'Van der Vlis deed Call of Duty na'

De Alphense spree killer Tristan van der Vlis zou verzot zijn geweest op het computerspel Call of Duty: Modern Warfare 2. De jongeman had het naar verluidt continu over dat spel, en zou een scène eruit hebben 'nagespeeld'.

In de bewuste scène moet de speler als lid van een groep terroristen onschuldige burgers op een vliegveld doden. Naar aanleiding daarvan riep het CDA eind 2009 al op tot een verbod. Eerder dit jaar werd een aanslag op een Russische luchthaven aan het omstreden spel gelinkt.

Vrienden en kennissen zeggen dat de game het favoriete computerspel van Van der Vlis was. Een ex-collega en buurtgenoot beweert dat hij het over weinig anders dan deze game en Call of Duty: Black Ops had. Volgens deze persoon lijkt Van der Vlis het spel dat hij op zijn kamer speelde, te hebben nagedaan.

Binnen de politiek heerst de mening dat het nu nog te vroeg is voor discussies naar aanleiding van het drama in Alphen aan de Rijn. Dat het debat rondom gewelddadige computergames straks weer op gaat laaien lijkt evenwel zeker.


Vliegveldscène uit Call of Duty: Modern Warfare 2