Onderzoeksraad buigt zich over wapenbezit

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar het systeem van legaal wapenbezit. Aanleiding is de schietpartij in Alphen aan den Rijn, waarbij zaterdag zeven mensen om het leven kwamen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft de Onderzoeksraad gevraagd het onderzoek te doen, heeft hij dinsdag laten weten. Het gaat om de vragen of de regels rondom wapenvergunningen goed in elkaar zitten en of ze voldoende worden nageleefd.

Tristan van der Vlis, die het bloedbad aanrichtte en ook zichzelf doodde, had een vergunning voor de drie vuurwapens die hij gebruikte. Al eerder werd bekend dat de rijksrecherche onderzoek gaat doen naar het verstrekken van deze wapenvergunningen.

Op basis van de uitkomsten van beide onderzoeken, en van het strafrechtelijk onderzoek naar de schietpartij, wil Opstelten bezien of er iets moet veranderen aan de regels rondom wapenvergunningen.

De minister woonde zondagavond samen met premier Mark Rutte de herdenking bij in Alphen aan den Rijn. Hij liet dinsdag weten 'diep onder de indruk' te zijn geweest en wil dat de onderste steen boven komt rond de schietpartij en de wapens die Van der Vlis in zijn bezit had. "Dat is de regering verplicht tegenover de slachtoffers van dit drama."