"Wielrennen moet 'nee' tegen doping zeggen"

Peterselieman

De Italiaanse wielerbond moet renners en teams oproepen te stoppen met doping 'omdat niemand ze meer gelooft'. Dat heeft voorzitter Giovanni Petrucci van het Italiaans olympisch comité CONI dinsdag gezegd. "Ik maak me extreem veel zorgen. Het wielrennen zelf moet concrete stappen nemen en 'genoeg' zeggen."

Petrucci deed zijn uitspraken een dag nadat het CONI aankondigde een onderzoek in te stellen naar ongeveer dertig topwielrenners, teambazen en artsen. Die zouden betrokken zijn bij een grote dopingzaak die in Mantova wordt onderzocht.

Onder anderen Alessandro Ballan, Michael Rasmussen, Damiano Cunego en diverse renners en oud-renners van de Lampre-ploeg worden in verband gebracht met die zaak. De meesten hebben publiekelijk hun onschuld betuigd.

Het Italiaanse wielrennen wordt al jaren geplaagd door dopingschandalen. Girowinnaars Marco Pantani, Ivan Basso en Danilo di Luca waren daar al bij betrokken. Ook klassiekerspecialist Davide Rebellin en topsprinter Alessandro Petacchi werden betrapt op het gebruik van stimulerende middelen.

Petrucci wil daar een einde aan maken. "Telkens als we enthousiast zijn over een succes wordt dat weer gevolgd door een teleurstelling." Voorzitter Renato di Rocco van de Italiaanse wielerbond onderschreef de oproep van Petrucci direct. "We moeten deze dramatische situatie stoppen."