidene mensen opgepakt in het kader van hun onderzoek naar de explosie maandag in een metrostation in de hoofdstad Minsk. Bij de explosie, die als een terroristische aanslag wordt beschouwd, kwamen 12 mensen om het leven en raakten meer dan 200 gewond. Van 22 gewonden was de toestand dinsdag nog kritiek; veel mensen hebben armen of benen verloren, zei Viktor Sirenko, directeur van het ziekenhuis voor spoedeisende gevallen van Minsk.

De bom ontplofte in het station Oktjabrskaja, op nog geen 100 meter afstand van het kantoor van de presidentiële administratie en het Paleis van de Republiek, een concertzaal die vaak voor officiële plechtigheden wordt gebruikt. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist en de politie heeft geen mogelijke daders genoemd. President Aleksandr Loekasjenko sluit niet uit dat de explosie 'van buitenaf georganiseerd' is en heeft de veiligheidsdiensten opgedragen 'alles binnenstebuiten te keren' om de daders op te sporen.

Minister van Binnenlandse Zaken Anatoli Koelesjov zei dat de bom klaarblijkelijk radiografisch tot ontploffing is gebracht. Hij zei dat de politie op grond van getuigenverklaringen compositietekeningen van twee mannelijke verdachten heeft gemaakt. Ook de binnenlandse veiligheidsdienst KGB zei een verdachte op het oog te hebben en naar hem op zoek te zijn, maar gaf verder geen bijzonderheden.

Substituut-officier van justitie Andrej Sjved zei dat in het kader van het onderzoek verscheidene mensen zijn opgepakt, maar verschafte geen details. Het is onduidelijk of deze mensen als verdachten worden beschouwd.

KGB-agenten deden dinsdag een inval in de kantoren van een van de belangrijkste onafhankelijke kranten, Nasja Niva. "Ze houden ons vast in de redactielokalen", liet redacteur Andrej Skoerko weten. De KGB'ers verlangden dat de krant beeldmateriaal zou afstaan dat op de plaats van de explosie was gemaakt, zei hij.

Loekasjenko regeert de voormalige Sovjetrepubliek al bijna zeventien jaar met ijzeren vuist. Oppositieleiders vrezen dat hij de explosie zal aangrijpen om tegenstanders nog harder aan te pakken. "De autoriteiten kunnen de explosie gebruiken om de burgerlijke vrijheden verder in te perken en veiligheidsmaatregelen aan te scherpen", zei Anatoli Lebedko van de Verenigde Burgerpartij.

"Krachten binnen en buiten het land die belang hebben bij het destabiliseren van de toestand in Wit-Rusland, kunnen van deze terreuraanslag profiteren. Deze krachten willen nog hardere politieke onderdrukking uitlokken", zei Aleksandr Milinkevitsj, een andere prominente oppositieleider.

De politieke spanningen in Wit-Rusland zijn flink toegenomen na het uiteenslaan van een demonstratie in december. Veel mensen gingen toen de straat op om hun ongenoegen te uiten over de in hun ogen frauduleus verlopen presidentsverkiezingen. De politie arresteerde meer dan zevenhonderd mensen, onder wie zeven presidentskandidaten. Loekasjenko werd op 19 december tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen.

Ook economisch verkeert Wit-Rusland in zwaar weer. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben na de verkiezingen sancties afgekondigd, waardoor Loekasjenko geheel afhankelijk is geworden van zijn belangrijkste bondgenoot Rusland. Loekasjenko beschuldigt het Westen dikwijls van pogingen zijn land te destabiliseren, maar ook met het Kremlin ligt hij overhoop omdat Moskou zou azen op bedrijven en infrastructuur. Ondertussen zijn de harde-valutareserves vrijwel uitgeput; veel burgers staan in de rij om hun roebels in te wisselen met het oog op een dreigende devaluatie.

Aleksandr Klaskovski, een politiek analist, denkt dat Loekasjenko de aanslag zal gebruiken om de teugels verder aan te halen. "Loekasjenko zal dit gebruiken om vooruitlopend op een economische ramp en maatschappelijke spanningen zijn greep te verstevigen."


Arrestaties na explosie metro van Minsk (Foto: Novum)

Achttien illegale gokkers betrapt

De politie heeft bij een inval in een illegaal gokhuis in een loods in Maastricht maandagavond alle achttien aanwezigen in de kraag gevat. Na controle mochten vijftien mensen naar huis; drie personen, onder wie de 47-jarige eigenaar, werden aangehouden. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

Toen ambtenaren van politie, gemeente en de Belastingdienst het gokhuis aan de Alde Caerteruwe binnenvielen, stoven de aanwezigen alle kanten uit in een poging te ontkomen. In de loods stond een pokertafel met elf stoelen; volgens een woordvoerder van de politie een aanwijzing voor hoeveel mensen op dat moment aan het pokeren waren. Op de tafel lag een groot aantal speelfiches. Ook vonden agenten twee nepvuurwapens en een aanzienlijk geldbedrag.

Saoedi-Arabië brengt olieproductie terug

Saoedi-Arabië heeft de olieproductie verlaagd met 500.000 vaten per dag en draait daarmee een eerdere verhoging terug, omdat er weinig vraag naar de extra olie was.

Eind februari had het grootste olieproducerende land van oliekartel OPEC de olieproductie opgeschroefd in reactie op bezorgdheid in de markten vanwege de situatie in Libië.

Door de vermindering, die is bevestigd door een Saoedische ambtenaar, is de olieproductie weer terug op het niveau van 8,5 miljoen vaten per dag.

Saoedi-Arabië kreeg te maken met beperkte interesse van kopers, gedeeltelijk vanwege de hoge prijzen en afnemende vraag uit Japan na de natuurramp.

Automobilist jaagt kinderen de stuipen op het lijf

Een 28-jarige man uit Roosendaal heeft maandagmiddag enkele schoolkinderen de stuipen op het lijf gejaagd door het taxibusje waarin ze zaten klem te rijden en op de ruiten te slaan. De agressieve automobilist is later aangehouden. Dat meldt de politie dinsdag.

Het taxibusje was onderweg met vijf schoolkinderen, toen de 28-jarige automobilist de achtervolging inzette. Hij ergerde zich aan het rijgedrag van de taxichauffeur en besloot het taxibusje klem te zetten. Nadat de wagens stilstonden, deed de taxichauffeur uit voorzorg alle ramen en deuren op slot, waarop de automobilist op de ramen begon te bonken.

De taxichauffeur kon wegkomen en heeft meteen de politie gebeld. De automobilist heeft zich uiteindelijk zelf aangegeven, nadat hij had gehoord dat de politie hem zocht. De 28-jarige man bekende schuld en verklaarde dat hij zich al langer ergerde aan het rijgedrag van taxichauffeurs die kinderen vervoeren.

Gevonden botten blijken menselijke resten

Bij de beenderen die vrijdagavond werden aangetroffen in een tuin in Enschede, blijkt het te gaan om menselijke resten. Dat is de uitkomst van onderzoek door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat de beenderen onderzocht. De bewoner van een woning aan de Eenhoornstraat deed zijn vondst tijdens werkzaamheden in de tuin.

Nader onderzoek van het NFI moet duidelijkheid geven over het geslacht, de leeftijd en de mogelijke doodsoorzaak. De politie probeert ondertussen te achterhalen van wie de beenderen zijn. Dat gebeurt onder meer door een buurtonderzoek en onderzoek aan de hand van de lijst met vermiste personen. De recherche is een technisch onderzoek gestart, onder meer op de vindplaats van de beenderen.


Gevonden botten blijken menselijke resten (Foto: Novum)

TVM gaat door met huidige schaatsteam

TVM zal voor komend seizoen geen nieuwe schaatsers aantrekken. Arjan Bos, president-directeur van de ploeg, maakte dit vandaag bekend.

"We houden alles bij het oude”, aldus Bos. Het huidige team bestaat uit Sven Kramer, Ireen Wüst, Simon Kuipers, Jorien Voorhuis, Jan Blokhuijsen en de gebroeders Wouter en Remco olde Heuvel. Het zevental heeft nog een contract voor een jaar.

"Binnen een paar maanden valt de beslissing of TVM doorgaat met sportsponsoring in het schaatsen. Mocht het ligt op groen gaan dan richten we onze blik op de Olympische Winterspelen van Sotsji in 2014. Daar willen we weer eremetaal," zo besloot Bos.

Nieuwe show Beau geen succes

De nieuwe tv-show Show Me The Money van Beau van Erven Dorens is niet echt een succes te noemen. Volgens Stichting KijkOnderzoek trok het SBS 6-programma maandagavond een magere 396.000 kijkers.

'Geen succes'
Show Me The Money wist hiermee 30 procent minder kijkers te boeken dan Shownieuws vorige week rond hetzelfde tijdstip op SBS 6. Ook de programma's die om Beau's show heen geprogrammeerd waren werden een stuk beter bekeken.

In de media wordt uitgebreid bericht over de kijkcijfers van de nieuwe liveshow. "Beau van Erven Dorens scoort magertjes", kopt De Telegraaf. Tv-blad Televizier stelt dat de verwachtingen niet zijn waargemaakt. Het ANP noemt Show Me The Money 'geen succes'.

SBS 6: Kijkcijfers uitstekend
SBS 6 daartegen noemt de kijkcijfers van Beau's show fantastisch. "We hoopten dat men het een kans zou geven. Dat is ook gebeurd. Nagenoeg 400.000 kijkers voor een eerste aflevering op dit tijdslot met zulke concurrentie is uitstekend en wij zijn er dan ook erg tevreden mee", zegt een SBS 6 dinsdag tegenover De Telegraaf.

Beau kan wel een succesje gebruiken. Recentelijk flopten zijn programma's CQC, De Zaterdagavondshow en Hole In The Wall. De laatste keer dat Beau echt succes had was als presentator van RTL Boulevard van 2001 tot 2005. Vervolgens bleek dat iedereen het roddelprogramma kon presenteren.

Myrthe Hilkens tijdelijk in Tweede Kamer

Myrthe Hilkens is dinsdag beëdigd als Kamerlid voor de PvdA. Ze vervangt tot 1 augustus Nebahat Albayrak, die met zwangerschapsverlof is.

De in 1979 geboren Hilkens is journalist en auteur van het boek McSex, een aanklacht tegen 'de pornoficatie van de samenleving'. Hierin spreekt ze haar zorg uit over het verknipte beeld van seks dat jongeren krijgen door pornofilms en seksueel getinte videoclips.

Hilkens wil dat bij alle belangrijke politieke beslissingen 'het belang van kinderen en jongeren, nu en in hun toekomst, vooropstaat'. "Op die manier waarborg je de toekomst."

Paus straft Belgische bisschop voor misbruik

Het Vaticaan heeft dinsdag Roger Vangheluwe, de voormalige bisschop van Brugge, verboden nog langer als priester op te treden. Vangheluwe trad vorig jaar af nadat hij had toegegeven dat hij in het verleden zijn neefje heeft misbruikt. Het Vaticaan zei tevens dat Vangheluwe verdere straffen te wachten staan als hij een psychologische behandeling heeft ondergaan.

Het is de eerste keer dat het Vaticaan de nieuwe regels voor seksueel misbruik heeft toegepast. De regels werden vorig jaar goedgekeurd en geven de Vaticaanse Congregatie voor Geloofsleer de macht om onderzoek te doen naar misbruik door geestelijken. De congregatie mag ook straffen uitdelen. De zwaarste straf is het ontzetten van een priester uit het ambt.

Het Vaticaan maakte de strafmaatregel dinsdag bekend, omdat Belgische bisschoppen in het weekeinde hadden gezegd dat Vangheluwe slechts naar het buitenland was gestuurd om spirituele en psychologische hulp te ontvangen.


Paus straft Belgische bisschop voor misbruik (Foto: Novum)

Ritueel slachtverbod choqueert opperrabbijnen

"Een verbod op koosjer slachten is een grote slag voor de Joodse gemeenschap. Niet alleen voor de kleine Joodse gemeenschap in Nederland, maar voor de hele gemeenschap wereldwijd." Dat heeft een internationaal gezelschap van opperrabbijnen dinsdag gezegd in een hotel op Schiphol.

De rabbi’s vertegenwoordigden de gehele West-Europese Joodse gemeenschap en brachten een bliksembezoek aan Nederland om hun stem te laten horen tegen het plan van de Partij voor de Dieren (PvdD) om een einde te maken aan het onverdoofd ritueel slachten.

"Dat Nederland, het land van de religieuze vrijheid, dierenwelzijn boven religieuze vrijheid verheft, is choquerend’’, zei Binyomin Jacobs van het Nederlandse Interprovinciaal Opperrabbinaat.

In Nederland is onverdoofd slachten verboden. Voor slachten om religieuze redenen wordt hierin nog een uitzondering gemaakt, maar de kans bestaat dat de wet nu voor iedereen gelijkgetrokken zal gaan worden.

Spoeddebat over islamitisch recht in Nederland

Op verzoek van de PVV komt er in de Tweede Kamer een spoeddebat over het mogelijk gebruik van islamitische wetten door Nederlandse rechters. Geert Wilders luidde maandag in De Telegraaf de noodklok over het toepassen van regels uit moslimlanden bij bijvoorbeeld echtscheiding, erkenning van kinderen of verdeling van erfenissen.

"Ik ben geschokt over het grootscheepse gebruik van islamitisch recht in Nederland. Niet door die zogeheten shariarechtbanken, die er volgens toenmalig minister Hirsch Ballin niet zijn, maar nota bene door onze eigen rechtbanken", zei Wilders.

In Utrecht wees de rechtbank vorig jaar een verzoek om echtscheiding af omdat volgens het Marokkaanse familierecht eerst een verzoeningspoging moet worden gedaan. De vrouw in die zaak heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit.

In 2007 vonniste het hof in Den Haag dat een Nederlandse vrouw na een echtscheiding geen aanspraak kon maken op een deel van de boedel. Omdat ze was getrouwd met een Iraanse man was het Iraanse vermogensrecht van toepassing, ook al woonde het paar het hele huwelijk in Nederland.

Asielzoeker dreigt drama op de Dam over te doen

Politie en brandweer zijn dinsdag uitgerukt omdat een asielzoeker onderweg zou zijn naar de Dam met het plan zichzelf in brand te steken.

De melding kwam van een politiekorps buiten Amsterdam, zo bevestigt een woordvoerder. Bronnen melden AT5 dat het zou gaan om een asielzoeker uit Nijmegen, maar de politie kon dit niet bevestigen.

De brandweer stond 's middags enige tijd uit voorzorg op de Dam, terwijl agenten postten op Centraal Station. Inmiddels staan de hulpdiensten niet langer paraat. De politie is volgens de woordvoerder nog wel alert.

Vorige week woensdag stak de 36-jarige Iranier Kambiz Roustayi zichzelf op de Dam in brand. Hij handelde uit wanhoop over zijn leven zonder papieren in Nederland. Hoogleraar en psychiater Jan Swinkels waarschuwde in het AT5 Nieuws toen al voor kopieergedrag.

Jochie van 14 vraagt meisje om naaktfoto

In Australië dient deze week de zaak tegen een 14-jarige jongen. Het ventje moet terechtstaan omdat hij een 11-jarig meisje heeft gevraagd een naaktfoto van haarzelf te sturen.

De knaap meldde zich op 17 januari aan bij Facebook. Hij zag dat het meisje ook online was, en begon met haar te chatten. Uiteindelijk vroeg hij het meisje om een naaktfoto.

Het meisje stuurde wel een foto van haarzelf, maar hierop stond ze afgebeeld met alle kleren nog aan. Hier nam het kereltje uiteraard geen genoegen mee, en bleef maar doorzeuren om een naaktfoto. De hitsige puber moet nu terechtstaan wegens poging tot het aanzetten van een onfatsoenlijke daad bij een kind onder de 13.

Hoogerland verlengt contract bij Vacansoleil

Johnny Hoogerland zal minimaal tot en met eind 2013 voor de Worldtour ploeg van Vacansoleil-DCM rijden. De renner kwam met manager Daan Luijkx een contractverlenging voor 2 jaar overeen.

Hoogerland zit op zijn plek bij Vacansoleil-DCM: "Ik voel de waardering binnen de ploeg en zit goed in deze internationale mix, bijtekenen was voor mij dan ook een logische beslissing. De ploegleiding heeft veel vertrouwen in me en het Worldtour programma geeft me de kans mijn programma bewuster uit te stippelen. In de komende weken wil ik met de ploeg scoren in de heuvelklassiekers en dan op naar de Giro."

Hoogerland werd in 2009 prof bij de blauwgele formatie en toonde zich in zijn eerste jaar op vele fronten. In het voorjaar won hij onder meer de Driedaagse van West-Vlaanderen en werd hij twaalfde in de Ronde van Vlaanderen. Eind 2009 werd hij na een zeer aanvallende Ronde van Spanje twaalfde in het eindklassement, deed hij tot diep in de finale mee op het WK en eindigde hij als vijfde in de Ronde van Lombardije. In 2010 kende Hoogerland een ongelukkig voorjaar maar wist hij toch elfde te worden in de Ronde van Vlaanderen, in het najaar won hij onder meer het bergklassement in de Ronde van Polen en Groot-Brittanië. Afgelopen week reed de 27-jarige renner de Ronde van het Baskenland, een zware val in de laatste 10km van de eerste etappe speelde hem de rest van de week parten.

Manager Daan Luijkx is blij met de renner van het eerste uur: "Johnny staat met zijn koerswijze symbool voor ons team, hij wil koers maken maar zeker ook winnen. We gaan de komende 2,5 jaar nog veel mooie dingen zien van Johnny."

Paul Römer wordt directeur NTR

Voormalig Endemol-directeur Paul Römer wordt per 1 augustus algemeen directeur van de NTR, de publieke omroep die is ontstaan uit de fusie van NPS, Teleac en RVU. Dat heeft de NTR dinsdag gemeld.

De 48-jarige Römer is vooral bekend als bedenker van de realityserie Big Brother, waarmee Endemol internationaal succes had. Römer begon zijn televisiecarrière in 1988 bij de TROS. In 1995 stapte hij over naar John de Mol Producties. Van 2002 tot 2009 was hij directeur van Endemol Nederland. In 2009 trad hij toe tot de raad van bestuur van Endemol Holding.

Huidig NTR-directeur Joop Daalmeijer, die op 1 september met pensioen gaat, denkt dat Römer veel voor de NTR kan betekenen. "En ook voor de publieke omroep als geheel." Römer zelf is opgetogen. "De NTR is een warme organisatie waar passie, vakmanschap en creativiteit belangrijke waarden zijn. Ik weet zeker dat ik mij daar thuis zal gaan voelen."

Team Lotus: "Betrouwbaarheid verbeteren"

Team Lotus legt voor de komende races in het Formule 1-seizoen 2011 de focus op de betrouwbaarheid van de T128. De resultaten in de wedstrijden zijn bemoedigend, maar door de betrouwbaarheidsproblemen kon het team in de trainingen niet alle kilometers maken en de rijders niet allebei de races uit.

"We hebben een goede stap voorwaarts gezet in Maleisië, maar we realiseren ons dat er nog een flinke berg werk verzet moet worden. Het belangrijkste op dit moment is dat we de betrouwbaarheid van de auto verbeteren. Hopelijk komen we in China dan met beide auto's aan de finish," zei Fernandes.

De teambaas is over de snelheid tevreden, maar beseft dat het gat met het middenveld nog niet helemaal dicht is. "De snelheid is er en in Europa beginnen we met het introduceren van updates. Maar we moeten er nu eerst voor zorgen dat er geen problemen meer zijn met de betrouwbaarheid, zodat de coureurs voldoende tijd op de baan kunnen doorbrengen om de set-up te kunnen optimaliseren."

Opnieuw aanhoudingen om dreigen met schietpartijen

Opnieuw zijn maandag mensen opgepakt die hebben gedreigd het schietincident in Alphen aan den Rijn te herhalen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

In Leiden werd op het Kooiplein een 29-jarige man aangehouden die dreigde met een herhaling van de schietpartij van zaterdag en in Katwijk werd een man van 49 opgepakt. Hij had op het gemeentehuis geroepen dat hij kon begrijpen dat 'mensen met een mitrailleur langskomen'.

Maandag werd ook een 17-jarige Leidenaar aangehouden die via Twitter had aangegeven dat maandagavond een 'shooting' zou plaatsvinden bij een supermarkt in de regio. De politie wist zijn identiteit te achterhalen en arresteerde hem. De jongen, die de tweet inmiddels had verwijderd, zei dat hij een grap had willen maken.

In de nacht van zaterdag op zondag werd al een 17-jarige jongen uit Hoogvliet aangehouden omdat hij twitterde dat de schietpartij in Alphen aan den Rijn nog eens dunnetjes over zou worden gedaan in zijn woonplaats.

De politie en het Openbaar Ministerie nemen de bedreigingen zeer serieus, ook al blijken het vaak 'ziekelijke' grappen. "Mensen die zoiets roepen of twitteren kunnen erop rekenen dat ze aangepakt worden", zegt korpschef van de politie Hollands Midden Jan Stikvoort.

Verzet tegen monarchie Swaziland uiteengeslagen

Demonstranten in Swaziland hebben dinsdag geprobeerd een betoging voor democratische hervormingen te houden. De politie greep echter al vlug in en joeg de betogers met waterkanonnen en traangas uiteen. Negen vakbonds- en protestleiders werden opgepakt, aldus de demonstranten.

Swaziland is de laatste absolute monarchie in het Afrika ten zuiden van de Sahara. Dinsdag was het precies 38 jaar geleden dat de vader van de huidige koning, koning Sobhuza II, politieke partijen verbood en de grondwet opschortte. Op internet werd de afgelopen weken daarom opgeroepen juist op deze dag de straat op te gaan.

Activisten zeiden dat zij hun inspiratie haalden uit de gebeurtenissen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, waar demonstranten in landen als Egypte en Tunesië hun autocratische leiders hebben afgezet.

In een opleidingscentrum voor leraren in Manzini, de economische hoofdstad van het land, waren duizend mensen bijeen om te zingen en op vreedzame wijze te protesteren. Toch greep de politie hard in, zei Simantele Mmema van de landelijke lerarenbond. Er werden waterkanonnen en traangas ingezet en met wapenstokken werd op de demonstranten ingeslagen.

Een woordvoerster van de politie kon niet bevestigen dat in het opleidingscentrum traangas was afgevuurd, maar zei wel dat dit elders in de stad was gebeurd nadat mensen stenen naar de politie hadden gegooid en twee agenten gewond waren geraakt.

Bij een plein in de stad stonden meer dan honderdvijftig agenten opgesteld om te voorkomen dat de demonstranten daarheen zouden gaan. Op andere plekken in de stad hielden agenten in burger de gebeurtenissen in het oog.

Negen protest- en vakbondsleiders werden opgepakt. Zij zijn meegenomen en worden verhoord over berichten dat zij van plan zouden zijn de regering omver te werpen. Ook diverse journalisten werden opgepakt. Buitenlandse journalisten mochten hun werk niet doen, omdat zij niet over accreditatie beschikten.

Het verzet tegen de monarchie is toegenomen sinds de regering bekendmaakte dat het land in een begrotingscrisis verkeert en de ambtenarensalarissen bevroren moeten worden.

Ex-politiechef niet vervolgd om PVV-tweet

Gerda Dijksman, de voormalige districtschef van de politie in Zuidwest-Drenthe, wordt niet vervolgd voor een Twitterbericht van augustus vorig jaar waarin ze de PVV 'fascistisch' noemde. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) in Assen dinsdag weten.

De volledige tekst van het gewraakte bericht luidde: "De politiek is nu goed wakker en buitelt over elkaar heen als het gaat om de terechte zorg over de fascistische PVV." PVV-leider Geert Wilders eiste daarop dat zij op staande voet zou worden ontslagen.

Naar aanleiding van de tweet was vervolgens aangifte gedaan wegens smaad en belediging. Voor beide feiten is het volgens justitie echter noodzakelijk dat ze gericht zijn tegen personen. Daaraan wordt in dit geval niet voldaan. "De kwalificatie richt zich op de PVV en niet op de individuele PVV-sympathisant." Daarom kan volgens het OM geen sprake zijn van belediging of smaad.

Dijksman maakte sindsdien nog een Twittermisser. In februari schreef ze over de dood van twee personen in een woning in Meppel: "Gaat vast om huiselijk geweld." Het bleek te gaan om koolmonoxidevergiftiging. De ex-districtschef bood hiervoor haar excuses aan. Ze werd voor deze tweet uit haar functie ontheven. Als Dijksman nog een keer de fout in gaat volgt ontslag.

Onderzoeksraad buigt zich over wapenbezit

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar het systeem van legaal wapenbezit. Aanleiding is de schietpartij in Alphen aan den Rijn, waarbij zaterdag zeven mensen om het leven kwamen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft de Onderzoeksraad gevraagd het onderzoek te doen, heeft hij dinsdag laten weten. Het gaat om de vragen of de regels rondom wapenvergunningen goed in elkaar zitten en of ze voldoende worden nageleefd.

Tristan van der Vlis, die het bloedbad aanrichtte en ook zichzelf doodde, had een vergunning voor de drie vuurwapens die hij gebruikte. Al eerder werd bekend dat de rijksrecherche onderzoek gaat doen naar het verstrekken van deze wapenvergunningen.

Op basis van de uitkomsten van beide onderzoeken, en van het strafrechtelijk onderzoek naar de schietpartij, wil Opstelten bezien of er iets moet veranderen aan de regels rondom wapenvergunningen.

De minister woonde zondagavond samen met premier Mark Rutte de herdenking bij in Alphen aan den Rijn. Hij liet dinsdag weten 'diep onder de indruk' te zijn geweest en wil dat de onderste steen boven komt rond de schietpartij en de wapens die Van der Vlis in zijn bezit had. "Dat is de regering verplicht tegenover de slachtoffers van dit drama."

Turkije pakt tientallen terreurverdachten op

De Turkse politie heeft dinsdag zeker veertig terreurverdachten gearresteerd, onder meer in de miljoenenstad Istanbul. Een van de arrestanten zou een lokale tak van terreurnetwerk Al Qaida leiden. Het is niet duidelijk of de verdachten een aanslag beraamden.

Een Turkse cel van Al Qaida wordt verantwoordelijk gehouden voor enkele grote aanslagen die de afgelopen jaren zijn gepleegd. Zo reden zelfmoordcommando's in november 2003 met vrachtwagens vol explosieven in op twee synagoges, een Brits consulaat en een bank. Daardoor kwamen ongeveer zestig mensen om het leven. Zeven mensen werden veroordeeld tot levenslang wegens betrokkenheid bij de aanslagen.

VVV trekt Derksen aan als spitsentrainer

Dirk Jan Derksen gaat aan de slag als spitsentrainer van VVV-Venlo. De oud-aanvaller van VVV zal die functie in ieder geval tot het eind van het seizoen vervullen. Daarna wordt bekeken of hij definitief tot de technische staf van de nummer zeventien van de Eredivisie toetreedt.

De 38-jarige Derksen speelde van 2005 tot 2007 voor de Venlose club. In mei 2009 nam hij afscheid van het betaalde voetbal en ging hij verder als amateur bij het in de Topklasse uitkomende EVV Echt.

"Als voetballer wil je gewoon bezig blijven met je passie. Mijn primaire doel is een steen bij te dragen aan de handhaving van VVV-Venlo", meldt Derksen op de website van de Venlose club. "Deze kans grijp ik met beide handen aan en dan zien we wel waar het toe leidt."

VVV heeft ook Quin Kruijsen vastgelegd. De 20-jarige middenvelder speelde al op amateurbasis voor de Limburgers , maar tekende dinsdag een contract voor twee jaar met een optie voor nog een seizoen. Kruijsen viel dit seizoen twee keer in en stond in de uitwedstrijd tegen FC Twente in de basis.

Rusland herdenkt eerste ruimtevlucht

Rusland heeft dinsdag uitgebreid stilgestaan bij de allereerste bemande ruimtevlucht, precies vijftig jaar geleden. ''Kosmonaut Joeri Gagarin opende een nieuw tijdperk in de menselijke geschiedenis'', zei president Dmitri Medvedev tijdens een bijeenkomst in het Kremlin. Een van de aanwezigen was Gagarins weduwe.

Eerder op de dag sprak Medvedev met de bemanning van het internationale ruimtestation ISS. ''We waren de eersten in de ruimte, we hebben veel succes geboekt en we willen onze vooruitgang niet verliezen'', zei Medvedev tegen de ruimtevaarders. De Russische staatstelevisie liet de hele dag beelden zien van Gagarin en het heldenonthaal dat hij na de ruimtereis in binnen- en buitenland kreeg.

Gagarin werd in de vroege ochtend van 12 april 1961 gelanceerd. In 108 minuten vloog hij over de Grote Oceaan, Zuid-Amerika, Afrika en Turkije terug naar Rusland.

Rusland herdenkt eerste ruimtevlucht
Rusland herdenkt eerste ruimtevlucht (Foto: ANP)

'Strijders Ivoorkust moeten wapens neerleggen'

Alle strijders in Ivoorkust moeten per direct hun wapens neerleggen. Dat heeft de internationaal erkende president van Ivoorkust Alassane Ouattara maandagavond in een toespraak op de radio en televisie gezegd.

"Na meer dan vier maanden postelectorale crisis en ontelbare verloren levens, gaan we nu een nieuw en hoopvol tijdperk in", aldus Ouattara in zijn toespraak. De inwoners van Abidjan durfden evenwel niet op straat de overwinning van Ouattara te vieren uit angst voor de vele gewapende strijders die nog steeds het straatbeeld bepalen in de commerciële hoofdstad van Ivoorkust. Daarnaast is het voor velen moeilijk te geloven dat de voormalige president Laurent Gbagbo echt gearresteerd is.


'Strijders Ivoorkust moeten wapens neerleggen' (Foto: Novum)

Blake Lively heeft rollen voor het uitkiezen

Blake Lively timmert aardig aan de weg als Hollywoodactrice. De Gossip Girl-actrice is gevraagd om de hoofdrol te spelen in Savages van Oliver Stone. Een rol die ze wellicht afwijst om een heks te kunnen spelen in de Disneyfilm Oz: The Great and Powerful, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Lively is een groot fan van Stone, die bekend is van films als Platoon, Wall Street en Natural Born Killers. "Het zou een droom zijn met hem samen te werken", zegt Lively. De 23-jarige actrice heeft nog wel concurrentie. Stone heeft ook zijn oog laten vallen op Salma Hayek en Uma Thurman voor de rol van Ophelia.

Stone heeft het scenario geschreven en gaat Savages ook regisseren. De film gaat over twee wietverslaafde jongens die noodgedwongen moeten werken voor een Mexicaanse drugsbaas, nadat hun vriendin Ophelia wordt ontvoerd. Aaron Johnson en Taylor Kitsch zijn in gesprek om de twee jongens te spelen en Benicio del Toro wil de rol van drugsbaas.

In de film Oz: The Great and Powerful heeft Lively de rol van Glinda the Good Witch aangeboden gekregen. James Franco speelt de titelrol in die film over het land van Oz. Door de filmschema's van de twee films lijkt het onmogelijk voor Lively om beide filmrollen aan te nemen. Ze is vanaf juni in de Nederlandse bioscopen te zien in de actiefilm Green Lantern.


Blake Lively (Foto: Novum)

Perquisite en Miss Montreal maken filmmuziek Lotus

Perquisite en Miss Montreal gaan een muzikale bijdrage leveren aan de Nederlandse film Lotus. De componist en de zangeres schrijven een aantal nummers voor het drama.

Perquisite levert met de hulp van zangeres Renske Taminiau enkele composities af. Miss Montreal draagt het nummer This is My Life bij, laat distributeur Benelux Film dinsdag weten. Lotus verschijnt eind deze zomer in de bioscopen.

In de film worden, in één dag tijd, verschillende verhaallijnen verteld. Onder anderen Monic Hendrickx, Georgina Verbaan, Chris Zegers, Jack Wouterse en Birgit Schuurman zijn in Lotus te zien.

Boonen heeft ploegen voor het uitkiezen

Wielrenner Tom Boonen heeft een aflopend contract en dat is veel ploegen niet ontgaan. Ondanks dat de Belg niet meer zoveel wint als in het verleden kan hij rekenen op veel belangstelling. Dit jaar zegevierde hij nog in Gent-Wevelgem.

"Aan interesse voor Boonen ontbreekt het zeker niet. Een grote zege had hem vast en zeker sterker gemaakt aan de onderhandelingstafel. Maar Tom Boonen is een van de renners die hun marktwaarde niet elke keer opnieuw hoeven te bewijzen," zei manager Paul De Geyter tegen Het Laatste Nieuws. Hij weet dat ondanks het ontbreken van een grote zege de ploegen de Belgische wielrenner graag willen vastleggen.

Boonen praat eerst met zijn huidige werkgever Quick-step, de ploeg die volgend jaar eigendom wordt van de rijke Tsjech Zdenek Bakala. De kans dat de Belg blijft is dan ook groot, hoewel de verschillen groot zijn. "Net als met andere ploegen zullen we ook met Patrick Lefevere rustig praten. En dan zien we wel hoe het evolueert. Want tussen interesse tonen en een contract tekenen gaapt vaak nog een hemelsbrede kloof."

Boer verstopte miljoenen in knoflookveld

De politie in Zuid-Korea heeft een boer gearresteerd die ervan wordt verdacht dat hij omgerekend zo'n 7 miljoen euro aan contant geld in een veld met knoflook had begraven. Familieleden van de boer zouden het geld hebben vergaard met het runnen van een illegale goksite op internet.

De politie zei dinsdag dat het geld in beslag is genomen. Twee zwagers hadden de boer gevraagd het geld te begraven. Een van hen is ook gearresteerd, de ander is nog op vlucht.

PVV-vereniging laat Wilders koud

Geert Wilders ligt geen seconde wakker van de oprichting van de Vereniging voor de PVV. "Ze doen maar", zei Wilders dinsdag in een reactie. De nieuwe organisatie wil de PVV overtuigen om zo snel mogelijk te democratiseren.

"Het gaat om twee mannen die door de PVV zijn afgewezen. Jammer dat ze dit nu doen", zei Wilders. De Vereniging voor de PVV is opgericht door Oege Bakker. Hij was PVV-kandidaat voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer maar kwam in geen van de organen terecht. Het initiatief wordt gesteund door Geert Tomlow, die bij de Kamerverkiezingen in 2006 op de twaalfde plaats van de kandidatenlijst van de PVV stond, maar vorig jaar niet terugkeerde op de lijst.

"Wij hebben ervoor gekozen om geen leden toe te laten tot de PVV, en daar blijven we bij", zei Wilders. "De fractie neemt besluiten en uiteindelijk heeft de kiezer het laatste woord." Wilders zei te gaan bekijken of het wel mag dat de vereniging de naam PVV in zich draagt. Democratisering is een heikel punt binnen de PVV. Kamerlid Hero Brinkman heeft zich hier meerdere keren voor uitgesproken, maar kreeg geen steun van een meerderheid van de Kamerfractie. Wilders heeft altijd aangevoerd LPF-achtige toestanden te willen voorkomen. Die partij ging na de dood van Pim Fortuyn ten onder door onderlinge twisten.

Ere Gouden Palm voor Bernardo Bertolucci

De Italiaanse scriptschrijver en filmregisseur Bernardo Bertolucci (71) krijgt een Ere Gouden Palm toebedeeld. Hij neemt de onderscheiding op 11 mei in ontvangst tijdens de openingsceremonie van de 64ste editie van het filmfestival van Cannes, zo maakte de organisatie maandag bekend.

De onderscheiding gaat naar belangrijke filmmakers wier werk veel autoriteit geniet, maar die nooit beloond werden met een Gouden Palm. De prijs werd eerder uitgereikt aan de regisseurs Woody Allen (2002) en Clint Eastwood (2009). De onderscheiding wordt vanaf 2011 jaarlijks toegekend.

Bertolucci is bekend van de films als Last Tango in Paris (1972), Novecento/1900 (1976), The Last Emperor (1987) en The Dreamers (2003). Il Conformista uit 1970 wordt gezien als zijn meesterwerk. De jury van Cannes roemt zijn Italiaanse meesterwerken, zijn politieke en sociale betrokkenheid en zijn elegante en nauwkeurige regiewerk.

Ere Gouden Palm voor Bernardo Bertolucci
Ere Gouden Palm voor Bernardo Bertolucci (Foto: ANP)

Baldwin speelt in Woody Allen-film

Alec Baldwin heeft een rol in de nieuwe film van Woody Allen. Jesse Eisenberg wordt genoemd voor de hoofdrol in de Allen-film, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Penélope Cruz maakte vorige week al bekend weer met de New Yorkse regisseur te gaan samenwerken. Baldwin werd in 1990 door Allen geregisseerd in de komedie Alice. Sindsdien hebben de twee niet meer samengewerkt. De 53-jarige acteur is momenteel te zien in de komedieserie 30 Rock en heeft een rol in de rockmusical Rock of Ages. De opnames voor die film waarin hij een clubeigenaar speelt, moeten nog beginnen. Eisenberg werd dit jaar genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in The Social Network.

Over het verhaal van de nieuwe film van Allen is nog niets bekend. Wel is duidelijk dat het zich afspeelt in Rome. De neurotische filmmaker schrijft momenteel nog aan het scenario van de film en wil daar niets over kwijt. "In dit stadium ben ik nog te bijgelovig om iets los te laten," aldus de regisseur.

Allens laatste film, Midnight in Paris, gaat op het filmfestival van Cannes in première. Wanneer de film in Nederland gaat draaien is nog onbekend. De 74-jarige regisseur kiest de afgelopen jaren vaak voor Europese steden als decors voor zijn films. Naar eigen zeggen is het filmen in het door hem geliefde New York hem te duur geworden.


(Foto: Novum)

L. de Jong mogelijk fit voor het weekend

Luuk de Jong lijkt sneller te herstellen dan aanvankelijk verwacht. De aanvaller kan mogelijk aanstaand weekend alweer meespelen. De 20-jarige aanvaller van FC Twente werkte vanmorgen individueel een looptraining af en deed zelfs al enkele oefeningen met de bal, aldus De Telegraaf.

De Jong, die vorige week in het Europa League-duel met Villarreal (5-1 verlies) geblesseerd raakte aan zijn enkel, kan mogelijk aankomend weekend meespelen in de uitwedstrijd tegen zijn jeugdliefde en voormalige club De Graafschap.

Het meespelen van De Jong zou een meevaller zijn voor FC Twente. Hoewel Douglas terugkeert in de selectie, moet de kampioenskandidaat het dit weekend namelijk wel stellen zonder de geschorste Theo Janssen, Bart Buysse en Roberto Rosales.

Stallone scoort nieuwe regisseur voor Headshot

Walter Hill gaat de nieuwe actiefilm Headshot met Sylvester Stallone regisseren. Dat laat de spierbundel weten aan de Amerikaanse filmblog Ain't It Cool News. Hill is vooral bekend als regisseur en scenarist van 48 Hrs. en Another 48 Hrs., en als producent van de vier Alien-films.

Vorige week stapte de Zuid-Afrikaan Wayne Kramer nog op als regisseur, omdat hij en Stallone een creatief meningsverschil hadden over de actiefilm. Nu heeft Stallone dus Hill weten te strikken, een man met wie hij al decennialang probeert samen te werken. Sly deed destijds al auditie voor 48 Hrs. uit 1982 en The Driver uit 1978. "Nu, 35 jaar later, kruipt Walter eindelijk bij mij achter het stuur", zegt hij blij.

Headshot gaat over een politieagent uit New York en een huurmoordenaar uit New Orleans die beiden hun partner vermoord zien worden en de handen ineen slaan om de daders te pakken. Bekend terrein voor de 64-jarige Stallone, die de laatste jaren stevig uitpakt met harde actiefilms die doen denken aan de jaren tachtig, zoals Rambo IV en The Expendables.

Behalve Stallone zijn nog geen castleden bekend. De film moet volgend jaar in de bioscoop verschijnen.


Sylvester Stallone vindt regisseur (Foto: Novum)

WoW-speler levelt door te verkennen

World of Warcraft wordt na al die jaren nog veel gespeeld. Sommige mensen zoeken echter een uitdaging na al die tijd en gaan voor wel aparte beperkingen die ze zichzelf opleggen. Zo ook speler 'Everbloom', die zonder te doden tot level 85 is geraakt.

Zijn Night Elf heeft hij level 85 gekregen door alleen in het spel te verkennen en niet te gaan doden. Door grondstoffen te delven, kruiden te verzamelen en ook archeologische vondsten te doen heeft de speler ervaring opgedaan. Volgens hem ga je het spel in een heel ander licht zien en zie je pas echt hoeveel detail er in World of Warcraft is. Hij heeft geen opdracht aangenomen om zo sterkere monsters of andere items te verkrijgen. In zijn profiel staat wel een queeste, maar dat is volgens hem een glitch. Hij heeft een opdracht vervuld door alleen een brief met daarin een uitnodiging te lezen.

Zonde, misschien moet hij maar even opnieuw beginnen. Knap is dat hij maar 25 keer is doodgegaan in de hele tijd. Dus mocht je nog een uitdaging zoeken en wat tijd te veel hebben, hier is de thread waarin alles uitgelegd wordt.

World of Warcraft

Regisseur Dik Trom maakt misdaadthriller

Regisseur Arne Toonen, die afgelopen jaar doorbrak met de familiefilm Dik Trom, gaat de komische misdaadthriller Black Out maken. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt.

Het verhaal van Black Out is gebaseerd op de thriller Merg en Been van schrijver Gerben Hellinga. De film verhaalt over een ex-crimineel die aan de vooravond van zijn bruiloft ontwaakt naast een lijk. Deze Jos heeft echter geen idee wat zijn rol is in de dood van het slachtoffer, want hij heeft een gat in zijn geheugen van een paar dagen.

De film moet in het najaar worden gedraaid. Acteurs zijn nog niet bekend. Toonen heeft het scenario geschreven met Melle Runderkamp en Luuk Frank van Heerde.

Thom Hoffman speelt prins Bernhard

Acteur Thom Hoffman speelt prins Bernhard in de nieuwe dramaserie Beatrix, Oranje onder vuur. Hiermee is de cast compleet. De opnames zijn maandag begonnen, maakte de VPRO bekend.

Hoffman speelt de prins op oudere leeftijd en wordt daarmee de tegenspeler van Ellen Vogel die de rol van Juliana op zich neemt. Beatrix, Oranje onder vuur bestrijkt de periode vanaf de Leidse studententijd van Beatrix en gaat in op de verschillende crises binnen het vorstenhuis.

Eerder was al bekend dat Bastiaan Ragas prins Willem-Alexander vertolkt. Katja Herbers kruipt in de huid van prinses Máxima. Willeke van Ammelrooy en Mara van Vlijmen spelen de rol van Beatrix.

Het scenario is van Tomas Ross. De regie is in handen van Pim van Hoeve. De vierdelige serie wordt in januari 2012 uitgezonden op Nederland 1.

Thom Hoffman speelt prins Bernhard
Thom Hoffman speelt prins Bernhard (Foto: ANP)

FBI-files over Roswell vrijgegeven

In 1947 stortte een voorwerp neer bij de Amerikaanse plaats Roswell in de staat New Mexico. Volgens veel geruchten zou het hier gaan om een voertuig met aliens erin. De aliens zouden naar een geheime Amerikaanse onderzoeksbasis zijn gebracht. Amerikaanse diensten hebben dit altijd ontkend en kwamen met verschillende verklaringen, waarvan die van een weerballon het langst standhield. 64 jaar na dato zijn nu de files van de FBI over het Roswellincident vrijgegeven.

In de documenten beschrijft Guy Hottel, FBI-agent, onder andere het volgende: "Een onderzoeker van de luchtmacht verklaarde dat drie zogeheten vliegende schotels zijn geborgen in New Mexico. Ze werden beschreven als rond van vorm met verhoogde middelpunten met een diameter van ongeveer 50 feet (15 meter). In elke zaten drie lichamen met een menselijke vorm van maar 3 feet (91 centimeter) lang, gekleed in een metaalachtig doek met een zeer fijne textuur."

Verder onderzoek zou volgens de documenten niet zijn gedaan. Klik hier voor gescande versies van de documenten. Deze documenten zijn vrijgegeven in een nieuw project van de FBI, genaamd 'the vault'. Er zijn in totaal meer dan 2000 files vrijgegeven. Klik hier om zelf de documenten in the vault te lezen.

Penismuseum heeft eindelijk menselijk exemplaar

De op sterk water bewaarde penis van een 95-jarige IJslander wordt de topattractie van een van de vreemdste musea ter wereld. Het Fallologische Museum in het kleine vissersstadje Husavik in IJsland beschikte al over penissen van een walvis, een zeehond, een beer en andere zoogdieren, maar ontbeerde tot dusverre een menselijk exemplaar.

Pall Arason was bevriend met de curator van het museum, Sigurdur Hjartarson, en beloofde zijn roede na zijn dood te doneren. Het geslachtsorgaan werd in januari in het mortuarium operatief verwijderd. Het museum bestaat sinds 1997.

Eerste boete onder boerkaverbod Frankrijk

De politie in Frankrijk heeft in een buitenwijk van Parijs een vrouw beboet, omdat zij een gezichtssluier droeg. Maandag werd een wettelijk verbod op het dragen van gezichtsbedekkende sluiers in het openbaar van kracht en het is nu voor het eerst dat er ook daadwerkelijk een boete is uitgedeeld.

De 27-jarige vrouw werd maandag op de parkeerplaats van een winkelcentrum in het voorstadje Mureaux staande gehouden. Ze kreeg een boete die haar verplicht tot het betalen van 150 euro of het volgen van een inburgeringscursus.

Naar schatting van de overheid dragen in Frankrijk hooguit tweeduizend vrouwen gezichtsbedekkende kleding.


Eerste boete onder boerkaverbod Frankrijk (Foto: Novum)

Regisseur Eddy Terstall maakt korte film DEAL

Regisseur Eddy Terstall gaat voor het eerst in drie jaar weer een film maken. Het is de bedoeling dat hij deze zomer in Den Haag de romantische komedie DEAL gaat draaien, zo maakte hij dinsdag bekend.

De korte film, met in de hoofdrol Teun Kuilboer, vertelt over een uit de hand gelopen deal tussen twee vrienden. Terstall hoopt de productie te kunnen realiseren door via de website CineCrowd een bedrag van 20.000 euro bij elkaar te sprokkelen.

Het platform werd ruim een maand geleden gelanceerd door een groep jonge filmmakers die op een alternatieve manier hopen hun films te financieren. Filmliefhebbers kunnen een klein bedrag doneren om projecten te steunen. In een maand tijd zijn er twee kleine projecten gerealiseerd dankzij giften op CineCrowd.nl. DEAL wordt de eerste grotere titel die op deze manier aan geld hoopt te komen.

Regisseur Eddy Terstall maakt korte film DEAL
Regisseur Eddy Terstall maakt korte film DEAL (Foto: ANP)

Bijna elfduizend condoleances voor Alphen

Bijna elfduizend mensen hebben online een condoleance achtergelaten naar aanleiding van de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Op condoleance.nl gaat de teller dinsdag richting de elfduizend. Op condoleance-alphen.nl staan ruim driehonderd reacties. Winkelcentrum De Ridderhof, waar de schietpartij zich afspeelde, is weer open.

Winkelcentrum De Ridderhof, waar de schietpartij zich afspeelde, ging dinsdagochtend weer open. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Tseard Hoekstra bezochten de winkeliers. Niet alle winkels hebben de deuren geopend.

Onder de zeven doden was een winkelier. De ondernemers hebben een plek ingericht in De Ridderhof waar mensen steun kunnen betuigen.

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft maandag een minuut stilte gehouden. De Tweede Kamer herdenkt de slachtoffers om 14.00 uur.

Bijna elfduizend condoleances voor Alphen
Foto: Rowin van Diest

Federer begint goed aan gravelseizoen

Roger Federer is het gravelseizoen goed van start gegaan. Bij het Masters-toernooi in Monte Carlo bereikte de Zwitser de derde ronde door Philipp Kohlschreiber met 6-2 en 6-1 te verslaan. Federer had in de eerste ronde een bye.

In beide sets kwam Federer, de nummer drie van de wereld, vlot op 3-0. Daarna liet hij de teugels wat vieren maar het was niet zo dat Kohlschreiber echte kansen kreeg.

Vitesse rest van het seizoen zonder Pedersen

Marcus Pedersen komt dit seizoen zo goed als zeker niet meer in actie. De 20-jarige aanvaller van Vitesse onderging vandaag een operatie aan zijn rechterknie. Het herstel van de Noorse spits gaat ongeveer zes weken duren, meldt Vitesse op de clubsite.

Pedersen zakte afgelopen vrijdag tijdens de training door zijn knie. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek de meniscus van aanvaller beschadigd te zijn. Pedersen onderging de operatie succesvol.

De spits, die in de zomer overkwam van het Noorse Strømsgodset IF, speelde dit seizoen zestien competitieduels waarin hij vijfmaal scoorde. Twee weken geleden was Pedersen nog belangrijk in de Gelderse derby tegen N.E.C. Nijmegen door het winnende doelpunt te maken.

Vitesse is vier wedstrijden voor het eind van de competitie nog niet helemaal veilig. De Arnhemmers hebben een voorsprong van zes punten op Excelsior, dat zestiende staat in de Eredivisie. De nummers zestien en zeventien van de ranglijst spelen aan het eind van het seizoen play-offs voor promotie/degradatie.

IAAF: "Nieuwe regels voor mannelijke atletes"

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft nieuwe regels vastgelegd voor atletes met hyperandrogenisme, een teveel aan mannelijke hormonen, die deel willen nemen aan wedstrijden. Bij twijfel moeten ze meewerken aan onderzoeken, anders wordt hun deelname geweigerd. De regels gaan per 1 mei in.

Aanleiding voor het nieuwe protocol is Caster Semenya, de Zuid-Afrikaanse atlete die in 2009 in Berlijn wereldkampioen werd op de 800 meter. Door haar mannelijke uiterlijk rezen er twijfels of ze wel vrouw was. Ze werd geschorst en er volgden onderzoeken.

In het Zuid-Koreaanse Daegu zijn de nieuwe regels nu aangenomen dat bij hyperandrogenisme atleten die geregistreerd staan als vrouw bij de dames aan wedstrijden mogen deelnemen als het androgenen-niveau lager ligt dan dat van de mannen of dat ze uit extra mannelijke hormonen geen voordeel weet te halen.

Bij twijfel kunnen er onderzoeken volgen in één van de zes door de IAAF aangewezen centra. Mocht een atlete dat weigeren dan zal uitsluiting van wedstrijden volgen. De nieuwe regels zijn in overleg met experts en de medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité vastgesteld.

Charlie Sheen mogelijk in superheldenfilm

Mark Millar wil een superheld maken van Charlie Sheen. De bedenker van de gewelddadige strip Kick-Ass heeft grootse plannen met de verslaafde acteur, zegt hij tegen de Britse televisiezender BBC.

Millar is niet van plan bovennatuurlijke krachten toe te voegen aan Sheen. "Hij heeft genoeg krachten in het echte leven." De schrijver zegt geïnspireerd te zijn door de wederopstanding van acteur Robert Downey Jr. die na een aantal jaren verslaving aan drank en drugs zijn bad boy-imago gebruikte voor zijn films.

Sheen is ontslagen uit de komedieserie Two and a Half Man, omdat zijn drugsverslaving hem onhandelbaar maakte. De zoon van Martin Sheen stak zijn ongeloof en woede over zijn ontslag niet onder stoelen of banken en gaf in talloze interviews aan onverslaanbaar te zijn, dankzij zijn 'tiger blood'.

Momenteel toert Sheen met zijn theatershow Violent Torpedo of Truth: Defeat Is Not an Option door Amerika. De eerste bezoekers waren zeer ontevreden. Veel mensen vroegen hun geld terug. Het tweede optreden werd overigens meer gewaardeerd.

Kick-Ass gaat over een jongen die het geweld op straat wil aanpakken door verkleed als superheld mensen te redden. De strip werd vorig jaar verfilmd met Nicolas Cage in een van de hoofdrollen. De Brit Millar is ook de bedenker van de spionagethriller Wanted, die in 2008 werd verfilmd met Angelina Jolie in de hoofdrol.


WINNING! (Foto: Novum)

Koningin begint staatsbezoek aan Duitsland

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn dinsdag begonnen aan hun vierdaagse staatsbezoek aan Duitsland. Rond 10.30 uur arriveerden ze op vliegveld Tegel in Berlijn. Daarna werden ze op Slot Bellevue welkom geheten door bondspresident Christian Wulff en zijn echtgenote Bettina.

Duitse en Nederlandse vlaggen wapperen bij het paleis, de officiële ambtswoning van de Duitse president. In de ontvangsthal tekenden de koningin, de prins en de prinses het gastenboek. Speciaal voor de gasten was er een boeket rood-wit-blauwe bloemen neergezet.

Buiten in de stromende regen inspecteerde Beatrix de erewacht. "Wat een geweldig weer hebben we hier", grapte Willem-Alexander naar tientallen Nederlandse kinderen die waren opgetrommeld om de Oranjes toe te juichen. "Speciaal besteld", voegde Máxima eraan toe. "Nee, nee", zei Bettina Wulff snel.

Koningin begint staatsbezoek aan Duitsland
Koningin begint staatsbezoek aan Duitsland (Foto: ANP)

Meisje op Schiphol opgepakt met 38.000 euro

De douane op Schiphol heeft de afgelopen weken ruim 110.000 euro aan contant geld onderschept. Een van de verdachten die werd opgepakt, was een Kroatisch meisje van veertien jaar, dat 76 biljetten van 500 euro bij zich had. Het meisje reisde alleen uit Italië en had een vals Roemeens identiteitsbewijs bij zich.

Het Ministerie van Financiën heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het meisje is in een beschermde opvang geplaatst en heeft een voogd gekregen van de Raad voor de Kinderbescherming.

Op 23 maart wilde een 28-jarige man uit Maarssen een bedrag van 75.000 euro meenemen naar Curaçao. Tijdens een controle ontdekte de douane het geld, dat in pakketten van 10.000 euro in sokken en schoenen verstopt zat.

Mensen die 10.000 euro of meer willen meenemen, moeten daarvan aangifte doen bij de douane.

Meisje op Schiphol opgepakt met 38.000 euro
Meisje op Schiphol opgepakt met 38.000 euro (Foto: ANP)

Seriemoordenaar actief in New York

De vermoedelijk menselijke resten die maandag in Nassau County zijn gevonden, net over de grens met de stad New York, kunnen die van het negende en tiende slachtoffer van een mogelijke seriemoordenaar zijn. Dat zegt een woordvoerder van de plaatselijke politie.

In december 2010 werden de eerste vier slachtoffers, die werkzaam waren als prostituee, gevonden in Suffolk County. Twee weken geleden werden de resten van nog eens vier mensen gevonden in hetzelfde gebied. De politie vermoedt te maken te hebben met een seriemoordenaar. Politiewoordvoerder Kevin Smith zegt dat de resten die maandag zijn gevonden naar de lijkschouwer zijn gestuurd om te bevestigen dat het om menselijke resten gaat.

In december onderzocht de politie de vermissing van een vrouw die als escort werkzaam was in Suffolk County. Tijdens dat onderzoek werd het eerste lijk gevonden. Geen van de tot dusver gevonden slachtoffers is echter Shannon Gilbert, de vrouw wier vermissing de politie oorspronkelijk onderzocht.

Volgens de politie zijn sommige slachtoffers al lange tijd dood. Een van de slachtoffers die in december gevonden werden, was al in 2007 als vermist opgegeven, een tweede was sinds 2009 spoorloos.

De politie in Suffolk heeft vorige week vier dagen het gebied doorzocht waar de lichamen gevonden zijn. Zo'n 125 agenten waren betrokken bij het onderzoek. Volgens Smith gaat de zoektocht dinsdag verder, als de weersomstandigheden het toelaten. De politie heeft nog geen verdachte op het oog.


Seriemoordenaar actief in New York (Foto: Novum)

Virgin-baas Branson op 1 mei stewardess bij AirAsia-vlucht

Virgin-baas Sir Richard Branson zal op 1 mei gaan fungeren als stewardess op een vlucht bij AirAsia. Dit is het gevolg van een verloren weddenschap in de Formule 1 waar Virgin Racing in het kampioenschap eindigde onder Lotus Racing. Laatstgenoemde team, dat nu Team Lotus heet, is eigendom van Tony Fernandes, de baas van AirAsia.

De verliezer van de weddenschap zou gaan fungeren als stewardess op een vlucht bij de vliegmaatschappij van de ander en Branson is hierdoor het haasje. Oorspronkelijk zou de vlucht van Londen naar Kuala Lumpur op 21 februari plaats gaan vinden, maar omdat Branson bij een ski-ongeval een knieband afscheurde werd het uitgesteld.

Nu is er een nieuwe datum voor de vlucht van AirAsia vastgesteld. "Het is officieel, Richard Branson dient op 1 mei als stewardess op een speciale AirAsia-vlucht. Al het geld gaat naar liefdadigheid," schreef Fernandes op Twitter. Hij liet eerder al weten uit te kijken naar het optreden van Branson die voor de vlucht verplicht zijn benen moet scheren.

Tristan | Gids voor moderne muurbloempjes

Na de schietpartij in Alphen aan den Rijn was de eerste vraag: wie was Tristan van der Vlis? Die vraag bleek nog niet zo makkelijk om te beantwoorden. Bijna niemand kende hem. Als zijn leven een film was, was zijn rol tot die bewuste zaterdagmiddag omschreven in de aftiteling als 'willekeurige voorbijganger nummer vijf.' En waarschijnlijk was dat zinnetje zelfs geschrapt om kosten te besparen.

Circuit Interlagos aangepast

De bazen van het circuit Interlagos hebben aangekondigd om de Curva do Café veiliger te maken. Door een deel van de tribunes bij het opkomen van het rechte stuk te verwijderen kan er een uitloopstrook gecreëerd worden.

Reden voor deze ingreep zijn de dodelijke ongelukken die in deze snelle bocht plaatsvonden. Coureur Gustavo Sondermann kwam bij deze bocht om het leven, terwijl eerder dit jaar al een motorrijder er het leven liet en in 2007 Rafael Sperafico. Ook in de Formule 1 gebeurde er in 2003 een zwaar ongeval toen Mark Webber zwaar crashte en Fernando Alonso hard op de brokstukken in reed.

Het probleem in de snelle linkerbocht is dat de coureurs hier op volle snelheid doorheen gaan en als ze aan de buitenzijde de muur raken terugstuiteren op de baan en op de racelijn tot stilstand komen. Dit heeft tot gevaarlijke en zelfs dodelijke situaties geleid. Door een deel van de tribunes daar weg te halen en te vervangen door een uitloopstrook kan er voor gezorgd worden dat het gevaar verminderd wordt.

Street Fighter een miljoen keer verscheept voor 3DS

Super Street Fighter IV: 3D Edition is door game-uitgever Capcom een miljoen keer verscheept. Het vechtspel is wereldwijd een van de populairste spellen voor de Nintendo 3DS. Daarom zet de uitgever hoog in met het vechtspel. Volgens marktanalysewebsite Vgchartz zijn alleen afgelopen week al ruim 120 duizend exemplaren van de game verkocht.

De populairste game voor de Nintendo 3DS is het diervriendelijke spelletje Nintendogs + Cats, gevolgd door het alleen in Japan uitgebrachte puzzelavontuur Professor Layton and the Mask of Miracle. Super Street Fighter IV staat op de derde plek. Dit blijkt uit data die is verzameld door Vgchartz.

De eind maart gelanceerde 3D-spelcomputer van Nintendo doet het minder goed dan gehoopt. Nintendo had verwacht eind maart vier miljoen exemplaren te hebben verkocht. Naar schatting heeft het bedrijf krap de helft weten te verkopen. Maandag werd bekend dat als gevolg van deze resultaten de aandelen Nintendo naar het laagste punt sinds december 2009 zijn gezakt.


Autokraker laat baby ongemoeid

Een 28-jarige vader uit Haarlem kreeg maandagavond de schrik van zijn leven toen hij merkte dat er in zijn auto was ingebroken waarin hij zijn tien maanden oude baby onbeheerd had achtergelaten. Hij kon echter opgelucht ademhalen toen bleek dat er weliswaar van alles was meegenomen, maar zijn kind niets was overkomen. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Het incident gebeurde rond 23.00 uur in de Pleiadenstraat. De Haarlemmer had zijn auto met baby voor even op de straat geparkeerd. Toen de vader enkele minuten later terugkwam, bleken drie mobiele telefoons en een portemonnee te zijn gestolen. Tot zijn grote opluchting zat zijn kind ongedeerd in zijn zitje.

UEFA houdt Spurs-fans in de gaten

De UEFA houdt woensdag in de Champions Leaguewedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Real Madrid de supporters van de thuisploeg extra in de gaten. Aanvaller Emmanuel Adebayor zou vorige week in het eerste kwartfinaleduel tussen Tottenham en Real racistisch zijn bejegend door de Engelse fans.

Real-spits Adebayor vroeg de UEFA na het duel om op te treden tegen de racistische supporters van de Spurs. De Europese voetbalbond kon echter niets ondernemen omdat het incident niet was gerapporteerd door UEFA-officials, stewards of de Spaanse politie. Jacques Antenen, vicevoorzitter van de tuchtcommissie van de UEFA, houdt nu in Londen de vinger aan de pols.

Real won vorige week in Madrid met 4-0. Adebayor had met twee treffers een groot aandeel in de zege van de Spanjaarden. De Togolese spits speelt sinds de winterstop bij Real, dat de aanvaller huurt van Manchester City. In het verleden stond Adebayor onder contract bij Arsenal, de aartsrivaal van Tottenham.


UEFA houdt Spurs-fans in de gaten (Foto: Novum)

Priester aangehouden wegens verduistering

De politie heeft dinsdag een 57-jarige priester uit Kerkrade opgepakt op verdenking van verduistering en witwassen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht gemeld.

De man is aangehouden in het kader van een onderzoek dat loopt sinds februari, naar aanleiding van een aangifte door het bisdom Roermond. Het bisdom had 'ernstige vermoedens van financiële malversaties'. Dinsdag heeft de politie op verschillende plaatsen invallen gedaan.

Bisschop Frans Wiertz van Roermond heeft de priester op non-actief gesteld. Het gaat om de voormalige pastoor van de parochies Chevremont, Haanrade en Rolduckerveld te Kerkrade, meldt het bisdom.

Politie en justitie willen niet meer informatie geven over de zaak. Dat zou het onderzoek kunnen schaden. Ook het bisdom wil verder niets kwijt. Het OM zegt later deze week meer details te zullen geven.

Rutger Hauer denkt nog lang niet aan pensioen

Als het aan Rutger Hauer ligt is zijn filmcarrière nog lang niet ten einde. De 67-jarige acteur is nog volop actief en wil voorlopig zeker niet met pensioen gaan.

"Pensioen is uitgevonden door mensen die een rotbaan hebben", zegt hij dinsdag in Sp!ts. "Dat geldt niet voor mij. Ik ga door zolang regisseurs mij vragen en zolang ik het leuk vind om te doen. Ik heb het gevoel dat het einde nog lang niet in zicht is."

Hauer is momenteel bezig met de opnamen van De Heineken Ontvoering, waarin hij de biermagnaat vertolkt. Zijn volgende project wordt een 3D-versie van Dracula, die deze zomer wordt opgenomen.


Rutger Hauer (Foto: Novum)

Storing legt treinverkeer rond Arnhem plat

Het treinverkeer rond Arnhem ligt dinsdagochtend plat door een grote stroomstoring. Door de storing rijden er geen treinen van en naar Arnhem, meldt ProRail.

De verwachting is dat de treinen tot 14.00 uur flinke vertraging oplopen. Door de storing kunnen de wissels en seinen in en rond Arnhem niet worden bediend. De oorzaak van de storing is nog niet duidelijk.

Vanuit het noorden komen de treinen tot Dieren en vanuit het oosten tot Zevenaar. Reizigers vanuit het zuiden die via Tiel gaan kunnen doorrijden tot aan Elst. Vanuit het westen rijden de treinen tot Wolfheze.

De storing ontregelt ook het treinverkeer in andere delen van het land. De treindiensten zijn op elkaar afgestemd, waardoor een vertraagde of geannuleerde trein in Arnhem ook elders voor problemen zorgt.

Aantal opgeleverde woningen daalt fors

Het aantal opgeleverde woningen is met bijna een derde afgenomen. In 2010 werden 56.000 woningen opgeleverd. Dat is het laagste aantal in bijna zestig jaar. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal koopwoningen daalde het meest. Er kwamen vorig jaar vergeleken met 2009 bijna 40 procent minder koopwoningen gereed. De oplevering van huurwoningen daalde met bijna 16 procent. Het CBS wijt de zeer grote daling van het aantal opgeleverde koopwoningen aan de onzekerheden op de woningmarkt.

Naast het teruggelopen aantal gereedgekomen woningen nam ook het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning werd verleend aanzienlijk af. In 2010 werden voor ruim 61.000 woningen bouwvergunningen verleend. Dat is bijna 16 procent minder dan een jaar eerder.

Per provincie lopen de gegevens sterk uiteen. Zo nam in Flevoland het aantal bouwvergunningen met 55 procent af, terwijl er in Utrecht sprake was van een toename van 13 procent.

Toro Rosso-rijders weer onder druk gezet

Het lijkt er op dat spoedig een van de coureurs van Scuderia Toro Rosso het veld zal moeten gaan ruimen. Teambaas Franz Tost eist van Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari prestaties, anders zal derde rijder Daniel Ricciardo spoedig één van hen gaan vervangen.

"Als één van onze rijders niet naar behoren presteert, zal Ricciardo de desbetreffende cockpit overnemen. Dit zorgt voor wat druk op de schouders voor Sébastien en Jaime," zei Tost tegen The West Australian. De Australiër Ricciardo wordt door de teambaas geprezen. "Hij heeft een hele goede indruk op ons gemaakt. Daniel heeft veel talent en zijn feedback is erg nuttig voor de engineers."

Eerder werden de rijders van het tweede Red Bull-team onder druk gezet door adviseur Helmut Marko. Hij zei al dat het beter zou moeten gaan dan vorig jaar, anders zou Ricciardo een stoeltje over gaan nemen.

Tom Lanoye schrijft Boekenweekgeschenk

De Vlaamse schrijver Tom Lanoye schrijft in 2012 het Boekenweekgeschenk. Het thema van de Boekenweek is volgend jaar 'Vriendschap en andere ongemakken'. Dat maakte de organisator van de Boekenweek, de stichting CPNB, dinsdag bekend. De Boekenweek duurt van 14 tot 24 maart.

De 52-jarige Lanoye is een veelbekroond romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen Belgische schrijvers van dit moment. Hij wordt de vierde Belgische auteur van het Boekenweekgeschenk. Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978) en Hugo Claus (1989) gingen hem voor.

Lanoye werd in de jaren tachtig bekend met boeken als Een Slagerszoon met een Brilletje en Kartonnen Dozen. Rond de eeuwwisseling schreef hij de trilogie Het Goddelijke Monster, Zwarte tranen en Boze tongen, waarin het uiteenvallen van België wordt geschilderd.

Voor zijn laatste roman Sprakeloos, uit 2009, ontving Lanoye zowel de Henriëtte Roland Holstprijs als de Gouden Uil Publieksprijs. In het autobiografische boek beschrijft hij het leven en sterven van zijn ouders. Een zin uit de roman werd bekroond met de Tzum-prijs, de prijs voor de beste literaire zin.

Als thema voor de Boekenweek is gekozen voor vriendschap in alle verschijningsvormen. "Vriendschappen tekenen het leven, ze maken of breken je. In de huidige tijd van Hyves en Facebook draait het ogenschijnlijk vooral om hoevéél vrienden je hebt. Maar gaat het uiteindelijk niet om de waarde ervan? Om die ene vriendschap voor het leven?", laat de organisatie weten.

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) wil het lezen van boeken en het boekenbezit stimuleren. De Boekenweek wordt volgend jaar voor de 77e keer georganiseerd.

Baby gedood vanwege sterrenbeeld

In China is een pasgeboren jongetje vermoord door zijn oma omdat zij vond dat hij een sterrenbeeld had dat niet goed bij de familie paste. De politie heeft de vrouw opgepakt.

De vrouw beraamde haar daad na een bezoek aan een waarzegster. Die vertelde haar dat het jongetje voor problemen in de familie zou zorgen, omdat hij een verkeerd sterrenbeeld had. Ze had al eerder geprobeerd om een miskraam bij haar dochter te veroorzaken door haar in de buik te laten slaan. Dat mislukte en het kind werd begin dit jaar gezond geboren. Oma liet zich echter niet uit het veld slaan en zon op een mogelijkheid de jongen alsnog te pakken te nemen.

Dat lukte nu pas omdat de moeder het kind al die tijd tegen haar wist te beschermen, in een onbewaakt moment kon oma echter toch toeslaan. Ze vermoordde het kind en gooide zijn lichaampje in een waterput.

Fraudeurs OV-chipkaart nog niet aangepakt

De KLPD heeft momenteel geen enkel onderzoek lopen naar mogelijke fraudegevallen met de OV-chipkaart. Het opsporen van zulke fraude is de verantwoordelijkheid van de spoorwegpolitie, een onderdeel van het KLPD.

Volgens het korps hebben ze onvoldoende rechercheurs beschikbaar en liggen er nu tien zaken op de plank. Door vervoerders werd eerder gesproken over tientallen zaken en een hoge pakkans voor fraudeurs.

Onlangs werd een Leidse fraudeur veroordeeld voor het rommelen met de OV-chipkaart, maar voor zijn opsporing was een compleet camerasurveillanceteam nodig. De KLPD kan niet aangeven hoeveel van haar medewerkers zich uiteindelijk gaan bezighouden met het bestrijden van fraude met de OV-chipkaart.

Eerder werd al bekend dat de pakkans erg klein is als je gebruikmaakt van een contant betaalde anonieme kaart. Vervolging volgt maar zelden en de straf lijkt, als je onverhoopt toch betrapt wordt, beperkt te blijven tot een kleine geldboete.

53 leerlingen geschorst om beoordelen leraressen

Een Australische middelbare school heeft ruim vijftig van hun leerlingen geschorst. De scholieren hadden op een speciaal aangemaakte website hun leraressen een cijfer gegeven. Volgens de schooldirecteur deden de jongens dit echter op een 'aanstootgevende' wijze.

Directeur Dennis Harvey van het Villanova College in Coorparoo zegt 'snel en doortastend' te hebben gereageerd toen hij afgelopen woensdag de site ontdekte. De jongen die de website had gemaakt, werd direct geschorst en zijn site uit de lucht gehaald. "De pagina nodigde internetters uit om leraressen te beoordelen op basis van criteria die denigrerend en van persoonlijke aard zijn", zei hij. "Dit soort gedrag is onaanvaardbaar en hoort niet thuis op Villanova."

Nader onderzoek wees uit dat maar liefst 52 leerlingen hadden meegedaan aan de beoordeling. Ook zij zijn direct geschorst. Zij zijn pas weer welkom op de school als zij een gesprek onder vier ogen hebben gehad met de leraressen die zich beledigd voelen door de website.

Burgemeester Washington gearresteerd

Burgemeester Vincent Gray van Washington is maandag gearresteerd tijdens een demonstratie tegen de mogelijke bezuinigingen op de fondsen voor abortus. De politie arresteerde 41 betogers in de Amerikaanse hoofdstad, onder wie meerdere leden van de gemeenteraad.

Door het akkoord dat de Republikeinen en Democraten vrijdagavond (Amerikaanse tijd) sloten, zal Washington op financieel gebied voornamelijk onder de jurisdictie van het Congres vallen. De stad kan daardoor niet meer zelf bepalen waaraan zij haar geld uitgeeft. "Het is echt belachelijk. Washington verdient het om vrij te zijn", zei de burgemeester tijdens de demonstratie. Gray werd dezelfde dag vrijgelaten na het betalen van een borg van 50 dollar.

Hoewel Washington in rep en roer is, zijn veel ambtenaren erg blij met het akkoord. Zij zouden anders onbetaald op non-actief worden gezet.

'Geen vertrek van Robben en Ribéry'

Louis van Gaal werd afgelopen weekeinde op straat gezet door de clubleiding van Bayern München. Bij de Rekordmeister is het al het hele seizoen onrustig en nu dreigt zelfs plaatsing voor de voorronde van de Champions League in gevaar te komen.

Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge zegt dat Bayern nu gebaat is bij rust en hij wil snel bouwen aan het elftal voor de nieuwe competitie. Hier is plaats voor zowel Franck Ribéry als Arjen Robben. "Ik kan garanderen dat zij bij Bayern München blijven," aldus Rummenigge in het Duitse Bild. "We zullen geen basisspelers verkopen van wie we zijn overtuigd."

'Ace Attorney Investigations 2 alleen beschikbaar in Japan'

Jij zit natuurlijk al een tijdje te wachten op de nieuwe Ace Attorney Investigations 2. Goed nieuws, want hij komt eraan. Slecht nieuws... hij komt niet naar het westen. Op de vraag of de game ook richting Amerika en Europa ging, moest Capcoms Christian Svensson helaas een nee verkopen.

Hij heeft nog geen officiële bevestiging gegeven maar voorlopig zijn er geen plannen om de game hier uit te brengen. Svensson zegt wel dat plannen zouden kunnen wijzigen. "Regarding the question, plans change all the time so I would probably rather use the 'There are no plans for a Western release at this time for AAI2"

We zullen dus voorlopig moeten wachten en hopen dat de game hier uitkomt, maar de kans is klein.

Amerikaan krijgt 23 jaar voor terreurplan

Een 35-jarige Amerikaan van Pakistaanse afkomst is maandag in de Verenigde Staten tot 23 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens terrorisme.

De man bekende dat hij zich had aangesloten bij wat hij dacht dat een complot van Al Qaida was voor een bomaanslag op het Metrorail-systeem van Washington. In werkelijkheid was het een val die was opgezet door de binnenlandse veiligheidsdienst.

"Ik kan alleen maar sorry zeggen. Het was verkeerd", zei Farooque Ahmed.

Volgens zijn advocaat was hij voor het complot gevallen onder invloed van extremistische retoriek van onder anderen de radicale geestelijke Anwar al-Awlaki. Een andere factor was de discriminatie van moslims waar hij en zijn familie in de VS mee te maken kregen. Verder vertrouwde Ahmed op een kennis, die later een undercoveragent van de Amerikaanse overheid bleek te zijn.

Volgens het openbaar ministerie was het toch Ahmed zelf die over het doden van Amerikanen was begonnen.

Ferrari houdt crisisberaad

De leiding van het Formule 1-team van Ferrari is gisteravond in Maranello bijeen gekomen om crisisberaad te houden. Het tempo van de 2011-bolide in de races is goed, maar de renstal komt in de kwalificaties zodanig veel tekort dat Fernando Alonso en Felipe Massa niet mee kunnen strijden om de zeges.

De nood is zodanig hoog dat dit tussen de Grand Prix van Maleisië en die van China die komend weekend wordt gehouden moest gebeuren. "Prioriteit is onderzoeken hoe het kan dat de aerodynamica van de auto's in de windtunnel beter is dan op de circuits," zei Ferrari op haar website.

Het is voor Ferrari te hopen dat het lek snel boven water komt, anders lijkt de kans op het kampioenschap in 2011 verkeken. Bij de eerste twee races dit jaar werd in ieder geval geen podiumplaats behaald.

M. Vonk nieuwe trainer Sparta

Michel Vonk treedt per 1 juli in dienst bij Sparta. De 42-jarige oud-profvoetballer wordt aangetrokken als nieuwe hoofdtrainer. Hij tekent een contract voor één jaar met een optie voor nog een jaar bij de club uit de Jupiler League.

In februari van dit jaar stapte Jan Everse op bij de Kasteelclub. Assisten-trainer Jos van Eck nam de taken over en maakt het seizoen af.

Vonk voetbalde als prof achtereenvolgens bij AZ, SVV, SVV/Dordrecht '90, Manchester City, Oldham Athletic, Sheffield United en MVV. Na zijn actieve carrière werd hij jeugdtrainer bij PSV. Daarna werkte hij twee seizoenen als assistent van hoofdtrainer Wiljan Vloet bij Sparta.

Vloet keert volgend seizoen terug bij Sparta als algemeen en technisch directeur.

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 30

In de Jupiler League stonden dit weekend weer negen wedstrijden op het programma. Hieronder vind je alle uitslagen, de meest actuele stand, de topscorers en het programma voor de komende week.

Sc Cambuur is op het nippertje ontsnapt aan de vijfde thuisnederlaag van het seizoen. Door een doelpunt van Mark de Vries in blessuretijd sleepte de ploeg van trainer Alfons Arts tegen FC Den Bosch een punt uit het vuur: 2-2.

Den Bosch leek de drie punten halverwege al bijna in de knip te hebben. Door goals van Istvan Bakx en Paco van Moorsel, die profiteerde van een slim genomen vrije trap van Samuel Scheimann, mochten de bezoekers met een 2-0 voorsprong de kleedkamer opzoeken. Pas na rust liet Cambuur zien niet voor niets maar één van de laatste tien competitieduels verloren te hebben. Uit een scrimmage zorgde Paul Beekmans voor de aansluitingstreffer, waarna De Vries het thuispubliek toch nog een leuke avond bezorgde.

FC Zwolle heeft vrijdag voor de vierde keer op rij gelijkgespeeld in de Eerste Divisie. De koploper van de Jupiler League kwam in eigen huis niet verder dan 1-1 tegen Helmond Sport. Beide ploegen eindigden het duel met tien man.

Zwolle kwam in eigen stadion op voorsprong door een vroege goal van Sjoerd Ars uit een vrije trap. De clubtopscorer eindigde daarmee een doelpuntloze periode van 281 minuten voor de Zwollenaren, die drie keer op rij met 0-0 gelijk speelden. Na twintig minuten moest de thuisploeg echter verder met tien man, omdat Eric Botteghin vanwege een grove charge van het veld werd gestuurd.

Drie minuten na rust tekende verdediger Mark Veldmate na een aanval over meerdere schijven voor de gelijkmaker namens Helmond. Een minuut later werd ook op het veld het evenwicht hersteld toen verdediger Jop van der Linden namens Helmond naar de tribune werd gestuurd. Beide ploegen kregen kansen op de zege, maar in het vervolg werd niet meer gescoord.

RKC Waalwijk is zondag niet dichter bij FC Zwolle gekomen. De Brabantse eerstedivisionist speelde zondag met 0-0 gelijk tegen Go Ahead Eagles. De achterstand op Zwolle blijft daardoor drie punten. De koploper had vrijdag al met 1-1 gelijkgespeeld tegen Helmond Sport.

Sparta Rotterdam heeft voor het eerst sinds een maand weer een wedstrijd gewonnen. De ploeg van trainer Jos van Eck won met miniem verschil van FC Eindhoven: 0-1. Joey Godee zorgde na een kwartier spelen voor de enige treffer. Eindhoven had vlak na rust vanaf de strafschopstip de kans op de gelijkmaker, maat Rob van Boekel joeg de bal over het doel van André Krul heen.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
RBC Roosendaal Telstar 1-1
FC Dordrecht AGOVV Apeldoorn 4-1
FC Emmen Almere City FC 0-0
FC Volendam Fortuna Sittard 2-1
FC Zwolle Helmond Sport 1-1
MVV Maastricht BV Veendam 2-1
FC Eindhoven Sparta Rotterdam 0-1
RKC Waalwijk Go Ahead Eagles 0-0
SC Cambuur FC Den Bosch 2-2


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 30 19 8 3 64 64 - 20
2 RKC Waalwijk 30 18 7 5 61 69 - 38
3 Helmond Sport 30 15 7 8 52 55 - 38
4 BV Veendam 30 14 10 6 48 49 - 38
5 SC Cambuur 30 13 8 9 44 55 - 43
6 FC Volendam 30 12 8 10 44 45 - 43
7 Go Ahead Eagles 30 11 9 10 42 50 - 37
8 FC Dordrecht 30 11 8 11 40 46 - 49
9 MVV Maastricht 30 13 8 9 39 41 - 42
10 Sparta Rotterdam 30 10 7 13 37 65 - 60
11 FC Den Bosch 30 8 13 9 37 49 - 46
12 FC Eindhoven 30 9 9 12 36 35 - 40
13 FC Emmen 30 8 10 12 34 44 - 53
14 Telstar 30 7 9 14 30 36 - 45
15 AGOVV Apeldoorn 30 11 5 14 29 48 - 69
16 RBC Roosendaal 30 6 7 17 25 33 - 53
17 Fortuna Sittard 30 6 6 18 22 38 - 66
18 Almere City FC 30 7 5 18 20 38 - 80

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Brit vast voor doodschieten 12-jarige Bredanaar

De politie heeft dinsdag een 24-jarige Brit opgepakt voor het doodschieten van een jongen van 12 jaar op een woonwagenkamp in Breda. De man werd in Amsterdam opgepakt, meldt de politie. Ook elders in Nederland zijn panden doorzocht, maar daarbij is niemand aangehouden. Meerdere daders doorzeefden in juli vorig jaar een woonwagen met automatische vuurwapens. De politie spreekt van een voor Nederlandse begrippen extreem gewelddadige actie.

Buurtbewoners verklaarden eerder dat ze het mogelijk op de vader hadden voorzien. In het AD stelden zij dat er mogelijk een verband was met een grote hennepkwekerij die de politie eerder die dag in Etten-Leur ontmantelde na een tip.

Daarbij werden tienduizenden planten en een miljoen stekjes gevonden. Vijf Bulgaren werden aangehouden. De politie zegt nu alleen niet uit te sluiten dat de daders verhaal wilden halen bij de bewoners van de woonwagen vanwege een 'zakelijk conflict'.

Na Stevens ook Lokhoff weg uit Salzburg

Ton Lokhoff vertrekt per direct bij Red Bull Salzburg. In navolging van Huub Stevens verlaat de assistent de Oostenrijkse club. Dat bevestigt hij in BN De Stem.

De clubleiding van Red Bull Salzburg liet maandag aan Lokhoff weten dat er voor hem geen sportieve toekomst meer is bij de club. Het contract van de trainer uit Prinsenbeek liep tot 2012 en is per direct ontbonden. "We zijn in goed overleg uit elkaar gegaan. Alles wordt keurig afgewikkeld", vertelt de 51-jarige Lokhoff.

Vorig seizoen werd Lokhoff samen met Stevens nog kampioen van Oostenrijk. "Ik heb enorm veel ervaring opgedaan. Onder Huub Stevens kon ik goed mijn ei kwijt en heb ik me verder kunnen ontwikkelen als trainer", gaat Lokhoff verder. "Jammer dat het nu voorbij is, maar je weet als trainer dat het zo kan lopen."

Lokhoff heeft nog geen directe plannen. "Maar vanzelfsprekend zou ik graag weer bij een ambitieuze club aan de slag gaan", besluit Lokhoff. Vorige week vrijdag werd Stevens ontslagen. Tegenvallende resultaten lagen ten grondslag voor zijn vertrek. De Nederlandse trainer Ricardo Moniz neemt de honneurs voorlopig waar.

Afvalgoeroe geeft vrouwen sekstherapie

De Amerikaanse politie heeft een afvaldokter uit de staat Pennsylvania gearresteerd die op handige wijze gebruikmaakte van de domheid van een aantal patiënten. Hij wist hen het bed in te lullen door te zeggen dat seks met hem hen snel zou laten afvallen.

Dokter Arie Oren wordt beschuldigd van aanranding en het intiem betasten van zeker zes patiëntes. De incidenten vonden naar verluidt plaats tussen september en december vorig jaar.

Oren houdt er een bijzondere afvalmethode op na. Zo wist hij een van de vrouwen wijs te maken dat zij tijdens een orgasme maar liefst 200 kilocalorieën verbrandt.

Kleine basisscholen presteren vaker ondermaats

Hoe kleiner een basisschool is, hoe groter de kans dat de school als zwak of zeer zwak wordt beoordeeld. Van scholen met minder dan vijftig leerlingen krijgt 15,5 procent dat stempel. De Onderwijsinspectie, die de scholen beoordeelt, noemt de gemengde groepen op kleine scholen als belangrijkste oorzaak.

De cijfers van de Onderwijsinspectie laten zien dat grotere scholen het beter doen. Van de scholen met meer dan honderd leerlingen wordt nog geen 7 procent als zwak of zeer zwak beoordeeld.

Groepen leerlingen zijn op zeer kleine basisscholen noodgedwongen gemengd, doordat er vaak maar twee onderwijzers zijn voor alle niveaus. Volgens de inspectie kost het een docent extra veel inspanning om het lesaanbod op een dergelijke gevarieerde groep af te stemmen.

Het aantal basisscholen in Nederland met minder dan vijftig leerlingen is het afgelopen jaar gestegen tot iets boven de tweehonderd. Dat is een stijging van 10 procent in een jaar tijd.

Heel kleine basisscholen zijn vooral op het platteland in de zogeheten krimpregio's te vinden, zoals in de noordelijke provincies, Zeeland en in mindere mate Limburg. De inspectie wijst er echter op dat in de toekomst op steeds meer scholen, ook buiten de krimpregio's, het aantal leerlingen onder de vijftig zakt.

De PO-Raad, de koepelorganisatie voor het basisonderwijs, geeft toe dat het lastig is om op kleine scholen de kwaliteit te waarborgen. Behalve op de combinatieklassen wijst een woordvoerder ook op een andere kwetsbaarheid. "Op het moment dat er op een kleine school iemand ziek is, valt er meteen een enorm gat."

De koepel pleit voor meer armslag voor schoolbesturen. "Met name in de politiek wordt vastgehouden aan de kleinschaligheid van het onderwijs. Er zijn nu te veel regeltjes." De koepel zegt schoolbesturen zo veel mogelijk te helpen om te voorkomen dat de kwaliteit van hun school afglijdt. Zo krijgen zeer zwakke scholen een analyse aangeboden waarmee ze zichzelf kunnen verbeteren.


Kleine basisscholen presteren ondermaats (Foto: Novum)

Rechter laat stukken slingeren

Een rechter van de rechtbank in Almelo is maandag twee stukken uit een strafdossier kwijtgeraakt. Waarschijnlijk heeft hij ze in de trein verloren, zegt een woordvoerder van de rechtbank in Almelo dinsdag.

Het is niet bekend hoe gevoelig de informatie in de stukken is. "Maar alle informatie in strafdossiers is uiteraard gevoelig", zegt de woordvoerder. De betrokken partijen zijn inmiddels geïnformeerd. De stukken zijn dinsdag nog niet gevonden.

Het is niet duidelijk of de blunder gevolgen heeft voor de betrokken rechter of tot andere maatregelen leidt, zoals aanscherping van de regels omtrent het meenemen van stukken. "We richten ons eerst op het terugvinden van de stukken."

Gratis gamen op je Xbox

Gratis gamen op je Xbox 360, wie zou dat niet willen? Helaas is dat voorlopig een utopie, of toch niet? Microsoft is bezig met een framework waarmee games gratis gespeeld kunnen worden. Het systeem moet ergens in 2012 online komen voor Xbox Live, aldus een insider van Microsoft.

Developers kunnen hiermee spellen gratis naar de gamers toe brengen, waarna ze later extra content kunnen kopen. Microsoft werd gevraagd om een statement maar zij gaven aan niet in te gaan op geruchten en speculaties. Veel developers hebben al hun voorkeur gegeven voor dit soort services. Zij geven aan dat het prijskaartje van $60 teveel is voor een game en dat de toekomst voor gaming ligt in gratis games met een goede multiplayer. 

Wat vinden jullie? Liever gratis games met een goede multiplayer of 'gewoon' games voor $60 waarbij je een goede singleplayer EN multiplayer hebt? 

Willem II trekt Van Nuland (20) aan

Willem II kan er in de laatste vier wedstrijden nog voor zorgen, dat degradatie wordt afgewend. Er schijnt echter niemand in Tilburg te zijn, die daar nog in gelooft. Dat is namelijk terug te zien in het aankoopbeleid.

Bij eventuele degradatie neemt Willem II van een grote groep spelers afscheid. Daarnaast zullen de Tilburgers het in de Jupiler League vooral met goedkope en jonge voetballers moeten doen. In het kader daarvan heeft de formatie uit Tilburg de 20-jarige Jeffrey van Nuland aangetrokken.

Van Nuland komt transfervrij over van Jong PSV en tekent een contract voor de duur van twee seizoenen. De jongeling, die er bij de Eindhovenaren niet in slaagde om door te breken, kan zowel in de verdediging als op het middenveld uit de voeten.

De 20-jarige speler heeft al twee officiële wedstrijden op zijn naam staan, namelijk bij RKC Waalwijk. In het seizoen 2008/2009 kwam hij voor de Waalwijkers twee keer in actie.

Vloet sprak al met kandidaten voor Sparta

Wiljan Vloet hoopt binnen afzienbare tijd de nieuwe hoofdtrainer van Sparta Rotterdam te presenteren. De club uit de Jupiler League heeft nog geen vaste vervanger van Jan Everse.

Vloet is momenteel nog bezig aan zijn laatste weken als hoofdtrainer bij N.E.C. Nijmegen. Daarna begint hij als technisch directeur bij de Kasteelclub. Hoewel hij nog onder contract in Nijmegen staat, is hij al druk bezig met gesprekken voor zijn nieuwe club.

"We weten dat supporters het snel willen weten, dus we doen ons best", zei Vloet maandag tegenover RTV Rijnmond. "Ik heb al met verschillende mensen gesprekken gehad, ook vanavond weer. Ik hoop er heel snel uit te zijn, maar namen ga ik niet noemen."

Wie de nieuwe trainer van Sparta wordt, is dus nog onduidelijk. De namen die genoemd worden zijn huidig-hoofd opleidingen Pascal Jansen, Darije Kalezic van De Graafschap en Michel Vonk. "Ik lees en hoor alle namen ook", zegt Vloet. "Dat is ook logisch als je met mensen hebt samengewerkt. Maar het allerbelangrijkste is dat de juiste mensen iets weten zodra de beslissing gevallen is."

Van Arum volgend seizoen trainer AGOVV

AGOVV Apeldoorn heeft voor volgend seizoen een nieuwe trainer. Hans van Arum zal woensdag gepresenteerd worden bij de Jupiler League-club en gaat met ingang van volgend seizoen Hans de Koning opvolgen.

Van Arum heeft echter nog niet de juiste papieren om een betaald voetbalclub te trainen, maar de verwachting is dat hij in mei de cursus Coach Betaald Voetbal zal afronden. Hij was eerder trainer bij amateurclubs SDV Barneveld, VV Lunteren en RKHVV.

Sinds medio november is Van Arum werkloos want toen wilde Vitesse-trainer Albert Ferrer hem er niet meer bij hebben.

Van der Drift in Formule Renault

Chris van der Drift zal per direct actief zijn in de World Series van de Formule Renault 3.5. Dit was vandaag op zijn website te lezen. Hierbij mag Van der Drift meteen aan de bak, de eerste race staat al voor komend weekend ingepland.

Vorig seizoen was de coureur nog te zien in de Superleague Formula, waar hij vaak vooraan te vinden was. Een crash maakte echter een abrupt einde aan de goede prestaties.

Het Maleisische Mofaz Racing bood Van der Drift een contract aan voor de World Series. Deze overeenkomst is slechts voor twee races, voor de rest van het seizoen zijn er nog meerdere opties mogelijk.

Oud-assistenten Van Gaal snappen Bayern niet

Andries Jonker is sinds het ontslag van Louis van Gaal interim-hoofdtrainer bij Bayern München. Dit zorgt voor scheve gezichten bij andere trainers.

"Louis heeft altijd gezegd dat Andries het moeiteloos van hem kon overnemen, maar ik weet niet of Bayern wat met deze trainerswissel opschiet, hoor”, zegt Gerard van der Lem, voormalig assistent van Van Gaal in NUSport. "Behalve Louis hebben ze nog drie Nederlanders weggestuurd. Dan denk ik: laat die Duitsers het in die laatste wedstrijden lekker zélf doen. Alhoewel… Andries lijkt wel op een Duitser. In die zin is de keuze voor hem zo gek nog niet, haha."

Shota Arveladze was in de periode van Van Gaal bij AZ zijn rechterhand. "Waarschijnlijk hebben de clubbestuurders hun oor te luister gelegd bij de spelers. Als die niet met je verder willen als trainer, houdt het op. Als weet ik dat Louis in ieder geval Arjen Robben en Bastian Schweinsteiger aan zijn kant had staan. Misschien had hij die keeper gewoon nooit moeten wisselen; dat had de nodige weerstand gescheeld."

Ook Ajax-trainer Frank de Boer zet zijn vraagtekens bij de keuzes van Bayern. "Vorig seizoen was alles prachtig en geweldig wat Louis presteerde, nu wordt hij vijf duels voor het einde zo op straat gezet. Dat vind ik vooral sneu voor Louis zelf. Dat verdient zo'n grote trainer niet. Wat haalt zo'n ontslag nou nog uit? Ik begrijp er niets van."

ADO-trainer John van den Brom verwacht dat Van Gaal snel weer de draad oppakt. "Ik ben benieuwd hoe lang Louis zijn sabbatical volhoudt. Hem kennende begint hij al weer snel met iets nieuws."

Dodental explosie metro Minsk opgelopen

Het aantal doden als gevolg van de explosie in de metro van de Wit-Russische hoofdstad Minsk is dinsdag na het overlijden van een van de gewonden opgelopen tot twaalf. Er liggen nog 126 slachtoffers in het ziekenhuis en van 22 is de toestand nog kritiek, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

Veel gewonden verloren armen of benen. Het getroffen metrostation Oktjabrskaja ligt op nog geen 100 meter van het kantoor van president Aleksandr Loekasjenko. De president sluit niet uit dat de explosie 'van buitenaf georganiseerd' is. De binnenlandse veiligheidsdienst KGB zegt een verdachte op het oog te hebben en is naar hem op zoek, maar geeft verder geen bijzonderheden.

De politieke spanningen in Wit-Rusland zijn flink toegenomen na het uiteenslaan van een demonstratie in december. Veel mensen gingen toen de straat op om hun ongenoegen te uiten over de in hun ogen frauduleus verlopen presidentsverkiezingen. De politie arresteerde meer dan zevenhonderd mensen, onder wie zeven presidentskandidaten. Loekasjenko, sinds 1994 aan de macht, werd op 19 december tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen. In juli 2008 raakten ongeveer vijftig mensen gewond bij een bomaanslag bij een concert dat door Loekasjenko werd bijgewoond.

Freire laat Tour de France schieten

Oscar Freire doet dit jaar niet mee aan de Tour de France. De werkgever van de Spanjaard, de Rabobank-wielerploeg, bouwt het hele team namelijk rond Robert Gesink, die een goed klassement wil rijden.

"Ik snap ook wel dat de ploeg alles op het algemeen klassement gooit", liet Freire in een korte reactie weten. "Andere teams doen dat ook."

Freire was toen nu toe zeven keer actief in La Grande Boucle. In deze periode kwam hij tot vier etappe-overwinningen en bracht hij in 2008 de groene trui, voor de winnaar van het puntenklassement, naar Parijs.

Stoplichtmannetje krijgt een stijve en doet standje

In Nijmegen heeft iemand een briljante grap uitgehaald. Het rode mannetje van een voetgangersoversteeklicht heeft een erectie gekregen.

Het groene mannetje doet nog iets veel spectaculairders. Zo neemt hij een ander poppetje snoeihard achterlangs.

De grappenmaker heeft de kap van het stoplicht verwijderd en vervolgens de figuur bijgesneden. Hierna heeft men het verkeerslicht weer in elkaar gezet.

Hierdoor hebben beide poppetjes nu een stijve. Het is niet bekend wie er achter deze grap zit.


Een filmpje over de grap van deze snoodaard

Ivoriaans onderzoek naar Gbagbo

De gekozen president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, heeft maandag een Ivoriaans onderzoek naar zijn voorganger Laurent Gbagbo, diens echtgenote en hun entourage aangekondigd.

Hij zei dat maatregelen zijn getroffen om hun veiligheid te garanderen. "Zij zullen een waardige behandeling krijgen en hun rechten zullen geëerbiedigd worden." Verder liet hij weten dat er een waarheids- en verzoeningscommissie zal komen en deed hij een beroep op alle strijders in het land de wapens neer te leggen.

Gbagbo werd door soldaten van Ouattara met hulp van Franse militairen opgepakt. Meer dan vier maanden geleden verloor hij de presidentsverkiezingen van Ouattara, maar hij weigerde de macht over te dragen. In de machtsstrijd vielen honderden doden en ontvluchtten meer dan een miljoen burgers hun huizen.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zei maandag met Ouattara te hebben gesproken. Nu Gbagbo gevangen is genomen, verwacht hij dat 'verder bloedvergieten wordt vermeden'. Op verzoek van Gbagbo zal de VN-vredesmacht in Ivoorkust Gbagbo bescherming bieden.


Onderzoek naar Gbagbo wordt ingesteld. (Foto: Novum)

Romney in strijd om presidentschap VS

Voormalig gouverneur van Massachusetts Mitt Romney heeft maandag zijn kandidatuur gesteld voor de Republikeinse presidentsnominatie. Hij is de tweede Republikein die het in 2012 wil opnemen tegen president Barack Obama. Hij wil 'Amerika weer op de weg naar grootheid' brengen.

Romney dong in 2008 ook al naar de Republikeinse nominatie, die toen naar senator John McCain ging. Zijn kandidatuur kan op verzet stuiten van Republikeinen die de zorgwetten van Obama willen intrekken, die voor een groot deel zijn gebaseerd op een systeem dat in Massachusetts werd ingevoerd terwijl Romney daar gouverneur was. Ook het feit dat hij mormoon is kan voor evangelische Republikeinen bezwaarlijk zijn.

In een webvideo, gefilmd op de Universiteit van New Hampshire, de staat waar de eerste voorverkiezingen worden gehouden, legt Romney de nadruk op zijn zakelijke C.V.

Tricks in SSX

De ontwikkelstudio EA Canada is druk bezig met SSX. In onderstaande video leggen ze uit wat hun speerpunten zijn in deze snowboardgame. Creative director Todd Batty leidt je rond in de studio en praat over de gameplay en tricks in het spel.

In SSX ga je van de Himalays of op de Zuidpool van bergen af om zo veel mogelijk snowboardtricks uit te voeren. Je zult lawines tegenkomen, uit helikopters springen en wingsuits kunnen dragen om nog meer gevaarlijke stunts uit te halen.

De studio heeft als aandachtspunten het terrein, veel toffe stunts zonder lastige handelingen, memorabele momenten, veel mogelijkheden tot stunts en zorgen dat je als speler niet gefrustreerd raakt. Klinkt goed, maar we moeten nog even wachten op de uitwerking van dit alles, want het SSX komt pas volgend jaar uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Berlusconi boos op Ibrahimovic

AC Milan-eigenaar Silvio Berlusconi uit kritiek op het gedrag van zijn spits Zlatan Ibrahimovic. De Zweed werd gisteren voor de zoveelste keer geschorst. De eigenaar van de koploper in de Serie A heeft het idee dat hij zijn geld heeft weggegooid.

Ibrahimovic kwam net terug van een schorsing maar kan nu alweer plaatsnemen op de tribune. Hij zou de grensrechter hebben beledigd in de wedstrijd tegen Fiorentina. "Hij is net terug en nu heeft hij alweer rood gekregen", zegt Berlusconi tegen La Gazetta dello Sport. "Ik wil niet dat mijn spelers zich zo gedragen."

[NBA] Miami wint en blijft Celtics voor

In de Amerikaanse NBA heeft Miami Heat zich verzekerd van de tweede plaats in de Eastern Conference. Miami versloeg Atlanta Hawks met 98-90. LeBron James was goed voor 34 punten en tien rebounds.

Miami profiteerde van de nederlaag van Boston Celtics die met 94-95 verloor van Washington Wizards. Door de nederlaag eindigden de Celtics als derde in de Eastern Conference.

Utah Jazz was New Orleans met 90-78 de baas. De Nederlander Francisco Elson speelde ruim twaalf minuten bij Utah mee en pakte twee rebounds en scoorde zes punten.

De andere Nederlander in de NBA, Dan Gadzuric, kwam in actie voor zijn ploeg New Jersey Nets. Gadzuric pakte acht rebounds en kon niet voorkomen dat zijn ploeg met 103-105 onderuit ging tegen Charlotte Bobcats.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Miami 90-98
New Jersey Charlotte 103-105
Philadelphia Orlando 85-95
Washington Boston 95-94 wnv
Detroit Cleveland 101-110
New Orleans Utah 78-90
Milwaukee Toronto 93-86
Houston Dallas 91-98 wnv
Denver Golden State 134-111
Phoenix Minnesota 135-127 wnv
Sacramento Oklahoma 112-120

De Uberhero van Patapon 3 in trailer

Een game waarbij je strijdende troepen opdrachten geeft door ze signalen te geven door middel van een grote trommel. Het klinkt gek maar vele PSP-gamers hebben dit al regelmatig mogen doen in de Patapon-games. Deze week verschijnt het derde deel in de serie waarvan nu een nieuwe trailer is verschenen.

In Patapon 3 staat de Uberhero centraal. Deze speciale Patapon is erg belangrijk voor het succes van het leger. In onderstaande trailer zien we wat we verder van de game mogen gaan verwachten met een hoop chaotische gameplaybeelden.

"De toekomst van Arsenal is verzekerd"

Arsenal is sinds deze week in handen van de Amerikaanse miljardair Stan Kroenke. De club uit Londen is hiermee de vijfde club in handen van een Amerikaan.

Nu Kroenke Arsenal heeft overgenomen krijgt manager Arsène Wenger naar alle waarschijnlijkheid een groter budget om in de zomer spelers aan te trekken. Op de clubwebsite van The Gunners geeft Kroenke aan wat hij met zijn club wil. "Ik wil Arsenal verder uitbouwen en aan nieuwe successen helpen. Dit is zo'n fantastische club met een geweldige trainer als Wenger."

Kroenke is geen onbekende bij Arsenal. Hij liep al een aantal jaar mee in Londen en in die periode is Wenger enthousiast geraakt over de miljardair. "Hij begrijpt wat de cultuur en filosofie van Arsenal zijn. Met dit soort mensen is de toekomst van de club verzekerd."

Peter Hill-Wood, voorzitter van de raad van bestuur van Arsenal: "Het bestuur en de directie zijn ervan overtuigd dat Kroenke de cultuur van de club zal beschermen en respecteren. Hij heeft normen en waarden die bij Arsenal passen" aldus Hill-Wood.

Win kaarten voor Tornado Alley!

FOK! mag in samenwerking met het Omniversum 10 x 2 toegangskaarten weggeven voor de tornadofilm Tornado Alley. Deze film is alleen te bekijken op een wel heel speciale manier. De film wordt namelijk vertoond op het grote scherm van koepeltheater Omniversum - uitgerust met 36 luidsprekers. Het Omniversum ligt in Den Haag.

Volg 'storm chaser' Sean Casey en de onderzoekers van het Vortex2 team bij een meeslepende en adembenemende reis naar het hart van de storm. Gewapend met een 70 mm camera, een vloot speciaal ontwikkelde voertuigen die stormen, hagel en slagregens kunnen weerstaan en een arsenaal aan geavanceerde weerinstrumenten maken de hoofdrolspelers in deze film een opwindende zoektocht om de vernietigende kracht van een tornado van dichtbij te ervaren. De persoonlijke missie van Sean Carey resulteert in een adembenemende reis naar het hart van de storm. Een team van gedreven wetenschappers ervaart de meedogenloze kracht van de natuur als ze de tornado omsingelen en data verzamelen. Tornado Alley onthult de schoonheid, maar ook de vernietigende kracht van een van onze meest extreme en minst begrepen weerfenomenen.

Om kans te maken op deze prijs kijk je snel in het sticky topic in Film, Tv & Radio.

Meedoen kan tot en met 18 april.

Lijk in uitgebrande auto gevonden in Delfts bos

In een uitgebrande auto in een bos in Delft is in de nacht van maandag op dinsdag een lijk gevonden. Een voorbijganger vond de auto nadat hij rond 01.00 uur in het bos een knal had gehoord en poolshoogte was gaan nemen, meldt de politie.

Het bos ligt in het stadsdeel Delftse Hout. De auto stond niet op een weg, maar midden in het bos. De politie onderzoekt de zaak en kan nog niet zeggen of er sprake is van een misdrijf. Ook gaat de politie na waar de knal vandaan kwam. "Dat kan van alles zijn geweest, bijvoorbeeld de benzinetank die ontploft", zegt een politiewoordvoerder.

Du Chatinier en Wouters niet ter discussie

Hoofdtrainer Ton du Chatinier en diens assistent Jan Wouters staan niet ter discussie bij FC Utrecht. Dat meldt technisch directeur Foeke Booy tegenover Voetbal International.

Door de recente resultaten kwamen de geruchten op gang dat Du Chatinier en Wouters moesten vrezen voor hun positie. Na de 4-0 thuisnederlaag tegen Feyenoord werden deze geruchten versterkt. Grootaandeelhouder Frans van Seumeren eiste zelfs Europees voetbal en dat wordt nu een lastig verhaal.

Ondanks dat de doelstelling wellicht niet wordt gehaald, blijft de clubleiding achter het trainersduo staan. "Te gek voor woorden!",zegt Foeke Booy tegenover Voetbal International. "Wij sluiten de rijen en stellen onze trainer niet ter discussie. De directie en de raad van commissarissen laten de club niet ontsporen."

De resultaten uit de laatste tien wedstrijden van FC Utrecht zijn niet om over naar huis te schrijven. In die duels werden slechts negen punten gepakt, waardoor de play-offs in gevaar komen. Met nog vier wedstrijden te gaan mogen ook N.E.C. Nijmegen, Feyenoord, NAC Breda en sc Heerenveen nog hopen op een plek bij de eerste acht.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag overde kwaliteit van het MBO.

Minister van Bijsterveld van onderwijs wil het MBO verbeteren, en dus kort ze de studieduur met een jaar in. Snapt u het? Snap ik het? En daarnaast wil ze dat leerlingen op het MBO leren schrijven en rekenen. Dus wordt het aantal stage-uren ook verminderd. Terwijl het MBO bij uitstek een praktijkopleiding is. De organisatie van MBO-instellingen is terecht woedend.

Box Office USA

Hop mocht nog een weekend doorspringen op de eerste plaats. Gevolgd door Hanna dat op de tweede plaats binnenkomt en Arthur dat op de derde plaats binnenkomt.

De twee andere nieuwe releases vinden we op plaats vier en zes. Soul Surfer eist daarbij de vierde plaats op en Your Highness de zesde plaats.

Bij de gemiddelden is er deze week weer een grote uitschieter te vinden. Red State haalde namelijk in zijn 27e weekende een gemiddeld bedrag van $ 82.395 op (41e plaats totaal). Op de tweede plaats staat de release van Evil Bong 3D die $ 24.775 gemiddeld ophaalde (56e plaats totaal). En op de derde plaats is de release van Blank City te vinden met $ 13.989 gemiddeld (68e plaats totaal).

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Hop $ 21,3 mil. 3616 $ 5.890 $ 67,8 mil.
2 Hanna $ 12,4 mil. 2535 $ 4,880 $ 12,4 mil.
3 Arthur $ 12,2 mil. 3276 $ 3.371 $ 12,2 mil.
4 Soul Surfer $ 10,6 mil. 2214 $ 4.789 $ 10,6 mil.
5 Insidious $ 9,4 mil. 2419 $ 3.874 $ 26,7 mil.
6 Your Highness $ 9,4 mil. 2769 $ 3.380 $ 9,4 mil.
7 Source Code $ 8,7 mil. 2971 $ 2.912 $ 28,2 mil.
8 Limitless $ 5,5 mil. 2655 $ 2.057 $ 64,1 mil.
9 Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules $ 4,8 mil. 2881 $ 1.656 $ 45,3 mil.
10 The Lincoln Lawyer $ 4,3 mil. 2420 $ 1.769 $ 46,1 mil.

Nieuwe verdachte busmoorden Guatemala gepakt

De Guatemalteekse politie heeft onlangs een nieuwe verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij het ombrengen van zestien Nicaraguanen en een 28-jarige Nederlandse toerist. Dat meldt de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid in Guatemala van de Verenigde Naties.

De zestien kwamen in november 2008 om in de buurt van de plaats Zacapa ten oosten van Guatemala-Stad. De bus was onderweg van buurland Nicaragua naar Guatemala toen de bus werd aangehouden door een groep gewapende mannen.

Zij wilden een drugszending stelen. Toen de drugs niet werden gevonden, vermoordden zij de inzittenden en staken de bus in brand.

Vorig jaar juni werd een Guatemalteek tot 820 jaar cel veroordeeld voor de slachtpartij, afpersing en samenzwering. De zaak van twee andere verdachten staat gepland voor februari volgend jaar. Elf personen zouden in totaal bij de moorden betrokken zijn geweest.

Vereniging voor democratisering PVV opgericht

Een nieuwe vereniging wil de PVV overtuigen zo snel mogelijk te democratiseren. De Vereniging voor de PVV is opgericht door Oege Bakker, hij was PVV-kandidaat voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Voormalig PVV-kandidaat voor de Tweede Kamer Geert Tomlow ondersteunt het initiatief.

Democratisering is volgens hen belangrijk voor de toekomst van de partij. De twee houden dinsdagmiddag een persconferentie in Den Haag. De vereniging wil dat de PVV een democratische partij wordt, met leden en bestuur.

Democratisering is een heikel punt binnen de PVV. Kamerlid Hero Brinkman heeft zich hier meerdere keren voor uitgesproken, maar een meerderheid van de Kamerfractie wil de situatie laten zoals hij is.

PVV-leider Geert Wilders heeft altijd aangevoerd LPF-achtige toestanden te willen voorkomen. Die partij ging na de dood van Pim Fortuyn ten onder door onderlinge twisten.

Op de website stelt de vereniging dat de kans groot is dat de PVV niet met de vereniging te maken wil hebben. Maar naarmate de vereniging meer leden krijgt, 'zal onze stem belangrijker worden en zal de PVV luisteren'.

Als de vereniging weinig leden krijgt is er geen man overboord. "Dan is dat een signaal naar de PVV dat de achterban democratisering niet belangrijk vindt." In beide gevallen krijgt de partij dan een 'duidelijke boodschap'.

Boek: Finlay Cowan - Fantasywerelden tekenen en schilderen

Op internet zwerven behoorlijk wat zielen rond met de ambitie om professioneel fantasytekenaar te worden. Velen van hen komen echter niet verder dan het natekenen van werk van gevestigde kunstenaars, ze missen het inzicht om naar eigen fantasie te tekenen. Voor hen die een stapje verder willen in hun fantasykunsten heeft grafisch vormgever en striptekenaar Finlay Cowan zijn tips en werkwijze opgeschreven in het boek Fantasywerelden tekenen & schilderen.

 

fantasywerelden tekenen & schilderen

Relic over Warhammer 40K: Space Marine

Relic Entertainment spreekt over de verschillende onderdelen in hun project: Warhammer 40.000: Space Marine. In onderstaande video hoor en zie je wat je in deze fantasy-game in de toekomst allemaal zal tegenkomen in de strijd tegen de orks.

Je speelt Captain Titus, een Space Marine. Space Marines zijn de laatste hoop van de mensheid om te overleven in een donkere toekomst die alleen maar oorlog kent. In het spel veroveren de orks een planeet van de Imperial Forge. Deze planeet is volgebouwd met fabrieken, die verantwoordelijk zijn voor het produceren van wapens en schilden voor de Imperium. De leider van de ork aast ook op een Battle Titan, een wandelende tank van honderden meters hoog. Captain Titus moet hem samen met zijn team van Space Marines stoppen voordat de vijand het sterke wapen in handen krijgt.

Warhammer 40.000: Space Marine komt in augustus uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

'Plannen voor mbo onhaalbaar en onbetaalbaar'

De plannen om de kwaliteit van het mbo op te krikken, zijn onhaalbaar en onbetaalbaar. Ook dreigt het vakmanschap door de plannen verloren te gaan, schrijven alle 66 instellingen voor het mbo vandaag aan minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA), meldt de Volkskrant

De minister wil dat mbo'ers minder stage lopen. De tijd die dat oplevert moet worden besteed aan vakken als rekenen en taal. De MBO-Raad, waarin de 66 instellingen zijn verenigd, vreest dat dit voor veel leerlingen te pittig is.

De minister legt de lat voor zichzelf te hoog, zegt voorzitter van de MBO-Raad Jan van Zijl in de krant. "Natuurlijk moet iemand met een mbo-3-diploma een fatsoenlijke brief kunnen schrijven, maar je moet keuzes maken. Je kunt niet van alles het hoogste hebben." De minister wil de opleidingsduur ook inkorten van 4 naar 3 jaar. Het minimumaantal lesuren in het eerste jaar moet van 850 naar 1000. De MBO-Raad heeft adviesbureau Ernst & Young de maatregelen laten doorrekenen. Alleen al de uitbreiding van het aantal lesuren zou 483 miljoen euro extra kosten.

De minister stelt 150 miljoen euro ter beschikking, waarvan 100 miljoen volgens Van Zijl meteen wordt gebruikt voor het inkorten van de opleidingen. De raad vraagt de minister minder opleidingen in te korten en soepeler om te gaan met de onderwijstijd.

De plannen werden in februari gepresenteerd in reactie op de groeiende kritiek op het mbo. De opleidingen zouden te weinig structuur en vaste lessen bieden, het niveau van de afgestudeerden zou te ver uiteenlopen.

Ramp Fukushima in hoogste categorie

Japan heeft de ramp in de kerncentrale Fukushima Daiichi maandag ingedeeld in de hoogste categorie van de INES-schaal voor nucleaire incidenten. Dat hebben de veiligheidsautoriteiten vandaag laten weten.

Fukushima is gestegen van niveau vijf naar zeven op de internationale schaal. Het incident is daarmee gekwalificeerd als een 'zeer groot ongeluk'. De enige nucleaire ramp die dezelfde kwalificatie kreeg was het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 in de toenmalige Sovjet-Unie. Niveau zeven van de INES-schaal houdt in dat de gelekte hoeveelheid radioactiviteit waarschijnlijk gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen en milieu in de wijde omgeving.

Hoewel het in Japan om een zeer ernstig ongeluk gaat, kan de ramp niet even zwaar genoemd worden als het ongeluk in Tsjernobyl. Volgens schattingen van het Japanse atoomagentschap is de gelekte hoeveelheid radioactiviteit door Fukushima Daiichi ongeveer 10 procent van de uitstoot destijds in Tsjernobyl.

Ramp Fukushima in hoogste categorie
Ramp Fukushima in hoogste categorie (Foto: ANP)

OV Rotterdam staakt deel van de dag

Reizigers moeten in Rotterdam dinsdag rekening houden met minder openbaar vervoer. Tussen 10.00 en 14.00 uur rijden er geen bussen, metro's en trams. De Fast Ferry van en naar Hoek van Holland en de Maasvlakte vaart wel volgens de dienstregeling.

De vakbonden en het personeel voeren actie tegen de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in de drie grote steden aan te besteden en daar 120 miljoen euro op te bezuinigen. De directie van stadsvervoerder RET is het niet eens met de actie en 'betreurt dat de reiziger de dupe is van deze werkonderbreking'.

De Maatschappij Voor Beter OV noemt de acties een 'klap in het gezicht van de reiziger'. De belangenorganisatie stelt dat van de tram en bussen van de RET minder dan de helft op tijd rijdt en vindt dat aanleiding om het stadsvervoer 'met de grootste spoed' over te dragen aan een andere onderneming.

Vorige week onderbrak personeel van het GVB het werk in Amsterdam. Op 20 april nemen medewerkers van HTM het stokje over in Den Haag. De drie stadsvervoerders stellen dat de combinatie van verplichte aanbesteding en bezuinigingen overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer tot gevolg heeft.

De bonden voerden in februari ook al actie. Toen werd het aanbod openbaar vervoer eenmalig verkleind om de gevolgen van de kabinetsplannen zichtbaar te maken.

Guardiola op zijn hoede voor Shakhtar

Trainer Josep Guardiola van Barcelona waakt in de aanloop naar de return tegen Shakhtar Donetsk in de Champions League voor onderschatting. De Catalanen verdedigen woensdag in Oekraïne een 5-1-voorsprong in de kwartfinale.

"In het voetbal kan alles gebeuren. We kunnen voor de vierde keer achter elkaar de halve finales halen, dus we moeten er staan", zei Guardiola op de website van de Spaanse club. De oefenmeester is niet van plan om zijn topspelers rust te geven met het oog op de kraker tegen Real Madrid van komend weekeinde. "We moeten hier sterk voor de dag komen. Fitte spelers worden gewoon opgesteld."

Brand in kerncentrale Fukushima

De beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi is dinsdag getroffen door een brand. Dat maakte de exploitant van de centrale, Tepco, bekend.

Het vuur ontstond bij een gebouw in de buurt van reactor 4. Een woordvoerder van Tepco zei even later dat de vlammen en de rook niet meer zichtbaar waren, maar dat nog niet duidelijk is of het vuur helemaal gedoofd is. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Maandag kwam de geplaagde centrale in de problemen toen de stroom en daardoor de koeling van de reactors 1,2, en 3 korte tijd uitvielen. Een beving van met een kracht van 6.6 was daarvan de oorzaak.

Persbureau NHK meldt dat de Japanse regering de crisis bij Fukushima heeft opgeschaald naar een score van 7 op de schaal van INES. 18 maart werd de situatie al opgeschaald naar 5. Later dinsdag zal de overheid met een verklaring komen over de opschaling.

Brand in beschadigde kerncentrale Fukushima I
Brand in beschadigde kerncentrale Fukushima I (Foto: ANP)

Oppositie Libië verwerpt staakt-het-vuren

De nationale overgangsraad van de Libische oppositie heeft maandag een vredesvoorstel van de Afrikaanse Unie, dat oproept tot een onmiddellijke wapenstilstand, verworpen. Volgens de oppositie voorziet het voorstel niet in het vertrek van de Libische leider Moammar Gadhafi en zijn bondgenoten. Gadhafi aanvaardde het vredesvoorstel eerder wel.

De voorzitter van de raad, Mustafa Abdel Jalil, zei dat het initiatief 'de verlangens van de Libische bevolking niet vervult', omdat er niet gesproken wordt over het vertrek van Gadhafi of zijn machtige zoons en er alleen maar politieke hervormingen worden beloofd. De opstandelingen 'onderhandelen niet met het bloed van onze martelaren', aldus Abdel Jalil.

De oppositie kan rekenen op de steun van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini. Die zei maandag in Londen dat Gadhafi wel moet vertrekken, omdat zijn misdaden uit het verleden het hoogst onwaarschijnlijk maken dat hij een staakt-het-vuren zal respecteren.

Volgens Frattini is Libië alleen gebaat bij een vertrek van de Libische leider. Italië heeft daarom besloten zich nadrukkelijker achter de Libische overgangsraad van de oppositie te scharen, zei de minister. Abdel Jalil reist vrijdag naar Rome waar hij gesprekken zal voeren met de president en de premier van Italië.

Sommigen vermoeden dat het accepteren van een staakt-het-vuren door Gadhafi slechts bedoeld is om tijd te winnen en het leger te reorganiseren en herbewapenen.

Marco Borsato maakt zich op voor concertreeks

Marco Borsato kan niet wachten totdat zijn concertreeks in het Gelredome begint. De 44-jarige zanger is druk bezig met de voorbereidingen en repeteert maandag voor het eerst met zijn hele band.

"Na verschillende repetities met bijvoorbeeld alleen de koortjes, gaan we er vandaag vol gas tegen aan met de hele groep", twittert hij maandag. "De setlijst is klaar, de liedjes uitgezocht, bewerkt en aangepast. Nu gaan we ons de set eigen maken. Een spannende maar heerlijke tijd!"

Borsato staat op 7, 10, 11 en 13 mei in het Gelredome met zijn 3 Dimensies-shows. Hij wordt bijgestaan door gastartiesten Lange Frans, Laura Jansen, Krystl en Ben Saunders.


Marco Borsato maakt zich op voor concertreeks (Foto: Novum)

Jongen opgepakt na tweet over supermarktshooting

De politie heeft maandag een 17-jarige Leidenaar aangehouden die via Twitter had aangegeven dat maandagavond een 'shooting' zou plaatsvinden bij een supermarkt in de regio.

De politie wist zijn identiteit te achterhalen en arresteerde hem. De jongen, die de tweet inmiddels had verwijderd, zei dat hij een grap had willen maken. De politie maakt proces-verbaal op tegen de Leidenaar, omdat het verzenden van dergelijke berichten strafbaar en 'onacceptabel' is.

Een 17-jarige jongen uit Hoogvliet twitterde zaterdag dat de schietpartij in Alphen aan den Rijn nog eens dunnetjes over zou worden gedaan in zijn woonplaats. De politie hield hem in de nacht van zaterdag op zondag aan wegens bedreiging.

Denen bevrijden achttien gegijzelde zeelieden

Deense commando's hebben begin deze maand zestien Pakistanen en twee Iraniërs bevrijd uit handen van Somalische piraten. Dat heeft de Deense marine maandag bekendgemaakt.

Volgens woordvoerder Kenneth Nielsen gingen de commando's op 2 april aan boord van een gekaapte Iraanse vissersboot. Daarop volgde een vuurgevecht waarbij drie piraten gewond raakten. Het commandoteam kreeg ondersteuning van een helikopter.

De piraten gebruikten het schip als moederschip. De commando's hebben wapens en uitrustingen in beslag genomen en de zeeschuimers gearresteerd. Zij worden vastgehouden op een Deens marineschip.

De VN-Veiligheidsraad overweegt om speciale rechtbanken op te zetten in Somalië voor de berechting van piraten. Een resolutie die maandag unaniem werd aangenomen roept secretaris-generaal Ban Ki-moon op binnen twee maanden met een rapport te komen over manieren waarop de piraten berecht kunnen worden. Regeringen, de transportsector en anderen die te kampen hebben met piraterij zijn gevraagd een financiële bijdrage te leveren.

De Veiligheidsraad heeft eerder al sancties opgelegd aan de piraten en heeft landen toestemming gegeven achter piraten aan te gaan in de territoriale wateren van Somalië. Tot dusver blijkt het echter lastig de zeerovers te vervolgen.

'Verkiezingen Nigeria transparant en eerlijk'

De parlementsverkiezingen die zaterdag in Nigeria zijn gehouden zijn volgens een aantal internationale waarnemers grotendeels transparant en eerlijk verlopen.

In een verklaring zei de Commonwealth Observers Group dat de verkiezingen 'over het algemeen op een vreedzame en ordentelijke wijze plaatsvonden'. De Amerikaanse diplomaat voor Afrika, Johnnie Carson, zei dat de verkiezingen een 'belangrijk wapenfeit zijn voor de Nigeriaanse democratie'.

Carson en de Commonwealth Observers Group wezen allebei op de logistieke problemen waar de Nigeriaanse nationale kiescommissie nog steeds mee te maken heeft. Ook werd gewezen op de gevaren van het geweld dat soms oplaait in bepaalde gemeenschappen.

Komende zaterdag worden in Nigeria presidentsverkiezingen gehouden. Op 26 april vinden er verkiezingen voor gouverneurs plaats.

Schietvereniging Van der Vlis week dicht

Dagschuttersvereniging Nieuwkoop, waar Tristan van der Vlis lid van was, blijft uit piëteit met de slachtoffers dicht tot volgende week dinsdag. Dat zei een van de twee eigenaren, Mark van Dam, maandag in RTL Nieuws. De eigenaren zijn erg geschrokken en aangedaan door de moordpartij in Alphen aan den Rijn.

Van Dam noemde Van der Vlis een 'overdreven vriendelijke jongen' die zich normaal gedroeg en zich met niemand bemoeide. Hij was nog nooit in bomberjack en legerbroek gezien, de kleding waarin hij zaterdag zes mensen en zichzelf doodschoot.

De 24-jarige Van der Vlis was sinds 2007 lid van de vereniging. Hij was daar donderdag voor het laatst en kwam er ongeveer een keer in de twee weken, samen met zijn vader en een vriendin van zijn vader. Die vriendin heeft zaterdag vlak voor het schietincident nog gebeld met de schietvereniging met de vraag of Tristan daar was.

Van der Vlis heeft een wapen gekocht bij de schietvereniging, een semi-automatische Smith & Wesson, waar 25 kogels in kunnen. Volgens RTL heeft Van der Vlis daar zaterdag hoogstwaarschijnlijk mee geschoten De andere twee wapens die hij gebruikte, zijn niet bij de schietvereniging gekocht.

Bij de vereniging was niet bekend dat Van der Vlis kampte met zelfmoordneigingen. Politietopman Willem Woelders zei maandag dat bij het afgeven van een wapenvergunning de politie altijd moet worden geïnformeerd over de geestelijke gezondheid van de aanvrager. Het drama in Alphen aan den Rijn maakt duidelijk dat de regelgeving voor wapenvergunningen grote gaten vertoont, vindt Woelders. Hij wil dat de Wapenwet wordt aangepast.

Panden doorzocht in grote fraudezaak

Zes panden in het zuidoosten van Drenthe en noorden van Overijssel zijn maandagochtend doorzocht in verband met een groot fraudeonderzoek. Naast computers zijn onder meer auto's en aanhangwagens in beslag genomen. Er zijn geen verdachten aangehouden.

In Klazienaveen, Zwartemeer en Dedemsvaart werden zowel woningen als bedrijfspanden doorzocht door de politie, de FIOD en de Belastingdienst. De actie moet bewijs opleveren voor grootschalige faillissementsfraude, belastingfraude en payrollfraude, vooral gepleegd door bedrijven in en rond de bouw- en aannemersbranche.

Het onderzoek startte begin dit jaar na een aantal aangiften. Het precieze aantal benadeelden en het totale fraudebedrag zijn nog niet duidelijk, laat de politie weten.

Groei wereldwijde defensie-uitgaven neemt af

De uitgaven voor defensie stegen vorig jaar wereldwijd met 1,3 procent. Dat de groei niet hoger uitviel, is het gevolg van de financiële crisis, waardoor regeringen zich genoodzaakt zagen te bezuinigen op hun defensie-apparaten. De Verenigde Staten, China en Groot-Brittannië waren de landen die het meeste geld uitgaven aan wapentuig, zei het Internationale Onderzoeksinstituut voor Vrede in Stockholm (SIPRI) maandag.

In Zuid-Amerika stegen de uitgaven met 5,8 procent het sterkst. Vooral Brazilië droeg hier aan bij. De opkomende grootmacht wil zijn internationale aanzien en invloed uitbreiden met een slagvaardiger leger. Desondanks is het sinds 2001 niet meer voorgekomen dat de wereldwijde defensie-uitgaven zo licht stegen, aldus het SIPRI.

De VS staat bovenaan de lijst en gaf in 2010 484 miljard euro uit aan wapens, gevolgd door China met 82 miljard. Groot-Brittannië staat derde met 41 miljard euro. In veel landen stagneerden of daalden de uitgaven voor defensie. In Azië namen de uitgaven toe met 1,4 procent, in Europa werd 2,8 procent minder uitgegeven.

In China stegen de uitgaven met 3,8 procent, maar deze groei is aanzienlijk lager dan de stijging van 15 procent tussen 2008 en 2009. De VS gaf in 2010 2,8 procent meer uit dan het jaar daarvoor, maar ook dit was minder dan de stijging van 7,7 procent in 2009. Toch werd vorig jaar een groter percentage van het bnp besteed aan defensie. In 2009 was dit 4,6 procent, vorig jaar 4,8.

In 2010 werd wereldwijd 14,3 miljard euro meer uitgegeven aan defensie dan in het jaar daarvoor. Opmerkelijk is dat de VS hiervan 13,6 miljard voor hun rekening nam.

"Zelfs op een moment dat er pogingen worden ondernomen om het torenhoge begrotingstekort van de VS terug te dringen, genieten de militaire uitgaven een voorkeursbehandeling", stelt het SIPRI in zijn rapport.


Groei wereldwijde defensie-uitgaven neemt af (Foto: Novum)

Van Geel begint eerder aan klus bij Feyenoord

Martin van Geel maakt al begin volgende maand een start met zijn werkzaamheden bij Feyenoord. De technisch directeur, die officieel pas op 1 juli in dienst treedt bij de Rotterdamse club, schuift onder meer aan bij contractbesprekingen. Dat laat hij maandag weten in gesprek met Nusport.

Bij zijn huidige werkgever Roda JC kan Van Geel na het overdragen van zijn taken weinig meer betekenen. "Daarom hebben ze me toestemming gegeven om me vanaf mei meer met Feyenoord bezig te houden", vertelt Van Geel. Hij zal meer gaan doen dan alleen maar klankborden. "Er ligt in Rotterdam een hele berg uitdagingen op me te wachten."

Punten ronde 29/30 FOK! Voetbalmanager 2010/2011

In de FOK! Voetbalmanager 2010/2011 is weer een ronde geweest. Nog maar twee speelronden te gaan voor de beste manager bekend is. Kijk hieronder voor de top tiens van beste deelnemers na speelronde 29/30 (managerronde 15).

DeMaatjes heeft met 134 punten deze ronde het beste gescoord, op ruime afstand gevolgd door GijsLuke die er 126 haalde. De derde stek was voor LBUnited met 123 punten. Loptr United behaalde met 117 punten een vierde stek, voor FC Mispoes die één punt minder scoorde.

In het algemeen klassement is alles wat dichter ineengeschoven. Bayself gaat met 1403 punten nog wel aan de leiding, maar hij heeft LBUnited die op 1395 punten staat in zijn kielzog zitten. Lycurgus7 staat met 1383 punten derde, voor Wazaa FC die er 1368 verzameld heeft. De top vijf wordt afgesloten door Essche Boys die op 1362 punten staat.

Punten ronde 29/30 (ronde 15)

# team owner ronde 15 punten
1 DeMaatjes PesserPan 134 1336
2 GijsLuke GijsLuke 126 1139
3 LBUnited CoachLB 123 1395
4 Loptr United Loptr 117 1266
5 FC Mispoes Soulblighter 116 1213
6 Jhonny`s Angels JhonnyEnglish 113 1017
7 INViCTuS INViCTuS 112 1261
= VT ut Kielegat yoeri22 112 1071
9 vliegendekeep edracer 111 1202
10 fc gomi gomi 110 1221
= Leroytje leroytje 110 1163
= bollesteam bolleb77 110 1088
= Tazzies Tazmaniac 110 979


Algemeen klassement userteams

# team owner ronde 15 punten
1 Bayself Bayswater 81 1403
2 LBUnited CoachLB 123 1395
3 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 73 1383
4 Wazaa FC Wazaa 85 1368
5 Essche Boys VerrekteZakHooi 94 1362
6 FC Lutjebroek burnham 75 1356
7 FC de Kroon BassieD 103 1346
8 DeMaatjes PesserPan 134 1336
9 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 65 1333
10 Ravage Yonjuuni 71 1321


Bij de subleagues was Fc Zutphen met 93 punten de rondewinnaar. In het klassement gaat Toppers van Weleer met 1278 punten nog altijd ruim aan de leiding, voor Birdsong dat er 1195 heeft. Slechts drie punten daar achter staat TUI Nederland & co. Fc Zutphen staat met 1156 punten vierde, voor Fryslân Boppe dat er 1072 heeft.

Algemeen klassement subleagues

# subleague owner ronde 15 punten leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 82 1278 8
2 Birdsong Birdy012 79 1195 3
3 TUI Nederland & co Snofroe 78 1192 8
4 Fc Zutphen INViCTuS 93 1156 7
5 Fryslan Boppe!!! Steppenpferd 85 1072 3
6 PSV mortelee 59 979 10
7 Topmanagers stpn 76 969 5
8 Noord-Brabant stpn 65 943 17
9 PSV Kampioenen marco69040 58 936 4
10 HFC ADO Den Haag louderthanabomb 43 923 4


Voor de komende managerronde 31/32 kun je je voetbalteam weer aanpassen. Maar let op: de wisselperiode sluit op vrijdagmiddag 15 april 2011 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 24 april 2011 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2010/2011-topic (deel #4) in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2010/2011.

Resident Evil 3DS mini-update

In een interview met het magazine Nintendo Power heeft Capcom via Masachika Kawata wat meer info vrijgegeven over de twee aanstaande Resident Evil-games voor Nintendo 3DS; Resident Evil: The Mercenaries 3D en Resident Evil: Revelations.

De twee games hebben allebei een andere focus. Mercenaries zal gericht zijn op pure schietactie waar Revelations teruggrijpt naar de oorsprong van Resident Evil: survival-horror. Capcom ziet Revelations daarom ook als een echte opvolger van Resident Evil 5:

"Unlike Mercenaries, which is all about shooting action, Revelations is all about survival horror, the very genre Resident Evil established. We actually think of Revelations as a direct sequel to Resident Evil 5 and it will be full of new, innovative ideas and characters"

Bij Capcom hopen ze verder dat Mercenaries een succesvolle spin-off franchise kan worden welke in de toekomst extra content kan krijgen via DLC. Hierover zijn ze nog niet in gesprek met Nintendo:

"Should the Mercenaries establish itself as a franchise as we hope, we’ll be looking into expanding the game through DLC, though of course we’d have to consult Nintendo regarding the specifics"

Revelations

Resident Evil: Revelations

The Wall in GelreDome

Nog altijd vind ik het geweldig om concerten te bezoeken. Er zijn weinig dingen leuker. Met een colaatje, een paar meter achter de duwende menigte vooraan bij het podium. Ontspanen kijken en luisteren. Maar de spanning is een beetje verdwenen. De zenuwen die ik bij mijn eerste concerten voelde in de dagen en de uren voor het optreden, is enorm afgenomen. Ik ben minder onrustig in de uren die verstrijken tot het moment dat de zaallichten dimmen. Het mysterie is een beetje verdwenen. Ik weet nu wel zo'n beetje hoe het in z'n werk gaat. Artiesten zijn geen goden. Een paar van hen misschien. Vroeger wist ik eigenlijk niets wanneer ik afreisde naar de zaal. Nu kan ik, als ik wil, eindeloze registraties van eerdere concerten terugkijken op YouTube.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.