Dodental explosie metro Minsk opgelopen

Het aantal doden als gevolg van de explosie in de metro van de Wit-Russische hoofdstad Minsk is dinsdag na het overlijden van een van de gewonden opgelopen tot twaalf. Er liggen nog 126 slachtoffers in het ziekenhuis en van 22 is de toestand nog kritiek, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

Veel gewonden verloren armen of benen. Het getroffen metrostation Oktjabrskaja ligt op nog geen 100 meter van het kantoor van president Aleksandr Loekasjenko. De president sluit niet uit dat de explosie 'van buitenaf georganiseerd' is. De binnenlandse veiligheidsdienst KGB zegt een verdachte op het oog te hebben en is naar hem op zoek, maar geeft verder geen bijzonderheden.

De politieke spanningen in Wit-Rusland zijn flink toegenomen na het uiteenslaan van een demonstratie in december. Veel mensen gingen toen de straat op om hun ongenoegen te uiten over de in hun ogen frauduleus verlopen presidentsverkiezingen. De politie arresteerde meer dan zevenhonderd mensen, onder wie zeven presidentskandidaten. Loekasjenko, sinds 1994 aan de macht, werd op 19 december tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen. In juli 2008 raakten ongeveer vijftig mensen gewond bij een bomaanslag bij een concert dat door Loekasjenko werd bijgewoond.