Activist Bahrein voor militaire rechter

Het hoofd van het Bahreinse Centrum voor Mensenrechten, Nabeel Rajab, zal door een militaire aanklager verhoord worden over een foto van een man die vorige week in hechtenis overleed. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van Bahrein zondagavond bekendgemaakt.

Het ministerie beschuldigt Rajab ervan dat hij met de foto heeft geknoeid. In een verklaring op de website van het ministerie werd zondag beweerd dat Rajab op zijn Twitteraccount een 'gefabriceerde afbeelding' had getoond van een gevangene genaamd Ali Isa Saqer.

Volgens Rajab is Saqer in de gevangenis doodgeslagen. De foto die hij op Twitter heeft geplaatst is authentiek, zei hij. Op de foto is te zien dat het lichaam van Saqer onder de blauwe plekken en snijwonden zit.

De Bahreinse regering probeert te voorkomen dat hij mensenrechtenschendingen in het land aan het licht brengt, aldus de activist. Hij zei dat het ministerie van Binnenlandse Zaken geen contact met hem heeft opgenomen over zijn aanstaande verhoor. Hier kwam hij pas achter toen hij de website van het ministerie bezocht. "Ze willen hun misdaden in het geheim begaan. Ik ben een van de weinige mensenrechtenactivisten die nog niet gearresteerd is en de autoriteiten willen mij het zwijgen opleggen. Ze willen verhinderen dat ik mijn werk doe", aldus Rajab.

Volgens de autoriteiten is Saqer zaterdag overleden na een worsteling met bewakers. Op een foto die de regering uitgaf zijn haast geen verwondingen te zien.