Spoeddebat over islamitisch recht in Nederland

Op verzoek van de PVV komt er in de Tweede Kamer een spoeddebat over het mogelijk gebruik van islamitische wetten door Nederlandse rechters. Geert Wilders luidde maandag in De Telegraaf de noodklok over het toepassen van regels uit moslimlanden bij bijvoorbeeld echtscheiding, erkenning van kinderen of verdeling van erfenissen.

"Ik ben geschokt over het grootscheepse gebruik van islamitisch recht in Nederland. Niet door die zogeheten shariarechtbanken, die er volgens toenmalig minister Hirsch Ballin niet zijn, maar nota bene door onze eigen rechtbanken", zei Wilders.

In Utrecht wees de rechtbank vorig jaar een verzoek om echtscheiding af omdat volgens het Marokkaanse familierecht eerst een verzoeningspoging moet worden gedaan. De vrouw in die zaak heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit.

In 2007 vonniste het hof in Den Haag dat een Nederlandse vrouw na een echtscheiding geen aanspraak kon maken op een deel van de boedel. Omdat ze was getrouwd met een Iraanse man was het Iraanse vermogensrecht van toepassing, ook al woonde het paar het hele huwelijk in Nederland.