Oppositie Libië verwerpt staakt-het-vuren

De nationale overgangsraad van de Libische oppositie heeft maandag een vredesvoorstel van de Afrikaanse Unie, dat oproept tot een onmiddellijke wapenstilstand, verworpen. Volgens de oppositie voorziet het voorstel niet in het vertrek van de Libische leider Moammar Gadhafi en zijn bondgenoten. Gadhafi aanvaardde het vredesvoorstel eerder wel.

De voorzitter van de raad, Mustafa Abdel Jalil, zei dat het initiatief 'de verlangens van de Libische bevolking niet vervult', omdat er niet gesproken wordt over het vertrek van Gadhafi of zijn machtige zoons en er alleen maar politieke hervormingen worden beloofd. De opstandelingen 'onderhandelen niet met het bloed van onze martelaren', aldus Abdel Jalil.

De oppositie kan rekenen op de steun van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini. Die zei maandag in Londen dat Gadhafi wel moet vertrekken, omdat zijn misdaden uit het verleden het hoogst onwaarschijnlijk maken dat hij een staakt-het-vuren zal respecteren.

Volgens Frattini is Libië alleen gebaat bij een vertrek van de Libische leider. Italië heeft daarom besloten zich nadrukkelijker achter de Libische overgangsraad van de oppositie te scharen, zei de minister. Abdel Jalil reist vrijdag naar Rome waar hij gesprekken zal voeren met de president en de premier van Italië.

Sommigen vermoeden dat het accepteren van een staakt-het-vuren door Gadhafi slechts bedoeld is om tijd te winnen en het leger te reorganiseren en herbewapenen.