Sneller hulp bij dreigende doodstraf

Nederlanders die in het buitenland de doodstraf dreigen te krijgen, komen sneller in aanmerking voor hulp van de overheid. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aan de Tweede Kamer laten weten.

Als een Nederlander wordt gearresteerd in een land waar de doodstraf bestaat, wordt voortaan meteen nagegaan of er een reële kans is dat die straf wordt opgelegd. Als dat zo is, draagt de staat financieel bij aan de verdediging. Dit geldt ook voor Nederlanders die nog een andere nationaliteit hebben.

Aanleiding voor het nieuwe beleid is de executie van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami. Zij werd eind januari opgehangen na te zijn veroordeeld voor drugsbezit. Rosenthal kreeg daarna veel kritiek, omdat hij te laat in actie zou zijn gekomen.

Rosenthal denkt dat het hooguit in enkele gevallen per jaar nodig zal zijn om extra rechtsbijstand te leveren aan Nederlanders wie de doodstraf boven het hoofd hangt. De kosten van het nieuwe beleid schat hij op 100.000 tot 150.000 euro per jaar.