'Downloadverbod criminaliseert burgers'

Het vandaag door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven aangekondigde downloadverbod criminaliseert burgers en duwt deze in een kwetsbare positie. Waar volgens Teeven het verbod niet zou moeten leiden tot een aanval op de downloadende burger waarschuwen onder andere de Consumentenbond en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom ervoor dat met het verbod de weg wordt vrijgemaakt om burgers voor het gerecht te dagen. "Door het onrechtmatig maken van downloaden kan de muziek- en filmindustrie wel degelijk consumenten voor de civiele rechter slepen."

Eerder vandaag werd bekend dat Teeven een downloadverbod door de strotten van de burgers wil duwen. Handhaving zou onder meer inhouden dat 'illegale' sites middels een filter zouden moeten worden geblokkeerd, maar ook zouden van mensen die grootschalig downloaden de gegevens moeten worden doorgespeeld aan auteursrechthebbenden. Handhaving betekent in principe ook automatisch het monitoren van de internetverbinding van alle burgers middels technieken als Deep Packet Inspection.

Wanneer kan worden gesproken van 'grootschalig' is, zoals gebruikelijk, niet bekendgemaakt, wat ervoor zorgt dat die regel erg vrij interpretabel is. Of onder 'illegale sites' ook servers van bijvoorbeeld diensten als usenet worden bedoeld valt nog te bezien.

Teeven liet eerder al weten dat de privacy van de burger ondergeschikt is aan het aanpakken van zware criminaliteit zoals kinderporno. Het downloaden van een mp3-tje lijkt nu door Teeven op dezelfde lijn te worden gezet. Ook gaf hij eerder al aan een groot voorstander te zijn van het bespioneren van alle burgers door het aftappen van alle dataverkeer.

"Op dit moment is het downloaden van muziek en films voor eigen gebruik nog toegestaan. De staatssecretaris wil dat verbieden en internetproviders kunnen laten verplichten om de toegang tot platformwebsites te blokkeren. De voorstellen zijn slecht voor muzikanten, die een thuiskopievergoeding voor blanco dragers mislopen. Daarnaast wordt het gedrag van miljoenen downloadende fans in één klap in de onrechtmatige hoek geplaatst. En het voorstel om websites te laten blokkeren is een eerste stap richting censuur", aldus Bits of Freedom.

"Alhoewel de staatssecretaris anders doet voorkomen, zijn de plannen uiteindelijk gericht op de repressie van individuele internetgebruikers. Er zijn nu namelijk al juridische mogelijkheden om commerciële verspreiders aan te pakken via de rechter, zonder een downloadverbod. En hoewel Teeven toezegt dat de politie niet achter individuele downloaders zal aangaan, zouden andere partijen hierdoor wel rechtszaken kunnen aanspannen tegen individuele internetters. Tot slot is uiteindelijk de enige manier om het downloadverbod te handhaven, door een permanente internettap te plaatsen bij alle Nederlanders."

Teeven snapt er duidelijk de ballen van
Hoe kunnen we in één klap de halve bevolking criminaliseren... En wat is toch dat internet?