Marco Kroon hoort strafeis

Oorlogsheld Marco Kroon hoort naar verwachting maandag wat voor straf het Openbaar Ministerie (OM) hem wil geven voor wapen- en cocaïnebezit. De militaire rechtbank in Arnhem bepaalt dan over twee weken hoe hoog die straf wordt.

De 40-jarige Kroon was begin 2009 de eerste in 55 jaar die de Militaire Willemsorde voor dapper gedrag in ontvangst mocht nemen. Bij een veroordeling tot meer dan een jaar cel raakt hij die kwijt, maar de kans dat de strafmaat zo hoog wordt, lijkt erg klein.

De militair wordt verdacht van het bezit van stroomstootwapens en een kleine hoeveelheid harddrugs voor eigen gebruik. Volgens het OM is niet gebleken dat Kroon betrokken was bij handel in harddrugs.

Justitie heeft Kroon in een eerdere fase aangeboden oneervol ontslag te accepteren. Hij had dan het bezit en gebruik van harddrugs toe moeten geven en zou zijn orde kwijtraken. Het OM zou de militair dan niet vervolgen voor het bezit van een stroomstootwapen.

Kroon sloeg het aanbod af. "Defensie is mijn leven", reageerde hij vorige week. Kroon, die een café runt in Den Bosch, zegt het wapen te hebben aangeschaft om zijn gezin te beschermen, mede omdat hij bedreigende sms'jes zou hebben gekregen.

Hij bekende vorige week een stroomstootwapen in bezit te hebben gehad en zei het wapen te beschouwen als een 'gadget'. Kroon heeft ontkend cocaïne en MDMA te hebben gebruikt, hoewel dat wel blijkt uit onderzoek naar zes van zijn borstharen. Ook op een jas van de militair zijn sporen van drugs aangetroffen.

Kroon zei te denken dat iemand wraak op hem wil nemen door hem 'erin te luizen'. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops houdt de optie open dat iemand anders verdovende middelen in zijn drankje heeft gedaan.

Deskundigen zaaiden afgelopen week twijfel over het bewijsmateriaal. De cocaïne die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op de jas van Kroon heeft aangetroffen, had ook via een jas van iemand anders op zijn kleding terecht kunnen zijn gekomen, verklaarde een getuige-deskundige.

Een toxicoloog van het NFI zei later dat de cocaïne die in zijn borstharen werd gevonden, waarschijnlijk niet van buitenaf kwam. Daarvoor was de hoeveelheid te groot. 100 procent zekerheid is er echter niet. Hij sloot ook niet helemaal uit dat onbekenden de drugs in een drankje van Kroon hebben gedaan. Ook hield de deskundige de optie open dat de drugs van de vingers van de partner van de militair afkomstig waren.

Deze getuigenissen bieden mogelijk ruimte voor de rechtbank om Kroon vrij te spreken.