Inlichtingenbaan voor nazi die Anne Frank oppakte

De nazi die de arrestatie van Anne Frank en de andere onderduikers leidde, is na de oorlog aan de slag gegaan bij de West-Duitse inlichtingendienst. Dat meldt het Duitse magazine Focus op basis van informatie uit Amerikaanse archieven.

Het gaat om de Oostenrijker Josef Karl Silberbauer. Hij zat onder meer bij de SS, de Gestapo en de Sicherheitsdienst (SD). Hij werd gevreesd vanwege zijn brute ondervragingen. Hij is nooit veroordeeld voor het oppakken van Anne Frank, omdat hij alleen bevelen uitvoerde.

In het boek Enttarnt beschrijft onderzoeker Peter-Ferdinand Koch dat veel medewerkers van de SS na de oorlog aan de slag konden bij de West-Duitse Bundesnachrichtendienst (BND). Zo ook Silberbauer. Tot nu toe was alleen bekend dat hij na de oorlog uiteindelijk een baan bij de politie kreeg.

Op het hoogtepunt werkten tweehonderd voormalig medewerkers van Adolf Hitlers Reichssicherheitshauptamt bij de BND. Onder hen zaten ook voormalig leden van doodseskaders die massa-executies uitvoerden.

"Het is een schande voor ons land", zegt directeur van het Anne Frank-centrum in Berlijn Thomas Heppener maandag in De Telegraaf. Na de oorlog was Duitsland volgens hem blind als het om het naziverleden ging.