Groei wereldwijde defensie-uitgaven neemt af

De uitgaven voor defensie stegen vorig jaar wereldwijd met 1,3 procent. Dat de groei niet hoger uitviel, is het gevolg van de financiële crisis, waardoor regeringen zich genoodzaakt zagen te bezuinigen op hun defensie-apparaten. De Verenigde Staten, China en Groot-Brittannië waren de landen die het meeste geld uitgaven aan wapentuig, zei het Internationale Onderzoeksinstituut voor Vrede in Stockholm (SIPRI) maandag.

In Zuid-Amerika stegen de uitgaven met 5,8 procent het sterkst. Vooral Brazilië droeg hier aan bij. De opkomende grootmacht wil zijn internationale aanzien en invloed uitbreiden met een slagvaardiger leger. Desondanks is het sinds 2001 niet meer voorgekomen dat de wereldwijde defensie-uitgaven zo licht stegen, aldus het SIPRI.

De VS staat bovenaan de lijst en gaf in 2010 484 miljard euro uit aan wapens, gevolgd door China met 82 miljard. Groot-Brittannië staat derde met 41 miljard euro. In veel landen stagneerden of daalden de uitgaven voor defensie. In Azië namen de uitgaven toe met 1,4 procent, in Europa werd 2,8 procent minder uitgegeven.

In China stegen de uitgaven met 3,8 procent, maar deze groei is aanzienlijk lager dan de stijging van 15 procent tussen 2008 en 2009. De VS gaf in 2010 2,8 procent meer uit dan het jaar daarvoor, maar ook dit was minder dan de stijging van 7,7 procent in 2009. Toch werd vorig jaar een groter percentage van het bnp besteed aan defensie. In 2009 was dit 4,6 procent, vorig jaar 4,8.

In 2010 werd wereldwijd 14,3 miljard euro meer uitgegeven aan defensie dan in het jaar daarvoor. Opmerkelijk is dat de VS hiervan 13,6 miljard voor hun rekening nam.

"Zelfs op een moment dat er pogingen worden ondernomen om het torenhoge begrotingstekort van de VS terug te dringen, genieten de militaire uitgaven een voorkeursbehandeling", stelt het SIPRI in zijn rapport.


Groei wereldwijde defensie-uitgaven neemt af (Foto: Novum)