OV Rotterdam staakt deel van de dag

Reizigers moeten in Rotterdam dinsdag rekening houden met minder openbaar vervoer. Tussen 10.00 en 14.00 uur rijden er geen bussen, metro's en trams. De Fast Ferry van en naar Hoek van Holland en de Maasvlakte vaart wel volgens de dienstregeling.

De vakbonden en het personeel voeren actie tegen de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in de drie grote steden aan te besteden en daar 120 miljoen euro op te bezuinigen. De directie van stadsvervoerder RET is het niet eens met de actie en 'betreurt dat de reiziger de dupe is van deze werkonderbreking'.

De Maatschappij Voor Beter OV noemt de acties een 'klap in het gezicht van de reiziger'. De belangenorganisatie stelt dat van de tram en bussen van de RET minder dan de helft op tijd rijdt en vindt dat aanleiding om het stadsvervoer 'met de grootste spoed' over te dragen aan een andere onderneming.

Vorige week onderbrak personeel van het GVB het werk in Amsterdam. Op 20 april nemen medewerkers van HTM het stokje over in Den Haag. De drie stadsvervoerders stellen dat de combinatie van verplichte aanbesteding en bezuinigingen overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer tot gevolg heeft.

De bonden voerden in februari ook al actie. Toen werd het aanbod openbaar vervoer eenmalig verkleind om de gevolgen van de kabinetsplannen zichtbaar te maken.