Klein deel wapenbezitters krijgt controle

De politie controleert maar een klein deel van de mensen met een wapenvergunning. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs de politiekorpsen.

Volgens de wet moet de politie iedereen met een wapenvergunning minimaal één keer per jaar thuis bezoeken. Het korps Hollands Midden, dat de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn een vergunning gaf, bracht vorig jaar slechts aan een kwart van de wapenbezitters een huisbezoek.

In de regio Limburg-Zuid, waar 1700 mensen een wapenvergunning hebben, ging de politie maar bij 9 procent daarvan langs. Het korps Brabant-Noord controleerde van de 2800 vergunninghouders 19 procent en de controleurs van Gelderland-Midden brachten 27 procent van de ruim 2400 mensen met een wapenvergunning een bezoek.

De Raad van Hoofdcommissarissen geeft toe dat de politie er niet aan toekomt alle wapenbezitters jaarlijks thuis te bezoeken. "Op dit moment wordt daarom gewerkt aan een voorstel om niet meer eens in het jaar, maar eens in de vijf jaar te controleren", zegt een woordvoerder.

Volgens de raad heeft een vermindering van het aantal controles geen gevolgen voor de veiligheid. "De meeste schietincidenten gebeuren met illegale wapens en niet zoals in Alphen aan den Rijn met legale wapens."


Klein deel wapenbezitters krijgt controle (Foto: Novum)