FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 april 2011

Raad VN positief over piratentribunaal

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich maandag uitgesproken voor het oprichten van speciale tribunalen om Somalische zeerovers te berechten. De raad liet zich echter nog uit niet over de invulling van dat voornemen.

VN-chef Ban Ki-moon moet binnen twee maanden met nadere voorstellen komen, besloot de raad. Somalische piraten maken de internationale scheepvaart voor de kusten van de Hoorn van Afrika en van het zuiden van het Arabisch schiereiland onveilig. Oorlogsbodems uit tal van landen patrouilleren in de wateren om de zeeroverij te beteugelen, maar weten vaak niet waar ze opgepakte piraten moeten laten.

Het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Tromp heeft sinds kort zestien piraten aan boord die worden verdacht van zeeroof en van poging tot moord op de Nederlandse mariniers die begin deze maand voor de kust van Somalië een vissersboot wilden controleren.

Egyptische blogger krijgt drie jaar cel

Een militair tribunaal in Egypte heeft een blogger veroordeeld tot drie jaar celstraf. De man werd schuldig bevonden aan belediging van het leger, omdat hij schreef over mishandelingen door het leger. Dat hebben mensenrechtengroepen maandag gezegd.

De blogger, de 26-jarige Maikel Nabil Sanad, werd zondag veroordeeld. Er waren geen advocaten bij de zitting aanwezig. Het was de eerste keer dat een blogger is veroordeeld sinds de Opperste Raad voor de Strijdkrachten de leiding over het land heeft.

Volgens mensenrechtenadvocaten heeft het vonnis grote gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting in Egypte. De veroordeling kan volgens de organisaties een precedent scheppen voor anderen die proberen misdaden door het leger aan de kaak te stellen.

Een lid van de Opperste Raad voor de Strijdkrachten zei echter dat het leger openstaat voor kritiek. "Er is een verschil tussen kritiek met goede bedoelingen van een burger, een journalist of een van een tv-zender, die het goed voor hebben met de bevolking. Dat is geen probleem", zei generaal-majoor Mohammed al-Assar. "Het probleem is het in twijfel trekken van de bedoelingen van het leger."

Rechtengroepen hebben kritiek geleverd op de militaire leiders. Er zouden willekeurig mensen zijn gearresteerd en burgers zouden haastig worden berecht. Dit doet denken aan het vroegere regime, aldus de mensenrechtenorganisaties.

Volgens de advocaat van Sanad zijn sinds het aantreden van de militaire leiding twee maanden geleden meer dan tienduizend Egyptenaren veroordeeld. De processen door een militaire rechtbank zijn snel en volgen niet de gangbare procedures. Bovendien kan tegen de uitspraak geen beroep worden aangetekend.

Iran gaat meer onderzoeksreactoren bouwen

Iran is van plan vier of vijf nieuwe onderzoeksreactoren te gaan bouwen. Om deze reactoren draaiende te houden heeft het land wel meer verrijkt uranium nodig. Dat heeft Fereidoun Abassi, de chef van het nucleaire programma van het land, gezegd.

De onderzoeksreactoren zijn volgens Abassi bedoeld om medische isotopen te produceren. Hiervoor is het noodzakelijk dat Iran uranium gaat verrijken tot een verrijkingspercentage van 20 procent. Het Westen is bezorgd over de verrijking, omdat het verrijkte uranium uiteindelijk kan worden gebruikt als grondstof voor kernwapens. Teheran houdt echter vol dat het atoomprogramma slechts bedoeld is voor civiele doeleinden en niet voor wapens.

Twintig mille voor gouden tip moordzaak Eindhoven

Degene die de tip geeft die de moord op de 28-jarige Ali Ekinci in Eindhoven oplost, kan 20.000 euro tegemoetzien. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag gemeld in het opsporingsprogramma Bureau Brabant.

Ekinci werd 16 november doodgeschoten in de Venuslaan in de Eindhovense wijk Eckart. Hij was bijna thuis, na een bezoek aan een café. De politie is op zoek naar getuigen en mensen die meer informatie hebben over de mogelijke achtergrond van zijn dood.

De daders zijn vermoedelijk twee mannen tussen de 20 en 30 jaar. Ze renden na de schietpartij weg richting de John F. Kennedylaan. Mogelijk werd het slachtoffer al eerder die dag en avond in de gaten gehouden. Hij was een paar dagen daarvoor verhuisd en er waren nauwelijks mensen die wisten dat hij naar de Wegastraat was verhuisd. De politie houdt de optie open dat de daders met hem hadden afgesproken. Ekinci zou in softdrugs hebben gehandeld.

Politiekogel verwondt gezochte man

Een 41-jarige man die landelijk stond gesignaleerd, is in de nacht van zondag op maandag na een achtervolging beschoten door een agent. Hij werd in zijn bovenlichaam geraakt en is naar een ziekenhuis gebracht. Hij is buiten levensgevaar.

De auto met twee mannen is langdurig achtervolgd, van Apeldoorn via de A50 tot ver in Brabant. Onderweg beging de 41-jarige bestuurder diverse verkeersovertredingen, hij reed onder meer veel te hard. De auto werd bij Ravenstein klemgereden.

Toen de politie de inzittenden wilde aanhouden, loste een agent het schot. De rijksrecherche onderzoekt de exacte toedracht.

[Premier League] Liverpool verslaat Manchester City

Andy Carroll heeft zijn eerste doelpunten in het shirt van Liverpool gemaakt. Manchester City werd op Anfield Road met 3-0 van het veld gespeeld. Ook Dirk Kuijt wist te scoren.

Voor beide ploegen was het belangrijk duel. Manchester City probeert de vierde plaats, die recht  geeft op voorrondes Champions League in handen te houden, terwijl Liverpool vecht om volgend seizoen Europa League te mogen spelen. Voorafgaand aan het duel op Anfield Road werd een minuut stilte gehouden voor de 96 die om het leven kwamen bij de Hillsborough-ramp. Beide ploegen speelde daarom met rouwbanden.

Bij Liverpool debuteerde de 18-jarige verdediger John Flanagan prima bij afwezigheid van de geblesseerde Glen Johnson. Al na zes minuten kreeg Luis Suárez de eerste kans voor Liverpool, maar de vingertoppen van keeper Joe Hart voorkwamen een vroege achterstand. In de twaalfde minuut kreeg City alsnog een tegentreffer te verwerken. Andy Carroll maakte zijn eerste doelpunt in het shirt van Liverpool.

Meteen daarna moest Carlos Tévez geblesseerd het veld verlaten met pijn aan zijn hamstring. Na een hoop heen-en-weer gespeel voor het doel was het Dirk Kuijt die uiteindelijk de 2-0 binnen wist te schieten. Vlak daarna was het alweer raak. Carroll vond één doelpunt niet genoeg en scoorde enkele minuten na de treffer van Kuijt het derde doelpunt van de avond.

De regen bleef vallen op Anfield Road, maar dat kon de thuisploeg niet deren. Ook na rust wist Liverpool de winst in handen te houden. Nigel de Jong mocht een krappe tien minuten voor tijd nog invallen. Een publiekswissel van Carroll werd met staande ovatie ontvangen. Manchester City blijft op de vierde plaats staan, waar het bij winst Chelsea voorbij had kunnen gaan. Liverpool blijft zesde, met een achterstand van vijf punten op Tottenham Hotspur.

'Langstudeerdersboete juridisch wel mogelijk'

Het kabinetsplan om langstudeerders 3000 euro extra collegegeld te laten betalen is juridisch best haalbaar. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) aan de Kamer.

Advocatenkantoor Stibbe stelde vorige week dat het wetsvoorstel de toegankelijkheid van het onderwijs belemmert. Bovendien zou het haaks staan op een internationaal verdrag waarin de geleidelijke invoering van kosteloos hoger onderwijs is vastgelegd en in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel. Het advies werd opgesteld in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvK).

In de Kamerbrief pareert Zijlstra alle kritiekpunten die in het rapport van Stibbe worden genoemd. Hij merkt ook op dat de regering het wetsvoorstel niet zou hebben ingediend als zij gedacht zou hebben dat het juridisch niet haalbaar zou zijn. Donderdag debatteert de Kamer over het plan.

De SP noemt de reactie van Zijlstra 'uitermate zwak'. De partij vindt het wetsvoorstel voor de studieboete van 3000 euro 'een staaltje politiek broddelwerk en een haastklus, die louter is bedacht om snel 370 miljoen te bezuinigen'. Kamerlid Jasper van Dijk roept iedereen op om dinsdag om 12.00 uur naar het Plein voor de Tweede Kamer te komen.

Van Dijk brengt in herinnering dat uit het onderzoek van Stibbe blijkt dat de studieboete in strijd is 'met allerlei juridische beginselen en internationale verdragen'. "Zijlstra heeft bijles nodig in de rechtsleer, want kosteloos onderwijs is heel wat anders dan toegankelijk onderwijs", stelt het Kamerlid. "Ook op de schending van het rechtszekerheidsbeginsel, heeft Zijlstra nog geen begin van een antwoord." De brief van de staatssecretaris staat volgens Van Dijk vol met slordigheden, waardoor de wet elke geloofwaardigheid verliest.

Het advocatenkantoor is bezig de brief van Zijlstra te bestuderen, laat een woordvoerder van de studenten weten.

Nieuwe game van Cave te koop voor ¤1800,-

Ontwikkelaar Cave komt met een nieuwe game genaamd Akai Katana en die kan je kopen voor zo'n €1800,-. Je koopt dan natuurlijk niet de Xbox 360-versie van het spel die in mei uitkomt maar een echte PCB-Board voor in je JAMMA Control Box of in je eigen arcade-kast.

Gelukkig krijg je niet alleen het PCB-Board voor dat bedrag maar ook een poster en een schroevendraaier in de vorm van een zwaard om het volume aan te passen. De software van het spel is wel iets aangepast, je hoeft niks te betalen om te kunnen spelen, je kan zelf kiezen welke stage je wil spelen in het spel en er is een extra moeilijke moeilijkheidsgraad toegevoegd.

Bekijk hieronder de inhoud van het pakket en een gameplay-filmpje van de game.

Het BoardDe PosterDe verpakkingDe schroevendraaier

Kluivert: "Ajax is Ajax niet meer"

Patrick Kluivert steunt de revolutie die Johan Cruijff bij Ajax is gestart. De voormalig aanvaller van de Amsterdamse club begrijpt waarom Cruijff ingrijpen nodig acht.

Kluivert vindt dat Ajax de identiteit verloren is. "Terecht dat Cruijff zich druk maakt, Ajax is Ajax niet meer", zegt de oud-speler in NUsport. "Ajax is mijn club. Maar het heeft geen identiteit meer. Je moet een bepaalde cultuur proeven, weten, kennen en herkennen om dat te begrijpen."

"Dat alles heeft met voetbal te maken. Met het spel", gaat hij verder. "Dat gaat om: overwicht, goed spelen, winnen. Dat zie je niet meer. Spartak Moskou-uit, dat gebeurde in onze tijd niet. Wij verloren ook wel eens, maar nooit door slecht spel. Dat is nu wel zo."

Volgens Kluivert is de oorzaak van het probleem de vele verschillende talen. "Het gaat om cultuur. Er worden te veel verschillende talen gesproken, al zoveel jaren lang. Is niet goed." Toch ziet hij hoop voor de nabije toekomst. "Nu, met Frank de Boer, zie je het eindelijk kenteren."

Interview met cast van World Invasion: Battle Los Angeles

Op 21 april aanstaande komt de film World Invasion: Battle Los Angeles uit in de bioscoop. Deze science fiction film is geregisseerd door Jonathan Liebesman die ook de films The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning en The Killing Room voor zijn rekening nam.

Als voorproefje op de film hebben wij alvast exclusief een interview met twee leden van de cast en beelden uit de film voor je! In het filmpje komen Michelle Rodriguez en Aaron Eckhart aan het woord.

Al jaren worden er over de hele wereld ufo’s waargenomen en gedocumenteerd: Buenos Aires, Seoul, Frankrijk, Duitsland, China. Maar in 2011 worden die vage waarnemingen keiharde werkelijkheid wanneer de aarde wordt aangevallen door onbekende krachten. Terwijl overal ter wereld grote steden worden verwoest, houdt alleen Los Angeles nog stand in een strijd die nooit voor mogelijk werd gehouden. Een sergeant van de Marine (Aaron Eckhart) en zijn nieuwe peloton moeten een halt zien toe te roepen aan een vijand die alles overtreft waar ze ooit tegen hebben gestreden.


World Invasion: Battle Los Angeles komt uit op 21 april

Antón kopman Euskaltel in Giro d' Italia

De Giro d'Italia gaat over vier weken van start en nu al is de eerste selectie rond. De Baskische formatie zal Igor Antón vooruit schuiven als kopman. De Spanjaard leek vorig jaar al op weg naar de eindzege in de Vuelta à España, maar moest toen opgeven na een zware valpartij.

Antón krijgt de steun van acht landgenoten, namelijk; Mikel Nieve, Juan José Oroz, Iñaki Isasi, Javier Aramendía, Jorge Azanza, Pierre Cazaux, Daniel Sesma en Miguel Minguez. De Giro start op 7 mei en eindigt drie weken later.

Truckchauffeur rijdt fietsende collega dood

Een 60-jarige man uit Waspik is maandagmiddag omgekomen toen hij op zijn fiets werd aangereden door een vrachtwagen. De truckchauffeur en het slachtoffer werkten bij hetzelfde bedrijf, laat de Brabantse politie weten.

De man fietste rond 17.00 uur over de Hooiweg toen hij in botsing kwam met de vrachtwagen. Het slachtoffer overleed ter plaatse, ondanks reanimatiepogingen. Ook personeel van een traumahelikopter kon de man niet meer redden.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Brink komt een weekje eerder

FPS Brink komt een weekje eerder. Dat heeft Bethesda vandaag bekendgemaakt. De game zal in Amerika en Europa een weekje eerder uitkomen. De Europese datum is nu op vrijdag de dertiende mei, laten we hopen dat dit geen ongeluksdag gaat worden voor ontwikkelaar Splash Damage en uitgever Bethesda.

Brink draait om een strijd tussen twee facties op een grote, zwevende stad genaamd The Ark. De game bevat singleplayer, multiplayer en co-op. Bekijk hieronder een van de laatste trailers die is uitgebracht. Brink komt nu 13 mei uit op de PC, Xbox 360 en de PS3.

"Van Persie is een goede keeper"

Arsenal-keeper Jens Lehmann maakte tegen Blackpool twee overtredingen waar hij met rood voor bestraft kon worden. In dat geval had Robin van Persie het doel moeten verdedigen.

Arsenal kampt met een ware blessuregolf onder de doelmannen. Manuel Almunia, Lukasz Fabianski, Vito Mannone en Wojciech Szczesny zijn allemaal niet in staat om te spelen. Daarom verdedigde Jens Lehmann tegen Blackpool het doel. Het had niet veel gescheeld of hij was met een rode kaart van het veld gestuurd. In dat geval had Robin van Persie de keeperstaak over moeten nemen.

"Gelukkig is Robin een hele goede keeper. Maar gelukkig hoefde hij niet te keepen want volgens mij heeft hij een andere maat keepershandschoen", zegt Lehmann tegen Sky Sports. Trainer Arsène Wenger was tevreden over de 41-jarige keeper. "Ik heb een hele goede keeper moeten vervangen door een andere hele goede keeper."

De negentienjarige Jack Wilshere vindt dat de spelers veel van Lehmann kunnen leren. "Hij is maar drie jaar ouder dan mijn vader", lacht de middenvelder. "We kunnen veel van hem leren. Het is mooi om te zien hoe goed hij met zijn lichaam omgaat. Tegen Blackpool hoorde hij tien minuten voor de aftrap dat hij moest spelen en hij speelde briljant."

Punten ronde 2 FOK! Formule 1-manager 2011

De FOK! Formule 1-manager 2011 heeft zijn de tweede ronde achter de rug. De Grand Prix van Maleisië werd - net als de vorige race - gewonnen door Sebastian Vettel. Hieronder vind je de top tiens van wie in de F1-manager gescoord heeft. Ook de uitgedeelde strafpunten worden genoemd.

De nu volgende straffen zijn na de race uitgedeeld, en we hebben die verwerkt in het bepalen van de officiële uitslag op de maandag na 19:00 uur. Lewis Hamilton en Fernando Alonso na afloop van de race hebben beide voor verschillende vergrijpen een drive-throughstraf gekregen. Omdat de drive-through na afloop van de race is gegeven, werd deze conform de FIA-reglementen omgezet in een tijdstraf van 20 seconden. Daardoor zakte Hamilton van de zevende naar de achtste plaats, en steeg Kamui Kobayashi een plekje van de achtste naar de zevende. Alonso had de zesde plaats en behield die rang.

De strafpunten die deze race zijn uitgedeeld:

- Sébastien Buemi (Toro Rosso), stop & go-penalty: -20
- Fernando Alonso (Ferrari), tijdstraf achteraf: -15
- Lewis Hamilton (McLaren), tijdstraf achteraf: -15

- Chassis HRT, hydraulica Karthikeyan, en defecte achtervleugel Liuzzi: -30
- Chassis Williams, hydraulica Barrichello: -15

- Motor Team Lotus, koppeling Trulli: -15
- Motor Williams, problemen met ontsteking Maldonado: -15


In de tweede ronde zijn er twee winnaars te noemen. Team Tipica Reizen en Cowboycat F1 behaalden allebei 198 punten. De nummer drie is team CrazyDaisy Racing met 197 punten, en de teams Helsing's TeamRacing en ARacing delen met 186 punten de vierde plek. 

In het algemeen klassement staat het nog erg dicht bij elkaar. Er namelijk zijn acht deelnemers die met 383 punten de eerste plaats delen. Met 1 punt minder zijn het drie teams die de negende plek bezetten. Kijk in de tabel hieronder voor alle namen. En op de klassementpagina kun je de statistieken van alle userteams (die een team hebben samengesteld) terugvinden.

Punten ronde 2 - Maleisië

# team user ronde 2 totaal plaats totaal
1 Team Tipica Reizen flipsen 198 318 75
- Cowboycat F1 cowboycat 198 275 293
3 CrazyDaisy Racing CrazyDaisy85 197 317 76
4 Helsing's TeamRacing RickPL_1988 186 316 88
- ARacing Automatic_Rock 186 316 89
6 Vink wvinky 185 315 91
- Pyromanic Racing pyromanic.nl 185 315 92
- Hutseflutsers hutsefluts12en3 185 315 93
- Rode Stier RCT jappy-b 185 315 94
- Redwood's Racing Redwood 185 315 95
- Kenju F1 Kenju 185 185 707


Algemeen klassement na ronde 2 (van 19)

# team user punten ronde 2
1 Des81 Des81 383 168
- Dave77 koffieautomaat 383 168
- Mus Mercedes mus117 383 168
- Red Lightning Dutch_Predator 383 168
- Hagelslag Flat-Eric 383 168
- Pauper race braceyourself 383 168
- Benckhuijsen Racing Assassin92 383 168
- De prutsers De_Hullu 383 168
9 Ofyles Racing Team Ofyles2 382 138
- Gzeven Gvdw78 382 138
- Nyand Racing Nyand 382 158


Bij de subleagues gaat momenteel Sportschool van Hoorn aan de leiding. Met 289 punten staan zij 14 punten voor op de nummer twee, subleague MonzaTeam, die 275 punten heeft gehaald. Op de derde plek staat subleague 7sloten met 258 punten, gevolgd door subleague Ant. Force die 1 punt minder heeft. Subleague Wombarg Racing heeft tot nu toe de vijfde plaats, zij hebben nu 251 punten.


Algemeen klassement subleagues

# subleague owner punten ronde 2 leden
1 Sportschool van Hoorn Aet 289 131 6
2 MonzaTeam Horus 275 119 5
3 7sloten ozit 258 117 4
4 Ant. Force PP-vogels 257 130 3
5 Wombarg Racing sasquatsch 251 96 3
6 NetZoZeker AquiloNL 248 139 3
7 FrisianOutlaws raggereug 247 117 7
8 IVENT hadezz 243 118 4
9 @FastLaps silverwings 242 78 3
10 ZZZZOEF Zuurtje 240 114 4

Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De volgende race is de Grand Prix van China die al over een week verreden wordt op zondag 17 april. De komende managerronde sluit op vrijdag 15 april 2011 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 3 - China gaat weer open op maandag 18 april 2011 om 20:00 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2011-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2011 van FOK!

Reis mag in Brazilië revalideren

Jonathan Reis mag van PSV toch in Brazilië revalideren. Eerder wees de Eindhovense club dit nog af.

Reis liep in december een zeer zware knieblessure op en werd daarna in de Verenigde Staten geopereerd. Meteen bij zijn terugkeer in Eindhoven vroeg de aanvaller of hij naar zijn eigen fysiotherapeut in Brazilië mocht gaan. Dit werd in eerste instantie door PSV afgewezen, maar na koortsachtig overleg met alle betrokken partijen is besloten om de voetballer zijn zin te geven.

Reis vertrekt komende vrijdag voor minimaal een maand naar zijn familie in Brazilië. Hij zal daar het revalidatietraject voortzetten wat in Eindhoven al is ingezet.

Politie wil aanpassing Wapenwet

Bij het afgeven van een wapenvergunning moet de politie altijd geïnformeerd worden over de geestelijke gezondheid van de aanvrager. Daarvoor pleitte politietopman Willem Woelders van de Raad van Hoofdcommissarissen maandag in actualiteitenrubriek EénVandaag.

Instellingen voor geestelijke gezondheid moeten worden verplicht de politie in te lichten. Momenteel is dit niet het geval. Het drama in Alphen aan den Rijn maakt echter duidelijk dat de regelgeving voor wapenvergunningen grote gaten vertoont, vindt Woelders. De politie wil dat de Wapenwet wordt aangepast.

Tristan van der V. kreeg ondanks zijn psychische problemen een wapenvergunning van de politie. Volgens Woelders kon de politie dat niet voorkomen omdat die informatie niet beschikbaar is bij de screening. "De toets is op dit moment in orde, maar niet compleet." Daarom moet er een extra procedure worden toegevoegd, vindt de politiebaas.

Vanuit de politiek is vooralsnog terughoudend gereageerd op de mogelijke aanpassing van de Wapenwet. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil dat het verboden wordt om wapens thuis te houden, en ze alleen maar op schietclubs toe te staan. Overige Kamerfracties willen het debat over wapens nu niet voeren uit piëteit met de slachtoffers in Alphen aan den Rijn.

Jongetje (4) dood na verkeersongeluk Rijssen

Een 4-jarige jongetje uit Rijssen is maandagavond in een ziekenhuis overleden na een aanrijding in Rijssen. Een 54-jarige automobilist uit Ommen had het jongetje over het hoofd gezien en reed het kind op de skelter aan.

Het ongeluk gebeurde rond 16.45 uur, toen de man van een parkeerplaats de Nassaustraat opreed. Het kind is nog met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

De Twentse politie heeft een onderzoek ingesteld.

Black Ops-DLC komt op 3 mei

Vorige week kwam er het nieuws dat er nieuwe DLC gepland stond voor Call of Duty: Black Ops. Dit bleek naar aanleiding van een gelekt plaatje bij een Australische retailer. Het plaatje werd weer snel verwijderd maar vandaag maakt Activision bekend dat de Black Ops Escalation Pack op 3 mei zal uitkomen.

De DLC, die voorlopig nog Xbox 360 exclusief is, zal vijf nieuwe maps bevatten waaronder eentje van een dierentuin. Bekijk hieronder nogmaals het gelekte plaatje. Een prijs voor de DLC is nog niet bekendgemaakt.

Black Ops

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

Header

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken wat de prijs is en doe mee!

Deze week hebben we een mysterieuze prijs. Wil je kans maken op deze verrassing? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Met welk apparaat verplaatst Desmond Miles zich naar het verleden?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht via deze pagina invullen.

Verrassing!

Hamstringblessure Toivonen valt mee

PSV hoeft het niet lang te stellen zonder Ola Toivonen. De Zweedse aanvaller viel gisteren thuis tegen Heerenveen in blessuretijd uit met een pijnlijke hamstring, waaraan hij de dagen daarvoor in het buitenland juist intensief was behandeld. Een scan in het ziekenhuis wees vandaag uit dat de blessure niet is verergerd.

De komende dagen werkt Toivonen een aangepast programma af, waarna wordt bekeken wanneer hij weer kan aansluiten bij de groep. De medische staf durft nog niet te zeggen of de aanvaller op tijd klaar is voor de Europa League-wedstrijd van donderdag tegen Benfica en het competitieduel met Heracles op zondag.

Toivonen liep eind vorige maand een scheurtje op in zijn hamstring. Gisteren tegen Heerenveen maakte hij een kwartier voor tijd zijn rentree. Net voordat de Zweed geblesseerd afhaakte, tekende hij voor de gelijkmaker (2-2).

Dragon Quest VI misschien toch naar Europa

Ondanks eerdere berichten verschijnt Dragon Quest VI - Realms of Revelation misschien toch in Europa en Australië. De Australische bond voor leeftijdsbepaling heeft de game namelijk beoordeeld. Ze hebben de game gekregen van Nintendo en die geven geen games op voor beoordeling als ze niet van plan zijn om ze uit te geven. Toch?

Dragon Quest VI - Realms of Revelation is een remake voor Nintendo DS van het origineel dat eerder voor Super Nintendo verscheen. FOK!games gaf de game een tijdje terug nog een 8.0 in de review.

DQVI

Games volgend jaar onderdeel Grammy-nominaties

Games maken volgend jaar een belangrijk deel uit van de Grammy Awards. Dat heeft de organisatie van het muziekprijzengala bekendgemaakt tegenover de website Industry Gamers. Voorheen werden de prijzen hoofdzakelijk uitgereikt aan film-, muziek- en televisieproducties.

Bij de volgende uitreiking van de Grammy's worden games meegenomen in zeker vier categorieën. Inzendingen vanuit de game-industrie kunnen onder andere prijzen winnen voor de muziek, de gehele soundtrack en het best geschreven nummer.

Steve Schnur, verantwoordelijk voor alle muziek in de games van game-uitgever Electronic Arts, verwacht dat de game-industrie flink van zich gaat laten horen volgend jaar. "Ik verwacht een vloedgolf aan inzendingen", zei hij tegen Industry Gamers.

Games konden voorheen wel genomineerd worden, maar vielen dan onder de noemer overige audiovisuele media. Met ingang van volgend jaar worden games uit de schaduw van televisie-, muziek- en filmproducties gehaald.

Vorig jaar won componist Christopher Tin een Grammy voor Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist met het nummer Baba Yatu uit de game Civilization IV uit 2005. Het was de eerste Grammy ooit voor werk aan een game sinds de eerste prijzen werden uitgereikt in 1959.

Haase: "Ga het zwaar krijgen"

Tennisser Robin Haase boekte vandaag bij het Masters-toernooi in Monte Carlo een fraaie zege op Nikolay Davydenko. Hij klopte de Rus in drie sets en zal het in de tweede ronde op gaan nemen tegen de Oostenrijker Jürgen Melzer.

"Ik ben erg blij dat ik door ben. Ik verheugde me al een tijdje op het gravelseizoen en dan is het mooi om te beginnen met een overwinning," zei Haase die op weg leek naar een snelle zege in twee sets, maar een break voorsprong uit handen gaf. "Ik miste twee ballen en dit soort spelers gaat er dan meteen overheen. Gelukkig kon ik het in de derde set herstellen met aanvallend spel."

Hij beseft dat de tweede ronde tegen Melzer zwaar zal worden. "Ik heb hem in Rotterdam en Marseille zien spelen en daar leek het of hij er weinig zin in had. Hij heeft Nederlanders in zijn begeleiding en die hebben me verteld dat hij hier wel gefocust naar toe is gekomen, dus ik ga het zwaar krijgen."

Topscorer Dortmund kampt met spierblessure

Borussia Dortmund kan komend weekeinde niet beschikken over Lucas Barrios. De clubtopscorer heeft een spierscheuring in zijn lies en ontbreekt daarom in ieder geval in de thuiswedstrijd van zondag tegen SC Freiburg. De Paraguayaanse spits was dit seizoen al goed voor dertien doelpunten in de Bundesliga.

Dortmund hoopt dit seizoen voor het eerst in negen jaar tijd weer eens een landstitel te kunnen vieren, al is de voorsprong op concurrent Bayer Leverkusen de laatste weken flink geslonken. Met nog vijf speelronden voor de boeg bedraagt het verschil tussen de nummers een en twee van de Bundesliga vijf punten, waar dat een ruime maand geleden nog twaalf punten was.


Topscorer Dortmund kampt met spierblessure (Foto: Novum)

Vrouw krijgt gevelsteen McDonald's op hoofd

Bij een bizar ongeval op het Damrak in Amsterdam is gistermiddag een vrouw gewond geraakt.

De vrouw (28) zat rond 13.30 uur voor de McDonald's een ijsje te eten, toen een steen van de buitengevel losraakte en op haar hoofd viel. De vrouw kon ter plekke behandeld worden aan haar verwonding.

De McDonald's werd uit voorzorg een paar uur gesloten, totdat de gevel gerepareerd was. Volgens een politiewoordvoerder heeft het slachtoffer geluk gehad. "Als de gevelplaat van iets hoger was gevallen, was het heel anders afgelopen."

Foto's van het incident op de website van AT5.

Meer geruchten over komende DLC Fallout New Vegas

De volgende uitbreiding voor Fallout New Vegas is 'Honest Hearts' en ondanks dat het nog niet officieel is, is er weer nieuwe informatie gelekt dankzij een trailer op Youtube die inmiddels weer offline is gehaald. Honest Hearts gaat zeer waarschijnlijk spelen in New Canaan.

Gamesite Duck and Cover heeft drie (ietwat kleine) screens van de trailer kunnen bewaren en deze zijn hieronder te bekijken. Eerder heeft Bethesda de naam 'Honest Hearts' al vast laten leggen. Bovendien zitten er hints naar Honest Hearts in de uitbreiding Dead Money welke al wel beschikbaar is.

Fallout

Fallout Fallout

Aandeel Nintendo op laagste punt in twee jaar

De aandelenkoers van Nintendo in Amerika staat op het laagste punt in twee jaar tijd. De koers bereikte afgelopen vrijdag de waarde van 30,10 dollar. Sinds begin april is de koers met twaalf procent gedaald.

De koers stond kort voor de release van Nintendo 3DS nog op meer dan 38 dollar, maar de verkopen van de nieuwe handheld van Nintendo blijven achter bij de verwachtingen van Nintendo. In Japan wilde Nintendo in één maand 1,5 miljoen units verkopen, maar ze staan op ongeveer 800.000. Wereldwijd was de verwachting vier miljoen exemplaren in de eerste maand, maar ook dit is niet gelukt. In Europa staan de verkopen op zo'n 300.000.

'Downloadmaatregel technisch wassen neus'

De door staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) voorgestelde maatregel die het downloaden van door auteursrecht beschermde muziek moet tegengaan, is technisch gezien een wassen neus, zegt Wilbert de Vries van informaticawebsite Tweakers.net.

"Er is niet nagedacht over de uitvoering van de maatregelen", zegt de Vries, "De rechter kan een internetaanbieder verplichten om websites die grootschalig downloaden te blokkeren voor zijn klanten in Nederland. Maar websites, die veelal buitenlands zijn, kunnen die blokkade gemakkelijk omzeilen, net als de consument."

"Vergelijk het met iemand die geen bezoek meer mag ontvangen op een bepaald adres. Hij verhuist gewoon naar het huis ernaast. Dit kunnen die websites ook doen. En de internetter merkt daar niets van."

Internetters in Nederland kunnen ervoor kiezen om gegevens over wat ze precies downloaden te versleutelen voor de internetaanbieder. "Als iedereen dat zou doen, kan niet bewezen worden dat Nederlanders muziek van die websites downloaden en is er geen reden om de website te blokkeren", aldus de Vries.

Daarnaast is het een enorme klus om de wildgroei aan websites die illegaal muziek downloaden en aanbieden aan de internetter, bij te houden. "Als er zestig grote websites die illegale muziek en films aanbieden zijn onderschept, zijn er alweer dertig andere opgestaan die het werk overnemen. Die moeten weer stuk voor stuk worden aangepakt."

'Downloadmaatregel technisch wassen neus'
'Downloadmaatregel technisch wassen neus' (Foto: ANP)

[Update] White Knight Chronicles passeert miljoengrens

De Japanse rollenspelserie White Knight Chronicles is een succes voor Sony. Dat laat de hardwarefabrikant via Twitter weten. In totaal zijn er meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

 

Update 19:15u
Sony heeft tevens bekendgemaakt dat White Knight Chronicles 2 in Europa ook het origineel meegeleverd krijgt. Twee voor de prijs van één dus. WKC1 is volledig remastered tijdens de ontwikkeling van WKC2 en kent alle tweaks uit het tweede deel. Beide games komen op één Blu-Ray-schijfje en na het opstarten kun je kiezen welke game je wilt spelen. Een exacte datum is nog niet bekend op dit moment.

WKC2

Origineel bericht
White Knight Chronicles
kent drie delen in Japan waarvan er twee voor de PlayStation 3 en eentje op de PSP is verschenen. In het westen is alleen het eerste deel op de PlayStation 3 uitgebracht. Het vervolg moet later dit jaar uitkomen samen met de PSP-versie White Knight Chronicles: Origins.

De rollenspelserie kan zich met een miljoen exemplaren nog lang niet meten met langlopende series als Final Fantasy en Dragon Quest. Zo zijn er in de Dragon Quest-serie 57 miljoen exemplaren verkocht, terwijl er in totaal maar liefst 97 miljoen Final Fantasy-delen over de toonbank zijn gegaan.

 

Carragher verwacht wereldaankopen

Jamie Carragher kijkt met een goed gevoel naar de toekomst van Liverpool. Hij verwacht dat er deze zomer enkele grote namen naar de club komen.

Carragher gaat met een 'feelgood-gevoel' de zomer als het zover is. Zijn club verkocht afgelopen winter Fernando Torres, maar zag daarvoor Luis Suárez en Andy Carroll komen. Hier is hij tevreden over en hij verwacht nog meer goede acties van de nieuwe eigenaar.

De nieuwe eigenaar, de Amerikaanse Fenway Group, heeft reeds aangegeven dat Liverpool een actieve speler wordt op de transfermarkt deze zomer. Jamie Carragher rekent op de komst van enkele bijzondere aankopen.

"Ik denk dat we met een 'feelgood-gevoel' de zomer en het nieuwe seizoen ingaan", aldus Carragher in het Engelse Metro. "Als spelers kijken we naar onszelf en doen we wat we moeten doen, maar net als de supporters zien ook wij graag topspelers naar onze club komen. Hopelijk zal dat het geval zijn."

"Iedereen is gelukkig met de ontwikkelingen in januari en we hopen dat soortgelijke zaken ook in de zomer plaatsvinden", aldus Carragher die daarmee nogmaals aangeeft blij te zijn met de komst van Suárez en Carroll en Dalglish.

Mogelijk Nederlandse troepen naar Misurata

Mogelijk gaat Nederland deelnemen aan een humanitair-militaire missie in Libië. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat dit nog niet aan de orde is, omdat er nog geen verzoek ligt van de Verenigde Naties.

Als de VN de Europese Unie verzoekt om burgers in de zwaar belegerde stad in het westen van Libië te hulp te schieten, dan zou dit gedaan moeten worden door de Europese snelle interventiemacht. Nederland geeft de eerste helft van dit jaar leiding aan een van de twee battlegroups waaruit die interventiemacht bestaat. Zo'n 1200 Nederlandse militairen zijn beschikbaar.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen dinsdag in Luxemburg over de missie in Libië. Een humanitair-militaire missie houdt niet in dat grondtroepen zich in het conflict gaan mengen. Wel moet het kabinet voordat Nederland kan meedoen een zogeheten artikel 100-brief naar de Kamer sturen.


Mogelijk Nederlandse troepen naar Misurata (Foto: Novum)

Veel scholen stoppen met kinderfietsexamen

Steeds meer scholen schrappen het praktisch verkeersexamen. Dat komt doordat kinderen steeds minder fietsen en daardoor hun fietsvaardigheid kwijtraken. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Veilig Verkeer Nederland.

In totaal stopt ruim 11 procent van de scholen met het praktisch examen, terwijl ze wel meedoen aan het theoretisch verkeersexamen. Bijna een op de zes van de scholen geeft als reden op dat er te weinig goede fietsen beschikbaar zijn voor de leerlingen. 13 procent doet niet mee omdat de leerlingen niet kunnen fietsen of te weinig fietservaring hebben.

Van de scholen die wél meedoen aan het praktisch verkeersexamen geeft bijna 10 procent aan dat de kinderen niet kunnen fietsen of te weinig fietservaring hebben. Dat was in 2008 was dat nog 4 procent en in 2009 9 procent.

Veilig Verkeer Nederland vindt het gebrek aan fietservaring bij kinderen een zorgelijke ontwikkeling en gaat daarom extra aandacht schenken aan de voorbereiding op het praktisch verkeersexamen.

In de leeftijdsgroep 10 tot 15 jaar zijn jaarlijks 16 doden en 350 ernstig gewonden te betreuren tijdens het lopen en fietsen.

Explosie in metro Wit-Rusland

Bij een zware explosie in een metrostation in de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn maandag ten minste tien mensen zwaargewond geraakt. De rookwolken uit het metrostation zijn op straat te zien.

Volgens een verslaggever van Associated Press worden ogenschijnlijk bewusteloze mensen uit het station gedragen. Sommigen zijn zwaargewond en een slachtoffer miste een been. Een ooggetuige zei dat het plafond van het metrostation ten dele is ingestort. De explosie had plaats om 17.00 uur (Nederlandse tijd). Het metrostation is een knooppunt in het metrostelsel van Minsk en veel forensen stappen op het station over op andere lijnen.

Het is nog onduidelijk of het om een ongeluk of een terreuraanslag gaat. De Wit-Russische regering heeft nog niet gereageerd op de explosie.

'Downloadverbod criminaliseert burgers'

Het vandaag door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven aangekondigde downloadverbod criminaliseert burgers en duwt deze in een kwetsbare positie. Waar volgens Teeven het verbod niet zou moeten leiden tot een aanval op de downloadende burger waarschuwen onder andere de Consumentenbond en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom ervoor dat met het verbod de weg wordt vrijgemaakt om burgers voor het gerecht te dagen. "Door het onrechtmatig maken van downloaden kan de muziek- en filmindustrie wel degelijk consumenten voor de civiele rechter slepen."

Eerder vandaag werd bekend dat Teeven een downloadverbod door de strotten van de burgers wil duwen. Handhaving zou onder meer inhouden dat 'illegale' sites middels een filter zouden moeten worden geblokkeerd, maar ook zouden van mensen die grootschalig downloaden de gegevens moeten worden doorgespeeld aan auteursrechthebbenden. Handhaving betekent in principe ook automatisch het monitoren van de internetverbinding van alle burgers middels technieken als Deep Packet Inspection.

Wanneer kan worden gesproken van 'grootschalig' is, zoals gebruikelijk, niet bekendgemaakt, wat ervoor zorgt dat die regel erg vrij interpretabel is. Of onder 'illegale sites' ook servers van bijvoorbeeld diensten als usenet worden bedoeld valt nog te bezien.

Teeven liet eerder al weten dat de privacy van de burger ondergeschikt is aan het aanpakken van zware criminaliteit zoals kinderporno. Het downloaden van een mp3-tje lijkt nu door Teeven op dezelfde lijn te worden gezet. Ook gaf hij eerder al aan een groot voorstander te zijn van het bespioneren van alle burgers door het aftappen van alle dataverkeer.

"Op dit moment is het downloaden van muziek en films voor eigen gebruik nog toegestaan. De staatssecretaris wil dat verbieden en internetproviders kunnen laten verplichten om de toegang tot platformwebsites te blokkeren. De voorstellen zijn slecht voor muzikanten, die een thuiskopievergoeding voor blanco dragers mislopen. Daarnaast wordt het gedrag van miljoenen downloadende fans in één klap in de onrechtmatige hoek geplaatst. En het voorstel om websites te laten blokkeren is een eerste stap richting censuur", aldus Bits of Freedom.

"Alhoewel de staatssecretaris anders doet voorkomen, zijn de plannen uiteindelijk gericht op de repressie van individuele internetgebruikers. Er zijn nu namelijk al juridische mogelijkheden om commerciële verspreiders aan te pakken via de rechter, zonder een downloadverbod. En hoewel Teeven toezegt dat de politie niet achter individuele downloaders zal aangaan, zouden andere partijen hierdoor wel rechtszaken kunnen aanspannen tegen individuele internetters. Tot slot is uiteindelijk de enige manier om het downloadverbod te handhaven, door een permanente internettap te plaatsen bij alle Nederlanders."

Teeven snapt er duidelijk de ballen van
Hoe kunnen we in één klap de halve bevolking criminaliseren... En wat is toch dat internet?

Mini terug in rallysport

Het automerk Mini keert volgende maand terug in de rallysport. De Mini John Cooper Works WRC die in mei in Italië aan de WK-rally van Sardinië deelneemt, werd vandaag in Oxford gepresenteerd.

Het van origine Britse bedrijf, tegenwoordig eigendom van BMW, gaat op Sardinië van start met de coureurs Kris Meeke en de Spanjaard Dani Sordo.

Mini doet dit jaar aan zes WK-races mee voor het in 2012 het complete rallyprogramma meedraait. In de jaren zestig won het merk bijvoorbeeld de legendarische rally van Monte Carlo.

Anthony Hopkins werkt met André Rieu

Violist André Rieu heeft een wals opgenomen die is gecomponeerd door sir Anthony Hopkins. De acteur is een groot fan van de Nederlandse violist en vroeg hem één van zijn composities te spelen. Dat zegt een woordvoerder van Rieu tegen Novum Nieuws.

De acteur arriveerde dit weekend met zijn vrouw in Limburg. Rieu en Hopkins zijn maandagochtend de studio ingedoken om de opname te maken. "Meneer Hopkins was erg onder de indruk van het werk", zegt een woordvoerder van Rieu. "Het was een aangename ontmoeting."

Voorlopig heeft Rieu één wals opgenomen van de 73-jarige Brit. Hopkins heeft echter al aangegeven vaker met de Limburger te willen samenwerken. Mogelijk woont de acteur deze zomer ook een concert van Rieu bij op het Maastrichtse Vrijthof. Dan zal Rieu ook de wals spelen die Hopkins heeft gecomponeerd.

Het vooraanstaande City of Birmingham Symphony Orchestra (CBSO) speelt deze zomer ook een paar klassiek stukken van Hopkins. De acteur liet eerder weten erg trots te zijn dat het orkest zijn muziek speelt.

Ook als acteur is Hopkins nog zeer actief. Zo zal hij binnenkort te zien zijn als Odin, de vader van Thor in de gelijknamige film. Ook speelt hij de rol van Ernest Hemingway in de film Hemingway & Fuentes, een film die pas in 2012 in de bioscoop zal verschijnen.


Anthony Hopkins (Foto: Novum)

Rechtszaak Sony en Hotz geschikt

De rechtszaak tussen Sony en hacker George Hotz, die de beveiliging van de Playstation 3 totaal heeft gekraakt, is tot een einde gekomen via een schikking. Beide partijen zijn tot een overeenkomst gekomen. De details van de schikking zijn niet bekend, buiten het feit dat Hotz een gerechtelijk bevel is opgelegd. In andere woorden, Hotz mag geen PS3's meer hacken.

De partijen zijn op 31 maart tot een overeenkomst gekomen. Sony en Hotz zeggen allebei tevreden te zijn dat de zaak achter ze ligt. De motivatie achter de rechtszaak was volgens Sony om hun intellectuele eigendommen en hun gebruikers te beschermen, wat met deze schikking en het gerechtelijke bevel is gelukt, aldus Riley Russel, General Counsel van SCEA (Sony Computer Entertainment America).

Hotz: "Het was nooit mijn bedoeling om problemen te veroorzaken of om piraterij makkelijker te maken. Ik ben blij dat de zaak achter me ligt." Volgens hem heeft hij nooit de wet gebroken. De aanklacht van Sony was het posten van informatie die het omzeilen van de beveiliging van de Playstation 3, wat tot piraterij zou leiden.

Cel geëist tegen kinderpornoverdachte

Het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond heeft maandag 33 maanden celstraf plus een jaar voorwaardelijk geëist tegen een 20-jarige man uit Bergen (Limburg), die ruim dertig minderjarige meisjes zou hebben aangezet tot het verrichten van seksuele handelingen voor de webcam.

De verdachte maakte daarvan films en foto's die hij uitwisselde met een al eerder veroordeelde medeverdachte in Friesland. Het tweetal spande volgens het OM samen om meisjes te chanteren en te bedreigen zodat ze uit de kleren gingen.

Uiteindelijk deden twintig meisjes of hun ouders aangifte. De feiten deden zich voor vanaf maart 2007. De arrestatie van de verdachte had in januari 2009 plaats. Veel meisjes hebben ernstige psychische problemen.

AC Milan drie duels zonder Zlatan

Zlatan Ibrahimovic moet drie wedstrijden van AC Milan vanaf de tribune toekijken. De Zweedse aanvaller werd geschorst voor het beledigen van een grensrechter. Dat incident vond plaats in de 87e minuut van het duel tussen Milan en Fiorentina (2-1) van zondag. Zlatan verklaarde na afloop dat hij vooral boos op zichzelf was.

Milan verdedigt in de laatste zes wedstrijden in de Serie A een voorsprong van drie punten op nummer twee Napoli. De koploper mist Zlatan, die zijn excuses al aanbood, in de duels tegen Sampdoria, Brescia en Bologna. De 29-jarige spits kwam net terug van een schorsing van twee duels voor het slaan van een tegenstander.


AC Milan drie duels zonder Zlatan (Foto: Novum)

Haase klopt Davydenko in Monte Carlo

Robin Haase is vandaag doorgedrongen tot de tweede ronde van het ATP Masters-toernooi in Monte Carlo. De Nederlander wist op het gravel van het Prinsdom Nikolay Davydenko met 7-5, 4-6 en 6-4 te kloppen.

In de eerste set braken beide tennissers één keer door elkaars service heen, voordat Haase in de elfde game na zeven breakpunten gehad te hebben de beslissing in de set bracht. Daarna serveerde hij met moeite de set uit: 7-5. In de tweede set trok de Nederlander deze lijn door, maar op de stand van 4-2 in het voordeel van Haase rechtte Davydenko zijn rug en won vier games op rij en hiermee de tweede set.

In de derde set wist Haase wederom door de service van Davydenko te breken en nu gaf hij het niet uit handen, waardoor hij het in de tweede ronde op mag nemen tegen de als zevende geplaatste Jürgen Melzer. De Oostenrijker was voor de eerste ronde vrijgeloot.

Ten Cate stopt als trainer

Henk ten Cate wil niet meer als trainer in actie komen. De 56-jarige oefenmeester wil alleen nog in de voetballerij aan de slag als het een baan op de achtergrond betreft.

"Met pensioen op mijn leeftijd is misschien een beetje te veel gezegd, maar ik ga in ieder geval binnen de voetballerij niet echt iets doen. En zeker niet in de publiciteit. Misschien dat ik op de achtergrond hier of daar opduik, maar zeker niet op de voorgrond," zei Ten Cate tegen AT5.

In februari werd de oefenmeester door het Qatarese Umm Salal op straat gezet. Daarvoor was hij als trainer of assistent werkzaam bij onder meer Panathinaikos, Chelsea, FC Barcelona, Ajax, NAC Breda, Vitesse en Sparta Rotterdam.

Brand bij migrantencentrum Lampedusa

In een opvangcentrum voor migranten op het Italiaanse eiland Lampedusa is maandag brand uitgebroken. Dat meldden Italiaanse media. Op Lampedusa zijn de afgelopen weken duizenden migranten uit Noord-Afrika aangekomen.

Volgens persbureau ANSA steeg uit twee gebouwen rook op. Sky Italia meldde dat Tunesiërs die het niet eens zijn met hun repatriëring de gebouwen met opzet in brand hebben gestoken.

Door de brand wisten vijftig migranten te ontsnappen. Anderen die ook een poging tot ontsnapping waagden werden door agenten aangehouden.

Sinds het begin van het jaar zijn er op Lampedusa zo'n 26.000 migranten aangekomen. De meesten zijn de onrust in Noord-Afrika ontvlucht. Italië stuurt sinds vorige week Tunesische vluchtelingen terug naar hun vaderland, na een overeenkomst te hebben gesloten met de Tunesische regering.

Winkelcentrum Alphen dinsdag weer open

Winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn gaat dinsdag om 10.00 uur weer open. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Tseard Hoekstra brengen dinsdagochtend een bezoek aan de winkeliers. Niet alle winkels gaan al open.

Bij de schietpartij in het winkelcentrum schoot Tristan van der V. zaterdag zes mensen dood waarna hij zichzelf door het hoofd schoot. Zeventien mensen raakten gewond. Op dit moment liggen er nog negen personen in vier verschillende ziekenhuizen. De situatie van één gewonde is nog instabiel. Maandag werden drie mensen ontslagen uit het ziekenhuis.

In de gemeenteraadsvergadering is maandag een minuut stilte in acht genomen. Eenhoorn zei dat het spijtig was dat lichamen van de overleden slachtoffers zo lang moesten blijven liggen.

Hij betreurde ook dat het lang duurde voordat de identiteit van sommige van de zes slachtoffers bekend werd. Dat moest vanwege de richtlijnen, maar daardoor werd de onzekerheid bij betrokkenen groot, zei hij. Volgens de burgemeester is het gebruik van sociale media erg behulpzaam geweest.

De gemeente biedt getroffen families zo nodig ondersteuning aan en is desgewenst ook aanwezig bij begrafenissen. "We willen zo dicht mogelijk bij de families staan en zo dicht mogelijk bij andere getroffenen en inwoners", aldus Eenhoorn.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag liet maandag weten dat het onderzoek naar de wapenvergunning van Van der V. door de rijksrecherche inmiddels is begonnen. Het onderzoek zal 'voortvarend' worden uitgevoerd. Via de gemeente werd bekend dat Van der V. de drie wapens waarmee hij het bloedbad aanrichtte legaal had aangeschaft.

De vele gezichten van Portal 2

Voordat een karakter wordt wie hij of zij is, worden er bij games eerst conceptschetsen gemaakt van de personages. Bij sequels met dezelfde hoofdpersoon zou je verwachten dat in elk geval het hoofdpersoon ondergeschikt is, omdat het al een gezicht heeft uit de eerste game. Bij Portal 2 ligt dit net iets anders.

Het verschil tussen Portal en Portal 2 zit hem in de ambitie van de developers. Waar de originele Portal nog een redelijk kort puzzelspel was, heeft zijn succes ervoor gezorgd dat de tweede game een volwaardige game met een uitgediept verhaal wordt. De hoofdpersoon, Chell, heeft in deze game dus ook een grotere rol dan voorheen.

Omdat het uiterlijk van Chell in Portal geen significant grote rol had, hebben de makers voor Portal 2 veel ruimte gehad om haar uiterlijk onder de schop te nemen. In de conceptschetsen hieronder kunnen we een korte indruk krijgen van hoe dit eruit heeft gezien. 

Portal 2 komt over 10 dagen uit in Nederland. Vanaf dan kunnen we genieten van Chells nieuwe uiterlijk.

Portal 2 Portal 2

Portal 2 Portal 2

Portal 2 Portal 2

Rijk steekt extra geld in Rijnlandroute

Het kabinet steekt 97 miljoen euro extra in de ontwikkeling van het gebied Holland Rijnland. Het geld wordt gestoken in de Rijnlandroute, die moet zorgen voor een betere bereikbaarheid van de regio rond Leiden.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) hoopt dat met de nieuwe financiële injectie de economische kracht van Holland Rijnland beter benut wordt. In totaal heeft het rijk al 720 miljoen in het gebied gestoken.

De Rijnlandroute moet de A4 en de kuststrook naar Katwijk met elkaar verbinden. Deze verbinding is nodig voor de ruimtelijke en economische ontwikkeling en woningbouw op de as tussen Leiden en Katwijk.

De provincie Zuid-Holland is blij met het geld. "De minister onderstreept met haar besluit het belang van de economische ontwikkeling van de regio Holland Rijnland voor de Randstad", zei gedeputeerde Asje van Dijk. "Dat is uitstekend nieuws voor ons. Met deze extra gelden zijn de provincie en de regio nu in staat nieuwe weg- en OV-infrastructuur te realiseren die de regio economisch weer toekomst geeft."

Samuel na vijf maanden terug bij Inter

Walter Samuel is na vijf maanden afwezigheid terug in de selectie van Internazionale. De 33-jarige Argentijn is hersteld van een knieblessure. Trainer Leonardo heeft hem bij de groep gehaald voor het duel tegen Schalke 04 in de kwartfinale van de Champions League. De Duitsers verdedigen in eigen huis een 5-2 voorsprong.

Samuel, die vandaag voor het eerst meetrainde, kwam begin november voor het laatst in actie voor Internazionale. De centrale verdediger liet zich in het duel tegen Brescia (1-1) met een blessure vervangen. Aanvankelijk zou Samuel tot het eind van het seizoen aan de kant staan.

Torne en Move doen het goed in Japan

Het bedrijf Media Create heeft bekendgemaakt dat de Torne in Japan zo'n 784.000 stuks verkocht heeft van maart 2010 tot 2 januari 2011. Het apparaat dat je aansluit op je PS3 zorgt ervoor dat je de console als digitale videorecorder kan gebruiken. Naast dit apparaat doet ook de Move het goed.

Sony's nieuwe motion-controller, PlayStation Move, heeft 170.000 stuks verkocht sinds de lancering (21 oktober) in Japan tot aan 2 januari. Kinect verkocht er 90.000 stuks sinds de lancering (20 november) tot 2 januari. Consolebundels met de Move of Kinect zijn meegeteld in deze cijfers.

Nintendo kwam 11 november met de speciale rode Wii voor Mario zijn 25ste verjaardag, de verkocht 97.442 tot 2 januari 2011.

Torne

Muziek in de cloud

The cloud is helemaal hip in computerland, alles kan in de cloud. Je hebt eigenlijk geen software  meer nodig document aan te maken. Maar een fatsoenlijk werkend stuk software om in de cloud muziek mee te maken dat bestond voor zover ik weet nog niet.

Maar daar is nu verandering in gekomen met de audiotool van Burnstudio. Ik heb er nog niet heel uitgebreid mee kunnen klooien maar het ziet er erg goed uit en de mogelijkheden zijn best uitgebreid. 

Activist Bahrein voor militaire rechter

Het hoofd van het Bahreinse Centrum voor Mensenrechten, Nabeel Rajab, zal door een militaire aanklager verhoord worden over een foto van een man die vorige week in hechtenis overleed. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van Bahrein zondagavond bekendgemaakt.

Het ministerie beschuldigt Rajab ervan dat hij met de foto heeft geknoeid. In een verklaring op de website van het ministerie werd zondag beweerd dat Rajab op zijn Twitteraccount een 'gefabriceerde afbeelding' had getoond van een gevangene genaamd Ali Isa Saqer.

Volgens Rajab is Saqer in de gevangenis doodgeslagen. De foto die hij op Twitter heeft geplaatst is authentiek, zei hij. Op de foto is te zien dat het lichaam van Saqer onder de blauwe plekken en snijwonden zit.

De Bahreinse regering probeert te voorkomen dat hij mensenrechtenschendingen in het land aan het licht brengt, aldus de activist. Hij zei dat het ministerie van Binnenlandse Zaken geen contact met hem heeft opgenomen over zijn aanstaande verhoor. Hier kwam hij pas achter toen hij de website van het ministerie bezocht. "Ze willen hun misdaden in het geheim begaan. Ik ben een van de weinige mensenrechtenactivisten die nog niet gearresteerd is en de autoriteiten willen mij het zwijgen opleggen. Ze willen verhinderen dat ik mijn werk doe", aldus Rajab.

Volgens de autoriteiten is Saqer zaterdag overleden na een worsteling met bewakers. Op een foto die de regering uitgaf zijn haast geen verwondingen te zien.

Benefietconcert voor Japan live op tv

Het benefietconcert Nederland helpt Japan wordt woensdag live uitgezonden op Nederland 1. Rode Kruisambassadeur Humberto Tan en Pieter-Jan Hagens presenteren de uitzending, maakte het Nederlandse Rode Kruis maandag bekend.

In de Amsterdam ArenA treedt een aantal artiesten belangeloos op. Jamai, de Toppers, Xander de Buisonjé, Glennis Grace, dj Dennis van der Geest, Jan Smit en de 3JS betreden het podium. De kaarten voor het concert kosten 5 euro.

Door de aardbeving en tsunami vorige maand in Japan zijn hele steden weggevaagd. Ook werd het land getroffen door een nucleaire ramp, doordat de kerncentrale Fukushima zwaarbeschadigd raakte.

Tadzjikistan maakt einde aan sms-scheiden

Tadzjieken die hun eega per sms willen meedelen dat een scheiding aanstaande is, moeten voortmaken. De religieuze autoriteiten in het Centraal-Aziatische Tadzjikistan willen binnenkort een verbod invoeren op het scheiden per sms.

Een man die van zijn vrouw wil scheiden kan volstaan met het islamitische ritueel 'driemaal talaq'. Hierbij hoeft een man alleen maar driemaal het woord 'talaq' ('ik scheid van je') te zeggen om het huwelijk te beeïndigen. Maar om dit per sms te doen gaat de religieuze autoriteiten te ver.

Vooral onder Tadzjiekse arbeidsmigranten in het buitenland is deze vorm van scheiding populair geworden. Huishoudens in Tadzjikistan zijn echter sterk afhankelijk van het geld dat een arbeidsmigrant naar huis stuurt en een scheiding betekent voor vrouwen vaak het begin van een leven in diepe armoede.

AIVD'er Gerard Bouman gaat nationale politie leiden

Gerard Bouman wordt kwartiermaker van de nationale politie. Hij is tevens de beoogd korpschef van het landelijke politiekorps. Dat maakte het Ministerie van Veiligheid en Justitie maandag bekend.

Voor het einde van het jaar zal Bouman, die momenteel hoofd is van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD), een plan opstellen dat moet leiden tot een landelijk politiekorps. De nationale politie kan van start gaan zodra de nieuwe Politiewet door het parlement is goedgekeurd.

Bouman was van 2003 tot 2007 korpschef van de regiopolitie Haaglanden. Eerder was hij hoofdofficier van justitie in Middelburg en in Den Haag. Hij begint op 16 mei met zijn opdracht als kwartiermaker. De nationale politie komt in de plaats van de huidige 26 korpsen.

3D Blu-ray raakt mensen het meest

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen een betere filmervaring hebben als ze films op een 3D Blu-ray bekijken. Veel mensen hebben hierbij een betere filmervaring dan bij het kijken naar een standaard Blu-ray disc of dvd, zo is gebleken uit neurologisch onderzoek. 

De onderzoekers bij Mindlab International hebben hierbij gelet op de aandacht, emotie en betrokkenheid van kijkers terwijl ze naar films keken. Films op een 3D Blu-ray disc scoorden het hoogste, op de voet gevolgd door de normale Blu-ray. Onderaan staan films op een dvd, hierbij heeft de kijker de minst goede filmervaring.

Zo bleek dat kijkers die naar een 3D Blu-ray keken 29 procent meer oplettend waren dan die bij een dvd. Ze waren 8 procent emotioneler en voelden zich maar liefst 18 procent meer betrokken.

Eveneens werd bekendgemaakt dat het verkoopcijfer van 3D Blu-ray discs in 2010, 45 miljoen bedroeg. Een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar. 

Verwarde vrouw lapt naakt ramen

In Groningen heeft een vrouw maandag kort na het middaguur naakt haar eigen ramen en die van haar buren gelapt. Mensen die het tafereel in de Irislaan gadesloegen, seinden de politie in.

Agenten constateerden dat de vrouw verward was en hebben haar overgedragen aan hulpverleningsinstanties, laat een politiewoordvoerder weten. Lokale media melden dat de vrouw onder invloed was van drank en mogelijk ook drugs. Omdat het geen zaak is voor de politie, wordt hier geen onderzoek naar gedaan.

Poster Pirates of the Carribean 4 uitgebracht

Vandaag is de uiteindelijke poster van Pirates of the Carribean: On Stranger Tides uitgebracht. Op de poster zijn hoofdrol spelers Johhny Depp, Penélope Cruz, Geoffrey Rush en Ian Mcshane te zien. 

De laatste film van de Pirates of the Caribbean reeks is geregisseerd door Rob Marshall, die daarmee het stokje overneemt van Gore Verbinski. In de vierde film slaan personages Jack Sparrow en Hector Barbossa de handen ineen om de Fountain of Youth te vinden. 

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides heeft een releasedatum van 20 mei 2011.

Pirates
Laatste poster van PotC 4 (Foto: Disney)

Meeuwis geen prioriteit voor Feyenoord

Marcel Meeuwis is in korte tijd een belangrijke speler geworden in het team van Mario Been. De trainer van Feyenoord wil hem dan ook behouden, maar de nieuwe technisch directeur Martin van Geel ziet dit anders. Volgens de nieuwe technisch directeur van de Rotterdamse club, die in de zomer in functie treedt, zijn er genoeg defensieve middenvelders bij de club.

"Onze eerste prioriteit ligt bij het vinden van een nieuwe spits", reageerde Van Geel tegen NUsport. "Daarnaast hebben we nog een aanvallende middenvelder en een linkervleugelverdediger nodig. Met Leroy Fer, Kelvin Leerdam, Kamohelo Mokotjo, Ricky van Haaren, Adil Auassar en Jordy Clasie zitten we dik in de ondersteunende middenvelders. En Karim El Ahmadi komt er mogelijk ook weer bij."

"Marcel is een goede speler met een prima kwaliteit, maar als technisch directeur moet je alles meewegen. Dus ook de balans in de selectie en het beschikbare budget", aldus Van Geel, die bovendien ontkende dat hij Anouar Hadouir mee wilt nemen naar Feyenoord.

Nieuwe acties bij Marokkaanse ambassade

Medewerkers van de Marokkaanse ambassade en consulaten in Nederland gaan opnieuw actievoeren. Vanaf dinsdag stoppen ze iedere dag een uur eerder met werken. De medewerkers zijn het niet eens met de arbeidsvoorwaarden en willen op deze manier structurele afspraken afdwingen. Dat meldt Abvakabo FNV.

De zestig werknemers wonen in Nederland en hebben een Nederlands paspoort, maar werken voor de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken. Een deel van het ambassadepersoneel zou een salaris ontvangen dat onder het Nederlandse wettelijk minimumloon ligt. Ook zouden verschillende medewerkers ten onrechte zijn ontslagen, wordt vakantiegeld niet uitbetaald en ontvangen werknemers niet altijd het loon dat op hun loonstrook staat.

In februari en maart staakten de medewerkers al eens een hele dag. De kwestie heeft inmiddels ook tot vragen geleid in de Tweede Kamer.

Geen werkstraf voor 'foute' hulpofficier

Een 57-jarige politieman die onbevoegd optrad als hulpofficier van justitie hoeft geen werkstraf uit te voeren. De rechtbank in Den Bosch legde hem maandag een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden op voor valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie (OM) had negen maanden voorwaardelijke celstraf geëist en een werkstraf van 180 uur.

De politieman heeft gedurende zo'n 4,5 jaar valselijk processen-verbaal opgemaakt, omdat hij officieel geen hulpofficier was. Hij had twee certificaten zodanig vervalst dat het leek alsof hij dat wel was.

De politieman was volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar, reden voor de rechtbank een lager dan geëiste straf op te leggen. Ook is hij al zwaar getroffen, omdat hij op non-actief is gesteld.

Het OM zei eerder dat de man een prima politieman van onbesproken gedrag is, wiens kennis en vaardigheden werden gewaardeerd. Het vertrouwen in hem is echter ernstig geschaad. De officier van justitie vindt dat ook de politieregio Brabant Noord in gebreke is gebleven.

Een hulpofficier is een politiemedewerker die bijvoorbeeld mag besluiten of ergens een inval mag worden gedaan. Ook bepaalt hij of verdachten na hun aanhouding langer in de cel mogen worden gehouden. Onbevoegd handelen kan voor lopende en reeds afgedane strafzaken ernstige consequenties hebben. Overigens werd afgelopen jaar duidelijk dat veel meer hulpofficieren van justitie niet de juiste papieren hebben en dus onbevoegd zijn.

Mercedes monteert wielmoeren op velgen

Mercedes Grand Prix heeft om tijd te winnen bij de piststops in de Formule 1 een truc uit de NASCAR overgenomen, zo meldt journalist Will Buxton van SpeedTV op zijn weblog. Het Duits/Britse team monteerde in Maleisië namelijk die wielmoeren op de velgen, waardoor kostbare tienden moeten worden gewonnen.

Normaal gesproken worden bij een bandenstop de wielmoeren losgedraaid, van de velg gehaald, waarna de band verwisseld wordt en de moer weer vastgezet wordt. Hierbij kan een moer uit de wielsleutel vallen of door gaan draaien bij het vastzetten. Door de moeren al aan de velgen vast te maken wordt dit voorkomen. Het verschil tussen de NASCAR en de Formule 1 is dat in de Amerikaanse raceklasse vijf wielmoeren per velg vastzitten en in de Formule 1 slechts één. De FIA heeft deze handigheid inmiddels goedgekeurd.

Berlusconi verschijnt op zitting

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is maandag bij de rechtbank in Milaan op de zitting verschenen. Buiten stonden tientallen aanhangers met blauwe ballonnen die riepen 'Silvio, verzet je!'

De rechtszaak gaat over belastingfraude bij Berlusconi's media-imperium Mediaset. "Deze aanklachten zijn lachwekkend, ongegrond en gestoord", zei Berlusconi tegen verslaggevers in de rechtszaal. Hij noemde ze 'het verzinsel van de openbare aanklager'.

Tegen de premier lopen nog drie andere zaken in Milaan. Berlusconi zegt alleen te zullen verschijnen als zijn werkzaamheden dat toelaten. Op 28 maart was hij op een regiezitting achter gesloten deuren, maar de laatste keer dat hij tijdens een openbare zitting optrad was acht jaar geleden.

Vorige week was hij bijvoorbeeld weer verhinderd toen het ging over seks met een minderjarige prostituee en ambtsmisbruik.

Tegen Berlusconi zijn talrijke processen gevoerd, de meeste in verband met zijn zakelijke transacties. Hij ging tot nog toe altijd vrijuit, ofwel omdat hij werd vrijgesproken, of omdat de zaken waren verjaard. Berlusconi zegt dat hij het slachtoffer is van magistraten met politieke bedoelingen.


Berlusconi verschijnt op zitting (Foto: Novum)

VS weert ruim 350 terreurverdachten

De Amerikaanse autoriteiten hebben sinds eind 2009 meer dan 350 mensen met vermoedelijke banden met Al Qaida of andere terreurorganisaties geweerd uit vliegtuigen met Amerikaanse bestemmingen. Dat meldt Associated Press maandag.

Na de mislukte aanslag op een vlucht naar Detroit op 25 december 2009 werden striktere veiligheidsmaatregelen van kracht. De mislukte aanslag had aangetoond dat er zo veel jaren na de aanslagen van 11 september 2001 nog altijd flinke gaten in de beveiliging zaten.

Tussen 2001 en 2009 zijn honderden van banden met terreurgroepen verdachte buitenlanders de VS binnengekomen, ondanks dat vliegtuigpassagiers hun schoenen moesten uitdoen, gefouilleerd werden en de hoeveelheid vloeistof in handbagage aan banden was gelegd. De betrokkenen beweerden meestal een legitieme reden te hebben voor hun reis naar de VS, zoals vakantie of zaken.

Alles veranderde nadat een Al Qaidastrijder uit Nigeria op eerste kerstdag 2009 had geprobeerd zich op te blazen op een vlucht naar Detroit. Tot dat moment hadden luchtvaartmaatschappijen alleen mensen van vluchten naar de VS geweerd als ze op de zogenoemde no-flylist stonden, een lijst met de namen van mensen die als een bedreiging voor de luchtvaart worden gezien.

Vandaag de dag worden de namen van passagiers op internationale vluchten naar de VS langs een langere lijst gelegd, de zogenoemde terrorwatchlist. Op deze lijst staan onder anderen geldschieters van Al Qaida en mensen die trainingskampen hebben bezocht, maar niet worden beschouwd als een gevaar voor de luchtvaart. De Amerikaanse overheid gebruikte deze lijst al eerder, maar destijds pas nadat het vliegtuig was vertrokken. Als iemand op deze lijst stond, werd hij na de landing op een Amerikaanse luchthaven verhoord en veelal de toegang tot de VS ontzegd.

Inmiddels zijn honderden mensen met banden met Al Qaida, Hamas, Lashkar-e-Taiba en andere organisaties die door de VS als terroristisch zijn aangemerkt door de invoering van de nieuwe regels uit vliegtuigen geweerd.

"Onze technieken zijn verbeterd en we zijn beter in het toepassen ervan voor een vlucht vertrekt", zegt Kevin McAleenan van de Douane en Grensbeveiliging (CBP). Volgens de CBP werd pas na eerste kerstdag 2009 duidelijk dat de beveiliging niet optimaal was. Men stond destijds wel in Detroit klaar om de man te ondervragen, maar dat zou dus te laat zijn geweest.

Na de aanslagen van 11 september werden de no-flylist en de terrorwatchlist enkele van de meest bekende middelen die de Amerikaanse overheid inzette in de strijd tegen terrorisme. Op het gebruik van de lijsten kwam kritiek toen bleek dat onschuldige reizigers er per abuis op terecht waren gekomen en daar veel hinder van ondervonden. Uiteindelijk werd besloten tot een beter gecoördineerd gebruik van de lijsten en er werden nieuwe regels opgesteld voor het toevoegen van namen. De twee lijsten worden constant herzien. Elke dag worden namen toegevoegd en verwijderd.

Er staan momenteel zo'n 30.000 namen op de no-flylist, met een bijkomende lijst van mensen die extra gecontroleerd dienen te worden op vliegvelden. De terrorwatchlist is een stuk breder en bevat zo'n 450.000 namen van mensen die volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten een gevaar zijn of kunnen zijn voor de nationale veiligheid.

Het nieuwe beleid heeft niet geleid tot een vliegverbod voor alle mensen op de terrorwatchlist. Een plek op deze lijst betekent niet per definitie dat je uit de VS geweerd zal worden, aldus McAleenan. Als de CBP de naam van een passagier op de lijst tegenkomt, zal gekeken worden naar de beschikbare informatie over deze persoon en vervolgens advies uitgebracht worden aan de luchtvaartmaatschappij om hem al dan niet aan boord te laten. In de meeste gevallen wordt een negatief advies gemotiveerd door het feit dat de reiziger bij aankomst in de VS teruggestuurd zal worden. De meeste mensen op de lijst zijn buitenlanders, maar er staan ook zesduizend Amerikanen op de lijst.

Amerikaanse burgers op de lijst kunnen niet automatisch geweerd worden uit de VS. Medewerkers van de CBP zullen deze mensen wel ondervragen, maar kunnen hen zonder aanwijsbare reden niet arresteren. Hetzelfde geldt voor Amerikanen op de no-flylist die te voet of per auto terugkeren naar de VS.

Schoorel naar tweede ronde in Rome

Thomas Schoorel heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in Rome bereikt. De 22-jarige tennisser rekende in de eerste ronde moeizaam af met Pablo Carreno-Busta: 3-6, 6-3, 7-6 (6). De Spanjaard is de mondiale nummer 283, de Amsterdammer staat 121 plaatsen hoger. Schoorel neemt het nu op tegen Boris Pashanski (328) uit Servië.

Igor Sijsling en Matwé Middelkoop doen deze week mee aan het toernooi in Athene. Beide tennissers hoefden vandaag nog niet op de baan te verschijnen.

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 03-04-2011 t/m zaterdag 09-04-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Zumba Fitness blijft op de nummer één positie staan en blijft daarmee Crysis 2 (tweede plaats) en Homefront (derde plaats) voor. Opmerkelijk is dat er geen enkele 3DS-game in de lijst staat.

Pokémon Black is stijger van de week met zeven plaatsen naar nummer zes in de lijst. Zakker van de week is Fight Night Champion waarvan de Xbox 360 en PS3 beide negen plaatsen zakken.

De lijst bestaat uit acht Wii-games, veertien Xbox 360-games, elf PlayStation 3-games, twee PC-games, één PSP-game, vijf DS-games en geen 3DS-games.

chart

Telers Moerdijk krijgen schadevergoeding

De 32 telers die na de brand in Moerdijk een vergoeding hebben aangevraagd worden gecompenseerd. Ze krijgen in totaal ongeveer 750.000 euro omdat ze hun groenten na de brand bij Chemie-Pack niet konden verkopen. Dat meldt het Productschap Tuinbouw.

Het zijn vooral spruitentelers die op advies van de overheid hun groenten niet op de markt brachten. Zij konden bij het Productschap Tuinbouw een aanvraag voor schadevergoeding indienen.

De vergoedingen worden naar verwachting voor de zomer uitgekeerd.

'Apple domineert sterk groeiende tabletmarkt'

De markt voor tabletcomputers zal de komende jaren sterk groeien en de iPad van Apple blijft nog jarenlang de dominante speler. Dat heeft de Amerikaanse marktonderzoeker Gartner maandag gezegd.

Volgens Gartner zal de markt voor tabletcomputers dit jaar groeien tot 70 miljoen en tot 108 miljoen in 2012. De verkoop van tabletcomputers komt in 2015 naar verwachting uit op 294 miljoen. In 2010 werden 17,6 miljoen tabletcomputers verkocht.

Het marktaandeel van Apple komt dit jaar met bijna 48 miljoen iPad's uit op 69 procent, aldus Gartner. In 2012 zal het aandeel dalen tot bijna 64 procent. In 2015 heeft Apple volgens Gartner nog 47 procent van de markt in handen, maar worden dat jaar wel 138 miljoen iPad's verkocht.

'Apple domineert sterk groeiende tabletmarkt'
'Apple domineert sterk groeiende tabletmarkt' (Foto: ANP)

Gbagbo opgepakt door Franse militairen

De zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo is maandag door Franse militairen gearresteerd in zijn residentie in Abidjan. Dat heeft een adviseur van Gbagbo, Toussaint Alain, vanuit Parijs bevestigd.

"President Gbagbo is gearresteerd door Franse militairen en overgedragen aan twee rebellenleiders", verklaarde Alain. "Wij eisen van Frankrijk de garantie dat de president en zijn entourage ongeschonden blijven."

Eerder maandag werd de ambtswoning van Gbagbo onder vuur genomen door Franse tanks.

Beckenbauer: "Ontslag Van Gaal te laat"

Franz Beckenbauer had liever gezien dat Louis van Gaal al eerder was ontslagen bij Bayern München. "Het vertrek van Van Gaal was onvermijdelijk", zegt Beckenbauer in gesprek met Bild. "Helaas, we zijn er niet in geslaagd onze coach tot het einde van het seizoen bij de club te houden, nadat bekend werd dat hij in de zomer zou vertrekken."

Van Gaal werd gisteren op straat gezet na het duur puntverlies tegen Nürnberg (1-1). Eerder was al bepaald dat Van Gaal deze zomer zou vertrekken, maar toen werd bepaald dat de Nederlander het seizoen af zou maken. Het gelijkspel van afgelopen weekend was echter alsnog reden genoeg voor het bestuur om de trainer te ontslaan.

"Dit had goed uit kunnen pakken als we dat allemaal hadden gewild. Maar in de meeste gevallen werkt het niet zo", stelt Beckenbauer. "Als je de beslissing maakt om afscheid te nemen van je coach, moet je dat eigenlijk direct doen."

Dat Van Gaal eerder had moeten vertrekken betekent niet voor Beckenbauer dat hij nooit had moeten komen. "Hij heeft veel voor de club betekend. Hij heeft de dubbel gewonnen en de finale van de Champions League gehaald. Ook maakte hij jongelingen als Müller en Badstuber tot de spelers die ze nu zijn", aldus Der Kaiser.

Broer James Franco timmert aan de weg

Dave Franco gaat zijn oudere broer James achterna. De jonge acteur heeft een rol bemachtigd in de film 21 Jump Street, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Franco speelt een slechterik in de filmbewerking van de populaire televisieserie uit de jaren tachtig.

De 25-jarige Dave Franco heeft eerder kleine rollen gespeeld in de komedies Greenberg en Superbad. Zijn broer James (32) presenteerde dit jaar de Oscaruitreiking en werd genomineerd voor een Oscar voor beste acteur voor zijn rol in 127 Hours.

21 Jump Street gaat over een undercover politieteam dat infiltreert op een high school. De serie maakte een ster van Johnny Depp, die vermoedelijk een cameo gaat spelen in de verfilming. Channing Tatum speelt de rol die Depp destijds had.


(Foto: Novum)

Willis: "Afgelasten Bahrein heeft HRT gered"

Het afgelasten van de Grand Prix van Bahrein is voor Hispania Racing een godsgeschenk geweest, zo laat de technische baas van de Spaanse renstal Geoff Willis weten. De bolides waren begin maart namelijk verre van klaar om te racen.

In Australië konden de HRT's door alle problemen slechts enkele ronden rijden en in de kwalificatie vielen de auto's buiten de 107% regeling. In Melbourne moest nog met de oude voorvleugel gereden worden omdat de nieuwe niet door de FIA-tests kwam, maar voor Maleisië was dit geregeld en prompt konden Vitantonio Liuzzi en Narain Karthikeyan deelnemen aan de race.

Willis geeft toe dat HRT mogelijk niet naar de eerste race in Bahrein af had kunnen reizen. Volgens het Concorde Agreement had de renstal als er geen geldige reden was geweest uit de Formule 1 gezet kunnen worden. "We weten dat de start lastig is geweest. Als de seizoensstart in Bahrein was geweest dan hadden we mogelijk niet deelgenomen omdat we nog niet klaar waren. We hadden geluk dat de race omgezet werd in een test in Barcelona," zei hij tegen F1Today.

Malafide telemarketeers aangepakt

Telemarketeers die klanten misleiden worden harder aangepakt. De Consumentenautoriteit kan in de toekomst eerder een dwangsom opleggen aan malafide ondernemers die hun waar met leugens en misleiding aan de man willen brengen. Dat meldt minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA).

De maximale boete stijgt van 76.000 euro naar 450.000 euro. Ook kan de Consumentenautoriteit consumenten waarschuwen door de naam van een bedrijf openbaar te maken als de wet wordt overtreden.

Verhagen stuurt het wetsvoorstel naar de Raad van State, daarna wordt het naar de Tweede Kamer gestuurd.

Dode bij schietpartij Rotterdam

Bij een schietpartij in de Rotterdamse wijk Beverwaard is maandagmiddag een persoon overleden. Het incident, waarbij meerdere schoten zijn gelost, vond plaats aan de Schinnenbaan. Dat laat de politie weten. Over de identiteit van het slachtoffer is nog geen informatie.

De melding kwam rond 14.30 uur binnen. Op Twitter is op een zojuist geplaatste foto te zien dat het incident plaatsvond naast een speelplaats voor kinderen. De politie en de hulpdiensten zijn aanwezig. De politie is een onderzoek begonnen.

Gamekorset voor Child of Eden

Het aankomende ritmische schietspel Child of Eden wordt door medewerkers van gamestudio Q Entertainment met een speciaal gamekorset gespeeld. Dat laat bedenker Tetsuya Mizuguchi tegenover website IGN op de Kapow! Comic Con-beurs weten. Het korset laat je vier controllers op je lichaam plaatsen die vibreren op de maat van de muziek van het ritmische spel.

Het accessoire is momenteel enkel binnen de muren van de gamestudio te gebruiken. Volgens Mizuguchi is het zeer onwaarschijnlijk dat het korset daadwerkelijk uitkomt. Het jasje waarin controllers kunnen worden gestopt, is een persoonlijk experiment van de spelontwikkelaar om meer beleving bij de actie te krijgen.

Mizuguchi is niet onbekend met vreemde accessoires. Zo verscheen er voor zijn voorgaande game Rez, dat in 2001 uitkwam op de PlayStation 2, de Trance Vibrator die meetrilde op de maat van de muziek. Het vibrerende accessoire, dat overal op het lichaam kon worden geplaatst, werd alleen in Japan op de markt gebracht.

Child of Eden verschijnt 14 juni voor de Xbox 360 en op 30 juni voor PlayStation 3.

Gesink leidt Rabobank in Gold Race

Robert Gesink is zondag de kopman van Rabobank in de Amstel Gold Race. De Varssevelder krijgt in de Nederlandse klassieker onder meer steun van Maarten Tjallingii, die afgelopen weekeinde knap als derde eindigde in Parijs-Roubaix.

Gesink krijgt verder steun van renners met wie hij afgelopen week in de Ronde van Baskenland koerste. Oscar Freire, Carlos Barredo, Paul Martens, Bram Tankink, Luis Leon Sanchez en Grischa Niermann completeren de ploeg.

Op Gesink en Tjallingii na komen de renners die de Gold Race rijden woensdag nog in actie in de Brabantse Pijl. Freire schreef de Belgische semiklassieker in het verleden al drie keer op zijn naam.

Box Office Nederland

Voor het vijfde weekend achtereen staat Gooische Vrouwen op de hoogste plaats. Ook nu werden de nieuwe releases met ruime cijfers verslagen. Limitless dat de tweede plaats opeist haalt maar een kwart van de omzet die de nummer één heeft. Just Go With It staat op de derde plaats.

Andere nieuwe releases hebben het niet gered tot een top tien notering afgelopen weekend. Daarnaast heeft Gooische Vrouwen wel een nieuwe mijlpaal gehaald. De film heeft namelijk meer dan tien miljoen euro omzet behaald.

De top drie van gemiddelden is deze week weer hetzelfde als de top drie van films met de grootste omzet. Gooische Vrouwen brengt met € 7.220 gemiddeld bijna het dubbele op van Limitless die € 3.647 opbracht gemiddeld. Just Go With It bracht gemiddeld € 2.810 op.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Gooische Vrouwen € 1.032.576 143 € 7.220 € 10.260.420
2 Limitless € 255.340 70 € 3.647 € 288.393
3 Just Go With It € 216.440 77 € 2.810 € 251.482
4 Hall Pass € 107.582 54 € 1.992 € 388.374
5 Justin Bieber: Never Say Never € 86.105 86 € 1.001 € 350.144
6 The King's Speech € 79.616 95 € 838 € 3.196.229
7 Black Butterflies € 79.606 40 € 1.990 € 243.967
8 Big Mommas: Like father... € 78.341 81 € 967 € 977.418
9 Hop € 72.519 105 € 690 € 249.111
10 Sucker Punch € 68.001 69 € 985 € 595.950

Cancellara nieuwe leider UCI-ranglijst

Fabian Cancellara is na Parijs-Roubaix de nieuwe leider van de UCI World Tour. De Zwitser van Leopard-Trek eindigde in de Hel van het Noorden als tweede achter Johan Vansummeren, die dertiende staat. De Australiër Matthew Goss zakt een plaats en staat nu tweede.

Robert Gesink steeg door zijn goede prestaties in de Ronde van Baskenland tien plaatsen naar de vijftiende stek. De renner van Rabobank eindigde de rittenkoers als derde. Andreas Klöden, winnaar in Spanje, klimt van de twaalfde naar de derde plaats.

Bij de teams is Team Radioshack de nieuwe aanvoerder. De Amerikaanse ploeg neemt de eerste positie over van HTC-Highroad, dat nu tweede staat. Rabobank zakte een plaats en staat nu derde. Vacansoleil staat zeventiende van de achttien World Tour teams.

U2 breekt tourrecord Rolling Stones

U2 heeft sinds zondag een nieuw record in handen. De huidige wereldtour 360° van de Ierse band is de succesvolste ooit. Na een uitverkocht concert in het Braziliaanse Sao Paolo staat de bezoekersteller op bijna zeven miljoen mensen. In totaal bracht de concertreeks al 558 miljoen dollar, ruim 386 miljoen euro, in het laatje.

De Ierse rockers passeren daarmee het record dat The Rolling Stones tussen 2005 en 2007 vestigde met hun Bigger Bang-tour, meldt BBC maandag. De 360°-tour startte in juli 2009 in Barcelona en deed nog dezelfde maand de Amsterdam ArenA aan. Na bijna twee jaar vindt op 30 juli het laatste optreden plaats in Canada. Vermoedelijk is de opbrengst van alle 110 shows dan bijna 700 miljoen dollar.


U2 breekt tourrecord Rolling Stones (Foto: Novum)

Analist: Playstation Netwerk populair bij breed publiek.

Het PlayStation Netwerk wint aan populariteit onder een breed publiek. Dat beweert marktanalist Colin Sebastian van onderzoeksbureau Lazard Capital Markets tegenover de website Industry Gamers. Sebastian onderbouwt zijn stelling door Angry Birds aan te halen. Het spel dat sinds januari verkrijgbaar is voor de PlayStation 3 is binnen drie maanden uitgegroeid tot het meest gedownloade spel in de online winkel ooit.

Naast het succes van het gemakkelijk te besturen Angry Birds is ook de gratis online game Free Realms populair. "Het Playstation Netwerk is ook succesvol op het gebied van nieuwe verdienmodellen, waaronder het aanbieden van microtransacties," zegt Sebastian tegen de website. Via microtransacties kunnen spelers voordelen kopen voor in een spel, zoals gamevaluta of een sneller paard. De analist denkt dat deze trend door zal zetten en dat meer gamebedrijven zich gaan wagen aan het produceren en uitgeven van spellen voor het online netwerk van de PlayStation 3.

Angry Birds was al een grote hit op de iPhone, iPod Touch en iPad. Gamebedrijf Rovio zou zelfs een film willen maken over de boze vogels die de strijd aangaan met varkens. Naar schatting heeft Angry Birds het bedrijf al 48,6 miljoen euro opgeleverd, terwijl de productiekosten van de eerste versie van het spel rond de 97 duizend euro lag.

Twente twee duels zonder Rosales

Roberto Rosales moet in de strijd om de landstitel twee wedstrijden van FC Twente missen. De vleugelverdediger kreeg van de aanklager betaald voetbal een schikkingsvoorstel van drie duels, waarvan één voorwaardelijk en ging daarmee akkoord.

Rosales haalde in het duel met Roda JC vlak voor tijd de doorgebroken Willem Janssen neer en kreeg daarvoor rood. De back uit Venezuela beging de overtreding om een nederlaag van Twente te voorkomen. Op dat moment stond het in Enschede 1-1. Door de schorsing mist Rosales de duels tegen De Graafschap en ADO Den Haag.

Naast Rosales kregen Mark Looms (Heracles Almelo), Wilfred Bouma (PSV) en Matheusz Prus (Roda JC) een schikkingsvoorstel van één duel. Zij kregen dit weekeinde alle drie een rode kaart. De spelers hebben tot 16.00 uur de tijd om te reageren.

EU worstelt met Tunesiche vluchtelingen

Italië wil dat de andere EU-landen helpen om de stroom vluchtelingen uit Tunesië op te vangen. "Europa kan nu laten zien dat het gefundeerd is op eenheid en solidariteit en niet alleen een geografisch idee is", zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni maandag in Luxemburg, voorafgaand aan het overleg met zijn EU-collega's.

Veel EU-landen, waaronder Nederland, zijn het niet eens met het Italiaanse plan om de bijna 25.000 Tunesiërs die naar het eilandje Lampedusa zijn gevlucht, een tijdelijke verblijfsvergunning te geven. Daarmee zouden zij vrij binnen het Schengen-gebied kunnen rondreizen.

Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) zei dat Brussel geen reden ziet om het EU-mechanisme te activeren, waarbij vluchtelingen over de lidstaten verdeeld worden. De EU wil vooral druk uitoefenen op Tunesië om de illegale vluchtelingen terug te nemen.

EU worstelt met Tunesiche vluchtelingen
EU worstelt met Tunesiche vluchtelingen (Foto: ANP)

Imelda Marcos moet gestolen geld teruggeven

De excentrieke Filipijnse politica Imelda Marcos moet geld teruggeven wat haar overleden echtgenoot, ex-dictator Ferdinand Marcos, tijdens zijn bewind heeft verduisterd. Dat heeft een Filipijns gerechtshof bepaald.

Met het vonnis is volgens Filipijnse media een bedrag van 12 miljoen peso (ongeveer 190.000 euro) gemoeid. President Marcos had dat geld van een overheidsdienst in 1983 laten wegsluizen naar een privérekening. Een lagere rechtbank bepaalde in september ook al dat de weduwe Marcos het geld moest terugbetalen. Ze ging daar tevergeefs tegen in beroep.

Ferdinand Marcos regeerde de Filipijnen van 1965 tot en met 1986. In die periode zouden hij, Imelda en de rest van de familie miljarden hebben gestolen uit de staatskas.

Imelda Marcos moet gestolen geld teruggeven
Imelda Marcos moet gestolen geld teruggeven (Foto: ANP)

'Bied ambtenaren een gewoon contract'

De speciale rechtspositie van ambtenaren moet verdwijnen. Volgens Tweede Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Eddy van Hijum (CDA) zouden het gewone werknemers moeten worden met een regulier arbeidscontract. Het initiatiefwetsvoorstel van de twee gaat maandag naar de Kamer. Op dit moment worden ambtenaren nog benoemd op basis van een aanstellingsbesluit.

Het voorstel van D66 en het CDA moet de arbeidsrechten van werknemers en ambtenaren vanaf 2015 gelijktrekken. "Een secretaresse bij een ministerie en een secretaresse bij een bank moeten dezelfde rechten hebben. Helaas is het nog niet zo. Hoog tijd om dit te veranderen", verklaarde Koser Kaya in het Radio 1 Journaal.

Doordat ambtenaren benoemd worden op basis van een besluit, zijn ze juridisch gezien geen werknemer. Tegen ieder besluit dat hen raakt, kunnen ze beroep aantekenen. Volgens Koser Kaya kan zo'n procedure soms wel negen jaar duren. Volgens Van Hijum moet de overheid zijn werkgeversrol serieuzer gaan nemen.

De speciale positie van ambtenaren is gebaseerd op de Ambtenarenwet uit 1929. De gedachte daarachter was dat aan het beroep van ambtenaar bijzondere eisen gesteld werden omtrent dienstbaarheid, inzetbaarheid en integriteit. De afgelopen jaren is er al het een en ander veranderd aan het de recht van ambtenaren. Zo hebben ambtenaren tegenwoordig een cao. Ook het verbod om te staken is opgeheven.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken liet in 2006 onderzoek uitvoeren naar de gelijkstelling van ambtenaren met gewone werknemers. Daaruit bleek dat dit tussen de 5 en 7,6 miljoen euro per jaar bespaart, vooral in de rechtspraak en doordat er minder regels zijn.

De omschakeling kost echter ook geld. De eenmalige kosten worden geraamd op een bedrag tussen de 76 en 245 miljoen euro. Behalve in de administratieve organisatie betreft het voor een groot deel opleidingskosten. Managers, medewerkers van personeelszaken, leden van de ondernemingsraad en kaderleden van de vakbonden moeten worden omgeschoold.

De formele ambtenarenstatus en de ambtseed die ambtenaren moeten afleggen blijven in het voorstel bestaan. Militairen en rechters vallen niet onder deze nieuwe regeling.

'Hiddink gaat niet in op verzoek van Cruijff'

Guus Hiddink gaat geen positie bekleden in de raad van commissarissen van Ajax. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad vandaag.

Volgens de regionale krant heeft Hiddink negatief gereageerd op het verzoek van Johan Cruijff, die zijn technisch plan tracht in te voeren bij de Amsterdamse club. Hiddink zou het wel een prikkelende gedachte vinden om in de rvc plaats te nemen, maar heeft toch bedankt voor de eer. Cruijff benaderde de bondscoach van Turkije recent.

Reden voor het afwijzen zou Hiddinks liefde voor PSV zijn. Hij zou Cruijff hebben laten weten dat zijn hart in Eindhoven ligt. Hiddink was als speler en trainer actief voor PSV. Tussen 1970 en 1972 stond hij zelf op het veld, later was hij twee periodes hoofdtrainer van de club. Daarin won hij vijf landstitels en drie KNVB Bekers.

Bovendien is de kans aanwezig dat Hiddink op korte termijn terugkeert naar Chelsea. Bij de Londense club zou hij een strategische positie functie kunnen bekleden. Hiddink was in 2009 hoofdtrainer van Chelsea.

Hamilton: "Team gaf mij verkeerde banden mee"

Het team van McLaren heeft van coureur Lewis Hamilton de schuld gekregen van de matige prestatie in de Grand Prix van Maleisië. De Brit begon als tweede aan de race, maar kwam slechts als zevende over de finish. Na een tijdstraf werd hij uiteindelijk als achtste in de ranglijsten opgenomen.

"Dit was een verschrikkelijke race", aldus Hamilton. "Ik werd als eerste naar de pits geroepen terwijl ik nog wel een paar ronden door had kunnen rijden. Vervolgens kreeg ik ook nog eens de verkeerde banden mee. Ik werd op de zachte band gezet terwijl ik de harde had moeten krijgen. De laatste stint reed ik op een oud setje harde banden, maar die gingen niet lang mee, waardoor ik nog een keer moest stoppen. We hadden een erg slechte strategie, maar daar is nu niets meer aan te doen."

Teambaas Martin Whitmarsh weerlegt de aanval. "Lewis heeft direct na afloop van de race een paar dingen geroepen zoals hij ze beleefd heeft in de auto. Ik denk echter dat hij nog wel van mening verandert als hij later terugkijkt op deze race".

Brandenburg verbiedt extreemrechtse groep

De oostelijke Duitse deelstaat Brandenburg heeft maandag de extreemrechtse groep 'Freie Kräfte Teltow-Fläming' verboden. In verschillende gebouwen deed de politie invallen en werd bewijsmateriaal in beslag genomen.

Het is de zesde extreemrechtse groep sinds 1995 die in Brandenburg, dat om Berlijn heen ligt, is verboden.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hangt de groep neonazistisch gedachtegoed aan, zit de groep achter extreemrechtse graffiti en heeft de groep een cd uitgebracht die bedoeld is om jongeren te beïnvloeden. De Freie Kräfte Teltow-Fläming zouden ongeveer vijftig leden tellen en nauw samenwerken met de extreemrechtse partij NPD.

Machinist treinongeluk Stavoren vervolgd

De machinist van de trein die vorig jaar door een watersportwinkel in Stavoren reed wordt vervolgd. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag. De 59-jarige man uit Goor wordt ervan verdacht door nalatigheid het ongeluk te hebben veroorzaakt.

De trein reed op 25 juli door een stootblok en sleurde een lege brandstofwagon achter het stootblok mee. Vervolgens verpulverde de trein een watersportzaak. Er vielen slechts twee lichtgewonden.

Een 39-jarige Italiaanse machinist wordt niet strafrechtelijk vervolgd omdat hij niet juridisch verantwoordelijk kan worden gehouden voor het ongeluk. Hij volgde namelijk slechts de aanwijzingen van de Nederlandse machinist op. Een 34-jarige technicus is verhoord, maar hoeft ook niet als verdachte voor de rechter te verschijnen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert binnenkort een rapport over het incident. Dit onderzoek staat los van het strafrechtelijk onderzoek dat het OM uitvoert.


Machinist treinongeluk Stavoren vervolgd (Foto: Novum)

Haussler slaat Tour de France over

Heinrich Haussler verschijnt dit jaar niet aan de start van de Ronde van Frankrijk. "Voor mij is het WK in Kopenhagen het grote doel", gaf de Australische renner van Garmin-Cervélo aan tegen de Duitse wielersite Rad-net. Haussler moest gisteren opgeven in Parijs-Roubaix na een aantal valpartijen.

Waar ploegmaat Johan Vansummeren gisteren zegevierde in de Hel van het Noorden, was het voor Haussler een teleurstellende afsluiting van een matig voorjaar. "Ik heb een zware week achter de rug, zowel lichamelijk als geestelijk." De renner, die vorig jaar door blessures slechts twintig koersdagen haalde, blijft zoeken naar zijn vorm van 2009.

Haussler viel twee jaar terug op met tweede plaatsen in Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen. Bovendien won hij een etappe in de Tour. "Ik kon nog niet meedoen als voorheen, dat is moeilijk te accepteren. Ik wil de rest van dit seizoen benutten om weer op niveau te komen."


Haussler slaat Tour de France over (Foto: Novum)

Conceptbrief: Land onderverzekerd voor veiligheid

Door de strenge bezuinigingen op Defensie dreigt Nederland onderverzekerd voor zijn veiligheid te raken. Een zin met die strekking is vrijdag geschrapt uit de bezuinigingsbrief van minister van Defensie Hans Hillen (CDA), schrijft de Volkskrant maandag op basis van ingewijden.

In een concept van de brief staat letterlijk: "Ik hoop dat deze brief bijdraagt tot het besef dat Nederland voor zijn veiligheid onderverzekerd dreigt te raken." De collega-ministers wilden deze zin echter niet voor hun rekening nemen, zegt een ingewijde in de krant. Volgens de woordvoerder van Hillen telt maar één versie, 'en dat is de laatste'.

De oppositie wil opheldering. "Dit is kennelijk het diepere en oprechte gevoel van de minister", zegt D66-leider Alexander Pechtold in de krant. Hij vraagt zich af of Hillen wel achter zijn bezuiniging staat. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk legt de minister een plan voor dat niet verantwoord is.

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink noemt het 'zeer verontrustend' hoe de Tweede Kamer wordt geïnformeerd. De militaire vakbonden voeren vanaf dinsdag actie tegen de bezuinigingsplannen.

Hillen wil beide tankbataljons van de landmacht opheffen. Nederland verkoopt ook vier mijnenjagers, twee patrouilleschepen en een bevoorradingsschip, evenals negentien F-16's, zeventien Cougar-helikopters en een DC-10-vliegtuig. Daarnaast verdwijnen er twaalfduizend banen, waarvan ongeveer zesduizend via gedwongen ontslagen. Defensie wil op die manier bijna 1 miljard euro per jaar bezuinigen.

Betrapte pornobestrijder Indonesië treedt af

Het conservatieve Indonesische parlementslid Arifinto is maandag afgetreden. Hij werd vorige week vrijdag door een persfotograaf betrapt terwijl hij tijdens een debat minutenlang op een tabletcomputer naar porno zat te kijken. Foto's daarvan verschenen op internet en vonden hun weg naar de kranten.

Arifinto bood zijn kiezers maandag excuses aan en verklaarde dat hij uit eigen beweging opstapte. Hij behoort tot de islamitische Welvarende Gerechtigheidspartij (PKS), die in 2008 voor de invoering van strenge antipornowetgeving stemde. Het was op grond van deze wet dat in januari frontman Nazril 'Ariel' Irham van de populaire band Peterpan tot 3,5 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld nadat twee privé-filmpjes waren uitgelekt via internet. Eerder werd de hoofdredacteur van de Indonesische editie van Playboy tot twee jaar veroordeeld.

Volgens critici bevat de wet vage formuleringen en zijn de straffen veel te zwaar.

Debuut BloodRayne op 3DS uitgesteld

Plannen om een avontuur over Rayne naar de Nintendo 3DS te brengen zijn uitgesteld. Rayne is half mens en half vampier, ook wel een dhampir genoemd. Game-uitgever Majesco heeft op Facebook bekendgemaakt dat BloodRayne: The Shroud op de lange baan is geschoven. De uitgever heeft geen reden gegeven voor het uitstel.

Ondanks het uitstel kunnen fans van de vrouwelijke dhampir wel een andere game verwachten. Gamestudio Wayforward werkt aan BloodRayne: Betrayal, een actiegame die via de online winkels van de PlayStation 3 en Xbox 360 verkocht zal worden.

Het eerste deel uit de BloodRayne-serie verscheen in 2002 voor de PC, Xbox, Gamecube en PlayStation 2, gevolgd door een tweede deel in 2004. Naast de games zijn er drie films gemaakt over de in leer geklede en met messen bewapende dhampir, gespeeld door Kristanna Loken en Natassia Malthe.

Di Resta geraakt door rondvliegend rubber

Force India-rijder Paul di Resta heeft na de Grand Prix van Maleisië aangegeven geraakt te zijn door rondvliegend rubber. De Pirelli-banden laten bij het slijtageproces stukjes rubber los, de zogenaamde marbles. Deze belanden naast de racelijn, waardoor het later in de race lastiger inhalen is.

"Aan het einde van de race was het door de marbles lastig inhalen. Daarnaast vlogen die stukken in het rond en raakten mijn handen. Rubber is niet het zachtste materiaal en het kan echt pijn doen," zei Di Resta in de Daily Telegraph.

De motorsportbaas van Pirelli, Paul Hembery, zegt het probleem te onderzoeken. "Van de top drie heb ik dit commentaar niet gehad, maar als het zo is dan moeten we er naar kijken. Inhaalacties genoeg in Sepang, dat was het probleem niet. We zullen het analyseren, maar de marbles moeten toch ergens heen, dat maakt het lastig."

Van der Vlis schoot meer dan honderd keer

Tristan van der Vlis, de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn afgelopen zaterdag, heeft meer dan honderd keer geschoten. Dat meldden het Openbaar Ministerie (OM) en de Politie Hollands Midden maandag.

De drie wapens die op de plaats delict zijn aangetroffen zijn alledrie door de dader gebruikt, aldus het OM en politie. Voor deze wapens had Van der Vlis een vergunning. Het wordt nog onderzocht of een van de wapens is omgebouwd.

Uit camerabeelden blijkt dat de schietpartij in het winkelcentrum een paar minuten heeft geduurd. Het is niet duidelijk hoe lang de schutter nodig had om het winkelcentrum binnen te komen. Voordat hij het winkelcentrum binnenkwam, heeft hij ook op straat geschoten. Daarbij kwam een man om het leven.

De politie heeft alle camerabeelden uit het winkelcentrum en uit alle winkels in beslag genomen voor onderzoek.

De dader schoot zes mensen dood en verwondde er zeventien voordat hij de hand aan zichzelf sloeg. De lichamen van de slachtoffers worden maandag vrijgegeven.

Man aangehouden met sinaasappelkanon

Een 23-jarige inwoner uit Twijzelerheide is zondagavond aangehouden voor het in bezit hebben van een sinaasappelkanon. Dat meldt de politie Friesland.

Bij de politie was een melding binnengekomen dat er op de Hogepol een auto stond met drie mannen, met een zwaar wapen. Nadat de drie mannen een horecagelegenheid in gingen, nam de politie geen risico en liet alle bezoekers een voor een naar buiten komen om te fouilleren. Bij de gefouilleerde bezoekers zijn geen wapens aangetroffen.

De politie vond het zelfgemaakte kanon voor sinaasappels uiteindelijk in de auto van de 23-jarige man. Het wapen en de auto zijn in beslag genomen. Een sinaasappelkanon bestaat uit een stuk pvc-buis en een ontstekingsmechanisme zoals een vonkenmaker uit een oud fornuis. Deodorant of haarlak wordt als brandstof gebruikt om de sinaasappel weg te schieten.

Chanturia tekent voor drie jaar bij Vitesse

Vitesse heeft voor volgend seizoen Giorgi Chanturia aangetrokken. De 18-jarige Georgische aanvaller tekende een contract voor drie jaar met een optie voor nog eens twee jaar. Dat meldt de Arnhemse club maandag op zijn website. Op 1 juli aanstaande gaat het contract van de linksbenige vleugelspeler in.

De Georgiër liep al enige tijd stage bij Vitesse, maar de club mocht hem niet eerder aantrekken. Spelers van buiten de Europese Unie moeten minstens achttien jaar zijn om een werkvergunning in Nederland te krijgen.

Chanturia kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor FC Barcelona en maakt deel uit van de Georgische jeugdselectie. "Gio is jong, zeer getalenteerd en avontuurlijk. Een publieksspeler pur sang. Aan het lange wachten is eindelijk een einde gekomen: Gio is nu officieel Vitesse-speler", benadrukt technisch directeur Ted van Leeuwen.

Scott maakt biografische film over Jeff Buckley

Jake Scott gaat een biografische film maken over het leven van zanger Jeff Buckley. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Twilight-acteur Robert Pattinson heeft al aangegeven dolgraag de muzikant te willen spelen.

Het plan voor een biografische film over de zanger ligt al jaren op de plank. Nu lijkt er vaart in het project te komen. Het scenario is geschreven door Ryan Jaffe, bekend van de muzikale komedie The Rocker. De moeder van Buckley, Mary Guibert, gaat de film produceren.

De zanger, die vooral bekend is van het nummer Hallelujah, overleed in 1997 op 30-jarige leeftijd. Hij verdween nadat hij een duik in een rivier had genomen en werd een week later dood gevonden. Vermoedelijk is hij door de stroming meegesleurd en verdronken. Buckley was destijds verloofd met Joan Wasser, beter bekend onder haar artiestennaam Joan As Police Woman.

Scott is de zoon van de Britse regisseur Ridley Scott, bekend van actiefilms als Gladiator en American Gangster. Jake Scott heeft vorig jaar het drama Welcome to the Rileys gemaakt, over een echtpaar dat de dood van hun dochter moet verwerken. De film met James Gandolfini draait vanaf volgende maand in de Nederlandse bioscopen.


Jeff Buckley (Foto: Novum)

Solatorobo dit jaar in Europa

Het rollenspel Solatorobo: Red the Hunter wordt dit jaar nog in Europa op de markt gebracht. Dat heeft Nintendo maandag bekendgemaakt. Grootheden uit de Japanse animatie-industrie hebben meegewerkt aan het spel dat verschijnt voor de Nintendo DS.

Nobuteru Yūki is een van de tekenaars die de beelden van het spel verzorgt. Yuki is bekend als tekenaar van de animatieserie The Vision of Escaflowne en het op een game gebaseerde Xenosaga: The Animation. Animatiestudio Madhouse werkt ook mee en is vooral bekend als het bedrijf achter Deathnote, Ninja Scroll en de animatiefilm The Animatrix , gebaseerd op de filmserie The Matrix.

Solatorobo: Red the Hunter is een rollenspel dat zich afspeelt op de mythische, zwevende eilanden van de Shepherd Republiek. De speler speelt Red Savarin, een hond die in een mens kan veranderen. Red gaat de strijd aan met grote robots die hij tijdens zijn avontuur ontmoet.

"Devvers moeten beter hun best doen"

David Cage, oprichter en baas bij Quantic Dream, heeft in een interview gezegd dat developers beter hun best moeten doen om grensverleggend te zijn in de gamesindustrie. Volgens Cage is de industrie niet ambitieus genoeg.

Om meer non-gamers games te laten spelen is het nodig om een andere kijk te hebben op games en zouden developers hun grenzen moeten proberen te verleggen. Hij geeft aan dat hij de ontwikkeling van games hetzelfde probeert te benaderen als film, theater, poëzie en schilderkunst. Daarnaast voegt hij toe dat hij dit niet zegt om vervelend te doen of slim te lijken.

“I approach videogames the same way I approach theatre, filmmaking, poetry or painting. I wish more people would take that point of view. It would help the industry to move on. I don’t just say these things to annoy, or to try and sound cleverer than anyone else."

Daarnaast heeft Cage kritiek op de hedendaagse controllers. Deze zouden namelijk aan vervanging toe zijn. Hij weet niet of controllers zoals de Move en Kinect hierop het antwoord zijn maar hoopt dat er snel op dit gebied dingen zullen veranderen.

 “Maybe there will be more devices in the near future in the same direction as the PlayStation Move but which work slightly differently that will open new ground. I can clearly see how DualShock is the end of an era and we need to move to something else as an industry. I don’t know if Kinect or Move are the ultimate answer. It’s up to console manufacturers to bring a new device. But something will happen, hopefully soon.”

Quantic Dream

Afkickkliniek leerschool voor Thomas Berge

Thomas Berge heeft veel geleerd van zijn opname in een afkickkliniek in Amsterdam. De 21-jarige zanger zegt wijzer te zijn na de moeilijke periode in zijn leven.

"Die opname zie ik als een leerschool, een heel belangrijke les die ik voor de rest van mijn leven meeneem", zegt hij maandag in De Telegraaf. Thomas, die later dit jaar zijn 10-jarig artiestenjubileum viert, raakt nu geen druppel alcohol meer aan. "Zelfs geen wijntje bij het eten."

Naar eigen zeggen leerde Thomas zijn echte vrienden pas kennen in de periode dat hij zijn dagen sleet in de kliniek en in de periode daarna. "Mensen die in het holst van de nacht op m'n stoep stonden om te kijken hoe het met me ging. En inderdaad, andere 'vrienden' spreek ik nu wat minder vaak."

De zanger is een stuk rustiger geworden na zijn verslaving. "Ik heb nu een duidelijke visie. Die luidt dat je moet doen wat goed voor je voelt. Mijn gevoel vormt daarom altijd de leidraad voor mijn beslissingen."


Thomas Berge (Foto: Novum)

Zonnebaden zorgt voor onrust in Delft

Een 19-jarige vrouw uit Delft heeft zondagmiddag voor onrust gezorgd terwijl ze aan het zonnebaden was op het dak. Omstanders in de Meidoornlaan dachten dat het om een verward persoon ging en waren bang dat de vrouw zou springen.

Een bezorgde buurtbewoner belde de politie met de melding dat er een vrouw op het dak zat. Er was echter sprake van een misverstand, omdat de 19-jarige vrouw alleen wat zonnestralen wilde meepakken. De vrouw is uiteindelijk verzocht om een andere plek te zoeken.

Medewerker geschorst om seks met ex-vriendin PVV'er

De PVV heeft een medewerker geschorst omdat hij het bed had gedeeld met de ex-vriendin van PVV-europarlementariër Daniël van der Stoep. De verloving was een dag verbroken toen de medewerker met de vriendin de lakens deelde, twittert Van der Stoep.

Ook zegt hij dat hij er niets over mag zeggen als politicus, 'maar ik ben ook maar een mens'. Zondag twitterde hij dat hij zaterdag zo is belazerd dat hij nog steeds wakker is van de ellende.

De PVV-voorlichting in Den Haag verwijst voor meer informatie door naar de voorlichter in Brussel. Dat nummer bleef maandagochtend in gesprek.

'Wapenvergunning schutter mogelijk dubieus'

Het is de vraag of de politie niet heeft gefaald in het handhaven van de regels in het geval van Tristan van der Vlis. Het lijkt erop dat er signalen waren, zoals psychische problematiek en een incident met een luchtdrukwapen, die op zijn minst hadden moeten leiden tot een kritische blik naar het vergunde wapenbezit van Van der Vlis.

Dat zegt Sander Duisterhof, directeur van de Nederlandse Schutters Associatie (KNSA). De KNSA behartigt de belangen van de aangesloten schietsportverenigingen in Nederland. Het gaat om zo'n achthonderd clubs, met in totaal circa 42.000 leden, in de leeftijd van 9 tot 90 jaar.

Een vergunning voor het bezit van wapens kan worden aangevraagd als iemand een jaar lid is van een schietvereniging. Deze moet jaarlijks worden verlengd. Daarbij wordt onder meer gekeken of de vergunninghouder niet in aanraking is geweest met de politie.

Polanski wil Pools moordmysterie verfilmen

Roman Polanski wil een film maken over de moord die de Poolse schrijver Krystian Bala heeft gepleegd. De Pools-Franse filmmaker baseert de film op een artikel uit de New Yorker, schrijft de Amerikaanse filmsite The Playlist.

Reclamemaker Dariusz Janiszewski wordt in 2000 op gruwelijke wijze vermoord. Het moordonderzoek wordt na een half jaar gesloten wegens gebrek aan bewijs. In 2003 schrijft Bala het boek Amok waarin hij de moord tot in detail beschrijft. Als blijkt dat Bala en Janiszewski elkaar kennen en dat de schrijver hem op de dag van de moord vanuit een telefooncel heeft gebeld, is het voor de rechter duidelijk. Bala krijgt in 2007 een celstraf van 25 jaar.

Scenarist Jeremy Brock, bekend van The Last King of Scotland uit 2006, heeft het scenario geschreven voor de film met de werktitel True Crime. Polanski is net klaar met het filmen van het komische drama God of Carnage met Kate Winslet en Jodie Foster. Die film draait volgend jaar in de bioscoop.


(Foto: Novum)

Arsenal in Amerikaanse handen

De Amerikaanse investeerder Stan Kroenke heeft een meerderheidsbelang in Arsenal genomen. Hij is er met zijn bedrijf Kroenke Sports Enterprises in geslaagd zijn aandelenpakket uit te breiden van 29,9 procent naar 62,9 procent. Kroenke zou ook de resterende aandelen van de Gunners willen kopen.

"Arsenal is een fantastiche club met een rijke historie. Met Arsène Wenger zit er bovendien een uitstekende trainer", laat de 63-jarige Kroenke weten. "Wij willen met deze prachtige basis verder om de club naar nieuw succes te leiden."

Wenger ziet de samenwerking met de nieuwe eigenaar met vertrouwen tegemoet. "Ik ken hem goed van bestuursvergaderingen en weet dat hij het beste met de club voor heeft. Hij heeft oog voor traditie en zal onze lange termijnprojecten willen beschermen."

Kroenke bezit met zijn bedrijf al de basketbalclub Denver Nuggets, ijshockeyploeg Colorado Avalanche en NFL-team Saint Louis Rams. In eigen land is hij bovendien eigenaar van de voetbalclub Colorado Rapids.

Arsenal wordt de tiende club uit de Engelse Premier League die in buitenlandse handen valt. Manchester United, Aston Villa, Sunderland, Liverpool, Birmingham City, Blackburn Rovers, Chelsea, Fulham en Manchester City gingen de ploeg van Robin van Persie voor.


Stan Kroenke neemt Arsenal over (Foto: Novum)

Meer informatie over Uncharted 3

Er is wat meer informatie verschenen over Uncharted 3. Zoals we in eerdere beelden al konden zien, bevindt Drake zich in een woestijn. De woestijn die we zien is Rub' al Khali, in Saoedi-Arabië. Naughty Dog legt verder uit dat de woestijn zich zal gedragen zoals een woestijn zich hoort te gedragen.

Zandstormen zullen plots ontstaan en jouw tocht vermoeilijken. Drake en Sully bevinden zich in de woestijn op zoek naar 'Iram of the Pillars', een stad die verloren gewaand werd. Andere locaties waar gespeeld gaat worden zijn Londen en een jungle tempel. Verder werd gesuggereerd dat er motoren te berijden zijn in de game. Als laatste werd bevestigd dat het melee-systeem van Drake veranderd is. Hij heeft nu de mogelijkheid om wapens op te pakken en deze te gebruiken, zoals flessen en stenen. Ook is het stealthsysteem aangepast en uitgebreid.

Uncharted 3 komt eind dit jaar uit voor de PlayStation 3.

Rus nog net in top honderd

Tennisster Arantxa Rus staat deze week nog net in de top honderd van de wereldranglijst. De Monsterse moet wel een plek inleveren en staat nu op plaats 100. Dat blijkt uit de maandag door de WTA gepubliceerde ranglijst. Michaëlla Krajicek zakt een plaats en is nu 136e van de wereld.

De wereldranglijst bij de vrouwen wordt nog altijd aangevoerd door 20-jarige Caroline Wozniacki. De Deense won deze week het toernooi van Charleston. Het was haar derde toernooiwinst van 2011. In de top tien stijgt Victoria Azarenka een plaats door haar toernooizege in Marbella. De 21-jarige Wit-Russische passeert de Australische Samantha Stosur en is nu vijfde.

Bij de mannen verandert niets in de top van het klassement. Rafael Nadal voert nog altijd de wereldranglijst aan. Hij wordt gevolgd door Novak Djokovic en Roger Federer. Thiemo de Bakker kwam sinds het toernooi van Indian Wells in maart niet meer in actie en zakt twee plaatsen naar de 56e positie. Robin Haase, die later op maandag speelt in Monte Carlo, vindt zichzelf terug op de 63e plaats.


Rus nog net bij de beste 100 (Foto: Novum)

Bioware: Mass Effect MMO goed mogelijk

Als sinds de eerste Mass Effect heeft de game een grote hoeveelheid fans verzameld. Deze willen natuurlijk meer games in de franchise maar daarnaast zien velen ook de meerwaarde van een Mass Effect Massive Multiplayer Online-game (MMO). Bioware denkt er hetzelfde over.

Casey Hudson, executive producer van de Mass Effect-franchise bij Bioware, zegt dat ze bij Bioware bezig zijn om te kijken hoe ze een multiplayer naar het Mass Effect-universum zouden kunnen brengen.

"We haven't yet come up with a way to do that, so we don't have anything to announce at this time. But, obviously, multiplayer is something we want to do more of in the future as a company."

Daarnaast spreekt hij ook specifiek over een Mass Effect-MMO. Zo ziet hij dat een hoop fans hier naar verlangen en dat het ook erg goed bij het Mass Effect-universum zou passen.

"I think Mass Effect has that quality to it. If you get rid of the Reapers and win that, wouldn't it be amazing to just live on the Citadel or just take a ship to Omega? That makes sense."

Eerder deze week kwamen de eerste echte details naar buiten over Mass Effect 3 die dit jaar nog zal moeten verschijnen. hierbij werd specifiek gezegd dat de game geen mulitplayer zou bevatten. Wat denken jullie? Zitten jullie te wachten op een Mass Effect-MMO?

Mass Effect 3

Brandblusser ging af in bolide Perez

Het uitvallen van Sergio Perez in de Grand Prix van Maleisië gisteren had een opmerkelijke reden. Een onderdeel dat van de Toro Rosso van Sébastien Buemi af viel klapte tegen de onderzijde van de Sauber van Perez aan waardoor de brandblusser af ging. Gevolg was dat de elektronica beschadigd raakte en de Mexicaan niet verder kon rijden.

"Er kwam iets van de auto van Sébastien af, wat vervolgens de onderkant van mijn auto raakte. De brandblusser ging toen af, waardoor de elektronica schade opliep. Dat was erg jammer, want mijn auto voelde erg goed aan," zei Perez die vanaf plaats veertien uitviel. De Mexicaan was in de eerste race zevende geworden, maar werd later gediskwalificeerd omdat zijn auto technisch niet in orde bleek te zijn.

Newey: "KERS nog niet uitontwikkeld"

Volgens technisch directeur Adrian Newey is Red Bull Racing er met haar variant van het Kinetic Energy Recovery System nog lang niet. In Australië besloot het team KERS niet in te zetten in de race en in Maleisië kon Mark Webber het systeem in de race niet gebruiken en werd Sebastian Vettel halverwege de race afgeraden om de boost in te zetten.

"Het systeem staat nog in de kinderschoenen. We zijn geen fabrieksteam en moeten het dus zelf ontwikkelen. We hebben hier nog geen ervaring mee en zijn gebonden aan beperkte middelen. We zitten dus nog in een leerproces en hoe lang dat zal duren, valt nog niet te zeggen," zei Newey.

"Vettel had het kunnen blijven gebruiken, maar voor de zekerheid hebben we dat afgeraden. We wilden geen onnodige risico’s nemen. Mark had een storing die we nog niet eerder zijn tegengekomen. Hij heeft het de hele race zonder KERS moeten doen."

OM eist 120 uur werkstraf tegen Marco Kroon

Het Openbaar Ministerie heeft maandag een werkstraf van 120 uur geëist tegen oorlogsheld en verdachte in een drugszaak Marco Kroon.

De 40-jarige Bosschenaar, die in 2009 de Militaire Willemsorde ontving, wordt verdacht van het bezitten en overdragen van stroomstootwapens en het bezit van een kleine hoeveelheid harddrugs.

Het OM stelt niet meer te kunnen bewijzen dat de militair zelf cocaïne heeft gebruikt. Aanvankelijk ging justitie daar wel vanuit. Vorige week dinsdag verklaarde een toxicoloog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bij de rechtbank echter niet te hebben geweten dat de 40-jarige Kroon zelf met zijn vingers zes borstharen had uitgetrokken.

Het NFI onderzocht de haren op sporen van cocaïne. Die sporen werden ook aangetroffen, maar volgens het NFI kan de cocaïne ook op de vingers van de militair hebben gezeten doordat hij een jas droeg waarin sporen van drugs zijn aangetroffen.

Kroon, die een café runt in Den Bosch, stelt dat die jas van een cafébezoeker was. Nu de onderzoeksresultaten van het NFI-onderzoek naar de borstharen nagenoeg waardeloos zijn, stelt het OM niet meer hard te kunnen maken dat de Bosschenaar cocaïne heeft gebruikt. Justitie eiste daarom vrijspraak voor dit feit.

De Bosschenaar ontkent ooit drugs te hebben gebruikt. Wel heeft hij tegenover de militaire kamer in Arnhem toegegeven een stroomstootwapen te hebben gehad. De militair heeft laten weten dat hij de Militaire Willemsorde inlevert als hij in hoger beroep veroordeeld wordt voor het bezit van cocaïne.

[Video] Keeper scoort vanaf 80 meter

Dat keepers ook doelpunten kunnen maken is al lang bekend en ook als dat van flinke afstand gebeurt is geen uitzondering meer. Vaak stuitert de bal dan nog even, waardoor de keeper aan de andere zijde kansloos is. Quinonez Wilson van Sport Colombia deed het op een andere manier.

Hij nam in de wedstrijd tegen in de derde divisie van Paraguay tegen Cerro Porteno PF een vrije trap van tachtig meter afstand die zonder te stuiten in het doel van de tegenstander belandde. Bij zijn vreugde-uitbarsting trok hij zijn shirt uit, wat hem wel op een gele kaart kwam te staan. De wedstrijd eindigde overigens in 1-1.

Clijsters mist mogelijk Roland Garros

Het lijkt er op dat Kim Clijsters Roland Garros aan haar voorbij moet laten gaan. De Vlaamse kampt namelijk met twee blessures en het is nog onduidelijk of ze hiervan op tijd hersteld zal zijn. Het toernooi in Parijs begint over zes weken.

Clijsters kreeg vorige week van haar artsen te horen dat ze vanwege een pols- en schouderblessure vier tot zes weken rust moest houden. Daar kwam dit weekend een verzwikte enkel bij, waardoor ze eenzelfde periode langs de kant staat. De enkelblessure liep ze op bij de trouwerij van haar neef Tim toen ze zich verstapte. Een goede voorbereiding op de tweede Grand Slam van het jaar lijkt in ieder geval verkeken.

Onverzekerd rondrijden niet meer ongestraft

Vanaf 1 juni gaat het moeilijker worden om ongestraft onverzekerd rond te rijden in een motorvoertuig. De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) gaat aan alle onverzekerden een boete uitdelen.

Door een wetswijziging mag de RDW nu de kentekens naast de verzekeringsgegevens leggen en is het makkelijker geworden om te kijken wie er verzekerd is of niet.

Deze week krijgen mensen zonder verzekering een waarschuwingsbrief in de bus. Een boete voor onverzekerd rondrijden kan oplopen in de honderden euro's.

Anita over contractverlenging: "Het komt goed"

Vurnon Anita klinkt positief over een mogelijke contractverlenging bij Ajax. De speler en club willen graag met elkaar door. Ajax heeft de Nederlandse vleugelverdediger een voorstel gedaan om het lopende contract tot 2014 te verlengen.

Tegenover De Telegraaf reageerde Anita hierop: "Het komt goed. We zijn met de club in onderhandeling en Ajax wil me tot 2014 vastleggen. Er wordt nu nog wat over en weer gepraat. Tussen vraag en aanbod is er nog een verschil, maar niet onoverkomelijk." Anita, die zowel op het middenveld als in de verdediging kan spelen, komt al zes seizoenen uit voor Ajax.

Ook Harry Lulofs, zaakwaarnemer van Anita, gelooft in een goede afloop van de besprekingen: "We staan momenteel in nauw en goed contact met Ajax. En normaal gesproken komen we er wel uit." Daardoor lopen onder meer Borussia Dortmund en Olympique Marseille, die interesse hadden in Anita, zeer waarschijnlijk hun target mis.

Van den Boog denkt aan vertrek bij Ajax

Rik van den Boog denkt er aan om zijn positie als algemeen directeur bij Ajax op te geven. "Je hebt niks te winnen. Als je ziet wat er nu gebeurt, is het voor de huidige directie lastig om voor volgend jaar iets neer te zetten," zei hij tegen de NOS.

Van den Boog lijkt binnen Ajax op steeds minder steun te kunnen rekenen en daarom legt hij de bal neer bij de nieuwe RvC van de Amsterdamse club. "De nieuwe Raad van Commissarissen zal de juiste mensen moeten neerzetten van wie zij vinden dat ze het schip verder kunnen brengen en die draagvlak hebben binnen de organisatie."

Broerse met APOEL Nicosia kampioen van Cyprus

APOEL Nicosia heeft zich gisteren verzekerd van het Cypriotisch landskampioenschap. De ploeg, waar Joost Broerse onder contract staat, won op eigen veld met 2-0 van stadsgenoot en aartsrivaal Omonia Nicosia en is daardoor niet meer te achterhalen door de concurrentie.

Tegen VI reageerde Broerse op het behaalde kampioenschap van zijn ploeg: "Om uitgerekend in zo'n wedstrijd de titel te pakken, maakt de overwinning extra geweldig. APOEL heeft simpelweg de meeste kwaliteit en de beste spelers van de competitie. In februari kenden we een kleine dip. Maar doordat Omonia daar niet van profiteerde, bleven we de koppositie behouden."

Wegens verschillende blessures kwam Broerse, voormalig speler van FC Groningen en FC Utrecht, dit seizoen slechts tot zes wedstrijden. Ook de kampioenswedstrijd tegen Omonia bekeek onze landgenoot vanaf de zijlijn.

Meeste stakingen in vervoersector

In 2010 gingen in Nederland 59.000 arbeidsdagen verloren door stakingen. Bij bijna vier op de tien stakingsdagen ging het om een cao-conflict. Het meest werd gestaakt in de vervoersector. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal verloren arbeidsdagen was veel hoger dan in 2009. Toen waren het er 5000. In 2008 gingen er 121.000 dagen verloren.

Meer dan de helft van de verloren arbeidsdagen in 2010, ruim 36.000, vielen in de bedrijfstak vervoer. In de zakelijke dienstverlening gingen 12.000 dagen verloren. De overige 8000 stakingsdagen vielen bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten.

Willeboordse niet naar EK judo

Elisabeth Willeboordse moet de Europese kampioenschappen judo aan zich voorbij laten gaan. De marineofficier is nog onvoldoende hersteld van een enkelblessure, opgelopen tijdens een trainingsstage in Düsseldorf.

"Mijn fysieke gesteldheid is nog niet 100%. Bovendien tellen de toernooien na de EK zwaarder mee in het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen. Zodoende krijgen deze toernooien prioriteit. Ook al betekent dit dat ik mijn Europese titel niet kan verdedigen," zei de judoka.

Esther Stam vervangt Willeboordse in de klasse -63 kg. De EK judo vinden plaatsen van 21 tot en met 24 april in Istanbul, Turkije.

 

Meer omwonenden moeten weg bij kerncentrale

Meer mensen moeten weg uit de omgeving van de kerncentrale van Fukushima Daiichi, die na de tsunami van vorige maand in het ongerede is geraakt. Tegen de tachtigduizend mensen die binnen een straal van 20 kilometer wonen hebben al opdracht gekregen te vertrekken, nu komen daar de inwoners van nog vier dorpen bij, sommige op meer dan 30 kilometer afstand van de centrale.

De mensen hoeven niet op stel en sprong te vertrekken, maar er wordt aangeraden niet langer dan een maand te wachten. Op sommige plaatsen is verhoogde straling gemeten die op termijn gevaar kan opleveren voor de gezondheid, zei de Japanse kabinetswoordvoerder Yukio Edano maandag.

De baas van de exploitant van de kerncentrale, Tokyo Electric Power Company (Tepco), is maandag naar Fukushima gegaan om verontschuldigingen uit te spreken en de mensen te bedanken die proberen de crisis onder controle te krijgen. President-directeur Masataka Shimizu stond niet de pers te woord. Hij verbleef onlangs ruim een week in het ziekenhuis, met duizeligheid en hoge bloeddruk, maar is inmiddels weer aan het werk.

Radioactief water uit de kernreactoren is in de zee en in de bodem gelopen, wat bezorgdheid heeft gewekt over de veiligheid van vis, groenten en melk. De directeur van de Japanse nucleaire inspectiedienst NISA, Hidehiko Nishiyama, zei maandag nog geen tijdsbestek te kunnen geven waarbinnen de problemen zijn opgelost. "Het spijt ons zeer voor de geëvacueerden die het probleem graag opgelost zien."


Meer omwonenden weg van kerncentrale (Foto: Novum)

Werk met vervuilde grond vaak onveilig

Bedrijven die met vervuilde grond werken, doen te weinig om hun medewerkers tegen giftige stoffen en asbest te beschermen. Bij 53 van de 61 inspecties waren zaken niet in orde, meldt de Arbeidsinspectie maandag.

In 22 gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk werd stilgelegd. 11 keer werd een boete uitgedeeld. Bij een kwart van de inspecties waren de risico's vooraf niet goed door de opdrachtgever onderzocht.

Daarom houdt de inspectie sinds 1 april meer controles bij saneringslocaties, bij baggerwerk, bij het leggen van kabels en leidingen en bij het aanleggen van wegen. Het gaat in totaal om 125 inspecties.

De inspectie let ook op het risico om te verdrinken of levend te worden begraven. Hierdoor vallen jaarlijks een of meerdere doden. De inspectie gaat na of bij graafwerk goed is gestut. Bij werk op het water wordt bekeken of er genoeg is gedaan om te voorkomen dat werknemers verdrinken.

Het gaat om bedrijven die verontreinigde grond opruimen of afdekken en om bedrijven die bijvoorbeeld verontreinigd baggerslib reinigen. De richtlijnen zijn vaak wel bekend, maar worden slecht nageleefd.

Laagste loonstijging sinds 2005

De loonstijging in het eerste kwartaal van dit jaar is de laagste sinds 2005. Gemiddeld waren de cao-lonen 1,1 procent hoger dan een jaar geleden, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De loonstijging lag een stuk onder de inflatie, die in het eerste kwartaal op 2 procent uitkwam. De loonstijging bij gesubsidieerde bedrijven, bijvoorbeeld sociale werkplaatsen en zorginstellingen, was met 1,6 procent het hoogst, maar nog steeds minder dan de inflatie. Bij het rijk, provincies, gemeenten en waterschappen was de loonstijging met 0,4 procent het laagst. Vorig jaar zat deze groep nog bij de hoogste stijgers.

Verdachte Chinees melkschandaal opgepakt

De Chinese autoriteiten hebben iemand opgepakt die wordt verdacht van opzettelijke vergiftiging van melk in het noordwesten van het land. In de melk zat nitriet, waardoor drie kinderen om het leven kwamen en 36 mensen ziek werden.

De verdachte werd opgepakt in de stad Pingliang, waar de vergiftiging zich voordeed, meldde de Engelstalige krant China Daily. Het nitriet, een industriezout, zou aan de melk van twee zuivelbedrijven zijn toegevoegd om mensen letsel toe te brengen. Wat de verdachte daarmee wilde bereiken, stond in het bericht niet vermeld.

Eerder werden in China melk- en melkproducten opzettelijk verontreinigd met melamine. Hierdoor leek met water aangelengde melk eiwitrijker dan die in werkelijkheid was. In het schandaal in 2008 kwamen zes kinderen om het leven en liepen driehonderdduizend letsel op.

Live-stream TRON: Legacy tentoonstelling

Op de Designweek in Milaan (11-17 april) wordt er een tentoonstelling rondom de film TRON: Legacy gehouden. De tentoonstelling, genaamd 'TRON designs CORIAN®', krijgt ook waardevolle ondersteuning van technische partners als Sony (dat voorziet in geavanceerde audio- en video-uitrusting), Light Tape (hightech elektroluminescente folie), Luxit (geavanceerde architecturale LED-verlichtingsoplossingen), DuPont™ Imvelo™ (innovatief materiaal voor drukken en grafisch ontwerp) en Shicon (grafisch ontwerp voor communicatiemiddelen).

De 'TRON designs CORIAN®' designtentoonstelling maakt deel uit van het 'Pitti Progetto Visconti' evenementenprogramma. In dit project treedt architect Massimo Fucci, internationale consultant van DuPont™ Corian® business, op als art-direction-coördinator voor DuPont. Hij ontwerpt ook het design van de tentoonstelling.

FOK!film biedt jou vandaag de mogelijkheid om de première van de opening vanuit je huiskamer mee te maken. Met behulp van een live-stream hoef je niets te missen. Je kunt de tentoonstelling vanaf 15 uur hier live volgen.

Mocht de stream het niet doen, dan kun je naar het forum gaan waar de stream ook te vinden is.

[Primera División] Uitslagen speelronde 31

Deze week stond er weer een volledige speelronde in de Primera División op het programma. Zoals gebruikelijk vind je in dit bericht weer een update uit de Spaanse competitie met onder meer de uitslagen en de actuele stand.

Strafschoppen bezorgen Real Madrid de zege

Real Madrid heeft dit weekend wederom een zege geboekt. De Koninklijke maakte in de wedstrijd tegen Athletic Bilbao geen fout en won met 3-0. Twee doelpunten kwamen overigens wel voort uit benutte strafschoppen van Kaká.

Met het oog op de return in de Champions League tegen Tottenham Hotspur gaf trainer José Mourinho veel spelers rust. Vaste waarden zoals Marcelo, Xabi Alonso en Mesut Özil begonnen namelijk op de bank en zagen hun ploeg uiteindelijk winnen.

In de eerst helft kreeg Real Madrid een strafschop, nadat Angel di Maria in de zestien onderuit werd gehaald. Kaká ging achter de bal staan en schoot raak. Ook in het tweede bedrijf werd Di Maria weer onderuit gehaald, waarna Kaká zijn tweede van de middag maakte. Twintig minuten voor tijd bepaalde invaller Cristiano Ronaldo de eindstand op 3-0.

FC Barcelona buigt achterstand tegen UD Almeria om in voorsprong

FC Barcelona kende afgelopen weekend de nodige moeite met hekkensluiter UD Almeria. De bezoekers namen in de wedstrijd namelijk brutaal de leiding, maar de Catalanen gingen er uiteindelijk toch met de drie punten vandoor.

In de tweede helft liet Miguel Corona Nou Camp schrikken door UD Almeria brutaal op voorsprong te zetten. Toch konden de bezoekers niet lang van de voorsprong genieten. Drie minuten later schoot Lionel Messi de gelijkmaker, een penalty, binnen. Na iets meer dan een uur spelen kwam FC Barcelona via Thiago Motta op voorsprong. Messi tekende vervolgens in de staart van de wedstrijd voor het slotakkoord door zijn tweede treffer van de wedstrijd te maken.

Volgend weekend kan de titelstrijd in de Spaanse competitie beslist worden. Dan staan Real Madrid en FC Barcelona in de competitie tegenover elkaar. Het verschil tussen beide voetbalgrootmachten bedraagt, met zeven wedstrijden voor de boeg, acht punten.



Uitslagen speelronde 30:

Thuis Uit Uitslag
Athletic de Bilbao Real Madrid 0-3
FC Barcelona UD Almeria 3-1
Real Mallorca Sevilla FC 2-2
Sporting de Gijón Osasuna 1-0
Hercules CF Espanyol 0-0
Racing Santander Levante UD 1-1
Malaga CF Deportivo la Coruna 0-0
Atletico Madrid Real Sociedad 3-0
Valencia Villarreal 5-0


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 31 27 3 1 84 85-16
2 Real Madrid 31 24 4 3 76 72-22
3 Valencia 31 18 6 7 60 51-35
4 Villarreal 31 16 6 9 54 48-36
5 Sevilla FC 31 13 7 11 46 48-46
6 Atletico Madrid 31 13 6 12 45 48-41
7 Athletic de Bilbao 31 14 3 14 45 47-45
8 Espanyol 31 14 2 15 44 38-43
9 Levante UD 31 11 6 14 39 34-41
10 Real Mallorca 31 11 6 14 39 33-42
11 Sporting de Gijón 31 9 11 11 38 29-35
12 Racing Santander 31 9 10 12 37 31-45
13 Osasuna 31 9 8 14 35 36-37
14 Real Sociedad 31 11 2 18 35 40-54
15 Deportivo la Coruna 31 8 11 12 35 25-40
16 Getafe CF 30 9 7 14 34 41-49
17 Real Zaragoza 30 7 9 14 30 29-43
18 Hercules CF 31 8 6 17 30 28-48
19 Malaga CF 31 8 6 17 30 39-62
20 UD Almeria 31 5 11 15 26 32-54


Bekijk op deze pagina meer statistieken uit de Primera División!

Aanrijding ontregelt treinen Utrecht-Amsterdam

Door een aanrijding rijden er maandagochtend geen treinen tussen Utrecht Centraal en Maarssen. Dat meldt ProRail. Daarvan hebben vooral treinreizigers tussen Utrecht en Amsterdam last. Naar verwachting duurt het tot 11.30 uur voordat de eerste treinen weer gaan rijden.

De intercity's tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal worden omgeleid via aan andere route. Doorgaande reizigers tussen Schiphol en Utrecht Centraal kunnen reizen via Amsterdam Centraal. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur.

Michael Shannon gecast in Superman: Man Of Steel

De voor een Academy Award genomineerde acteur Michael Shannon is gecast in de aankomende film Superman: Man Of Steel. Shannon zal General Zod gaan spelen in de door Zack Snyder geregisseerde Superman film, die nu officieel Man Of Steel gaat heten.

Michael werd in 2008 genomineerd voor een Oscar met zijn rol in de drama-film Revolutionary Road, die hij niet gewonnen heeft. Naast hem waren Viggo Mortensen en Edgar Ramirez mogelijke kandidaten voor de rol van General Zod. 

Superman: Man Of Steel heeft een releasedatum van december 2012, de eerste opnames beginnen deze zomer.

Shannon

Michael Shannon (Foto: Screenrant)

Deskundigen noemen puntenrijbewijs zinloos

Het invoeren van een puntenrijbewijs is zinloos. Het kost geld en de verkeersveiligheid gaat er nauwelijks op vooruit, stellen de ANWB en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) maandag in het Financieele Dagblad.

Het Openbaar Ministerie adviseerde eind vorige maand voor iedereen een puntenrijbewijs in te voeren dat bij te veel verkeersovertredingen wordt ingetrokken. Wie in vijf jaar twee keer wordt gepakt voor rijden onder invloed, bumperkleven of te hard rijden, raakt dan minimaal zes maanden zijn rijbewijs kwijt. Die termijn kan oplopen tot anderhalf jaar.

De ministeries van Infrastructuur en Milieu en Veiligheid en Justitie werken aan een plan om dit door te voeren, maar volgens de SWOV leidt het slechts tot schijnveiligheid.

De stichting keek naar de effecten in andere Europese landen waar een puntenrijbewijs is ingevoerd. Alleen kort nadat het systeem is ingevoerd, zouden chauffeurs voorzichtiger rijden. Daarna ebt het effect volgens de stichting weg.

Alleen in Italië rijden chauffeurs voorzichtiger, maar dat komt doordat tegelijk de verkeerscontroles zijn verscherpt. Directeur van de ANWB Guido van Woerkom wijst op een ander zwak punt. "Stel dat je het rijbewijs van een hufter afpakt, wedden dat hij dan toch binnen twee weken weer achter het stuur zit?" Volgens hem kan het geld beter in meer verkeerscontrole worden gestoken.

Momenteel geldt alleen voor beginnend bestuurders een puntenrijbewijs. Zij mogen minder alcohol in hun bloed hebben en verliezen het rijbewijs na drie zware overtredingen. Dit leidde volgens de SWOV niet tot minder ongevallen.

Ruiz maakt excuses voor gemiste strafschop

Op een cruciaal moment miste Bryan Ruiz een strafschop tijdens de competitiewedstrijd tussen FC Twente en Roda JC (1-1). De Costa Ricaan bood zijn excuses aan.

"Het was een belangrijke misser. Ik ben verantwoordelijk voor het missen van de strafschop, maar niet voor de nederlaag. Dat is een verantwoordelijkheid van het hele team", zei Ruiz na de wedstrijd tegen De Telegraaf. "Zo is het voetbal. De ene week ben je de held, de week erna de slechterik."

Dat Ruiz de strafschop nam was opmerkelijk, daar Theo Janssen normaal verantwoordelijk is voor het nemen van de penalty's. "Theo vroeg me of ik de strafschop wilde nemen. Ik voelde me goed en heb sinds ik bij FC Twente ben verschillende penalty's genomen, die er allemaal in gingen. Daarom twijfelde ik niet."

De genomen strafschop van Ruiz oogde nonchalant omdat de aanvaller koos voor een 'Panenka-variant'. "Vorig seizoen tegen ADO Den Haag deed ik het ook zo en ging de bal erin. Normaal duikt een keeper naar een hoek. Als de bal erin gaat, vindt iedereen het een geweldige penalty, maar nu willen ze me allemaal 'killen'", aldus Ruiz.

Japanse premier bedankt buitenland

De Japanse premier Naoto Kan heeft maandag een door hem ondertekende advertentie geplaatst in zeven kranten over de hele wereld. Hij bedankte de mensen voor hun steun aan zijn door rampspoed getroffen land.

Kan bedankt in de advertentie voor de vriendschapsband, de kizuna, die zijn land heeft ervaren met de buitenlandse hulp. De advertentie verscheen onder meer in Engelstalige kranten The Wall Street Journal en International Herald Tribune.

Het is een maand geleden dat een aardbeving en een tsunami het Aziatische land troffen. Het natuurgeweld veroorzaakte ook een nucleaire crisis, doordat de kerncentrale Fukushima Daiichi beschadigd raakte.

Japanse premier bedankt buitenland
Bedankt jongens (Foto: ANP)

Teeven wil downloadverbod voor film en muziek

Als het aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven ligt, is het in de toekomst verboden om nog films of muziek waarop auteursrecht zit te downloaden. 

Omdat het volgens de Nederlandse wet is toegestaan om een thuiskopie te maken, kan iedereen deze bestanden met elkaar uitwisselen. Voor het downloaden van de bestanden zal geen boete worden gegeven, wel zou er harder moeten worden opgetreden tegen de aanbieders. Zo zouden dergelijke websites bijvoorbeeld kunnen worden geblokkeerd met een internetfilter.

Er is veel te doen rondom internetfilters, omdat ze een vorm van staatscensuur vormen. In alle tot nu toe geopperde filters zouden zonder tussenkomst van een rechter sites aan dergelijke filters kunnen worden toegevoegd.  In andere landen zoals Australië leidde dit al tot het filteren van sites die berichten plaatsten die tégen dergelijke filters waren.

In Groot-Brittannië werd zelfs een Wikipedia-pagina geblokkeerd omdat deze kinderporno zou bevatten.

Eerder werd al bekend dat Teeven voorstander is van het volledig monitoren van alle internetverkeer. Tijdens een vraaggesprek dat FOK! vorig jaar met Teeven hield, meldde hij nog dat de VVD tégen een downloadverbod was en vóór privacy van de burger zou kiezen als het erop aan zou komen. Daarbij koos, volgens Teeven, de VVD voor uitgebreide mogelijkheden om internetcriminaliteit op te sporen, waarbij de privacy van gebruikers opzij gezet kan worden. "Dat is een kwestie van de ernst van strafbare feiten, ik zou me heel goed kunnen voorstellen dat kinderporno en soortgelijke criminaliteit de vrijheid enigszins opzij moeten zetten." Aldus Teeven tegenover FOK!.

Op techsite Webwereld meer over de mogelijke consequenties van het aankomende downloadverbod waarmee in één klap miljoenen burgers worden gecriminaliseerd.

[NBA] Miami te sterk voor Celtics

In de Amerikaanse NBA heeft Miami Heat in de Eastern Conference een belangrijke overwinning geboekt. De formatie won  met 100-77 overtuigend van Boston Celtics. LeBron James was goed voor 27 punten en zeven assists. Dwyane Wade tekende voor 14 punten.

"Het is goed dat we een zeer sterke tegenstander hebben verslagen. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst," aldus James na afloop.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Orlando Chicago 99-102
Miami Boston 100-77
Toronto New Jersey 99-92
Memphis New Orleans 111-89
Charlotte Detroit 101-112
Indiana New York 109-110
Dallas Phoenix 115-90
Golden State Sacramento 103-104
LA Lakers Oklahoma 106-120

Inlichtingenbaan voor nazi die Anne Frank oppakte

De nazi die de arrestatie van Anne Frank en de andere onderduikers leidde, is na de oorlog aan de slag gegaan bij de West-Duitse inlichtingendienst. Dat meldt het Duitse magazine Focus op basis van informatie uit Amerikaanse archieven.

Het gaat om de Oostenrijker Josef Karl Silberbauer. Hij zat onder meer bij de SS, de Gestapo en de Sicherheitsdienst (SD). Hij werd gevreesd vanwege zijn brute ondervragingen. Hij is nooit veroordeeld voor het oppakken van Anne Frank, omdat hij alleen bevelen uitvoerde.

In het boek Enttarnt beschrijft onderzoeker Peter-Ferdinand Koch dat veel medewerkers van de SS na de oorlog aan de slag konden bij de West-Duitse Bundesnachrichtendienst (BND). Zo ook Silberbauer. Tot nu toe was alleen bekend dat hij na de oorlog uiteindelijk een baan bij de politie kreeg.

Op het hoogtepunt werkten tweehonderd voormalig medewerkers van Adolf Hitlers Reichssicherheitshauptamt bij de BND. Onder hen zaten ook voormalig leden van doodseskaders die massa-executies uitvoerden.

"Het is een schande voor ons land", zegt directeur van het Anne Frank-centrum in Berlijn Thomas Heppener maandag in De Telegraaf. Na de oorlog was Duitsland volgens hem blind als het om het naziverleden ging.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over “genormaliseerde” ambtenaren.

Volgens een wetsvoorstel van CDA en D66 komt er een einde aan de speciale ontslagbescherming van ambtenaren. Eerder al, verloren zij hun betere arbeidsongeschiktheidsverzekering en kwamen ze onder een gewone CAO te vallen. Vroeger was het adagium over een baan bij de overheid: “Vaste baan, vaste armoe.” Van die vastigheid is straks misschien dus niet zoveel meer over. Dat leidt tot een onontkoombare vraag.

Van den Brom 'moe' van Verhoek-geruchten

ADO Den Haag-trainer John van den Brom heeft geen reden om er niet van uit te gaan dat Wesley Verhoek volgend seizoen nog in Den Haag speelt. Dat zegt de coach in De Telegraaf.

"Nog geen enkele club heeft zich gemeld bij ons en hij staat tot medio 2012 onder contract", aldus Van den Brom over de uitblinker van dit seizoen bij ADO. De goede prestaties van Verhoek hebben hem een de interesse van grotere clubs opgeleverd.

Onder meer Ajax zou zijn oog hebben laten vallen op de buitenspeler met een fluwelen traptechniek. Zelf ziet Verhoek een transfer naar Amsterdam wel zitten. Van den Brom: "Ik weet hoe het werkt, maar ik word er moe van dat er al wordt gesproken alsof Verhoek is verdwenen."

Wel heeft hij een schaduwlijstje opgesteld, mocht Verhoek deze zomer vertrekken. "Wij hebben ons huiswerk gedaan en een schaduwlijstje geformeerd met daarop een vervanger voor Verhoek. Of zo iemand komt, is afwachten, aangezien dat ook zal afhangen van het moment waarop Verhoek eventueel vertrekt", aldus Van den Brom.

Golfer Schwartzel verrassende winnaar Masters

Charl Schwartzel is de verrassende winnaar geworden van de Masters. De 26-jarige Zuid-Afrikaan liep zijn slotronde op de wereldberoemde baan in Augusta, Georgia in 66 slagen, zes onder het baangemiddelde. Daarmee eindigde hij op -14 en kreeg hij het felbegeerde groene jasje om de schouders gehangen door Phil Mickelson, de winnaar van vorig jaar.

Schwartzel stond lang met een grote groep leiders op -10, maar sloeg birdies op de laatste vier holes. Daar liep hij uiteindelijk weg bij de Australiërs Jason Day en Adam Scott. Zij eindigden twee slagen achter Schwartzel op de gedeelde tweede plaats. Tiger Woods, Geoff Ogilvy en Luke Donald werden op -10 gedeeld vierde.

Vroeg in de slotronde wist Woods alle ogen op zich gericht. Dankzij uitstekende putts op de eerste negen holes ging de gewezen nummer een van de wereld van -5 naar -10 en deelde hij zo de leiding met Rory McIlroy, die al snel twee slagen had ingeleverd, en Charl Schwartzel.

Op de tiende hole gingen de titelkansen van McIlroy, die de eerste drie dagen de dans had geleid, definitief verloren. Een triple bogey op die hole betekende dat de jonge Noord-Ier naar de tiende plaats zakte. Die ramphole liet McIlroy volgen door een bogey en een dubbel bogey.

Voor zijn laatste ronde had hij uiteindelijk 80 slagen nodig, acht meer dan het baangemiddelde. Daarmee eindigde McIlroy op de gedeelde vijftiende plaats, tien slagen achter winnaar Schwartzel.


(Foto: Novum)

Prinses Ariane klaar voor eerste schooldag

Prinses Ariane, de jongste dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, gaat maandag voor het eerst naar de basisschool. De prinses, die zondag haar vierde verjaardag vierde, stond al een tijdje te popelen om naar groep 1A van de Openbare Bloemcampschool in haar woonplaats Wassenaar te gaan.

Ariane is de derde dochter van Willem-Alexander en Máxima. Haar oudere zussen, prinses Amalia (7) en prinses Alexia (5), gingen haar in respectievelijk december 2007 en juni 2009 op dezelfde school voor.

Het prinsesje wordt maandag verwelkomd door juf Carla en juf Yvonne, die twee jaar geleden prinses Alexia ook begroetten in dezelfde groep. Willem-Alexander en Máxima brengen hun jongste dochter zelf naar school.

Prinses Ariane is de vierde in de lijn van troonopvolging. Haar geduld wordt maandag eindelijk beloond, want elke keer als ze in de buurt van school was, riep ze dat ze al vier jaar was.

Prinses Ariane klaar voor eerste schooldag
Prinses Ariane klaar voor eerste schooldag (Foto: ANP)

Marco Kroon hoort strafeis

Oorlogsheld Marco Kroon hoort naar verwachting maandag wat voor straf het Openbaar Ministerie (OM) hem wil geven voor wapen- en cocaïnebezit. De militaire rechtbank in Arnhem bepaalt dan over twee weken hoe hoog die straf wordt.

De 40-jarige Kroon was begin 2009 de eerste in 55 jaar die de Militaire Willemsorde voor dapper gedrag in ontvangst mocht nemen. Bij een veroordeling tot meer dan een jaar cel raakt hij die kwijt, maar de kans dat de strafmaat zo hoog wordt, lijkt erg klein.

De militair wordt verdacht van het bezit van stroomstootwapens en een kleine hoeveelheid harddrugs voor eigen gebruik. Volgens het OM is niet gebleken dat Kroon betrokken was bij handel in harddrugs.

Justitie heeft Kroon in een eerdere fase aangeboden oneervol ontslag te accepteren. Hij had dan het bezit en gebruik van harddrugs toe moeten geven en zou zijn orde kwijtraken. Het OM zou de militair dan niet vervolgen voor het bezit van een stroomstootwapen.

Kroon sloeg het aanbod af. "Defensie is mijn leven", reageerde hij vorige week. Kroon, die een café runt in Den Bosch, zegt het wapen te hebben aangeschaft om zijn gezin te beschermen, mede omdat hij bedreigende sms'jes zou hebben gekregen.

Hij bekende vorige week een stroomstootwapen in bezit te hebben gehad en zei het wapen te beschouwen als een 'gadget'. Kroon heeft ontkend cocaïne en MDMA te hebben gebruikt, hoewel dat wel blijkt uit onderzoek naar zes van zijn borstharen. Ook op een jas van de militair zijn sporen van drugs aangetroffen.

Kroon zei te denken dat iemand wraak op hem wil nemen door hem 'erin te luizen'. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops houdt de optie open dat iemand anders verdovende middelen in zijn drankje heeft gedaan.

Deskundigen zaaiden afgelopen week twijfel over het bewijsmateriaal. De cocaïne die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op de jas van Kroon heeft aangetroffen, had ook via een jas van iemand anders op zijn kleding terecht kunnen zijn gekomen, verklaarde een getuige-deskundige.

Een toxicoloog van het NFI zei later dat de cocaïne die in zijn borstharen werd gevonden, waarschijnlijk niet van buitenaf kwam. Daarvoor was de hoeveelheid te groot. 100 procent zekerheid is er echter niet. Hij sloot ook niet helemaal uit dat onbekenden de drugs in een drankje van Kroon hebben gedaan. Ook hield de deskundige de optie open dat de drugs van de vingers van de partner van de militair afkomstig waren.

Deze getuigenissen bieden mogelijk ruimte voor de rechtbank om Kroon vrij te spreken.

Wetgeleerden boos om behandeling Manning

Meer dan 250 prominente Amerikaanse wetgeleerden hebben zondag op verontwaardigde toon geprotesteerd tegen de 'vernederende en onmenselijke omstandigheden' waaronder WikiLeaks-gevangene Bradley Manning vastzit. Ze ondertekenden een brief waarin staat dat het gevangenisregime illegaal en ongrondwettelijk is.

De academici zeggen dat de omstandigheden zo zwaar zijn dat ze mogelijk neerkomen op marteling. Onder de ondertekenaars is Laurence Tribe, een Harvard-professor die geldt als de belangrijkste liberale autoriteit op het gebied van constitutioneel recht in Amerika. Hij gaf les aan president Barack Obama en was een belangrijke steunpilaar tijdens diens verkiezingscampagne.

Manning, een Amerikaans militair, zit sinds juli vorig jaar in afzondering vast op een Amerikaanse militaire basis. Hij zou video's en honderdduizenden documenten met gevoelige informatie hebben gelekt aan onthullingssite WikiLeaks.

Wilders: Rechtbanken gebruiken islamitisch recht

Nederlandse rechters passen regels uit moslimlanden toe. Dat concludeert PVV-leider Geert Wilders maandag in De Telegraaf.

Als voorbeeld noemt hij een zaak uit 2009 waarin een Somalische man het vaderschap van een kind van zijn ex-vrouw ontkende. Op basis van het 'traditionele islamitische recht' werd hij volgens Wilders in het gelijk gesteld.

In Utrecht wees de rechtbank vorig jaar een verzoek om echtscheiding af omdat volgens het Marokkaanse familierecht eerst een verzoeningspoging moet worden gedaan, stelt Wilders. De vrouw in die zaak heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit.

In 2007 vonniste het hof in Den Haag dat een Nederlandse vrouw na een echtscheiding geen aanspraak kon maken op een deel van de boedel. Omdat ze was getrouwd met een Iraanse man was het Iraanse vermogensrecht van toepassing, ook al woonde het paar het hele huwelijk in Nederland.

Volgens Wilders zijn er ook gevallen waarbij een huwelijk als ontbonden werd beschouwd omdat de vrouw volgens islamitisch gebruik was verstoten. Alle wetten en verdragen moeten volgens de PVV-leider worden gewijzigd zodat dit niet meer kan gebeuren. "Het gaat om achterlijk islamitisch recht waarbij vrouwen worden benadeeld."


Rechtbanken aan de sharia? (Foto: Novum)

"Nintendo 3DS gaat 11.6 miljoen verkopen dit jaar"

Volgens onderzoeksbureau iSuppli gaat Nintendo 3DS dit jaar wereldwijd zo'n 11.6 miljoen keer over de toonbanken. De prognose voor 2015 is ongeveer 70 miljoen.

Hoewel Nintendo niet ontevreden zal zijn met deze cijfers is het beduidend minder dan Nintendo DS op een vergelijkbaar punt in zijn leven had: 91 miljoen. Volgens iSuppli heeft Nintendo 3DS veel meer last van concurrentie op de smartphone- en tablet-markt. De teller voor Nintendo DS stond eind 2010 op 136 miljoen wereldwijd. Of iSuppli gelijk gaat krijgen zullen we over een aantal maanden weten.

3DS

Disgaea 4 komt in de herfst

Nippon Ichi Software (NIS) heeft bekendgemaakt dat het vierde deel in de Disgaea-reeks in de herfst in de Europese winkels moet liggen. In Amerika heeft de game een iets duidelijkere releasedatum: september 2011.

Disgaea 4 is net als voorgaande delen een turnbased strategische RPG. In Japan verscheen de game al in februari en werd daar goed ontvangen. Nieuw zijn onder andere de grafische engine en de map-generator.

Disgaea 4

Jonker: "Communicatie verbeteren bij Bayern"

Andries Jonker neemt voor de rest van het seizoen de taken van Louis van Gaal over bij Bayern München. De voormalig rechterhand van Louis van Gaal vindt het niet gemakkelijk.

Bayern nam dit weekend afscheid van Van Gaal, die met Bayern opnieuw had teleurgesteld op bezoek bij 1. FC Nürnberg. De clubleiding van de Duitse topclub besloot de oud-trainer van Ajax, Barcelona en AZ per direct te ontslaan. Jonker mocht wel blijven en is tot het einde van het seizoen de coach van Bayern. Na dit seizoen neemt Jupp Heynckes de taken over.

"Dit is ook voor mij geen gemakkelijke situatie", zei de oud-trainer van FC Volendam, MVV en Willem II tegen Duitse media. Jonker ziet verbeterpunten bij Bayern. "Ik zal niet vanaf dag één alles veranderen, maar ik wil wel de communicatie verbeteren. Als iemand een probleem of een vraag heeft dan kan hij altijd bij mij komen", aldus de voormalig assistent van Van Gaal.

Karl-Heinz Rummenigge is hoopvol over de samenwerking met Jonker. "Hij neemt het goede mee en brengt enkele noodzakelijke veranderingen aan", zei de algemeen directeur. Het vertrek van Van Gaal verraste Franz Beckenbauer niet. "Halve zaken werken niet", aldus Der Kaiser, die verklaart dat Bayern beter is geworden onder Van Gaal. "Hij heeft er veel beweging in gebracht."

Beste president

In eenieders geheugen ligt naast de haast dagelijkse verschijnende kop van Barack Obama, de beeltenis van George Bush nog vers voor de ogen. Voor verreweg de meesten zal Clinton ook herkenbaar zijn, en dankzij zijn zoon idem Bush Sr. Bij Reagan zullen de eerste pubers moeten afhaken, al zal zijn reputatie hem ongetwijfeld vooruitstreven. Nixon kennen we van Watergate.

Toch zal de oplettende lezer één president missen van nu tot 1933: Jimmy Carter, de eenvoudige pindaboer uit Georgia.

Toivonen: "Dit geeft een heel dubbel gevoel"

Ola Toivonen maakte gisteren zijn rentree bij PSV na een schorsing. De Zweed was direct belangrijk met zijn gelijkmaker tegen sc Heerenveen, waarna hij geblesseerd uitviel.

Toivonen kwam een kwartier voor tijd binnen de lijnen en bezorgde PSV in de blessuretijd een punt tegen Heerenveen. Na zijn treffer verliet de Zweeds international al hinkend het veld. "Dit geeft een heel dubbel gevoel", zei doelpuntenmaker Toivonen na rentree bij PSV tegen het ANP.

Een onlangs opgelopen hamstringblessure lijkt opnieuw op te breken bij Toivonen. "Na de training van zaterdag was het gevoel goed. Vandaag had ik een beetje last, was wat stijf. Ik heb de beslissing genomen om het te proberen voor de ploeg als dat nodig zou zijn", aldus de Zweed.

Het is nog niet duidelijk of Toivonen komende donderdag inzetbaar is voor de return in de Europa League tegen Benfica. De middenvelder ontbrak vorige week in Lissabon vanwege een blessure, waarvoor hij naar Servië afreisde voor een behandeling bij 'placenta-dokter' Marijana Kovacevic.

Boerka's verboden in Frankrijk

Frankrijk is sinds maandag het eerste westerse land waar het verboden is om een boerka of andere gezichtsbedekkende kleding dragen in de openbare ruimte. Vrouwen die het boerkaverbod trotseren kunnen een boete krijgen van 150 euro.

Mannen die een vrouw dwingen een boerka of nikab te dragen kunnen een boete krijgen van maximaal 30.000 euro en een jaar gevangenisstraf. Als de vrouw minderjarig is, loopt die strafmaat op tot maximaal 60.000 euro boete en twee jaar cel.

De maatregel is volgens de Franse regering bedoeld om de vrouwenrechten te beschermen. Critici menen echter dat de wet tegen moslims is gericht. In Frankrijk wonen vijf tot zes miljoen moslims. Ongeveer tweeduizend vrouwen lopen rond in kleding die ook hun gezicht verhult.

Amnesty International uitte eerder kritiek op de wet. Volgens de mensenrechtenorganisatie beperkt een compleet verbod op gezichtsbedekkende kleding de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst.

Boerka's verboden in Frankrijk
Boerka's verboden in Frankrijk (Foto: ANP)

Amsterdam Noord in de ban van stippenmysterie

In de wijk Nieuwendam in Amsterdam Noord is het 'stippenmysterie' het gesprek van de dag.

Onbekenden hebben namelijk tientallen huizen op en rond de Volendammerweg gemarkeerd met een zwarte stip onder de deurbel. Waarom juist deze huizen een stip hebben gekregen is niet duidelijk, maar in de buurt heerst nu grote angst dat het het werk is van een bende inbrekers. De huizen met stip staan misschien wel op de nominatie om bij ingebroken te worden, denken ze. De politie adviseert de bewoners dan ook om de stip zo snel mogelijk weg te halen. AT5 sprak de verontruste buurtbewoners.

Move controller gebruikt als muis voor PC

Er zijn al een hele reeks Kinect-hacks verschenen, maar Sony's Move controller is nog niet gebruikt voor toepassingen zonder de PlayStation 3-console. Hobbyist Jacob Pennock brengt daar verandering in door de Move controller te gebruiken als muis voor zijn PC.

Pennock heeft de Move.me C library gebruikt om een muis driver te bouwen die reageert op de bewegingen van de controller. Zo kan Pennock Facebook starten door een F te schrijven, een video starten voor een V te schrijven en schermen afsluiten door het maken van een X-beweging. Alle bewegingen worden herkend door een programma genaamd hyperglyph dat eveneens door Pennock geschreven is. Move.me is nog niet vrij beschikbaar, maar enkel in een gesloten beta, dus de software zal nog niet verspreid worden, maar Pennock hoopt de driver uiteindelijk te kunnen gebruiken om een Linux media center mee te besturen. Zie het zelf in actie in onderstaande video.

Angry Birds is best verkochte PSN-game

Angry Birds staat nog maar sinds begin 2011 op PSN, maar is nu al uitgegroeid tot beste verkochte PSN-game aller tijden. In slechts drie maanden tijd is de game meer verkocht dan toppers als Fat Princess en Pixeljunk Monsters. Een exact aantal is helaas niet bekend.

Angry Birds kost 3,99 op PSN en is daarmee de duurste versie beschikbaar. Voor Symbian-toestellen kost de game bijvoorbeeld slechts de helft van dat bedrag. Sony hoopt in de toekomst meer van zulke bekende casual-games op PSN te kunnen zetten om zo steeds meer mensen te interesseren voor Sony, PlayStation en PSN.

Angry Birds

[Serie A] Uitslagen speelronde 32

Dit weekend is in Italië de 32ste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na 32 speelronden.

Fiorentina - AC Milan

AC Milan blijft drie punten voorsprong houden op Napoli. De koploper in de Serie A won bij Fiorentina (1-2), maar verloor opnieuw spits Zlatan Ibrahimovic met een rode kaart.

Milan had na de 3-0 overwinning op Internazionale veel zelfvertrouwen voor de ontmoeting met Fiorentina. Trainer Massimiliano Allegri kon weer beschikken over Ibrahimovic. De Zweed was bij de voorgaande duels geschorst vanwege een rode kaart. Milan moet het volgende week echter weer doen zonder de oud-Ajacied, die kort voor tijd zijn tweede gele kaart ontving in Florence.

Clarence Seedorf wees Milan in de achtste minuut de weg in Artemio Franchi. De aanvoerder van de Milanezen opende de score op aangeven van Alexandre Pato met een fraai schot. Seedorf had eerder al een grote mogelijkheid om Fiorentina op achterstand te zetten. Met Mark van Bommel op het middenveld ging Milan op jacht naar nog meer doelpunten tegen middenmoter Fiorentina.

Kort voor de pauze wist de koploper in Italië de voorsprong uit te bouwen. Een messcherpe counter werd afgerond door Pato, die vorige week tegen Inter ook al belangrijk was met twee doelpunten. Met drie treffers in twee duels komt de Braziliaan op vijftig competitietreffers voor Milan. Fiorentina probeerde aan de andere kant wel te stunten in eigen huis, maar dat lukte niet.

De Florentijnen hoopten via Alberto Montolivo en Alberto Gilardino (ex-Milan) gevaar te stichten voor het doel van Christian Abbiati, maar de twee belangrijkste spelers van de thuisploeg konden niet het verschil maken. Milan bleef daardoor in het zadel en had via kansen van Ibrahimovic uit kunnen lopen, maar de Zweed had het vizier nog niet op scherp bij zijn rentree bij de Milanezen.

Fiorentina kreeg in de slotfase een opleving na de plotselinge aansluitingstreffer van Javier Vargas. De Peruaan zag zijn schot van richting veranderd worden, waardoor Abbiati kansloos was. In de hectische laatste minuten verloor Ibrahimovic opnieuw zijn hoofd. De spits zocht verbaal de confrontatie met de arbitrage en kreeg rood. Milan hield desondanks stand. Emanuelson bleef op de bank.

Bologna - Napoli

Napoli lijkt zo goed als zeker van een ticket voor de Champions League en strijdt zelfs nog mee om de titel in de Serie A. Op bezoek bij Bologna won Napoli zondag met 0-2 door doelpunten van Giuseppe Mascara en Marek Hamsik (strafschop). Voor rust deelde arbiter Daniele Orsato liefst zeven gele kaarten uit. Na de pauze werd het duel minder grimmig.

Tegelijkertijd wist SS Lazio uitstekende zaken te doen door met 2-0 van Parma te winnen. Daardoor, en door de 1-2 nederlaag van Udinese tegen AS Roma op zaterdag, wist Lazio een plaatsje te klimmen. Het staat nu vierde.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
10/04/2011 Palermo Cesena 2-2
10/04/2011 Bari Catania 1-1
10/04/2011 Juventus Genoa 3-2
10/04/2011 Sampdoria Lecce 1-2
10/04/2011 Lazio Parma 2-0
10/04/2011 Cagliari Brescia 1-1
10/04/2011 Bologna Napoli 0-2
10/04/2011 Fiorentina AC Milan 1-2
09/04/2011 Udinese AS Roma 1-2
09/04/2011 Internazionale Chievo 2-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 32 20 8 4 68 56 - 23
2 Napoli 32 20 5 7 65 52 - 30
3 Internazionale 32 19 6 7 63 58 - 35
4 Lazio 32 17 6 9 57 41 - 29
5 Udinese 32 17 5 10 56 57 - 34
6 AS Roma 32 15 8 9 53 49 - 44
7 Juventus 32 14 9 9 51 50 - 40
8 Palermo 32 13 5 14 44 47 - 52
9 Cagliari 32 12 7 13 43 38 - 37
10 Fiorentina 32 10 12 10 42 38 - 35
11 Bologna 32 11 10 11 40 34 - 42
12 Genoa 32 10 9 13 39 31 - 37
13 Chievo 32 8 12 12 36 30 - 34
14 Catania 32 9 9 14 36 30 - 41
15 Lecce 32 9 7 16 34 35 - 53
16 Sampdoria 32 7 11 14 32 26 - 36
17 Parma 32 7 11 14 32 30 - 45
18 Cesena 32 7 10 15 31 29 - 45
19 Brescia 32 7 9 16 30 28 - 40
20 Bari 32 4 9 19 21 20 - 47

Gadhafi accepteert 'routekaart' naar vrede

De Libische regering heeft een 'routekaart' voor de oplossing van het conflict in het Noord-Afrikaanse land geaccepteerd, die is opgesteld door de Afrikaanse Unie (AU).

Dit heeft de Zuid-Afrikaanse president Zuma zondagavond gezegd na een gesprek met de Libische leider Gadhafi in Tripoli. De AU-delegatie reist nu verder voor overleg met de rebellen naar hun 'hoofdstad' Benghazi.

Kaddafi accepteert'routekaart' naar vrede
Gadhafi accepteert 'routekaart' naar vrede (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.