Tristan | Gids voor moderne muurbloempjes

Na de schietpartij in Alphen aan den Rijn was de eerste vraag: wie was Tristan van der Vlis? Die vraag bleek nog niet zo makkelijk om te beantwoorden. Bijna niemand kende hem. Na een schouderophaal en een fronsje kwam vaak de reactie: “Ja, die liep hier wel eens.” Tristan leek nog minder wederkerige kennissen dan vrienden te hebben. Als zijn leven een film was, was zijn rol tot die bewuste zaterdagmiddag omschreven in de aftiteling als 'willekeurige voorbijganger nummer vijf.' En waarschijnlijk was dat zinnetje zelfs geschrapt om kosten te besparen.

Muurbloempje. Dat lijkt een treffende term voor deze jonge knul. Het is nog vrij lastig om een echte muurbloem te worden. Zeker omdat die betekenis oorspronkelijk was bedoeld om meisjes aan te duiden die in de balzaal langs de kant zaten, omdat niemand met hen wilde dansen. Dan denk je gelijk aan heel lelijke meisjes met een zelfvertrouwen tot onder het vriespunt. Die betekenis is langzaam veranderd voor jongens en meiden naar het klassieke muurbloempje: stil, zwijgzaam, ineengedoken, onopvallend. Maar tegenwoordig vallen deze muurbloempjes ook op, omdat zij gelijk een etiket van autisme en andere sociale en psychologische termen krijgen, en dus 'bijzonder' zijn. Maar Tristan was niet bijzonder; hij viel helemaal niet op.

Wie tegenwoordig een muurbloempje wil zijn, gooit alle klassieke regels overboord. Het doel is om zo veel mogelijk mee te gaan met de massa. Kleed je normaal, zoals ieder ander normaal mens. Zorg eventueel dat je een wannabe bent van een bepaalde stijl, zonder het geheel te zijn. Tristan begreep ook heel goed dat je je aan de sociale regels moet houden. Wees beleefd en groet de mensen die je tegenkomt. Toen hij de laatste keer bij zijn schietvereniging kwam, schreef hij zich immers ook normaal in en uit, hij groette de mensen bij aankomst en zei “doei” bij vertrek. Hij viel niet op.

Als je een moderne muurbloem wilt worden, is het dus belangrijk om sociaal mee te doen. Dat betekent ook dat je in een gesprek meegaat met een ander. Stel nooit zelf vragen, want dan onthouden mensen je, of ze vinden je aardig omdat je interesse in hen toont. Antwoord verder alleen als iemand je iets vraagt, maar wees gerust: de mensen om je heen zijn meestal alleen in zichzelf geïnteresseerd, dus dit zal tot weinig nieuwe informatie over jou leiden. Raak ook nooit iemand aan in een gesprek, want ook dat wordt onthouden. En doe mee op alle kanalen waar je kennissen je verwachten. Ga dus op Hyves, Facebook en Twitter, plaats wat neutrale foto's van jezelf en houd je oppervlakkig. Vind nooit 'iets leuk' en deel nooit 'respect' uit, en plaats zo nu en dan een neutrale update van jezelf, zoals een link naar muziek of nieuwsberichten, zoals ieder ander.

Tot slot is het belangrijk om als moderne muurbloem twee geheimen te hebben. Het eerste geheim is een persoonlijk drama, waar je natuurlijk nooit met iemand over praat. Tristan was opgenomen voor geestelijke bijstand, maar hij was zo wijs daar niets over te vertellen in zijn omgeving. Het tweede geheim is het persoonlijke talent. Of je nu puzzelkampioen bent, keigoed kan punniken, de stem bent van alle commercials van het plaatselijke radiostation of een goede schutter, zoek daarmee nooit de aandacht. En vermoord vooral geen mensen met je talent! Neem dus je breinaald niet mee naar school voor een massamoord, gebruik je radiostem vooral niet om massapaniek uit te laten breken tijdens een dodenherdenking op de Dam en schiet al helemaal geen mensen dood in een winkelcentrum. En vooral niet in Alphen aan den Rijn, de anonieme slaapstad!

Tristan viel als modern muurbloempje uiteindelijk door de mand. Hij had het perfecte voorbeeld kunnen zijn van de meest onopvallende persoon in Nederland, maar helaas. Hij moest zo nodig zijn schutterstalent laten zien in een winkelcentrum. Hoewel, was hij wel een talent?  Als hij echt een topper was, had hij natuurlijk niemand meer levend naar buiten gelaten. Hij behoorde in alle categorieën tot de middelmaat. En ondanks alle publiciteit dringt nog steeds bijna niemand door tot wie hij was, omdat hij zonder inhoudelijk statement een schietpartij is begonnen. Toch een beetje jammer. Zeker voor zo'n armetierig en verpieterd muurbloempje.