FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 april 2011

Sweeting wint eerste toernooi in Houston

Tennisser Ryan Sweeting heeft zondag het ATP-toernooi van Houston op zijn naam geschreven. De 23-jarige Amerikaan was in de eindstrijd met 6-4 en 7-6 (3) te sterk voor Kei Nishikori uit Japan. Sweeting speelde zijn eerste ATP-finale in het enkelspel. Hij stond in 2009 in Houston wel al eens in de dubbelfinale, maar verloor die.

Sweeting en Nishikori gingen acht games lang gelijk op, maar toen brak Sweeting als eerste door de opslag van zijn tegenstander heen. De Amerikaan serveerde vervolgens de set uit. In de tweede set wisselden de twee kemphanen breaks uit, waarna een tiebreak uiteindelijk de beslissing moest brengen. Die ging met 7-3 naar Sweeting.

'Amerikaan Kroenke neemt Arsenal over'

De Amerikaanse investeerder Stan Kroenke neemt Arsenal over. Volgens supportersvereniging Arsenal Supporters' Trust (AST) wordt dat morgen bekend gemaakt. Kroenke heeft ook via zijn bedrijf Kroenke Sports Enterprises ook onder meer NBA-ploeg Denver Nuggets, NHL-ploeg Colorado Avalanche en NFL-team Saint Louis Rams in bezit.

Volgens AST heeft Kroenke Danny Fiszman en Nina Bracewell-Smith uitgekocht. Beiden hadden zestien procent van de aandelen in handen. Daarmee krijgt de Amerikaan, die al bijna dertig procent van de aandelen in handen had, ongeveer 62 procent van de club in handen. Als een aandeelhouder meer dan vijftig procent van de aandelen bezit, krijgt hij wettelijk de leiding over de club.

Kroenke en Arsenal waren vanavond niet bereikbaar voor commentaar.

[Primera División] Slechte generale Villarreal

Valencia heeft Villarreal een enorme klap toegediend. El Submarino Amarillo ging met 5-0 de boot in in Mestalla. Los Che wees FC Twente op de zwakke plekken van Villarreal.

De formatie van Juan Carlos Garrido won donderdag in de kwartfinale van de Europa League met ruime cijfers van Twente (5-1), waardoor uitschakeling alleen voorkomen kan worden met een wonder. De hoop op een mirakel in de Grolsch Veste kan mogelijk gevoed worden door het duel van vanavond in Valencia. De thuisploeg, zonder Hedwiges Maduro was uiterst scherp in de afronding en klopte Villarreal.

Valencia was oppermachtig in eigen huis. Dat kwam echter nog niet in de score tot uiting. De formatie van Unai Emery kwam na een kwartier spelen al op voorsprong, maar verzuimde de streekrivaal in de eerste helft op de pijnbank te leggen. De enige treffer voor de pauze werd gemaakt door Roberto Soldado. De spits werd uitstekend bediend door Miguel en rondde af.

Na de openingstreffer bleef Valencia gevaarlijk via Ever Banega en opnieuw Soldado, die verzuimde Villarreal op een grote achterstand te zetten. Villarreal was geen schim van de ploeg die donderdag Twente oprolde in El Madrigal. De bezoekers kregen naarmate de rust naderde toch enkele mogelijkheden. Nilmar en Borja Valero vonden César Sánchez op hun weg.

Emery stuurde Valencia met een duidelijk doel de tweede helft in: de kansen benutten. Aanvoerder Juan Mata gaf zijn ploeg het goede voorbeeld. De Spaans international verdubbelde de voorsprong, waarna de ban was gebroken voor Valencia. Na ruim een uur spelen werd het duel definitief beslist door middenvelder Banega, die de 3-0 scoorde.

Garrido haalde in de tweede helft sterspelers Valero en Giuseppe Rossi naar de kant om het duo rust te gunnen voor de return tegen Twente. De wissels pakten niet goed uit voor de bezoekers. Valencia liep in de slotfase nog verder uit. Mata en Soldado (fraaie stift) maakten beiden hun tweede doelpunt en gaven Twente het goede voorbeeld voor donderdagavond.

BAM blijft actief in schaatsen

BAM zal als sponsor actief blijven in de schaatssport. Het bedrijf bereikte samen met co-sponsor Univé een akkoord met Jillert Anema en zijn schaatsers, zo maakte bemiddelaar Jos Vaessen vandaag bekend. Lange tijd zag het er naar uit dat de wegen van de sponsor en de ploeg van elkaar zouden scheiden.

"Er is een akkoord over uitbreiding van het budget. Het gaat nu nog om de uitvoering van de afspraken. Er is nog wel wat werk aan de winkel," zei Vaessen. "De overeenkomst geldt in principe alleen voor komend seizoen, maar de intentie is uitgesproken om door te gaan tot en met de Olympische Spelen van Sochi."

De BAM-ploeg deed vorig jaar niet alleen in het marathonschaatsen maar ook op de lange baan goed mee. Bob de Jong behaalde enkele wereldtitels, terwijl de andere rijders zich op beide diciplines lieten gelden. Om dat ook in het seizoen 2011-2012 te bereiken wilde Anema meer middelen tot zijn beschikking en mede hierdoor verliepen de onderhandelingen niet gemakkelijk. Dankzij Vaessen ligt er nu toch een akkoord.

Activisten opgepakt in Arabische Emiraten

De autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten hebben afgelopen weekeinde drie activisten opgepakt. De activisten pleiten voor democratische hervormingen in het land. Dat heeft advocaat Mohammed al-Mansouri zondag gezegd.

Een van de personen die is gearresteerd is academicus Nasser bin Ghaith. Hij is hoogleraar economie aan de dependance van de Sorbonne in Abu Dhabi. Hij werd zondag opgepakt in Dubai.

Bin Ghaith heeft regelmatig kritiek geuit op de sjeiks die het land besturen. Zijn kritiek richt zich met name op de weigering van de sjeiks om zelfs ook maar de kleinste politieke hervormingen door te voeren.

De andere activist is Fahad Salem al-Shehhy. Hij werd zaterdagavond gearresteerd in Ajman, ten noorden van Dubai. Al-Shehhy nam deel aan een discussie op een interforum waar wordt gepleit voor vrije verkiezingen en andere democratische hervormingen in de VAE.

Het forum wordt beheerd door blogger en mensenrechtenactivist Ahmed Mansour. Hij werd vrijdag aangehouden, nadat hij een petitie had getekend waarin werd opgeroepen tot een gekozen parlement.

De politie van de VAE en regeringsmedewerkers wilden niet reageren op de kwestie. Politieke activiteiten zijn in de VAE aan strenge regels gebonden. Er bestaan officieel geen oppositiegroepen en politieke partijen zijn verboden.

Hoewel de VAE vooralsnog niet te maken hebben gehad met protesten zoals die elders in de Arabische wereld plaatsvinden, wordt er in het land wel steeds meer gesproken over de noodzaak tot politieke hervormingen. Deze discussies vinden grotendeels op het internet plaats.

Duitsland en Italië oneens over immigratievraagstuk

Italië heeft zondag de lidstaten van de Europese Unie opgeroepen het probleem van de duizenden immigranten uit Noord-Afrika die het land overspoelen gezamenlijk aan te pakken. Duitsland weigert echter op het verzoek om hulp in te gaan.

"Italië moet het vluchtelingenprobleem zelf op lossen", zei de Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich. Italië verstrekt sinds kort tijdelijke visa aan Noord-Afrikaanse asielzoekers, maar volgens Friedrich is dat een schending van het Schengenverdrag, waaronder het EU-burgers is toegestaan vrijelijk te reizen in de meeste EU-landen. De minister zei dit probleem maandag aan te gaan kaarten tijdens een bespreking van de Europese ministers van binnenlandse zaken.

Ook de minister van binnenlandse zaken van de Duitse deelstaat Beieren, Joachim Herrmann, hekelde het nieuwe immigratiebeleid van Italië. Hij dreigde opnieuw grenscontroles in te stellen om asielzoekers op afstand te houden. Herrmann zei in de zondagseditie van Die Welt dat Italië 'zelf het immigratieprobleem moet oplossen en het niet moet afschuiven op andere EU-landen'.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini is echter van mening dat de toestroom van illegale vluchtelingen wel degelijk een Europees probleem is. Hij verdedigde dan ook zijn besluit tijdelijke visa te verstrekken aan asielzoekers. "We willen Europa duidelijk maken dat economische bijdrages niet voldoende zijn, politieke actie is nodig", aldus Frattini.

Ondertussen blijft de stroom vluchtelingen die aankomt op het Italiaanse eilandje Lampedusa aanhouden. Zondagmiddag arriveerde een boot met vijftig vluchtelingen in de haven van het eiland. De Italiaanse politie heeft bovendien twee andere boten gesignaleerd die eveneens op weg zijn naar Lampedusa. Op deze twee boten zitten in totaal zo'n driehonderd mensen.

Bonnen voor overtredingen in het bos

Bij een grote controle in het buitengebied van de gemeenten Apeldoorn, Voorst en Brummen en het noorden van de Veluwe zijn zaterdag 38 mensen bekeurd. Ze kregen een proces-verbaal voor onder meer het illegaal kappen van een houtwal, vissen met levend aas, het dumpen van afval en autorijden in een natuurgebied.

Eén persoon kreeg een proces-verbaal omdat hij een niet toegestane vangkooi had gebruikt. Op een ander adres werd een sperwer in beslag genomen.

Ook kregen 22 mensen een waarschuwing. Ze visten zonder vergunning of blokkeerden en inrit van natuurgebieden, waardoor de brandweer er niet bij kon.

De controle was een gezamenlijke actie van de politie, de marechaussee en de groennetwerken Apeldoorn en Noord Veluwe.

Grote brand in cacaofabriek Wormer

In een cacaofabriek in Wormer woedt zondagavond een zeer grote brand. Niemand is gewond geraakt, meldt een politiewoordvoerder.

De brand in het bedrijf Gerkens Cacao, onderdeel van Cargill, ontstond rond 20.00 uur door nog onbekende oorzaak. Buiten aan de Veerdijk is nauwelijks iets te zien. De brandweer van de Zaanstreek heeft de hulp ingeroepen van andere korpsen.

Zaterdag was er al een brand bij het naastgelegen ADM Cocoa, maar die was snel onder controle.

Een op drie Roemenen wil in Nederland blijven

Een op de drie Roemenen wil zich blijvend vestigen in Nederland. Roemenen schatten zelf de kans dat ze hier over een jaar nog zijn op gemiddeld 72 procent, over vijf jaar op 50 procent en de kans op permanente vestiging op 38 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Multiculturele Vraagstukken Forum. Uit wantrouwen en achterdocht leggen ze echter niet gauw contact met onbekenden.

Vorig jaar stonden 14.000 Roemenen geregistreerd in de Gemeentelijke Basisadministratie. Het totaal aantal Roemenen in Nederland ligt tussen 23.000 en 30.000. Hun aantal is sinds 2008 verdrievoudigd.

Drie kwart van de Roemenen in het bevolkingsregister behoort tot de eerste generatie. De groei zit vooral in jongvolwassenen.

Roemenen verrichten vooral ongeschoolde seizoensarbeid, maar het aantal tewerkstellingsvergunningen voor Roemenen daalt. Het kabinet wil ze eigenlijk weren.

Roemenen komen vooral om economische redenen naar Nederland, maar anders dan bijvoorbeeld Polen hebben ze in ieder geval tot 2014 een werkvergunning nodig. Veelal gaan ze een paar keer per jaar of nog vaker terug naar hun eigen land, waar een deel van hen ook nog steeds een woning heeft, of een gezin.

Hoewel Roemenen in meerderheid tevreden zijn over hun verblijf in Nederland, hebben ze ook klachten, bijvoorbeeld over lange werkweken en onderbetaling. Vaak werken ze zwart. Werkgevers waarderen Roemeense arbeiders om hun arbeidsmoraal. Ze werken hard, zijn loyaal en doen het werk dat Nederlanders niet willen doen.

Het aantal Roemeense dak- en thuislozen in Nederland is weliswaar niet zo hoog, maar stijgt wel. Een meerderheid van de Roemenen die in aanraking komt met de Nederlandse politie, woont niet in Nederland. Het gaat vaak om bendes die rondtrekken door Europa.

Residentie Gbagbo beschoten met raketten

Helikopters van de Verenigde Naties en Frankrijk hebben zondag raketten afgevuurd op de residentie van de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo in Abidjan. Dat hebben inwoners van de stad gezegd. Gbagbo houdt zich schuil in een bunker in het gebouw.

Volgens twee inwoners openden twee gevechtshelikopters het vuur op de ambtswoning. Er zou rook opstijgen uit het gebouw. Eerder zag een verslaggever van AP al drie helikopters opstijgen van een Franse legerbasis, waarna hij enkele minuten later explosies hoorde uit de richting van de residentie.

De adviseur van Gbagbo, Toussaint Alain, bevestigde vanuit Frankrijk de beschietingen door de helikopters.

Polen herdenken vliegramp Smolensk

Kerkklokken hebben zondag in heel Polen een minuut lang gebeierd om de vliegtuigcrash te herdenken die precies een jaar geleden aan de toenmalige president Lech Kaczynski het leven kostte. Het vliegtuig van de president stortte neer bij Smolensk in Rusland toen het in dichte mist probeerde te landen. Naast de president kwamen 95 anderen om het leven.

Kerken en begraafplaatsen in heel Polen werden druk bezocht en voor het presidentiële paleis in Warschau had zich een enorme mensenmenigte verzameld. Op de luchthaven van Warschau werd een herdenkingsdienst gehouden voor de nabestaanden van de slachtoffers.

Het vliegtuigongeluk leidde tot grote politieke en sociale verdeeldheid in het land. Deze verdeeldheid heerst nog steeds en werd geïllustreerd door het feit dat er aparte herdenkingsdiensten werden gehouden. De Poolse premier Donald Tusk, president Bronislaw Komorowski en andere politici staken een kaars aan bij een herdenkingsplaquette in een kerk in Warschau. De tweelingbroer van wijlen president Lech Kaczynski, Jaroslaw Kaczynski, herdacht het ongeluk door een krans te leggen bij het presidentiële paleis.

Kaczysnki en veel anderen die om het leven kwamen behoorden tot de nationalistische conservatieve partij Wet en Gerechtigheid. De partij beschuldigt de regering van Tusk ervan de belangen van Polen in de uitverkoop te hebben gedaan, door Rusland de leiding over het onderzoek naar het ongeluk te laten leiden. Eerder concludeerden Russische onderzoekers dat Polen volledig verantwoordelijk is voor de ramp. Dit leidde tot grote verontwaardiging in Polen.


Polen herdenken vliegramp Smolensk (Foto: Novum)

Rutte: Heel Nederland rouwt mee

Heel Nederland is geschokt en rouwt mee. Heel Nederland staat om de Alphenaren heen. Dat zei premier Mark Rutte zondagavond in Alphen aan den Rijn, waar de moord op zes Alphenaren werd herdacht.

"Deze gebeurtenis is niet in woorden te vatten, verschrikkingen op een zonovergoten dag", zei de premier. "Een onbegrijpelijke daad van een eenling." Hij betoonde respect aan de hulpverleners en de politie. Koningin Beatrix leeft intens mee met de Alphenaren, zei Rutte, die de vorstin zondagmiddag nog sprak.

Duizenden mensen hadden zich verzameld bij winkelcentum De Ridderhof. Veel mensen hadden kaarsjes of lichtjes bij zich. Vele duizenden mensen hebben inmiddels ook een online condoleanceregister getekend.

Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn sprak van een 'pikzwarte dag' tijdens de korte herdenking. "Ik hoop dat iedereen denkt: 'We zullen hier sterker uitkomen, maar we zullen het niet vergeten'." Het gaat niet alleen om de slachtoffers, het gaat om heel de maatschappij, zei de burgemeester. "Daarom is het goed de slachtoffers met zijn allen te herdenken. We moeten zeker stellen dat zoiets nooit meer kan gebeuren."

Eenhoorn schonk ook aandacht aan 'de helden van De Ridderhof'. Mensen hebben volgens hem met gevaar voor eigen leven geprobeerd het leven van anderen te redden. Dat heeft zeker een persoon het leven gekost, zei de burgemeester.

Bij de schietpartij werden zaterdag zes mensen doodgeschoten met een automatisch wapen. Drie vrouwen van 91, 68 en 45 jaar en drie mannen van 80, 49 en 42 jaar, allen uit Alphen overleden. Zeventien mensen raakten gewond.

De dader, de 24-jarige Tristan van der V., schoot zichzelf dood na de schietpartij. Zijn motief is nog onbekend, maar hij had te kampen met zelfmoordneigingen. Van der V. had in 2006 al suïcidale klachten. Hij heeft tien dagen gedwongen in een gesloten inrichting doorgebracht.

W. Janssen: "Ik worstelde met emoties"

Willem Janssen verlaat Roda JC komende zomer voor FC Twente. De middenvelder speelde vaniddag tegen zijn toekomstig werkgever en pakte met Roda een punt (1-1).

Janssen kon tot zijn teleurstelling niet uitblinken in Enschede. "Dat is jammer. Ik had het publiek graag alvast wat laten zien", zei de middenvelder van Roda tegen Eredivisie Live. "Ik worstelde met verschillende emoties tijdens de wedstrijd." Janssen was namelijk al bezig met zijn overgang.

"Onbewust was mijn komende overstap naar FC Twente toch van invloed op mijn spel", aldus de toekomstig Twente-speler. Vanaf de Twente-bank werd tegen hem geroepen dat hij niet te goed mocht spelen. "Hé Janssen, doe eens een beetje rustig aan. Denk aan de Champions League!"

"Nee, van een Belgisch accent was geen sprake", lachte Janssen bij de verwijzing naar de nationaliteit van Twente-trainer Michel Preud'homme. Roberto Rosales voorkwam in de extra tijd een vrije doortocht voor Janssen richting het Twente-doel. "Zoals ik in deze wedstrijd speelde, had ik waarschijnlijk toch niet gescoord", grapte de middenvelder.

Wozniacki wint titel in Charleston

Caroline Wozniacki heeft zondag de titel gewonnen in het Amerikaanse Charleston. De Deense tennisster klopte in de finale Elena Vesnina uit Rusland: 6-2, 6-3.

Wozniacki had op het groene gravel tien breakpunten. Daarvan benutte ze er in de eerste set twee. In het tweede bedrijf ging het tot 4-3 gelijk op. Daarna brak Wozniacki haar opponente om de wedstrijd vervolgens uit te serveren.

Voor Wozniacki is de eindzege in Charleston haar derde toernooiwinst in 2011 en al de vijftiende in haar loopbaan. Eerder dit jaar was de nummer een van de wereld de beste in Dubai en Indian Wells. In 2009 was Wozniacki al eens verliezend finalist in Charleston. Ze won er nog nooit eerder.

Arrestaties bij demonstratie Parijs

In aanloop naar een verbod op gezichtsbedekkende bekleding in Frankrijk, dat maandag ingaat, heeft zaterdag in Parijs een demonstratie plaatsgehad. Bij de betoging, waarvoor geen toestemming was verleend, zijn 61 mensen gearresteerd, onder wie 19 vrouwen.

Volgens Nicolas Lerner van de Parijse politie werden 59 demonstranten opgepakt toen ze probeerden te protesteren in het oosten van Parijs. Twee anderen werden gearresteerd terwijl ze op weg waren naar de betoging.

Het demonstratieverbod werd vrijdag afgekondigd omdat de oproep tot het protest 'duidelijk een oproep tot geweld en rassenhaat was', aldus Lerner. Daarnaast waren er tegendemonstraties georganiseerd, wat de kans op onrust zou vergroten.

Joden vragen politiek om behoud ritueel slachten

De Joodse Gemeente Amsterdam protesteert in een brief aan premier Mark Rutte tegen een mogelijk verbod op ritueel slachten. De gemeenschap beschouwt het verbod als een ernstige beperking van haar vrijheid en noemt dit onacceptabel.

Een verbod op ritueel slachten zou voor joden praktische problemen opleveren. Als er geen koosjer vlees beschikbaar is, mogen ze niet niet-koosjer vlees eten. "Het is of koosjer of het mag niet gegeten worden", zo staat in de brief, die ook naar de fractievoorzitters in de Tweede Kamer is gestuurd.

De Joodse Gemeente Amsterdam is de enige joodse gemeenschap in Nederland die nog een ritueel slachter in dienst heeft, een zogeheten sjocheet. Hij slacht maandelijks rond de tweehonderd koeien en kalveren. Een fractie van het aantal dieren dat landelijk wordt geslacht, aldus de brief. Bovendien moeten de joden hun koosjere vlees bij een verbod in Nederland voortaan uit het buitenland halen. "Dit is symboolpolitiek, gemakkelijk scoren over onze rug."

Ook moslims protesteren tegen een mogelijk verbod. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vindt een verbod strijdig met de vrijheid van godsdienst. Bovendien is er in de islamitische traditie oog voor het dierenwelzijn en worden dieren bij de slacht zo min mogelijk leed toegebracht, aldus het CMO.

Het contactorgaan praat eind deze maand met moslimorganisaties uit buurlanden om te komen tot een Europesee halalstandaard voor het ritueel slachten van dieren. Het CMO wijst erop dat Nederland op dit moment een grote exporteur van halalvlees is. Door een verbod op ritueel slachten zou Nederland dit vlees moeten gaan importeren.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor een verbod op het onverdoofd ritueel slachten van dieren, zo bleek donderdag. PvdA, PVV, SP, GroenLinks en D66 steunen een voorstel van Marianne Thieme van de PvdD om een einde te maken aan deze vorm van slachten. De Kamer praat komende week over het voorstel.

Wisgerhof baalt: "Grote teleurstelling"

Peter Wisgerhof was, als vanzelfsprekend, niet te spreken over het puntenverlies dat FC Twente vanmiddag in eigen huis leed. Roda JC hield de Tukkers op 1-1.

In de Grolsch Veste opende Boldiszar Bodor de score namens de gasten en pas vlak voor tijd kwam Twente dankzij een benutte strafschop van Theo Janssen langszij. Aanvoerder Wisgerhof reageerde: "Dit is een grote teleurstelling."

"'We hadden alles in eigen hand en nu niet meer. Dat zijn de feiten", besloot Wisgerhof in gesprek met Eredivisie Live. Twente moet het aankomend weekeinde op bezoek bij De Graafschap doen zonder smaakmaker Janssen en Roberto Rosales, die in de slotfase van het duel met Roda rood kreeg. Ook Bart Buysse is geschorst.

Twee Bahreinse betogers sterven in hechtenis

Twee tegenstanders van het regime in Bahrein zijn zaterdag in hechtenis overleden aan de gevolgen van mishandeling door veiligheidstroepen. Dat melden Bahreinse activisten.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werd het lichaam van Rashid Zakaria Hassan in een detentiecentrum gevonden. Een arts zou vastgesteld hebben dat hij overleden is aan de gevolgen van sikkelcelanemie.

Hassan werd 2 april gearresteerd wegens 'oproepen tot haat, het publiceren van onjuist nieuws en het oproepen tot een staatsgreep' op sociale netwerksites, aldus het ministerie. Volgens oppositiepartij Al-Wefaq is de man onder 'mysterieuze omstandigheden' overleden.

Het ministerie meldde verder dat een andere gevangene, Ali Isa Saqer, tevens zaterdag is overleden nadat hij 'chaos creëerde in het detentiecentrum'. Saqer werd 13 maart gearresteerd voor poging tot moord op een politieagent.

Beide mannen zijn fysiek en geestelijk mishandeld en zijn wellicht als gevolg daarvan overleden, zegt Nabeel Rajab van het Bahreinse Centrum voor Mensenrechten. "Wij geloven dat ze in de gevangenis vermoord zijn", aldus Rajab.

Brabantse politie beschiet en pakt inbrekers

Agenten hebben zondagmiddag in Oss twee inbrekers betrapt bij een inbraak bij een bedrijf aan de Lekstraat. Het tweetal reed direct weg en ramde daarbij twee surveillanceauto's en een hekwerk. Een schot van de politie op de auto haalde niets uit, maar na een achtervolging werden de twee aangehouden. Niemand raakte gewond.

Agenten waren op aanwijzing van getuigen naar het bedrijf gegaan en zagen dat de poort was opengebroken. Toen ze met twee politiewagens het terrein opreden, kwam de auto van de inbrekers hen tegemoet. Ze ramden de politieauto's en ondanks dat hun auto aan de achterzijde door een politiekogel werd geraakt, scheurden ze weg.

De achtervolging eindigde in Megen, waar de auto in de Schoolstraat werd aangetroffen. De twee inbrekers werden in de directe omgeving aangehouden. De inbrekers, een 26 jarige Amsterdammer en een 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, zijn in een cel gezet. Onbekend is of ze iets hebben buitgemaakt.

Het technisch onderzoek wordt in verband met de objectiviteit verricht door politiemensen van een ander korps.

Nederlandse (18) gepakt met 15 kilo coke in Peru

De antidrugspolitie heeft op het internationale vliegveld van de Peruaanse hoofdstad Lima een 18-jarige vrouw uit Nederland aangehouden met 14,4 kilo cocaïne in haar bezit. Kleding in haar koffer was geïmpregneerd met de drugs, meldt het Spaanse persbureau EFE.

Op het vliegveld Jorge Chavez worden met enige regelmaat buitenlanders en Peruanen in de kraag gevat als zij drugs naar Europa of de Verenigde Staten willen smokkelen. Peru is na Colombia de grootse cocaïneproducent ter wereld.

Volgens de meest recente cijfers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten 114 Nederlanders vast in Peru voor een drugsdelict. Een wetsvoorstel dat door de ministerraad is goedgekeurd, moet ervoor zorgen dat zij een deel van hun straf in Nederland kunnen uitzitten.

De Peruaanse politie was zondag niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Kinderen veroorzaakten Drentse heidebrand

De brand die zaterdag een natuurgebied van ongeveer 3 hectare in het Drentse Wapserveen in de as legde, blijkt te zijn veroorzaakt door twee kinderen. Een 12-jarige jongen uit Wapserveen en zijn 13-jarige vriendje uit Steenwijk waren een vuurtje aan het stoken dat enigszins uit de hand liep.

Het duo biechtte zaterdag de brand thuis op, waarna een van de vaders de politie inseinde. Het natuurgebied is eigendom van defensie. De brand was rond 19.30 uur onder controle.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 29

Afgelopen weekend werd in de Duitse Bundesliga de 29e speelronde afgewerkt? Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken.

Leverkusen verkleint gat met koploper Dortmund opnieuw

Bayer Leverkusen heeft de achterstand op koploper Borussia Dortmund opnieuw weten te verkleinen. Dortmund speelde dit weekend ternauwernood met 1-1 gelijk tegen Hamburger SV. Een verslag van deze wedstrijd is hier te lezen. Leverkusen klopte zondag in eigen huis laagvlieger Sankt Pauli moeizaam met 2-1.

Na een kwartier spelen zette Charles Takyi de bezoekers verrassend op voorsprong. Binnen tien minuten wist Stefan Kiessling zijn ploeg Leverkusen weer op gelijke hoogte te brengen. Vervolgens duurde het lang voordat de 2-1 viel. Een klein kwartier voor tijd wist Lars Bender de bevrijdende treffer voor Leverkusen te maken en daardoor houdt de ploeg nog altijd een kleine kans op het kampioenschap. Met nog vijf duels te gaan bedraagt het verschil tussen Dortmund en Leverkusen vijf punten.

Hekkensluiter Gladbach doet goede zaken

Borussia Mönchengladbach heeft zondagmiddag een opmerkelijk grote overwinning geboekt. In eigen huis werd 1.FC Köln met maar liefst 5-1 verslagen. Door de winst komen de veilige plekken voor handhaving in de Bundesliga weer in zicht.

In de eerste helft liep de hekkensluiter al uit naar een voorsprong van 3-0. Marco Reus scoorde tweemaal, Juan Arango wist eenmaal het doel te vinden. Na rust deed 1.FC Köln  wat terug via Milivoje Novakovic, maar Mönchengladbach raakte hier niet van streek. Filip Daems en Harvard Nordveit brachten de uiteindelijk 5-1 eindstand op het scorebord.

Door de overwinning blijft Mönchengladbach weliswaar laatste staan, maar werd het verschil met de nummer zestien, waar op dit moment VfL Wolfsburg staat, verkleind tot twee punten. Plek zestien geeft recht op het spelen van play-offs om degradatie af te wenden.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Eintracht Frankfurt Werder Bremen 1-1
1.FC Nürnberg Bayern München 1-1
Hamburger SV Borussia Dortmund 1-1
FC Schalke 04 VFL Wolfsburg 1-0
Hannover 96 FSV Mainz 05 2-0
SC Freiburg 1899 Hoffenheim 3-2
VFB Stuttgart FC Kaiserslautern 2-4
Borussia Mönchengladbach 1.FC Köln 5-1
Bayer Leverkusen Sankt Pauli 2-1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund 29 20 6 3 66 59-18
2 Bayer Leverkusen 29 18 7 4 61 59-35
3 Hannover 96 29 17 2 10 53 42-40
4 Bayern München 29 15 7 7 52 61-35
5 FSV Mainz 05 29 14 3 12 45 43-37
6 1.FC Nürnberg 29 12 7 10 43 43-38
7 Hamburger SV 29 12 6 11 42 44-45
8 SC Freiburg 29 12 5 12 41 38-41
9 FC Schalke 04 29 11 6 12 39 34-33
10 1899 Hoffenheim 29 9 10 10 37 44-42
11 1.FC Köln 29 10 5 14 35 39-54
12 FC Kaiserslautern 29 9 7 13 34 40-46
13 Werder Bremen 29 8 10 11 34 39-55
14 Eintracht Frankfurt 29 9 6 14 33 29-39
15 VFB Stuttgart 29 8 6 15 30 49-54
16 VFL Wolfsburg 29 6 10 13 28 32-42
17 Sankt Pauli 29 8 4 17 28 30-51
18 Borussia Mönchengladbach 29 7 5 17 26 43-63

Klik hier om meer statistieken over de Duitse Bundesliga te bekijken!

Preud'homme: "Het had mooier kunnen zijn

FC Twente heeft vandaag twee dure punten laten liggen in strijd om de titel. Door het 1-1 gelijkspel tegen Roda JC heeft Twente titelprolongatie niet meer in eigen hand.

Michel Preud'homme, de oefenmeester van de Tukkers, was ontdaan door de remise, maar relativeerde direct na afloop. "Als je analyseert, dan zie je dat we op een mooie positie stonden", begon Preud'homme tegenover Eredivisie Live.

"Maar dat wil niet zeggen dat het winnen van de titel, omdat we vandaag niet hebben gewonnen, niet meer mogelijk is. We moeten onze weg gewoon blijven vervolgen", oordeelde de succescoach.

"Ik had mijn spelers voor morgen een vrije dag bezorgd, maar nu moeten zij van me uitlopen. We moeten, als we kampioen willen worden, ons werk blijven doen tot de laatste minuten van de competitie. Alles is nog mogelijk, maar het had zoveel mooier kunnen zijn."

Zeventien zwemmers naar WK in Shanghai

Zeventien zwemmers en zwemsters zullen namens Nederland in actie gaan komen bij de wereldkampioenschappen komende zomer in Shanghai. de ploeg werd vandaag na de Swim Cup in Eindhoven bekend gemaakt door technisch directeur Jacco Verhaeren.

Bij de mannen bestaat de Nederlandse ploeg uit Sebstiaan Verschuren (100 en 200 vrij), Bastiaan Lijesen (100 rug), Joeri Verlinden (100 vlinder), Nick Driebergen (100 en 200 rug), Lennart Stekelenburg (50, 100, 200 school), Joost Reijns (200 vrij) en Job Kienhuis (800 en 1500 vrij). Ranomi Kromowidjojo (50, 100 vrij en 50 vlinder), Inge Dekker (50 en 100 vlinder), Femke Heemskerk (100, 200 vrij en 100 rug), Sharon Rouwendaal (200 rug), Moniek Nijhuis (100 school) en Marleen Veldhuis (50 vrij) kwalificeerden zich bij de dames.

verder gaan ook Hinkelien Schreuder, Maud van de Meer en Tessa Brouwer (reserve) mee voor de estafettes. In het open water zal Nederland vertegenwoordigd worden door Linsy Heister.

Kienhuis zwemt record op 1.500m vrij

Bij de Swim Cup in Eindhoven heeft Job Kienhuis het Nederlandse record op de 1.500 meter vrije slag verbeterd. Kienhuis kwam tot 15.06,10. Daarmee was hij ruim twee seconden sneller dan de oude toptijd die met 15.08,77 ook op zijn naam stond. Kienhuis verzekerde zich met die tijd ook van een WK-ticket op de 1.500 meter.

Marleen Veldhuis verzekerde zich ook van een WK-ticket. Op de 50 meter vrije slag eindigde ze als tweede achter Ranomi Kromowidjojo. die al zeker was van een ticket. Haar tijd van 25,54 was echter sneller dan de 24,66 die Hinkelien Schreuder eerder zwom.

Overval op kassahokje rondvaartboten

Een overval op de kassa van een rondvaartbotenrederij heeft zondagmiddag aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam plaatsgevonden.

Een man opende het gedeelte van de kassa waar de kassière zit en bedreigde haar met een mes. Hij nam een klein geldbedrag mee en vluchtte. De kassière bleef ongedeerd. De politie deed ter plekke sporenonderzoek.

De politie verzoekt iedereen die iets gezien of gehoord heeft, voorafgaand, tijdens of na de overval hen te bellen. Dat kan via telefoonnummer 0900 8844.

Kijk hier voor foto's van het onderzoek.

Been hoopt nog steeds op bereiken play-offs

Mario Been geeft de hoop op het behalen van de play-offs nog niet op. Feyenoord won zondag bijzonder knap met 0-4 bij FC Utrecht en alles ligt open.

Been is strijdvaardig. "Zolang er nog kans is, gaan we ervoor", zei Been tegenover Eredivisie Live, doelend op de play-offs om een ticket voor Europees voetbal. "Wij blijven natuurlijk wel afhankelijk van andere ploegen."

"Maar wij zijn de club, het legioen en onszelf verplicht het seizoen zo optimaal mogelijk af te sluiten. Wij zullen er dus voor gaan", vervolgt de oefenmeester. Dat bleek tegen Utrecht. "Tegen ADO Den Haag en FC Twente hebben wij al aangetoond dit soort uitduels aan te kunnen."

Wat was dan het grote verschil? "Het verschil is dat wij er dit keer wel in slaagden de trekker over te halen", stelde de keuzeheer, die tevreden was over het druk zetten van zijn ploeg. "Daardoor wisten zij hun betere spelers niet te vinden. Dat hebben we uitstekend gedaan."

'Wapens kunnen zijn omgebouwd'

Politie en justitie onderzoeken of de drie wapens die Tristan van der Vlis gebruikte in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn waren omgebouwd. Dat zei hoofdofficier van justitie Kitty Nooy zondag.

Daarin zou mogelijk de verklaring kunnen zitten hoe het mogelijk was dat de dader van het bloedbad in Alphen aan den Rijn over volautomatische wapens beschikte.

Van der Vlis beschikte namelijk over een wapenvergunning. Daarmee krijg je in Nederland geen toestemming voor het bezit van een volautomatisch vuurwapen, maar wel voor een semi-automatisch wapen. Een semi-automatich exemplaar is echter vaak makkelijk om te bouwen tot volautomatisch.

'Wapens kunnen zijn omgebouwd'
'Wapens kunnen zijn omgebouwd' (Foto: ANP)

[Premier League] Zeges voor Arsenal, Aston Villa

Arsenal heeft zondag met 3-1 gewonnen bij Blackpool. De Gunners kwamen via Abou Diaby en Emmanuel Eboué op 2-0 voordat Gary Taylor-Fletcher iets terugdeed. Een kwartier voor tijd bezorgde Robin van Persie Arsenal definitief de zege. De Londenaren staan nu zeven punten achter op koploper Manchester United, maar speelden een duel minder.

Aston Villa won met 1-0 van Newcastle United. De ploeg uit Birmingham kwam halverwege de eerste helft al op voorsprong. Verdediger James Collins tekende voor het doelpunt. Villa klimt door de zege van de zestiende naar de veertiende positie en staat nu vijf punten los van de degradatiezone.

Dader Alphen zat in inrichting

Tristan van der Vlis, de 24-jarige man die zaterdag in Alphen aan den Rijn zes mensen en zichzelf doodschoot en zeventien anderen verwondde, had in 2006 suïcidale klachten. Hij is toen door de GGZ beoordeeld en heeft tien dagen in een gesloten inrichting doorgebracht, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag zondag op basis van informatie uit de politiesystemen. Deze informatie is nog niet door de geestelijke gezondheidszorg bevestigd.

Daarna heeft de politie nog een keer een melding van overlast over hem gehad. Verder komt hij niet voor in de politiesystemen. Wel is duidelijk geworden dat hij een paar weken geleden gestopt is met zijn werk voor een uitzendbureau. Hij was wel depressief, melden politie en OM, maar het was niet bekend dat hij suïcidaal was. "Zijn actie van gisteren kwam als een totale verrassing."

In de afscheidsbrief die van der Vlis in zijn ouderlijke woning achterliet, verwijst hij naar digitale informatie. Die wordt onderzocht, maar al duidelijk is dat het hoofdzakelijk gaat om een tekst met spirituele inhoud, waaruit geen duidelijk motief blijkt.

De rijksrecherche voert het onderzoek uit naar het verstrekken van de wapenvergunningen aan Van der Vlis, die onder meer met een automatisch wapen schoot. Hiervoor is gekozen uit oogpunt van zorgvuldigheid en objectiviteit, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag, dat het strafrechtelijk onderzoek uitvoert.

Ruim zeventig rechercheurs werken aan de zaak, onder leiding van twee officieren van justitie. Doel is zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de exacte gebeurtenissen in winkelcentrum De Ridderhof. Daar zijn drie wapens aangetroffen, maar nog onduidelijk is of de afgegeven vergunningen voor deze wapens gelden. Mogelijk is het moordwapen omgebouwd.

In 2003 is een zaak tegen Van der Vlis geseponeerd. Vier mensen stonden toen in een groepje, waarbij een van hen een luchtdrukpistool in handen had. Het lijkt erop dat de dader zichzelf in zijn been heeft geschoten, meldt het OM. Het voorhanden hebben van een luchtdrukpistool is alleen strafbaar op de openbare weg.

Het rechercheteam richt zich nu op het onderzoeken van alle relevante achtergronden omtrent de dader, het horen van getuigen, het voorbereiden van een reconstructie en het verder begeleiden van nabestaanden via familierechercheurs. Ook wordt het voertuig van de dader nauwkeurig onderzocht. De verwachting is dat het forensisch onderzoek zondag aan het eind van de middag is afgerond, daarna volgt nog tactisch onderzoek.

Aan het eind van middag is een besloten bijeenkomst voor familie van nabestaanden en slachtoffers gehouden. Om 21.00 uur volgt een herdenkingsbijeenkomst, waarbij premier Mark Rutte en minister van Veiligheid en Jusititie Ivo Opstelten namens het kabinet aanwezig zijn. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn verwacht 'heel veel Alphenaren'.

Explosievendeskundigen hebben onderzoek gedaan naar eventuele explosieven in de drie winkelcentra in Alphen. Die zijn niet aangetroffen. Twee winkelcentra zijn vrijgegeven en de bewoners zijn teruggekeerd naar hun woningen. Alleen winkelcentrum de Ridderhof is nog afgesloten in verband met het forensisch onderzoek. Als alles is opgeruimd, wordt het overgedragen aan de winkeliers, die wellicht maandag weer open kunnen.


Dader Alphen zat in inrichting (Foto: Novum)

TRON-regisseur spreekt over TRON 3

De regisseur van TRON: Legacy, Joseph Kosinki, heeft in een interview met Assignment X meer losgelaten over een eventuele derde deel van TRON uit 1982. Begin dit jaar kwam het vervolg ervan, TRON: Legacy, in de bioscopen. Als alle afspraken zijn gemaakt, gaan de scenarioschrijvers weer beginnen met het verzinnen van een verhaal. 

Kosinki: "Als er eenmaal een script is waar we allemaal tevreden over zijn, dan gaan we kijken of we terugkunnen naar de 'grid'. Ik denk dat we het verhaal weer oppakken na TRON: Legacy met Quorra in de echte wereld. De volgende stap wordt de relatie tussen beide." Hij is het er ook mee eens dat de zoon van Edward Dillinger een grote rol moet spelen: "Dillinger was al belangrijk in de eerste film. We kunnen het verhaal makkelijk doorzetten in de derde film met zijn zoon. Zo zullen de mensen zich afvragen wat de erfenis van Dillinger betekent voor de TRON-wereld."

Uitslagen Eredivisie speelronde 30

Het kampioenschap in de Eredivisie ligt weer helemaal open. FC Twente speelde vanmiddag gelijk tegen Roda JC (1-1), waar Ajax de volle buit tegen FC Groningen pakte (2-0). Ook Feyenoord zegevierde vanmiddag. De Rotterdammers wonnen met 4-0 bij FC Utrecht.

Willem II heeft zich gisteravond geblameerd tegen Heracles Almelo. De Tilburgers stonden na vier minuten al met een man meer op het veld, maar gingen vervolgens met 2-6 onderuit.

De thuisploeg kwam na vier minuten al op voorsprong. Mark Looms legde Juha Hakola in het strafschopgebied neer en kon vervolgens met een rode kaart vertrekken. Andreas Lasnik ging er vervolgens achter de bal staan en maakte vanaf zestien meter geen fout. In het vervolg van de eerste heeft kreeg Willem II een aantal goede mogelijkheden, maar het tiental van Heracles Almelo was gevaarlijker.

Na de pauze zorgden Everton (2) en Willy Overtoom ervoor dat de wedstrijd volledig kantelde. Na de thee strooiden de tien van Heracles Almelo nog meer zout in de wonden van Willem II, dat zich gewillig naar de slachtbank liet leiden. Everton tekende namelijk voor zijn derde en ook Overtoom en Kwame Quansah troffen doel. De treffer van Denis Halilovic was voor de statistieken.

Feyenoord heeft dit weekend zijn tweede uitzege van het seizoen geboekt. In De Galgenwaard werd FC Utrecht met 4-0 verslagen.

FC Utrecht was vanmiddag geen schim van de ploeg, die Ajax in de huidige voetbaljaargang twee keer wist te verslaan. Bij rust stond het al 2-0 voor Feyenoord door doelpunten van Leroy Fer en Kelvin Leerdam.

In de tweede helft beten de Domstedelingen wel iets van zich af, maar verder dan pogingen voor Ricky van Wolfswinkel en Alje Schut kwam men niet. Na bijna een uur spelen besliste Diego Biseswar de wedstrijd met een mooi gekruld schot. Zeven minuten later deed ook Georginio Wijnaldum nog een duit in het zakje, waardoor Feyenoord zeker was van drie punten.

Drie dagen na de verliespartij tegen Villarreal is FC Twente er niet in geslaagd om deze nederlaag in de competitie recht te zetten. In eigen huis kwamen de Tukkers niet verder dan een gelijkspel tegen Roda JC (1-1).

In de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, maar werd er nog niet gescoord. Na de thee voerde FC Twente de druk op, wat uiteindelijk in een kans voor Marc Janko resulteerde. Hij stuitte echter op doelman Matheusz Prus. In de 53e minuut kreeg de thuisploeg een strafschop na een handsbal van Rob Wielaert. Bryan Ruiz faalde echter en zag zijn stiftje in de handen van Vorm belanden.

FC Twente bleef in het vervolg aandringen, maar het was Roda JC dat de score uiteindelijk opende. Boldizsár Bodor sloeg namelijk toe met een schuiver. De Tukkers scoorden in de slotfase alsnog uit een tweede penalty, die doelman Prus een rode kaart opleverde. Ditmaal nam Theo Janssen dit buitenkansje wel met twee handen aan.



Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
AZ NAC Breda 1-1
VVV Venlo NEC 1-4
ADO Den Haag Vitesse 1-0
Excelsior De Graafschap 0-0
Willem II Heracles Almelo 2-6
FC Twente Roda JC Kerkrade 1-1
Ajax FC Groningen 2-0
FC Utrecht Feyenoord 0-4
PSV SC Heerenveen 2-2


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Twente 30 19 7 4 64 57-29
2 PSV 30 18 8 4 62 74-30
3 Ajax 30 18 7 5 61 61-26
4 ADO Den Haag 30 16 6 8 54 59-43
5 AZ 30 15 8 7 53 45-35
6 FC Groningen 30 15 5 10 50 57-47
7 Roda JC Kerkrade 30 12 12 6 48 55-42
8 FC Utrecht 30 11 8 11 41 45-42
9 Heracles Almelo 30 11 7 12 40 58-53
10 NEC 30 9 12 9 39 49-50
11 Feyenoord 30 10 7 13 37 41-48
12 NAC Breda 30 11 5 14 37 40-51
13 SC Heerenveen 30 9 9 12 36 54-50
14 De Graafschap 30 8 10 12 34 28-48
15 Vitesse 30 8 8 14 32 36-50
16 Excelsior 30 7 5 18 26 35-59
17 VVV Venlo 30 5 2 23 17 27-66
18 Willem II 30 2 6 22 12 34-86


Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Nieuwe TV-spot Scream 4

Aankomende donderdag komt het langverwachte vierde deel van de Scream-reeks. In de horrorreeks worden talloze mensen (vooral tieners) afgemaakt door een moordenaar met een masker, genaamd Ghostface. Het derde deel stamt uit 2000. 

Tien jaar na de laatste slachtingen is Sidney Prescott (Neve Campbell) een succesvol schrijfster en leeft ze afgesloten van de buitenwereld. Ze keert terug naar Woodsboro voor de laatste dag van haar promotietour. Eenmaal in het voormalige moorddorp aangekomen, komt ze weer in contact met Sheriff Dewey (David Arquette) en Gale Weathers (Courtney Cox), die nu getrouwd zijn. Ook komt de nicht van Sidney, Jill (Emma Roberts), met haar tante Kate (Mary McDonnell) op visite. Toch zijn zij niet de enigen die Sid graag willen zien. Ghostface keert ook weer terug in een film die nog spannender en bloederiger is dan al zijn voorgangers.

Tjallingii: "Kan het niet geloven"

Maarten Tjallingii reed vandaag een uitstekende Parijs - Roubaix. Uiteindelijk werd zijn prestatie beloond met een derde plaats, achter de winnaar Johan Vansummeren en Fabian Cancellara. Tjallingii, die de hele dag in de aanval was, was vooral verbaasd na de koers.

"Ik kan het niet geloven," zei de renner van de Rabobank tegenover de NOS. "Toen we met zijn vieren weg waren dacht ik aan winnen. Ik had nog even de hoop dat ik Vansummeren kon volgen, maar de benen waren op."

"Dit zijn momenten dat ik echt kan laten zien wat ik kan. Het is ongelooflijk om dit te laten zien in mijn mooiste wedstrijd."

Vansummeren: "Dit is een droomdag"

Johan Vansummeren was vanmiddag de sterkste in Parijs - Roubaix. Hij was daarmee de 54e Belgische winnaar van de kasseiklassieker. De renner van Garmin-Cervélo was achteraf erg opgetogen met zijn zege.

"Dit is een droomdag, wie had dat durven te denken," vertelde Vansummeren tegen Sporza. "Ik had hele goede benen. Ik kon er iedereen afrijden, dat voelde ik gewoon. Na mijn aanval heb ik nauwelijks achteromgekeken. Tjallingi zat niet in mijn wiel en hij zou er ook niet meer in geraken."

"Daarna deed het nog veel pijn. En dan reed ik tijdens de laatste vijf kilometer nog met een lekke band ook," besloot Vansummeren, die na de finish ook zijn vriendin ten huwelijk vroeg.

Dynamo en Weert winnen volleybalbeker

De volleyballers van Draisma Dynamo hebben voor het vierde jaar op rij de beker gewonnen. De Apeldoorners wonnen de finale in Almere zonder een set af te staan met 25-23, 25-18 en 25-20 van Langhenkel Volley uit Doetinchem. Voor de uittredende landskampioen is het de negende bekerwinst in de historie.

VC Weert won overtuigend de beker bij de vrouwen. De Limburgse ploeg gunde tegenstander VC Sneek geen enkele set: 25-22, 25-10, 25-14. Vanaf komend weekeinde neemt Weert, dat in de reguliere competitie als tweede eindigde, het in de strijd om de landstitel op tegen Heutink Pollux.

Team Lotus: "Doorbraak in Maleisië"

De technisch directeur van Team Lotus Mike Gascoyne noemt de race van vandaag in Maleisië een doorbraak. Coureur Heikki Kovalainen werd vijftiende in Sepang, op slechts luttele seconden achter de Toro Rosso's. Jarno Trulli viel uit met koppelingsproblemen.

"Ons tempo was goed en zeker tegen het einde toen we tussen de leidende auto's zaten en dichtbij het inhalen van een van de Toro Rosso's waren toen we over de finishlijn kwamen. Het laat zien dat we progressie hebben geboekt," zei Gascoyne. "Dit weekend hebben we veruit de sterkte prestatie geleverd sinds onze terugkeer in de Formule 1, dus het is goed om weer te racen."

Ook teambaas Tony Fernandes is zeer tevreden. "Ik denk dat we officieel kunnen zeggen dat we aan het racen waren vandaag! Het was jammer voor Jarno omdat ik graag twee auto's over de finish had willen zien gaan, maar Heikki reed een fantastische race en het was opwindend op te zien dat hij in de laatste ronden tegen de Toro Rosso's kon racen. Als het enkele ronden langer had geduurd dan had hij een er van mogelijk zelfs in kunnen halen!"

"Hij wist het tempo van auto's die in de kwalificatie sneller dan ons waren goed bij te houden, dus ik ben erg blij met een vijftiende plaats op een erg lastig circuit. Dus ik wil het hele team feliciteren en hun de complimenten geven."

Uitslag PSV - sc Heerenveen

Vanmiddag om 16:30 uur begon het duel tussen PSV en sc Heerenveen. Hieronder vind je de uitslag en de bijbehorende karakterstieken terug.

PSV

2 - 2

sc Heerenveen

 58' Lens
90+1' Toivonen
   70' Assaidi
 73' Dost
 
 Gele kaart: Hutchinson (PSV)
 Rode kaart: Bouma (81) (PSV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.700
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev
Marcelo
Bouma
Pieters (Zeefuik/71)
Hutchinson
Bakkal
Engelaar
Labyad (Toivonen/71, Wuytens/90+1)
Lens
Dzsudzsák
  Stuhr-Ellegaard
Janmaat
Gouweleeuw
Kruiswijk
Breuer
Haglund
Djuricic (Svec/59)
Väyrynen (Narsingh/67)
Beerens
Dost
Assaidi

Naamgenoot dader Alphen aan den Rijn bestaat niet

In tegenstelling tot wat verscheidene media beweerd hebben, bestaat er geen naamgenoot van Tristan van der Vlis uit Alphen aan den Rijn.

Gisteravond werd door één of meerdere personen een valse Twitteraccount aangemaakt met de naam van de dader. Met dit nepaccount werden vervolgens tweets verstuurd die de indruk moesten wekken dat er een naamgenoot zou bestaan en dat hij lastig zou worden gevallen door mensen die denken dat dit account van de dader zou zijn.

lol1

De schermafbeelding bij zijn tweets is een zogenaamde 'trollface'. Op internet wel bekend als een icoon voor 'trolls'. Een troll is het opzettelijk uitlokken van reacties met opmerkingen die aanstootgevend kunnen zijn. De andere afbeelding waarop het gezicht van een jongen is te zien, is dan ook niet van de zogenaamde naamgenoot en heeft niets te maken met dit nepaccount.

Op een persconferentie werd door Korpschef Jan Stikvoort zelfs opgeroepen de naamgenoot met rust te laten. Daarnaast bevestigde de politie tegenover De Telegraaf dat er iemand met dezelfde naam als de dader woonachtig zou zijn in Alphen aan den Rijn. "Deze persoon heeft geen leven nu en ik verzoek iedereen hem met rust te laten.”

Naast de politie trapte ook De Telegraaf in de troll en tweette naar het nepaccount om contact op te nemen met de nieuwsdienst. De persoon achter deze misselijke grap maakte gebruik van alle aandacht om nog maar weer eens duidelijk te maken dat hij toch echt zou bestaan.

lol

Zojuist maakte de politie bekend dat na onderzoek is gebleken dat er toch geen naamgenoot bestaat en dat de politie actie zal ondernemen tegen de persoon of personen achter het troll-account. Reden voor de troller om eieren voor zijn geld te kiezen en zijn fake-Twitter te verwijderen.

Kampioen van Nederland

Het is bijna 19.00 uur en dus breekt een van de mooiste uurtjes van de week zo aan. Met het bord op schoot de samenvattingen van de Eredivisie kijken, heerlijk! Zonder de uitslagen te weten, om een beetje extra spanning te creëren. Ik doe er elke zondag alles aan om maar geen tussen- of eindstanden te horen, helaas met wisselend succes. Teletekst ontwijk ik, ’s middags tijdens Studio Sport zap ik weg als de standen onderin beeld verschijnen en vrienden van wie ik weet dat zij de uitslagen wel weten waarschuw ik niets over voetbal te zeggen.

Foto's: Roger Waters in het Gelredome

Roger Waters, het creatieve brein achter Pink Floyd gaat met zijn baanbrekende meesterwerk ‘The Wall’ op tournee in Europa. Om de 30e verjaardag van het album te markeren doet Waters, in wat mogelijk zijn laatste grote tournee is, meer dan 25 Europese steden aan. Tot op heden is ‘The Wall’ slechts 31 keer door zijn bedenker uitgevoerd en alleen in de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, inclusief de tournee van Pink Floyd ter ondersteuning van het album in 1980-1981. Eerder was de show eenvoudig te groot om te kunnen touren, maar de nieuwe stadions en de vooruitgang van de technologie hebben die moeilijkheden opgelost. FOK! fotograaf Bart Heemkerk was zaterdagavond 9 april aanwezig bij het concert wat Roger Waters gaf in het Gelredome en maakte voor ons een fotoverslag van het concert (klik op de foto's voor een grotere versie):

Baronie eerste degradant in Topklasse

Baronie is de eerste club die op sportieve gronden is gedegradeerd uit de Topklasse. De zondagtopklasser uit Breda verloor vandaag op eigen veld met 2-3 van FC Lienden. Door de overwinning van concurrent Hollandia, is plaats dertien niet meer haalbaar voor Baronie. Dijkse Boys werd eerder uit de competitie genomen door de KNVB, waardoor één degradatieplaats verviel.

Baronie was de afgelopen jaren in toen nog de Hoofdklasse B een toonaangevende club. De Baronnen werden in 2009 nog afdelingskampioen. In de Topklasse ging het vanaf het begin niet goed. Baronie wist slechts drie keer te winnen, speelde vier keer gelijk en verloor de zeventien andere tot nu toe gespeelde duels.

Komend seizoen moet de club met de nieuwe trainer Jack Sweres aan het roer dus zien weer te promoveren naar het hoogste amateurniveau. In ieder geval heeft het de geschiedenisboeken gehaald, maar dit is uiteraard een twijfelachtige eer.

Andújar wint toernooi Casablanca

Pablo Andújar heeft vanmiddag in Casablanca de eerste ATP-titel uit zijn loopbaan gewonnen. In de finale versloeg de Spanjaard de als vijfde geplaatste Italiaan Potito Starace met 6-1 en 6-2.

Het was voor Starace de vijfde ATP-finale in zijn loopbaan. Door zijn matige serveren won hij ook nu niet. De 25-jarige Andújar brak de Italiaan twee keer in beide sets. Zelf moest hij in elke set maar één breekpunt wegwerken.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vandaag stond de zesentwintigste speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. Achilles '29 wist door een overwinning de druk op koploper FC Oss op te voeren. De Brabanders kwamen niet in actie en konden rustig afwachten of Achilles zou winnen. Dat deden de Groesbekers, zodat het verschil nog vijf punten is. Beide teams ontmoeten elkaar nog dit seizoen.

Onderin viel het doek voor Baronie. De ploeg uit Breda verloor wederom en door de overwinning van Hollandia valt degradatie nu niet meer te ontlopen. Daarmee heeft Baronie de twijfelachtige eer om de eerste degradant op sportieve gronden te worden. Eerder degradeerde Dijkse Boys omdat het uit de competitie werd genomen.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
AFC VVSB 3-0
Baronie FC Lienden 2-3
Haaglandia / Sir Winston EVV 2-0
FC Hilversum Argon 0-2
JVC Cuijk Gemert 1-0
Quick '20 Achilles '29 0-3
De Treffers Hollandia 0-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 24 14 9 1 51 42-19
2 Achilles '29 24 13 7 4 46 44-22
3 Argon 24 12 3 9 39 31-31
4 De Treffers 24 11 6 7 39 32-33
5 JVC Cuijk 23 10 7 6 37 41-37
6 AFC 24 10 6 8 36 48-39
7 EVV 25 10 6 9 36 34-29
8 FC Lienden 25 10 3 12 33 42-52
9 Haaglandia / W. 24 9 5 10 32 44-36
10 Quick '20 24 8 6 10 30 36-37
11 FC Hilversum 24 7 8 9 29 28-32
12 Hollandia 23 7 7 9 28 20-26
13 VVSB 25 7 5 13 26 30-44
14 Gemert 25 6 6 13 24 20-32
15 Baronie 24 3 4 17 13 28-51

Robben op het matje bij Rummenigge

Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München wil een hartig woordje spreken met Arjen Robben. De preses accepteert het gedrag van de Nederlandse aanvaller na de wedstrijd tegen 1. FC Nürnberg (1-1) niet. Robben kreeg na het laatste fluitsignaal de rode kaart voor het beledigen van scheidsrechter Knut Kircher.

"Wat Arjen heeft gedaan, is onacceptabel. Er komt zeker een gesprek met hem. Dit was ongedisciplineerd en dat kunnen we nu niet gebruiken", aldus Rummenigge, die eerder vandaag met het bestuur besloot trainer Louis van Gaal te ontslaan. Zijn assistent Andries Jonker moet Bayern in de laatste vijf duels naar de voorrondes van de Champions League proberen te leiden.

Robben maakte later wel excuses voor zijn gedrag. "Hij heeft gelukkig al ingezien dat het zijn doel voorbij schoot", aldus Rummenigge.

HRT stopte auto's uit voorzorg

Hispania Racing-teambaas Colin Kolles heeft aangegeven dat zijn team de auto's van Vitantonio Liuzzi en Narain Karthikeyan uit voorzorg aan de kant heeft laten zetten. Zo wilde de renstal voorkomen dat de auto's verdere schade opliepen.

Karthikeyan gaf na vijftien ronden op toen de watertemperatuur van zijn bolide te hoog opliep en het team geen schade aan de auto wilde laten noteren. Liuzzi stopte uiteindelijk zijn auto omdat de achterzijde van de HRT onstabiel geworden was en het team het veiligheidsrisico niet wilde nemen.

HRT mocht niet deelnemen aan de race in Australië omdat beide auto's in de kwalificatie te traag waren, maar in Sepang wisten beide auto's zich te plaatsen voor de race en kon het team eindelijk de broodnodige kilometers maken die er in de tests niet waren geweest. "We kenden geen grote problemen en nu moeten we ons verbeteren in China waar we de finish hopen te halen. Onze rondetijden waren vergeleken met de leiders niet slecht, dus dat laat zien dat er licht aan het eind van de tunnel is," zei Kolles.

[EK] Goud Zonderland op rekstok

Epke Zonderland is in Berlijn Europees kampioen geworden op het onderdeel rek. Eerder vandaag veroverde hij ook al zilver op de brug.

De oefening van Zonderland aan de rekstok was echter allesbehalve vlekkeloos. Zijn foutjes werden echter gecompenseerd door de hoge moeilijkheidsgraad van de oefening. De Fries kwam uiteindelijk uit op een score van 15,575. De Duitser Phillip Boy, die na het zien van Zonderland dacht de titel al binnen te hebben, moest uiteindelijk genoegen nemen met het zilver (15,350). Zijn landgenoot marcel Nguyen, eerder vandaag kampioen geworden op het onderdeel brug, werd met een score van 15,300 derde.

Petrov: "Kleine fout, grote gevolgen"

Vitaly Petrov leek vandaag in de Grand Prix van Maleisië weer onderweg naar een solide puntenfinish. De Lotus Renault GP-rijder was in Australië al derde geworden en leek tot vier ronden van het einde hier wat punten aan toe te voegen, maar een inschattingsfout zorgde er voor dat hij de vlag niet zou zien.

Petrov ging iets te wijd en dacht volgas door te kunnen rijden en zo zonder veel tijdverlies weer het asfalt op te gaan. Hij had evenwel buiten een afvoergoot gerekend, waardoor de Renault gelanceerd werd. Bij het terugstuiteren op de baan brak de stuurkolom af, waardoor de race voor de Rus er op zat.

"Een kleine fout, maar met grote gevolgen. Dat had niet mogen gebeuren. We hadden met beide auto’s in de punten moeten eindigen. Het goede nieuws is dat we duidelijk genoeg snelheid hebben. Ik ben ook erg blij voor het team dat we wederom het podium hebben bereikt," zei Petrov die teamgenoot Nick Heidfeld derde zag worden.

Ruim driehonderd man bij wake voor dode Iraniër

Op de Dam in Amsterdam zijn zondagmiddag ongeveer 350 mensen bijeengekomen om de Iraniër te herdenken die zichzelf woensdag op deze plek in brand stak en een dag later overleed aan zijn verwondingen. Op Facebook hadden zich 276 mensen aangemeld. "Bijna heel de Iraanse gemeenschap was op de hoogte", laat een woordvoerder van de organisatie weten.

De wake werd georganiseerd door Vrouwen tegen Uitzetting en Platform Stop Racisme en Uitsluiting. Volgens hen heeft Kambiz Roustayi's wanhoopsdaad het 'onmenselijke' asielbeleid van Nederland blootgelegd. De 36-jarige Roustayi diende zijn eerste asielverzoek in 2001 in en kreeg onlangs weer nul op het rekest. Hij was nog niet uitgeprocedeerd.

Vluchtelingen zouden te vaak in eindeloze procedures terechtkomen, waardoor ze nergens een normaal leven kunnen beginnen. Het inhumane en inefficiënte asielbeleid van Nederland zou mensen jaren van een normaal leven beroven. En uitzetting naar Iran moet stoppen omdat iedereen 'weet dat het daar onveilig is'.

Drie mensen hielden een toespraak, waarna Perzische liederen werden gezongen, begeleid door muziek. Een deel van de groep zong mee. Daarna werden in stilte bloemen en een krans neergelegd voor Roustayi. "Het is heel vreedzaam verlopen."

Hoeness: "Het spelplezier was weg"

Eerder vandaag maakten we bekend dat de wegen van Louis van Gaal en Bayern München zich per direct scheiden. Volgens president Uli Hoeness had dit vooral te maken met het feit, dat het spelplezier bij de club uit Beieren verdwenen was.

"Dat de spelers achter hem staan is een sprookje. Plezier is één ding, maar het plezier ontbreekt al lange tijd binnen deze vereniging," aldus Hoeness, die in de afgelopen maanden regelmatig met Van Gaal in de clinch lag.

Hoeness zag Bayern München gistermiddag gelijk spelen tegen 1. FC Nürnberg (1-1), waardoor Hannover 96 de derde plaats voor zich op kon eisen. "Het bestuur moest iets doen. Dit was de druppel," besloot de preses.

Arabische Liga wil vliegverbod voor Gaza

De Arabische Liga gaat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vragen een vliegverbod boven de Gazastrook af te kondigen. Dat heeft secretaris-generaal Amr Moussa van de Arabische Liga zondag gezegd.

De Arabische Liga was zondag in spoedzitting bijeengekomen om te praten over het geweld in de Gazastrook. Sinds donderdag zijn in de Gazastrook zeker achttien Palestijnen gedood door Israëlische aanvallen. Onder de slachtoffers waren niet alleen militanten, maar ook burgers, onder wie een 11-jarige jongen. De aanvallen zijn een reactie op een raketaanval donderdag op een Israëlische schoolbus waarbij een tiener en de bestuurder gewond raakten. De militante Palestijnse beweging Hamas heeft laten weten dat die aanslag een vergissing was en dat het niet de bedoeling was kinderen te treffen.

Winst Vansummeren in Parijs - Roubaix

Johan Vansummeren is de winnaar geworden van Parijs - Roubaix. De boomlange Belg van Garmin-Cervélo kwam alleen aan op de wielerbaan van Roubaix. De tweede plaats was voor Fabian Cancellara, voor Maarten Tjallingii, die de hele dag in de aanval had gereden.

Tjallingii zat in de kopgroep van de dag, die maximaal een voorsprong van twee en een halve minuut. Daarachter was het Lars Boom die in het Bos van Wallers op de pedalen ging staan en zes man met zich meekreeg. Daar begon ook het drama voor Quick Step, want eerst kreeg Tom Boonen problemen met zijn fiets en moest daar lang wachten.

Ook Sylvain Chavanel kreeg materiaalpech, waardoor beide heren in een achtervolgend groepje terecht kwamen. Boom kreeg ook te maken met een lekke band, waardoor hij de achtervolgende groep moest laten gaan. De groep Boonen/Chavanel leek weer aan te gaan sluiten bij het peloton, maar een valpartij gooide definitief roet in het eten voor de Belgische drievoudige winnaar. Later viel ook Chavanel uit de wedstrijd.

Op 65 kilometer van de streep sloot de tweede groep aan bij de kopgroep, waardoor mannen als Jurgen Roelandts en Johan Vansummeren vooraan kwamen. liet zich daarna ook nog zien, waar Tom Leezer in een tweede groepje terecht kwam dat niet veel lang later aansloot bij de kopgroep.

Een nieuwe favoriet die moest afhaken was Filippo Pozzato. Ook hij kwam ten val op een kasseistrook. Op 46 kilometer van de streep schudde Fabian Cancellara aan de boom. Op de kasseistrook van Mons-en-Pévèle ging hij er vandoor en kreeg Thor Hushovd, Juan Antonio Flecha en Alessandro Ballan. Boom kon niet volgen, terwijl Sebastian Langeveld op een ongunstig moment lek reed.

Het groepje met de topfavorieten bleef op een dikke anderhalve minuut hangen achter de uitgedunde kopgroep met daarbij nog Tjallingii. Cancellara versnelde andermaal en kreeg weer alleen Ballan en wereldkampioen Hushovd mee. Cancellara weigerde al het werk zelf op te knappen, waardoor een groepje kon aansluiten met onder andere Boom.

Vooraan wisten Vansummeren, Bak, Rast en een ijzersterke Tjallingii op twintig kilometer van de meet weg te rijden. Op de Carrefour d l'Arbe reed Vansummeren weg. Tjallingii leek aan te kunnen sluiten, maar bleef hangen op een dikke tien seconden. Daarachter kwamen ze ook niet meer dichter, waardoor de Belg Vansummeren onbedreigd naar de zege kon rijden in Roubaix. Tjallingii ging in de achtergrond stuk na zijn lange ontsnapping en zag zijn hoop op een mooie tweede plaats vervliegen.

Vansummeren won uiteindelijk met een voorsprong van twintig seconden voor Cancellara, die bij de achtervolgers was gekomen. Een knappe derde plaats was er voor Maarten Tjallingii.

Fans Ajax steunen Cruijff

De fanatieke achterban van Ajax heeft vanmiddag tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Groningen massaal de kant van Johan Cruijff gekozen.

De supporters dringen met spandoeken en spreekkoren aan op de onmiddellijke terugkeer van de voormalige nummer veertien. "Johan, geeft ons Ajax terug" luidde een tekst op een dundoek.

De supporters vroegen ook om het vertrek van algemeen directeur Rik van den Boog. "Rikkie rot op", klonk het vanaf het eerste fluitsignaal in de Amsterdam ArenA. Bij het "Ga staan als je voor Johan bent", bleven maar weinig supporters van de thuisclub op hun stoel zitten.

Cruijff is met de huidige beleidsbepalers in een machtsstrijd verwikkeld, omdat zij een technisch plan van de beroemde Amsterdammer niet volledig wil uitvoeren. Alle leden van het bestuur en raad van commissarissen van Ajax hebben hun vertrek al aangekondigd.

Fans Ajax steunen Cruijff
Fans Ajax steunen Cruijff (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie (10/04/2011)

Om half drie begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

AFC Ajax

2 - 0

FC Groningen

 69' Sulejmani
 73' Vertonghen
 
 
 Gele kaart: , Pedersen, (FC Groningen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.050
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.d.Wiel (Enoh/78)
Ooijer
Vertonghen
Boilesen
De Jong
Eriksen
Anita
Sulejmani
El Hamdaoui (De Zeeuw/78)
Özbiliz (Ebecilio/56)
  v.Loo
Hiariej
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen
Holla
Bacuna (Matavz/59)
Sparv (Metaj/82)
Tadic
Pedersen (Andersson/83)

FC Utrecht

0 - 4

Feyenoord


   8' Fer
 32' Leerdam
 58' Biseswar
 65' Wijnaldum
 
 Gele kaart: Duplan, Zullo, Demouge, Nesu, (FC Utrecht), De Cler, Vlaar, (Feyenoord)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Zullo
Schut (v. Wolfswinkel/46)
Wuytens
Nesu
Duplan
Silberbauer
Asare
Strootman
Mertens (Oar/64)
Demouge
  Mulder
Leerdam
De Vrij
Vlaar
Martins Indi (De Cler/74)
Meeuwis (Mokotjo/78)
Wijnaldum
Fer
Biseswar (Cabral/83)
Castaignos
Miyaichi


FC Twente

1 - 1

Roda JC

 86' Janssen(pen)
   77' Bodor
 
 Gele kaart: Janssen, Buysse, (FC Twente), Hempte, Skoubo, Junker, (Roda JC)
 Rode kaart: Prus (83) Rosales (90+5) (FC Twente),
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.000
Arbiter: Janssen
Bijzonderheden: In de 53e minuut mist Ruiz namens FC Twente een strafschop.
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Bengtsson
Buysse
Landzaat (Bajrami/78)
Brama
Janssen
Ruiz
Janko (John/78)
Chadli
  Prus
De Fauw
Wielaert
Kah
Hempte
Delorge (Svard/90 1)
Vormer
Janssen
Hadouir (Bodor/61)
Skoubo
Junker (v. Eijk/85)

Lehmann neemt record Van der Sar over

Het uitvallen van Manuel Almunia, voorafgaand aan het duel tussen Arsenal en Blackpool, heeft Jens Lehmann een record opgeleverd. De Duitser is met zijn 41 jaar namelijk de oudste niet-Britse keeper in de Premier League.

Almunia liep tijdens de warming-up een blessure aan zijn knie op en moest noodgedwongen afhaken. Lehmann was eigenlijk al gestopt, maar werd afgelopen maand door trainer Arsène Wenger naar Londen gehaald. The Gunners hebben namelijk te kampen met een accuut keepersprobleem.

Lehmann lost met het nieuwe record Edwin van der Sar af, die vorige maand de oudste niet-Britse keeper in de Premier League was.

Overledenen Alphen ouder dan 40 jaar

Onder de zes mensen die zaterdag zijn overleden door de schietpartij in Alphen aan den Rijn zijn geen kinderen. De slachtoffers zijn drie vrouwen van 91, 68 en 45 jaar en drie mannen van 80, 49 en 42 jaar. Dat maakte waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn zondag bekend op een persconferentie.

Daarnaast waren er zeventien gewonden, zes vrouwen, twee meisjes van 6 en 10 jaar en negen mannen. Zeven van hen zijn er ernstig aan toe. Van de gewonden liggen er nog twaalf in een ziekenhuis, een van de meisjes is al weer naar huis, de andere is ook lichtgewond. De 42-jarige man die overleed, was van Syrische afkomst.

Aan het eind van middag wordt een bijeenkomst voor familie van nabestaanden en slachtoffers gehouden. Om 21.00 uur volgt een herdenkingsbijeenkomst, waarbij ook een of meerdere leden van het kabinet zullen spreken. De burgemeester, die sprak van een ramp en een catastrofe, verwacht 'heel veel Alphenaren'.

Slachtofferhulp neemt zondag nog contact op met directeuren van scholen in Alphen om hen te adviseren over de begeleiding van de leerlingen. Ook worden familierechercheurs ingeschakeld.

De 24-jarige dader van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof, Tristan van der V., pleegde zelfmoord na willekeurig met een automatisch wapen op het winkelend publiek te hebben geschoten. Er wordt binnenkort een reconstructie gehouden.

Van der V. was suïcidaal, zo blijkt uit zijn afscheidsbrief, maar zijn motief is nog onduidelijk. Er zijn inmiddels digitale teksten gevonden, die van meer 'spirituele' aard zijn.

Winkelcentrum De Ridderhof, waar de schietpartij plaatsvond, is de hele nacht onderzocht. Er zijn drie vuurwapens gevonden, maar nog onduidelijk is of Van der V. daar een vergunning voor had. Omdat dit soort wapens vrij eenvoudig kunnen worden omgebouwd, is nog verder onderzoek nodig. Het winkelcentrum gaat waarschijnlijk maandag weer open.

'Patty Brard terroriseert eigen redactie'

Patty Brard terroriseert de redactie van haar SBS 6-programma Shownieuws. De diva scheldt redacteuren de huid vol en drie eindredacteuren belandden door haar in de ziektewet. Dit zegt het roddelblad Story deze week, die zich baseert op anonieme insiders.

Het weekblad vroeg een reactie aan SBS 6-persvoorlichter Eric Dekker, maar hij wil niet veel kwijt. "We weten dat dergelijke speculaties de ronde doen, maar we willen hier geen commentaar op geven. Alles wat ik hierop zou zeggen, wakkert de boel alleen maar aan. Ik wil het hierbij laten."

Met name de eindredacteuren van het programma zouden het moeten ontgelden. "Patty scheldt deze mensen met grote regelmaat helemaal stijf. Niets deugt er in haar ogen van het werk dat zij doen. Ze laat geen spaan van ze heel. En dat begint direct na de uitzending", zegt een anonieme insider in Story.

Volgens andere ingewijden heerst er een 'vijandige sfeer': "Mensen zijn ook bang voor haar. Drie eindredacteuren belandden al in de ziektewet. Zij waren niet langer bestand tegen de scheldkanonnades van mevrouw Brard. Twee zijn na lange tijd voorzichtig weer aan de slag gegaan. De derde persoon in kwestie lijkt vooralsnog niet meer terug te kunnen keren."

De manager van Brard ontkent de berichtgeving: "Patty zit op dit moment in het buitenland, maar er is niks aan de hand."


'Patty Brard terroriseert eigen redactie' (Foto: Novum)

[Upd] Uitslag Grand Prix van Maleisië

De Grand Prix van Maleisië is gewonnen door Sebastian Vettel. De Red Bull-rijder bleef op Sepang Jenson Button en Nick Heidfeld voor. Door zijn tweede zege op rij gaat Vettel met 50 punten aan de leiding in het klassement.

Sebastian Vettel mocht van poleposition vertrekken die voor deze editie van de race in Maleisië naar de rechterkant verhuisd was. De beste start was voor Vettel die Nick Heidfeld en Lewis Hamilton achter zich aan kreeg. Jenson Button bleef vierde, voor Vitaly Petrov. Mark Webber viel van de derde naar de tiende plaats terug, nog achter beide Ferrari's, Michael Schumacher en Kamui Kobayashi. De Australische Red Bull-rijder pakte de plaats van laatstgenoemde aan het eind van de eerste ronde terug.

Vettel kon meteen een gat slaan met de concurrentie die nog steeds aangevoerd werd door Heidfeld. Verder naar achteren kende Nico Rosberg een slechte start en viel terug naar plaats dertien. Uit de herhaling van de start bleek dat Webber zo ver terugviel omdat hij KERS niet gebruikte. Barrichello kampte na twee ronden met een lekke rechterachterband, waardoor de Williams-rijder een hele ronde met het euvel rond moest rijden voordat hij de pits op kon zoeken.

Ondertussen haalde Massa Petrov in voor plaats vijf en pakte Kobayashi de negende stek van Webber af. Bij Red Bull werd Vettel gewaarschuwd dat er mogelijk wat regen zou komen. Petrov ging na het verlies van zijn vijfde stek nog een keer in de fout en zag ook Ferrari-rijder Alonso voorbij komen. Kobayshi en Webber vochten door, maar Webber kon door zijn problemen met de KERS de Japanner niet voorbij steken.

Hamilton reed na negen ronden het gat met Heidfeld dicht en probeerde de Renault-rijder aan te vallen. Achter in het middenveld kende ook de tweede Williams-rijder Pastor Maldonado een probleem en de Venezolaan moest dan ook naar binnen. Hij was na tien ronden de eerste uitvaller van de dag.

Heidfeld leek wat te veel van zijn banden te hebben geëist, want hij verloor een seconde per ronde op Vettel, terwijl achter Heidfeld het veld ineen schoof. Webber was vanaf plaats tien de eerste die stopte. Hij kwam als zeventiende naar buiten en reed op zijn nieuwere banden meteen snelle rondetijden om zo te proberen wat tijd goed te maken. Ook Hamilton stopte en net nadat hij naar buiten was gekomen kwam de eerste regen.

Na veertien ronden kwamen meteen vele toppers binnen, waaronder Vettel, Heidfeld, Button en Massa, alleen ging de pitstop bij Ferrari niet goed door problemen met het linkervoorwiel, waardoor Massa vele plaatsen inleverde. Hamilton wist Heidfeld in te halen en had op het lange rechte stuk een hachelijk moment toen hij Schumacher en Jaime Alguersuari inhaalde op het lange rechte stuk achter de hoofdtribune.

Na 17 ronden was de stand: Vettel, Hamilton, Kobayashi (niet gestopt), Alonso, Button, Heidfeld, Webber, Massa, Petrov en Di Resta. Narain Karthikeyan was ondertussen uitgevallen met problemen. Alonso had op het rechte stuk Button ingehaald en indezelfde ronde nog Kobayashi, waardoor de Spanjaard derde lag. Sauber-rijder Kobayashi was de laatste die stopte. Hij kwam als elfde naar buiten, nog achter Di Resta en Schumacher.

Webber verloor zijn zesde plaats na 22 ronden aan Massa die constant snelle rondetijden wist te rijden. Verder naar voren verloor Vettel terrein aan de rijders achter hem. Zijn voorsprong liep terug naar minder dan vijf seconden. Nog voor halverwege de race stopten wederom veel rijders, waardoor het veld door elkaar werd geschud. Barrichello en Sergio Perez waren de volgende in de rij uitvallers.

Vettel leidde nog steeds, voor Hamilton en Button die Alonso door zijn eerdere stop voorbij wist te steken. Webber lag vijfde, voor Heidfeld, Massa en Kobayashi. Vettel kreeg van zijn team Red Bull te horen dat hij KERS niet meer mocht gebruiken, maar desondanks kon hij het tempo van zijn achtervolgers wel bijhouden. Webber kwam al snel een derde keer binnen, waardoor hij als een van de weinigen op een vierstopper zat.

Hamilton kwam na 38 ronden binnen voor zijn laatste stop en verloor hierbij wat tijd omdat een van de banden er niet goed af wilde. Hij kwam voor de deur van Webber terecht, terwijl hij zelfs een plaats verloor aan de een ronde later gestopte Button. Laatstgenoemde legde een zodanig tempo aan de dag dat Vettel en Alonso snel daarna stopten, waardoor de volgorde Vettel, Button, Hamilton, Webber en Alonso was. Verder naar achteren waren er de hele race gevechten, waar ondermeer de Mercedessen en Paul di Resta een hoofdrol in speelden.

Webber maakte na 44 ronden zijn vierde en laatste stop en kwam als achtste terug op het asfalt. Iets daarvoor stond Petrov zijn vijfde plaats af aan Heidfeld en even later de zesde aan Massa. Hamilton had moeite om het tempo voor de derde plaats vast te houden, omdat Alonso in zijn achterspiegels zat. Na 46 ronden waagde Alonso een poging, maar hij had te veel snelheid en reed tegen de achterzijde van Hamilton aan voordat hij de Brit uit wilde remmen. De Spanjaard beschadigde de voorvleugel van de Ferrari en moest naar binnen voor een nieuwe. Hij kwam als zevende terug op de baan.

Webber reed door zijn vier stops met nieuwere banden rond, waardoor hij ondanks het ontbreken van KERS uiteindelijk Ferrari-rijder Massa in wist te halen voor plaats vijf. Iets verder naar voren haalde Heidfeld Hamilton bij voor plaats drie, terwijl Button langzaam inliep op leider Vettel. Met nog vier ronden te gaan, pakte Heidfeld de derde plaats van Hamilton af door hem bij het aanremmen voor de eerste bocht voorbij te steken. Hamilton schoot er in dezelfde ronde nog een keer af, waardoor Webber hem voorbij stak. De McLaren-rijder kwam daarna binnen voor nieuwe banden, waardoor hij zich terugvond op plaats acht, nog achter de Renault van Petrov.

De Rus ging met drie ronden te gaan iets te wijd en bleef op het gas, waardoor hij bij het terugkeren op de baan gelanceerd werd en met een afgebroken stuurkolom op moest geven. Webber reed ondertussen het gat met Heidfeld dicht, maar de Australiër kwam tijd tekort om hem voorbij te steken.

Vettel won na 56 ronden de race, voor Button en Heidfeld. De overige punten gingen naar Webber, Massa, Alonso, Hamilton, Kobayashi, Schumacher en Di Resta.

Update 14.48 uur
Fernando Alonso en Lewis Hamilton hebben een straf van 20 seconden gekregen na afloop van de race. Alonso reed in de race tegen de achterzijde van de bolide van Hamilton aan en veroorzaakte hierbij een aanrijding die te voorkomen was geweest. Hij blijft evenwel als zesde geklasseerd, omdat ook Hamilton straf kreeg. De Brit verdedigde zich in het gevecht met Alonso te veel, omdat hij meer dan één keer van zijn lijn afweek. Hij is nu achter Kobayashi als achtste geklasseerd.

Uitslag Race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:37:39.832
2 Jenson Button McLaren +3.261
3 Nick Heidfeld Lotus Renault +25.075
4 Mark Webber Red Bull +26.384
5 Felipe Massa Ferrari +36.958
6 Fernando Alonso Ferrari +57.248
7 Kamui Kobayashi Sauber +1:06.439
8 Lewis Hamilton McLaren +1:09.957
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1:24.896
10 Paul di Resta Force India F1 +1:31.563
11 Adrian Sutil Force India F1 +1:41.379
12 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +1 Ronde
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
15 Heikki Kovalainen Team Lotus +1 Ronde
16 Timo Glock Virgin Racing +2 Ronden
DNF Vitaly Petrov Lotus Renault +4 Ronden
DNF Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +10 Ronden
DNF Jerome d` Ambrosio Virgin Racing +14 Ronden
DNF Jarno Trulli Team Lotus +25 Ronden
DNF Sergio Perez Sauber +33 Ronden
DNF Rubens Barrichello Williams +34 Ronden
DNF Narain Karthikeyan HRT F1 Team +42 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +48 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 50
2 Jenson Button McLaren 26
3 Lewis Hamilton McLaren 22
4 Mark Webber Red Bull 22
5 Fernando Alonso Ferrari 20
6 Felipe Massa Ferrari 16
7 Vitaly Petrov Lotus Renault 15
8 Nick Heidfeld Lotus Renault 15
9 Kamui Kobayashi Sauber 6
10 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 4
11 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 2
12 Adrian Sutil Force India F1 2
13 Paul di Resta Force India F1 2
14 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 0
15 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
16 Sergio Perez Sauber 0
17 Jarno Trulli Team Lotus 0
18 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
19 Timo Glock Virgin Racing 0
20 Rubens Barrichello Williams 0
21 Pastor Maldonado Williams 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de teams

Pos. Team Punten
1 Red Bull 72
2 McLaren 48
3 Ferrari 36
4 Lotus Renault 30
5 Sauber 6
6 Scuderia Toro Rosso 4
7 Force India F1 4
8 Mercedes Grand Prix 2
9 Team Lotus 0
10 Virgin Racing 0
11 Williams 0
12 HRT F1 Team 0

Hamas roept op tot staakt-het-vuren in het Hebreeuws

De onderminister van Buitenlandse Zaken van Hamas Ghazi Hamad heeft zondag een zeldzame oproep gedaan. In vloeiend Hebreeuws riep hij op de Israëlische radio op tot een staakt-het-vuren.

Hamad sprak kort nadat Palestijnse militanten meerdere mortiergranaten afvuurden op Israël. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. "We zijn geïnteresseerd in rust, maar we willen dat het Israëlische leger stopt met zijn operaties in Gaza", aldus Hamad.

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zei zondag dat als militanten hun aanvallen staken, Israël hetzelfde zal doen. Maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was een stuk strijdlustiger. "Als de aanvallen op Israëlische burgers en soldaten doorgaan zal Israël keihard terugslaan", aldus Netanyahu.


Ghazi Hamad doet in vloeiend Hebreeuws oproep tot staakt-het-vuren (Foto: Novum)

Acht ton belastingschuld geïnd bij controle A2

Bij een verkeerscontrole op de A2 bij Breukelen is vrijdag voor meer dan 800.000 euro aan achterstallige belastingschuld geïnd. Diverse bestuurders zijn aangehouden.

Zes voertuigen werden weggetakeld, drie rijbewijzen ingevorderd en drie mensen werden aangehouden wegens verboden wapenbezit. Verder waren er veel bekeuringen voor snelheidsovertredingen, niet-handsfree bellen en rijden onder invloed van softdrugs.

In totaal werden tussen 13.00 en 20.00 uur 7268 auto's gescand, laat de politie zondag weten. Naast de Belastingdienst, deden ook de douane en ANWB mee aan de controle.

[EK] Wammes grijpt net naast brons

Bij het Europees kampioenschap turnen in Berlijn is Jeffrey Wammes er niet in geslaagd een medaille te pakken op sprong. Met een puntentotaal van 15,850 werd Wammes in de finale vierde.

De Franse wereldkampioen Thomas Bouhail veroverde met een puntentotaal van 16,362 de Europese titel. Zijn landgenoot Samir Aït Saïd pakte zilver. De Finse titelverdediger Tomi Tuuha was in de kwalificaties slechts vijftiende geworden.

Dollemansrit door Oost-Groningen

De politie heeft zaterdagnacht na een lange achtervolging twee mannen van 20 en 22 jaar uit Winschoten aangehouden die een spoor van misdrijven hadden achtergelaten in Oost-Groningen. Dat meldde de politie zondag. De mannen maakten zich onder andere schuldig aan drie overvalpogingen, twee aanrijdingen en tal van vernielingen. Bij de aanrijdingen raakten twee mensen gewond.

De mannen drongen in Beerta en Finsterwolde drie woningen binnen en eisten geld en autosleutels, maar steeds zonder resultaat. Tijdens een dollemansrit in hun gestolen witte pick-up reden zij twee fietsters aan die gewond raakten. In Scheemda werd straatmeubilair, een geparkeerde auto en de ruit van een woning kapot gereden.

Dollemansrit door Oost-Groningen
Dollemansrit door Oost-Groningen (Foto: ANP)

Druk in strandpaviljoen, park en tuincentrum

Strandpaviljoens, attractieparken en tuincentra profiteren dit weekeinde van het mooie weer. Zo laat De Keukenhof weten dat er met zo'n 50.000 bezoekers 'een goed weekend' is gedraaid. Voor de strandtenthouders viel de noordenwind zaterdag een beetje tegen, maar de zondagszon maakt veel goed, aldus een woordvoerder.

"Het is buitengewoon druk. Er komen veel Duitsers en Fransen, maar ook zoals gewoonlijk weer veel Chinezen en Russen", aldus een zegsman van De Keukenhof. Namens de strandpaviljoenhouders laat een woordvoerder weten dat de wegen naar de stranden vooral zondag lekker vol zitten.

Ook de doe-het-zelfketens doen goede zaken. Bij de Praxis zijn de laatste tijd 25 procent meer plantjes verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. "Vooral violen en Franse geraniums doen het prima. Mensen willen kleur in hun tuin", laat een woordvoerster weten. Maar mensen willen ook lekker zitten, dus veel tuinmeubelen zoals deckchairs passeren de kassa. Verder doet de keten goede zaken met tuingereedschap, mest en potgrond.

Een gezellige drukte is het in de Efteling, aldus een woordvoerster. De nieuwe attractie Raveleijn trekt ook veel bezoekers. Het Dolfinarium zag het bezoekersaantal de afgelopen weekeinden stijgen. "Het is lekker weer om erop uit te gaan", stelt een zegsman. De kinderen komen volgens hem vooral voor orka Morgan.

Eto'o gelooft in rechtzetten 2-5 nederlaag

Schalke 04 was dinsdag met 5-2 te sterk in Milaan. Om terug in de race te komen zal Inter dus minimaal vier doelpunten moeten maken in Gelsenkirchen. Geen verloren zaak, volgens Samuel Eto'o. ''Alles is mogelijk in het voetbal'', stelt Eto'o hoopvol in Sky Sport Italia.

''Je kunt altijd dromen'', zegt Eto'o, die op die manier aangeeft dat het wel speciaal zou zijn als Inter de thuisnederlaag goedmaakt in Duitsland. ''Inter heeft een team dat dusdanig capabel is om daar het resultaat te halen dat nodig is om de halve finales te bereiken.''

De bittere nasmaak van de grote nederlaag in de Champions League heeft Inter gisteravond een beetje weg kunnen spoelen, middels de 2-0 zege op Chievo Verona.

Webber: "Gebrek aan KERS deed me de das om"

Mark Webber kwalificeerde zich als vierde voor de Grand Prix van Maleisie, maar viel tijdens de race heel snel terug naar de negende plek. Webber werd uiteindelijk toch vierde.

"Het was een zware race", aldus de Red Bull-coureur na afloop. "Het gebrek aan KERS deed me das om tijdens de lange runs en maakte het ook erg moeilijk om anderen in te halen. Ik had daarna nog iets langer door willen gaan op mijn vierde setje banden, zodat ik een goede laatste run kon doen op mijn laatste setje, maar ik verloor te veel tijd achter Hamilton, die ook al snel problemen kreeg op zijn banden, waardoor ik eerder naar binnen moest. Het gaat dus nog niet goed bij ons, maar we blijven leren en werken er hard aan om er te komen."

Meeste Nederlanders tegen gedwongen ontslagen Defensie

Ruim twee derde van de Nederlanders is tegen het gedwongen ontslag van zesduizend militairen. Dat blijkt zondag uit een peiling van Peil.nl. Slechts 26 procent is voor deze maatregel, ongeveer 5 procent weet het niet en de rest is tegen.

In een sterke vermindering van het hogere personeel kan driekwart zich volgens Maurice de Hond wel vinden. Verder zijn er krappe meerderheden voor het afstoten van een van de drie bataljons van de luchtmobiele brigade en voor de verkoop van zestien F-16's.

Voor het verkopen van tanks en marineschepen is geen meerderheid te vinden, hier zijn ongeveer vier op de tien Nederlanders voor. Evenveel Nederlanders vrezen dat Nederland door de bezuinigingen die minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag aankondigde, kwetsbaar wordt voor bedreigingen uit het buitenland.

Een meerderheid van 57 procent vindt dat Nederland moet blijven meedoen aan buitenlandse missies. De helft vindt dat er een Europees leger moet komen in plaats van de huidige nationale legers.

Massa: "Vijfde plaats is acceptabel na zo'n race"

Felipe Massa werd vandaag vijfde tijdens de Grand Prix van Maleisië. Hij had eerst zicht op een beter plek, maar een slechts pitstop deed hem de das om.

"Dit was best een goede race, afgezien van de stop", aldus Massa. "Ik had een goede start en kon wat auto's passeren. Helaas moest ik lang wachten tijdens mijn pitstop en kon ik overnieuw beginnen. Het was niet makkelijk, maar ik had wat mazzel tegen het einde. Dit is acceptabel, we moeten immers zo veel mogelijk punten scoren. Vijfde is niet slecht en de auto was beter dan in de kwalificatie."

Rouwstoet onder vuur in Syrië

Syrische veiligheidstroepen hebben zaterdag met scherp geschoten om een rouwstoet in de stad Daraa uiteen te drijven. Dat zegt Ammar Qurabi, het hoofd van de Syrische Nationale Organisatie voor Mensenrechten.

Qurabi woont in ballingschap in Egypte en zegt dat zijn organisatie de informatie heeft ontvangen van inwoners en ooggetuigen in Daraa. Verdere details over het incident zijn niet beschikbaar. De telefoonverbindingen met Daraa zijn onklaar gemaakt en de media in Syrië worden door het regime onder de duim gehouden.

De hoofdredacteur van de staatskrant Tishrin, die zelf uit Daraa komt, is zaterdag ontslagen omdat ze in een interview met Al Jazeera veiligheidstroepen de schuld gaf van het geweld in Daraa.

Als gevolg van een oproep tot protest in de Syrische havenstad Banias hebben Syrische veiligheidstroepen de stad zondag omsingeld. Volgens een lid van de oppositie hebben de soldaten van het regime controleposten opgezet op de toegangsweg naar Banias. Ook in deze stad ligt het telefoonverkeer plat. Volgens de Syrische Nationale Organisatie voor Mensenrechten is één persoon gewond geraakt in Banias.

Ballan: "Heb vorig jaar alles al uitgelegd"

Alessandro Ballan is vandaag gewoon gestart in Parijs-Roubaix. Gisteren werd bekend dat de Italiaan weer onder vuur ligt omdat hij in het verleden illegale bloedtransfusies heeft ondergaan. Hij probeert er rustig onder te blijven, omdat de kwestie vorig jaar ook al speelde.

"Ik probeer me vooral op de koers te concentreren, maar ik denk veel aan mijn ouders, die overal te horen krijgen dat ik hen en de sport heb bedrogen," zei Ballan tegen La Gazetta dello Sport. Hij is aangeklaagd door de procureur van Mantua voor bloedtransfusies.

Van bedrog is volgens de Italiaan geen sprake. "Ik vind de gang van zaken erg vervelend. Vorig jaar werd ik al op non-actief gezet, zodat de autoriteiten konden uitzoeken wat er precies was gebeurd. Toen heb ik ze alles uitgelegd. Wat ik toen heb gezegd, geldt nu nog steeds."

Chebet wint marathon Rotterdam

De 31e editie van de marathon van Rotterdam is gewonnen door Wilson Chebet. Op 700 meter van de streep loste de Keniaan zijn landgenoot Vincent Kipruto en kwam in een tijd van 2.05,26 over de finish.

Onder vrijwel optimale omstandigheden gingen de lopers voortvarend van start. Na 20 kilometer lag de kopgroep zeven seconden onder het schema van het wereldrecord. Het tempo ging daarna echter omlaag ook omdat de temperatuur opliep.

Zeven kilometer voor de finish stapte de laatste haas uit waarop Chebet en Kiprutu het mochten uitvechten. Beste Nederlander was Koen Raymaekers die een tijd liep van 2.13,40.

Whitmarsh en Boullier gaan FOTA leiden

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh zal ook dit jaar de president van de Formula One Teams' Association zijn. De teams stemden vandaag in Maleisië in met het aanblijven van de Brit, terwijl Renault-teambaas Eric Boullier Ferrari-teambaas Stefano Domenicali vervangt als vice-voorzitter van de FOTA.

Bij de Sportieve Werkgroep blijft Red Bull-teambaas Christian Horner de baas, terwijl bij de Technische Werkgroep technisch directeur van Ferrari Aldo Costa de plaats overnam van Mercedes GP-teambaas Ross Brawn.

Over de aanpassing van de Resource Restriction Agreement is nog geen akkoord bereikt. Naar verwachting zal dat later dit jaar wel gaan gebeuren.

Alphen aan den Rijn, een dag later

Over het ombrengen van Pim Fortuijn door een losgeslagen veganist omdat die toch niet helemaal zijn draai kon vinden bij de pelsdierenbescherming, over de meervoudige moord in Apeldoorn door Karst Tates omdat die zo ongelukkig was omdat hij zich niet eens een fatsoenlijke auto kon veroorloven en er volkomen terecht niemand van hem hield en over die slachtpartij in Alphen aan den Rijn door Tristan Van der Vlis die natuurlijk doodongelukkig was om dat ‘ie in Alphen aan den Rijn woonde en zijn familie ook al niet mee had.

Leemans: ''Nog lange weg te gaan''

VVV-Venlo verloor met 1-4 van N.E.C. Nijmegen. Aanvoerder Ken Leemans had graag afstand willen doen van de onderste plek, maar beseft nu dat er nog een lange weg te gaan is richting play-offs.

Leemans vindt de 1-4 thuisnederlaag een collectief falen en wanprestatie. "Het was bar slecht, een collectief falen eigenlijk. We hadden deze wedstrijd in gedachten heel anders voorbereid. We hoopten vandaag drie punten te pakken en dan ben je zo goed als zeker van de play-offs. Je verliest met 1-4 en denk ik dat er nog een lange weg te gaan is", aldus de aanvoerder tegenover de camera van Eredivisie Live.

"We hebben het publiek in de steek gelaten'', gaat Leemans verder. ''We wilden de eerste tien minuten vol druk zetten maar ze kwamen er telkens goed voetballend uit." Die tactische plannen werden volgens de captain niet uitgevoerd.

Na de nederlaag verandert er op de ranglijst niets voor de Limburgers. Willem II blijft hekkensluiter met vijf punten minder dan VVV.

McIlroy blijft leiden in Augusta

Golfer Rory McIlroy blijft ook na de derde dag aan de leiding van de Masters in Augusta. De pas 21-jarige Noord-Ier liep op de lastige baan een ronde van 70 slagen, waarmee zijn totaal op 204 slagen kwam. Mocht hij ook na de laatste ronde bovenaan staan dan is hij na Tiger Woods de jongste winnaar ooit.

Achter McIlroy staan Jason Day, Angel Cabrera, Charl Schwartzel en K.J. Choi met 208 slagen op een gedeelde tweede plaats. Tiger Woods staat met 211 slagen gedeeld negende en lijkt een vijfde eindzege in Augusta te kunnen vergeten.

"Ik moet niet op de dingen vooruit gaan lopen, want ik weet hoe snel een voorsprong weggegeven kan worden. Ik moet net zo goed blijven spelen als de afgelopen dagen," zei McIlroy die beseft dat hij er nog lang niet is.

Lasnik: ''Een ramp van 85 minuten''

Andreas Lasnik bracht Willem II al in de vierde minuut op 1-0 tegen Heracles Almelo. Wat volgde was volgens de Oostenrijker "een ramp van 85 minuten." De Tilburgers stonden 85 minuten met een man meer op het veld, maar gingen desondanks in eigen huis met 2-6 het schip in.

"Als je zo speelt verdien je het niet om in de Eredivisie te blijven. Dit was een ramp van 85 minuten," tekende De Telegraaf op uit de mond van Lasnik. De middenvelder kon niet bevatten wat er allemaal mis ging bij zijn team. "Het is ongelofelijk. Dit is één van onze slechtste wedstrijden van het seizoen. Als je zoveel goals tegenkrijgt als ons is het niet mogelijk erin te blijven. Dit moet even bezinken."

Kiptoo wint marathon Parijs

De marathon van Parijs is gewonnen door Benjamin Kiptoo. De Keniaan liep in de Franse hoofdstad met 2.06,31 een nieuw persoonlijk record.

Op zo'n vijf kilometer voor de streep ontsnapte Kiptoo uit de kopgroep en hij werd niet meer bijgehaald. Bernard Kipyego, ook uit Kenia, kwam in een tijd van 2.07,14 als tweede over de streep. De Ethiopische atleet Eshetu Wendimu werd in 2.07,28 derde.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Keniaanse Priscah Jeptoo. Met een tijd van 2.22,52 verbeterde ze haar persoonlijke record met ruim vier minuten.

Gudde stopt met profvoetbal

Wouter Gudde is bezig aan zijn laatste maanden als profvoetballer. De verdediger van Excelsior heeft besloten komende zomer te stoppen. Hij blijft wel in dienst van Excelsior, waar hij een kantoorfunctie gaat bekleden.

De 26-jarige Schiedammer, zoon van Feyenoord-directeur Eric Gudde, speelde in totaal acht seizoenen als prof. Hij kwam eerst vier jaar uit voor Sparta Rotterdam, vervolgens drie seizoenen voor RKC Waalwijk en is nu bezig aan zijn eerste jaargang bij Excelsior. Tot nu toe speelde de verdediger 155 duels als prof, waarin hij vijf keer scoorde.

Gudde is wel van plan om verder te voetballen bij de amateurs. Hij is in gesprek met de zaterdaghoofdklassers Heerjansdam en Excelsior Maassluis.

Alphen herdenkt slachtoffers

In Alphen aan den Rijn is er zondag om 21.00 uur een bijeenkomst bij De Ridderhof om de slachtoffers van de schietpartij te herdenken. Op Twitter worden Alphenaren opgeroepen om met een kaars naar het winkelcentrum te komen en een menselijke ketting te vormen.

Volgens regionale media komt de oproep van de buurman van een van de mogelijke slachtoffers. In de protestantse Goede Herderkerk was zondagmorgen een kerkdienst die in het teken stond van het drama.

'PVV verliest glans'

De PVV verliest deze week in de zetelpeiling twee zetels. Voor de tweede week op rij zegt minder dan 80 procent van de PVV-stemmers dat ze opnieuw PVV zou stemmen. Tot vorige week gaf altijd meer dan 80 procent in de peiling van Maurice de Hond aan opnieuw PVV te stemmen.

De VVD wint twee zetels. Het CDA verliest een zetel, terwijl GroenLinks er een stijgt. Daardoor staat de gedoogcoalitie nu op 74 zetels.

De Hond concludeert dat de glans er bij de PVV 'langzamerhand' wat vanaf lijkt te zijn. Tegelijk zou de VVD zich in het zetelaantal echt los beginnen te maken van de andere partijen. Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar had de VVD een zetel meer dan nummer de twee, de PvdA. In de nieuwe peiling van De Hond staat de VVD op 36 en de PvdA op 25 zetels.

De Hond legt ook de waarderingscijfers voor VVD-leider Mark Rutte naast die van PVV-leider Geert Wilders. Daaruit blijkt dat de waardering voor Rutte sinds februari vorig jaar alleen maar is toegenomen. De waardering voor Wilders nam tot november toe, maar is nu afgenomen.

Wilders scoort gemiddeld een 4,1 en Rutte een 5,9. Onder de PVV-aanhang is Wilders nauwelijks populairder dan Rutte. De PVV-leider scoort daar een 7,3 en Rutte een 6,6.

Casillas gelooft nog in landstitel

Real Madrid-doelman Iker Casillas gelooft er nog in dat zijn club de acht punten acherstand op rivaal Barcelona kan wegpoetsen en zo de titel kan veroveren.

Barcelona (3-1) en Real Madrid (3-0) wonnen beiden hun competitiewedstrijd gisteravond en zo zijn de Catalanen weer een speelronde dichter bij de landstitel en heeft Real een wedstrijd minder om Barça in te halen. Met nog zeven wedstrijden op de kalender - waaronder het onderlinge treffen in El Clásico - heeft Real een zware klus aan het achterhalen van de titelhouder.

Toch is keeper Iker Casillas vol vertrouwen. ''We moeten blijven focussen op winnen en punten vergaren zodat niemand kan denken dat de competitie al gespeeld is. Het zal moeilijk zijn om kampioen te worden, maar je weet nooit wat er kan gebeuren. Eén wedstrijd of misstap kan alles doen veranderen'', aldus Casillas.

Volgende week staat El Clásico op de agenda, maar eerst moet Real Madrid nog naar Londen voor het Champions Leauge-treffen met Tottenham Hotspur. Na de 4-0 zege in eigen stadion lijkt dat slechts een formaliteit. Casillas wil daar niets van weten en legt de focus eerst op The Spurs, alvorens hij zich op de wedstrijd tegen Barça richt. ''Het lijkt erop dat we doorgaan, maar alles kan gebeuren. Laten we over Barcelona praten ná Londen.''

Bayern ontslaat Van Gaal per direct

FC Bayern München heeft coach Louis van Gaal met onmiddellijke ingang ontslagen. Dat meldt het Duitse voetbaltijdschrift Kicker. Van Gaal zou eigenlijk eind van dit seizoen vertrekken.

Bayern heeft de 59-jarige trainer nu vijf wedstrijden voor het eind van de competitie de laan uitgestuurd. Aanleiding was het gelijkspel gisteren tegen Nürnberg. Door de 1-1 is Bayern zijn derde plek kwijtgeraakt.

Bijrijder 'beschonken bestuurder' dood bij ongeval A1

De bijrijder van een beschonken bestuurder is zondagochtend omgekomen bij een ongeluk op de A1 richting Deventer. Bij Apeldoorn botste hun auto tegen een betonnen afzetting en sloeg over de kop, meldt de politie. De bestuurder raakte lichtgewond.

Het ongeluk gebeurde rond 06.45 uur bij een stuk waar de snelheidslimiet is verlaagd vanwege wegwerkzaamheden. De politie onderzoekt of de bestuurder te hard reed.

Ook is bij de bestuurder een blaastest afgenomen. Daaruit bleek dat hij waarschijnlijk heeft gedronken. De man is aangehouden. Hij is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Ook moet daar met een bloedproef vast komen te staan of hij heeft gedronken. Later wordt hij uitgebreid verhoord.

Het verkeer wordt stapvoets langs het ongeluk geleid. De politie verwacht de weg rond 09.00 uur vrij te kunnen geven.

Alle lichamen uit winkelcentrum gehaald

De lichamen van de zes slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn zijn weggehaald uit winkelcentrum De Ridderhof. Dat heeft de politie zondagochtend laten weten.

De stoffelijke overschotten bleven daar ook in de nacht liggen omdat het forensisch onderzoek nog gaande was. Ook de geparkeerd staande zwarte Mercedes, waarin de politie zaterdagmiddag onderzoek deed en een briefje van de dader vond, is verplaatst, al kon de politiewoordvoerster dat niet bevestigen.

De drie winkelcentra die zaterdag zijn onderzocht op explosieven zijn ook vrijgegeven, aldus de politie. In het briefje van de dader stonden daar aanwijzingen voor.

Alle lichamen uit winkelcentrum gehaald
Alle lichamen uit winkelcentrum gehaald (Foto: ANP)

Anonymous stopt met PSN-aanvallen

Anonymous valt het netwerk van Sony niet meer aan. De groep realiseert zich dat het aanvallen van het PlayStation Network geen goed idee is. Zij hebben daarom tijdelijk de actie tegen Sony gestopt, totdat er een methode wordt gevonden die klanten van Sony niet benadeelt.

Volgens Anonymous staan ze aan de kant van de consument, om voor onze rechten op te komen en zijn de aanvallen niet op klanten van Sony gericht. Het spijt hen dat de aanvallen eigenlijk alleen klanten benadeelden en als klanten er last van hebt gehad, dat het niet hun bedoeling was. Ze zijn nu bezig persoonlijke informatie van Sony-medewerkers te verzamelen, zodat ze die informatie kunnen gebruiken in verdere acties tegen het bedrijf.

Deze aanvallen zijn een reactie op de actie van Sony. Sinds de PlayStation 3 is gekraakt en deze hack openbaar is gemaakt, is Sony bezig om deze hackers te stoppen. Zo heeft Sony juridische stappen ondernomen tegen de hackers GeoHot en Graf_Chokolo. Anonymous is het hier niet mee eens en is tot actie overgegaan. Dat ze daarmee vooral gebruikers van het PlayStation Network benadeelden zijn ze nu achtergekomen.

Journaal noteert record, Linda verliest

Het Achtuur Journaal heeft zaterdag door het schietdrama in Alphen aan den Rijn met 2,85 miljoen mensen een record aantal kijkers weten te boeien. Dit blijkt uit gegevens van Stichting KijkOnderzoek. Volgens een NOS-woordvoerder keken de afgelopen tien jaar niet zo veel mensen naar het Journaal.

Minder succesvol was dit keer Linda de Mol, die de kijkcijfers van haar comedy Iedereen Is Gek Op Jack zag inzakken van 1,6 naar 1,15 miljoen geïnteresseerden. Haar andere RTL 4-programma, Ik Hou Van Holland, verloor 400.000 kijkers ten opzichte van vorige week en kwam uit op 2,2 miljoen kijkers.

Tooske Ragas en Danny de Munk noteerden voor de vierde week op rij een absoluut dieptepunt. Hun SBS 6-talentenjacht The Sing-Off zakte naar een schamele 330.000 kijkers. Kassa (1,3 miljoen) en EénVandaag (1,2 miljoen) wisten wel prima kijkcijfers te boeken.

Baas van Ubisoft: "nieuwe hardware nodig"

De CEO van Ubisoft, Yves Guillemot, heeft aangegeven dat de game-industrie een aankondiging van nieuwe hardware wel kan gebruiken. Guillemot is van mening dat we momenteel in een soort "depressie" zitten in de game-industrie en om daaruit te komen moet er nieuwe hardware aangekondigd gaan worden zoals een opvolger voor de PS3, Xbox 360 of de Wii.

Guillemot geeft aan dat de technologie al ver vooruit loopt en hierdoor willen mensen sneller een nieuwe soort game uitproberen, op nieuwe hardware. Door nieuwe, verbeterde hardware krijgen ontwikkelaars meer vrijheden om nieuwe dingen te proberen, gamers zien dit graag omdat die toch het nieuwste willen spelen.

Guillemot ziet de NGP, 3DS, Kinect en Move als goede, nieuwe dingen maar het liefst ziet hij volledig nieuwe hardware die de technologische vooruitgang echt gebruiken. Grafische kaarten en processors zijn allemaal sterk verbeterd en helpen bij het leveren van een volledige game-ervaring en de groei van de industrie.

Consumenten houden van de generatie hardware die er nu is maar er is te weinig creativiteit aan het einde van de levens-cyclus, hierdoor zitten we in een soort "depressie" en nieuwe hardware moet ons eruit gaan helpen.

[NBA] Spurs te sterk voor Utah

In de Amerikaanse NBA heeft San Antonio Spurs Utah Jazz verslagen. De Spurs wonnen met 111-102 en zette daarmee een stap in de poging het thuisvoordeel in de play-offs veilig te stellen.

Diep in de tweede helft naen de Spurs met een tussensprint (15-2) afstand van Atuh. Utah wist de arge in het laatste kwart nog wel terug te brengen naar 91-85 aar de Spurs komen daarna niet meer in de problemen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Washington Atlanta 115-83
Houston LA Clippers 99-78
Milwaukee Cleveland 108-101
San Antonio Utah 111-102
Denver Minnesota 130-106

Verhoek vindt houding ADO Den Haag vreemd

ADO Den Haag-speler Wesley Verhoek geeft aan dat hij graag hogerop wil, maar hij vindt het vreemd dat de clubleiding niets van zich laat horen inzake zijn verbintenis.

"Ik zou zeker een stap hogerop willen. Dat hoeft niet persé Ajax te zijn, ik sta voor veel clubs open. Als we met Den Haag Europees voetbal spelen en we spelers kunnen behouden, dan kan er iets moois ontstaan. We hebben een fantastisch team", aldus de 24-jarige aanvaller tegenover Eredivisie Live.

Toch is Verhoek niet helemaal tevreden over de gang van zaken bij de club uit de Hofstad. Zo heeft de leiding geen contact met hem opgenomen over een nieuwe verbintenis. "De club heeft niets gezegd en dat vind ik heel vreemd. Het is jammer dat ik niet hoor of de club met me wil doorgaan."

Ook geeft de aanvaller zijn mening over de situatie rondom Timothy Derijck, die evenmin weet waar hij aan toe is. "Ze hebben nu twee keer met Derijck gesproken. Als je zo'n jongen ziet spelen; die speelt de pannen van het dak. Ik kan niet begrijpen dat ADO er niet alles aan doet om zo'n speler te behouden."

Prinses Ariane viert vierde verjaardag

Prinses Ariane, de derde dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, viert zondag haar vierde verjaardag. Ze viert het feestje samen met haar ouders en zussen Amalia en Alexia thuis in villa De Eikenhorst in Wassenaar.

Ariane zal ongetwijfeld cadeautjes krijgen voor haar eerste schooldag. De prinses, vierde in lijn van troonopvolging, begint maandag aan haar eerste dag in het basisonderwijs. Ze neemt plaats in groep 1A van de Bloemcampschool in Wassenaar. Amalia en Alexia zitten ook op deze school.

Ze stond al lange tijd te popelen om naar school te gaan. Ze riep iedere keer dat ze al vier jaar was, als ze met haar ouders in de buurt was. Moeder Máxima bestempelde haar jongste spruit ooit als een kind met 'enorme power en wilskracht'. De kleine praat ook aan één stuk.

Na haar eerste schooldag moet Ariane papa en mama meteen een paar dagen missen. Willem-Alexander en Máxima zijn met koningin Beatrix van dinsdag tot en met vrijdag in Duitsland voor een staatsbezoek.


Prinses Ariane viert vierde verjaardag (Foto: ANP)

'Israël staat open voor staakt-het-vuren'

Israël wil stoppen met het aanvallen van Palestijnse strijders in de Gazastrook, als de militante bewegingen de wapens ook laten zwijgen. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zondag gezegd in een interview met de staatsradio in zijn land.

In de afgelopen dagen werden in de Gazastrook zeker zeventien Palestijnen gedood door Israëlische aanvallen. Palestijnse militanten op hun beurt hebben in dezelfde periode tientallen projectielen afgevuurd op het zuiden van Israël. Donderdag werd een Israëlische schoolbus geraakt, waarbij een tiener en de bestuurder gewond raakten.

De radicale Hamasbeweging, die de Gazastrook controleert, kondigde zaterdag een wapenstilstand aan maar die sorteerde geen enkel effect. Militanten vuurden een reeks raketten af richting Israël.

'Israël staat open voor staakt-het-vuren'
'Israël staat open voor staakt-het-vuren' (Foto: ANP)

Geen explosieven in winkelcentra Alphen

In de drie winkelcentra die zaterdag na de schietpartij in Alphen aan den Rijn werden ontruimd zijn geen explosieven gevonden. De politie heeft tot in de nacht onderzoek gedaan, waarna de geëvacueerde omwonenden weer naar huis konden, laat een politiewoordvoerder zondagochtend weten.

De dader van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof, Tristan van der Vlis, had in een briefje dat in zijn auto werd gevonden beweerd dat er explosieven lagen bij drie andere winkelcentra. Het onderzoek naar de schietpartij kon niet meteen beginnen omdat eerst moest worden uitgesloten dat er explosieven in de buurt lagen. De winkelcentra Atlas, Herenhof en Aarhof werden ontruimd. In de loop van de nacht kon iedereen terug naar huis.

Zodra duidelijk was dat er geen explosieven in de buurt lagen, heeft de politie de hele nacht onderzoek gedaan in winkelcentrum De Ridderhof. Door de schietpartij daar vielen zaterdag zeven doden en vijftien gewonden. Hoewel duidelijk is wie de schutter is, wil de politie 'tot op de bodem' uitzoeken wat er precies is gebeurd.

Daarom is de omgeving net zo zorgvuldig afgezocht als bij een zaak waar nog geen dader bekend is. Al die tijd bleven de lichamen van de slachtoffers liggen waar ze lagen. Dat was volgens de politie nodig voor het onderzoek.

Duizenden mensen hebben inmiddels het register op condoleance.nl getekend. De teller stond zondagochtend op ruim 3200.

Een 17-jarige jongen uit Hoogvliet twitterde zaterdag dat de schietpartij in Alphen aan den Rijn nog een dunnetjes over zou worden gedaan in zijn woonplaats. De politie heeft hem zaterdagnacht voor bedreiging aangehouden aan de Jan de Raafkade. Hij is ingesloten.


Geen explosieven in winkelcentra Alphen (Foto: Novum)

IJsland wijst Icesave-deal af

De IJslandse bevolking heeft een akkoord over het terugbetalen van 5 miljard euro aan Nederland en Engeland afgewezen in een referendum. Bijna 57 procent stemde tegen, blijkt uit voorlopige resultaten. Premier Johanna Sigurdardottir sprak van een teleurstellende uitkomst.

Het gaat om geld dat Nederlanders en Britten op een rekening van de IJslandse bank Icesave hadden staan toen die failliet ging. De overheden van Nederland en Engeland vergoedden de schade voor hun gedupeerde burgers. Nu willen ze dat geld terughebben van IJsland.

Een grote meerderheid van het IJslandse parlement wil het ook teruggeven, maar de bevolking heeft daar in een referendum niet mee ingestemd. Een vorig akkoord werd vorig jaar al met een overweldigende meerderheid afgewezen.

Daarom werden verbeteringen aangebracht. De kwestie zorgt voor veel wrijving tussen de drie landen en maakt het herstel van IJsland na de economische crisis moeilijk. De regering hoopte dan ook sterk dat de bevolking met de nieuwe afspraken zou instemmen.

Weerseffecten Minecraft in video

Afgelopen week kregen we dan eindelijk de officiële releasedatum van Minecraft te horen. Hierbij kregen we informatie wat er allemaal in de volgende update zou gaan zitten. Zo zouden weerseffecten hun intrede maken. Hierdoor kan het in jouw wereld ineens gaan sneeuwen, regenen en onweren.

Om ons een indruk te geven hoe dat er allemaal uit gaat zien is onderstaande video verschenen.

Krijg Dungeon Siege I en II gratis

Valve en Square Enix hebben bekendgemaakt dat als je Dungeon Siege III nu alvast koopt via Steam, je Dungeon Siege I en II gratis zal krijgen. De eerste twee delen zouden direct, in digitale vorm, speelbaar zijn. Deze actie is een manier om de fans te bedanken voor hun steun van de serie.

David Hoffman, executive prodcer, geeft aan dat ze via steam de spelers de beste spelervaring willen geven. De game zal via Steam ook achievements krijgen, steam cloud-support, dlc en auto-updates. Dungeon Siege III komt 17 juni uit voor PC, Xbox 360 en de PS3.

Van Nistelrooy: "Na de zomer zal ik hier niet meer zijn"

Alhoewel Hamburger SV-spits Ruud van Nistelrooy tevreden was met zijn aandeel tegen Borussia Dortmund (1-1) zegt de aanvaller dat zijn toekomst niet bij HSV ligt. Waar dat wel is, is nog niet duidelijk.

"Ik voel me goed, het gaat goed en ik ben fit", zo verklaarde Van Nistelrooy na afloop van het duel tegenover Sport1. "Het is leuk als dat eruit komt. Sinds dat we een nieuwe trainer hebben (Michael Oenning, red.), krijgen we meer vrijheid. We spelen iets anders. Dat ze zag je terug in de eerste helft tegen Dortmund, heel aanvallend."

Van Nistelrooy speelde een sterke wedstrijd, maar Oenning besloot om de Nederlander toch voortijdig naar de kant te halen. Van Nistelrooy bouwde in het verleden de naam op als iemand die flink tekeer kan gaan als hij gewisseld werd. Deze keer had hij er echter vrede mee, hij begreep de tactische wissel. "Ik kon er ditmaal mee leven", zo meldde de Brabander met een knipoog.

Over de toekomst heeft de Oranje-international nog geen duidelijkheid. De enige zekerheid is zijn verblijf bij HSV, die in de zomer ten einde loopt. "Na de zomer zal ik hier niet zijn. De club weet dat ook", zo geeft Van Nistelrooy te kennen.

Jongen dreigt met herhaling Alphen

De Rotterdamse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige jongen uit de deelgemeente Hoogvliet aangehouden omdat hij via Twitter bedreigingen had geuit. Hij twitterde dat de schietpartij van zaterdag in Alphen 'dunnetjes overgedaan zou worden' in Hoogvliet, zo liet de politie weten.

Na een tip werd de jongen door de politie gearresteerd.

Jongen dreigt met herhaling Alphen op Twitter
Jongen dreigt met herhaling Alphen op Twitter (Foto: ANP)

Lichamen nog gehele nacht in winkelcentrum

De lichamen van de zes dodelijke slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn worden in de nacht van zaterdag op zondag nog niet weggehaald uit winkelcentrum de Ridderhof, zo liet een woordvoerder van de politie weten.

Reden hiervoor is dat het forensisch onderzoek nog niet volledig is afgerond. De politie wil zo grondig mogelijk te werk gaan. "Zodra het onderzoek het toelaat, worden de lichamen naar een andere locatie gebracht, dit in het belang van de nabestaanden", aldus de zegsman.

Het forensisch onderzoek kon pas beginnen nadat het onderzoek naar mogelijke explosieven was afgerond. Dit gebeurde even na middernacht. De politie gaat er vanuit dat het onderzoek de hele nacht voort zal duren.

Lichamen nog gehele nacht in winkelcentrum
Lichamen nog gehele nacht in winkelcentrum (Foto: ANP)

Ferrari werkt aan flexibele voorvleugel

Ferrari is het eerste Formule 1-team dat heeft toegegeven te werken aan een flexibele voorvleugel. Op de grid is Red Bull Racing de enige renstal die hier tot nu toe mee werkt en niet zonder succes, want de Oostenrijkse bolides zijn net als vorig jaar weer razendsnel. Ferrari komt juist met de huidige auto een seconde per ronde tekort.

De voorvleugels werden voor dit seizoen niet mogelijk geacht omdat de tests voor dit onderdeel door autosportfederatie FIA wederom aangescherpt zijn. Toch komt de RB7 door de controle heen, waardoor andere teams nu ook serieus kijken naar het onderdeel om daar een deel van hun winst te behalen. Helemaal zaligmakend is de voorvleugel echter niet, want McLaren bewijst dat een andere opzet van de auto vrijwel even snel kan zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.