Opnieuw aanhoudingen om dreigen met schietpartijen

Opnieuw zijn maandag mensen opgepakt die hebben gedreigd het schietincident in Alphen aan den Rijn te herhalen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

In Leiden werd op het Kooiplein een 29-jarige man aangehouden die dreigde met een herhaling van de schietpartij van zaterdag en in Katwijk werd een man van 49 opgepakt. Hij had op het gemeentehuis geroepen dat hij kon begrijpen dat 'mensen met een mitrailleur langskomen'.

Maandag werd ook een 17-jarige Leidenaar aangehouden die via Twitter had aangegeven dat maandagavond een 'shooting' zou plaatsvinden bij een supermarkt in de regio. De politie wist zijn identiteit te achterhalen en arresteerde hem. De jongen, die de tweet inmiddels had verwijderd, zei dat hij een grap had willen maken.

In de nacht van zaterdag op zondag werd al een 17-jarige jongen uit Hoogvliet aangehouden omdat hij twitterde dat de schietpartij in Alphen aan den Rijn nog eens dunnetjes over zou worden gedaan in zijn woonplaats.

De politie en het Openbaar Ministerie nemen de bedreigingen zeer serieus, ook al blijken het vaak 'ziekelijke' grappen. "Mensen die zoiets roepen of twitteren kunnen erop rekenen dat ze aangepakt worden", zegt korpschef van de politie Hollands Midden Jan Stikvoort.