Egyptische blogger krijgt drie jaar cel

Een militair tribunaal in Egypte heeft een blogger veroordeeld tot drie jaar celstraf. De man werd schuldig bevonden aan belediging van het leger, omdat hij schreef over mishandelingen door het leger. Dat hebben mensenrechtengroepen maandag gezegd.

De blogger, de 26-jarige Maikel Nabil Sanad, werd zondag veroordeeld. Er waren geen advocaten bij de zitting aanwezig. Het was de eerste keer dat een blogger is veroordeeld sinds de Opperste Raad voor de Strijdkrachten de leiding over het land heeft.

Volgens mensenrechtenadvocaten heeft het vonnis grote gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting in Egypte. De veroordeling kan volgens de organisaties een precedent scheppen voor anderen die proberen misdaden door het leger aan de kaak te stellen.

Een lid van de Opperste Raad voor de Strijdkrachten zei echter dat het leger openstaat voor kritiek. "Er is een verschil tussen kritiek met goede bedoelingen van een burger, een journalist of een van een tv-zender, die het goed voor hebben met de bevolking. Dat is geen probleem", zei generaal-majoor Mohammed al-Assar. "Het probleem is het in twijfel trekken van de bedoelingen van het leger."

Rechtengroepen hebben kritiek geleverd op de militaire leiders. Er zouden willekeurig mensen zijn gearresteerd en burgers zouden haastig worden berecht. Dit doet denken aan het vroegere regime, aldus de mensenrechtenorganisaties.

Volgens de advocaat van Sanad zijn sinds het aantreden van de militaire leiding twee maanden geleden meer dan tienduizend Egyptenaren veroordeeld. De processen door een militaire rechtbank zijn snel en volgen niet de gangbare procedures. Bovendien kan tegen de uitspraak geen beroep worden aangetekend.