'Downloadmaatregel technisch wassen neus'

De door staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) voorgestelde maatregel die het downloaden van door auteursrecht beschermde muziek moet tegengaan, is technisch gezien een wassen neus, zegt Wilbert de Vries van informaticawebsite Tweakers.net.

"Er is niet nagedacht over de uitvoering van de maatregelen", zegt de Vries, "De rechter kan een internetaanbieder verplichten om websites die grootschalig downloaden te blokkeren voor zijn klanten in Nederland. Maar websites, die veelal buitenlands zijn, kunnen die blokkade gemakkelijk omzeilen, net als de consument."

"Vergelijk het met iemand die geen bezoek meer mag ontvangen op een bepaald adres. Hij verhuist gewoon naar het huis ernaast. Dit kunnen die websites ook doen. En de internetter merkt daar niets van."

Internetters in Nederland kunnen ervoor kiezen om gegevens over wat ze precies downloaden te versleutelen voor de internetaanbieder. "Als iedereen dat zou doen, kan niet bewezen worden dat Nederlanders muziek van die websites downloaden en is er geen reden om de website te blokkeren", aldus de Vries.

Daarnaast is het een enorme klus om de wildgroei aan websites die illegaal muziek downloaden en aanbieden aan de internetter, bij te houden. "Als er zestig grote websites die illegale muziek en films aanbieden zijn onderschept, zijn er alweer dertig andere opgestaan die het werk overnemen. Die moeten weer stuk voor stuk worden aangepakt."

'Downloadmaatregel technisch wassen neus'
'Downloadmaatregel technisch wassen neus' (Foto: ANP)