Ivoriaans onderzoek naar Gbagbo

De gekozen president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, heeft maandag een Ivoriaans onderzoek naar zijn voorganger Laurent Gbagbo, diens echtgenote en hun entourage aangekondigd.

Hij zei dat maatregelen zijn getroffen om hun veiligheid te garanderen. "Zij zullen een waardige behandeling krijgen en hun rechten zullen geëerbiedigd worden." Verder liet hij weten dat er een waarheids- en verzoeningscommissie zal komen en deed hij een beroep op alle strijders in het land de wapens neer te leggen.

Gbagbo werd door soldaten van Ouattara met hulp van Franse militairen opgepakt. Meer dan vier maanden geleden verloor hij de presidentsverkiezingen van Ouattara, maar hij weigerde de macht over te dragen. In de machtsstrijd vielen honderden doden en ontvluchtten meer dan een miljoen burgers hun huizen.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zei maandag met Ouattara te hebben gesproken. Nu Gbagbo gevangen is genomen, verwacht hij dat 'verder bloedvergieten wordt vermeden'. Op verzoek van Gbagbo zal de VN-vredesmacht in Ivoorkust Gbagbo bescherming bieden.


Onderzoek naar Gbagbo wordt ingesteld. (Foto: Novum)