Arsenal in Amerikaanse handen

Peterselieman

De Amerikaanse investeerder Stan Kroenke heeft een meerderheidsbelang in Arsenal genomen. Hij is er met zijn bedrijf Kroenke Sports Enterprises in geslaagd zijn aandelenpakket uit te breiden van 29,9 procent naar 62,9 procent. Kroenke zou ook de resterende aandelen van de Gunners willen kopen.

"Arsenal is een fantastiche club met een rijke historie. Met Arsène Wenger zit er bovendien een uitstekende trainer", laat de 63-jarige Kroenke weten. "Wij willen met deze prachtige basis verder om de club naar nieuw succes te leiden."

Wenger ziet de samenwerking met de nieuwe eigenaar met vertrouwen tegemoet. "Ik ken hem goed van bestuursvergaderingen en weet dat hij het beste met de club voor heeft. Hij heeft oog voor traditie en zal onze lange termijnprojecten willen beschermen."

Kroenke bezit met zijn bedrijf al de basketbalclub Denver Nuggets, ijshockeyploeg Colorado Avalanche en NFL-team Saint Louis Rams. In eigen land is hij bovendien eigenaar van de voetbalclub Colorado Rapids.

Arsenal wordt de tiende club uit de Engelse Premier League die in buitenlandse handen valt. Manchester United, Aston Villa, Sunderland, Liverpool, Birmingham City, Blackburn Rovers, Chelsea, Fulham en Manchester City gingen de ploeg van Robin van Persie voor.


Stan Kroenke neemt Arsenal over (Foto: Novum)