Kluivert: "Ajax is Ajax niet meer"

Niels (DerMeister)

Patrick Kluivert steunt de revolutie die Johan Cruijff bij Ajax is gestart. De voormalig aanvaller van de Amsterdamse club begrijpt waarom Cruijff ingrijpen nodig acht.

Kluivert vindt dat Ajax de identiteit verloren is. "Terecht dat Cruijff zich druk maakt, Ajax is Ajax niet meer", zegt de oud-speler in NUsport. "Ajax is mijn club. Maar het heeft geen identiteit meer. Je moet een bepaalde cultuur proeven, weten, kennen en herkennen om dat te begrijpen."

"Dat alles heeft met voetbal te maken. Met het spel", gaat hij verder. "Dat gaat om: overwicht, goed spelen, winnen. Dat zie je niet meer. Spartak Moskou-uit, dat gebeurde in onze tijd niet. Wij verloren ook wel eens, maar nooit door slecht spel. Dat is nu wel zo."

Volgens Kluivert is de oorzaak van het probleem de vele verschillende talen. "Het gaat om cultuur. Er worden te veel verschillende talen gesproken, al zoveel jaren lang. Is niet goed." Toch ziet hij hoop voor de nabije toekomst. "Nu, met Frank de Boer, zie je het eindelijk kenteren."